ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

  

 
Međunarodni olimpijski
komitet (MOK)

Evropski olimpijski
komiteti (EOK)

INSBRUCK 2012
I Zimske Olimpijske
igre mladih


LONDON 2012.
XXX Letnje olimpijske igre
27. juli - 12. avgust 2012.


SO
ČI 2014.
XXII Zimske olimpijske igre
 
7. - 23. februar 2014.

A K T U E L N O 

Još četiri meseca do prvih ZOI mladih u Inzbruku.     Izvor: OKS
    
16.
09.2011. - U Inzbruku, gradu domaćinu prvih Zimskih olimpijskih igara mladih, koje će se održati od 13. do 22. januara 2012., predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta sastali su se na sastanku Šefova Misija. Učesnici sastanka upoznali su se sa tokom priprema na svim poljima, kao i sa sadržajima na temu kulturnih i obrazovnih radionica, koje će poput Igara u Singapuru odvijati kao paralelni program uz sama sportska takmičenja. Predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta imali su prilku i da obiđu sportska borilišta kao i novoizgrađeno Olimpijsko selo.
     Posle Zimskih olimpijskih igara održanih 1964. i 1976. ovog puta, Inzbruk će biti domaćin prvih Zimskih olimpijskih igara mladih. Najuspešniji sportisti u zimskim sportovima uzrasta od 94. do 97. godišta takmičiće se u 8 zimskih olimpijskih sportova.
     Prema procenama u ovom trenutku Srbija bi na prvim Zimskim olimpijskim igrama mladih u Inzbruku mogla da ima dva predstavnika, po jednog u alpskom skijanju i u biatlonu.

  

Slopestyle na programu ZOI Sochi 2014                Izvor: fis
     0
7.07.2011. - Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je doneo konačnu odluku o programu Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014 (Rusija). U Durbanu u Južnoafričkoj republici, na 123 Sesiji MOK-a, Izvršni odbor je potvrdio dodatno uključivanje "Freestyle Ski Slopestyle" (muškarci i žene) i "Snovboard Slopestyle" (muškarci i žene), kao i "Snowboard paralel slalom" kao zvanična takmičenja na programu ZOI u Sočiju 2014. Nažalost takmičenje "Ekipno alpsko skijanja nacija" nije dobilo odobrenje za uključivanje na program Olimpijade u Sočiju 2014.
     Predhodno u aprilu 2011, doneta je odluka da se na program ZOI u Sočiju 2014. uključi šest novih FIS disciplina: "Freestile Ski Halfpipe" (muškarci i dame), "ženski skijaški skokovi", "Biatlon mešovita štafeta", "timsko umetničko skijanje" i "timsko sankanje".

   "FIS je oduševljen odlukom MOK-a da uključe i Freestile Ski i Snovboard Slopestile discipline u program u Sočiju 2014. Nakon ukjlučenja ženskih skokova i Freestile Ski Halfpipe. Ovo je važna odluka i za popularnost Zimskih Olimpijskih Igara, obzirom na privlačnost Slopestile disciplina kod mladih", rekao je predsednik FIS-a Đan Franko Kasper. "Ipak je razočaravajuće da će ekipno alpsko skijanja nacija morati da čekate svoj debi, jer se na našem FIS Svetskom prvenstvu ovo takmičenje pokazalo veoma kvalitetno i uvereni smo da će ovo takmičenje biti dobro primljeno na Olimpijskim igrama mladih u Insbruku 2012."
     Sa dodatkom ukupno 12 novih takmičenja, na ZOI Soči 2014 će se proglasiti 98. Olimpijski šampiona i dodeliti ukupno 294 olimpijskih medalja. Tačno 50% (49) će biti u šest FIS disciplinama. U Vankuveru 2010, 86 takmičanja je bilo na Olimpijskom programu, a 40 njig su bila u FIS disciplinama.
     Odluka da se uključe nove discipline na program Zimskih Olimpijskih Igara bila je zasnovana na izveštaju koji je Komisije za Olimpijski program podnela Izvršnom odboru MOK-a u Akapulku u oktobru 2010. Komisija je proučavala predloge pojedinih međunarodnih sportskih federacija i sastavila detaljnu analizu svih disciplina koje su se kandidovale, a na osnovu održanih takmičenja na Svetskim prvenstvima prošle zime.
     Ključni pozitivni faktori za donošenja ove odluke su da će ove promena povećati univerzalnost i uopšte vrednost igara. Drugi razlozi su troškovi infrastrukture, logistike i operacija i uticaj na ukupnu kvotu i broj takmičenja.

  

Pyeong Chang domaćin ZOI 2018!               Izvor: B92
    
06.07.2011. Domaćin Zimskih Olimpijskih igara 2018. godine biće Pjeongčang u Južnoj Koreji, odlučeno je glasanjem članova Međunarodnog olimpijskog komiteta u Durbanu.
     Pored Pjeongčanga kandidati za organizaciju bili su i Anesi u Francuskoj i Minhen u Nemačkoj.
     Pjeongčang je na taj način postao prvi grad u Južnoj Koreji koji će organizovati Zimske Olimpijske igre, a Seul je već 1988. godine bio domaćin Letnjih Igara.
     Odluku o domaćinu Igara 2018. godine doneli su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta na glasanju u Durbanu, a saopštio ju je prvi čovek te organizacije Žak Rog.

     „Ovo je jedan od najsrećnijih dana za našu zemlju, naše ljude, i milione mladih koji sanjaju o zimskom sportu“, rekao je prvi čovek kandidature Pjeongčanga Čo Jang-Ho samo nekoliko trenutaka po dobijanju organizacije.
     Zanimljivo je da je Pjeongčang bio kandidat za organizaciju i na prethodna dva glasanja za domaćina Zimskih Olimpijskih igara. Prvo je izgubio od Vankuvera, u borbi za domaćinstvo Igara 2010. godine, a potom i Sočija, koji će biti domaćin narednih Igara 2014. godine. Oba puta, Pjeongčang je bio vodeći posle prve runde glasanja, ali u odlučujućem nije uspeo da dobije većinu glasova. U sredu je isti slučaj bio u prvoj rundi, ali su na kraju predstavnici te kandidature slavili.
     Južna Koreja je u procesu do glasanja predstavila odlučnu i zanimljivu kandidaturu, na kojoj je akcenat stavila na strpljenju i istrajnosti naroda. Uz to, u kandidaturu su bili uključeni i predsednik Li Mjuing-Bak i olimpijska šampionka u umetničkom klizanju Kim Ju Na.
     Prema planu organizatora, Igre će početi 9. februara 2018. godine, a ceremonija zatvaranja zakazana je za 25. februar.

  

MOK: Izbor domaćina ZOI 2018               Izvor: ioc
    
U sredu 06.07.2011. u večernjim satima, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog će, nakon sprovedene procedure izbora, objaviti ime grada domaćina XXIII Zimskih Olimpijskih Igara koje će se održati 2018. godine.

     Ova najava će biti vrhunac višegodišnjeg procesa koji MOK sprovodi da bi se obezbedilo da grad koji bude izabran bude u stanju da domaćin Igara. Proces izbora je transparentan za sve uključene.
     Toga dana, u okviru 123, Sesije MOK-a u gradu Durban u Jožno Afričkoj Republici održava se sastanak Evaluacione komisije na kome će gradovi kandidati imati svoje 45 minutne prezentacije. Pravo glasa imaju članovi MOK-a. U svakoj rundi svaki od članova MOK-a može glasati samo za jedan grad. Glasanje nije dozvoljeno članovima moka iz onih zemalja iz kojih su gradovi kandidati.
     Ako, nakon prvog kruga glasanja, neki od gradova kandidata ne dobije apsolutnu većinu glasova, onaj sa najmanjim brojem glasova napušta ispada iz konkurencije za dalju kandidaturu. Kada samo dva grada ostanu u izboru, nakon sprovedenog glasanja, onaj koji dobije najveći broj glasova je izabran.
     Predsednik MOK-a proglašava izabrani grad koji će biti domaćin Zimskih Olimpijskih igara 2018, a nakon toga novo izabran Grad i Nacionalni OK potpisuju Ugovor o gradu domaćinu ZOI.

   

Prve Zimske Olimpijske igre mladih - Innsbruck 2012    Izvor: ioc
    
01.07.2011. - Posle prvog održavanja Letnjih Olimpijskih igara mladih u Singapuru od 14. do 26. avgusta 2010, Insbruk i Seefeld će biti domaćin 1. Zimskih Olimpijskih igara mladih od 13. do 22. januara 2012. Nakon što je dobio najviše glasova u istoriji Međunarodnog Olimpijskog komiteta (84:15), Insbruk - Tirol će, posle 1964 i 1976, po treći put biti Olimpijski grad, domaćin igara.
     Na 119. sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) u Gvatemala Sitiju, 5. jula 2007, MOK je odlučio da ustanovi Olimpijske igre mladih (YOG). Vizija i inovativni koncept za novi sportski događaj, ima za cilj da inspiriše mlade ljude širom sveta da učestvujući u sportskim takmičenjima usvajaju vrednosti olimpijskog pokreta (kvalitet, prijateljstvo, poštovanje).
     Igre će okupiti 1.058 vrhunskih sportista između 14 i 18 godina starosti iz preko 70 zemalja koji će se takmičiti u 7 sportova i 15 sportskih grana koji će biti i na Olimpijskom programu u Sočiju 2014 . Pored sportskih aktivnosti oni će učestvovati i u kulturno - obrazovanim (CEP) programima, koji će podići svest učesnika o olimpijskim vrednostima i temama kao što su olimpizam, razvoj veština, dobrobiti zdravog načina života, socijalne odgovornosti i izražavanja kroz digitalne medije. Integracija lokalne omladine dovešće do interkulturalne razmene i raznih kulturnih inicijativa da najzanimljiviji sportski događaj postane festival bez presedana.
Nordijsko skijanje Alpsko skijanje Biatlon Klizanje Bob Sankanje Snowboard
Cross-Country Skiing
Ski Jumping
Nordic Combined
Alpine Skiing
Freestyle Skiing
Biathlon Curling
Ice Hockey
Figure Skating
Speed Skating
Short Track Speed Skating
Bobsleigh
Skeleton
Luge
Snowboard
 

   

ZOI Sochi 2014: Još 1.000 dana do početka            Izvor: MOK
     1
6.05.2011. - U Sočiju i širom Rusije se danas obeležava 1000 dana do poletka XXII Zimskih Olimpijskih igara, koje će se održati od 07.02.2014. Tom prilikom je otkriven Omega sat za odbrojavanje vremena do početka igara. Ovakav sat je prvi put predstavljen na ZOI Torino 2006, i od tada su ovakvi satovi postali najviše fotografisani detalji uoči i tokom održavanja Olimpijskih igara.
     Inače, Soči je izabran kao grad domaćin za XXII Zimske olimpijske igre tokom 119. sednice MOK-a u Gvatemala Sitiju 4. jula 2007. u konkurenciji gradova Salcburg (Austrija) i Pieongchang (Republika Koreja). Tokom trajanja igara od 7. do 23. februara 2014. Soči će ugostiti takmičare u sedam Zimskih Olimpijskih sportova koji su trenutno na Olimpijskom programu.

   

ZOI 2014: Ženski skokovi na programu ZOI                Izvor: B92
     06.04.2011. -
Šest novih disciplina uvršteno je u program Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, a među njima su i ženski ski skokovi.
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u sredu je potvrdio da će u Sočiju, pored skokova u konkurenciji žena, prvi put bude održana timska takmičenja u umetničkom klizanju i sankanju, halfpajp u obe konkurencije u aktobatskom skijanju i mešovita štafeta u bijatlonu.
     Ipak, postoji mogućnost da spisak novih disciplina neće biti kompletiran, pošto će se u narednim mesecima razmatrati održavanje timskog takmičenja u alpskom skijanju.

     Sportski direktor MOK Kristof Dubi rekao je da je odluka o uvrštanju novih disciplina u program Igara u Sočiju bila zasnovana na tome šta ti sportovi mogu da donesu Olimpijskim igrama.
     „Na primer, umetničko klizanje je neverovatan sport. Ekstremno je popularan među različitim kulturama i starosnim grupama. Timsko takmičenje je odličan predlog, a on će doprineti većoj vrednosti olimpijskom programu“, rekao je Dubi.

     Ski skakačice, koje nisu uspele u nameri da se takmiče na prošlogodišnjim Igrama u Vankuveru, rekle su da su presrećne što su konačno dobile svoje mesto u olimpijskom programu.
     „Presrećna sam što je MOK odlučio da naš sport uvrsti u program Igara. Ženski ski skokovi su sve popularniji u poslednjih deset godina i dobijanje mesta na Olimpijskim igrama je baš ono što nam je bilo potrebno da bismo napravile sledeći korak“, rekla je Lindzi Ven, svetska šampionka iz 2009. godine.
     Posle odluke MOK od srede, jedini sport koji neće imati takmičare u obe konkurencije je nordijska kombinacija.

   


Vanja Matijevec

Seminar za trenere alpskog skijanja       Izvor: OKS
    
01.04.2011. - Skijaški savez Srbije, Fond sporta i olimpizma Olimpijskog komiteta Srbije i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja organizuju seminar za skijaške trenere, stručne službe skijaškog saveza i stručne saradnike fakulteta. Na Staroj planini od 20.-25.03.2011. je održan prvi deo seminara, a koji je podrazumevao praktična predavanja i rad na snegu.
      D
rugi deo seminara, koji podrazumeva teorijska predavanja međunarodnih eksperta i domaćih predavača će se održati od 02.-03.04.2011. u Beogradu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Međunarodni eksperti Vanja Matijevec i Matej Supej su vrsni stručnjaci u alpskog skijanja koji su preporučeni od strane Svetske skijaške federacije i Međunarodnog olimpijskog komiteta...
 
     Detaljnije...

  

Stanovnici Garmiša glasaju o domaćinstvu ZOI 2018.       Izvor: Zurnal
     31.0
3.2011. - Stanovništvio nemačkog zimskog centra Garmiš-Partenkirhena izjasniće se na referendumu u maju ove godine da li želi da bude deo kandidature Minhena za Zimske olimpijske igre 2018. godine.
     - Protivnici kandidature Minhena za ZOI sakupili su 2.500 potpisa što je bio dovoljan uslov za raspisivanje referenduma – rekao je osniovač NOlimpija grupe i poslanik partije zelenih u Skupštini Bavarske Ludvig Hartman i naglasio:
     - Međunarodni olimpijski komitet neće izabrati Minhen za domaćina ukoliko se većina na referendumu izjasni protiv održavanja Igara.
     Protivnici kanbdidature Minhena za ZOI navode da bi se održavanjem Zimskih olimpijskih igara ugrozila životna sredina.
     U trci za dobijanje organizacije ZOI zajedno sa Minhenom su još francuski Anesi i južnokorejski Pjongčang.

  

ZOI 2014: Leopard, beli medved i zec maskote 22. ZOI                Izvor: Žurnal
     26.02.2011. - Posle skoro godinu dana duge procudere, organizatori 22. Zimskih olimpijskih igara, koje će se održati od 7. do 23. februara 2014. u ruskom Sočiju, izabrali su maskote, koje će biti zaštitni znak Igara. Posle prvog kruga takmičenja, koji je završen 7. februara ove godine u konkurenciji je ostalo 11 kandidata. U specijalnom televizijskom šou na „Prvom kanalu“, tokom kog su gledaoci glasali telefonski i putem SMS, najviše glasova dobila su tri predloga, koja su ujedno izabrana za maskote predstojećih zimskih Igara.

Najviše glasova 28 dobio je leopard, drugi je sa 18 glasova bio beli medved, dok je na trećem mestu sa 16 glasova završio zec, tako da će ova tri kandidata predstavljati maskote 22. ZOI u Sočiju. Jedna od pratećih pojava organizacije 22. ZOI je i obnavljanje staništa leoparda na Kavkazu, koji su na tom području živeli do 50 – tih godina prošlog veka.

Istovremeno izabrane su i maskote predstojećih 11. Zimskih paraolimpijskih igara, koje će se od 7. do 16. marta 2014. takođe održati u Sočiju. Žiri je odlučio da za maskote izabere „sunčanog dečaka“ Lučika i Sneguljicu.

   

ZOI 2014: Plamen stiže iz kosmosa                Izvor: Žurnal
     23.02.2011. - Odavno smo navikli da ceremonije otvaranja Olimpijskih igarama budu događaj za pamćenje. Međutim, ako sve bude proteklo onako, kako planiraju u organizacionom komitetu, 22. ZOI u Sočiju će 7. feburara 2014. Biti otvorene na spektakularan način, do sada neviđen i mnogima nepojmljiv. Naime kako prenose pojedini ruski mediji, planira se da baklja, kojom će biti upaljen olimpijski plamen stigne iz kosmosa.
     Za realizaciju ove zamisli postoje dva načina. Prvi je da se kao i do sada baklja upali u Olimpiji, potom se pošalje na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), odakle bi posle nekoliko sati trebala biti vraćena specijalnom kapsulom.
     Drugi, za sada izvesniji način, je da se specijalnim ogledalima na samoj MKS zapali plamen i pošalje u Soči. Kako bi se realizovala ova zamisao potrebno je napraviti poseban satelet, za šta je već poslat zahtev Roskosmosu. Osim učešća ekipe Međunarodne kosmičke stanice, za šta pristanak treba da da svih 16 zemalja učesnica u ovom projektu u OK Sočija imaju želju da naprave poseban satelit, koji će korišćenjem sunčeve svetlosti tokom ceremonije otvaranja iznad stadiona ispisati specijalnu poruku, čiji sadržaj će ostati tajna sve do 7. februara. 2014.

   

ZOI 2014: Soči spreman                Izvor: Žurnal
     20.02.2011. - Nešto manje od tri godine do otvaranja 22. ZOI u Sočiju održano je prvo međunarodno sportsko takmičenje. Čast da otvore borilišta u Sočiju, tačnije skijaški centar „Roza Khutor“ imali su alpski skijaši, koji su u okviru Evropa kupa vozili trku spusta. U konkurenciji 60 takmičara iz 12 zemalja, među kojima su bili i svetski juniorski šampioni Slovenac Boštjan Kline i Francuz Aleksis Pinaro, te iskusni takmičari David Poazon, Johan Klari takođe iz Francuske, najbolji je bio mladi Austrijanac Manuel Kramer, koji će u istoriju ući kao prvi pobednik Sočija.
     Ipak, ono što je bilo mnogo interesantnije od samog čina otvaranja staze, koju su pohvalili svi odreda, bila je impozantna publika u kojoj su bili predsednik i premijer Ruske federacije Dmitrij Medvjedjev i Vladimir Putin, prvi čovek OKR Aleksandar Žukov, predsednik IIHF i prvi čovek zimskih sportova u MOK Rene Fazel, koordinator Sočija legendarni skijaš Žan – Klod Kili, koji nisu propustili priliku da doputuju na Crno more i uveličaju početak rada.

   

ZOI 2014: Otvorena najbrža ski-staza u Rusiji                Izvor: RTS
     17.02.2011. - Najbolji skijaši isprobaće od 18. do 26. februara na Kupu Evrope u Sočiju novu olimpijsku stazu koja poseduje ekstremne karakteristike - dužinu preko tri kilometra, visinsku razliku 1.000 metara, skakaonice i nagle krivine od skoro 180 stepeni.
     Prvo međunarodno probno takmičenje u spustu u ruskom crnomorskom gradu Sočiju, domaćinu Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, trebalo je da počne danas, ali su organizatori bili prinuđeni da usled obilnih padavina start pomere za sutra.
     Prema rasporedu Kupa Evrope, prvi će novu stazu isprobati skijaši, a zatim će, ukoliko ne bude izmena, 25. i 26. februara na start izaći žene.
     Novu stazu odmarališta "Roza Khutor" profesionalci i amateri moraće da osvajaju oprezno, budući da su njene karakteristike bez preuveličavanja ekstremne, a bržina skijaša može dostići 150 kilometara na čas, preneo je Glas Rusije.
     Ruski profesionalci, koji su prvi ispitali trasu, kažu da su prvo osećali čak i strah, koji je kasnije zamenilo uživanje jer je, kako tvrde, staza dobro pripremljena.
     Visoko su je ocenili i posmatrači Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koji su pratili kako ruski sportisti prolaze trasom na nedavnom nacionalnom Kupu.
     "Drago nam je što su svi koji dolaze u odmaralište 'Roza Hutor', kako sportisti tako i amateri, zadovoljni stazom i kvalitetom servisa, kao i nivoom pripreme takmičenja," naveo je potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Kozak i dodao da će Igre biti organizovane na najvišem nivou.
     Generalni direktor odmarališta Sergej Bačin poručio je da neće biti prepreka za odličnu organizaciju predstojećeg probnog takmičenja, nakon kojeg će svako ko želi moći će da isproba olimpijsku stazu, naravno ako bude dovoljno hrabar, jer tako brzih i strmih staza u Rusiji još nije bilo.


Foto: kavkazskitur.com

   

U Olimpijskoj kući danas je održana XVIII sednica Predsedništva OKS.      Izvor:OKS
     02.02.2011. Beograd
- Predsedništva OKS je na ovoj sednici usvojilo konačni sastav Misije OKS za Zimski EYOF koji će se od 12. do 19. februara održati u Liberecu u Češkoj.
     Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šestoro sportista u četiri sporta: nordijskom trčanju, alpskom skijanju, snoubordu i biatlonu, a pratiće ih treneri, šef i lekar Misije. Sastav Misije OKS_EYOF Liberec 2011

     Na predlog Komisije za Programska pitanja OKS, Predsedništvo je usvojilo specifikaciju programa kategorisanjih sportista individualnih sportskih grana za 2011. godinu.

     Na osnovu kriterijuma za kategorizaciju, praćenje i učešće sportista i NSF Srbije na takmičenjima zimskog programa OKS, koji su usvojeni na XIII sednici Predsedništva, juna 2010, Predsedništvo je usvojilo listu kategorisanih sportista u zimskim sportovima, koja u ovom trenutku broji osmoro sportista iz četiri sporta. Razvrstavanje sportista po kriterijumima:
"Učesnik igara"
(Olimpijski programi,
stipendije, sponzori, oprema…)
Nevena IGNJATOVIĆ Alpsko skijanje - slalom
"Učesnik igara"
(Olimpijski programi,
stipendije, sponzori, oprema…)
Nina MICIĆ Snowboard - Paralelni veleslalom
"Potencijalni olimpijski kandidat"
(održavanje rezultata)
Boris JUDIN Snowboard -Paralelni veleslalom
"Učesnik igara"
(Olimpijski programi,
stipendije, sponzori, oprema…)
Vuk RAĐENOVIĆ Bob-dvojac
"Potencijalni olimpijski kandidat"
(održavanje rezultata)
Vuk RAĐENOVIĆ Bob-četverac
"Potencijalni olimpijski kandidat"
(održavanje rezultata)

▪Milanko Petrovic
▪Damir Rastic
▪Nikola Jeremic
▪Edin Hodzic
Biatlon tim

   

Skupština EOK-a - Žak Rog stiže u Beogradu   Izvor:(Tanjug)
     24.11.2007. Beograd
- Olimpijski komitet Srbije saopštio je da će Beograd, od 25. do 27. novembra, biti domaćin predsednicima i generalnim sekretarima 49 olimpijskih komiteta zemalja Evrope, kao i predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta na čelu sa Žakom Rogom.
     Veliki jubilej, 100 godina olimpizma u Srbiji, koji se obeležava ove godine, bio je povod da upravo Olimpijskom komitetu Srbije bude dodeljena organizacija 39. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), navodi se u saopštenju.
     Generalna skupština doneće odluku o članovima ove institucije u Izvršnom savetu Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta, a jedan od kandidata je i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

   

Južna Koreja će poštovati pravila MOK-a   Izvor: Sportski Žurnal
    
04.11.2010. Južna Koreja je obećala da će poštovati pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i da u kandidaturi za Zimske olimpijske igre 2018. godine neće biti sukoba interesa u sponzorskim ugovorima vezanim za Pjongčang.
     Izvršni direktor aviokompanije „Korean Er” i predsednik komiteta za kandidaturu Pjongčanga poslao je pismo MOK-u u kome je obećao da će se strogo poštovati Kodeks MOK-a.
     MOK je poslao upozorenje Južnoj Koreji, pošto su dve njene kompanije potpisale sponzorske ugovore s međunarodnim sportskim federacijama.
     „Korean Er” potpisao je dvogodišnji ugovor vredan milion dolara s Međunarodnom klizačkom federacijom, ali ga je odložio do posle 2018. godine.
     MOK je rekao da ima odvojene ugovore između južnokorejskog elektronskog giganta „Samsung” i veslačke federacije (FISA) i da nisu prekršena pravila, jer je „Samsung” jedan od sponzora MOK-a.
     Međutim, predsednik FISA i izvršnog komiteta MOK-a Denis Osvald uzdržaće se od glasanja o kandidatima za organizaciju ZOI 2018. kako bi izbegao sukob interesa.
     MOK je doneo striktna pravila posle skandala oko kandidature Solt Lejk Sitija pre 10 godina kada je 10 članova MOK-a podnelo ostavke ili primorano da ode, jer su prihvatali školarine, novac ili su na druge načine bili podmićeni da grad u Juti bude izabran 2002. godine.
     Korejski grad se treći put kandidovao pošto nije dobio organizaciju za ZOI 2010. i 2014. godine, a sada važi za favorita i takmiči se sa Minhenom i francuskim Ansijem.

   

Minhen kandidat za ZOI 2018.   Izvor: Sportski Žurnal
    
03.11.2010. Nemačka vlada podržala je kandidaturu Minhena za organizaciju zimskih Olimpijskih igara 2018. godine i najavila finansijsku pomoć ukoliko bavarska prestonica bude izabrana za domaćina.
     Nemački kabinet odlučio je da će, ukoliko Minhen pobedi u izbornoj trci za domaćina za ZOI 2018. godine, preuzeti vodeću ulogu u finansiranju izgradnje objekata i puteva.
     Vlada je saopštila da je spremna da pokrije sve eventualne gubitke ako Igre ne budu donele profit.
     U konkurenciji za organizatora ZOI 2018. su još Anesi u Francuskoj i južnokorejski Pjongčang.
     Odluku o domaćinu Igara doneće Međunarodni olimpijski komitet 6. jula 2011. godine.

   

Bejzbol i softbol ispali sa programa OI 2012.   Izvor: B92
     28.09.2010. Međunarodni olimpijski odbor (IOC) najavio je datume kada će krenuti u inspekciju gradova koji su voljni organizirati Zimske Olimpijske igre 2018. godine.
     Do 11. januara 2011. godine gradovi moraju pripremtii potpuni plan organizacije ovog velikog takmičenja, a članovi IOC-a kreću s "pregledavanjem terena" 9. februara.
     Od 9. do 12. istog mjeseca boravit će u francuskom Annecyju. Potom će od 16. do 19. februara biti u Pyeongchangu, u Južnoj Koreji, da bi se nakon toga opet vratili u Europu i obavili inspekciju terena oko Münchena u terminu od 1. do 4. marta.
     U planu razgledavanja je kompletna infrastruktura, kako samih sportskih borilišta i slične ponude, tako i kada je u pitanju smještaj, pozicija izgradnje olimpijskog sela i slično.

   

Novi sportovi na ZOI 2014?
    
24.09.2010. - Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) je danas u Sarajevu bio domaćin sastanka predsednika i generalnih sekretara 11 nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja jugoistočne Evrope.

Najznačajnija tema sastanka odnosila se na dobijanje podrške olimpijskih komiteta ovih prijateljskih zemalja u kandidaturi Sarajeva i Istočnog Sarajeva za organizaciju Zimske olimpijade mladih (EYOF) 2015. godine.

Tokom sastanka održana je prezentacija kandidature glavnog grada BiH za dobijanje organizacije ove najznačajnije sportske manifestacije koja bi u Sarajevu bila održana nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Predsednik OKBiH Izet Rađo ocenio je satstanak veoma korisnim, tokom kojeg su se gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo gostima predstavili na kvalitetan način.

"Imali smo priliku da razgovaramo s našim prijateljima.Postoji velika saglasnost u sinergiji naših zajedničkih aktivnisti, koje ćemo sprovoditi u narednom periodu. Sarajevo na ovaj način dobija jednu pozitivnu energiju uoči
donošenja konačne odluke o domaćinu EYOF-a, koja će biti donešena na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u Beogradu", kazao je Rađo.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Slovenije Janez Kocijančič naglasio je da je ovo bio skup različitih zemalja sa zajedničkim vrijednostima i zajedničkom budućnosću na području sporta.

"Mi smo podržali kandidaturu Sarajeva i Istočnog Sarajeva za domaćina EYOF-a 2015. Potrebno je da ovaj grad vrati divnu atmosferu olimpijskih igrara, te da to bude podstrek razvitku sporta u BiH", kazao je Kocijančič.

Nekadašnja zvijezda svjetske košarke Vlade Divac, predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije, kazao je da su se svi prisutni predstavnici olimpijskih komiteta složli da podrže kandidaturu Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te da se nada da će to biti proslavlejno u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici olimijskih komiteta Hrvatske, Češke, Makedonije, Poljske, Slovenije, Srbije, Turske, Slovačke, Crne Gore, Albanije i BiH.

Domaćin ove zimske olimpijade mladih će biti određen na Generalnoj skupštini EOK-a krajem novembra u Beogradu.

Jedini konkurent Sarajeva i Istočnog Sarajeva za domaćina bit će grad Montafon smješten na granici Austrije i Lihtenštajna.

    

Novi sportovi na ZOI 2014?
    
Jul.2010. - Na 47. Internacionalnom Ski Kongresu FIS-a u turskoj Antaliji doneta je odluka da se od MOK-a zatraži da četiri nove discipline postanu olimpiski sportovi.
     U zvaničnom saopštenju navodi se da će od Izvršnog komiteta MOK-a biti zatraženo da:
     -
ženski ski skokovi,
     - timsko takmičenje u alpskim disciplinama (u obe konkurencije),
     - fristajl halfpajp (u obe konkurencije),
     - kao i žensko takmičenje u snoubord sloup stajlu
postanu novi sportovi na Zimskim olimpijskim igrama u Šočiju 2014. godine.
     Na 21. ZOI u Vankuveru sportisti su se takmičili u ukupno 86 različitih disciplina, ali su jedino takmičenja u ski krosu, u obe konkurencije, doživela svoju premijeru na tim Igrama. U obe konkurencije je bilo dosta uzbuđenja i viđena je velika borba za medalje.

    

Novi vizuelni identirtet ZOI SOCI 2014?
    
Mart 2010. - Tokom zime 2010 na zvaničnom sajtu XXII Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. pojavio se novi logo.

    

Proslavljen vek Olimpizma u Srbiji
    
01.02.2010. - Naši olimpijci su vrhunskim rezultatima ostavili dubok trag. U istoriji smo zabeleženi kao 18. formirani nacionalni komitet, od 205 koliko ih danas ima, a naši sportisti su do sada osvojili 98 medalja - rekao je Vlade Divac, Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Proslava 100-godišnjice Olimpijskog komiteta, bila je prilika i da se isprate sportisti na Zimske olimpijske igre, koje će se održati u Vankuveru. Predstavljen je tim koji će učestvovati, a Jasna Šekarić je zastavu koju je nosila na ceremoniji otvaranja OI 2008. u Pekingu predala Divcu, a on je zatim uručio skijašici Jeleni Lolović.
     Lolovićeva će 12. februara nositi zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja Zimskih OI u Vankuveru, gde će Srbiju predstavljati 10 sportista, šest trenera i četiri člana misije OK. Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković čestitala je Olimpijskom komitetu 100-godišnjicu, a sportistima poželela da dostojno predstavljaju Srbiju u Vankuveru.
     Zimske olimpijske igre održaće se od 12. do 28. februara u Vankuveru.
UČESNICI...

    

Vankuveru 2010. - Još 100 dana do početka    Izvor: FIS
   
20. Avgust 2009. U sredu je obeleženo 100 dana do otvaranja Vancouver 2010 Zimskih olimpijskih igara. Nakon više od šest godina napornog rada i priprema za Olimpijske igre, Vancuver sada ulazai u odbrojavanje dvocifrenog broja dana do početka igara i dolaska olimpijskog plamena na olimpijski stadion.
     Grad Vancouver i Ski centar Whistler će biti domaćin XXI Zimskih olimpijskih igara od 12. do 28. februara 2010. Prva takmičenja za medalje održae će se 13. februara, kada je na programu muski spust, ski skokovi za žene i slobodno skijanje po grbama za žene (Moguls in Freestyle Skiing).

  

Pola godine do početka Zimske Olimpijade u Vankuveru 2010.    Izvor: FIS
   
20. Avgust 2009. Preostalo je još nešto manje od šest meseci do svečanog otvorenja Zimskih Olimpijskih igara u Vankuveru 2010 koje će se održati 12. februara 2010. Prva FIS događanja na Olimpijadi održaće se već sutra dan 13. februara, takmičenjima u muškom spustu u alpskom skijanju, ski skokovima muškaraca, kao i ženski moguls (skijanju po grbama) u Freestyle skijanju.
     U sledećih nekoliko nedelja će početi proces montaže privremene strukture za Igre. Gotovo 1000 privremenih građevina, kamp prikolica, privremenih štandova kao i 90.000 kvadratnih metara šatora koji će se postaviti u gradu Vancouveru i u ski centrima Cypress i Whistler.
     Olimpijska baklja će se upaliti na Olipmiji u Grčkoj 22. Oktobra 2009, odakle će tokom 105 narednih dana, putem dugim 30.000 Km, biti preneta do Kanade.

  

Slovenci ne žele ZOI 2018.    Izvor: B92
   
04. Jun 2009. Izvršni odbor Slovenačkog olimpijskog komiteta nije prihvatio predlog Bleda da se ovaj grad, zajedno sa Gorenjskom, kandiduje za domaćina ZOI 2018. godine. Odbor smatra da Bled ne ispunjava uslove da se kandiduje za organizatora "Bele Olimpijade", pošto nema podršku države i SOK-a, kako to predviđaju pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta. Od 19 članova Izvršnog odbora SOK-a Bledu je izostavilo svoje podrške čak 12 zvaničnika, među kojima i predsednik Janez Kocijančič.
     "Bled je značajan turistički centar Slovenije, a izgradnja sportskih objekata i infrastrukture za potrebe zimske Olimpijade poremetila bi ekološku ravnotežu u tom delu zemlje", istaknuto je na današnjoj sednici.
     Osim toga, u sadašnjoj ekonomskoj situaciji teško je obezbediti 2,7 milijardi evra, koliko bi stajali novi objekti, kao ni planirani olimpijskih budžet u iznosu od 800 miliona evra.
     Kao što je poznato, naredne Zimske Olimpijske Igre održaće se 2010. u kanadskom gradu Vankuveru, a zatim, 2014. godine, u ruskom gradu Sočiju.
     Slovenci nameravaju da 2013. organizuju zimsku Univerzijadu u Mariboru.

  

Olimpijska baklja iz Sarajeva 1984. na prodaju        Izvor: Beta
     10.06.2009. Olimpijska baklja, kojom je 1984. na stadionu „Koševo” u Sarajevu hrvatska klizačica Sandra Dubravčić zvanično otvorila 14. zimske olimpijske igre, nudi se na prodaju. Nepoznati prodavac iz Bosne i Hercegovine je ponudio baklju za 1.999 američkih dolara. Baklju je izradila jedna japanska firma, a ponuđač je u oglasu naveo i tehničke detalje – da je baklja teška 780 grama i duga 57,7 centimetara, te da je srebrne i smeđe boje.
     Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić je istakao, međutim, da nije u pitanju originalna baklja, dodajući da je sličnih slučajeva bilo i ranije. - Japanska kompanija napravila je više od 1.000 primeraka i mnogi ljudi su je dobili kao suvenir i sada je prodaju. Koliko sam informisan, original baklja, ona kojom je zapaljen plamen, nalazi se kod biznismena Tomislava Grizelja. Nije mi poznato kako je završila kod njega - rekao je Numankadić za „Dnevni avaz”. On je dodao da Olimpijski muzej u Sarajevu poseduje tri baklje „i reč je o onim bakljama koje smo dobili iz prve pošiljke”.
     Predsednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić je rekao da mu nije poznato gde se nalazi originalna baklja, ali da će istražiti taj slučaj.  - Naravno, ako se radi o eksponatu koji je vredan naše pažnje, pokušaćemo da uđemou trag ponuđaču - rekao je Kisić.

  

Skijaš Gane na ZOI 2010.                 Izvor: Tanjug
     13.03.2009. Kvame Nkrumah-Ačeampong iz Gane, koji je prvi put video sneg pre samo pet godina, kvalifikovao se za Zimske olimpijske igre 2010. u Vankuveru
     Kvame je prvi u istoriji svoje zemlje koji će učestvovati na jednoj zimskoj olimpijadi. Ovaj 33-godišnji skijaš, čiji je nadimak "Snežni leopard", rekao je za svoj podvig da je to "čarobni trenutak" za njegovu porodicu i prijatelje i odgovor za sve one koji su se podsmevali ideji da jedan Afrikanac bude šampion u zimskim sportivima.
Trijumf je došao nakon takmičenja u italijanskim Alpima gde je uspeo da osvoji neophodnih 140 bodova da bi se kvalifikovao na ZOI, na kojima će učestvovati u slalomu.
     Kvame je rođen u Glazgovu, u Škotskoj, gde je njegov otac došao na postdiplomske studije, ali je odrastao u Gani gde nikada ne pada sneg. Kada se 2002. kao student vratio u Veliku Britaniju, upoznao se sa zimskim sportovima dok je radio na recepciji hotela u jednom skijaškom centru.
     Profesionalnu karijeru započeo je dve godine kasnije u francuskim Alpama gde se usavršavao gledajući i kopirajući druge skijaše.
- Sve što sam ikada znao o skijanju je iz jednog filma o Džejmsu Bondu - kazao je Kvame.
     On je rekao da su mu treneri kazali da ima prirodni talenat i da mu nije bilo teško da nauči da skija.
- Čak i sad kada odlazim na velika takmičenja ima ljudi koji odbijaju da veruju da jedan Afrikanac može da skija. Uvek bulje u mene i viču 'evo ga čudak'. Ali to sam nekako i očekivao - prokomentarisao je skijaš iz Gane.
     Iako je član prvog zimskog olimpijskog tima iz Gane, Kvame se nada da će i u Škotskoj, zemlji njegovog rođenja, navijati za njega. On je u Gani pokrenuo kampanju koja podstiče mlade da uče da skijaju.
- Skijaju na travi, a onda ih odvedemo do rashladnih komora u Temi da bi im pokazali kako izgleda hladnoća - dodao je Kvame.

  

Svečeno zetvoren Evropsji Olimpijski Ffestival mladih    Izvor:(Tanjug)
     28.7.2007. Beograd
- Ceremonijom svečanog zatvaranja sinoć je u Beogradskoj Areni okončan 9. Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) na kojem se od 21. jula u 11 olimpijskih disciplina nadmetalo oko 3.000 sportista uzrasta od 14 do 17 godina iz 49 evropskih zemalja.
     U prisustvu predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žaka Roga, zvaničnika Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) i sportskih zvaničnika Srbije, još jednom su prodefilovali svi takmičari festivala.

   

EYOF - Predsednik MOK-a Žak Rog u Beogradu   Izvor:(Tanjug)
     26.07.2007. Beograd
- Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog prisustvovaće u petak, 26. jula, otvaranju Olimpijske aleje u Parku mira i prijateljstva na Novom Beogradu, odnosno protokolarnoj sadnji 49 sadnica povodom letnjeg Evropskog olimpijskog festivala mladih, koji se od 21. do 28. jula održava u srpskoj prestonici.    
     Svečanoj ceremoniji u 18 časova će, pored Roga, pristvovati i predstavnik Evropskog olimpijskog komiteta Kikis Lazarides, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Churković, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović.

   

 LETNJI EYOF - 3000 sportista u Srbiji 2007.     Izvor: B92
     Jul 2007. U Beogradu će se od 21. do 28. jula 2007. godine održati najveće multisportsko takmičenje Evrope pod nazivom “Evropski olimpijski festival mladih” (EYOF).
     Na ovom takmičenju koje je vlasništvo Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), a čiji je pokrovitelj Međunarodni olimpijski komitet (MOK) učestvovaće oko 3.000 mladih sportista zemalja Evrope, uzrasta između 14-17 godina, koji će se takmičiti  u 11 olimpijskih sportova na sledećim borilištima:

Atletika                         Stadion „Partizan“, takmičenja i treninzi
Biciklizam                     Ulice Beograda
Sportska gimnastika      Beogradski sajam - hala 3, takmičenja i treninzi
Džudo                          Hala sportova – velika sala takmičenje, mala sala treninzi
Plivanje                         SRC „Tašmajdan“ bazeni - takmičenja i treninzi
Stoni tenis                    Hala „Pionir“ – ledena dvorana - takmičenja
    Srednja železnička škola – sala za fizičko-treninzi
Tenis                            Teniski tereni „Olimp“ – takmičenja i treninzi                    
Košarka                        Hala „Sport EKO“ – takmičenja, SC „Vizura“ - treninzi
Rukomet                       Hala „Pionir“ – takmičenja, Hala „Slodes“ - treninzi
Vaterpolo                      SC „Banjica“ – takmičenja i treninzi
Odbojka                        Hala „Šumice“– takmičenja, Hala „Crvena zvezda“- treninzi

    Osim mladih Olimpijaca Evrope, u tom periodu u Beogradu će boraviti članovi olimpijske porodice koju će predvoditi gospodin Žak Rog, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i gospodin Patrik Hiki, predsednik Evropskih olimpijskih komiteta. Pored njih takmičenja će pratiti predsednici i generalni sekretari nacionalnih olimpijskih komiteta.

    


 

Olimpijska baklja u Beogradu  Izvor:(Mondo)
     06.07.2007. U Beograd u petak dolazi olimpijska baklja. Povod je Evropski olimpijski festival mladih (EYOF), čiji je Srbija domaćin od 21. do 28. jula.
     Baklja, koja u srpsku prestonicu dolazi četvti put u istoriji Olimpijskog pokreta, najpre će stići u Pristanište, pa će biti preneta do kule "Nebojša" i spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu.
     Zbog svečanog dočeka olimpijske baklje na Brankovom mostu biće priredjen vatropad, a kako je saopšteno iz Skupštine grada, u periodu od 14 do 21 sat na ovoj saobraćajnici iz smera centra ka Novom Beogradu biće zatvorena žuta traka, dok će od 21 sat do 21.15 most potpuno biti zatvoren za saobraćaj zbog ispaljivanja raketa i vatrometa.
     Takodje, saobraćaj će biti zatvoren od 21.30 do 21.45 i na delu raskrsnice Karadjordjeve ulice i Bulevara vojvode Bojovića do Dunavske.
     Ceremonija otvaranja EYOF-a, na kojem će nastupiti oko 2.000 mladih sportista iz 49 evropskih zemalja, planirana je za 22. jul u "Beogradskoj areni", uz svečani defile sportista i podizanje olimpijske zastave.
     Cilj Festivala, koji se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Evropskih olimpijskih komiteta i Medjunarodnog olimpijskog komiteta, nije samo takmičenje, već i ispunjenje želje organizatora i pokrovitelja manifestacije da se medju budućim olimpijcima i šampionima probudi olimpijski duh.

   

Soči domaćin zimske Olimpijade 2014. godine  Izvor:(Beta)
     05.07.2007. Ruski grad Soči dobio je organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, saopštio je u sredu u Gvatemali predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog. Soči je u poslednjem krugu glasanja u kojem je učestvovalo 100 članova Međunarodog olimpijskog komiteta dobio više glasova od južnokorejskog grada Pjongčanga. Austrijski grad Salcburg eliminisan je u prvom krugu tajnog glasanja, pa su u trci za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2014. ostali ruski i južnokorejski grad. MOK nije odmah po proglašenju „grada pobednika” saopštio i konačne rezultate glasanja.
      Zimske olimpijske igre prvi put će se održati u Rusiji. Glavni grad Rusije Moskva bila je organizator letnje Olimpijade 1980. godine, ali su te igre, iz političkih razloga, bojkotovale SAD i niz drugih zemalja.

   

 Putin uveren da će Soči biti domaćin zimske Olimpijade  Izvor:(RTS)
     01.07.2007. Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se, nekoliko sati pre odlaska na samit u SAD, sa nizom ruskih olimpijskih zvezda u svojoj rezidenciji u okolini Moskve kako bi izrazio uverenje da će ruski grad Soči biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014.
     Putin putuje u Kenebunkport u Mejnu na samit sa američkim predsednikom Džordžom Bušom. Po završetu samista u Mejnu, Putin će otputovati u Gvatemalu gde se održava sednica Međunarodnog olimpijskog komiteta koji će se u sredu odlučiti izmedju Sočija, Pjeongčanga u Južnoj Koreji i Salcburga u Austriji.
     Put u Gvatemalu je retka prilika da Putin na sebe preuzima rizik jer Soči ima najmanje šanse da pobedi. Na današnji susret Putina i poznatih sportista gleda se kao na neku vrstu preliminarne kontrole štete u slučaju da Soči izgubi.
     Sam Putin je žestoko promovisao Soči kao domaćina Olimpijade i nagovestio je da bi politika mogla da bude razlog neuspeha Sočija. 'Računamo da će takmičenje u Gvatemali biti fer i da svi imaju šanse da pobede', rekao je Putin i podvukao paralelu sa susretom sa predsednikom Džordžom Bušom.
     'U politici, kao i u sportu, uvek postoji takmičenje. Važno je da ta takmičenja budu u skladu sa određenim pravilima i uz poštovanje druge strane', rekao je Putin.
     Glasanja Međunarodnog olimpijskog komiteta često su vođena političkim pitanjima.

    

 Omladinska Olimpijada od 2010.  Izvor:(BBC)
     Jul.2007. Međunarodni olimpijski komitet je jedoglasno poržao predlog da se osnuje Omladinska olimpijada za sportiste uzrasta između četrnaest i osamnaest godina.
     Na sastanku u Gvatemali MOK je rekao da će prva takva smotra biti održana 2010. i da će se takmičiti oko tri hiljade petsto sportista. Reč je i o prvom međunarodnom sortskom takmičenju koje je osovao MOK od pokretanja Zimske olimpijade pre više od osamdeset godina.
     
Predsednik MOKa Žak Rog je tom prilikom rekoa da bi omladinske igre bile inspiracija za decu širom sveta da se okrenu sportu. Iako se još čeka na objašnjenja nekih detalja, očekuje se da se Omladinska olimpijada počivati na modelu tradicionalni igara - sa takmičnjima u letnjim i zimskim sportovima.
     Nove Igre okupiće sportiste uzrasta između 14 i 18 godina

    

 ZOI 2014: Nova podrška kandidaturi Sočija  Izvor: B92
     12.02.2007. Ruski biznismen Dmitrij Šumkov kupio je 50 procenata francuskog proizvođača skija 'Lakroa', kako bi poboljšao šanse Sočija da bude izabran za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, piše moskovski Komersant. Šumkov je u petak uveče kupio polovinu kapitala francuskog preduzeća, kako javlja dnevnik, ne navodeći sumu.
    'Lakroa' bi sada trebalo da učestvuje u investiranju 300 miliona dolara (oko 230 miliona evra) u izgradnju hotelskog kompleksa za skijaše u Sočiju. Taj kompleks će da se gradi po uzoru na ski centar u Kurševelu u francuskim Alpima.
     Domaćin ZOI 2014. godine biće izabran u Gvatemali 4. jula. Pored Sočija, kandidati su Salcburg (Austrija) i Pjongjang (Severna Koreja).

    

 ZOI 2014: Klamer promoter Salcburga  Izvor: B92
     24.01.2007. Legendarni austrijski skijaš Franc Klamer biće promoter Salcburga koji je ušao u trku za dobijanje organizacije ZOI 2014.godine.
     Klamer je na ovoj poziciji zamenio 62-godišnjeg Fedora Radmana, koji se povukao zbog zdravstvenih problema.
     Odluka o domaćinu ZOI 2014. biće doneta 4.jula 2007, pored Salcburga u najužem krugu favorita su Pjeongčeng (Južna Koreja) i ruski Soči.

    

 Tri kandidata za ZOI 2014. godine Izvor: OKS
     11.01.2007. Kandidati za organizaciju zimskih Olimpijskih igara 2014. godine su Salzburg, Soči i južnokorejski grad Pjončang, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), dan pre isteka roka za podnošenje kompletne dokumentacije
    
Organizatora zimskih Olimpijskih igara 2014. godina MOK će odabrati na sednici koja će biti održana 4. jula ove godine u Gvatemala Sitiju.

  

EVROPSKI OLIMPIJSKI FESTIVALI MLADIH 2007
(EUROPEAN YOUTH OLYMPIC FESTIVAL)
Detaljnije o istorijatu festivala

  
JACA 2007
VIII ZIMSKI EVROPSKI OLIMPIJSKI FESTIVAL MLADIH
Haka, ŠPAINIJA
17. - 24. FEBRUAR 2007.
detaljnije....

  
BELGRADE 2007
IX LETNJI EVROPSKI OLIMPIJSKI FESTIVAL MLADIH
Beograd, SRBIJA
21. - 28. JUL 2007.

  

 Zimski EYOF Jaca2007 - Učestvuje 19 sportista iz Srbije Izvor: OKS
     11.01.2007. Organizacioni komitet predstojećeg Zimskog Olimpijskog festivala mladih - EYOF, koji se od 17-24. februara 2007 održava u Haki - Španija, objavio je da će učestvovati 1298 takmičara iy 44 zemlje Evrope. Samo malta, Luksemburg i Moldavija neće imati svoje takmičare.
     Na programu festivala je 6 zimskih sportova: Alpsko skijanje, Snowboard, Skijaško trčanje, Biatlon, Umetničko klizanje i Hokej na ledu.
    
Predsedništvo OK Srbije je na sednici održanoj još 01.12.2006. usvojilo poimeničnu prijavu sportista za Zimski EYOF 2007. u Haki koja broji 19 sportista i 9 trenera iz Srbije. U okviru diskusije o predstojećem EYOF-u šef Misije Sreten Nikolić je naglasio da naša ekipa na ovo takmičenje u februaru 2007. ide da se takmiči, a ne da učestvuje i u tom kontekstu istakao dosadašnje dobre rezultate Nine Micić (snoubord) i Nevene Ignjatović (alpsko smučanje). Zvanični deo Misije za Haku brojaće šest članova.

    

 Tri kandidata za ZOI 2014. godine Izvor: OKS
     11.01.2007. Kandidati za organizaciju zimskih Olimpijskih igara 2014. godine su Salzburg, Soči i južnokorejski grad Pjončang, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), dan pre isteka roka za podnošenje kompletne dokumentacije
    
Soči je završni elaborat dostavio u sedište MOK-a u ponedeljak, u utorak je to uradio Pjongčang, a predstavnici Salzburga su to najavili za sredu. Na osnovu podataka koje su predstavnici MOK-a do sada skupili, austrijski grad ima prednost u odnosu na protivkandidate, ali analitičari ipak procenjuju da trka nije završena.
     Pjončang je veoma "tesno", za svega dva galsa, izgubio trku sa Vankuverom za organizaciju ZOI 2010. godine, a Korejci su najavili da su sada još spremniji nego pre četiri godine. S druge strane, Soči je nedavno dobio snažnu podršku od predsednika Rusije Vladimira Putina koji će se uključiti u lobiranje, što ruskom gradu na Crnom moru povećava izglede.
     Organizatora zimskih Olimpijskih igara 2014. godina MOK će odabrati na sednici koja će biti održana 4. jula ove godine u Gvatemala Sitiju.

    

 LETNJI EYOF - 3000 sportista u Srbiji 2007.     Izvor: B92
     28.11.2006. U Beogradu će se od 21. do 28. jula 2007. godine održati najveće multisportsko takmičenje Evrope pod nazivom “Evropski olimpijski festival mladih” (EYOF).
     Na ovom takmičenju koje je vlasništvo Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), a čiji je pokrovitelj Međunarodni olimpijski komitet (MOK) učestvovaće oko 3.000 mladih sportista zemalja Evrope, uzrasta između 14-17 godina, koji će se takmičiti  u 11 olimpijskih sportova na sledećim borilištima:

Atletika                         Stadion „Partizan“, takmičenja i treninzi
Biciklizam                      Ulice Beograda
Sportska gimnastika      Beogradski sajam - hala 3, takmičenja i treninzi
Džudo                          Hala sportova – velika sala takmičenje, mala sala treninzi
Plivanje                         SRC „Tašmajdan“ bazeni - takmičenja i treninzi
Stoni tenis                    Hala „Pionir“ – ledena dvorana-takmičenja
    Srednja železnička škola – sala za fizičko-treninzi
Tenis                            Teniski tereni „Olimp“ – takmičenja i treninzi                    
Košarka                        Hala „Sport EKO“ – takmičenja, SC „Vizura“ - treninzi
Rukomet                       Hala „Pionir“ – takmičenja, Hala „Slodes“ - treninzi
Vaterpolo                      SC „Banjica“ – takmičenja i treninzi
Odbojka                        Hala „Šumice“–takmičenja, Hala „Crvena zvezda“-treninzi

    Osim mladih Olimpijaca Evrope, u tom periodu u Beogradu će boraviti članovi olimpijske porodice koju će predvoditi gospodin Žak Rog, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i gospodin Patrik Hiki, predsednik Evropskih olimpijskih komiteta. Pored njih takmičenja će pratiti predsednici i generalni sekretari nacionalnih olimpijskih komiteta.

    

 Zimski EYOF - Šefovi misije u Haki      Izvor: OKS
     20.11.2006. Sastanak šefova misije zimskog EYOF- a 2007. održan je proteklog vikenda u Haki. Sreten Nikolić, prvi čovek naše delegacije na ovom predstojećem takmičenju i predsednik Upravnog odbora Smučarskog saveza Srbije imao je priliku da obiđe sve staze i sportske objekte na kojima će se predstaviti mladi sportisti Evrope od 18. do 23. februara 2007. Snega na Pirinijema još uvek nema, ali zato su organizatori pri kraju finalnih priprema za takmičenje.
     Pored obilaska terena, u Haki je takođe dogovoreno da se produže rokovi za najširu poimeničnu prijavu ( bio je 30. decembar, a sada je 15. januar), a poslednji rok za finalnu poimeničnu prijavu sada je 31. januar 2007.
     Tokom takmičenja u Haki, Srbija neće imati sudiju u umetničkom klizanju, odlučeno je na sastanku. Podsetimo da je u ovom trenutku za takmičenje virtuoza na ledu prijavljena samo jedna klizačica iz Srbije.

    

 Nema problema u Londonu     Izvor: B92
      20.11.2006. Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) vrlo je zadovoljan pripremama za organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu, iako se one dosta kritikuju u medijima.
"Nismo previše zabrinuti zbog poslednjih dešavanja u Londonu. I dalje smo vrlo zadovoljni osmišljenim planovima. Potpuno smo uvereni da organizatori rade profesionalno", rekao je jedan zvaničnik MOK.
     Problemi sa organizacijom Olimpijskih igara u Londonu počeli su u oktobru kada je američki biznismen Džek Lemli podneo ostavku na funkciju predsednika organizacije koja je bila zadužena za tehničke pripreme.
     Potom su se pojavili i drugi problemi, kao što su rast troškova za organizaciju Igara, ali i politička previranja.

    

 Olimpijske aktuelnosti: ZOI Vankuver 2010 - izgradnja borilišta
      30.10.2006. FIS traži od Izvršnog odbora MOC-a da na narednom sastanku u Kuvajtu krajem novembra, odobri uključenje tri nove discipline u program ZOI 2010. To bili ženski skokovi, ski cross i timsko takmičenje u alpskim disciplinama. Takodje, razmatraće se i curling pojedinačno i sanke timski.
    Prije dvije nedelje je Programska komisija MOC-a održala sastanak u vezi posljednjih igara u Torinu i daće svoje preporuke Izvršnom odboru.

    

 Olimpijske aktuelnosti:  ZOI Vankuver 2010 - gradnja borilišta
      29 Jul 2006 by BHski  Staze za skijaško trčanje za su ličile na krivudavi ožiljak u stijenama, dok su dva prenosiva poljska toaleta stajala u središtu budućeg biatlonskog kaznenog kruga. Par mrkih medvjeda se lagano kretalo po terenu gdje će jednog dana biti izgradjeno sportsko selo.
     Veliki broj borilišta za alpske i nordijske discipline će zadržati prirodan izgled. John Furlong, šef operative u VANOC-u ( Organizacioni komitet igara u Vancouveru) je zadovoljan tempom izgradnje i uvjeren je da će sve biti izgradjeno na vrijeme i u okviru zadatog budžeta.
     Whistler, smješten nekih 120 km sjeverno od Vancouvera će biti domaćinom skijaških takmičenja u alpskim disciplinama, trčanju, skokovima, biatlonu, a tu će biti smještena i bob staza. Sportsko selo u čiju izgradnju planiraju uložiti 35,5 mil. USD će primiti 2400 sportista. Ukupna visina ulaganja u izgradnju u Whistleru iznosi 279,3 mil USD što čini vrijednost od preko pola ukupnih planiranih sredstava ( 580 mil.USD )za izgradnju objekata za Olimpijadu. Cilj zvaničnika VANOC-a je da završe izgradnju svih borilišta dvije godine prije igara.
     Najveći graditeljski izazov u Whistleru će upravo predstavljati 99,9 mil USD vrijedna staza za bob, skeleton i sankanje. Staza duga 1700 metara je smještena na obronke planine Blackcomb, imaće 16 zavoja i omogućavaće postizanje brzine i do 140 km/h. Betoniranje 15 cm debelih zidova zahtijeva hiruršku preciznost, sa dozvoljenim odstupanjem od 2 mm u odnosu na projektovane mjere. Izgradnjom će staza postati tek četrnaesta na čitavom svijetu. Rani završetak bob staze zlatni skeletonista iz Torina Duff Gibson je prokomentirao ovako: “To će predstavljati ogromnu prednost za domaće sportiste. Ukoliko staza bude teška i izazovna , biće teže se upoznati s njom svima koji ne budu dugo trenirali na njoj”.
     Drugi veliki projekat je izgradnja borilišta za nordijske discipline. Biće udaljena od Whistlera 14 km i smještena u staru šumu sa planinskim vrhovima u pozadini. Ukupno će biti izgradjeno 14 km staza za takmičenje i 8 km za treniranje. Dvije skakaonice će biti tako konstruisane da će domaćini moći birati – da li ih ostaviti ili bez prevelikog zahvata razmontirati i ukloniti. Bivša takmičarka u skijaškom trčanju Beckie Scott ( zlatna iz Salt Lake City-ja) se nada da će kompleks terena za nordijske discipline biti uradjen po uzoru na onaj u Salt Lake-u. “ Zaista je napravljen pun pogodak time što je gledaocima olakšano posmatranje i tako izgradjeno da mogu vidjeti skoro čitavo takmičenje iz samo jedne tačke. To je bilo dobro za naš sport”
     Rob Boyd, trener ženskog tima Kanade u alpskim disciplinama je izjavio da se teren za muški spust u svijetu smatra jednim od najboljih u svijetu, a da će nakon gradjevinskih intervencija to važiti i za žensku spust stazu koja će po njemu biti i jedna od najtežih. Ukupna ulaganja u preuredjenje staza za alpsko skijanje iznose 26,2 mil USD.
     Prvobitni budžet za gradjevinske radove je iznosio 470 mil. USD što se ispostavilo kao nedovoljno zbog povećanih troškova gradnje. Ostatak sredstava će biti namaknuta iz pokrajinske kase.
Inače ukupan budžet za ZOI 2010 iznosi 2 mld. USD.

      

 Olimpijske aktuelnosti:  Već 6 kandidata za OI 2016.
     07.04.2006. Šest zemalja sa četiri kontinenta već je izrazilo spremnost da se kandiduju za domaćina letnjih Olimpijskih igrara 2016. godine, saopštio je danas Medjunarodni olimpijski komitet (MOK).
     Predsednik MOK-a Žak Rog rekao je da će period za kandidovanje gradova koje žele da budu domaćini Olimpijskih igara početi 2008. godine, a odluka o tome biće doneta 2009. Rog je, posle sastanka Izvršnog odbora MOK-a, rekao da su do sada Indija, Japan, Španija, SAD i Brazil zainteresovane da budu domaćin Igara, a da Italija takodje razmatra svoju kandidaturu.
     Šef MOK-a je podsetio da to još nisu zvanične kandidature. Južna Amerika nikada nije bila domaćin Olimijskih igara. Indija, druga zemlja na svetu po broju stanovnika i sve veća svetska sila, takodje nikad nije bila domaćin Igara.
     Naredne letnje Olimpijske igre održaće se u Pekingu 2008. godine, a London će biti domaćin Olimpijade 2012. godine.

  

 Olimpijske aktuelnosti:  ZOI Vankuver 2010
     06.04.2006. Ugovori o pravima televizijskih prenosa za Zimske olimpijske igre u Vankuveru 2010. godine i za letnje OI u Londonu 2012. godine biće najverovatnije oko 30 posto vredniji od prethodnog paketa, koji pokriva ovogodišnje ZOI u Torinu i OI u Pekingu 2008. godine. Kako je saopštio Međunarodni olimpijski komitet, prodajom prava prenosa za igre 2010-2012. do sada se stiglo do cifre od 2,9 milijardi dolara, po ugovorima s kompanijama iz SAD, Kanade i Evrope.
     Samo ugovor za SAD vredi dve milijarde, što je za oko 35 odsto više u odnosu na prethodni. Vrednost ugovora za Kanadu je 100 odsto veća, s obzirom da je Vankuver domaćin ZOI 2010. godine.
     "Ovakav rast navodi na zaključak da ovo neće biti izuzetak", rekao je član MOK-a Ričard Karion, dodajući da je počeo pregovore o pravima prenosa za Koreju, u kojoj je prethodni paket prodat za 18,4 miliona dolara.
     Prema njegovim rečima, MOK uzima u obzir i činjenicu da su nove tehnologije i mobilni telefoni dali nove šanse za prava prenosa.
     "Olimpijske igre su zaista dogadjaj celog sveta", istakao je Karion, član izvršnog odbora MOK-a i član Komisije za medije.
     Predsednik MOK-a Žak Rog izjavio je ranije ove nedelje da očekuje da konačna cifra za prava prenosa dostigne 3,3 milijarde dolara.

      

 Olimpijske aktuelnosti:  ZOI Vankuver 2010
     05.04.2006. Kanadski olimpijski komitet ne želi da pravi posebnu predstavu zbog dodele medalja na Zimskim olimpijskim igrama 2010. u Vankuveru, kako je to bilo ove godine, na Zimskim igrama u Torinu.
     Predsednik Olimpijskog komiteta Kanade Majkl Čembers izjavio je danas u Seulu da bi ceremonija dodele medalja mogla da bude održana noću, ali bez koncerata i svetlosnih efekata. "Originalni način dodele medalje biće vraćen. Medalje ćemo dodeljivati odmah posle takmičenja", rekao je Čembers.
     Na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu organizovani su noćni koncerti za posetioce i lokalno stanovništvo i oni su bili deo atmosfere na ZOI. Deo tog programa bila je i dodela medalja.

 

         

IGRE U TORINU UKRATKO:
Datum
: 10 - 26. februar 2006.
Zemlje: 80 zemalja učesnica.
Sportisti: око 2.600 takmičara.
Sportovi: 7sportova, 84 discipline.
Discipline: 84.
Igre otvorio: Karlo Azeljo Čampi, predsednik Italije.
Olimpijski plamen: Stefanija Belmondo (skijaško trčanje).
Olimpijska zakletva: Đorđo Roka (alpsko skijanje).
Sudijska zakletva: Fabio Bjanketi (klizanje).
Medalje osvojile: Podeljeno 252 medalje (84 kompleta), zakmičarima iz 26 zemalja
Bilans medalja: Nemačka-29; SAD-25: Austrija-23; Rusija-22; Kanada-25; . . .
     XX zimske olimpijske igre u Torinu održaće se od 10. do 26. februara 2006. godine.
Ceremonija otvaranja Igara održaće se 10. februara od 20 časova a posmatraće je, posredstvom TV oko dve milijarde gledalaca širom sveta i uživo 36.400 prisutnih na Olimpijskom stadionu u Torinu (27.200 mesta za gledaoce, ostala za službena lica).
     Zatvaranje Igara, na istom mestu, zakazano je za 26. februar u 20 časova.
     Na programu Igara nalazi se sedam sportova sa 84 discipline (biće podeljeno 84 kompleta medalja): bijatlon, bob i skeleton, karling, hokej na ledu, sankanje, klizanje ( (umetničko, brzo, na kratke staze) i skijanje (alpsko, cros-kontri, nordijska kombinacija, slobodni stil, snoubord, skokovi).
    Od 84 discipline 45 je u muškoj, 37 u ženskoj i dve (umetničko klizanje) u mešovitoj konkurenciji, a održaće se na 14 takmičarskih objekata.
     Učesnici Igara biće smešteni u tri olimpijska sela – u Torinu, Sestrijereu (102 km od Torina) i Bardonekiji (98 km od Torina).
     Organizacioni komitet Igara (TOROK) i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) očekuju učešće delegacija iz 85 zemalja sa oko 2.500 takmičara i oko 2.500 njihovih pratilaca.
     O regularnosti takmičenja na Igrama brinuće 650 sudija, glavni teret organizacije snosiće oko 25.000 volontera, a među brojnim predstavnicima medija čak 6.600 su članovi TV ekipa, budući da je pravo prenosa Igara otkupilo više od 80 TV mreža i da će se one gledati u oko 160 zemalja.
     Organizatori očekuju na borilištima oko 1,5 milion gledalaca sa plaćenim ulaznicama.

Najnovije sportske vesti

OLIMPIJSKE AKTUELNOSTI
O UČEŠĆU TAKMIČARA IZ SCG

Detaljnije o učešću tekmičara iz SCG . . .

Ćurković zvanično predsednik OKSCG       Izvor: B92
     07.03.2006. Skupština Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore izabrala je Ivana Ćurkovića za predsednika, umesto Filipa Ceptera, koji je smenjen na sednici 11. jula prošle godine. Ćurković je bio jedini kandidat, a od smene Ceptera obavljao je funkciju vršioca dužnosti predsednika.
      Novi predsednik OK SCG zahvalio je na izboru i izrazio nadu da će i dalje dobro saradjivati sa članovima Skupštine. "Ovo je za mene najveće priznanje koje sam dobio u sportu. Vi ste me izabrali za prvog među jednakima. Mogu da obećam da ću biti posvećen poslu i da ću objediniti vaše sposobnosti kako bi došle do punog izražaja", rekao je Ćurković.
     Novoimenovani predsednik OKSCG izjavio je za B92 kako komitet ima spreman plan o razdruživanju, ukoliko građani Crne Gore na referendumu budu izglasali nezavisnost::
„Taj plan je spreman već duže vreme i bilo bi neozbiljno i kasno da ga tek sada pravimo. Lično, voleo bih da do otcepljenja ne dođe, mada to je političko pitanje i ne zavisi mnogo od nas“, rekao je Ćurković.

Ćurkovića je predložio Fudbalski savez SCG, a njegovu kandidaturu podržalo je još šest saveza: kajakaški, streljački, džudo, streljački savez za leteće mete, Paraolimpijski komitet i savez sportova za sve.
     Izboru je prethodila rasprava o tome da li je trebalo sačekati referendum u Crnoj Gori. Predstavnik Sportskog saveza Srbije Vera Nikolić ocenila je da se sa izborom žuri. "Bilo je govora da ćemo sačekati referendum u Crnoj Gori, kao i da ćemo promeniti Statut. Čemu takva žurba. Malo je tužno da imamo samo jednog kandidata. Zašto ne sačekamo, pa onda da biramo predsednika, ali i predsedništvo", rekla je Nikolićeva.
     Predsednik Bokserkog saveza SCG Tadija Kačar zamerio je Ćurkoviću što nije izložio program i istakao da pod ovakvim uslovima nema smisla da se glasa.
     Vršilac dužnosti predsednika Sportskog saveza Srbije Vojislav Tabački obavestio je članoce Skupštine OK SCG da je ta organizacija odlučila da ne učestvuje u izboru predsednika. Potpredsednik OK SCG Snežana Lakićević Stojačić je izrazila žaljenje što nije bilo više kandidata, ali i naglasila da sa izborom više ne može da se čeka. Skupštini je prisustvovalo 65 od 83 člana, a za Ćurkovića je glasao 61 član, dok su četiri bila uzdržana.
     Na predlog novog predsednika usvojeno je da se Borislav Stanković izabere za počasnog potpredsedika OK SCG, sa pravom glasa, jer mu je sadašnji mandat istekao, a kako je objašnjeno, njegovo iskustvo je neprocenjivo. Stanković je počasni generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA) i počasni predsednik Košarkaškog saveza SCG.

 

London greškom dobio OI  2012?      Izvor: B92
     24.12.2005. Jedan od uticajnih predstavnika Međunarodnog olimpijskog komiteta Izraelac Aleks Giladi izjavio je u petak da je zbog greške prilikom glasanja u Singapuru London dobio Olimpijske igre 2012. godine, a da je oštećena strana Madrid!
     Incident koji je prema njegovim rečima započeo seriju događaja koji su kasnije odlučili pobednika glasanja, dogodio se u trećem krugu. London je bio prvi, a u borbi za drugog finalistu vodio se dramatičan duel između Pariza i Madrida.
     Posle prebrojavanja glasova utvrđeno je da je Pariz pobedio 33:31. Ispostavilo se da je jedan od članova MOK-a greškom umesto za špansku glasao za francusku prestonicu. Da je taj glas otišao na pravu adresu bilo bi 32:32 i u dodatnom glasanju bi pobedio Madrid, tvrdi Giladi.
     Pariz je u finalnom krugu poražen od Londona, ali Giladi je uveren da bi Madrid bio ubedljivi favorit protiv prestonice Ujedinjenog kraljevstva. Po njegovim rečima svi glasovi za kandidaturu Pariza, otišli na konto Madrida!

   

Olimpijski plamen stigao u Italiju     Izvor: B92
     07.12.2005. Olimpijski plamen stigao je u sredu u Italiju, nešto više od dva meseca pre početka Zimskih Olimpijskih igara koje će se održati u Torinu. Plamen je u 10.41 po lokalnom vremenu iz Grčke stigao na rimski vojni aerodrom Ćampino, koji je 45 minuta pre sletanja aviona bio zatvoren zbog straha od eventualnog bombaškog napada. Šef Organizacionog komiteta ZOI Valentino Kastelani izneo je iz aviona plamen u malom fenjeru. "Spremni smo za početak Igara", rekao je Kastelani novinarima.
     Plamen će tokom srede biti odnet u predsedničku palatu Kvirinal. Predsednik Karlo Azeljo Ćampi u četvrtak će baklju predati pobedniku maratona na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Atini, Stefanu Baldiniju. Baklja će proći kroz sve provincije u Italiji, a na kratko će boraviti i u Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj i Sloveniji. Ime poslednjeg nosača baklje još se skriva, a glavni favorit je italijanski skijaš Alberto Tomba.
     Štafeta će ukupno preći 11.300 kilometara, a nosiće je oko 10.000 osoba, čak i gondolama i automobilom marke "Ferari". Plamen će nositi i marokanski atletičar Hičam el Geruj, fudbalski trener Marčelo Lipi, igrači Rome i Lacija Frančesko Toti i Paulo Di Kanio i svi Italijani osvajači zlatnih medalja na OI u Atini.

   

Žak Rog: "Stop "plaćenicima"     Izvor: B92
     01.12.2005. Predsednik MOK-a Žak Rog izrazio je veliku zabrinutost takozvanog “plaćeničkog “ sporta u kome sve veći broj sportista predstavljaju druge zemlje motivisani isključivo novcem: ”Postoji jako puno legitimnih razloga da promenite državljanstvo i mi ih poštujemo: Zbog venčanja,promene adrese i zemlje življenja u kojoj ćete ostati do kraja života” rekao je Rog u “Olimpijskom Magazinu” i nastavio:
     ”U tom slučaju znamo da to nije privremeno, na 6 meseci, već da će to trajati do kraja života i da će taj sportista zadržati to državljanstvo do kraja života. Medjutim, ono što nije dobro je pojava sportista koji uzimaju državljanstva zemalja a ne znaju ni jezik, kulturu podneblja i države koju predstavljaju. U tom slučaju znamo da taj čovek po završetku karijere možda i neće ostati u toj državi. Ta vrsta “najamništva” neće biti dozvoljena”.
     Postoji mnogo takvih slučajeva, a najnoviji koji je prodrmao skijaški svet odnosi se na Austrijanca Jozefa Štrobla koji će predstavljati Sloveniju na OI u Torinu jer nema mesta u izuzetno jakoj reprezentaciji svoje rodne zemlje. Ne treba zaboraviti ni slučaj “Danca” Kipketera poreklom iz Kenije, ili “kros kantri” trkača predstavnika Španije Johana Mulega (poreklom iz Nemačke)...

   

Baklja iz Olimpije pošla ka Torinu    Izvor: B92
     28.11.2005. Olimpijska baklja za Zimske igre, koje će se sledeće godine održati u Torinu, svečano je zapaljena u Grčkoj. Svečanost je pokvario bog sunca Apolon, koji nije uslišio molitve sveštenice Teodore Siarku i poslao zrake kojima bi, preko specijalnih čeličnih ogledala plamen bio zapaljen. Zbog toga je vatra zapaljena korišćenjem replike drevnog kotla.
     Baklju je prvi poneo grčki reprezentativac u skoku s motkom Kostas Filipidis. Italijani će je dobiti 6. decembra u Atini, a dva dana kasnije ona će iz Rima krenuti na put po zemlji.
     Olimpijski plamen će kroz Italiju biti prenošen i u gondolama i u automobilu marke "ferari", a četiri puta će napustiti zemlju da bi prešla u Sloveniju, Švajcarsku, Francusku i Austriju.
     Organizatori Igara, koje će se ogržati od 10. do 26. februara, nadaju se da će dolazak baklje u Italiju pospešiti do sada slabu prodaju karata. Do sada je prodato samo 60 odsto karata za Olimpijske igre, a cilj je bio čak 82 odsto

   

Bejzbol i softbol ispali sa programa OI 2012.   Izvor: B92
     08.07.2005. Međunarodni olimpijski komitet, koji zaseda u Singapuru, doneo je odluku da sa programa Olimpijskih igara od 2012. godine povuče bejzbol i softbol. Tako će broj sportova pasti sa 28 na 26.
     Bejzbol i softbol su dobili nedovoljan broj glasova i biće prvi sportovi koji su izbačeni sa olimpijskog programa još od 1936. godine, kada je otpao polo. Preostalih 26 sportova uspelo je da dobije dovoljno glasova (najmanje 50% od ukupnog broja glasača). Očekivalo se da bi ugrožen mogao da bude i tekvando, ali je taj borilački sport ipak dobio glasove više od polovine učesnika.
     Na taj način otvorio se prostor za dva od pet kandidata za proširenje. Na spisku su bili: golf, skvoš, karate, ragbi VII i roleri. Međutim, nijedan od sportova nije dobio neophodnih 76 glasova, a najbliži su bili skvoš i karate sa po 63.
     MOK je 2002. godine u Siudad Meksiku odlučio da broj sportova ograniči na 28, broj takmičenja na 301, a broj sportista na 10.500. Na istom zasedanju predsednik MOK Žak Rog predložio je da iz programa budu povučeni bejzbol, softbol i moderni pentatlon, a da umesto njih uđu golf i ragbi XV.  Ovo je posledica zasedanja u Meksiku. Trebalo im je tri godine, ali uspeli su da nas izbace. Nismo to očekivali. U svim dosadašnjim razgovorima izgledalo je da ćemo sigurno učestvovati u takmičenju 2012. godine. Ne kažem da je ovo antiamerikanizam, ali činjenica je da su ispala dva suštinski američka sporta”, rekao je šokirani predsednik Svetske softbol federacije Don Porter.
     Njegov kolega iz Svetske bejzbol federacije Aldo Notari bio je smireniji i realnije sagledao problem. Problem sa bejzbolom je u tome što najbolji igrači ne učestvuju na Olimpijskim igrama. Ipak, igraćemo u Pekingu, a sve vreme se moramo boriti za novu šansu 2016. godine”, rekao je Notari.
     Rog posle glasanja nije odbacio mogućnost povratka tih sportova na Igre, najavljujući novo glasanje posle Pekinga.

   

London domacin letnje olimpijade 2012.  Izvor: B92
     07.07.2005. Letnje olimpijske igre 2012. biće organizovane u Londonu, odlučio je Međunarodni olimpijski komitet na sednici u Singapuru. London je pobedio Pariz u poslednjem krugu najizjednačenije trke u olimpijskoj istoriji.
     Pre toga iz konkurencije su ispali najpre Moskva (97 članova glasalo u prvom krugu), zatim Njujork (100) i konačno Madrid (104). U poslednjem krugu London je sakupio četiri glasa više od Pariza.
     Uspeh je na licu mesta proslavila brojna delegacija, koju je predvodio premijer Velike Britanije Toni Bler, a slavlje na ulicama Londona počelo je odmah posle proglašenja domaćina. Zvanično okupljanje organizovano je na Trafalgar Skveru gde se okupilo više desetina hiljada ljudi.
     Predsednik kandidacionog odbora Lord Sebastijan Kou, veliki atletski šampion na srednjim prugama, na odličan način predstavio je kandidaturu svog grada pred samo glasanje. "Ovo je najbolja moguća vest za britanski sport. Imamo priliku da uradimo sve što smo želeli", rekao je posle proglašenja Kou.
     London je dva puta bio domaćin Olimpijskih igara 1908. i 1948. godine. Upravo je domaćinstvo prvih igara posle Drugog svetskog rata odigralo važnu ulogu u ovoj kampanji, jer su Britanci podsetili na pomoć koju su uputili olimpijskom pokretu u najtežem trenutku.

      

 Kome Igre 2012? Odluka se bliži...         Izvor: B92
     06.07.2005. MeGradu kandidatu za organizaciju Olimpijskih igara 2012. godine biće dovoljno 50 glasova za pobedu na glasanju na sednici Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u sredu. Glavni kandidati su London, Madrid, Moskva, Njujork i Pariz i oni se bore za svaki glas u jednom od najneizvesnijih izbora u istoriji Olimpizma.
     Odluka o organizatoru biće doneta u sredu, kada će 99 članova, od ukupno 116, tajnim elektronskim glasanjem odlučiti o gradu domaćinu. Glasanje se obavlja elektronskim putem, a svaki član ima pravo da jedanput glasa po krugu. Za pobednika je dovoljna prosta većina, u ovom slučaju 50 glasova.
     Ako posle prvog kruga glasanja nijedan grad ne dobije većinu, održava se novi krug, a iz glasanja ispada grad koji je dobio najmanje glasova. Ime eliminisanog grada saopštava se odmah, a potom se održava onoliko glasačkih krugova koliko je potrebno da se dobije pobednik. Ako glasanje spadne na dva grada, pobednik je onaj koji u poslednjem krugu dobije više glasova.
     Članovi MOK-a iz zemalja iz kojih su gradovi kandidati nemaju pravo glasa sve dok ti gradovi učestvuju u glasanju. Francuska, Rusija, SAD i Velika Britanija imaju po tri člana MOK, dok Španija ima dva. Jedan član iz Francuske neće biti prisutan na glasanju.
     Kada jedan grad bude eliminisan, članovi MOK iz te zemlje uključiće se u glasanje, tako da će broj glasova biti veći u svakoj rundi. Uobičajeno je da predsednik MOK ne glasa, ali se očekuje da uloži glas ako u poslednjem krugu rezultat bude nerešen. Osim predstavnika Francuske, na glasanju neće biti ni predstavnika Grčke, dok je predstavniku Bugarske oduzeto pravo glasa.
     Predsednik MOK Žak Rog konačnu odluku će saopštiti u 13:45 po našem vremenu.

     

 MOK traži domaćina ZOI 2014. godine        Izvor: B92
     01.06.2005. Medjunarodni olimpijski komitet otvorio je danas konkurs za domaćina Zimskih Olimpijskih igara 2014. godine. MOK je nacionalnim olimpijskim komitetima uputio poziv za slanje prijava. Prijave nacionalnih komiteta moraju da budu poslate MOK-u do 28. jula 2005.
      Izvršni odbor MOK-a će na sednici koja će se održati od 21. do 23. juna sledeće godine odlučiti da li će prihvatiti sve kandidature ili će skratiti listu potencijalnih organizatora igara. Komisija će gradove kandidate posetiti u januaru i februaru 2007. godine. Iste godine u Gvatemali biće izabran grad domaćin Zimskih Olimpijskih igara 2014. Kandidature su najavili južnokrejski Pjongčang, švedski Ostersund i austrijski Salcburg.
      Pjongčang i Salcburg su konkurisali i za domaćina ZOI 2010. godine, koje će, ipak, biti organizovane u Vankuveru u Kanadi. Predstavnici glavnog grada Bugarske - Sofije i kineskog Harbina nagovestili su ranije da razmišljaju o kandidaturi.

     

 MOK traži domaćina LOI 2012. godine        Izvor: B92
     01.06.2005. Na 117. sesiji Međunarodnog Olimpijskog komiteta, koji se održava od 6. - 9. jula 2005. u Singapuru, bice doneta odluka o domacinu XXX letnjih Olimpijskih igara.
     Kandidati su:

    
Paris
(FRA)
New York
(USA)
Moscow
(RUS)
London
(GBR)
Madrid
(ESP)

      Salcburg kandidat za ZOI 2014.         Izvor: B92
     25.01.2005. Austrijski grad Salcburg biće kandidat za orgnaizatora Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, saopštio je danas Olimpijski komitet te zemlje.
     "Ovom kandidaturom Salcburg dobija jedinstvenu priliku da se nadje u centru pažnje sporta u sveta i da Austriji donese ekomonski, društveni i politički rast", izjavila je portparol državnog sekeretarijata za sport Aleksandra Natmesing.
     Salcburg, grad koji se nalazi u zapadnim Alpima, bio je kandidat i za ZOI 2010. godine, ali je izgubio od kanadskog Vankuvera. Austrija je dva puta organizovala zimske olimpisjke igre, 1964.i 1976. godine, u Inzbruku.
     Salcburg bi mogao da se nađe u veoma jakokoj konkurenciji južnokorejskog Pjongjanga, koji takodje ponavlja pokušaj, pošto je takođe izgubio za 2010. godinu.
     Medju ostalim kandidatima su nemački Minhen, švedski Ostersund, kineski Harbin i bugarska prestonica Sofija.
     Krajnji rok za kandidature je 28. jul ove godine, a Međunarodni olimpijski komitet saopštiće ko su finalisti u junu 2006, a pobednika u julu 2007. godine.

     

 Pjeongčang prvi kandidat za ZOI 2014        Izvor: B92
     23.12.2004. Južnokorejski grad Pjeongčang ponovno će se kandidovati za organizaciju Zimskih olimpijskih igara, odlučio je Olimpijski komitet Južne Koreje.
     Korejci se nadaju da će uspeti da dobiju ZOI 2014. godine, pošto su od kanadskog Vankuvera izgubili u ‘trci’ za domaćina Igara 2010. godine.
     Pjeongčang se nalazi u provinciji Kangvon, 180 kilometara od glavnog grada Južne Koreje Seula. Odluku o kandidaturi mora da potvrdi Skupština Južnokorejskog olimpijskog komiteta na zasedanju 29. decembra. Vlada u Seulu obećala je da će kandidaturu pomoći sa 3,2 milijarde dolara, koji će se prvenstveno utrošiti na izgradnju infrastrukture.
     Domaćin ZOI 2014. biće izabran na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta u julu 2007. godine. Azija je samo jednom bila domaćin zimske Olimpijade, 1972. godine, kada su Igre održane u japanskom Saporu.

     

 Ore i Estersund kandidati za ZOI 2014.        Izvor: B92
     07.12.2004. Olimpijski komitet Švedske saopštio je u sredu da će se kandidovati za domaćina Zimskih Olimpijskih igara 2014. godine.
     Mogući domaćini ZOI 2014. godine biće gradovi u centralnoj Švedskoj Estersund i Ore. Švedska se u poslednjih 20 godina čak šest puta kandidovala za domaćina ZOI, ali nijednom nije uspela u svojim namerama.
     Olimpijski komitet Švedske će prijavu poslati u maju sledeće godine. Krajnji rok za podnošenje kandidatura je 28. jul 2005, a Međunarodni olimpijski komitet će jula 2007. godine odlučiti ko će biti domaćin Zimskih Olimpijskih igara.
     Funkcioner Olimpijskog komiteta Švedske Per-Aksel Erikson procenio je da će troškovi održavanja igara iznositi otprilike 5,5 milijardi kruna (617 miliona evra).
     Kandidati za domaćina ZOI 2014. godine su i austrijski gradovi Inzbruk i Salcburg, glavni grad Bugarske Sofija i južnokorejski Pjongčang i Mušu. Salcburg i Pjongčang su bili kandidati i za ZOI 2010. godine, koje će se održati u Vankuveru u Kanadi.
     Švedska nikada nije organizovala ZOI, ali je bila domaćin Letnjih Olimpijskih igara 1912. godine, kao i konjičkih takmičenja OI 1956. u Melburnu (!?).
     Estersund i obližnji Ore su vrhunski skandinavski skijaški centri. Estersund i Ore su konkurisali i za organizaciju igara 1994. godine, ali  bili drugoplasirani iza nedalekog norveškog Lilehamera. Japanski Nagano je organizovao ZOI 1998. godine, a švedski gradovi su bili tek treća solucija, dok je u borbi za domaćina ZOI 2002. Solt Lejk Siti pobedio usamljeni Estersund. Ore je ranije izgubio i zajedničke ponude sa obližnjim Falunom za organizovanje igara 1984, 1988. i 1992. godine.
     Stokholm je bio jedan od kandidata za letnje OI 2004. godine, koje su pripale Atini.

     

 Torino 2006: Put olimpijske baklje       Izvor: B92
     07.12.2004. Olimpijska baklja za Zimske Olimpijske igre 2006. godine u Torinu proći će kroz celu Italiju, a prvi će je poneti osvajač zlatne medalje u maratonu na ovogodišnjim igrama Stefano Baldini, saopštili su danas organizatori. Olimpijski plamen proćiće i pored Krivog tornja u Pizi i Grand kanala u Veneciji.
     Putanja baklje objavljena je tačno godinu dana pre početka štafete, koja će trajati 64 dana i biće duža od 11.000 kilometara. Kraj štafeti biće 10. februara 2006. godine na svečanoj ceremoniji otvaranja.
     Baldini će trčati prvih 400 metara štafete, koja će krenuti iz Rima 8. decembra sledeće godine. Olimpijsku baklju će nositi ukupno 10.000 ljudi plus čovek koji će je zapaliti na svečanom otvaranju. Baklja će u Torino doći nedelju dana pred početak OI, a na svom putu proći će i kroz Firencu, Đenovu, Sardiniju, Siciliju, Napulj, Bolonju, Veneciju i Milan.
     Nakon završetka igara baklja će se vratiti u Kortinu D'Ampezo na 50-ogodišnjicu OI 1956. godine koje su tamo i održane.
     Dizajn baklje napraviće kompanija Pininfarina, čiji je rad poznat po automobilima Fiat i Ferari.

 

 ZOI u Torinu i dalje pod istragom       Izvor: B92
     07.12.2004. Finansijska policija pretresla je prostorije Italijanskog olimpijskog komiteta i Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara 2006. godine u Torinu, saopštili su u četvrtak izvori iz istrage u Italiji.
     Predsednik Organizacionog komiteta Valentino Kastelani je potvrdio da je policija pretresla sedište te organizacije. Pre nedelju dana policija je posetila i kompaniju koja je zadužena za izgradnju objekata za ZOI 2006. godine. Izvori su naveli da je pretres u Torinu i u Rimu deo akcije torinskog tužilaštva. Policija je pokazala nalog za pretres u kojem se kao razlog navode "moguće neregularnosti u upravljanju komitetom". Kastelani je rekao da pretres nije deo istrage za kriminalna dela.
     "Nema pretpostavke da je u pitanju prestup ili nešto slicno", rekao je Kastelani novinarima u centrali Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani.
     "To je bio običan zahtev za informacijama... a u to nas uvereva i činjenica da nisu tražili ništa određeno", dodao je predsednik OK, dodajući da ne zna ko se žalio policiji.
     Prema njegovim rečima, policija je neke dokumente kopirala i te kopije odnela.

     


1984 - 2004

     Dve decenije od zimskih olimpijskih igara u Sarajevu
     Pre 20. godina, 8. februara 1984, pogledi gotovo celog sveta bili su uprti ka koševskom stadionu na kojem se odvijala ceremonija otvaranja 14, zimskih olimpijskih igara.
     Sa setom i uzdahom prisetiće se Sarajlije, a zasigurno i brojni poštovaoci nekadašnje Jugoslavije, onog prelepog osmofebruarskog dana od pre dve decenije, kada je Sarajevo bilo olimpijski grad.

     Detaljnije >>>> (Tekst Slobodana Stajića, Politika, 07.02.2004.)

 

     XXI Zimske Olimpijske igre u Vankuveru 2010!
     2. jula 2003. na sesiji MOK-a koja je održana u Pargu, odlučeno ja da domaćin XXI Zimskih olimpijskih igara 2010. godine bude kanadski grad Vaknuver.
     Posle prvog kruga galsanja, kandidati su osvojili: Pjong Jang-51, Salzburg-16, Vankuver-40 glasova. Kako ni jedan grad nije osvoio više od 1/2 (od 107) glasova, do odluke se došlo u drugom krugu glasanja između dva grada sa najviše osvojenih glasova u prvom krugu. Tada je Vakkuver osvoio 56 glasova ispred Pjong Janga sa 53 glasa i na taj načun postao domaćin ZOI 2010.
     Izmeću devet gradova koji su istakli početnu kandidaturu za ove ZOI bilo je i Sarajevo.

       


 

Strane sa olimpijskim temama:
 

 


NAZAD