BOB, SANKANJE, SKELETON

 

 

SANKANJE
Luge

Vožnja sankama niz zaleđene i snežne padine na posebno uređenim stazama (veštačkim ili prirodnim), sa više zavoja, a sa ciljem da se u više trka postigne što bolji rezultat uz što veću brzinu

Staza: Dužine 1 - 2 Km, prosečan nagib max 15%, najveći nagib 30%. Najmanja širina korita je 1,2 m, a najveća 1,5 m. Staza ima najmanje 5 zavoja radijusa između 9 i 15 m.
Veštačka staza je nad tlom, prirodna ukopana u zemlju.
Discipline: Jednosed za muškarce i žene i dvosed za muškarce. Za jednosed se vozi 4 trke, a za dvosed 2 trke. Pobednik je onaj koji postigne najbolje vreme u četiri odnosno dve trke.
Sanke težine 22 kg za jednosed i 24 kg za dvosed. Max širina traga 45 cm. Dužina slobodna od 120 do 135 cm.

Nekada isključivo sport alpskih zemalja, sankanje danas privlači takmičare čak i nekih egzotičnih država, koji su led videli samo u kockicama za hlađenje pića. Spisak takmičara na Olimpijskim igrama u Torinu uključuje tradicionalne borce za medalju Nemačku, Italiju, Austriju pa i sankaše iz Indije i sedokosog profesora univerziteta iz Venecuele.

Ovaj sport imaće i najveću razliku u godinama, jer će tu biti 16-godišnja Italijanka Sara Podorišak i En Abernati sa Devičanskih ostrva koja ima 52 godine i poznata je pod nadimkom "Baka sanka".

"Sankanje je postalo globalni sport", rekao je predsednik Međunarodne sankaške asocijacije Jozefr Fend koji kaže da se u Svetskom kupu takmiče sankaši iz 25 zemalja.

Indijac Šiva Kešavan kaže da je prvo gledao snimke sankanja, a potom je trener Austrijanac doneo sanke sa točkovima koje je on probao na putevima. On je bio izabran da predstavlja zemlju na pripremama u Austriji i bio je jedini Indijac na prethodnim Zimskim olimpijskim igrama. U Torinu, njemu su se pridružili dvoje skijaša i jedan maratonac.

52-godišnji Verner Heger, profesor univerziteta iz Venecuele je u 70-tim bio višestruki prvak države u gimnastici, ali timski njegova država nikada nije uspela da se plasira na Igre.

"Želim da pokažem mlađim takmičarima da godine nisu bitne ukoliko želite da učesvujete. Kao mlađeg me je izluđivala činjenica da nisam mogao da se takmičim na najvišem nivou", kaže Heger.
 

 

BOB
Bobsleigh

  

Vožnja specijalnim sankama sa upravljačem i kočnicom, na posebno konstruisanoj i zaleđenoj stazi, uz učeđće dva ili četiri takmičara sa ciljem da se u više trka postigne što veća brzina.

Kompletan tekst o BOB sportu . . .
 

Bob – Bobsleigh

     Mada su sanke stoljecima bile sredstvo transporta, sport Bob-Bobslegh je nastao  kasnih godina 19.tog veka kada je u Švajcarskoj sankama pridodat mehanizam za kočenje.
     Već 1897. je formiran prvi Bob klub na svetu u St.Moritzu-Švajcarska, koji je širio razvoj ovog sporta u skijaškim centrima širom Evrope. Od 1914. godine takmičenja u Bobu se održavaju na raznoraznim prirodno zaleđenim stazama.
     Prvi takmicarski bob je bio napravljen od drveta ali je veoma brzo bio zamijen zeljeznim nakon cega je I dobio ime Bobslegh, radi toga sto ga je posada povlacila naprijed-nazad (bobed) da bi povecala brzinu na startu.
     Međunarodna Bob i Sankaska Federacija (FIBT) je formirana 1923. A već sledeće godine je takmičenje u bobu-četverosedu bilo na programu Prvih Zimskih Olimpijskih Igara održanih 1924. u Chamonix-u , Francuska.
     U toku 1952.godine započinju nova pravila unutar kojih su bili određeni i limiti u težini boba i posade, čime se završava period bobista teškaša, a započinje era modernog boba kao sportske disciplilne visokih kvaliteta i parivlačnosti.
     Veci broj bob ekipa prihvata i prati ovaj razvoj rekvizita a sa njime i staza. Danas najbolji bob timovi na svetu treniraju i takmiče se tokom cele godine i to najviše na veštački zaleđenim stazama u bobovima napravljenim od gvožđa i fiberglasa.
    Takmičenja u bobu-dvosedu ušla su u Olimpijski program na ZOI u Salt Lake City-u SAD, 2002.godine.


Tekst by VSlokar     http://bihski.com/2008/12/14/skeleton-sportovi-na-ledu/
 

 

SKELETON
Skeleton

  

Po istoj stazi kao za bob, takmičari se spustaju u specijalnim sankama ležeći trbuhom na njima, glavom okrenuti unapred.


Skeleton

     Sigurno prvi sankaški sport, Skeleton vodi poreklo iz St.Moritza-Svicarska, iz ranih 1800.tih.

     Prvo takmičenje održano je 1884. Takmičari su vozili niz strmu ulicu od St.Moritza do Celerina, gdje je pobednik dobijao bocu sampanjca kao nagradu. Tek od 1887. su se takmičari počeli takmičiti ležeći potrbuške, što se zadržalo i do danas. Sport je dobio ime 1892. godine, kada je predstavljen novi rekvizit na sankama, pravljen pretezno od metala. Ljudima se činilo da liči na koštani skelet, te su mu i dali ime SKELETON.

     Razvojem sporta upravlja tijelo, Medjunarodna Federacija za Bob i Sankanje - Federation Internationale de Bobsleigh et Tobagganing (FIBT), osnovana je 1923.godine. Skeleton je bio dva puta na programu Zimskih Olimpijskih Igara i to u St.Moritzu 1928. i 1948.godine. Međutim, Skeleton za žene i muškarce pridodat je Programu Zimskih Olimpijskih Igara 2002. u Salt Lake City-u USA.

T A K M I Č E NJ A
     Olimpijska takmičenja u Skeletonu se sastoje od četri trke na kojim se rezultati mere elektronski u 0,01 sec. Šetri se trke održavaju u dva dana a finalni plasmani se određuju zbirom vremena iz sve četri trke. Ako takmičari pokažu ista vremena u konacnom zbiru, dobijaju iste nagrade.

PROGRAM TAKMIČENJA:
     - Pojedinacno Muskarci
     - Pojedinacno Zene

Tekst by VSlokar     http://bihski.com/2008/12/14/skeleton-sportovi-na-ledu/


NAZAD