TURNO SKIJANJE - SAVETI

 

 

http://jagor.srce.hr/gss-zg/savjeti/skijanje.html    Napisao: Andrej Stroj

Osposobljenost za bavljenje turno skijanjem

Osnovni preduvjet za sigurno bavljenje turnim skijanjem, uz dobru fizičku kondiciju i znanje skijanja, je završavanje turno skijaške, alpinističke ili visokogorske škole u nekom od planinarskih društava. Škola je potrebna da bi stekli temeljna znanja i vještine potrebne za kretanje po planinama u snježnim uvjetima. Ovdje su dani samo osnovni savjeti koji nikako ne mogu zamijeniti pohađanje ovih tečajeva.

Prije odlaska na turu

Vodite računa o stanju i ispravnosti vaše opreme, da vas ne bi iznevjerila u neželjenom trenutku.

Prilikom odabira ture vodite računa da po težini bude u skladu s vašim mogućnostima.

Prije odlaska na turu koju ne poznajemo proučite opis u literaturi, te ju unaprijed prođite po karti da bi mogli predvidjeti kakve vas teškoće očekuju.

Obavezno pratite vremensku prognozu i izvještaj o stanju snježnog pokrivača za područje gdje planirate turu. Odabir ture uskladite sa ovim podacima, a u slučaju nepovoljnih uvjeta (visok stupanj opasnosti od lavina, predviđena velika količina padalina i sl.), turu je najbolje odgoditi.

Ako je moguće, raspitajte se o uvjetima na turi kod turnih skijaša koji su je nedavno prošli. U ovu svrhu vrlo su korisne turno-skijaške Internet stranice (za Sloveniju www.slog.net/~frances).

Ponesite svu potrebnu opremu. Treba imati na umu da su cepin i dereze osnovna oprema za kretanje po planinama u snježnim uvjetima, te da ih trebamo ponijeti na svaku zahtjevniju turu. Također u obaveznu opremu ulaze lopata i lavinski primopredajnik (Ortovox, Pieps i sl…). Ova oprema naravno ima smisla samo ako je imaju svi članovi grupe, te ako su izvježbani u korištenju ove opreme.

Mobilni telefon je također obavezna oprema. Raspitajte se prije ture o brojevima telefona Gorske službe spašavanja za područje gdje planirate turu.

Na turi

Izbjegavajte ići na ture sami. Ako se već odlučite na samostalan odlazak na turu, izaberite ture koje su popularne među turnim skijašima i gdje je veća vjerojatnost da vam netko može priskočiti u pomoć u slučaju nevolje.

Na turu krećite dovoljno rano, da bi u slučaju nepredviđenih teškoća imali dovoljnu rezervu vremena. Također je često u popodnevnim satima zbog viših temperatura povećana opasnost od lavina.

U slučaju slabe vidljivosti od ture je najčešće najbolje odustati.

Brzinu kretanja prilagodite najsporijem članu ekipe. Držite se u grupi i izbjegavajte nepotrebno iscrpljivanje. Imajte na umu da vam u slučaju nezgode može zatrebati dodatna snaga za pomoć unesrećenom ili odlazak po pomoć.

Turnoskijaški spust najbolje je planirati po smjeru uspona, jer na taj način izbjegavate opasnost da prilikom spusta naiđete na neugodna iznenađenja (led, lavinozne padine, nedostatak snijega, strmi skokovi i stijene).

Padine koje ocijenite potencijalno lavinoznim, prelazite jedan po jedan, a nikako ne u grupi. Također u takvim prilikama oslobodite sigurnosne vezice na skijama i skijaškim štapovima.


14.10.2007.  Saveti za nabavku opteme za turno skijanje
     ...
Posto planiras nabavku turnih skija, a vec si jednom probao da nosis one 'obicne' onda pretpostavljam da tacno znas sta tebi treba: Klasicne tourne-skije, kao stvorene za ljude koji vise vole da se penju i hodaju nego da se spustaju. Puno su lakse; pravljene od drugih materijala nego skije za alpsko skijanje. Tezine, u zavisnosti od visine, shirine i namjene, variraju od 1.7 kg pa do 3.5 kg (u zavisnosti dal' su vise za hodanje ili za spustanje). turni vezovi su takodje jako lagani (vidjo sam cak set od 1.2 kg, ali uglavnom su oko 2 kg). kao sto i sam kazes, osjecaj bi bio potpuno drugciji.
     Ti si extremni ljubitelj prirode a ne extremni skijas, ali moderne turne skije, mogu u pravilu odlicno da se koriste za spustanje. Sa ovakvim skijama bi naravno mogao da obidjes puno veci prostor i da nas pochastish sa jos vise fotografija ovih fenomenalnih predjela. Stoji da ove (lagane) skije i vezovi gube na svojoj funkciji ako uz njih nemas i kozhe za penjanje uz brdo.
     Turnih skija ima u razlicitim izvedbama i za razlicite namjene, te ih tako ima u razlicitm cjenama. Nisu jeftine, ali solidnih modela ima vec za € 150,-(samo daske). Bolji turni vezovi pocinju od €150-tak. No na internetu ces uz malo srece, naici na ponude proslogodisnjih modela skija za 100-tinjak evra isto vazi i za vezove.
     Polovne, a u izvrsnom stanju, mogu da se nadju jako jeftino, pogledaj na ebay-u, pa ako jos imas koga da ti to donese sa zapada, mislim da mozes da nabavis solidne skije za male pare. Uz te skije su kozhe naravno ne izostavan materijal, a one su dosta skupe (cjene varijraju izmedju 60 i 120 evra). No kao i skije i koze mogu da se nadju polovne. Zaboravih cipele, te su neuporedivo lakse i prakticnije od pancerica. Nisu nuzno zlo ni cak kad mora da se sidje sa skija i malo prohoda. Bolji modeli pocinju od 200 evra pa navise, ali i ovdje vazi kao i za sve ostalo.......polovno, a malo koristeno moze da se nadje.
   
Izvor:  Forum - shapa


NAZAD