GRASSKI
SKIJANJE NA TRAVI

Letnja varijanta alpskog skijanja

                   www.grasski.de


"U tuku je FIS "Grasski" Svetsko prvenstvo u skijanju na travi 2009.  
   
02.-06.09.2009. Rettenback (AUS) - ove nedelje je u toku FIS Svetsko prvenstvo u skijanju na travi koje se održava u Ausatriji. takmičari u muškoj i ženskoj konkureciji boriće se za medalje u disciplinama Veleslalom, Super-G, Slalom i Super kombinacjia (slalom + superG).
     Najveći favorit kod muškaraca je do sada vodeći u Svetskom FID Grasski kupu, Čeh Jan Nemec, drugoplasirani Austrijanac Michael Stocker, kao i proslogodisnji pobednok Svetskog kupa Italijan Eduardo Frau. Kod žena, najviši plamani se očekuju od vodećih takmičarki Svetskog kupa Austrijanki
Ingrid Hirschhofer i Jaqueline Gerlach, Japanke Yokiyo Shintanka i Nemicee Anna-Lena Büdenbender.
     Finale ovogodišnjeg FIS Grasski
Svetskog kupa će se održati u mestu Forni di Sopra (ITA) u periodu 12. i 13. septembra 2009.


 Počela "Grass ski" sezona skijanja na travi 2009
     Sezona skijanja na travi - Grass ski počela je proteklog vikenda u Wilhelmsburgu u Austriji. Glavni događaj u sezoni biće "FIS Grass Skiing World Championship" - Svetsko prvenstvou skijanu na travi koje se održava u Rettenbachu u Austriji od 1. do 6. septembra, kao i na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Horni Lhota, Ostrava, Češka od 29. jula do 2 avgusta 2009.
     Posle otvaranja sezone u Austriji, Svjetsk Grasski kup se nastavlja u mestu Cenkovice u Češkoj i početkom jula u Iranu i centru Dizn početkom avgusta. Sredinom avgusta, Švajcarska će ugostiti najbolje skijaše na travi u mestu Marbachegg, zatim se vraćaju u Austriju u Gugging bei Wien, krajem avgusta. Finale Svetskog kupa će ponovo biti u italijanskom izletištu Forni di Sopra, sredinom septembra.
     Ne treba zaboraviti i niz takmičenja mladih i međunarodne omladinske kampove čime je ovaj sport znatno povećao svoju popularnost u zadnjih nekoliko godina.


        Prvi put se pojavljuje u Nemačkoj početkom šezdesetih godina, a namena je bila da skijašima omogući letnji trening na travi. Pronalazač je bio Jozef Kajzer, koji je do kraja 1963. godine konstruisao 30 prototipova i na tržište ih je plasirao pod imenom RollKa (Roll - kotrljati i Ka - od prezimena Kajzer). Televizijsko emitovanje priloga o skijanju na travi najviše je privuklo Japance i Amerikance i oni su odmah prihvatili proizvodnju. U alpskim zemljama skije za travu nisu bile tako lako prihvaćene. U mestu gde su ove skije prvi put prikazane, na stazama Oven/Tek održana je i prva međunarodna trka na skijama za travu. Bio je to takmičenje u slalomu na travi davne 1965. godine. Ubrzo se rodio Evropski kup (1970), a zatim je osnovana i međunarodna asocijacija, koja je organizovala Svetski kup. Prva takmičenja su održana u Austriji u Albertšvendu 1981,  Kjami 1983 i Oven/Teku u Nemačkoj 1985. Posle ove trke, sport Skijanje na travi je primljeno u FIS familiju. Danas je skijanje na travi najpopularnije u Japanu i u Turskoj.
        Bilo ih je i u Beogradu. Mnogi od takmičara iz osamdesetih su isprobali ovo "sredstvo za letnji trening". Međutim ovaj sport se kod nas tada nije "primio", ali u svetu jeste.

 

        Danas se u mnogim zemljama održavaju trke u muškoj i ženskoj konkurenciji u slalomu, veleslalomu, supervelaslalomu, paralel-slalomu, kombinaciji kao i u disciplini "Brzinski kilometar", koja tek treba da bude odobrena od strane FIS-a. Organizatori trka Svetskog Grasski kupa su Austrija, Češka, Italija, Iran, Japan, Nemačka, Mađarska, Švajcarska, Turska, ...
 

 
 

Oprema:

Uz posebno konstruisanu  gras "skiju" (kratka kao snou-blejd i ima gusenice kao ratrak) tu su još i
Cipele i Štapovi - kao za alpsko skijanje
Vezovi tvrdi - kao za snowboard


N A Z A D