Snowboard oprema

      Početnici, rekreativci i iskusni snowboarderi u zavisnosti od toga da li su se opredelili za trku ili slobodnu vožnju, koriste meku ili tvrdu opremu. Tu spadaju daska, cipele i vezovi, ali važna je i odeća koja ima svoje specifičnosti.

Krenimo od daske.
Daska ima tri dela: prednji - nos, srednji - vrat i zadnji - rep.
Podeljene su u četiri osnovne grupacije: freestyle, freeride, freecarv i race.

    Freestyle daska je zaobljena na oba kraja i nema veliki luk. Duže daske se koriste za dubok sneg a kraće za skokove, okrete, half-pipe... Stopala su skoro paralelna međusobno a stoje pod pravim uglom na pravac kretanja.
Kod daske za half-pipe, nos i rep daske su skoro identični, jer se vozi u oba smera. U freestyle-u se obično koriste meki vezovi sa kosturom i naravno meke cipele.

 

    Freeride je daska namenjena tvrdim, uređenim terenima. Izvode se dugi zaokreti, uz priličnu brzinu što omogućava veliki nagib tela u zaoketu. U odnosu na freestyle, ima nešto uži vrat ali je rep, takođe zaobljen. Stopala stoje skoro u pravcu kretanja. Vezovi i cipele su obično tvrdi.

 

    Nova tehnologija izade, prvenstveno skija, a potom i snowboarda uvela je na tržište freecarv dasku koju, prvenstveno odlikuje veliki luk, odnosno nos i rep su dosta širi od vrata. Omogućava vožnju na rubovima i brzu promenu pravca uz odlično vođenje koz zaokret sa minimalnim proklizavanjem. Vezovi i cipele su tvrdi.

 

    Race - takmičarsku dasku karakteriše sužen vrat, ne preterano širok nos i ravan rep. Koristi se samo za tvrde, uređene staze, odnosno takmičenja. Vezovi i cipele su tvrdi.

 

    Boardercross daske za dubok sneg su nešto duže i špicastog nosa. Ima veliki luk a rep je često podeljen na dva dela (lastin rep). Vezovi i cipele su obično meki.

    Dužine dasaka su različite. Daske za sve prilike su dugačke od 150 do 165 cm. Efektivna površina na kojoj se kliza je od 95 do 125 cm. Takmičarske daske su veće, od 155 do 180 cm, a ivica daske kojom se kliza je dugačka od 130 do 160 cm.

    Snowboard ima specifičnu i lako prepoznatljivu odeću. Kombinezoni se uopšte ne koriste jer otežavaju izvođenje skokova, okreta... Jakna i pantalone su široki. Jakna ima kapuljaču, duži zadnji deo zbog čestog sedanja na snegu i ojačanja na laktovima, a pantalone na kolenima. Odela su uglavnom ili jednobojna ili dvobojna, retko se sreće border u šarenom odelu. Ispod jakne se nosi rolka ili košulja, naravno specijalno izrađena za potrebe ovog sporta. I ostali delovi opreme za snowboard su karakteristični i prepoznatljivi, tako da postoje kape, naočare, rukavice i još mnoge stvari namenjene isključivo ljubiteljima snežne daske.

Rukavice su posebno karakteristične. Duže su i nedeozvoljavaju ulazak snega unutra. Obično nemaju pojedinačne prste, i posebno su ojačane jer se prilikom vožnje često dodiruje sneg na stazi.

 

 

Postoje tri vrste vezova, tvrdi, meki i step in.

     Tvrdi vezovi podrazumevaju poluge koje učvršćiju cipele na prstima i peti.
     Meki vez se sastoji od "kalupa" u koji se postavi cipela, a učvrđćuje se sa dva preklopa koji imaju finu regulaciju zatezanja. Jedan preklop učvrćđuje cipelu preko prednjeg dela stopala a drugi preko risa. Takođe, postoji i deo koji pričvršćuje cipelu od pozadi (oko Ahilove tetive) a pomoću koga se može regulisati i nagib.
     Step-in vez je najnovija varijanta snowboard vezova. Postoje razne varijante u zavisnosti od proizvođača, ali ideja je da se omogući brz ulaz i izlaz bilo meke ili tvrde cipele iz veza, bez mnogo muke. Ima informacija da proizvođači pokušavaju da se dogovore oko usvajanja jedinstvenog standarda za step-in vezove i cipele. U međuvremenu Salomon je odustao od dalje proizvodnje step-in vezova i cipela.

 

    Generaklno cipele su meke ili tvrde.

     Tvrde cipele su veoma slične skijaškim. Uglavnom su sve prilagođene step-in vezovima i mogu imati dve, tri ili četiri kopče.
    Sve meke cipele imaju pertle, ali neke mogu biti ojačane različitim ulošcima, dodacima i kaiševima. 
    Naravno, postoji i step-in varijanta mekih cipela.

    


Kako se privezati za dasku?

    Veoma je važno pravilno postavljanje (pricvršćivanje) veza na dasku. Pravilno određivanje razmaka vezova (nogu), kao i ugla pod kojim se postavlja vez u odnosu na dasku poverite ski servisu. Oni će vam pomoći i da se opredelite koja će noga biti prednja.


Kupovina

        
Izaberite model daske, proverite flex i izaberite odgovarajuću dužinu,

           
udobnu cipelu i odgovarajući vez. I odeća za bordere je specifična.


Linkovi : Proizvođači Snowboard opreme


NAZAD