VIII   WINTER EYOF - JACA 2007

8. ZIMSKI OLIMPILJSKI FESTIVAL MLADIH EVROPE - HAKA 2007

Haka, Španija, 17-24 Februar 2007.        www.jaca2007.es

18.02.2007. 19.02.2007. 20.02.2007. 21.02.2007. 22.02.2007. 23.02.2007.

Ceremonija otvaranja

         
CANDANCHÚ
BIATLON
International Biathlon Union
www.biathlonworld.com
    Sprint Pursuit   Štafeta
mešovito
ASTÚN,   CANDANCHÚ
ALPSKO SKIJANJE

International Ski Federation

www.fis-ski.com
  Super
veleslalom
(m+ž)
Veleslalom Veleslalom Slalom Slalom
CANDANCHÚ
SKIJAŠKO TRČANJE

International Ski Federation

www.fis-ski.com
  klasik
(m+ž)
  Slobodno Sprinz Štafeta
mešovito
ASTÚN  CANDANCHÚ
SNOWBOARD

International Ski Federation

www.fis-ski.com
    Boarder
cross
Boarder
cross
Slalom  
JACA
HOKEJ NA LEDU
International Ice Hockey Federation

www.iihf.com
  Preliminarna takmičenja Polufinale Finale
JACA
UMETNIČKO KLIZANJE
International Skating Union

www.isu.org
  Kratki
sastav
(ž)
Kratki
sastav
(m)
Slobodni
sastav
(ž)
Slobodni
sastav
(m)
 

Ceremonija zatvaranja

         

DEŠAVANJA:


 EYOF Haka2007 - Poslednji dan festivala      Izvor:B92
     23.02.2007. Poslednjeg dana Zimskog Olimpijskog festivala mladih na programu je bio nordijski maraton na 5 km u kombinaciji muškaraca i žena. Srpska ekipa koju su sačinjavali Belma Šmrković, Sanjin Dizdarević, Branka Kuzeljević i Milan Mitrović nije završila trku. U osunčanom skijaškom centru Kandacuu, posle prvog kruga Belma Smrković je bila na predzadnjoj poziciji. Štafetu je predala Sanjinu Dizdareviću koji je odustao od daljeg takmičenja posle peha sa štapom.

     U 20h je bilo svečano zatvaranje 8. zimskog EYOF-a. Najbolje plasirana ekipa je bila ruska sa 4 zlatne, 3 srebrne I 4 bronzane medalje. Naš tim se vraća sa bronzanom medaljom čiji je nosilac Nina Micić.

Polazak srpske ekipe je bio zakazan u 9h ispred Studentskog doma Saragose, gde su takmičari bili smešteni. Vožnja autobusom je bila na relaciji Haka-aerodrom Saragosa odakle je naš tim poleteo zajedno sa slovenačkom, bosanskom i hrvatskom reprezentacijom u Zagreb. U Beograd su stigli u ponoć puni utisaka.

     I ako je bilo pojedinih propusta u organizaciji, celokupan utisak je vrlo pozitivan. Ovo je jedno odlično iskustvo pred olimpijadu u Vankuveru u kojoj će većina ovog tima i učestvovati, izjavio je šef misije, Sreten Nikolić.

  

 EYOF Haka2007 - Boris Judin peti u snowboard veleslalomu      Izvor:B92
     22.02.2007.
     Snowboard:
Posle četvrtog mesta u paralel-veleslalomu, mladi srpski Olimpijac Boris Judin ostvario je još jedan odličan rezultat i Haki. U snowboardveleslalom trci stigao je do petog mesta, čime je još jednom potvrdio visoku klasu i izuzetan talenat. Čini se da samo zahvaljujući visokom startnom broju (44) i relativno lošoj prvoj vožnji (nije se ni moglo bolje po izrovanoj stazi), Judin nije stigao do medalje. Kao osmoplasirani posle prve vožnje zablistao je u drugoj i postigao drugo vreme, ali je na kraju sve to bilo dovoljno samo za 5. mesto.
     Vrlo dobar nastup naših momaka upotpunio je i Strahinja Čupović plasmanom na 10. mesto. Stevan Vulićević je zauzeo 33. mesto
     Nina Micić, samo 24 sata posle istorijske srebrne medalje osvojene u paralel-veleslalomu, nije uspela da dodje do jos jednog odličja, pošto je juče odustala u drugoj vožnji. Posle prve vožnje zauzimala je za nju skromno sedmo mesto pa je na drugoj stazi, u želji da se domogne još jedne medalje, dala i više od maksimuma i odustala. Nina će ostati upamćena kao prvi Srpski sportista osvajač medalje na nekom od Zimskih Olimpijskih festivala mladih Evrope.
     Alpsko skijanje:
     Srpski skijaši su u veleslalomu ostavili bolji utisak, nego pre dva dana u slalomu. U konkurenciji 103 takmičara, Igor Lacković je zauzeo 38. mesto, što je najbolji rezultat među našim alpincima u Haki. Stefan Vukić bio je 42 a Jovan Kocić je zauzeo 43. mesto. Staza je bila veoma teška pa je obe vožnje završilo 57 takmičara među kojima i svi srpski skijaši.
     Skijaoko trčanje:
     Na startu trke nordijaca pojavilo se 95 takmičara. Od reprezentativaca Srbije, najbolji je bio Sanjin Dizdarević na 86. mestu, Milan Mitrović bio je 87. a Nikola Kutlašić 90. Devojke su se takmičile na deonici od 7.5km uz učešće dve takmičarke iz Srbije.. Belma Šmrković je osvojila 71. mesto, dok je olimpijka Branka Kuzeljević zauzela 73. poziciju od 82 trkačice.
     Petak 23.02.2007.  je u Haki poslednji dan takmičenja, stim da je za sportiste Srbije juče festival završen, s obzirom da u sportovima (hokej i biatlon kombinacija) nemamo predstavnike.

  

 EYOF Haka2007 - Srebro za Nini Micić       Izvor:B92
     21.02.2007. Srpska takmičarka Nina Micić osvojila je srebrnu medalju u snoubordu na Zimskom olimpijskom festivalu mladih Evrope (EYOF) u španskom gradu Haka. Takmičarka smučarskog kluba Rojal iz Beograda u disciplini paralel veleslalom izgubila je u velikom finalu od Austrijanke Ime Mešik.
     "Prezadovoljna sam, uprkos kiksu koji sam doživela u prvoj trci. Očekujem da postignem još bolje rezultate u četvrtak, a ova medalja je veliki podstrek za mene", rekla je Nina.
     Srpska takmičarka je prethodno nadmašila Nemicu Merlani Modeger, u četvrtfinalu Ruskinju Olgu Kel, a u polufinalu Švajcarkinju Ivon Šuc, kasnije osvajačicu bronzane medalje. Micićeva je srebrnu medalju osvojila u konkurenciji 42 takmičarke.
     Medalja 16-godišnje Nine Micić je prva za Srbiju u istoriji EYOF-a. Nekadašnja Jugoslavija na EYOF-u učestvuje od 1995. godine, kada ja takmičenje održano u Andori.
     U muškoj konkurenciji paralel veleslaloma 17-godišnji Boris Judin zauzeo je četvrto mesto sa 76 stotinki zaostatka za Rusom Dimitrijom Bazanovim u trkama za bronzu. Strahinja Čupović je bio 14. u konkurenciji 59 takmičara.
     Letnji EYOF se ove godine održava u Beogradu, gde će učestvovati sportisti stari do 17 godina.

  

 EYOF Haka2007 - Srpske skijašice nisu imale sreće  Izvor:www.okscg.org.yu
     20.02.2007. Treceg dana takmicenja, osetio se veliki nedostatak snega. Trke su, kao i do sada odrzane u razlicitim skijaskim centrima. Organizator je obezbedio topove, tako da je svaka staza bila prekrivena slojem vestackog snega.
    
Alpsko skijanje:
    
U Astonu je pocela u 9 i 45 prva, a u 12 i 30 druga trka u kategoriji slaloma za muskarce. Obzirom da je bila izuzetno jaka konkurencija nasi momci nisu zauzeli zavidne pozicije. Najbolje plasiran je bio Jovan Kocić na 43. mestu. Vukić Stefan je bio deset mesta ispod, dok je Igor Lacković ispao sa staze tokom druge voznje. Zlatna medalja pripala je Masdal Knutu iz Norveske, srebro Luecer Timu iz Svajcarske, dok je 3 mesto otislo u Francusku mladom Rodzeru Brisu.
    
Skijaoko trčanje:
     U 9h oznacen je start muskaraca u kategoriji skijaskog trcanja, dok su zene zapocele trku u 10 i 30. Plasman nasih je bio veoma priblizan, obzirom da su momci jedan za drugim ulazili u ciljni prostor. 86. je bio Mitrović Milan, 87. Dizdarević Sanjin, 88, Kutlašić Nikola. Zlato je uzeo Eisenlauer iz Nemacke, Orebro Pelegrin (ITA), dok je pozicija treceg pripala rusu Sedovu Jedina nasa predstavnica u ovom sportu, Kuzeljević Branka, zavrsila je trku na 77. poziciji. Prve tri plasirane su Tanjina (RUS), Kristofersen (NOR) i Heinanen (FIN).
    
Snowboard:
    
Snou bord ekipa, od koje se najvise ocekuje na ovom takmicenju uspela je da ostvari fantastican rezultat. Naime, troje od petoro predstavnika je uslo u prvih 16 i time su se kvalifikovali za takmicenje u paralel veleslalomu koji ce se odrzati sutra u Pantikozi. Nina Micić, svetski juniorski prvak, imala je zdravstvenih problema uoci trke ali to je nije omelo da zauzme drugo mesto u ukupnom plasmanu, odmah iza austrijanke Mesik. Boris Judin posle pauze od dve godine se vratio na stazu na najbolji moguci nacin, zauzevsi 5 poziciju, dok je Strahinja Čupović 14. Luka Nikolic je osvojio 34. poziciju. Ovo je odlican rezultat, obzirom da Luka vozi snouborder kros, koji je u Haki nazalost otkazan. Oprema i stil voznje se znatno razlikuju u ove dve discipline, tako da je ovaj mladi takmicar napravio veliki uspeh usavsi u prvu polovinu po rezultatu. Odmah iza njega je bio Vulicevic Stefan na 37. poziciji.

     
Sutra u 10 je zakazan veleslalom za zene, paralel veleslalom, biatlon i umetnicko klizanje.

  

 EYOF Haka2007 - Srpske skijašice nisu imale sreće  Izvor:www.okscg.org.yu
     19.02.2007. Danas Srbija nije imala srece u suncanoj Haki.
    
Alpsko skijanje:
     U Aspenu je vozena trka slaloma za zene. Iako je bila prisutna izuzetno jaka konkurencija, Nevena Ignjatović je zauzela18. poziciju posle prve voznje. Ovaj sjajan rezultat je pokvaren na pretposlednjoj kapiji tokom druge voznje, gde je nasa takmicarka na kratko izletela sa staze i time pokvarila svoje prolazno vreme.  Nevena Ignjatovic je zavrsila trku na 45 poziciji, dok je njena imenjakinja, Trmcic Nevena pet mesta ispod. Zlatna medalja, ovom prilikom odlazi Sloveniji, tacnije Stuhec Ilki, srebrna Bailet Margot (FRA), dok je bronzu osvojila Schild Bernadette.
    
Umetničko klizanje:
     Ni Jovana Stanisavljevic, jedini predstavnik u umetnickom klizanju, nije imala vise srece. Posle dva pada ostala je na 29 mestu. Video se osetan psihicki pad tokom prvog peha, i na zalost Jovana nije uspela da na adekvatan nacin izgura dalji tok takmicenja. Prva je bila ruskinja Tertychnaya, druga italijanka Detrovato, a trece mesto pripalo je Gierock iz Nemacke.

    Sutra 20.02.2007. se očekuju trke bordera, nordijaca i alpinaca.
    
Alpsko skijanje - trka SLALOMA za muskarce zakazano je za 9 i 45. Ovde cemo imati tri predstavnika Kocic Jovana (startni broj 56), Laskovic Igora (88) i Vukic Stefana (97.) Obzirom da se za trku prijavilo 120 takmicara, start druge voznje ce poceti tek u 12i30.
     Borderi za sutra iscekuju kvalifikacionu trku u disciplini paralel veleslaloma. Nina Micić će startovati 6, dok muski seo ekipe imaju 12.(Čupović Štrahinja) 23.(Stevan), 26.(Nikolic Luka) i 27 (Boris Judin) startnu poziciju. Vozice se dve trke u ski centru Pantikoza. Prvih 16 ucesnika sa najboljim vremenom prolaze u dalji tok takmicenja zakazanog za 21. februar. Od Nine se ovde najvise ocekuje. Isčezao je bol u kolenu, ali se kao problem javila visoka temperatura, koja je nije pustala tokom citavog treninga. Nadamo se da ce se sutra kvalifikovati kako bi dala svoj maksimum na predstojecem takmicenju, izjavio je Dragan Andrijevic, predsednik snou bord reprezentacije. Ocekivanja su i da ce se kvalifikovati barem dva muskarca iz nasega tima.
    
Srpska reprezentacija ima 3 svoja predstavnika u nordijskom trcanju u muskoj i jednog u zenskoj konkurenciji. Pocetak trke je zakazan u 9 casova za zene i u 10 i 30 za muskarce. Dizdarević ce startovati 19., Mitrović 30., Kutlešić 53, dok Branka Kuzeljević ima 17. startnu poziciju.

  

 Zimski EYOF Haka2007 - Učestvuje 18 sportista iz Srbije  Izvor:www.okscg.org.yu
     18.02.2007. Drugog dana EJOF-a sve je proteklo u znaku priprema za predstojeća takmicenja. Takmičari su imali dvočasovni trening na vrlo nepovoljnim uslovima. Sneg, ali vlažan je padao čitav dan, što je išlo na štetu organizatoru. Uslovi za vožnju su bili otežani ne samo zbog podloge, vec i zbog magle koja se nije spuštala tokom čitavog pripremnog perioda.
     Iako je neizvestan ishod takmicenja u toku sledećih nekoliko dana, za sada nije otkazana ni jedna disciplina osim snouborder krosa i super veleslaloma. Snouborder kros će biti zamenjen kombinacijom slaloma i krosa. U ovom slučaju umesto grupnog nastupa,na stazi će se naći samo jedan takmičar kome će se meriti vreme do trenutka prolaska kroz cilj.

     U 16h  održao se žreb u kategoriji slaloma za žene. S obzirom da je Nevena Ignjatović 30, a Nevena Trmcic 64 u ukupnom plasmanu, pod tim rednim brojevima će i startovati. Početak prve trke je zakazan za 10 h, dok druga počinje u 12 i 30. Ovo su jedine trke zakazane za sutra, ostalim takmičarima predstoji pripremni period..

      -Od ovih mladih takmičara se po prvi put očekuje da se takmiče, a ne samo da učestvujuNajvise nade ulažemo u bordere koji su se vec dokazali na svetskoj sceni, i sad je pravo vreme da potvrde svoj uspeh, mada ne osporavamo kvalitete ostalih takmičara. Nevena Ignjatovic sutra vozi slalom, disciplinu u kojoj se nalazi na 17 mestu svetske liste u svom godištu. Srbija do sada nije osvojila ni jednu medalju na zimskim olimpijskim igrama mladih, i nas cilj je da to promenimo- kaže Sreten Nikolić, šef naše misije u Haki.

     Svečano otvaranje počelo je  sa malim zakašnjenjem oko pola 8 u novo-otvorenoj ledenoj dvorani.43 nacije su prisustvovale ovoj manifestaciji ukljucujuci i 32 naše Misije

  

 Zimski EYOF Haka2007 - Učestvuje 18 sportista iz Srbije  Izvor:www.okscg.org.yu
     16.02.2007. Delegacija Srbije koja broji 32 člana (od toga18 sportista), na čeli sa Predsednikom IO Smučarskog saveza Srbuije Sretenom Nikolićem, vešeras kreće put Hake. Polaze u 20h ispred Sava centra autobusom Laste do aerodroma u Zagrebu. Čarter letom, zejedno sa delegacijama Hrvatske, BiH, Slovenijei biće prevezena direktno do Saragose u Španiji, odakle do Hake imaju još 135km.

  

 Zimski EYOF Haka2007 - Učestvuje 18 sportista iz Srbije  Izvor:www.okscg.org.yu
     16.02.2007. Na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih [EYOF], koji se od 18. do 23. februara održava u Haki [Španija], Srbiju će predstavljati 18 takmičara u alpskom smučanju, snoubordu, skijaškom trčanju, bijatlonu i umetničkom klizanju, najavio je danas u Olimpijskoj kući predsednik Olimpijskog komiteta Srbije [OKS] Ivan Ćurković.
     "Na takmičenje koje se održava pod poktoviteljstvom Evropskog olimpijskog komiteta srpski olimpijci uzrasta od 14 do 18 godina kreću u petak iz Beograda i u konkurenciji 1.298 takmičra iz 44 zemlje pokušaće da ostvare dobar plasman i na najbolji način predstave Srbiju i Beograd, koji je u julu ove godine domaćin letnjeg festvala mladih Evrope", naveo je Ćurković.
    
Predsednik OKS uveren je da je EYOF odlična prilika za naše mlade sportiste da nastupe na medjunarodnoj sceni i u najjačoj konkurenciji provere realne domete.
    "Rezultati naših predstavnika u zimskim sportovima dokaz su da se u toj oblasti stvari razvijaju nabolje i tom pogledu ovaj festival je izuzetno značajan", poručio je Ćurković.
     Šef naše delegacije u Haki, Sreten Nikolić, dodao je da naš mladi olimpijski tim predstavlja budućnost našeg sporta, uveren da će na predstojećem EYOF-u postići dobre rezultate.
     "Optimista sam sa razlogom, posebno kada je u pitanju snoubord, odnosno Nina Micić i Boris Judin koji mogu da osvoje i neku od medalja. Takodje, mnogo očekujemo i u alpskom skijanju od Nevene Ignjatović i Jovane Stanisavljević u umetničkom klizanju", zaključio je Nikolić.

  

 U Haki 18 sportista iz Srbije     Izvor: www.okscg.org.yu
     08.02.2007. Na 14. sednici Predsedništva OKS usvojen je i konačni sastav ekipe za Osmi olimpijski festival mladih Evrope u zimskim sportovima, koji će se održati u Haki (Španija) u drugoj polovini februara.

U Haki od 18. do 23. februara boje Srbije braniće 18 takmičara u alpskom skijanju, snoubordu, nordijskom skijanju, bijatlonu i umetničkom klizanju. Konačna poimenična prijava za ovo takmičenje je:

  

 Poimenična prijava učesnika VIII Zimskog EYOF-a-Jaca 2007

No

Ime i Prezime

Pol

sport

Funkcija

1

Sreten Nikolic

M

 

Šef Misije

2

Gordana Nikolić

Ž

 

Sekretar Misije

3

Čedo Miljević

M

 

Lekar

4

Ninoslav Cvetanović

M

 

Fizioterapeut

5

Nada Nikolić

Ž

 

Novinar

6

Dragan Andrijević

M

Snowboard

Trener

7

Jurica Stanković

M

Snowboard

Trener

8

Luka Nikolić

M

Snowboard

sportista

9

Strahinja Čupović

M

Snowboard

sportista

10

Stevan Vulićević

M

Snowboard

sportista

11

Boris Judin

M

Snowboard

sportista

12

Nina Micić

Ž

Snowboard

sportista

13

Srđan Šabanović

M

Alpsko skijanje

Trener

14

Milan Matić

M

Alpsko skijanje

Trener

15

Stefan Vukić

M

Alpsko skijanje

sportista

16

Veljko Zdravković

M

Alpsko skijanje

sportista

17

Igor Lacković

M

Alpsko skijanje

sportista

18

Jovan Kocić

M

Alpsko skijanje

sportista

19

Nevena Ignjatović

Ž

Alpsko skijanje

sportista

20

Nevena Trmčić

Ž

Alpsko skijanje

sportista

21

Radosav Jelisijević

M

Smučarsko trčanje

Trener

22

Radojko Jelisijević

M

Smučarsko trčanje

Trener

23

Sanjin Dizdarević

M

Smučarsko trčanje

sportista

24

Milan Mitrović

M

Smučarsko trčanje

sportista

25

Nikola Kutlašić

M

Smučarsko trčanje

sportista

26

Branka Kuzeljević

Ž

Smučarsko trčanje

sportista

27

Murat Garibović

M

Biatlon

Trener

28

Almir Džeković

M

Biatlon

Trener

29

Anes Zekić

M

Biatlon

sportista

30

Belma Šmrković

Ž

Biatlon

sportista

31

Ana Čule

Ž

Umetničko klizanje

Trener

32

Jovana Stanisavljević

Ž

Umetničko klizanje

sportista

      

 Zimski EYOF Jaca2007 - Učestvuje 19 sportista iz Srbije Izvor: OKS
     11.01.2007. Organizacioni komitet predstojećeg Zimskog Olimpijskog festivala mladih - EYOF, koji se od 17-24. februara 2007 održava u Haki - Španija, objavio je da će učestvovati 1298 takmičara iz 44 zemlje Evrope. Samo malta, Luksemburg i Moldavija neće imati svoje takmičare.
     Na programu festivala je 6 zimskih sportova: Alpsko skijanje, Snowboard, Skijaško trčanje, Biatlon, Umetničko klizanje i Hokej na ledu.
    
Predsedništvo OK Srbije je na sednici održanoj još 01.12.2006. usvojilo poimeničnu prijavu sportista za Zimski EYOF 2007. u Haki koja broji 19 sportista i 9 trenera iz Srbije. Zvanični deo Misije za Haku brojaće šest članova.
    
Olimpijske aktuelnosti - detaljnije  > > >

    


Mapa borilišta u Jaki

CANDANCHÚ
ALPSKO SKIJANJE Veleslalom
SKIJAŠKO TRČANJE

BIATLON
ASTÚN
ALPSKO SKIJANJE Specijal slalom
Formigal
ALPSKO SKIJANJE
SuperG
Panticosa
SNOWBOARD Veleslalom, snowboardcross
 
JACA
UMETNIČKO KLIZANJE
HOKEJ NA LEDU

      ISTORIJAT EYOF-a

 Olimpijski festival mladih Evrope (EYOF), letnji i zimski se održavaju pod patronatom MOK-a i EOK-a. Beograd je domaćim letnjeg festivala 2007. godine.
      Idejni tvorac igara je Žak Roh, koji je početkom posledlnje decenije 20. veka bio predsednik Evropskih olimpijskih komiteta (EOK). Sada je predsednik MOK-a ali i dalje izuzetno podržava takmičenje mladih evropskih sportista.
     Prvi zimski Olimpiski festival mladih Evrope održan je:
- 1991. u Briselu (Belgija), a potom
- 1993. u Aosti (Italija)
- 1995. u Andori (Španija)
- 1997. u Sundsvalu (Švajcarska)
- 1999. u Popard Tarami (Slovačka)
- 2001. u Vokatiju (Finska)
- 2003. na Beledu (Slovenija). detalji . . .
- 2005. u Monthey (Švajcarska) detalji . . .

ZimskiOlimpijski festival mladih Evrope
Bledu 2003. Slovenija
www.eyof2003.org
Festival Olimpico Invernale della Gioventů Europea 2005
Monthey 2005. Švajcarska, 22-29 Januar 2005
www.monthey2005.ch
Festival Olimpico Estivo della Gioventů Europea 2005
Lignano 2005. Italija
www.lignano2005.it
ZimskiOlimpijski festival mladih Evrope
Jaca 2007. Španija
www.jaca2007.es
Letnji Olimpijski festival mladih Evrope
Beograd 2007. Srbija
www.beograd2007.org

NAZAD