Nastajanje snowboarda

 

 

Rođen je u Americi, u gradiću Muskegan, tokom ledenih božićnih praznika 1963. godine.

         Te zime je Šerman Popen rešio da smisli neku zabavu za svoje ćerke. Želeo je da ih nauči da skijanju, ali je posle nekoliko pokušaja zaključijo da su skije suviše uske.Odličio je da spoji dve skije i tako napravi mono skiju, u to vreme veoma popularnu "pojavu". Međutim primetio je da deca staju popreko u odnosu na dasku, pa je pokrete povezao sa surfom. Zato je uzeo par skija za vodu i prilagodio ih snow surfu, stvarajući novi termin snurfer. registrovao je ime i ustupio prava na njegovo korišćenje kompaniji "Bransvic", koja je prve modele snurfera prodala tokom zime 1966/67.

          Jedna takva daska dospela je 1968. godine u ruke 14-godišnjeg 
Džek Barton Karpentera
, zaljubljenika u surf. Devet godina kasnije, sa samo 23 godine, Džek osniva svoje preduzeće u Vermontu i tako počinje priča o ekspanziji proizvodnje opreme za snow board.

 
Džek Barton u svojoj radionici i među prvim modelima svojih dasaka

Džek Barton, vozi legendarnu 
Backhil dasku iz 1980 god.

          Devedesetih godina počinju da se održavaju prva zvanična takmičenja u ovoj disciplini, a kada je "groznica" zahvatila svet, 1996. se održava i prvo prvenstvo sveta u snowboard disciplinama. Zime 1998. na Olimpijadi u Naganu snowboard je prvi put uvršćen među oficijelna olimpijska takmičenja na snegu.

          U januaru 1996. i kod nas je osnovana asocijacija snowboarda Srbije - Jugoslavije, kao posledica potrebe da se ovaj olimpijski sport organizuje i popularizuje i u našoj zemlji. Organizovane su prve škole, takmičenja, seminari za instruktore i sve ostalo neophodno.

          Kroz snowboard aranžmane (staze, servisi, škole za rekreativce i početnike) obogaćena je i turistička ponuda domaćih ski centara. Nikli su prvi specijalizovani snovboard klubovi, održavaju se takmičenja za prvenstvo i kup Jugoslavije...

          Domaće tržište prati ovaj trend nabavkom neophodne opreme za hiljade mladih koji, poput vršnjaka u svetu, u sve većem broju žele da se bave snowboardingom.

Prema tekstu Dragana Andrejevića
iz prvog broja magazina "Beli Sport"


 

Snowboard iz 1939.Kratki film o istoriji snovboard. Intervjui sa Jake Burtonom i Tom Simsom.Jake Burton - intervju o svom prvom Snovboard na prvi snovboard takmičenj
u


NAZAD