Da li vam to što ste skijaš pruža prednosti
u učenju vožnje snowboarda
?

          Zanimljiva vam je ideja da pokušate da  vozite snowboard, ali se još niste definutivno odlučili. To izgleda toliko drugačije od skijanja, da razmišljate da li vam to što ste skijaš pruža prednosti u učenju vožnje snowboarda. 
            Odgovor bi bio - da! Kao skijaš, posedujete veštine koje se mogu direktno primeniti i na "Dasku". Već vam je poznat osećaj održavanja ravnoteže dok se spuštate niz snegom prekrivenu padinu. Niste uplašeni od spusta i znate kako da se prilagodite promenama terena i uslovima na stazi. 

     Za razliku od tehnike skijanja, snowboard ne zahteva mnogo rutine i intenzivne koordinacije, te se zbog toga brže i lakše uči. Ipak ono što je dominantno prilikom izbora izmađu snowboarda i skija je stil i način života koji ovaj sport podrazumeva.   

  
            Vaša nova daska je projektovana da se okreće sa minimumom fizičkog otpora.  Voziti dasku na ivici, primoravajući je na poslušnost da zaokrene u blagim lukovima, pruža isto zadovoljstvo kao i alpsko skijanje.
            Naravno postoje i razlike između ova dva sporta. Najvažnija je, očigledno, pozicija. Stajati sa obe noge na jednoj dasci i biti postavljen postrance prema pravcu kretanja zahteva da naučite novu tehniku pokreta. Na primer, da za zaokret ili zaustavljanje, pritisnete ivice snowboarda koristeći palčeve i pete, a ne strane svojih stopala kao u alpskom skijanju. 
            Prema tome, pritiskanje rubova i balansiranje, mnogo je važnije od samog početka jer kada su noge jednom osigurane u vezovima, ne možete se prebacivati sa noge na nogu, ni koristiti štapove. Takođe drugačije se i pada. Skijaši na snowboardu imaju tendenciju pada napred ili unazad, za razliku od skijanja na dvema skijama, čiji se vezovi odvajaju za vreme pada.
            U početku se možete osećati zarobljenim. Ali, ako ste, kao većina ovih skijaša, počećete da cenite činjenicu da se vaši vezovi otkopčavaju samo kada vi to želite. Zato, šta još čekate? Upišite kurs u nekom od ski centara i isprobajte nešto novo. Zbog ove daske mnogi su već napustili tradicionalni način uživanja na snegu.

Bord i žičare

     Ako počinjete da vozite bord, pitaćete se kako na žičaru? Dok ne usavršite svoju tehniku vožnje koristićete žičaru tipa sedežnice. Uzećete bord u ruku, sesti, i na vrhu istrčati iz korpe. Idealna staza na Kopaoniku za svaki pa i za početak vožnje borda je Karaman greben.
     Kada osetite da ste sigurniji u vožnji i držanju bočne ravnoteže, pokušajte i na stazama koje imaju liftove tipa sidro ili tanjir. Važno je da vas ne iznenadi početni trzaj i ne izgubite ravnotežu. Zauzećete stav kao na slici - ramena i kukovi u pravcu vožnje.
 
     Za šipku se držite samo prednjom rukom. Kod tanjira, pravilno iskoristite krivinu na dnu šipke, kako vas nebi žuljala tokom vožnje.
     Preporučuje se da se zadnja noga odkopča iz veza i njome stane na gumenu podlogu zalepljenu na sredini daske.
     Što se tiče Kopaonika, preporučujem da prve vožnje na ski liftu tipa tanjir pokušate na stazi br.14 - Kneževske bare. Ski lift se proteže neposredno uz samu stazu, pa ako i padnete pre vrha lako ćete se naći na stazi. Sama sztaza je dobra za vožnju početnika, dovoljno široka i relativno blaga.


NAZAD