KARLING
Curling

     Bočanje na ledu

     Takmičarska disciplina koja se prvi put pojavila jos ba Olimpijskom igrama 1924 u Šamoniju. Tada su se takmičili samo muskarci. Zlato su tada uzeli Britanci, drugi su bili Svedjani, a treci Francuzi. Od tada se više nije pojavljivala na Olimpijskom igrama.
 
     Posle duže pauze, ponovo je uveden kao zvaničan sporrt na Zimskim Olimpijskim igrama u Naganu 1998. Predhodno se na pet olimpijada (Šamoni, Lejk Plesid, Garmiš, Kalgari i Albervil) pojavljivala kao demonstracioni sport.
     Kugle za karling se prave od granita i svaka je teška oko 20 kg. 


Detaljnije o pravilima karlinga na sajtu: www.curling.rs


Promocija Karlinga u Beogradu                             Izvor: Eurosport
     20.12.2010. - U ponedeljak 20. decembra u 17h ispred šoping centra „Ušće“ počinje sa radom prvi natkriveni teren za karling u Srbiji. Svečano otvaranje će biti krajem sedmice u terminu koji ćemo naknadno objaviti. Teren je otvoren za sve posetioce od 12h do 20h. Klubovi i igrači iz cele Srbije imaju mogućnost da besplatno treniraju do 16h. U večernjim satima nakon 20h biće organizovani mečevi, promocije i komercijalni termini za firme, tim bilding aktivnosti i drugo.
     Svi koji žele da probaju da igraju karling moći će to da učine potpuno besplatno svakog dana od 16č do 20č kada će na svaki okrugao sat počinjati jednosatna osnovna obuka sa malim takmičenjima na kraju svakog treninga.
     Obuka je otvorena i za decu uzrasta od 10 godina uz prisustvo roditelja, dok će mladi od 14 do 18 godina starosti morati da imaju potpisan pristanak roditelja.
     Treninge će voditi pet trenera sa sertifikatima Svetske karling federacije i troje instruktora sa Nacionalnom licencom, biće organizovani mečevi, turniri i prvenstva.

DOBRODOŠLI!
Za karling i Otadžbinu – Srbija!
Nacionalni savez za karling Srbije
kancelarija@curling.rs

Napomena: Nacionalni savez za karling Srbije zadržava pravo promene termina bez posebnog obaveštavanja.

Zahvalnost: Ovаj projekаt su zаjedničkim snаgаmа reаlizovаli Nаcionаlni sаvez zа kаrling Srbije, Krаljevski kаrling klub, UŠĆE šoping centаr, MTS Telekom Srbijа, Kvаntum klizаlištа, grаdske opštine Novi Beogrаd, Stаri grаd i Čukаricа uz medijsku podršku Eurosport-a.

    

 Karling reprezentacija Srbije - Premijera u Bazelu      Izvor: B92
     06.12.2006. Karling reprezentacija Srbije u subotu 9. decembra 2006.  će dodati novu stranicu u istoriji srpskog sporta. Prvi put plavi će imati predstavnike na Evropskom prvenstvu od 9. do 16. decembra  u Bazelu. Put Švajcarske petorica takmičara krenuće u četvrtak 7. decembra.
     Na spisku učesnika su predsednik Nacionalnog karling saveza Srbije Marko Stojanović, generalni sekretar Miodrag Kastratović, Bojan Mijatović, Darko Šovran i Vuk Krajačić, dok će Luka Tešanović obezbediti medijsku podršku takmičarima. 

     Plavi igraju u B – 2, poslednjoj grupi, s obzirom da su debitanti. U pet dana odigraće devet utakmica protiv: Engleske, Rusije, Holandije, Belgije, Estonije, Kazahstana, Poljske, Grčke i Mađarske.  
     - Postojimo tek godinu i put koji smo prevalili je ogroman. Od entuzijasta stigli smo do Olimpijskog komiteta i punopravnih članova Evropske i Svetske federacije, a evo nas i na Evropskom šampionatu. Za razliku od mnogih starijih reprezentacija desetodnevne pripreme u Kanadi iskoristili smo ne samo da treniramo već i da naučimo od najboljih – rekao je predsednik saveza, reprezentativac, predsednik Komisije za kulturu i olimpijsko obrazovanje OKS i glumac Marko Stojanović na konferenciji za novinare u OKS.  

     Na osnovu protokola o saradnji Olimpijskih komiteta Srbije i Kanade ostvareno je gostovanje u Otavi i Torontu, ali veliku pomoć reprezentacija je dobila i dobija od dijaspore. 
     - U Kanadi su nam pokazali da smo svi mi „naši”. Porodice Kesler, Stanišić, Moro, Petković, Radivojević, Filipović iz Otave i Toronta smestili su nas, hranili i razvozili dok smo bili u gostima. Isto će da bude i sad u Švajcarskoj. Naše je da obezbedimo prevoz do Bazela, a gospoda Novaković i Branković dali su nam smeštaj u hotelu – objasnio je Stojanović. 

     S obzirom da je i Bojan Mijatović glumac i pantomimičar nije izostala ni šala pred odlazak najbolje selekcije. 
     - Kazahstan, koji je sa nama u grupi je prošle godine izgubio sve utakmice. Zato tipujemo na njih. Izvršićemo psihološko - propagandni pritisak, izaćićemo na meč sa majicama „Borat” i ispunićemo cilj – zabeležićemo jednu pobedu – rekao je Mijatović i vratio se „ozbiljnim” temama. – Debitanti smo tako da očekivanja nisu visoka. Stvarno se nadamo jednoj pobedi protiv Belorusije, ili Kazahstana, a sve je to samo početak olimpijskog ciklusa za Vankuvera 2010. i naredno Evropsko i Svetsko prvenstvo
     Iako poznat kao sport bankara, najveći kvalitet karlinga je taj što je to sport namenjen i porodicama. Ova tendencija je jedan od segmenta na kojima će nacionalni savez obratiti pažnju u narednom periodu. Takođe postoji velika verovatnoća da će se na Olimpijskim igrama u Vankuveru takmičiti mešovite ekipe (muškarci i žene). 
     - Stvoren je jak lobi koji radi na tome u Međunarodnom olimpijskom komitetu. Što se nas tiče, već od naredne sezone nadam se da ćemo i mi moći da računamo na žensku ekipu i na ekipu lica sa invaliditetom, jer je ovo veoma zahvalan sport za ljude u kolicima- najavio je Stojanović. 

     Nacionalni karling savez Srbije za sad je okupio pet klubova, od toga čak dva u Beogradu. Ugovor o saradnji koji su potpisali u Kanadi ohrabruje ljude iz Saveza koji su pozvali sve zainteresovane da im se pridruže.  
     - Zna se da je veliki problem oprema. Međutim, stvari će vrlo brzo da budu bolje. Kad smo stigli u Kanadu nismo imali novac za opremu. Otišli smo kod proizvođača „Goldlajna” i za pola sata, bez ćevapa i luka završili posao. Firma „Goldlajn” je postala naš sponzor, a sad i dolaze na naše tržište. Takođe uspostavili smo brojne kontakte sa klubovima i trenerima – rekao je Stojanović.

      

 Karling reprezentacija Srbije se priprema      Izvor: OKS
     27.11.2006.  Četvoročlana reprezentacija Srbije u karlingu se već nedelju dana nalazi u glavnom gradu Kanade na pripremama za prvo učešće na Evropskom prvenstvu u Bazelu, u Švajcarskoj od 9. do 16. decembra ove godine.
     Nacionalni savez za karling Srbije će predstavljati pet igrača koje trenira kanadski trener Majk Mor (Mike Moore): Bojan Mijatović, Darko Šovran, Marko Stojanović, Vuk Krajačić i Miodrag Kastratović. Slaviša Radivojević se povredio tokom priprema i morao da odustane od učešća na EP u Bazelu, njega je u poslednjem trenutku zamenio Vuk Krajačić za koga se još uvek čeka odobrenje od Evropske karling federacije.
     Za poznavaoce ovog sporta, Marko Stojanović, naš poznati glumac i predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije, koji je, zajedno sa Miodragom Kastratovićem i osnovao ovaj olimpijski sport u Srbiji, igraće na poziciji kapitena-skipa (Skip), treći (Third) i zamenik kapitena je Darko Šovran, menadžer po zanimanju, drugi (Second) Bojan Mijatović, glumac, a na mestu prvoga (Lead) će se smenjivati Vuk Krajačić, student i Miodrag Kastratović, generalni sekretar NSKS koji će ujedno biti i zamene, jer na ledu, utakmicu igraju četiri igrača.
     Majk Mor i drugi treneri sa kojima su naši reprezentativci radili su iznenađeni brzim napretkom svih igrača, za šta su sigurno zaslužni i Bojan Bradić i Dejan Maksimović atletski treneri AK Partizan sa kojima su naši reprezentativci razvili specifičan trening i trenirali od avgusta meseca na stadionu Partizana u Beogradu.
     Veliki broj igrača karlinga, od milion i trista hiljada regisrovanih u Kanadi, su na razne načine saznali da je naša reprezentacija na pripremama u Otavi i kako su nam mnogi rekli, pratiće rezultate sa EP u Bazelu i navijati za nas. Tome je doprineo i veliki članak u zvaničnom glasniku Kanadske karling asocijacije „Business of Curling“ koji izlazi dva puta godišnje i kojem su opisane promocije koje je naš savez radio u oktobru tokom „Radosti Evrope“ u Beogradu, „Sinergije“ u Novom Sadu i u IMMO Centru na Novom Beogradu. Tokom zvaničnog prijema na najvišem nivou u Kanadskoj karling asocijaciji su Ocenjene su kao inventivne i izuzetno korisne i efikasne za bilo koji deo sveta i očekujemo da će ih preuzeti i u Kanadi.
     Tokom tog susreta Nacionalnom savezu za karling Srbije je uručen veliki broj poklona i edukativnog materijala kao i jedan potpuno nov kamen vredan oko 1000 kanadskih dolara. Mnogi kanadski igrači su poklonili našim reprezentativcima ponešto od opreme, a karling klub Karlton Hajts (Carlton Heights Curlin Club) je pokloni jedan komplet od 16 kamenova za decu, kako bi što pre počeli u Srbiji da igraju karling i zavole ga.
     Nadamo se da ćemo uz pomoću državnih organa uspeti da prevezemo dobijene poklone, obzirom da su teški preko 200kg i da ćemo realizovati predviđenu školu karlinga za đake tokom zimskog raspusta u Beogradu, za šta nesebičnu pomoć dobijamo od naše Ambasade u Otavi, gospođe Danke Kojadinović, otpravnice poslova i njenih saradnika.
     Pripreme ne bi bile ostvarene bez razumevanja i pomoći Olimpijskog komiteta Srbije, Gradskog sekretarijata za sport Beograda, Svetske karling federacije i naših ljudi iz Otave i Toronta, porodice Keler-Stanišić, Petković i Moro, Dragana Radivojevića, Filipa Filipovića i drugih.
     Obzirom na zanemarljivu finansijsku pomoć države, organizaciju boravka naše reprezentacije u Bazelu pomažu gospoda Novaković i Vulin kao i Predrag Moskoljevic i Proton System. čime upotpunjuju izuzetan doprinos naše Dijaspore etabliranju ovog novog olimpijskog sporta u Srbiji i prvom učešću Karling reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Bazelu od 9. do 16. decembra ove godine.

      

 Karling reprezentacija Srbije se priprema      Izvor: B92
     26.11.2006. Prva karling reprezentacija Srbije, formirana uoči predstojećeg Evropskog prvenstva u karlingu, nalazi se na pripremama u Kanadi. Selektor reprezentacije Marko Stojanović rekao je da će se četvoročlana ekipa nalaziti na pripremama u Otavi do 1. januara, a da ih 9. januara očekuje prvi ispit na Evropskom prvenstvu u Bazelu, u Švajcarskoj.
     Članovi reprezentacije Srbije su, pored Stojanovića, još Bojan Mijatović, Darko Šovran i Slaviša Radivojević. Mijatović je rekao za Betu da je ekipa tek oformljena, da se još uigrava i da tek u budućnosti treba planirati neke značajnije rezultate.
     Karling je olimpijski sport koji se igra na ledu, a kod nas je do sada bio gotovo nepoznat. U ekipi učestvuje pet igrača, četvorica na terenu, dok je peti rezerva. Na zimskoj Olimpijadi u Torinu ove godine zlatnu medalju u muškoj konkurenciji osvojila je ekipa Norveške, a u ženskoj Škotska.

      

Karling - prvi put u Beogradu      Izvor: B92
     19.02.2005. U Beogradu je u subotu održan prvi karling meč u istoriji Srbije. Novoformirana karling reprezentacija SCG ugostila je selekciju Bugarske, u prijateljskom odmeravanju snaga. Odnosi između dva saveza su odlični, a Bugari su našim reprezentativcima ponudili svoju polovnu opremu, uz mogućnost treniranja u Bugarskoj.
     Olimpijski sport koji je nastao u Škotskoj, a popularan je širom severne Evrope i Amerike, naši gledaoci mogli su da prate isključivo na satelitskim TV programima. Predsednik Karling saveza SCG Marko Stojanović objašnjava za B92 kako se naši reprezentativci pripremaju.
     Treniramo na klizalištu Iceland pored starog DIF-a, i treniraćemo koliko god to budemo mogli, pošto je klizalište na otvorenom. Nastavićemo treninge u Bugarskoj, oni sada grade jednu stazu isključivo za karling u zatvorenoj dvorani. Ići ćemo na seminare kod njih. Kada budemo primljeni u Olimpijski komitet SCG, a pošto je ovo olimpijski sport očekujemo da se to desi vrlo brzo, i u Svetsku karling federaciju, imaćemo plaćene seminare od strane svetske karling federacije na mestima koja oni to odrede“.
     To nije jedini vid pomoći koji nacionalni savezi dobijaju od Svetske karling federacije.
     Svetska federacija pomaže nove nacionalne asocijacije, tako što u roku od 30 dana od prijema u članstvo, dobiju nekoliko kompleta kegli. Jedan komplet broji 16 kegli i to je vredno oko 5000 evra po kompletu“, kaže Stojanović.
     U okviru saveza, koji je osnovan prošle godine, deluju muška, ženska i reprezentacija za invalide. Pre dva meseca savez je primljen u Evropsku karling federaciju, a očekuje se i prijem u Nacionalni olimpijski komitet. Reprezentacija je pozvana na Evropski šampionat koji se održava u decembru, a u rukovodstvu se nadaju da će na njemu izboriti vizu za Olimpijske igre u Torinu 2006. godine.
     U savezu su posebno ponosni na potpuno ravnopravan status sportista sa invaliditetom.
     Karling u kolicima je veoma razvijen u svetu. Pošto je ovo potpuno nov sport kod nas, želja nam je da od samog početka razvijemo i taj paraolimpijski deo karlinga“.

      


Linkovi:

Karling savez Srbije
(Serbian Curling Association)

 

Svetska Karling Federacija
(Worlc Curling Federation)

 


NAZAD