SKIJAŠKI SKOKOVI
Ski Jumping


Čvrsto u vazduhu !

     Učesnike Svetskog kupa u skijaškim skokovima nazivaju "Ljudi ptice", "Orlovi na skijama", "Nebeski letači", . . .  Ovim momcima se divi cele planeta. Jer, otisnuti se sa startne rampe u ambis dug i dvestotinak metara, graniči se sa ludošću. Na malim ekranima ni ne izgleda sve baš tako strašno. Istina je da tokom leta takmičari ne lete više od pet metara iznad zemlje. Ali ako na Planici prisustvujete finalu u letovima na čuvenoj skakoaonici "Velikanka", zapitate se da li je baš sve tako lako. Ili da se popnete na vrh skakaonice, pa da pogledata u ciljni prostor. Gledaoci deluju kao mravi, a vi posle desetak sekundi poželite da ste u njihovom društvu, čvrsto na zemlji.

      Nova sezona Svetskog kupa u skijaškim skokovima, obično kreće krajem novembra - početkom decembra, dvodnevnim takmičenjima u Finskoj ili Norveškoj na kojima hrabri momci (a ima i dečaka od po 16 godina) kreću u pohod za svaki metar leta.

     Način pripreme skakača prilično je specifičan. Odmora gotovo da i nema, jer po završetku zimske sezone (krajem marta) i jednomesečne pauze, počinju pripreme za Letnju turneju (Italija, Austrija, Nemačka, Japan). Takmičenja na plastičnim podlogama sjajna su uvertira za zimsku sezonu. Septembar i Oktobar rezervisani su za žestoke treninge (trčanje i tegovi), a prvi skokovi na snežnoj podlozi obavljaju se početkom novembra, tridesetak dana uoči prvog takmičenja u sezoni. Dnevno po idealnim vremenskim uslovima, svaki takmičar obavi najviše deset skokova. U zavisnosti od snežnih uslova, treninzi se najčešće obavljaju u Skandinaviji, jer i start sezone obično na Severu Evrope.

      A kad u decembru krene sezona, sve oči su uprte ka stanicama Svetskog kupa. Od finskog Kuopija, preko Obersdorfa, Garmiša, Insbruka i Bišofshofena, pa sve do velikog finala na velikoj Planici, uživaćemo u vratolomijama majstora visina, od kojih često zaboli glava.

tekst: Igor Jagličić
magazin: ME
Č


     Posebno je interesantna Novogodišnja Turneja 4 sakakaonice. To je najznačajnije takmičenje u sezoni, koje je postalio institucija svetskog sporta. Ovo takmičenje je postalo i unosan biznis. Takmičari pobednici na ovom prestižnom takmičenju ostvaruju veoma velike zarade ( preko 100 hiljada DEM). Organizatori takođe dobro zarađuju. Televizijska prava za tri godine prodata su nemačkom RTL-u za 48,9 miliona DEM. Ulaznice su sve prodate unapred (čak i za kvalifikacije).

     - Pogledajte istoriju Turneje 4 skakaonice

     - 52. Turneja 4 skakaonice 2003 / 2004 - izveštaj 


     Dosadašnji svetski rekord u ski letovima, oboren je na Planici i iznosi 225m.  Ovaj rekord od 2000.godine drži austrijanac Andreas Goldbergerg.
     Pogledajte sve rekorde u skijaškim letovima od 1908. god. do danas.

NAZAD