S N O W B O A R A D
osećaj prijatne panike

 

          Snowboard je poslednjih godina postao planetarni hit koji okuplja sve više zaljubljenika u zimske sportove na skoro svim meridijanima. Priča o snowboardu i velikom broju varijacija koje ova sportska disciplina sadrži, daće priliku svim ljubiteljima belog sporta da se sa njima upoznaju, nauče osnovna pravila i u njima uživaju.
          Do skoro, snowboard je bio rezervisan samo za poklonike dobre zabave na snegu koji su se ovim sportom bavili iz ljubavi, ali je za kratko vreme velika zainteresovanost za njega učinila da se uzdigne do nivoa svetske sportske euforije. Snowboard nije modni hit, ekscentričnost ili oznaka društvenog statusa. ono što ga čini jedinstvenim jeste slobodna vožnja i mogućnost da svaki takmičar izrazi sopstvenu individualnost.
          Za razliku od tehnike skijanja, snowboard ne zahteva mnogo rutine i intenzivne koordinacije, te se zbog toga brže i lakše uči. Ipak ono što je dominantno prilikom izbora između snowboarda i skija je stil i način života koji ovaj sport podrazumeva.
Ono što mlade posebno privlači jeste izazov i potreba za novim iskustvima. Zasićenost standardnim zimskim sportovima često kod radoznalih ljubitelja belog sporta rađa želju za "vratolomnim figurama", težim stazama i strmim liticama.
          Snowboard je izazov i sinonim za vožnju po dubokom snegu i nesređenim stazama. Zbog toga je važno izgraditi dobru tehniku, a svaki takmičar vremenom u elemente snowboarda unosi vlastiti stil. Za sve to, potrebno je, naravno, vreme. Kako se svakim danom osvajaju sve teže staze, tako je i želja za snowboardom jača, sve dok vožnja ne preraste u pravu strast.
         
Na raznim snowboard dešavanjima često gostuju poznate rok grupe i di-džejevi koji svojim nastupima čine program zanimljivijim. Snowboard trke širom sveta prati odličan izbor muzike u rasponu od tehno, hausa, hip-hopa sve do najnovije produkcije elektronske muzike. Cilj ove novine je da se unese svežina u ustaljene forme zabave na snegu i stvori specifičan i prepoznatljiv ambijent u kome će se svi dobro zabaviti.
          Zahtevan i težak, ali pun draži, snowboard je sport koji donosi novu vrstu prijatne panike. Zbog nje se nestrpljivo čeka svaki novi spust, traži teža staza ili dublji sneg. Snowboard je izazov. Zato mašti na volju, ali oprez!


Snowboard teme:

 • Nastajanje snowboarada
  Rođen je u Americi, u gradiću Muskegan, tokom ledenih božićnih praznika 1963. godine.

 

 •  Da li vam to što ste skijaš pruža prednosti u učenju vožnje snowboarda?
            Zanimljiva vam je ideja da pokušate da  vozite snowboard, ali se još niste definutivno odlučili. To izgleda toliko drugačije od skijanja, da razmišljate da li vam to što ste skijaš pruža prednosti u učenju vožnje snowboarda. 
          Ako počinjete da vozite bord, pitaćete se kako na žičaru?

   

 •  Snowboard - Usudite se i pokušajte
      
  Zima, a narošito sneg, najšešće asociraju na sasvim druge sportove. Mnogi, naravno, prvo pomisle na alpsko skijanje i radosti koje one donosi. Medutim, ima i onih kojima zimski sport znači samo jedno - daskanje na snegu, odnosno snoubording. Jer upravo ovaj sport objedinjuje atraktivnost surfovanja i tehničko savršenstvo skejtbordinga.
       Ali, pre nego što konačno stanete na bord, pročitajte nekoliko osnovnih uputstava.

 

 •  Snowboard - Ekstremna zimska ludorija
      
  Snowboard ima dodirne tačke sa surfovanjem i skateboardingam (sa skijanjem ima jednu dodirnu tačku - sneg).
  - Ko nema u glavi ima u opremi
  - Stilovi vožnje
  - Takmičenja
  - Snowboard discipline
  - Muzika - verni pratioc snowboarda
  - Snowboard šampioni

 

 

 • Snowboard kako nauciti osnovne elemente tehnike
       Ne zapocinjite voznju snowboarda bez pravilne obuke i adekvatne opreme, a snowboarding zastitna kaciga treba da je na vrhu tog spiska.
       Prije nego zapocnete sve to, neophodno je da imate kompletno znanje o voznji snowboarda, terenu i tehnici koja je uskladjena sa vasim snowboarding iskustvom i nivoom tehnickih znanja.
       Tekst by VSlokar,   bihski.com

 

 • Snowboard discipline
  Interesovanje za snowboard već godinama raste, razvija se, pa tako danas postoje i različite takmičarske discipline.

 

 • Snowboard trikovi
  Svi snowboard trikovi i opisi kako se izvode.
  Snowboard terminologija trickova.

  

 • Snowboard oprema
  Početnici, rekreativci i iskusni snowboarderi u zavisnosti od toga da li su se opredelili za trku ili slobodnu vožnju, koriste meku ili tvrdu opremu. Tu spadaju daska, cipele i vezovi ...
   
 • Snowboard zaštitna oprema
  Udeo skijaških povreda je oko 3 povrede na hiljadu skijaša u danu. Kod snowboardera je učestalost povreda ista kao i kod skijaša, a najčešće su povrede ručnog zgloba, gležnja i vrata. Razmislite o svom načinu vožnje i sami odlučite kakva vam je zaštita potrebna.

  

 

 


 


Posetite:  


NAZAD