Telemark

     Telemark je svestrana skijaška disciplina, sa telemark okretima, klizačkim sekcijama i skokovima. Telemark stil okreta na skijama je nazvan po regionu u Norveškoj u kome je nastao i koga je skijaški pionir i, može se reći, otac savremenog skijanja,  Sondre Norhaim definisao pre više od sto godina.

     Telemark je nekada bio osnovna tehnika okretanja. Do današnjih dana zadržali su ga letači na skakaonicama pri doskoku i, u najnovije vreme, ljubitelji retro-skijanja. Telemark danas predstavlja novu vrstu skijanja i ima tri definisane FIS discipline.

     Početci skijanja uopšte, vezani su za telemark. Koristio se samo jedan štap, skije su izdađene od drveta, a tadašnji vezovi pričvršćivali su samo prste za skije, dok je peta mogla da se odiže od skije. Upravo ovakva oprema je diktirala i nastajanje takozvanog Telemark koraka odnosno okreta.

     Telemark tehnika je gotovo zaboravljena do 70-80-ih godina XX veka. 1970. godine se u Americi počinje ponovno da se upotrebljava telemark tehnika skijanja, a 80-ih i u Norveškoj ponovo dolazi do porasta interesa za telemark tehniku. To je dovelo i do pokretanja proizvodnja prateće skijaške opreme. 1986. godine se u Seljord-u organizuje prvo takmičenje pod nazivom "Timex Skiathlon", koje se sastoji od skijaškog trčanja, penjanja, slaloma i skakanja preko nekoliko malih skakaonica u nizu.

     Telemark tehnika skijanja povezuje nordijske i alpske dicipline, jer sa istom opremom može kombinovati skijaško trčanje, skokove i slalom. To je savršena kombinacija ako želimo napustiti uređene ski terene, i uživati u čarima netaknutih snežnih padina. Telemark je jedinstveni ples na snegu.
     Poslednjih nekoliko godina, Telemark doživljava renesansu. U Livinju u Italiji svake godine u aprilu se održava festival Telemarka.

Možda će već naredne ski sezone na Kopaoniku biti škole Telemarka.

Zvanične FIS discipline u telemarku su:

Takmičar, koji se nadmeće u jednoj klasičnoj telemark vožnji, treba da savlada nekoliko oštrih nizbrdica, poneku kratku uzbrdicu, makar jedan skok, zaokret od 360 stepeni (jedan ceo krug oko jedne kapije) i takva vožnja obično traje od tri do pet minuta.


Telemark oprema:

I proizvođači ski opreme prate trend, pa danas u ponudi imaju i opremu posebno prilagođenu "Telemark" skijanju.

Skije su vrlo slične alpskim skijama. Štapovi su kao za alpsko skijanje.


 

Za spračavanje klizanja u nazad, kod turnog skijanja, koriste se trake od "moher-a", koje se lako postavljaju na dno skije.

Vezovi omogućavaju podizanje pete.:

  

Rade se i vezovi za turno skijanje (Backcountry), koji mogu da se podese da im peta bude slobodna za hodanje na skijama i telemark, ili da im peta bude fiksna za alpsko skijanje.

 

Cipele su vrlo slične alpskoj cipeli, sa posevno prilagođenim vrhom za telemark ili turni vez.

    


Pogledajte majstora telemarka!

          


Nešto više o telemarku mpžete saznati na sajtu:

 


 

NAZAD