SNOWBOARD DISCIPLINE

 

          Interesovanje za snowboard već godinama raste, razvija se, pa tako danas postoje i različite takmičarske discipline. Alpske discipline obuhvataju veleslalom, slalom, paralel veleslalom, a kao posebne izdvajaju se tipične snowboard discipline poput half pipea i snowboard profija.
          U potrazi za novim izazovima koji takmičare navode da pređu neke nove granice, mnogi se opredeljuju i za border kros (Snowboard cross). Ova disciplina sadrži elemente skoka, slobodnog stila, slobodne vožnje i spusta. S obzirom da zahteva izuzetnu koncentraciju, osnovna znanja akrobatike i dobru taktiku, većina stručnjaka upravo ovu disciplinu smatra jeedinim pravim snowboardom.

 

        Snowboard je jedna od disciplina u Međunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS).
Zvanična takmičenja su:

  • Slalom

  • Veleslalom

  • Super veleslalom

  • Paralel slalom

  • Paralel veleslalom

  • Halfpipe

  • Snowboard cross

Olimpijski znak        Olimpijske discipline su (za sada) Paralel veleslalom i Halfpajp u muškoj i ženskoj konkurenciji. 
       Međunarodna snowboard federaciju - ISF ima sasvim drugačiji pristup. Za njih je snowboard sport a ne disciplina.
       Na žalost ova organizacija se ugasila, a sva takmičenja se sada održavaju u okviru FIS-a.

 

          Bežeći od pritisaka koje donosi profesionalni sport sa svim pravilima, ograničenjima, kontrolom i ocenama, u poslednje vreme sve je popularniji extreme snowboarding. Ova disciplina postoji kao nezavisan pravac u snowboardu i podrazumeva skakanje sa litica, spuštanje niz planinske vrhove ili skakanje iz aviona. Ekstremni snowboarding je novo iskustvo i zbog toga bavljenje ovim disciplinama izaziva "vrtoglavicu". Hrabro srce i tvrda glava preduslov su da bi se neko njome bavio.

     


NAZAD