ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE
VANCOUVER 2010

  

OLIMPIJSKE AKTUELNOSTI

    XXI Zimske Olimpijske igre po redu, odžeće se od 12. do 28. februara 2010. u Vankuveru, u Kanadi. Posle puta dugog 106 dana i 45000 kilometara, Olimpijska baklja će 12. februara biti zapaljena na Olimpijskom stadionu, što će i zvanično označiti početak Igara.
     Sedam zimskih Olimijskih sportova koji će biti na programu Igara u Vankuveru su skijanje, klizanje, hokej, bijatlon, bob, sankanje i karling, a naša delegacija imaće predstavnike u skijanju, bijatlonu i bobu. 
      Igre u Vankuveru biće prve Zimske olimpijske igre na kojima će naša zemlja nastupiti pod imenom Srbija.   
     Sportiste Srbije, na Igrama u Vankuveru predvodiće Jelena Lolović, skijašica, koja će biti nosilac zastave naše zemlje na svečanoj ceremoniji otvaranja XXI Zimskih olimpijskih igara. 

 

Tim Olimpijskog komiteta Srbije
1 Branislav Jevtić šef misije

misija OKS

2 Marina Leković sekretar misije
3 Ninoslav Cvetanović fizioterapeut
4 Goran Vasić šef medicinskog tima
5
Jelena Lolović
sportista alpsko skijanje
6
N
evena Ignjatović
sportista
7
Marija Trmčić
sportista
8 Miha Malus trener
9 Duško Šipetić trener
10 Anja Kalan trener
11
Belma Šmrković
sportista nordijsko skijanje
12
Amar Garibović
sportista
13 Murat Garibović trener
14
Vuk Rađenović
sportista bob
15
Slobodan Matijević 
sportista
16
Igor Šarčević
sportista
17
Miloš Savić
sportista
18 Boris Rađenović trener
19
Milanko Petrović
sportista

biatlon

20 Tihomir Milosavljević trener

ZOI: Divac zadovoljan nastupom tima         Izvor: www.b92.net
   
04.03.2010. Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac rekao je da je zadovoljan nastupom srpskog tima na Olimpijskim igrama u Vankuveru.
     „Što se tiče učešća srpskih reprezentativaca i organizacije nosimo pozitivna iskustva sa Olimpijskih igara u Vankuveru. Zahvalan sam sportistima što su dobro predstavljali Srbiju, koja je prvi put samostalno učestvovala na tom takmičenju. Nismo ostvarili velike rezulatate, ali sada znamo kako ćemo pripremati sportiste za Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine“, rekao je Divac.
     Srbiju je na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru predstavljalo desetoro takmičara sportista u bobu, alpskom skijanju, bijatlonu i skijaškom trčanju, a najbolji rezultat nacionalnog tima je 18. mesto bob reprezentacije i plasman skijašice Nevene Ignjatović na 32. poziciju u slalomu.
     Bob reprezentacija u četvorosedu, u sastavu Vuk Rađenović, Igor Šarčević, Slobodan Matijević i Miloš Savić je prvi put predstavljala Srbiju na Olimpijskim igrama. Pilot reprezentacije Rađenović rekao je da je zadovoljan rezultatom, pogotovo što ’stazu smrti’ u Visleru mnoge posade nisu uspele da savladaju.
      „Dogodio se nesrećan slučaj na Igrama i svi su se preplašili. Staza u Visleru, koju su nazvali 'staza smrti' je specifična i tehnički veoma zahtevna, brzina dostiže i do 150 kilometara. Uspeli smo da je savladamo, a mnogi takmičari nisu“, rekao je Rađenović.
     Rađenović je istakao da reprezentativci nisu bili u zaostatku za ostalim ekipama jer u Srbiji ne postoji staza za bob.
      „Bob staza nije neophodna za vrhunske rezultate. Treninzi se svode na simulaciju starta i vežbe snage i brzine. Nismo hendikepirani što nemamo stazu u Srbiji. Ni ostale selekcije ne treniraju posle marta, jer je održavanje leda preskupo“, naglasio je Rađenović i dodao da su reprezentativci zbog velike popularnosti u Srbiji imali dodatni motiv u Vankuveru.
     Pilot bob tima je, takođe, istakao da će posle kraćeg odmora početi pripreme za naredne Igre u Sočiju 2014. godine.
     „Posle odmora počinjemo četvorogodišnji ciklus priprema za Soči. Sastav ekipe može da se promeni, nikad se ne zna ko će biti spreman, a takmičari obavljaju testove na dva, tri meseca i svako mora da se istakne“, rekao je Rađenović.

     Skijašica Nevena Ignjatović je takođe zadovoljna nastupom na Olimpijskim igrama u Vankuveru.
     „Zadovoljna sam svojim nastupom, bilo je super. Osvojila sam 32. mesto u slalomu, 39. u veleslalomu, a trku u superveleslalomu nisam završila. Bili je teško jer su vremenski uslovi bili nezgodni, ali nisam razmišljala o tome, već sam želela da pružim maksimum. Zaostala sam tri sekunde za pobednicom Marijom Riš i mislim da je to dobar rezultat“, istakla je Ignjatovićeva.

    

ZOI: BOB - Amerikancima zlato, Srbija 18.         Izvor: www.b92.net
   
27.02.2010. Bobisti Srbije zauzeli su 18. mesto u takmičenju četvoroseda u Vankuveru. Vuk Rađenović, Miloš Savić, Igor Šarčević i Slobodan Matijević u poslednjoj trci startovali su kao sedamnaesti, a treća i četvrta 'etapa' takmičenja prošle su bez incidenata. Amerikanci su sačuvali prednost stečenu prvog dana, a iskusna postava Nemačke 1 u kojoj je 'zlatni dvosed' Lange, Kuske prestigla je u poslednjoj trci posadu Kanade 1 i stigla do srebrnih medalja. Nemci su Kanađanima 'oteli' srebro za jednu stotinku.
    Srpski bob tim zaostao je za pobednicima pet sekundi i 89 stotinki a osvajanjem 18. mesta Rađenović, Savić, Šarčević i Matijević su postali najuspešniji predstavnici Srbije u Vankuveru.
     Trener srpskog tima Boris Rađenović je za B92 rekao svoje impresije o ostvarenom plasmanu, ali kakvi su dalji planovi za srpski bob tim.
     Na kraju, kada se sve sabere i podvuče crta, bio bih neskroman ako bih rekao da nisam zadovoljan. Naravno, uvek stoji ono da smo mogli bolje. Na primer, da smo imali bob na raspolaganju bar jedno desetak dana, ili da smo znali da Slovenci neće dobiti naše državljanstvo, pa da se uigravamo sa ovom ekipom malo više“, rekao je za B92 Boris Rađenović.

    

ZOI: Nevena Ignjatović 32. u slalomu         Izvor: www.b92.net
   
26.02.2010. Posle trijumfa u superkombinaciji Nemica Marija Riš je osvojila zlato i u slalomu na Olimpijskim igrama u Vankuveru. Do srebrne medalje je stigla Austrijanka Marliz Šild, abronzu je osvojila Šarka Zahrobska iz Češke.
    
U slalomu su učestvovale tri srpske skijašice Jelena Lolović, Nevena Ignjatović i Marija Trmčić. Najbolji rezultat ostvarila je Ignjatovićeva, koja je zauzela 32. mesto sa zaostakom od sedam i po sekundi, i tako za devet pozicija popravila plasman u odnosu na prvu rundu. Lolovićeva je odlično krenula u prvoj vožnji, ali je usledila greška pa je izgubila mnogo vremena i završila ju je na 67. mestu. Najiskusnija srpska skijašica je zbog toga odlučila da ne startuje u drugoj rundi, dok Trmčićeva nije uspela da završi prvu vožnju.
    
Najbolje skijašice se posle Olimpijskih igara u Vankuveru sele u Švajcarsku gde ih 5. marta u Krans Montani očekuje nastavak takmičenja u Svetskom kupu. 

    

ZOI: BOB - SAD 1 vode, četvorosed Srbije 17.         Izvor: www.b92.net
   
26.02.2010. Posle prvog dana takmičenja u bobu četvorosedu prva posada SAD ima značajnu prednost u odnosu na drugoplasirane Kanađane i trećeplasirane Nemce. Posada Srbije je na 17. mestu a u prve dve vožnje čak šest posada je zbog prevrtanja na stazi diskvalifikovano.
     Posle prve vožnje diskvalifikovane su posade Rusije 1, Austrije 1 i Slovačke, a već na startu druge bob Japana se prevrnuo pa se broj učesnika smanjio na 21. Usledili su manje ili više uspešni nastupi osam posada da bi i bob Velike Britanije završio takmičenje prevrtanjem u srednjem delu staze. Agonija bobista na stazi Vistler nastavljena je, druga posada SAD prevrnula se u donjem delu staze, ali su, kao i prethodne dve posade koje su se prevrnule, prošli bez ozbiljnijih povreda.
     Vuk Rađenović, Miloš Savić, Igor Šarčević i Slobodan Matijević drugog dana startuju sa 17. mesta uz zaostatak od tri sekunde i dve stotinke za vodećima.
     

    

ZOI: Lolovićeva 33. u veleslalomu         Izvor: www.b92.net
   
25.02.2010. Srpska skijašica Jelena Lolović zauzela je 33. mesto u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru.
     Zlatnu medalju osvojila je Nemica Viktorija Rebenzburg koja je posle dve trke imala rezultat od dva minuta, 27 sekundi i 11 stotinki. Posle prve vožnje bila je šesta. Srebro je pripalo Tini Maze iz Slovenije, a bronza Elizabeti Gergl iz Austrije.
    
Srpske skijašice Jelena Lolović i Nevena Ignjatović  jucerasnju prvu rundu veleslaloma na Olimpijskim igrama u Vankuveru završile su na 39, odnosno 40. mestu.
     Obe su popravile plasman u odnosu na prvu vožnju. Lolovićeva je trku završila kao 33. sa skoro sedam i po sekundi zaostaka u odnosu na pobednicu, dok je Ignjatovićeva zauzela 39. mesto, sa za deset sekundi slabijim vremenom od Rebensburgove.
     Lolovićevu i Ignjatovićevu u petak očekuje trka u slalomu, na kojoj će učestvovati i treća srpska skijašica Marija Trmčić.

  

Srpske skijašice: „Nije još gotovo“       Izvor: www.b92.net
   
24.02.2010. Srpske skijašice Jelena Lolović i Nevena Ignjatović prvu rundu veleslaloma na Olimpijskim igrama u Vankuveru završile su na 39, odnosno 40. mestu.
     U razgovoru za B92 Lolovićeva i Ignjatovićeva su istakle kako je bilo voziti kroz gustu maglu, koliko su zadovoljne svojim plasmanom, ali da ujedno još uvek ništa nije gotovo jer je ih u četvrtak očekuje druga runda u kojoj se nadaju da će popraviti plasman.
     Lolovićeva, trenutno najiskusnija srpska takmičarka na Igrama u Vankuveru, naglašava da je i za četvrtak najavljeno loše vreme, ali da će se boriti do kraja.
     „Plasman možda i nije tako loš, ali moja vožnja nije bila baš sjajna. Od trenera sam dobila kritiku da nisam na pravila nijedan normalan zaokret. Uslovi su bili teški, proveli smo ceo dan u isčekivanju trke. Za četvrtak opet najavljuju opet jako loše vreme, ali pta je tu je, idemo dalje i borimo se. Nadam se da će i plasman biti bolji“, rekla je Jelena Lolović za B92.
     S druge strane Ignjatovićeva, najmlađa članica srpskog olimpijskog tima u Vankuveru, kaže da vreme nije puno uticalo na nju, kao i da je zadovoljna svojom trkom.
      „Super se osećam. Bilo je ludo, vreme je bilo loše, padao je mokar sneg i bila je magla. Slabo se videlo, ali to nije puno uticalo na mene. Poslednji deo staze sam malo lošije vozila, ali mogu reći da sam zadovoljna, borila sam se. Odlaganje druge vožnje može da mi pomogne da ostvarim bolji rezultat u smislu da ću biti odmornija i spremnija da se fokusiram na samo jednu odličnu vožnju. Nije još gotovo“, izjavila je za B92 Nevena Ignjatović.
     Posle druge vožnje veleslaloma, koja je zakazana za četvrtak od 18.30 časova po srednjeevropskom vremenu, Lolovićevu i Ignjatovićevu u petak očekuje trka u slalomu, na kojoj će učestvovati i treća srpska skijašica Marija Trmčić.

  

Bob tim Srbije spreman       Izvor: www.b92.net
   
24.02.2010. Olimpijski bob tim Srbije, u sastavu ’pilot’ Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Miloš Savić i Igor Šarčević, takmičiće se u Vankuveru 26. i 27. februara.
     Srpski bobisti održali su nekoliko treninga na tehnički izuzetno zahtevnoj stazi u Vankuveru, koju su sportski stručnjaci ovih dana nazvali i najtežom na svetu. “Staza je izuzetno teška, i veliki je uspeh završiti na klizaljkama trku. Među pilotima vlada mišljenje da bi trebalo da budemo svi srećni kad uspemo da provezemo do kraja bez prevrtanja. Do sada smo imali četiri spuštanja u četvorosedu, i sve je proteklo bez ikakvih problema. Nadam se da uz dobru vožnju i solidan start možemo da budemo među prvih 15 ekipa”, kaže Vuk Rađenović, pilot srpskog olimpijskog bob tima.

Bez obzira na brojne problem i uobičajeni manjak novca zahvaljujući sponzoru bobisti Srbije imaju dobru opremu, sprinterice za bob, kaloše za bob sprinterice, kacige, kombinezone za takmičenje i trening, zaštitne košulje od specijalnog kevlar platna i zimske jakne.

“Iznajmljen je odličan bob, a zahvaljujući Telenoru, ne moramo da brinemo o opremi, imamo sve šta nam je potrebno za treninge i takmičenje. Dobro smo raspoloženi, momci dolaze do neophodne kilaže kako bismo što više tegova izvadili iz boba. Potrebno je da se koncentrišemo, imamo dobar start i nadamo se uspehu”, dodaje Rađenović.

Drugi tim Švajcarske, prvi timovi Australije i Lihtenštajna otkazali su učešće zbog zdravstvenih problema. Ekipe koje su preostale su najbolje, kandidati za medalju su prvi i drugi tim Nemačke, prvi timovi Rusije, SAD i Švajcarske.

  

Rađenović: Bićemo još bolji       Izvor:  www.vesti-online.com
    23.02.2010. Srpska posada boba četvoroseda, u iznajmljenom japanskom vozilu, odradila je prva dva treninga na zloglasnoj olimpijskoj stazi u Vistleru pred nastup u kvalifikacijama na Zimkim olimpijskim igrama u Vankuveru.
     Prvi trening je održan na nešto kraćoj stazi, "nižoj" za tri krivine, dok je drugi bio od zvaničnog starta.
"Prezadovoljni smo ako bismo ovako nastavili da vozimo i u kvalifikacijama ostvarili bismo rezultat koji bi nam omogućio ulazak u finale", rekao je pilot Vuk Rađenović iz Vankuvera, i dodao:
     "Staza je ekstremno teška, ne dozvoljava ni najmanje opuštanje, ali smo veliki optimisti".
Na prvom treningu naši su snimali stazu, pravili strategiju, upoznali se sa "fifti-fifti krivinom" koja je taj nadimak dobila zato što su navodno šanse da se bob prevrne 50-50 odsto! Na drugom bili su uz rame posadama iz Rusije, Letonije, Češke, Hrvatske i Koreje.
     "Naša vremena u oba spuštanja su bila odmah iza ruskih. Do kvalifikacija, koje su na programu u petak, predstoje nam tri nezvanična i jedan službeni trening. Tako da ćemo biti još bolji", dodaje Rađenović.
Ako ne bude odustajanja, na startu kvalifikacija će se pojaviti 29 posada.

  

Jelena Lolović: „Bila sam pažljiva“      Izvor: www.b92.net
   
21.02.2010. Svoju prvu trku na Olimpijskim igrama u Vankuveru, u superveleslalomu, srpska skijašica Jelena Lolović je završila na 30. mestu.

Pošto je u pitanju bila disciplina u kojoj tokom godine ne učestvuje na mnogo trka Lolovićeva nije imala velika očekivanja, i u razgovoru za B92 je istakla da joj je želja bila samo da dođe do cilja.

„Ovaj superveleslalom je bio moj drugi nastup u toj disciplini ove sezone. Nisam očekivala baš ništa, staza je bila prilično teška i samo sam htela da završim trku“, rekla je Jelena Lolović.
 

  

Petrović: „Više sreće drugi put“           Izvor: www.b92.net
   
19.02.2010. Svoju drugu trku na debitantskom ulešću na Zimskim Olimpijskim igrama jedini srpski bijatlonac Milanko Petrović završio je na 87. mestu.

Petrović je u razgovoru za B92 istakao da je trka bila teška, ali da je zadovoljan svojim trčanjem, ali da su ostali faktori bili ključni za takav plasman.

„Trka je bila mnogo teška pored Norvežana koji fenomenalni u ovom sportu, a to se videlo i na ovoj trci. Ali, ja sam zadovoljan svojim trčanjem, ali sam spletom okolnosti lošije gađao tako da nisam toliko nezadovoljan samom trkom. Naravno, moglo je mnogo bolje, ali šta je tu je, biće više sreće drugi put“, rekao je Milanko Petrović.
 

   

Ignjatovićeva: „ZOI velika čast“     Izvor: www.b92.net
   
19.02.2010. Na Olimpijskim igrama u Vankuveru Srbiju će predstavljati tri skijašice, a samo Neveni Ignjatović će to biti na najprestižnijem takmičenju u zimskim sportovima

Ignjatovićeva će se na Igrama u Vankuveru takmičiti u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu, a u razgovoru za B92 istakla kako se oseća pred debi na Igrama i kakve rezultate očekuje.

„Dobro smo se pripremali tokom celog olimpijskog ciklusa. Cilj mi je bio da ostvarim norme, što sam i delimično uradila prošle sezone, a ostatak ove. Mnogo smo trenirali i cilj mi je da pokažem svoj maksimum u sve tri discipline u kojima se takmičiti“, rekla je Nevena Ignjatović.

    Ignjatovićeva se do sada takmičila uglavnom na juniorskim trkama, a prošlog meseca je na Svetskom juniorskom prvenstvu bila 23. u superveleslalomu, a 30. u veleslalomu, i te rezultate smatra dobrim za svojih 19 godina.

„Do sada mi je na trkama išlo odlično i nadam se da ću ostvariti neki rezultat koji je ravan nekom mom nivou skijanja. Sve tri discipline mi idu dobro, nisam davala akcenat ni na jednu. Sve veoma volim i potrudiću se da u svakoj budem jednako dobra“.

Najmlađa srpska skijašica ističe da je presrećna zbog učešća na Igrama u Vankuveru, a takmičenja za nju kreću 20. februara, za kada je zakazan superveleslalom. Četiri dana kasnije na programu je veleslalom, a 26. februara će biti vožen slalom.

„Srećna sam zbog učešća na Olimpijskim igrama i jedva čekam da krenu trke. Naravno da će mi biti čast što će ljudi u Srbiji navijati za mene, posebno moj Kragujevac, i trudiću se da opravdam očekivanja i njihove želje ostvarim“, rekla je za B92 Nevena Ignjatović.
 

  

 

Šipetić: „Utisci su pozitivni“     Izvor: www.b92.net
   
19.02.2010. Spustom koji je održan u sredu počelo je takmičenje u konkurenciji žena na Olimpijskim igrama u Vankuveru.

Srbiju će u alpskim disciplinama predstavljati tri takmičarke – Jelena Lolović, Marija Trmčić i Nevena Ignjatović, a direktor selekcije Srbije Duško Šipetić u razgovoru za B92 ističe kakvi su utisci o organizaciji 21. Zimskih Olimpijskih igara, kakvo raspoloženje vlada kod naših takmičarki i koliko na njih utiču promenljivi vremenski uslovi.

„Dosadašnji utisci o Igrama su uglavnom pozitivni jer se sve aktivnosti odvijaju u granicama predviđenog i bez većih problema. Medijsko praćenje takmičenja širom sveta je vrlo dobro, kao i posećenost na borilištima. Izuzetak je bio nesrećni slučaj koji se dogodio u sankanju i, naravno, nestabilni vremenski uslovi koji su izluđivali i organizatore i takmičare“ , rekao je Duško Šipetić, direktor alpske selekcije Srbije.
 

  

Rađenović: "Važno da smo kompletni"     Izvor: www.b92.net
   
18.02.2010. Olimpijski bob tim Srbije je kompletiran. U Vankuveru se nalazi četvoročlana ekipa u sastavu Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Miloš Savić i Igor Šarčević.

Pilot Vuk Rađenović je, zajedno sa Igorom Šarčevićem, neposredno pred početak Olimpijskih igara isprobao, kako ističe, najtežu stazu na svetu. “Tehnički je dosta zahtevna što samu vožnju čini dodatno težom, jer je na 150 km/h jako teško sve izvesti kako treba. Čini mi se da je izuzetno opasan prelaz između dvanaeste i trinaeste krivine.

Tu se svaka i najmanja greska skupo plaća, a u prilog tome ide i činjenica da je u tom delu bilo dosto prevrtanja. Zbog toga deo zovu "fifty-fifty corner". Kompletirali smo se, to je sad najbitnije. Od 23. februara imaćemo tri dana javnih treninga, u toku kojih ćemo obaviti po dve vožnje”, kaže Vuk Rađenović, pilot bob tima Srbije.

Takmičenja u bobu su, tradicionalno, među poslednjima na Igrama a medalje će biti podeljene tek pretposlednjeg dana Igara, 27. februara.

  


 

Nastup nordijaca Srbije       Izvor: www.b92.net
   
16.02.2010. Belma Šmrković: "Trka je bila teška"
     Jedina predstavnica Srbije u skijaškom trčanju Belma Šmrković svoje učešće u trci na deset kilometara na Olimpijskim igrama u Vankuveru završila je na 78. mestu. Šmrkovićeva je u razgovoru za B92 rekla šta misli o trci, kakva je bila staza i kakvi su njeni utisci o debiju na Igrama.

     "Trka je bila veoma teška, a konkurencija je bila mnogo jaka. Staza je bila puno zahtevna, a s obzirom da u Srbiji nije bilo snega, i da sam malo vremena provela na snegu nisam ni očekivala da ću postići neki zavidniji rezultat".
     Šmrkovićeva ističe da je imala tremu, ali da je dala sve od sebe i da se prvenstveno trudila da završi trku.
     "Utisci su stvarno neverovatno, bilo je puno treme, pogotovo kada znaš da predstavljaš svoju državu i kada svi očekuju od tebe dobre rezultate. Stvarno sam dala sve od sebe i trudila sam se da završim trku. Sama pomisao da predstavljam državu davala mi je snagu. Zadovoljna sam što sam završila trku, ali ne i rezultatom, jer uvek može bolje, ali kada se uzme u obzir kakvim smo uslovima raspolagali mogu reći da sam zadovoljna", rekla je Belma Šmrković za B92.
    
    16.02.2010. Amar Garibović: "Solidan rezultat"
     Svoje debitantsko učešće na Olimpijskim igrama u Vankuveru srpski takmičar u skijaškom trčanju na 15 kilometara Amar Garibović završio je na 80. mestu. U izjavi za B92 Garibović ističe kakvi su prvi utisci posle završene trke zadovoljavajući, šta misli o ostvarenom plasmanu i kakav je bio osećaj debitovati na Igrama.
     "Prvi utisci sa trke su zadovoljavajući, bio je fenomenalan osećaj debitovati na Olimpijskim igrama 18 godine. To treba da se doživi, to ne može da se opiše rečima".
     Garibović je naglasio da smatra da je ostvario solidan rezultat u konkurenciji 96. takmičara i da je zadovoljan zaostatkom u odnosu na pobednika Švajcarca Darija Kolonju.
     "Ostvario sam solidan rezultat na samoj trci, koja je bila teška i zahtevna. Imao sam zaostatak od šest minuta i 30 sekundi u odnosu na pobednika Kolonju, i sa tim mogu da se ponosim u odnosu na to koliko je uložena u mene i u moje primene u protekle dve godine", rekao je Amar Garibović za B92.
 

  

Rađenović: “Realno mesto - zlatna sredina”     Izvor: www.b92.net
   
13.02.2010. Na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru Srbija će prvi put imati predstavnike u bobu, u kojem će se takmičiti Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Miloš Savić i Igor Šarčević. U razgovoru za B92 Rađenović, čiji je otac Boris trener bob tima Srbije, otkrio je kako je počeo da se bavi tim sportom, kako se pripremao za Vankuver, i šta očekuje od svog prvog učešća na Olimpijskim igrama.


Prema rečima mlađeg Rađenovića u kontaktu sa bobom je, zbog oca, bio celog života, a takav put je izabrao pre devet godina kada je Olimpijski komitet Jugoslavije raspisao konkurs za bob tim.

“Ljubav prema bobu je došla jer sam o tome slušao ceo život. Stalno mi je to prolazilo kroz glavu jer se moj otac bavio bobom još pre Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Otkad znam za sebe znam i za bob. 2001. godine je bio raspisan konkurs za bob tim, prošao sam test i tada je sve krenulo”.

Iako je bob u svetu veoma popularan takva situacija nije i u Srbiji, a Rađenović ističe da je to i zbog toga što tim sportom mogu da se bave formirani sportisti.

“Ovo je mali sport, posebno jer postoje otežavajuće okolnosti, kao što je to da njim ne može da se bavi pre 18. godine. Zato ne može da se pravi neka masovnost u klubovima po Srbiji”.


Još jedan od problema je i nedostatak staze za bob, ali član tima koji će predstavljati Srbiju u Vankuveru kaže da to za njega nije otežavajuća okolnost.

“U Sarajevu postoji staza, ali, koliko znam, ona nije u voznom stanju za bob. Često me pitanju kako se bavim bobom, a nemam gde da treniram. To je isto kao da vozim Formulu 1, a nemam trkačku stazu u Srbiji. Pre početka sezone sve staze na svetu su zatvorene tako da mogu da imam sedam staza ovde, ali ne bih mogao da vozim. Svi bobisti u svetu, kao i mi, do početka sezone, rade na trenažerima, rade simulacije starta na poligonima, na opštoj fizičkoj kondiciji”.


Od timova u regionu, prema rečima Rađenovića ističe se Rumunija, dok Srbija nimalo ne zaostaje za rivalima, a čak je i bolja od nekih.

“Od zemalja u regioni Bosna i Hercegovina ima svoj tim od kojeg smo dosta bolji u poslednje vreme. Oni su imali nekih finansijskih poteškoća i nisu vozili. Hrvatska ima solidnu ekipu, Slovenija nema bob četvorosed, Rumunija ima jak tim, dok se Bugarska ne takmiči poslednjih godinu dana”.

Rađenović kaže da nije video stazu na kojoj će se takmičiti u Vankuveru, ali da je od ostalih timova čuo kakva je.

“Nikada nisam bio na stazi u Vankuveru, ali su neke ekipe bile i kažu da je ubedljivo najopasnija staza koja postoji sada. Najbrža je, najrizičnija i najteža za vožnju, i u principu će biti zanimljivije nego na ostalim stazama. Na njoj je najveća brzina izmerena 166 km/h”.

Iako ne želi da prognozira rezultat na debiju na Olimpijskim igrama Rađenović ističe da bi bio zadovoljan plasmanom među 20 najboljih timova.

“Od ove sezone smo ušli u svetsku elitu. Ne prognoziram nešto spektakularno, ali bio bih zadovoljan da uđemo među prvih 20 ekipa. To ne znači da ne može bolje, ali znači da može i gore. Na Igrama će učestovati 30 posada, a naše realno mesto je zlatna sredina”, rekao je Vuk Rađenović za B92.

Srpski bob tim će se na Olimpijskim igrama u Vankuveru takmičiti 26. i 27. februara.

  

Sa atletske staze u bob      Izvor: oks.org.rs   Autor : Miloš Šakan
   
05.02.2010. Kvartet u bobu srpskog tima na Olimpijskimm igrama u Vankuveru činiće čak trojica atletičara, dva desetobojca novosadske Vojvodine, Igor Šarčević i Slobodan Matijević, kao i sprinter kragujevačkog Radničkog, Miloš Savić. “Spotski žurnal” je uoči puta u Kanadu doneo priču sa Milošem Savićem i Slobodanom Matijevićem koji su u sastavu našeg boba zamenili slovenačke atletičare, Uroša Stegela i Damjana Zlatnara, kojima nisu stigla očekivana srpska državljanstva.


"Telenor" je sponzor bob tima Srbije na OI u Vankuveru


     “Prošle godine u avgustu sam tražio neku trku na atletskoj stazi kako bih poboljšao onih 10,49 na 100 metara. Kada nisam uspeo da je nađem, trener Vlasta Stevanović mi je dopustio da prihvatim ponudu bob tima i odem na pripreme u nemački Altenvberg 2. avgusta, pa u rumunskom Sinaju”, seća se najbrži Srbin prošle sezone, Miloš Savić (23). “Posle je bila serija trka u Keningsu, Insbruku, sve dok nisam ostao kod kuće jer nemam američku vizu. “
Kvartet u bobu srpskog tima na Olimpijskimm igrama u Vankuveru činiće čak trojica atletičara, dva desetobojca novosadske Vojvodine, Igor Šarčević i Slobodan Matijević, kao i sprinter kragujevačkog Radničkog, Miloš Savić. “Spotski žurnal” je uoči puta u Kanadu doneo priču sa Milošem Savićem i Slobodanom Matijevićem koji su u sastavu našeg boba zamenili slovenačke atletičare, Uroša Stegela i Damjana Zlatnara, kojima nisu stigla očekivana srpska državljanstva.

“Prošle godine u avgustu sam tražio neku trku na atletskoj stazi kako bih poboljšao onih 10,49 na 100 metara. Kada nisam uspeo da je nađem, trener Vlasta Stevanović mi je dopustio da prihvatim ponudu bob tima i odem na pripreme u nemački Altenvberg 2. avgusta, pa u rumunskom Sinaju”, seća se najbrži Srbin prošle sezone, Miloš Savić (23). “Posle je bila serija trka u Keningsu, Insbruku, sve dok nisam ostao kod kuće jer nemam američku vizu. “

Bob ima mnogo sličnosti sa atletikom, pogotovo u toj startnoj fazi.
     “Guramo oko 50 metara, zavisi od staze. Ovoliko ćemo morati u Vankuveru da trčimo. Sve je veoma kompatibilno sa atletskim sprintom. Jedini problem je što sam sa svojih 1,82 visine i 85 kilograma najmršaviji od svih. Kada mi je jedan Nemac stavio ruku na rame, nestalo me je. Pita me: Kako ćeš uopšte da guraš? Rekoh mu: Sad ćeš da vidiš. Prenerazio se, a sve mu je bilo jasno kada je čuo moj rezultat na 100.”

Kvartet je u poslednjoj trci u Ćezaru sa Slovencima imao sjajan, drugi start, što obavezuje Miloša i Slobodana.

“Damjan i Uroš su sjajni momci. Žao mi je što ne možemo da idemo svi. Razlika je u stotinkama. Kada Zlatnar gura u dvosedu prednost je na njegovoj strani, jer je teži 10 kilograma. Međutim, kada je u pitanju četvorosed, onda dolazi do prednosti moja brzina, jer se 240 kilograma, koliko je težak bob, rasporedi na nas četvoricu, pa svako ima 60 kilograma da gura, što je lako.”

Atletika je kroz njih trojicu još jednom (i na ovaj način) pokazala da s pravom nosi krunu među sportovima. Na pitanje ko je najbrži od budućih učesnika ZOI u bobu, Miloš Savić odgovara:

“Koliko znam – ja. Možda će se neko ubaciti u američki tim. Međutim, crnci se praktično ne takmiče. Probao je bivši svetski rekorder i prvak na 100, Moris Grin, čovek koji ima 9,79 u karijeri, ali nije uspeo da prođe testove. Mislim da se oni boje brzine u bobu. Ima ih trojica ukupno.”

U ovom trenutku Miloš sigurno nije ni blizu svojih 10,49, jer atletičari sada rade bazični trening.

“Nisam znao da ću uopšte da idem. Ja se ne bih ni bavio ovime kada bi me ometalo u atletici. Bio sam na bazičnim pripremama u Baru, dok su oni 8. januara u Ćezaru ostvarili konačnu normu. Dobra strana je što sam dosta radio s tegovima u “Fitnes centru Olimpija” Gorana Ilića u Kragujevcu, a snaga i mišićna masa su, kako rekoh, važna za bob”, objašnjava bivši fudbaler, ali i bodi-bilder (šesti u državi u kategoriji do 80 kg), Miloš Savić, sada kočničar srpskog olimpijskog boba. “Sve ovo će mi mnogo koristiti da se uz pomoć olimpijske stipendije, koja mi sleduje, zatim mog Atletskog kluba Radnički i Atletskog saveza Srbije već ove sezone probijem na prvo mesto srpskih rang lista svih vremena na 100 metara. Nastaviću da se bavim bobom, jer smo odlaskom u Vankuver ispunili uslov za Svetski kup 2011. godine.

    Detaljnije o bob ekipi i rezulttima  > > >
 

  

„Nordijci“ na proveri zdravlja pred Olimpijske igre     Izvor: www.rzsport.gov.rs
   
04.02.2010. U Republičkom zavodu za sport Belma Šmrković i Amar Garibović obavili su potrebne preglede i testiranja. Osim medicinskih pregleda olimpijci su proverili psihološki status i motoričke sposobnosti.
     Trener reprezentativaca naglašava da sa stručnjacima Republičkog zavoda za sport sarađuje po nekoliko važnih osnova.
     - Provera zdravlja i funkcionalnih sposobnosti je jako važna, i mi to obavezno radimo na tri meseca. Istovremeno ovde dolazimo i na konsultacije jer rezultati testiranja pomažu da se izvrši pravilan odabir disciplina, prema sposobnostima svakog takmičara- navodi Murat Garibović, trener naše reprezentacije.
     Takmičari putuju za Vankuver u petak 05. a prvi nastup ih očekuje 16-og februara.
 

  

Snežna staza od Zlatibora do Vankuvera     Izvor: sport.blic.rs   V. Lojanica
   
04.02.2010.
Obećavam da ću u Vankuveru dati svoj maksimum i uprkos svim problemima finansijske prirode koji su mi uskratili kvalitetnije pripreme dostojno reprezentovati svoju državu - poručila je skijašica Marija Trmčić uoči puta na Zimske olimpijske igre gde će 26. februara nastupiti u slalomskoj trci.
     Spremna za start: Marija Trmčić Mlada Užičanka, članica kluba „Ski-art“, jedna je od deset sportista koji će Srbiju predstavljati na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru. Od Olimpijade, a biće joj ovo druge igre u karijeri pošto je pre četiri godine nastupila u Torinu, očekuje plasman oko 40. mesta u konkurenciji najboljih slalomašica iz celog sveta.
     - Shvatam da ću naspram sebe imati najbolje skijašice sveta, jer Olimpijada je takvo takmičenje na kome nastupaju najbolji među najboljima. Ako finalni deo priprema odradim kvalitetno i ako se ostale kockice slože možda bih mogla da uđem i među prvih trideset, što bi smatrala ogromnim uspehom. U subotu putujem u Austriju gde ću četiri dana trenirati sa njihovom ženskom slalomaškom selekcijom, što garantuje odlične uslove za rad. Potom sledi selidba u Kanadu, a s njom i završne pripreme za nastup na Olimpijskim igrama - kaže Marija Trmčić.
Normu za Olimpijske igre Marija je stekla još pre dve godine, ali je, kako kaže, tek pre nekoliko dana saznala da će definitivno biti učesnik ove smotre zimskog sporta. Kaže da joj je, zbog stavova Skijaškog saveza Srbije, pretilo brisanje sa spiska putnika, ali da je prevagnulo insistiranje Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji je stipendista, da se i njeno ime nađe na spisku učesnika.
     - Do problema je došlo jer su iz Skijaškog saveza zahtevali da radim sa novim trenerom, što sam odbila. Zbog toga sam ostala uskraćena za značajna sredstva kojima bi mogla da finansiram pripreme, a ovim je u pitanje došao i moj nastup na Olimpijadi. Srećom, imala sam iza sebe MOK, svoj klub „Ski-art“ i grad Užice koji su mi izašli u susret.
     Kako u Srbiji ne postoje uslovi za adekvatne pripreme, jer se najbolje staze koriste za komercijalne svrhe, Marija je proteklih meseci trenirala u Austriji, Italiji, Francuskoj i Austriji.
     - Nisu me mimoišli ni zdravstveni problemi, zbog kojih sam petnaestak dana izostala sa staze. Kao posledica bolesti, poslednjih nekoliko trka nisam uspela da završim, ali forma polako dižem, očekujem da do 26. februara sve bude u najboljem redu - ističe užička olimpijka.

  

Marija Trmčić: "Mogu među prvih 40"    Izvor: b92.net
   
03.02.2010. Reprezentativka Srbije u skijanju Marija Trmčić, članica užičkog "Ski arta",očekuje da će se na predstojećim ZOI u Vankuveru naći među 40 najboljih slalomašica.
     Na konferenciji za novinare u Užicu, na kojoj su joj predstavnici grada poželeli uspeh u Vankuveru, Trmčićeva je istakla da je i pored nekih nesporazuma sa Skijaškim savezom Srbije oko trenera, uz svesrdnu pomoć nacionalnog olimpijskog komiteta, grada i sponzora uspela da se pripremi za Olimpijske igre.
     "Posle dobrih priprema na Zlatiboru i treninga u zimskim centrima u Austriji, Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj, pored nekih zdravstvenih problema ušla sam u fazu kada mi se forma poboljšava, što bi trebalo da mi donese dobre rezultate u Vankuveru", rekla je Trmčićeva.
     Ona je potvrdila da 10. februara putuje za Vankuver, gde će do trke u slalomu, zakazane za 26. februar, trenirati sa reperezentacijom Austrije, čijim je čelnicima zahvalna što su joj omogućili da u njihovoj bazi obavi deo priprema.
     Trmčićeva je pre četiri godini na Igrama u Torinu osvojila 46. mesto u slalomu.

  

Srce je puno!         Izvor: Novosti.rs
     02.02.2010. Na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, Srbiju će predstavljati i četvoročlana delegacija iz Sjenice, male i siromašne varoši na Pešteru, koju čine članovi ovdašnjeg ski-kluba Jelenak, takmičari: Milanko Petrović (22), Amar Garibović (19) i Belma Šmrković (20) i njihov trener Murat Garibović.
     Planirano je da Milanko nastupi u bijatlonu na 10 i eventualno na 20 kilometara, a Amar i Belma u nordijskom trčanju na 15 kilometara. Milanko će na stazu izaći 14, a Amar i Belma 16. februara.
     - Presrećni smo, san svakog sportiste je da učestvuje na Olimpijskim igrama. Sanjala sam taj trenutak, ali se nisam nadala da će tako brzo san postati java, pogotovo što živim i treniram u maloj Sjenici i malom klubu Jelenak. Još ne verujem da ću predstavljati zemlju na Olimpijadi. Zahvaljujući velikoj volji, upornosti, dobrom radu i našem vrsnom treneru i pedagogu Muratu Gariboviću, a i podršci i pomoći Skijaškog saveza Srbije, sa puno optimizma i ponosa putujemo u Kanadu - kaže Belma Šmrković, jedno od brojne „sjeničke dece“ koja u skijanju beleže samo rekorde i pobede.
     Trener Murat Garibović naglašava da će članovi Skijaškog kluba Jelenak pravi bum napraviti na sledećoj Olimpijadi u Sočiju.
     - Nije lako nametnuti se iz male Sjenice i siromašnog kluba u provinciji i izboriti se za reprezentativni dres i put na Olimpijske igre. Ponosan sam na „moju decu“ i presrećan što je naš Jelenak dao troje učesnika ZOI. Srce mi je puno, radosni su svi u Sjenici i na Pešteru. Kakav god rezultat da ostvarimo, a mi ćemo dati sve od sebe da budemo što bolji, mi se osećamo kao pobednici - ističe Garibović, „alfa i omega“ nordijskog skijanja u Srbiji i trener u Skijaškom klubu Jelenek. - U Sjenici ima vrsnih skijaša koji ovoga puta nisu uspeli da izbore olimpijsku vizu. Zato se nadamo da će država i opština naći načina da nam pomognu da na Pešteru, gde postoje izvanredni uslovi za nordijsko skijanje, „proizvedemo“ i buduće olimpijske šampione. Talenata ima mnogo, samo bi im trebalo obezbediti uslove za rad, a rezultati će sigurno doći.
     Svih troje Sjeničaka odlični su studenti i skromni mladi ljudi, koji u Sjenici i širom Srbije služe za primer.

SJENICA I U PEKINGU
     ZANIMLJIVO je da je „mala Sjenica“ imala svog predstavnika i na poslednjim Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu. Ovaj grad i Srbiju predstavljao je bacač kugle Almir Kolašinac o kome će se, tvrde u Sjenici, još čuti.

 


Belma Smrkovic

Srpski nordijci spremni za ZOI 2010.         Izvor: B92.net
     Troje srpskih reprezentativaca iz skijaškog kluba "Jelenak Sjenica" završili su pripreme i sada se spremaju za put na predstojeće Olimpijske igre u Vankuveru.
     Trener tog kluba i nordijskog tima Srbije Murat Garibović rekao je da se reprezentativci trenutno nalaze u Beogradu gde obavljaju poslednje testove pred put u Kanadu.
     „Ostalo je da Belma Šmrković, Milanko Petrović i Amar Garibović obave poslednje testove za veliko takmičenje. Činjenica je da će Sjenica imati troje predstavnika na predstojećoj Olimpijadi i tome ništa ne treba dodati“, rekao je Garibović.
     Bijatlonac Milanko Petrović će 14. februara učestvovati u sprintu na deset kilometara. Ako se plasira medju prvih 60, on će dva dana kasnije nastupiti i u dohvatnoj trci na 12,5 kilometara. Učešće na Igrama Petrović će završiti 18. februara, kada je na programu pojedinačna trka na 20 kilometara.
     Belma Šmrković i Amar Garibović nastupiće u nordijskom skijanju, a oboje će izaći na stazu 15. februara. Šmrkovićeva će učestovati u trci na 10.000 metara slobodnim stilom, a Garibović na 15.000 metara slobodnim stilom.
    Na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru Srbiju će predstavljati desetoro sportista.

 

Proslavljen vek Olimpizma u Srbiji
    
01.02.2010. - Naši olimpijci su vrhunskim rezultatima ostavili dubok trag. U istoriji smo zabeleženi kao 18. formirani nacionalni komitet, od 205 koliko ih danas ima, a naši sportisti su do sada osvojili 98 medalja - rekao je Vlade Divac, Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Proslava 100-godišnjice Olimpijskog komiteta, bila je prilika i da se isprate sportisti na Zimske olimpijske igre, koje će se održati u Vankuveru. Predstavljen je tim koji će učestvovati, a Jasna Šekarić je zastavu koju je nosila na ceremoniji otvaranja OI 2008. u Pekingu predala Divcu, a on je zatim uručio skijašici Jeleni Lolović.
     Lolovićeva će 12. februara nositi zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja Zimskih OI u Vankuveru, gde će Srbiju predstavljati 10 sportista, šest trenera i četiri člana misije OK. Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković čestitala je Olimpijskom komitetu 100-godišnjicu, a sportistima poželela da dostojno predstavljaju Srbiju u Vankuveru.
     Zimske olimpijske igre održaće se od 12. do 28. februara u Vankuveru.

    

Na Olimpijadu kao turisti!?          Izvor: Novosti.rs
    
31.01.2010. - SRBIJA dočekuje Vankuver samo sa jednom željom - da obrazi što manje zabride! Sve dok naši reprezentativci u karlingu treniraju na betonu umesto na ledu, klizači dobijaju ponižavajuće termine u šest ujutro u jedinoj ledenoj dvorani u zemlji, a atletičari „preko noći“ zamenjuju tartan i postaju učesnici olimpijskog boba, jasno je da će Srbija biti samo statistička greška na najvećoj planetarnoj smotri zimskih sportova.
     Takav je slučaj i pred Vankuver, gde će naši olimpijci više obilaziti turističke znamenitosti najvećeg grada zapadne Kanade i šoping centre nego što će napasti neki od zapaženijih rezultata. Ali, oni su najmanje krivi za to! S obzirom da su „pušteni niz vodu“ i zbog činjenice da nemaju ni najosnovnije uslove za napredak na ovim prostorima, uspeh je što su neki od njih uspeli da obezbede neophodne norme i uopšte zasluže plasman.
     - Jedva čekam da počnu Olimpijske igre u Vankuveru! Biće to naš veliki zadatak - reče Vlade Divac, predsednik OKS pre mesec dana.
     Malo kome je jasno koji su to razlozi radosnog iščekivanja ove manifestacije, kada svi znaju da mi godinama tamo nemamo šta da tražimo. Dodatno začuđuje odluka da komitet tek sada, samo dve nedelje pred start Igara, objavljuje spisak učesnika koji će se boriti pod srpskom zastavom, a to su: Jelena Lolović i Nevena Ignjatović (alpsko skijanje), Belma Šmrkovič i Amar Garibović (nordijsko trčanje), Milanko Petrović (biatlon) i bob četvorosed (Vuk Rađenović, Igor Šarčević, Miloš Savić i Slobodan Ignjatović). Doduše, postoji mogućnost da im se pridruže i dvoje snoubordera Nina Micić i Boris Judin (ako u poslednji čas dobiju „specijalnu pozivnicu“), kao i da dođe do određenih izmena kod bobista.
     Za razliku od letnjih OI gde ciklus priprema traje četiri godine, tokom čega komitet i država ulažu znatna sredstva u pojedine sportiste od kojih se najviše očekuje, sistem rada sa zimskim disciplinama je blago rečeno marginalizovan, o čemu svedoče i nezadovoljni čelnici nacionalnih saveza.
     - Zimski sportovi su potpuno zanemareni u Srbiji i mislim da gore od ovog i ne može! Nalazimo se u jednom zatvorenom krugu, gde nema interesovanja, ne postoje ulaganja, i sve stoji u mestu, pa samim tim i naši rezultati trpe - kaže Vesna Raković, generalni sekretar Klizačkog saveza Srbije, koja dodaje: - Iako imamo puno rekreativaca i zainteresovanih mladih ljudi za naš sport, svi klizački klubovi u zemlji prinuđeni su da vežbaju samo na jednom mestu u celoj državi, a to je ledena dvorana „Pionir“. Tamo dobijamo neodgovarajuće termine u šest ujutro, ili u četiri popodne, a i cene treninga su jako visoke. Kada to čuju, jedno po jedno dete odustaje od klizanja.
     Pre četiri godine Srbija je imala predstavnika u klizanju. U Vankuveru to neće biti slučaj.
     - Klizača ove godine neće biti na OI, a razloge treba pronaći u jako lošim uslovima za treninge, koje sam već pomenula. Samim tim, nije nam lako da napravimo takmičare dovoljno kvalitetne da prođu kvalifikacije i nađu se među najboljima na svetu. Na prošlim OI u Torinu predstavljao nas je Trifun Živanović, ali on je rođen u SAD, gde je i naučio sve što zna. Ne vidim rešenje kako za blisku, tako i dalju budućnost, i plašim se da će proći još dugo vremena dok se ne pojavi neki kvalitetan klizač ili klizačica iz Srbije.
     Listi „kurioziteta“ pridružuje se i bob! Iako nemamo nijednu stazu za ovaj atraktivni sport u celoj zemlji, niti ijedan jedini bob (iznajmljemo gde stignemo i od koga stignemo), zahvaljujući vajld karti i intervenciji OKS, imaćemo predstavnike u Vankuveru, i to njih četvoricu. A za rubriku verovali ili ne je to da je jedan od njih bivši atletski reprezentativac Srbije, Igor Šarčević, koji se takmičio u skoku motkom i desetoboju. Tu su i Savić, Ignjatović i Rađenović, mada postoji mogućnost da nas predstavljaju i dvojica Slovenaca sa srpskim pasošem Damjan Zlatnar i Uroš Stegel. Tek, bilo kakav zapaženiji rezultat u Vankuveru za njih je još uvek nemoguća misija, baš kao i za gotovo sve učesnike iz naše zemlje.
     Nek im je svima sa srećom. Biće im potrebna!

JELENA LOLOVIĆ PRVA ZVEZDA
     PRVA zvezda Olimpijskog tima Srbije za Vankuver je skijašica Jelena Lolović, koja će i nositi našu zastavu na ceremoniji svečanog otvaranja, baš kao i u Naganu, Solt Lejk Sitiju i Torinu! To će joj biti četvrto učešće na OI, a za razliku od ranijih slučajeva kada je overavala vizu zahvaljujući činjenici da smo bili u grupi skijaški nerazvijenih nacija, ovog puta je izborila „A“ normu.
     Njoj će se pridružiti talentovana Nevena Ignjatović, kojoj će ovo biti debi na velikoj sceni.

KARLING TRENIRAJU - NA SUVOM
     DOK na stotine klizača vežba na jednoj „ledenoj ploči“, reprezentativci Srbije u karlingu treniraju na - suvom!
     - Tek od pre nekoliko dana smo dobili podlogu na Adi Ciganliji, pa možemo ozbiljnije da se posvetimo radu. U takvim uslovima nismo bili u stanju da stvorimo tim za OI. Sistem je takav da ne postoje vajld karte, pa je jedini način da odemo na OI odličan rezultat na Svetskom prvenstvu. A da bismo se tamo uopšte i našli, moramo da budemo među sedam ekipa iz Evrope, od čega smo prilično daleko - objašnjava Marko Stojanović, predsednik Nacionalnog saveza za karling.

VANKUVER 2010.
     ZIMSKE olimpijske igre, 21. po redu, održaće se u Vankuveru (Kanada) od 12. do 28. februara. Ovo je inače treći put da su Kanađani domaćini najboljim svetskim olimpijcima posle LOI 1976. u Montrealu i ZOI 1988. u Kalgariju.
A, bitka za organizaciju je bila poprilično neizvesna pošto je Vankuver dobio prednost nad Salcburgom (Austrija) i Pjongjangom (J. Koreja). U poslednjem krugu glasanja Korejci su poraženi sa 56:53.
Domaćini i Međunarodni olimpijski komitet očekuju da će se u 86 disciplina u okviru 15 sportova takmičiti oko 5.500 sportista iz 80 zemalja.
 

 


RASPORED TAKMIČENJA OLIMPIJSKOG TIMA SRBIJE
SPORTISTA SPORT DISCIPLINA DATUM  VREME
Milanko Petrović biatlon 10km sprint 14.02. 11:15 - 12:25
ukoliko bude medju prvih 60
 na 10km sprint,
učestvuje i na 12,5km Pursuit
16.02. 12:45 - 13:25
20km individualno 18.02. 13:00 - 14:35
Belma Šmrković nordijsko skijanje 10km individualno slobodno 15.02. 10:00 - 11:15
Amar Garibović 15km individualno slobodno 12:30 - 14:00
Jelena Lolović alpsko skijanje Super G 20.02. 10:00 - 11:45
13:45 - 15:00
Veleslalom 24.02. 10:00 - 11:45
13:45 -14:30
Slalom 26.02. 10:00 - 11:45
13:30 - 14:45
Nevena Ignjatović Super G 20.02. 10:00 - 11:45
13:45 - 15:00
Veleslalom 24.02. 10:00 - 11:45
13:45 -14:30
Marija Trmčić Slalom 26.02. 10:00 - 11:45
13:30 - 14:45
Vuk Rađenović,
Slobodan Matijević,
Igor Šarčević,
Miloš Savić
bob Četverac 26.02. 13:00 - 15:45
27.02. 13:00 - 15:25

- Svečana ceremonija podizanja zastave Srbije u olimpijskom selu - 10. februar u 17h (11. februar u 2h po srednjevropskom vremenu)
- Svečana ceremonija otvaranja XXI ZOI - 12. februara u 18h (13. februar u 3h po srednjoevropskom vremenu)
- Svečana ceremonija zatvaranja XXI ZOI - 28. februar u 17.30h (29. februar u 2.30h po srednjoevropskom vremenu)

Olimpijska takmicenja ce se odvijati na dve lokacije: Na Sajpresu (planina odmah iznad Vankuvera) i na Vistleru (120km od Vankuvera).

    


 
Najnovije sportske vesti

OLIMPIJSKE AKTUELNOSTI
O UČEŠĆU TAKMIČARA IZ SCG

Detaljnije o učešću tekmičara iz SCG . . .

 


NAZAD