SKI ORIJENTIRING OLIMPIJSKI SPORT ?

 

        Iz časopisa: »Orienteering World« , Novembar 2001.
          Tekst: Nina Vanhatalo
          Prevod: Z. Milovanović  

Ski orijentiring će se dobro uklopiti u zimsku olimpijadu

     Ne vidim razloge, zašto  ski orijentiring ne bi mogao da bude deo Zimske Olimpijade, kaže Marjo Matikainen-Kallstrom, član evropskog parlamenta, i član koordinacione komisije Medjunarodnog Olimpijskog komiteta za XIX Zimske Oliompijske igre u Solt Lejk Sitiju. Matikainen-Kallstrom je takodje i dvostruki olimpijski šampion.
     Njenu sportsku karijeru uglavnom je činilo skijaško trčanje, ali oduvek se bavila i orijentiringom. Ona je orijentiring ukljućila u svoj letnji program treninga i uglavnom je često nastupala na jednom od najvećih svetskih takmičenja – »Jukola štafeta« u Finskoj. Još se uvek nije oprobala u ski orijentiringu ali ima neke prijatelje sportiste koji jesu.

-Poznajem oba sporta, orijentiring i skijaško trčanje a sport koji uključuje oba mora biti divan, tvrdi Matikainen-Kallstrom.

     Ona takodje zna da put do Olimpijade nije nimalo lak. Orijentiring će zato morati puno da radi kako bi postao deo letnjih olimpijskih igara, jer izgleda da tu već postoji ogroman broj sportova. Put do Zimske Olimpijade mogao bi biti puno lakši i za to možemo naći puno razloga.

-Pre svega, ja podržavam sve sportove u prirodi. Ranije su uglavnom bili favorizovani sportovi u dvorani. Kao nekadašnji skijaš ja pre svega zagovaram da se promovišu sportovi koje ljudi mogu da vežbaju u prirodi, kaže Marjo, naglašavajući zdravstveni aspekt.

-Ski orijentiring ne zahteva izgradnju bilo kakvih novih zgrada ili infrastrukture, što takodje olakšava organizaciju ski orijentiringa. Organizatori čak šta više mogu koristite i staze koje su pripremljene za skijaško trčanje i biatlon.

     Kako je uključena u rad Medjunarodnog i Finskog Olimpijskog komiteta svesna je činjenice da nijednom sportu neće biti lako da udje u olimpijski program, i misli da je jedna od mogućnosti da prvo postanu demonstracioni sportovi
      Ali ko zna, možda će se to dogoditi već u Torinu 2006.


Marjo Matikainen-Kallstrom
Najbolji rezultati u skijaškom trčanju:

*Olimpijsko zlato i dve bronzane medalje u Kalgariju 1988,

*Bronzana medalja u Sarajevu 1984.

*Svetski šampion i srebrna medalja 1987 u Oberstdorfu.

*Dvostruki svetski šampion, jedna srebrna i dve bronzane medalje 1989 u Lahtiju.

Pogledajte stranu o SKI ORIJENTIRINGU . . . 

 

NAZAD