ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE
TORINO 2006

  

Najnovije sportske vesti

OLIMPIJSKE AKTUELNOSTI
O UČEŠĆU TAKMIČARA IZ SCG

 

 Takmičari Srbije i Crne Gore na Zimskim Olimpijskim igrama u Torinu 2006

Alpsko skijanje
(sve discipline)
Jelena
LOLOVIĆ

Rođena: 14.07.1981.
u Sarajevu
Visina/težina:
 1,67 / 59
Mesto stanovanja:
Beograd.
Klub: Čukarički
Olimpijske igre:
2002. Solt Lejk Siti,
veleslalom

slalom
Alpsko skijanje
(slalom)
 

Želimir
VUKOVIĆ

Rođen:
29.04.1983. u Adinkuru(Franc.)
Visina/težina:
 1,67 / 59
Mesto stanovanja:
Selonkur (Francuska)
Klub: Radnički
Olimpijske igre:
debitant
Alpsko skijanje
(slalom)

Marija
TRMČIĆ

Rođena: 20.10.1986.
u Užicu.
Visina/težina:
 1,73 / 64
Mesto stanovanja: Užice.
Klub: Ski-Art
Olimpijske igre: debitant
Skijaško trčanje
Biatlon

Aleksandar
MILENKOVIĆ

Rođen:
22.12.1967.
u Beogradu.
Visina/težina:
1,90 / 83
Mesto stanovanja:
Beograd.
Klub: Zlatibor
Olimpijske igre:
1992. Albervil,
smučarsko trčanje,

1992. Barselona,
biciklizam,
Skijaško trčanje
(pursuit7,5+7,5km)

Branka
KUZELJEVIĆ

Rođena: 26.07.1989.
u Užicu.
Visina/težina:
1,68 / 55
Mesto stanovanja: Zlatibor.
Klub: Zlatibor
Olimpijske igre: debitant.
Umetničko klizanje
 

Trifun
ŽIVANOVIĆ

Rođen: 17.04.1975. u Santa Moniki(SAD)
Visina/težina:
1,73 / 63
Mesto stanovanja: Los Anđeles(SAD)
Klub:Ice Integra
Olimpijske igre: debitant.

Ostvareni plasmani reprezentativaca SCG:

ALPSKO SKIJANJE SLALOM, muškarci
(93 učesnika iz 51 zemlje)
Želimir VUKOVIĆ, diskvalifikovan
SLALOM, žene
(64 takmičarke iz 33 zemlje)
43. Jelena LOLOVIĆ 1:42,80
46. Marija TRMČIĆ 1:43,46

VELESLALOM, žene
(62 takmičarke iz 37 zemalja)
30. Jelena LOLOVIĆ 2:18,84

SUPER VELESLALOM, žene
(54 takmičarke iz 23 zemlje)
43. Jelena LOLOVIĆ 1:34,45

KOMBINACIJA, žene
(43 takmičarke iz 19 zemalja)
Jelena LOLOVIĆ, nije završila trku
BIJATLON 20 km, muškarci
(88 učesnika iz 34 zemlje)
86. Aleksandar MILENKOVIĆ 1:10,02,5

10 km sprint, muškarci
(90 učesnika iz 36 zemalja)
87. Aleksandar MILENKOVIĆ 33:17,7
SKIJAŠKO TRČANJE 50 km maraton, muškarci
(79 takmičara iz 30 zemalja)
Aleksandar MILENKOVIĆ nije završio trku

7,5 + 7,5 km pursuit, žene
(67 takmičarki iz 28 zemalja)
Branka KUZELJEVIĆ nije završila trku
UMETNIČKO KLIZANJE Muškarci
(30 učesnika iz 23 zemlje)
24. Trifun ŽIVANOVIĆ 53,40

ZOI: "Plavi" ni epizodisti u Torinu     Izvor: B92
     26.02.2006. Sportisti iz Srbije i Crne Gore nisu zabeležili plasmane vredne pažnje na Zimskim olimpijskim igrama, a svih 11 "plavih" takmičara bili su na marginama u svojim disciplinama.
     Najveća zvezda "plavog" tima, skijašica Jelena Lolović nije ispunila očekivanja. U veleslalomu bila je 30, a u slalomu i superveleslalomu 43. Od kombinacije je odustala. Tim plasmanima 24-godišnja skijašica nije potvrdila da je 67. veleslalomašica sveta i svetska studenstska prvakinja. Lolovićeva je gubila od rivalki koje je do pre mesec dana redovno pobedjivala.
     Od druge skijašice SCG u Torinu, Marije Trmčić nije se mnogo očekivalo na debiju na Olimpijskim igrama. Ova 19-godišnja Užičanka bila je 46. u slalomu, a ambicija njenog stručnog štaba je da u Vankuveru za četiri godine bude medju prvih 30.
     Aleksandar Milenković je u Torinu debitovao u biatlonu, ali je osvojio 86. mesto u trci na 20 kilometara i 87. u sprintu na 10 kilometara. Popularnom "Šukiju" dobro trčanje nije bilo dovoljno da prevazidje slabije pucanje.
     Trifun Živanović je prvi predstavnik SCG u umetničkom klizanju na Igrama. Ovaj Srbin iz Santa Monike u Kaliforniji loše je izveo prva dva skoka, a bar jedan izveden dobro mogao bi da ga odvede medju prva 24.
     Ovako je zauzeo 26. mesto u konkurenciji od 30 takmičara. Još jedan debitant na Olimpijskim igrama, 22-godišnji smučar Želimir Vuković nije imao ni dovoljno sreće da slalom u Sestrijereu okonča na najlepši mogući način, plasmanom medju 30 najboljih. Sa visokim startnim brojem 68, Vuković je posle prve trke zauzimao 42. mesto, a na drugoj stazi je krenuo silovito, da bi načinio grešku na 15. kapiji, otklizao desetak metara, pa se opet vratio na stazu i posle desetak izgubljenih sekundi opet na lep način savladao stazu. Epilog svega bila je diskvalifikacija, sudijska je poslednja, iako je Vuković tvrdio da se korektno vratio na stazu. Na taj način ostao je bez plasmana, 46. mesta, ali po svemu što je prikazao, Želimir zaslužuje pohvale.
     Najmladja članica plave olimpijske delegacije, 16-godišnja biatlonka Branka Kuzeljević nije uspela da u Torinu zabeleži plasman. Diskvalifikovana je u kombinacijskoj trci na 15 kilometara, posle samo 4 kilometra, koliko je provela na stazi.

   

ZOI: Šukli Milemković - Nedostajalo 800 m.    Izvor: B92
     26.02.2006. Ni poslednji dan XX zimskih olimpijskih igara nije doneo više radosti našoj olimpijskoj misiji. Treći put na svojim trećim Igrama startovao je Aleksandar Milenković i – ostao bez plasmana u trci na 50 km. Evo kako je najdužu kros-kontri trku opisao Igor Jagličić, olimpijski izveštač „Sportskog žurnala”...
     Samo 800 metara nedostajalo je Aleksandru Milenkoviću da uđe u poslednji, najkraći krug (3,6 km) olimpijskog maratona na 50 kilometara, kad su ga sudije uklonile sa staze. Surovo pravilo, koje je prvih dana Igara na svojoj koži osetila i mlada Branka Kuzeljević, ovog puta baš je pokazalo sve negativne stvari.
Jer, zaostatak od 11 minuta, koliko je Milenković imao u tom trenutku, slobodno se može reći nije mnogo u odnosu na prethodna dva sata provedena na stazi. Milenković je u trenutku diskvalifikacije bio nadomak ulaska u tzv. “tranzit”, prolaska ispred publike i, da je kojim slučajem uspeo da se dokopa “pasaža”, imao bi plasman, verovatno na 66. mestu.
     Ovako, u verovatno poslednjoj olimpijskoj trci u dugoj karijeri, popularni Šuki po prvi put ostao je bez plasmana:
- Šteta, priznajem, razočaran sam, ali šta ćete, to su surova pravila. Čim sam video da ispred mene sklanjaju sa staze Amerikanca Svensona i jednog Japanca, znao sam šta me čeka. Malo je nelogično da je poslednji krug u stvari najkraći. Najveći zaostatak na ovoj trci iznosi 10 minuta, a pre četiri godine u Solt Lejk Sitiju, poslednje plasirani Brazilac zaostao je sat i 17 minuta! Tamo bi sa 10 minuta zaostatka zauzimao 25. mesto. Očigledno da su u FIS namerili da se reše tzv. druge lige. Žao mi je zbog toga, ali sve navodi na tako nešto.
     Tokom trke, sudije su diskvalifikovale još 15 takmičara, Finac Nusijainen je odustao, a trojica nisu startovala. U konačnom plasmanu, “fenjer” je pripao Kinezu Renu Longu, na kraju plasiranom na 63. mesto sa 10:03 minuta zaostatka.
 - Mnogo toga sam izgubio na startu, jer sam krenuo iz poslednjeg reda – dodaje Milenković. - Na prvom brdu sam čekao da se cela grupa popne, pa tek onda da krenem. Već na trećem, četvrtom zavoju zaostajao sam minut, ni kriv, ni dužan. Posle nisam imao ni sreću da se zakačim za dobru grupu, stalno sam bio na tzv „lastišu”, taj Kinez i još jedan Ukrajinac dva tri puta su dodali gas i pobegli. Na prvom prolazu, na 10 kilometara, bili su ispred mene 26 sekundi, pa sam morao da se opredelim za ostajanje u mnogo slabijoj grupi. Ko zna, da sam tada pokušao da ih stignem, možda bih sad i ja imao plasman, – žali Milenković.
      Šuki još ističe da je snage bilo dovoljno, ali i da je imao dosta problema sa izborom skija:
- Snage je bilo dovoljno, iako sam se mučio na kratkim skijama. One duže su na zagrevanju išle sporo, nije imao ko da ih pripremi na pravi način. Imao sam obećanje jednog Norvežanina, ali čovek se jednostavno nije ni pojavio na trci. Navodno je otišao kući. U takvoj situaciji bio sam osuđen da vozim na kratkim skijama, koje jednostavno ne mogu da izdrže moju kilažu, nemaju elastičnost da 85 kilograma bace napred. Naravno, to nije nikakvo opravdanje, sam sam kriv, to je moja stvar.
    
Tako je Milenković ostao bez plasmana u poslednjoj (od osam) olimpijskoj trci u karijeri:
- Poslednja, verovatno jeste, ali tek sad imam želju da se okušam na još nekom maratonu. U mom slučaju godine nisu problem. Meni, u principu, odgovaraju ovakve trke, Vidite, medalju je osvojio Botvinov, čovek koji ulazi u 40. godinu...
     U 17 časova članovi naše misije krenuli su u Torino na svečano zatvaranje Igara, a dužnost barjaktara poverena je našem najstarijem olimpijcu Aleksandru Milenkoviću. Sutra posle podne „plavi” se vraćaju kući, neki avionom, neki automobilom, većina u Srbiju i Crnu Goru, Trifun Živanović u SAD, a Želimir Vuković u Francusku...

   

 

ZOI: Milenković i na zatvaranju Igara     Izvor: B92
     26.02.2006. Skijaški trkač Aleksandar Milenković u nedelju pre podne učestvovaće u nordijskom maratonu na 50 kilometara, i biće poslednji takmičar iz SCG koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu.

Milenković je bio i prvi takmičar iz SCG koji je izašao na borilišta u Torinu, pošto je 11. februara učestvovao u biatlonu na 20 kilometara.

U tom biatlonskom maratonu on je zauzeo 86. mesto (od 89 takmičara), tri dana kasnije u trci na 10 kilometara bio je 87. (od 90).

Milenković nije bio preterano zadovoljan učinkom u biatlonu, naročito gađanjem iz stojećeg stava, ali i tada je bilo primetno da je njegova trkačka forma znatno bolja od gađanja.

"Sve je spremno za start, skije su podmazane. Krenuću iz poslednjeg reda, kao jedan od najslabije rangiranih na svetskoj FIS listi u ovoj konkurenciji. Krug iznosi 10 kilometara, trči se pet krugova. Kao i do sada, eventualno obilaženje vodeće grupe, značilo bi diskvalifikaciju, ali uveren sam da, u mom slučaju, do toga neće doći", istakao je on.

U ovoj trci je važan i sam start, jer izuzetno je bitno da se, u velikoj gužvi ne doživi pad ili polomi štap.

"Start je jedan od najvažnijih momenata u trci, bez obzira što vam kasnije sledi još 50 kilometara trke. Ne smete da doživite pad, moguće su i povrede, da vas neko pregazi skijom, ili da polomite štap. Nadam se da ću iskoristiti iskustvo iz biciklizma i biatlona, već sam imao priliku da učestvujem u tzv. masovnom startu. Kao u formuli, zna se iz kog reda startujete", rekao je Milenković.

On je dodao da bi bio zadovoljan da pobedi desetak konkurenata.

"Pre dolaska u Torino, trčao sam dve maratonske trke i nije bilo toliko loše. Nadam se da ću biti sve bolji, što trka bude odmicala, dok se malo zagreju stare kosti i mišići", našalio se.

Nordijska maratonska trka biće najverovatnije poslednja olimpijska u bogatoj sportskoj karijeri Aleksandra Milenkovića.

On je jedini učesnik u tri sporta na OI (biciklizam1992. godine u Barseloni, nordijsko trčanje iste godine u Albervilu i biatlon u Torinu) i u svim trkama (dve biciklističke, tri nordijske i dve biatlonske) ima plasman.

Milenković će u nedelju imati startni broj 76.

   

ZOI: Vuković: "Žao mi je zbog greške"     Izvor: B92
     25.02.2006. Reprezentativac Srbije i Crne Gore Želimir Vuković izrazio je veliko žaljenje zbog diskvalifikacije u drugoj slalomskoj trci na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu, ali je ocenio i da sudije nisu bile u pravu što su mu uskratile plasman.
     Vuković, koji je sa startnim brojem 68 posle prve trke zauzimao 42. mesto, sa 7,14 sekundi zaostatka za Benjaminom Rajhom iz Austrije, sjajno je krenuo u drugoj vožnji. Posle dvadesetak sekundi provedenih na stazi, vrhom skije zakačio je kapiju, okrenuo se na stazi i propao dve kapije niže.
      Nije se predavao, vratio se na stazu, ponovo prošao promašenu kapiju i nastavio vožnju. U cilju, Vuković je imao nešto više od 33 sekunde zaostatka, što bi mu u konačnom plasmanu bilo dovoljno za 46. mesto. Međutim, po završetku trke, usledila je sudijska diskvalifikacija, jer on, navodno, nije dobro prošao sve kapije.
     "To je nemoguće, vratio sam se dve kapije više i regularno provezao stazu do cilja. Šteta, želeo sam plasman, iako zaostatak od 33 sekunde naravno da nije realan. Žao mi je i zbog diskvalifikacije i zbog greške, jer kako su mi rekli, propustio sam priliku da uđem u 30 najboljih. Krivo mi je zaista", rekao je Vuković.
     "Imao sam sjajan osećaj na skijama, ispoštovao sve dogovoreno sa trenerom Milanom Božićem i ponavljam, prava je šteta što nisam završio trku kako je trebalo, a na kraju što nisam ni u plasmanu, pa makar i na 46. mestu", kazao je još Vuković, koji je u Sestrijereu imao značajnu podršku svojih navijača, prijatelja iz Francuske i svoje porodice.
     Vuković je rođen i živi u Francuskoj, ali se takmiči za SCG pošto mu je otac iz Srbije i ima državljanstvo SCG.

   


Jelea Lolović


Marko Đorđević

ZOI: Vuković u subotu na stazi     Izvor: OK SCG
     24.02.2006. Jelena Lolović је startom u veleslalomu završila svoje učešće na XX zimskim olimpijskim igrama. I u Torinu, kao i pre četiri godine u Solt Lejk Sitiju njen najuspešniji nastup bio je u veleslalomu. Tada je zauzela 39. mesto, a ovog puta 30. Ipak, utisak je, da naša reprezentativka nije iskoristila šansu koja joj se ukazala u današnjoj trci, s obzirom da je od 64 takmičarke posle druge vožnje po pravoj mećavi u plasmanu ostalo samo 43.
     Jelena je imala startni broj 34, u prvoj vožnji zaostala je za novom olimpijskom šampionkom Amerikankom Mankuzo 4,11 sekundi, a u drugoj ostvarivši ukupno vreme 2:18,84 povećala je svoj zaostatak na 9,65 sekundi.
     Pored 30. mesta u veleslalomu Jelena je bila 43. u superveleslalomu (4,98 sekundi zaostatka) i 43. u slalomu (13,76 sekundi zaostatka).
     Podsetimo naša reprezentativka je odustala od starta u spustu, nije zabeležila plasman u kombinaciji (nije završila slalomsku trku), a i u drugoj slalomskoj vožnji imala je pad, pa je utisak da je generalno gledano vozila isuviše bojažljivo.
     – Možda je i dobro da su se završile Olimpijske igre. Jednostavno, nije me bilo nigde, razočarala sam samu sebe, a sigurno i moje navijače. Nijednog trenutka nisam ličila na ozbiljnog skijaša, a toliko smo toga uložili, toliko smo naporno radili. Pa, ovakve zaostatke imala sam i pre četiri godine u Solt Lejk Sitiju. Ne smem ni da pogledam konačne rezultate jer su me pobedile devojke, koje sam u decembru dobijala sa po tri četiri sekunde. Problem je bio u meni. Nisam izdržala psihološki pritisak, koji je došao bukvalno sam od sebe, – ocenila je svoj olimpijski nastup Jelena Lolović.
     Za sutrašnji olimpijski debi priprema se alpinac Želimir Vuković. Danas je i pre podne i posle podne isprobavao slalomsku stazu na kojoj će startovati sutra u 15 časova u prvoj vožnji.
     Igre se bliže kraju i u našoj misiji u Olimpijskom selu je sve manje članova. Posle Marije Trmčić i njenog trenera i oca Zorana, danas je put Beograda krenuo i Marko Đorđević, olimpijac iz Solt Lejk Sitija koji je u Torinu bio serviser Jelene Lolović. Nažalost, njegovo 27. mesto iz slaloma u Solt Lejk Sitiju i dalje je najbolji plasman naših olimpijaca na Zimskim igrama.
     Rukovodstvo naše misije i treneri vratili su se jutros kasno u Olimpijsko selo jer je parti „Kapa najt” u klubu „Tabata” počela tek oko 23 časa, odnosno kada su sva olimpijska takmičenja završena. Naša delegacija je pozvana na prijem, na kojem je bilo oko 500 gostiju, zajedno sa svim misijama koje je opremila ovaj torinski proizvođač sportske opreme, a podsetimo zahvaljujući „Fiteksu” naši reprezentativci i ostali članovi misije OKSCG bili su opremljeni elegantnom i toplom opremom „Kapa”. Na zabavi je bilo dosta poznatih lica, tako da su kamere RAI 3 neprestano zujale...

   

ZOI: Vuković u subotu na stazi    Izvor: B92
     24.02.2006. Skijaš Srbije i Crne Gore Želimir Vuković učestvovaće u subotu u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. On će startovati kao 68. od 97 prijavljenih takmičara u slalomu.
     "Za mene je velika čast što branim boje Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama. Imam dovoljno motiva da pružim maksimum, da se ne štedim, iako je staza duga, tvrda, a vremenski uslovi nisu baš najbolji", rekao je Vuković, koji prvi put učestvuje na OI.
     On je član kragujevačkog Radničkog, a ne krije da je ponosan što predstavlja zemlju svojih predaka, jer je rodjen i živi u Francuskoj.
     "Bio bih prezadovoljan plasmanom izmedju 40. i 50 mesta", istakao je Vuković.
     Skijaš SCG je dodao da je dobro fizički pripremljen, ali da se teško privikava na tvrdu stazu. Favoriti u sutrašnjem slalomu su Italijan Djordjo Roka, Francuz Žan Pjer Vidal i Finac Kale Palander.

   

ZOI: Trmčićeva završila učešće na Igrama   Izvor: B92
     24.02.2006. Skijašica Srbije i Crne Gore Marija Trmčić okončala je svoje učešće na Olimpijskim igrama u Torinu, na kojima je zabeležila 46. mesto u slalomu, sa nešto više od 14 sekundi zaostatka za pobednicom Anjom Peršon.
     "U principu, nisam zadovoljan Marijinim vožnjama, ali što se tiče plasmana, to je ono što smo predvidjali i uoči polaska u Torino, kad smo rekli da bi plasman izmedju 40. i 50. mesta zadovoljio naše ambicije", rekao je Marijin trener i otac, Zoran Trmčić.
     "Delovala je preterano kruto na stazi, nema sumnje da je trema učinila svoje, pa ni na drugoj stazi nije bila u stanju da popravi rezultat', dodao je on. Trmčić je ocenio da "nije realno" da 19-godišnja Marija lako izgubi od takmičarski koje je "redovno pobedjivala" na FIS trkama.
     "Svesni smo koliko zaostajemo. Sada, iz ove perspektive, bio bih zadovoljan da naredne sezone na Svetskom prvenstvu u Oreu Marija za pobednicom zaostane ispod 10 sekundi", procenio je realno Trmčić. Trener i skijašica poneće, ipak, lepe uspomene sa Igara iz Italije.
     "Hteo bih da se zahvalim svim našim navijačima, koji su potegli tako dug put da bi prisustvovali ovoj trci. Ne treba da se zaboravi da su samo ulaznicu platili 110 evra", rekao je Trmčić.
     "Mislim da je ovo bila najlepša promocija naše zemlje, Srbije, zlatiborskog regiona i samog Užica. Ppodatak da su zajedno navijali Hrvati i Srbi, dovoljno govori koliko je sve ovo bilo lepo i korisno", dodao je Trmčić.
     Zoran i Marija nemaju mnogo vremena za odmor. Već naredne nedelje na Kopaoniku se održava Otvoreno prvenstvo SCG, medjunarodna FIS trka.
     "Već smo mislima na Kopaoniku, verujem da će i konkurencija na našem nacionalnom prvenstvu biti kvalitetna, da će trke biti jake, pa možda je to i prilika da se poprave FIS bodovi. Marija je u Sestrijereu sjajno trenirala, nadam se stekla i dovoljno iskustva, što će joj značiti na narednim trkama", rekao je Zoran Trmčić.

   

ZOI: Jelena Lolović sutra startuje u veleslalomu.  Izvor: OK SCG
     23.02.2006. Danas su se članovi naše olimpijske misije, smeštene u Sestrijeru, oprostili i dvoje svojih članova. Olimpijska Marija Trmčić i njen trener i otac Zoran, koji su na jučerašnjem slalomu imali zdušnu podršku Užičana, otputovali su kući.
     Neka vrsta oproštaja bilo je sinoćnje rođendansko slavlje sekretara naše misije Marine Leković.
Do kraja Igara, „plave” očekuju još tri starta. Sutra Jelena Lolović startuje u veleslalomu, rešena da popravi utisak i plasman iz prethodnih trka (uz nadu da joj sreća ovog puta neće okrenuti leđa), zatim Želimir Vuković debituje na igrama u slalomu (25. februar), a poslednjeg dana Igara, 26. februara trostrukog olimpijca Aleksandra Milenkovića očekuje treća disciplina na XX zimskim olimpijskim igrama.
     Milenković, koji je još u prvoj disciplini (bijatlon, 20 km) doživeo ozbiljnu povredu vredno se priprema za svoju, objektivno najjaču disciplinu, trku na 50 km.
     Za trkački maraton priprema se trenirajući svakog dana, ali i disciplinovano dolazeći na tretmane kod fizioterapeuta Ninoslava Cvetanovića. Stanje Milenkovićeve povrede je sve bolje, a u tome iskusnom Cvetanoviću pomažu i lekari i fizioterapeuti drugih olimpijskih misija. Ovog puta svoju pomoć pružio je lekar estonske olimpijske misije dr Alan Olo.

   

ZOI: Jelena Lolović i Marija Trmčić završile su olimpijski slalom.  Izvor: OK SCG
     22.02.2006. Prvi put od raspada SFRJ dve naše reprezentativke startovale su u istoj disciplini na Zimskim igrama. Jelena Lolović i Marija Trmčić završile su olimpijski slalom. Lolovićeva je kao i u super-veleslalomu bila 43. a Trmčićeva samo tri mesta iza nje – 46. a evo i kako...
     U prvoj vožnji startovale su 64 devojke i dok su favoritkinje skijale gotovo pod idealnim uslovima ostale su morale da se „probijaju” kroz maglu i sneg koji je počeo da provejava, tako da je u gornjem delu staze vidljivost bila veoma smanjena.

     Rizično je bilo pustiti se svom brzinom niz stazu i to je na svojoj koži iskusilo deset takmičarki. Nјih sedam nije završilo trku a tri su diskvalifikovane, a naše reprezentativke opredelile su se za sporiju vožnju i siguran plasman.
     Jelena Lolović je potvrdila svoj startni broj (39) i zauzela 39. mesto sa 46,44 sekunde - 4,06 sekundi zaostatka za Šveđankom Person, najbržom u prvoj vožnji. Utisak je, ipak, da je u prvom delu staze bila preoprezna...
     Debitantkinja na Igrama 19-godišnja Marija Trmčić startovala je kao 51. i prvu vožnju završila posle 49,47 sekundi na 47. mestu sa 7,09 sekundi zaostatka, što za 404. skijašicu sa FIS liste uopšte nije neuspeh.
     U drugoj vožnji Lolovićeva je krenula hrabro, sa željom da maksimalno popravi plasman i već prvo prolazno vreme ukazivalo je na to. Već je pretekla nekoliko rivalki, na drugom prolaznom vremenu bila je još bolja, ali naša najbolja skijašica doživela je peh gotovo pred samim ciljem. Uprkos tome nije odustala. Vratila se na stazu i završila trku. Naravno, više nije bilo govora o boljem plasmanu. Drugu stazu sa 51 kapijom završila je za 56,36 sekundi (9,86 zaostatka za najbržom) i ukupno bila 43. sa 1:42,80 (13,76 sekundi zaostatka za olimpijskom šampionkom Anjom Person).
     Da je uspešno završila drugu vožnju njen ukupan zaostatak bi bio samo oko sedam sekundi i to bi joj donelo plasman oko 35. mesta. Zaista šteta, ali prava prilika za bolji plasman propuštena je u prvoj vožnji.
     Marija Trmčić nije rizikovala u drugoj vožnji. Mladoj Užičanki bilo je bitno da završi trku i ostvari plasman i uspela je u tome. Drugu stazu savladala je za 53,99 sekundi (dve i po sekunde brže od Lolovićeve) i ukupnim rezultatom 1:43,46 (+ 14,42) zauzela je 46. mesto.
     U plasmanu, na kraju bila je 51 skijašica...

   


  

ZOI: Lolović i Trmčić u sredu u slalomu   Izvor: B92
     21.02.2006. Skijašice iz Srbije i Crne Gore Jelena Lolović i Marija Trmčić voziće u sredu slalom na Zimskim olimpijskim igrama, a obe takmičarke kažu da jedva čekaju trku. Obe predstavnice "plavih" ispunile su A normu za nastup na Igrama, a bolji rezultat očekuje se od Lolovićeve, 101. takmičarke na listi FIS-a.
     Ona, međutim, nije završila nijednu slalomsku trku na velikim takmičenjima, četiri puta na svetskim prvenstvima i na Olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju pre četiri godine. "To baš i nije za pohvalu, pet startova na najvećim takmičenjima i pet odustajanja. Ostaje mi da ovde popravim taj bilans, ali neću samo gledati da stignem do cilja. Već sam odustala na kombinacijskom slalomu, verujem da sam ispucala bonus", rekla je Lolovićeva.
     Ona se u utorak odmarala, a slalom dočekuje u boljem raspoloženju, pošto je u superveleslalomu zauzela 43. mesto. "Nekako sam rasterećenija i sad mi preostaje da u obe tehničke discipline pokažem koliko zaista vredim. Motiva ima napretek, želja postoji, već u slalomu idem na rezultat", rekla je Lolovićeva.

     Marija Trmčić je početkom ove godine na Jahorini ispunila A normu za učesće u Torinu, a sutrašnja trka biće joj najveća u karijeri.  "Učešće na Olimpijskim igrama je san svakog sportiste. Slalom je moja omiljena disciplina i jedva čekam start. Postoji, naravno, mala trema, ali nadam se da će nestati kad krenem iz startne kućice", rekla je Trmčićeva.
     Reprezentativke SCG imaće veliku podršku navijača, koji su došli iz Užica. Njih dvadesetak su prijatelji Smučarskog kluba Ski Art, čiji je Trmčićeva član. "To su naši prijatelji, koji su 'potegli' dug put da bi bili uz Mariju i Jelenu na slalomskoj trci. Nadam se da će se i njih dve odužiti na pravi način", rekao je Zoran Trmčić, Marijin otac i trener.
     Na slalomskoj trci učestvuju 63 takmičarke.

   

ZOI: Jelena i Marija sutra voze slalom  Izvor: OK SCG
     21.02.2006. Utisci posle nastupa Jelene Lolović u jučerašnjem super-veleslalomu su sređeni. Naša najbolja skijašica već se okrenula sutrašnjem slalomu u kojem će startovati zajedno sa Marijom Trmčić.
Sada gledajući, važno je da sam u super-veleslalomu razbila tremu koja me je sasvim zahvatila. Mogla sam da vozim bar sekundu brže, ali načinila sam dve velike greške, obe u dva skoka... U poslednjoj trećini staze bila sam dobra, skije odlično pripremljene i sutra u slalomu biće mnogo bolje, – kaže Jelena Lolović.
     Marija Trmčić je posle problema sa grlom, imala i malih problema sa stomakom, ali dobre terapije su učinile svoje i Marija je danas, zajedno sa Jelenom, bila na treningu uoči svog sutrašnjeg olimpijskog debija.
     Ipak, „zdravstveni bilten” naše olimpijske misije nije zbog toga sasvim ružičast.
Najveći problem je povreda Aleksandra Milenkovića-Šukija, zadobijena u prvoj bijatlonskoj trci. Reč je o bolnoj i neugodnoj traumi donjeg dela kičmenog stuba za čije saniranje je potrebno vreme. Svakodnevno radimo na tome uz pomoć kolega iz drugih selekcija. Evo, došao je estonski fizioterapeut čiji su pacijenti trojica osvajača zlatnih medalja i kada nam se pridruži kolega iz italijanske reprezentacije zajedno ćemo pregledati Šukija i odlučiti šta dalje. To je deo olimpijskog duha, to je olimpizam na delu, – kaže iskusni fizioterapeut Ninoslav Cvetanović.
     Juče, posle super-džija našu misiju u Sestrijeru posetili su Jelenini „navijači” - Ivan Ćurković, v. d. predsednika i Predrag Manojlović, generalni sekretar OKSCG. Tom prilikom Ivan Ćurković je našim sportistima uručio „olimpijske učesničke značke”, koje Međunarodni olimpijski komitet dodeljuje samo učesnicima Olimpijskih igara.
     Važno je sa psihološkog aspekta što je Jelena završila trku, posle nesrećnog ispadanja u kombinaciji. Sigurno je da ovo nije njeno najbolje izdanje, ali uveren sam da će u slalomu i veleslalomu biti još uspešnija, – rekao je Ivan Ćurković.

   

ZOI: Lolović: "Nisam nezadovoljna!"    Izvor: B92
     20.02.2006. Najbolja smučarka Srbije i Crne Gore Jelena Lolović nije bila nezadovoljna posle 43. pozicije u superveleslalomu na Zimskim olimpijskkim igrama u Torinu, s obzirom da ta disciplina nije njena specijalnost.  "Nije loše, a moglo je i bolje", izjavila je Lolovićeva nekoliko minuta po ulasku u cilj trke superveleslaloma, na olimpijskoj stazi u San Sikariju.
     Ona je zauzela 43. mesto, u konkurenciji 56 takmičarki, sa 4,98 sekundi zaostatka za pobednicom, Austrijankom Mihaelom Dorfmajster.  "Važno je da sam probila led, važno je da sam razbila tremu, koja je postojala i pre ove trke", istakla je Lolovićeva, koja je ipak ocenila da je zaostatak za pobednicom preveliki.
     "Morala sam i mogla bar sekundu brže, ali sad je lako pričati. Načinila sam dve velike greške na dva skoka. Prvi je bio totalno pogrešan, ušla sam previše direktno u kapiju i posle toga izgubila mnogo", rekla je ona izveštaču Bete.
Lolovićeva je prilično zaostala u gornjem delu staze. Neke od devojaka, koje su imale prednost nad njom na drugom, pa i trećem prolazu, bile su sporije u donjem delu staze. "Išla sam dobro u poslednjoj trećini staze, skije su bile odlično pripremljene, a kad se sve sabere, ima razloga i za osmehe. Pao mi je kamen sa srca, sad će da bude mnogo lakše u slalomu i veleslalomu", dodala je Jelena Lolović.
     Lolovićeva, kao i druga skijašica SCG Marija Trmčić, izlaze na start slaloma u sredu, 22. februara. Prva vožnja je na programu u 14.45.
     Uz Lolovićevu su u ponedeljak bili i vršilac dužnosti predsednika Olimpijskog komiteta SCG Ivan Ćurković igeneralni sekeretar OK SCG Predrag Manojlović  "Važno je sa psihološkog aspekta, što je Jelena završila trku, posle nesrećnog ispadanja u kombinaciji. Sigurno je da ovo nije njeno najbolje izdanje, ali verujem da će u veleslalomu i slalomu biti još uspešnija", rekao je Ćurković.
     Ćurković je sa Manojlovićem posetio kancelariju OK SCG u olimpijskom selu u Sestrijereu, gde je Jeleni Lolović i Želimiru Vukoviću uručio MOK-ove značke, koje dobijaju samo sportisti, učesnici Igara.

   

Jelena i Marija sa fizioterapeutima reprezentacije

Foto: OK SCG

ZOI:Jelena Lolović baš nema sreće na XX zimskim olimpijskim igrama Izvor: OK SCG
     19.02.2006. Prvo je zbog opasne spust staze, na kojoj su velike probleme imale i najbolje smučarke današnjice, morala da odustane od starta, a onda zbog lošeg vremena nije uspela da iskoristi dobar startni broj za kombinaciju i plasira se, možda, i među 20 najboljih. Prvo je otkazan zvanični trening spusta za kombinaciju, pa je i sam spust odložen tako da se prvo vozio slalom, a po novom snegu koji samo što je prekrio ledenu tvrdu stazu, naša reprezentativka je „promašila” sedmu kapiju i završila kombinaciju.
     Taman što je uz pomoć svog stručnog štaba prebrodila to razočaranje došlo je do novog hoću-neću u super-veleslalomu.
     Današnji super-dži je otkazan zbog lošeg vremena na stazi Frajtev nedaleko od Sestrijera.
     Prema rečima menadžera staze Paskala Vogelija super-dži je otkazan za sutra i trebalo bi da počne u 12 časova, a rezervni termin, ukoliko, vremenski uslovi budu terali po svome biće utorak...
     Inače Jelena je dobila startni broj 41 u konkurenciji 58 skijašica. Start je na 2.286 metara nadmorske visine a cilj na 1.738 metara. Danas su vremenski uslovi bili nepovoljni u donjem delu staze zbog vejavice i magle, dok se na vrhu Frajteva, koji se izdigao iznad oblaka, čak pomaljalo i sunce...
     Večeras su iz Beograda u Torino doputovali Ivan Ćurković, v. d. predsednika i Predrag Manojlović, generalni sekretar OKSCG i sutra će pružiti podršku našoj olimpijki.

   

ZOI: Superveleslalom za žene odložen   Izvor: B92
     19.02.2006. Superveleslalom za žene, planiran za nedelju, odložen je zbog lošeg vremena. iako je već danima svaki start takmičenja u alpskom skijanju bio problematičan zbog snega, jakog vetra i magle, organizatori su i super-g zakazali za podne, pa su se još jednom suočili sa istim problemom.
     Na sreću, nije se ni pokušalo da neka od takmičarki prođe stazu, vidljivost je bila loša, a radnici koji su sve vreme bili na stazi nisu uspevali ni da je propisno obeleže.
     Dan ranije vožen je spust za kombinaciju, odložen od petka, a novi termin za takmičenje u superveleslalomu nije određen. Zna se samo da takmičenje neće biti održano pre ponedeljka.
     "Naknadno ćemo odlučiti da li će trka biti održana u ponedeljak ili u utorak," rekao je direktor staze Paskale Vogeli.
     Za ponedlejak je, inače, zakazan veleslalom u konkurenciji muškaraca, a utorak je trebalo da bude slobodan dan za skijaše u alpskim disciplinama.

   

ZOI: Alpska reprezentacija SCG kompletna   Izvor: B92
     18.02.2006. Želimir Vuković je čuo da je novi sneg prekrio olimpijske staze i staze za trening i danas se vratio iz Slovenije u kojoj se pripremao za svoj olimpijski start u slalomu 25. februara.
      Na XIV sprat solitera u Olimpijskom selu u Sestrijereu stigao je i Aleksandar Milenković, koji je dosad olimpijske dane provodio u Bardonekiji koja je bliža bijatlonskim poligonima.
     Jelena Lolović se trudi da što pre zaboravi kiks na sedmoj kapiji slaloma za kombinaciju. Danas je trenirala na stazi za Super-G na kojoj će sutra od 12 časova voziti za svoj prvi plasman na XX igrama u Torinu...

   

ZOI: Jelena Lolović se sprema za "super-dži"   Izvor: B92
     18.02.2006. Jelena Lolović takmičiće se u nedelju od 12h u superveleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. Lolovićeva će imati startni broj 41, a u ovoj disciplini do sada nije postizala zapaženije rezultate. Trenutno 166. na svetskoj FIS listi u superveleslalomu, a očekuje da će u trci uspeti da se plasira medju prvih 30. Skijašica SCG danas je odradila trening, iako su vremenski uslovi bili veoma loši.
     "Najvažnije je da se psihološki dobro pripremim. Ne razmišljam više o onome što se dogodilo. 'Superdzi' mi je draga disciplina, bila sam 33. na SP Italiji prošle godine. Tada sam zaostala nešto manje od pet sekundi za Anjom Peršon. Nadam se da će ovog puta zaostatak biti znatno manji", rekla je Lolović.
     Trener najbolje skijašice SCG Dušan Šipetić naglasio je da će ona imati startni broj 41, što znači da ima taj rejting u ovoj konkurenciji.
     "Takmičiće se 58 devojaka. Start je na 2,286 metara, a cilj na 1,738 metara. Dužina staze je 2,331 metar i imaće 39 kapija", rekao je Šipetić.
     On je dodao da je razočaran što je Jelena Lolović odustala u kombinaciji, ali da "život teče dalje" i da trke stižu jedna za drugom. Favorit u "superdžiju" je, prema najavama organizatora, Austrijanka Mihaela Dorfmajster, olimpijska pobednica u spustu. Medju kandidatima za najviši plasman su Aleksandra Majsnicer, Anja Peršon, Nadja Štiger i Janica Kostelić.

   

ZOI: Jelena Lolović propustila priliku     Izvor: B92
     17.02.2006. Najbolja smučarka Srbije i Crne Gore Jelena Lolović ostaće bez plasmana u alpskoj kombinaciji, pošto nije završila prvi slalom, odustavši na sedmoj kapiji. Pre naše reprezentativke, koja je startovala kao 24. učesnica trke, bez plasmana je bila samo Francuskinja An Sofi Barte.
     "Nažalost, nemam šta mnogo da kažem. Klasična slalomska greška, zajašila sam kapiju", rekla je Lolovićeva posle trke. "Osećala sam se dobro na startu. Žaliću za propuštenom prilikom", dodala je ona.
     Prva šansa za dobar plasman Jelene Lolović u Torinu tako je prokockana. Nije iskoristila sjajan startni broj, i nije ponovila odličnu vožnju sa Svetskog prvenstva u Bormiju, gde je osvojila 19. mesto.
     "Krenula je odlučno, šteta", prokomentarisao je Duško Šipetić, trener Jelene Lolović.
     "Možda je bila malo tvrda, ali sad je suvišno pričati o tome. Sada moramo da joj pomognemo, da je bukvalno vratimo na skije, jer ovakve stvari ostavljaju traga. Kad bolje pogledate, propuštena je ozbiljna šansa, možda i plasman među prvih 20, jer devojke koje objektivno lošije voze slalom od nje tu su negde, oko 20. pozicije", dodao je on.
     Narednu šansu na ZOI Jelena Lolović imaće u superveleslalomu u nedelju, 19. februara. Posle toga, očekuju je još veleslalom i slalom, pošto je prijavljena i za te dve alpske discipline.
     U prvoj slalomskoj trci za kombinaciju najbrža je bila Marlis Šild, sledila je Janica Kostelić iz Hrvatske, a treća je bila Anja Peršon. U toku večeri će biti vožen i drugi slalom za kombinaciju.
     Zbog prejakog vetra takmičenje u spustu, kojim po tradiciji počinje alpska kombinacija, moralo je da bude odloženo zbog prejakog vetra. Spust će verovatno biti vožen u subotu, ako dozvole vremenski uslovi.

   

ZOI: Lolović u alpskoj kombinaciji     Izvor: B92
     16.02.2006. Najbolja smučarka Srbije i Crne Gore Jelena Lolović izjavila je da bi za nju veliki uspeh bio da se nađe medju 25 takmičarki u petak u alpskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu.
     Kombinaca bi trebalo da počne u podne, spustom na stazi San Sikario Frajtev. Današnji zvanični trening za spust u kombinaciji nije održan zbog toga što je padao sneg, pa će 45 takmičarki, koliko ih je na startnoj listi, bez poslednje probe izaći na start. Jelena Lolović ima startni broj 36. "Nisam znala koliko se devojaka prijavilo za trku, pa sam veoma zadovoljna brojem 36".
     "Ostaje mi da se maksimalno psihički pripremim za spust, staza je teška, zahtevna, istina i kraća za četiri zavoja od originalne. To znači da će rezultati biti tu negde oko minut i 35, minut i 40", rekla je Lolovićeva.
     Ona je istakla da stazu poznaje, ali da joj ne leži baš najbolje. "U svakom slučaju, nadam se što manjem zaostatku, kako bih u dva slaloma pojurila i neki plasman", dodala je.
     Staza spusta ima 37 kapija, duga je 2.670 metara (350 metara kraća od originalnog), start je na 2.400 m, a cilj na 1.760 metara nadmorske visine.
     "Bilo bi super da budem 25, sad potpisujem. Samo da odvezem kako znam i umem, hrabro, motivisano, borbeno", kazala je Lolovićeva. "Mogu da obećam da ću na stazi pružiti maksimum, a sad, ako se potkradu neke greske, neka ne budu kobne".
     Jelena Lolović je danas sa švedskom prvom ekipom, predvodjenom Anjom Peršon odradila i trening slaloma. Oko 14 sati sve učesnice kombinacijskog slaloma u slobodnoj vožnji prošle su pistom u Sestrijere Koleu.
     "Staza je tvrda kao kamen, u prvom trenutku vam se čini kao da nikad niste stali na sneg. Zaista težak teren za vožnju, biće svima nezgodan", ocenila je Lolovićeva, koja je prognozirala osvajače medalja - Person, Kostelić, pa Šild.

   

ZOI : Bez Živanovića u finalnom delu      Izvor: B92
     15.02.2006. Predstavnik Srbije i Crne Gore u umetničkom klizanju Trifun Živanović, nakon izvođenja kratkog programa, nije uspeo da se plasira u finalni deo takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. Živanović je u utorak uveče, nakon izvođenja kratkog programa, zauzeo 26. mesto u konkurenciji 30 klizača. Najbolja 24 takmičara u četvrtak će u dvorani "Palavela" prikazati slobodne sastave.
     U finalni deo takmičenja kao prvoplasirani ide ruski predstavnik Jevgenij Plušenko, koji je ponovo zablistao tako da je od sudija dobio 90,66 bodova, što je njegov lični rekord. Slede klizači iz SAD i Švajcarske, Džoni Vir i Stefan Lambijel.
     "Pogrešio sam u prvoj kombinaciji i kasnije pri doskoku trostrukog aksla. Ostatak vežbe bio je sasvim korektan, ali ovo su ipak Olimpijske igre, tu se greške ne praštaju", rekao je kližač SCG.
     Živanović, koji živi u SAD, rekao je da bez obzira na propušteno finale, kao da je dobio medalju, budući da je prvi predstavnik Srbije i Crne Gore u umetničkom klizanju na nekom takmičenju od raspada bivše Jugoslavije.
     "Ponosan sam, jer to je zemlja mog oca, mog dede, mojih predaka. I danas imam rodbinu na Ubu i ovom prilikom sve ih pozdravljam", rekao je Živanović.

   

Javila se Marija Trmčić iz Torina
     14.02.2006. Torino, Javljam se iz OV Sestriere, iz Torina. Danas imamo pausu, nemamo trening, pa imam malo vremena da pisem :-)
     Vreme nas odlicno sluzi, imamo treninge svaki dan. Jos nismo imali treninge na slalomskoj stazi gde ce biti trka, i verovatno ih necemo ni imati, jer je organizatori sredjuju svaki dan, lede je, tako da vise lici na klizaliste nego na stazu :-) sala.
     Jelena ima treninge spusta za kombinaciju, a spust kao trku nece voziti verovatno. Zelimir je na trkama u Sloveniji i ovih dana treba da se vrati ovde.
     Ja Vam u ime svih alpinaca i u svoje ime zelim srecan dan zaljubljenih!
     Veliki pozdrav!

   

ZOI : Lolović odustala od spusta    Izvor: B92
     14.02.2006. Najbolja skijašica Srbije i Crne Gore Jelena Lolović rekla je da je zadovoljna dosadašnjim radom na Olimpijskim igrama u Torinu, kao i da joj je laknulo što se neće takmičiti u spustu. Ona se sada sprema za kombinacijski spust, do koga su ostala tri dana.
     "Iskreno, pao mi je kamen sa srca. Nisam plašljiva, ali sam uvek razmišljala kako će mi propasti cela Olimpijada ako se povredim. Staza je teška, videli ste kako su prošle one najbolje", rekla je Lolovićeva, koja je zaostajala oko osam sekundi za prvima.
     "Šta mi vredi i da spustim razliku na pet-šest sekundi, opet je to na dnu liste. Da bi se vozio spust potrebno je da cele sezone budete u Svetskom, ili Evropa kupu, da trenirate, da se posvetite toj disciplini", objasnila je Lolovićeva odluku stručnog štaba. Najuspešnija skijašica SCG rekla je da voli spust i da će dati sve od sebe.
     "U principu volim spust, tako da ću dati sve od sebe na kombinacijskom. Videćemo koliko će to biti dovoljno, ali ta disciplina mi pruža najveće šanse za dobar plasman", dodala je Lolovićeva.
     Kvalifikacije za kombinacijski počinju u petak u 12 sati.

   

ZOI :Biatlon -  Fišer šampion, Milenković 87.   Izvor: B92
     14.02.2006. Nemac Sven Fišer osvojio je zlatnu medalju u bijatlon sprintu na 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. U svojoj 14. takmičarkoj sezoni, 34-godišnji Fišer dodao je još jednu titulu kolekciji u kojoj ima dva zlata u štafeti biatlona. Fišer je pucao bez greške, a stazu je prešao za samo 26 minuta i 11,6 sekundi. 
     Norvežanin Halvard Harevold, trostruki olimpijski šampion, osvojio je srebrnu medalju. On je prethodno, u subotu, bio treći u biatlonu na 20 kilometara. Harevold takodje danas nije promašio ni jednom, ali je 10 kilometara prešao za 8,2 sekunde sporije od Fišera.
      I bronzana medalja otišla je u Norvešku, pošto je Frode Andresen imao jedan promašaj i 11,5 sekundi slabije vreme od Harevolda.

     Predstavnik Srbije i Crne Gore, Aleksandar Milenković, bio je 87. od 90 takmičara. On je imao šest promašaja, pa je zaostatak za šampionom sedam minuta i 6,1 sekunde.
     Milenković je ponovo grešio na gadjanju, na kome je promašio svih pet puta iz stojećeg stava. Iza njega ostala su samo tri takmičara, predstavnici Argentine, Čilea i Litvanije.
     "Već sam namestio pušku i naciljao sam prvu metu, a onda rekao sebi da treba da sačekam još malo. Posle toga sve je otišlo u nepovrat", rekao je Milenković posle trke. On je i u individualnoj trci dobro trčao, ali loše gadjao. Od 15 metaka u obe trke pogodio je samo tri.
     "Šteta, jer sam opet dobro trčao, iako je staza bila teška i iscrpljujuća. Lakše se trči kada se dobro gadja. Bilo je naporno da pet puta uzastopnom trčim kazneni krug", rekao je Milenković. Popularnog Šukija očekuje još maraton na 50 kilometara, poslednjeg dana Igara.
     "Zavisi sve od starta. Fizički sam spreman, osećam još malo bolove od povrede, ali imam 10 dana do trke i biće vremena da se zalečim. Bio bi uspeh kada bih osvojio do 100 FIS bodova. Realno je očekivati da odvezem trku na 130 FIS bodova", objasnio je Milenković.

   

ZOI :Trifun Živanović u utorak na ledu    Izvor: B92
     14.02.2006. Takmičar Srbije i Crne Gore u umetničkom klizanju Trifun Živanović u utorak će u dvorani "Palavela" nastupiti u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. Takmičenje će početi kratkim programom klizača u 19 sati.
     Živanović je na startnoj listi poslednji, šesti u drugoj grupi u kojoj su još i Švedjanin Kristofer Bernston, Rumun George Kiper, Francuz Frederik Dambije, Austrijanac Viktor Fajfer i Švajcarac Stefan Lambijel. Početak Živanovićevog programa zakazan je za 20.28.
     Veliki uspeh za Srbina iz Santa Monike bio bi i plasman medju 24 najbolja takmičara posle kratkog programa što bi mu donelo i učešće u velikom finalu i omogućilo da u četvrtak kliže i slobodni sastav.
     Živanović do pred sam početak Igara nije imao osiguranu "vizu" za Torinu, ali je kao prva rezerva uspeo da dodje do mesta medju 30 najboljih klizača na planeti. Takmičar SCG je na poslednjem Evropskom prvenstvu u Lionu zauzeo 29. mesto i nije uspeo da se plasira u finalu u konkurenciji 35 takmičara. Živanović je sa 30 godina najstariji učesnik klizačkog turnira na Olimpijskim igrama u muškoj konkurenciji.

   

ZOI :Lolović 57. na drugom trening u spustu    Izvor: B92
     13.02.2006. Najbolja skijašica Srbije i Crne Gore Jelena Lolović zauzela je 57. mesto na drugom zvaničnom treningu spusta. Lolovićeva je sa startnim brojem 62 stazu San Sikario Frajtev dugu 3,059 metara prešla za 2:03,52 minuta. Ovaj rezultat bio je za 23 stotinke bolji od onog koji je Lolovićeva postigla na prvom treningu.
     Lolovićeva je za prvoplasiranom Švajcarkinjom Martinom Šild zaostala osam sekundi. Takmičarka SCG je na središnjem, najtežem delu staze, posle napravljene greške, samo zahvaljujući maksimalnoj kontroli nad skijama i odličnoj fizičkoj spremi izbegla teži pad.
     Trening je trajao čak dva sata i 25 minuta upravo zato što su četiri iskusne takmičarke Francuskinja Karol Montije, Amerikanka Lindzi Kildou, Kanadjanka Alison Forsajt i Austrijanka Elizabet Gergl doživele teže padove.
     Četiri takmičarke nisu stigle do cilja, a neizvesno je i da li će uopšte startovati na spustu pošto su sa staze helikopterima odvežene u obližnji medicinski centar.
"Trening je u tri navrata prekidan zbog padova iskusnih takmičarki i kada se dogode takve stvari nije lako psihološki se pripremiti za samu vožnju. Znate, mnoge stvari vam se vrte po glavi, a brzine su ogromne", rekla je Jelena Lolović i dodala: "Opet sam u grču krenula, a na sredini staze načinila veliku grešku i hvala Bogu što sam se izvukla. Pokušaću do sutra da se bolje psihološki pripremim za poslednji zvanični trening."
     Drugi trening završilo je 67 takmičarki, Martina Šild je bila najbrža sa vremenom 1:55,52 minuta, druga je bila Renate Gečl za 76 stotinki zaostatka, dok je trećeplasirana Aleksandra Majsnicer kasnila devet desetinki sekunde.
     Posledji, treći trening na programu je u utorak, a zvanična trka je u sredu

   

ZOI (spust):Lolović 53. na treningu    Izvor: B92
     12.02.2006. Na stazi San Sikario Frajtev u nedelju je vožen prvi zvanični trening spusta za smučarke na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. U konkurenciji 73 takmičarke najbrže vreme ostvarila je Mihaela Dorfmajster, koja je do cilja stigla za minut, 55 sekundi i 68 stotinki. Drugo mesto pripalo je Amerikanki Lindzi Kildou, a treća je Svajcarkinja Franci Aufdenblaten.
     Najbolja smučarka SCG Jelena Lolović startovala je sa brojem 62 i bila 59. mesto, zaostavši za pobednicom 8,07 sekundi.
     "Želeli smo samo da isprobamo skije, da vidimo kako se Jelena ponaša na skokovima, kojih ima čak šest, a sve vreme vožnje ste gotovo u vazduhu, jer je teren valovit", objasnio je posle treninga Milan Božić, drugi trener Lolovićeve. "Zadovoljni smo mirnoćom, mislim da ona na ovoj stazi može dosta ispod dva minuta", dodao je Božić.
     Jelena Lolović je priznala da je bila uplašena pre početka treninga, jer su organizatori, za razliku od prošle godine i takmičenja u Svetskom kupu dodali jos dva terenska skoka. "Iako poznajem ovu stazu, nije mi bilo svejedno zbog činjenice da je organizator u meduvremenu bukvalno dodao dva skoka. Sad se lakše diše, verujem da ću na naredna dva treninga prikazati mnogo bolje voznje", rekla je Lolovićeva.

   

ZOI: Kuzeljević bez plasmana    Izvor: B92
     12.02.2006. Reprezentativka Srbije i Crne Gore, 16-togodišnja Branka Kuzeljević ostala je bez plasmana skijaškom tračanju na 15 kilometara (7,5 klasicnim + 7,5 slobodnim stilom) na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu, pošto je diskvalifikovana.
     Mlada Užičanka nije završila trku, jer su je sudije uklonile sa staze, posto ju je vodeća grupa "iberundovala" već u drugom krugu, odnosno izmedu izmedu trećeg i četvrtog kilometra. Po pravilima Medjunarodne skijaške federacije (FIS), u trci na 15 kilometara, u slucaju da vodeća grupa obidje takmičara već tokom dela koji se skija u klasicnom stilu, sledi diskvalifikacija.
     Kuzeljevićeva je bila najmladja takmičarka na startu današnje trke.
     Estonka Kristina Smigun osvojila je zlatnu medalju u toj disciplini. Na stazi u Pragolatu, drugi najbolji rezultat ostvarila je Čehinja Katerina Neumanova, koja je bila sporija za dve sekunde, dok je bronza pripala Ruskinji Evgenija Medvedeva-Abruzova.

      

Milenković: "Povreda me je omela"    Izvor: B92
     11.02.2006. Bijatlonac Srbije i Crne Gore Aleksandar Milenković završio je danas kao 86. trku na 20 kilometara pojedinačno na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu.
     Milenković, prvi sportista SCG koji se takmičio u Torinu, završio je trku sa 1:01:36,3 sati, što je 16,13 minuta zaostatka za vodećim Nemcem Mihaelom Grajsom. On je imao devet promašaja (1+3+1+4), a čak sedam iz stojećeg stava.
     Milenković je rekao da ga je povreda omela da pruži bolji učinak.
     Iza Milenkovića završila su samo dva takmičara. Njega u Torinu očekuju još i sprint na 10 kilometara i maraton na 50 kilometara. On je prvi takmičar iz Srbije i Crne Gore koji će učestvovati na tri discipline na Olimpijskim igrama.
     "Doživeo sam težak pad već na drugom kilometru i samo mi činjenica da se radi o istorijskoj trci nije dozvoljavala da odustanem", rekao je Milenković posle trke.
     "Pao sam na leđa, izgubio kontrolu nad skijom, koja je bila van špure na spustu. Znao sam da je za mene ovo istorijska trka i da ne smem da odustanem. Leđa su me jako bolela, pošto me je udarila i puška. Žao mi je zbog pada, totalno me poremetio", objasnio je Milenković.
     On je rekao da je u prva dva kilometra dobro vozio, ali da je posle nezgode morao da "zagrize" da bi nastavio.
      "U celini nije bilo toliko loše, iako sam sve bio u grču. Samo sam u poslednjem krugu pokazao koliko dobro mogu da trčim. Potrudiću se da se oporavim do sprinta, jer mislim da dobro trčim i bilo bi šteta da ne iskoristim tu formu", rekao je Milenković.
   
     Takmičar iz BiH Miro Ćosić zauzeo je 84. mesto.

   

ZOI: Šuki danas vozi Biatlon trku na 20km    Izvor: B92
     11.02.2006. Danas od 13:00 nordijac SCG Aleksandar Šuki Milenković nastupa na Biatlon trci na 20Km. Aleksandar na Olimpijadi nastupa u dva sporta Pored Biatlonu i Skijaškom trlanju (cross counrty). Naime on je svoje ucesce na Olimpijadi obezbedio sticanjen "B" norme u Trčanju na 50km. Za nastup u Biatlonu bio je prva rezerva, ali u međuvremenu mu je odobreno da bude učesnik i olimpijskih bijatlonskih takmičenja sa statusom takmičara koji ima „A” normu. To znači da će Milenković učestvovati u trci na 20 km individualno i u sprintu na 10 km, a ukoliko u ove dve discipline u ukupnom plasmanu bude među 60. najboljih steći će i pravo starta na 12,5 km pursuit.
     Tako će se „plavi” na 20. zimskim olimpijskim igrama takmičiti u četiri sporta, a pravi kuriozitet je Milenkovićevo učešće u dva sporta.

     Aleksandar Milenković je do sada vec nastupao na Olimpijskim igrama i to ne samo zimskim, nego i na letnjim u biciklizmu:
     - 1992. Albervil, smučarsko trčanje, 87. na 10 km (35:47,0);
     - 1992. Albervil, smučarsko trčanje, 75. na 15 km (44:27,8);
     - 1992. Albervil, smučarsko trčanje, 80. na 30 km (1:57,57.4);
     - 1992. Albervil, smučarsko trčanje, 75. na 50 km (2:34,31.1).

     -
1992. Barselona, biciklizam, 42. u drumskoj trci na 194 km (4:35,56);
     - 1992. Barselona, biciklizam, 18. u ekipnoj vožnji na 100 km (2:14,37).

   

ZOI: Delegacija SCG kompletna     Izvor: B92
     09.02.2006. Najbolji skijaši Srbije i Crne Gore, Jelena Lolović i Želimir Vuković stigli su u Sestrijere, na poprište skijaških takmičenja u okviru 20. Zimskih olimpijskih igara u Torinu.
     Lolovićeva, koja je došla sa trenerom Dušanom Šipetićem, i Vuković stigli su oko 17 časova, a u Sestijereu ih je dočekala Marina Leković, sekretar misije SCG na ZOI u Torinu i trener reprezentacije Milan Božić.  Dolaskom tih troje članova, kompletirana je delagacija SCG na ZOI u Torinu, koju čini sedam takmičara, šest trenera, jedno tehničko lice, fizoterapeut i sekeretar.
     U Sestririjereu je u četvrtak počela da radi kancelarija Olimpijskog komiteta SCG, koja se nalazi u prizemlju "olimpijskog nebodera", u kome su smešteni olimpijci SCG, svi izuzev klizača Trifuna Živanovića i Aleksandra Milenkovića (biatlonci su u Bardonekiji).
     U poseti "plavim" sportistima bili su i vršilac dužnosti predsednika OK SCG Ivan Ćurković i šef misije Predrag Manojlović, generalni sekretar OK SCG. Čelnici olimpijskog pokreta SCG uverili su se u kvalitet smeštaja i hrane u Olimpijskom selu u Sestrijereu.
     "Za sada je sve u najboljem redu, kao i uvek najteži su prvi dani, kad je potrebno da se organizuje sve vezano za smeštaj, raspored treninga", izjavila je Marina Leković, kojoj je ovo peti put da kao sekretar nacionalne misije radi na OI.
    "Imamo predstavnike u sva tri olimpijska sela i to je nezgodno zbog organizacije, ali ništa strašno – i Milenković i Živanović su dovoljno iskusni takmičari da vode brigu o sebi i da znaju šta im je činiti", dodala je ona.
     Razdaljina od Torina do Sestrijerea je dva i po sata vožnje.
     ZOI u Torinu počinju u petak uveče svečanim otvaranje, a takmičenja će trajati do 26. februara, kada će Igre biti zatvorene.

   

ZOI: SCG 63. na defileu    Izvor: B92
     28.01.2006. Na svečanoj ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Torinu, u defileu 79 nacija učesnika, reprezentativci SCG ući će na stadion šezdeset treći, iza Senegala, a ispred Slovenije. 
     Najbolja smučarka SCG Jelena Lolović nosiće nacionalnu zastavu na ceremoniji, koja je zakazan za petak.
     Otvaranje će se održati na slavnom torinskom stadionu Komunale, koji je specijalno preuređen za tu priliku.

   

  Marija Trmčić trenira na olimpijskoj stazi    Izvor: B92
     09.02.2006. Skijaška reprezentativka Srbije i Crne Gore Marija Trmčić odradila je u četvrtak prvi trening na stazi u Sestrijereu, gde će 22. februara učestvovati u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama.
    Sa ocem i trenerom Zoranom, u društvu alpinaca iz Makedonije i Brazila, Marija Trmčić je odvezla desetak vožnji i osetila sneg na svom prvom olimpijskom treningu.
     Staza je izuzetno pripremljena, možda i pretvrda, smatraju u našem timu. "Imaćemo dovoljno vremena da se pripremimo za samu trku, najvažnija stvar je da budemo maksimalno spremni i da na start izađemo sa maksimalno kvalitetnim skijama. Marija je raspoložena i zdrava", rekao je izveštaču Bete Zoran Trmčić.
     On je dodao da je osnovni cilj 19-godišnje Marije Trmčić bio da ostvari plasman na ZOI u Torinu.

  
 Vuković posle otvaranjaZOI, na treningu u Sloveniji
     09.02.2006. Najbolji smučar Srbije i Crne Gore, 22-godišnji Želimir Vuković, u subotu će napuštiti poprište takmičenja u alpskom skijanju na Zismkim olimpijskim igrama u Torinu, selo Sestrijere, i otići na trening u Sloveniju, kako bi što spremnije dočekao slalom. "U dogovoru sa trenerom Jožom Malusom odlazim u Kranjsku Goru, radićemo malo i u austrijskom Inerkremsu", izjavio je Vuković izveštaču Bete.
     Slalom, za koji je Vuković prijavljen, održaće se 25. februara.
     On je naveo i da je iznenađen zbog toga što se ne nalazi na spisku za veleslalom, iako su na listi i neki takmičari koji imaju slabije bodove od njega. "Ostaje mi da se maksimalno posvetim slalomu, već sam obećao pravu borbu, imaću i podršku sa tribina", rekao je Vuković.
     Fizioterapeut "plave" delegacije Ninoslav Cvetanović obavio je danas prvi pregled Vukovićevog ranije povređenog skočnog zgloba.
     Prema njegovim rečima, Vuković će nosti specijalnu bandažu, kako bi ublažio povremene bolove. "Ništa strašno, klasična povreda i specijalna bandaža završiće posao", rekao je Cvetanović.

   

ZOI: Vetar sprečio trening skakača     Izvor: B92
     09.02.2006. Prvi zvanični trening za takmičenje u skijaškim skokovima na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu otkazano je zbog jakog vetra.
     Trening je trebalo da se održi na manjoj skakaonici u Pradjelatu, koji se nalazi na 89 kilometara od Torina.
     Trebalo je da se takmičari tu pripreme za subotnje kvalifikacije u pojedinačnoj konkurenciji.
     Međutim, trening je otkazan zbog vetra, a ponovo će pokušati da ga održe u petak, na dan svečanog otvaranja ZOI u Torinu.

   

ZOI: Olimpijce čuva 15.000 policajaca    Izvor: B92
     09.02.2006. Više od 15 hiljada policajaca, agenata tajnih službi i FBI, brinuće o bezbednosti sportista i gledalaca Zimskih olimpijskih igara koje počinju 10. febuara u Torinu.
     Za bezbedno odvijanje igara, koje počinju 10. februara koriste se avioni, helikopteri helikopteri, video-kamere spojene s centralom policije u Rimu, a suma koju će Italija izdvojiti za bezbednost tokom Igara iznosi oko 90 miliona evra.
     Na svečanosti otvaranja Olimpijade u Torinu biće prisutna 42 kralja, šefa država ili vlada i 46 ministara od 189 zemalja učesnica, oko 2500 sportista, 2700 njihovih pratilaca i 10 hiljada akreditovanih novinara.
     Italijanski ministar unutrašnjih poslova Đuzepe Pisanu izjavio je da je trenutno veća opasnost od nereda i atentata koje bi mogli prouzrokovati protesti antiglobalista i protivnici izgradnje pruge za brzu železnicu Torino-Lion, nego napad islamskih terorista.
     Posle nereda koji su usledili kao reakcija na objavljivanje karikatura na proroka Muhameda, postoji opasnost i od manifestacija islamskih predstavnika, ali Pisanu smatra da je trenutno sve pod kontrolom.
     Pojedine zemlje pojačale su svoje službe bezbednosti. Osim Amerikanaca, koji su već nedeljama u Torinu, poslednjih dana svoje snage bezbednosti pojačale su Danska, Francuska i Norveška.

   

ZOI: Španci i dalje bez prtljaga    Izvor: B92
     09.02.2006. Od 89 olimpijskih delegacija koje će se takmičiti u Torinu najveće probleme pred start Zimskih olimpijskih igara imaju Španci.
Iako je glavnina španskog tima u Torino stigla još u ponedeljak, jedan deo delegacije još uvek nije dobio prtljag.
Pretpostavlja se da su Španci bez skija, snoubordova i kofera ostali na novootvorenom terminalu madridskog aerodroma.
"Stvari nisu lepo počele, a uzrok nema veze sa takmičenjem. Tužno je što o nečemu ovakvom moramo da brinemo pred sâm početak Igara. Naš prtljag traže u Madridu", rekao je predsednik španskog Olimpijskog komiteta Alehandro Blanko.
Španska olimpijska selekcija ima 31 člana, a realnu šansu da osvoji medalju ima samo skijašica Marija Hose Rienda, koja će u Torino doputovati petak.

   

ZOI: Pola karata još neprodato    Izvor: B92
     28.01.2006. Oko 650.000 ulaznica za Zimske olimpijske igre u Torinu je prodato, što znači da je preostalo još 350.000, saopštio je Organizacioni komitet.
     Organizatori treba da prodaju oko 800.000 ulaznica da bi ispunili ciljeve budžeta. Do sada su stalno iznosili ocenu da će Italijani kupovati ulaznice u poslednjim trnucima ili čak tokom Igara, koje počinju 10. i traju do 26. februara.
     U poslednjih nedelju dana prodato je 20.000 ulaznica. I dok prodaja u celini ide prilično sporo, italijanski skijaš Đorđo Roka je sa nekoliko pobeda u slalomima pomogao da poraste interesovanje Italijana za alpsko skijanje.
     "Ulaznice za slalom trku u kojoj će učetsvovati Roka su skoro sve prodate. Razmišljamo čak da postavimo dodatne tribine", rekao je portparol Organizacionog komiteta ZOI.
     Do petka su organizatori prikupili 57 miliona evra prihoda od ulaznica, a cilj im je 64 miliona.
     Prema interesovanju za ovogodišnje ZOI, najpopularniji sportovi su hokej i umetničko klizanje.

   

ZOI: Napokon ozbiljnije snezne padavine    Izvor: B92
     27.01.2006. Severne delove Italije u petak su pogodile jake snežne padavine, donoseći brojne probleme za učesnike u saobraćaju, ali i olakšanje za organizatore predstojećih Zimskih olimpijskih igara.
     Sneg je otežao odvijanje drumskog i železničkog, ali i vazdušnog saobraćaja, pošto je milanski aerodrom Linate u petak popodne bio zatvoren, dok je u drugim vazdušnim lukama, uključujući i najveći milanski aerodrom Malpensa, broj letova drastično smanjen.
     I pored svih poteškoća, sneg su pozdravili organizatori Zimskih olimpijskih igara, koje 10. februara počinju na području Torina.
     U tom italijanskom alpskom regionu do sada nije bilo ozbiljnijih snežnih padavina, što je izazvalo zabrinutost da na olimpijskim terenima neće biti dovoljno prirodnog snežnog pokrivača.
     Kompanija Alitalija, koju poslednjih dana teško pogađa štrajk jednog dela zaposlenih, saopštila je da je morala da otkaže ili odloži sve svoje letove na severu zemlje.
     I aerodromi u Bergamu, Parmi i Đenovi nisu radili na nekoliko sati, a brojne škole u regionu odlučile su da u subotu ne rade.
     Italijanska civilna zaštita saopštila je da je na severu zemlje palo i do 70 centimetara snega i pozvala građane da ne putuju ukoliko to nije neophodno.
     Nedavno su organizatori ZOI saopštili da su na staze stavili dovoljne količine veštačkog snega, ali su naveli da se i dalje nadaju prirodnim padavinama, kako bi i okolina bila pod snegom i kako bi se izbegle neprijatne slike koje sigurno ne bi privukle turiste.

   

Olimpijska baklja u Sloveniji    Izvor: B92
     20.01.2006. Olimpijska baklja predstojećih zimskih Igara koje će se održati u Torinu, stigla je u Sloveniju.
     Na zajedničkom trgu italijanske Gorice i slovenačke Nove Gorice plamen je preuzeo alpski smučar Jure Franko, nosilac srebrne medalje u veleslalomu na Olimpijskim igrama u Sarajevu, 1984. godine.
     Nakon svečanosti u Gorici, na kojoj je učestvovalo i oko dve hiljade đaka sa obe strane granice, baklja je specijalnim konvojem otputovala u Ljubljanu, gde su je, pored ostalih, nosili bivši sportisti Luka Špik (veslanje), Vasilj Žbogar (jedriličarstvo), Matjaž Debelak (skijaški skokovi) i Katja Koren (skijanje).
     Plamen će do Zimskih olimpijskih igara u Torinu, 10. februara, proći još kroz Austriju, Ssvajcarsku i Francusku.

   

Rog i Anan za svetski mir tokom ZOI     Izvor: B92
     13.01.2006. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog sastaće se 24. januara sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom, kako bi razovarali o olimpijskom primirju širom sveta tokom februarskih Zimskih olimpijskih igara u Torinu. Anan i Rog će se sastati 24. januara u sedištu MOK-a u Lozani, prilikom Ananove prve posete toj instituciji.
     Dan kasnije oni će se sresti i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, sopštio je MOK. Sport će u Davosu imati značajno mesto, pa se očekuje da će Rog prisustvovati većem broju sednica 25. i 26. januara. U novembru prošle godine, Anan je apelovao na 191 zemlju članicu UN da poštuju primirje tokom ZOI. Apel se vezuje za tradiciju iz klasične Grčke (ekehirija), kada su tokom Olimpijskih igara prekidani ratovi.
     MOK očekuje rekordan broj televizijskih gledalaca za ZOI u Torinu, koje počinju desetog i februara. Više od 80 nacionalnih olimpijskih komiteta poslaće svoje sportiste na Igre, dok je na prethodnim u Solt Lejk Sitiju učestvovalo 76 država

   

Najviše nacija u istoriji ZOI    Izvor: B92
     13.01.2006. Rekordan broj država, uključujući Etiopiju i Severnu Koreju, prijavio je učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Italiji u februaru, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.
     Komitet je saopštio da će na Olimpijskim igrama, koje će se održati od 10. do 26. februara, učestvovati najmanje 80 država. “Očigledna je sve šira geografska rasprostranjenost zimskih sportova”, navodi se u saopštenju MOK-a.
     Na prošlim Zimskim olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju učestvovalo je 76 država, što je bio rekordan broj u istoriji takmičenja. Etiopija, koja je poznata po olimpijskim i svetskim rekorderima u atletskim dugoprugaškim disciplinama, tako će prvi put učestvovati na zimskim igrama. Za Etiopiju će se na Igrama u Torinu takmičiti 31-godišnji skijaš Robel Taklemariam, koji od 1983. godine živi u SAD.
     Još jedna afrička zemlja mogla bi da ima svog predstavnika u Torinu. Naime, 31-godišnji skijaš iz Gane, Kvame Nkrumah-Ašampong, poznatiji kao "Snežni leopard", nadomak je kvalifikacije za Zimske olimpijske igre

   

Predstavljen tim SCG za OI u Torinu      Izvor: B92
     13.01.2006. OK SCG i kompanija Fitex potpisali su u petak sponzorski ugovor po kome će naši reprezentativci na OI u Torinu nositi opremu marke Robe di kappa. Potpisivanje sponzorskog ugovora u prostorijama Olimpijskog komiteta u Beogradu bio je i dobar povod da se novinarima obrate VD predsednika OK Ivan Ćurković i Jelena Lolović od koje se očekuje najviše na zimskoj Olimpijadi u Torinu.
     Naša zemlju u Italiji predstavljaće (za sada) 4 kvalifikovana takmičara:
     - Jelena Lolović koja će se takmičiti u svih 5 alpskih disciplina,
     - Želimir Vuković takodje u skijanju (slalom),
kao i dva predstavnika u smučarskom trčanju:
     - Branka Kuzeljević (koja je ispunila B normu) u disciplini „pursut“ 7,5 x7,5 kilometara i
     - Aleksandar Milenković koji će nastupiti u disciplini trčanje na 50 kilometara.

     Ivan Ćurković izrazio je zadovoljstvo potpisanim sponzorskim ugovorom i činjenicom da naša zemlja nastavlja kontinuitet nastupa na zimskoj Olimpijadi. Ujedno je izrazio nadu da će 2010.godine u Vankuveru SCG nastupiti u najjačem mogućem sastavu: “ Bez obzira što treba biti realan po pitanju plasmana naših sportista u Torinu iznenadjenja se na ovakvim takmičenjima dešavaju.  Dobar rezultat nije samo medalja. Najvažnije je da nismo izgubili kontinuitet nastupa na OI, a da ćemo u Vankuveru biti snažniji i jači“ rekao je Ćurković.

     Jelena Lolović koja će do početka OI učestvovati na nekoliko trka u (Sen Moric, Madona Di Kampiljo i Nemačka) najviše očekuje u superveleslalomu: “Učestvovala sam na OI u Solt Lejk Sitiju tako da i sa te strane imam nekog iskustva. Možda najviše očekujem u Super veleslalomu“ rekla je Lolović koju očekuje komplikovan i naporan program u Torinu.

     Do 31.januara kada se zaključuju liste učesnika naša ekspedicija može se uvećati za još nekoliko članova. Najveću šansu ima bob dvojac koji nastupa na „Čelendž kupu“ u Nemačkoj.

     Od reprezentativaca SCG prva će na stazu Branka Kuzeljević već 12.februara, a Jelena Lolović svoj program počinje 15.februara spustom.Zimske olimpijske igre održaće se od 10. do 26. februara u Torinu.

   

Torino: Staza za spust spremna       Izvor: B92
     13.01.2006. Organizacioni komitet ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u Torinu (TOROC) demantovao je da postoje problemi sa pripremama staze za skijaški spust. Organizacioni komitet je današnjim saopštenjem reagovao na navode Medjunarodne skijaške federacije (FIS) da na gornjem delu staze u zimskom turističkom centru Sestrijere nema dovoljno snega.
     "U vezi sa nedavnim vestima o navodnom kašnjenju sa pripremama staze za spust, TOROC podvlači da su u prethodnih nekoliko dana radovi na stazi nastvljeni u skadu sa programom dogovorenim sa FIS prilikom poslednje inspekcije, 7. januara", navodi se u saopštenju.
     Zimske OI održaće se u Torinu od 10. do 26. februara.
     "Zahvaljujući neprestalnom radu sistema za proizvodnju snega, velikom angažovanju tehničkog osoblja (120 vojnika, instruktora skijanja, volontera i drugog osoblja) i snegu koji je donet helikopterom...
pripreme su apsolutno u skladu sa programom", dodao je TOROC. Naveo je i da je 90 odsto snega koji je potreban već na stazi za spust, a da je 80 odsto potrebnog snežnog pokrivača stavljeno i duž ski-lifta.
     "Sestrijere će za mesec dana biti domaćin olimpijskog spusta, sa savršenim tehničkim i beznbednosnim uslovima za sportsite i tehničko osoblje", obećao je TOROC.
     Pre samo tri dana, direktori trka Svstkog kupa Helmut Ssmalcl i Ginter Hujara napisali su u zvaničnom izveštaju FIS-a da je situacija u Sestijereu "veoma kritična". Izražena je i zabrinutost i zbog toga što se jedna stena nalazi u blizini žičare koja prevozi takmičare na start staze.
     Zvanični treninzi za spust na ZOI počinju 9. februara, a glavna trka u muškoj konkurenciji je zakazana za 11. febrauar, dan nakon ceremonije otvaranja.

   

Italija bez štrajkova za vreme ZOI!        Izvor: B92
     11.01.2006. Italijanski sindikati obavezali su se da tokom Zimskih olimpijskih igara u Torinu neće organizovati nijedan štrajk. Sa Vladom Italije oni su potpisali sporazum o zabrani štrajkova od 31. januara do 23. marta, saopštili su funkcioneri sindikata.
     ZOI počinju desetog i traju do 26. februara, a slede Paraolimpijske igre, od 10. do 19. marta.
     Deo radnika nacionalne avio-kompanije "Alitalija" ranije je najavio 24-časovni štrajk 10. februara, kada se održava ceremonija svečanog otvaranja Igara, dok su piloti iste kompanije pretili četvoročasovnim štrajkom prethodnog dana. Sklapanje dogovora u sredu znači da će oba štrajka biti otkazana.
     Još u novembru sličan sporazum postignut je sa sindikatima na teritoriji grada Torina i provincije Pijemont. Da bi se shvatile razmere pomenutih štrajkove može poslućiti podatak da je prilikom prethodnog četvoročasovnog štrajka posada aviona (u oktobru) otkazano 138 letova.
     U sklopu dogovora sklopljenog u rimskoj palati Kiđi biće odobreni štrajkovi lokalnog karaktera na bzbednoj udaljenosti od Torina i koji neće moći da utiču na odvijanje Igara (za primer je uzet štrajk vozača autobusa u Rimu).
     Svetski šampionat u alpskom skijanju, održan prošle godinena drugom kraju iste zemlje, u Bormiju, bio je ometen štrajkom malog televizijskog sindikata u Milanu. Zbog toga je čak došlo do odlaganja veleslaloma, a probleme su imali mnogi navijači, koji su iz različitih krajeva Evrope doputovali da bi gledali trku.

   

Izolda Kostner okončala karijeru       Izvor: B92
     11.01.2006. Samo mesec dana pre početka Zimskih olimpijskih igara u Torinu italijanska skijašica Izolda Kostner odlučila je da okonča profesionalnu karijeru.

"Neću se takmičiti na Olimpijskim igrama, jer sam u drugom stanju. Moj sledeći cilj u žvotu nije osvajanje zlatne medalje, već da postanem majka" – izjavila je 30-godišnja Kostner.

Izolda Kostner osvojila je dva puta zaredom zlatne medalje u superveleslalomu na Svetskim prvenstvima 1996. i 1997. i dvostruki je osvajač Svetskog kupa u spustu 2001. i 2002. godine.

     

 Torino 2006: Put olimpijske baklje       Izvor: B92
     07.12.2004. Olimpijska baklja za Zimske Olimpijske igre 2006. godine u Torinu proći će kroz celu Italiju, a prvi će je poneti osvajač zlatne medalje u maratonu na ovogodišnjim igrama Stefano Baldini, saopštili su danas organizatori. Olimpijski plamen proćiće i pored Krivog tornja u Pizi i Grand kanala u Veneciji.
     Putanja baklje objavljena je tačno godinu dana pre početka štafete, koja će trajati 64 dana i biće duža od 11.000 kilometara. Kraj štafeti biće 10. februara 2006. godine na svečanoj ceremoniji otvaranja.
     Baldini će trčati prvih 400 metara štafete, koja će krenuti iz Rima 8. decembra sledeće godine. Olimpijsku baklju će nositi ukupno 10.000 ljudi plus čovek koji će je zapaliti na svečanom otvaranju. Baklja će u Torino doći nedelju dana pred početak OI, a na svom putu proći će i kroz Firencu, Đenovu, Sardiniju, Siciliju, Napulj, Bolonju, Veneciju i Milan.
     Nakon završetka igara baklja će se vratiti u Kortinu D'Ampezo na 50-ogodišnjicu OI 1956. godine koje su tamo i održane.
     Dizajn baklje napraviće kompanija Pininfarina, čiji je rad poznat po automobilima Fiat i Ferari.

 

 ZOI u Torinu i dalje pod istragom       Izvor: B92
     07.12.2004. Finansijska policija pretresla je prostorije Italijanskog olimpijskog komiteta i Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara 2006. godine u Torinu, saopštili su u četvrtak izvori iz istrage u Italiji.
     Predsednik Organizacionog komiteta Valentino Kastelani je potvrdio da je policija pretresla sedište te organizacije. Pre nedelju dana policija je posetila i kompaniju koja je zadužena za izgradnju objekata za ZOI 2006. godine. Izvori su naveli da je pretres u Torinu i u Rimu deo akcije torinskog tužilaštva. Policija je pokazala nalog za pretres u kojem se kao razlog navode "moguće neregularnosti u upravljanju komitetom". Kastelani je rekao da pretres nije deo istrage za kriminalna dela.
     "Nema pretpostavke da je u pitanju prestup ili nešto slicno", rekao je Kastelani novinarima u centrali Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani.
     "To je bio običan zahtev za informacijama... a u to nas uvereva i činjenica da nisu tražili ništa određeno", dodao je predsednik OK, dodajući da ne zna ko se žalio policiji.
     Prema njegovim rečima, policija je neke dokumente kopirala i te kopije odnela.

     


NAZAD