TURNO SKIJANJE

 

Turno skijanje je na prvi pogled mešavina alpskog skijanja, skijaškog trčanja i planinarenja, što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i istinski kontakt sa netaknutom prirodom.

Turno skijanje je dobilo naziv od "tura" koje čovjek radi sa skijama. Konkretno, turni skijaš radi unaprijed zacrtane ture koje zavise od same konfiguracije terena, ali je prisutna velika sloboda u izboru dijelova planine.

Turno skijanje zahteva kardiovaskularni fitnes, mentalnu snagu, i solidno poznavanje planinskog okruženja. Pored veštine skijanja, ukljucuje poznavanje orjentacije, meteorologije, snega i lavina. Za one vicne bezbednom kretanju u planinskom okruženju tokom zimskog perioda, užitak u turno skijanju može biti izvanredan. Turno skijaši se mogu kretati planinama i iskusiti usamljenost, cak i u predelima koji su prilicno poseceni tokom letnjih meseci. Kompetentni turno skijaši doživljavaju iskustvo oslanjanja na same sebe koje retko ko ima prilike da doživi u modernom nacinu života.


back country


Turno skijanje:

  - Pojmovi
  Odličan tekst o turnom skijanju, koji je poslao Pera iz Alpinističkog odseka PSB

  - Osnove
 Turno skijanje je postalo jedan od omiljenih oblika kretanja tokom zime po planinama...

  - О tehmici hodanja
  Tehnika hodanja na turnim skijama je veoma slična hodanju na nordijskim skijama.
  Ako ste probali, onda će Vam biti mnogo lakše i jasnije...

  -
O bezbednosti
  Poznato je da zimi na zasneženim padinama najveća opasnost preti od snežnih lavina. Tu opasnost je najbolje i najpametnije izbeći. Prosto zar ne? Ipak je za to potrebno nešto znanja, iskustva i opreme...

  - Saveti
  Turno skijanje je na prvi pogled mešavina alpskog skijanja, skijaškog trčanja i planinarenja,
  što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i istinski kontakt sa netaknutom prirodom.


NAZAD