FIS Svetsko prvenstvo u Alpskom skijanju 2003.
02.-16.02.2003.    St.Moritz, Švajcarska

      
                    
Na ovom Svetskom prvenstvu učestvovala su dvatakmičara Srbija i Crne Gore.
U slalomu i veleslalomu borili su se Jelena Lolović i Veljko Đorđević.
Učinak: 37. mesto Jelene Lolović u veleslalomu


Dešavanja:
      28.Svetsko prvenstvo je završeno, a naredno 2005 godine će se održati u  italijanskom BORMIJU.
       1
6.02.2003. Slalom - muškarci
      
Poslednjeg takmičarskog dana Svetskog prvenstava zlatnu medalju u muškom slalomu je osvoio Ivica KOSTELIĆ koji će sa uspehom svoje sestre Janice sigurnu ući u ski istoriju. Drugo mesto je pripalo sedmom posle prve vožnje švajcarcu Silvanu CURBRIGENU na rdadost domaćih navijača. Italijan Đorđo ROKA sa tri stotinke slabijim vremenom se morap zadovoljiti trećim mestom i bronzanom medaljom.
     1
5.02.2003. Slalom - žene
    
Janica Kostelić, 21-godišnja zagrebčanka, osvojila je i drugu zlatnu medalju na ovom Svetskom prvenstvu. Zlato u slalomu je osvojila prilicno ubedljivo, sa 68 stotinki prdnosti, ispred austrijanki Marliz ŠILD i Nikol HOSP. Jedna od očekivanih favorita, Anja PERSON, u prvoj vožnji je napravila nekoliko grešaka te i pored najboljeg vremena u drugoj vožnji, preostalo joj je četvrto mesto.
     Jelena LOLOVIĆ, najbolja skijašica Srbije i Crne Gore nije uspela da zabeleži plasman u slalomu, obzirom da je odustala u prvoj vožnji. Pala je u samom finišu staze, pošto je na prolaznom vremenu zaostajala za Kostelićevom nešto više od tri sekunde. Propustila je novu priliku za dobrim plasmanom, ali juče je očigledno nedostajalo koncentracije. Jelena odmah putuje u Sloveniju gde će 17.02.2003. učestvovati na Nacionalnom prvenstvu Slovenije u skijanju.

     13.02.2003. Veleslslom - žene
     Zlatna medalju je osvojila
21-godišnja šveđanka Anja PERSON, druga je bila italijanka Deniz KARBON, a treća kanađanka Alison FORSAJT
     Jelena LOLOVIĆ, 21-godišnja članica ski kluba Čukarički
- Beograd, krenula je kao 51 od 80 takmičarki na startu. Zauzela 37. mesto od 51 zakmičarke koje su završile obe vožnje. Za vodećom Anjom Person zaostala je nepunih 10 sekundi. Ona je debitovala na ovom Svetskom prvenstvu, jer je pre dve godine u Sent Antonu na treningu polomila palac, pa nije mogla da vozi trke.
  
  
     12.02.2003. Veleslslom - muškarci
     Bodi MILER, američki as, osvoio je zlatnu medalju u veleslalomu na 28. Svetskom prvenstvu u Sent Moricu. Srebrna medalja pripala je austrijskom asu, 32-godišnjem Hansu KNAUSU, a do bronze je na čudesan način stigao 31-godišnji amerikanac Erik ŠLOPI!
     Tri dana pre završetka takmičenja, 25-godišnji Bodi Miler postao je najuspešniji pojedinac, sa dve zlatne i jednim srebrnom medaljom.
      Veljko ĐORĐEVIĆ, 18-godišnji reprezentativac Srbije i Crne Gore, odustao je u drugoj vožnji veleslaloma. Posle prve, sa startnim brojem 97, Veljko je zauzimao 74. mesto, sa tačmo 9 sekundi zaostatka za vodećim iz prve vožnje austrijancem Hansom Knausom. Ovim je propustio priliku za plasman oko 50. mesta, št bi mu u najgorem slučaju domelo oko 85 FIS bodova! Prava je šteta što je debi na velikoj sceni Veljko Đorđević okončao odustajanjem.   

     10.02.2003.  KOMBINACIJA - žene
     Janica KOSTELIĆ,
trostruka Olimpijska šampionka iz Sol Lejk Sitija 2002. osvojila je i prvi zlatnu medalju na Svetskim prvenstvima pobedivši u alpskoj KOMBINACIJI. Zbog povrede kolena zauzela je tek 12. mesto u spustu, ali je uprkos povredi bila ubedljivo najbolja u dve slalomske trke, pa je na kraju trijumfovala ukupnim rezultatom 2:41,63 minuta.
     Srebrnu medalju je osvojila austrijanka Nikol HOPS, sa vremenom 2:41,69, a bronzanu švajcarskinja Marliz ESTER sa 2:43,83.  


     09.02.2003.  SPUST - žene
    
Melani TURŽON, 26-godišnja kanadska smučarka trijumfom u spustu je najprijatnije iznenađenje Svetskog prvenstva. Ona je stazu "Enđijadina", dugu 2.719 m prevezla za 34'30'' Srebrnu medalju sa 11'' zaostatka podelile su švajcarkinja Korn REJ-BELE i austrijanka Aleksandra MAJSNICER. Ovo je drugi slučaj da dva takmičara podele drugu poziciju, kada su u muškom superG srebro podelili Majer i Miler.

     0
8.02.2003.  SPUST - muškarci
     
Austrijanac Mihael VALHOFER novi je svetski prvak najbrže smučarske discipline spust. Valhofer, 27-godišnjak iz Altenmarka, do sada na Svetskim prvenstvima nije imao uspeha, tako da mo je ovo prva medalja i to zlatna. Karijeru je započeo kao slalomaš. Prelaskom sa slaloma direktno na spust iskazao je svoju ljubav prema velikim brzinama. Time je postao i jedan od najboljih takmičara i u kombinaciji.
     Na trci je startovao sa 31 pozicije. Kada je posle odlične vožnje prošao kroz cilj sa skoro sekundom prednosti u odnosu na do tada vodećeg švajcarca Kernena, na tribinama je zavladao muk među domaćim navijačima. Bio je to kraj švajcarskim nadama da pred domaćom publikom dobiju svetskog šampioma.
     Kletil Andre OMOT, se pobrinuo za nastavak tenzije. Startovao je iza Valhofera, na prvom prolazu imao prednost od skoro pola sekunde, međutim sa nekoliko grešaka u srednjem delu staze morao se na kraju zadovoljiti drugim mestom. Ovo je osmo srebro osvojeno na Svetskim prvenstvima.
     Za utehu švajcarcima ostaje što je Bruno KERNEN ostao na trećem mestu i osvoio prvu medalju za svoju reprezentaciju u Sent Moricu.
     Od očekivanog velikog okršaja Majer - Eberharter nije bilo ništa.  Eberharter je zauteo 5. mesto, a "Herminator" 8. mesto.

     07.02.2003. Održan je trening u spustu. Najbrži je bio italijan GEDINA.

     0
6.02.2003. ALPSKA KOMBINACIJA - muškarci
     
Bidi MILER, 25-godušnji američki smučar postao je svetski šampion u alpskoj KOMBINACIJI. Posle velike borbe nadmašio je najveće favorite, norvežane Lese KJUSA i Kjetila Andre OMOTA, koji su morali da se zadovolje srebrnim i bronzanim odličjem.
     Posle spusta niz pistu "Korvilja", po izuzetno lošem vremenu i -20
0C, vodio je iskusni Lase Kjus, sa velikom prednošću. Omot je zaostajao 1.24 sekunde. Bodi Miler je sa 17 pozicije i 2,95 sekundi zaostatka isčekivao slalomski start.
     Posle I slalomske vožnje na stazi "Enđijadina" nije bilo odustajanja, a na vrhu je bilo sve gušće. Prednost Kjusa je prepolovljena. Sa devetog na drugo mesto probio se austrijanac Benjamin Rajh. Omot je bio treći, a Miler je zaposeo četvrtu poziciju sa 1,3 sekinde zaostatka za Kjusom.
     Usledila je II vožnja slaloma pred više od 15000 gledalaca na -12
0C. Miler je posle svoje vožnje izbio na čelo sa prednošću od 18 ''. Sledi Omot, drugi na cilju sa 13'' zaostatka za Milerom. Mladi Benjamin Rajh je već kod četvrte kapije odustao. Na kraju je startovao Lase Kjus i na prvom prolaznom vremenu imao 70'' prednosti nad Milerom. Ali u donjem deli staze, iz kapije u kapiju, razlika je bila sve manja. U cilju drugo vreme, i zaostatak od 7''. tada je počela radost Bodija Milera, novog svetskog šampiona.
      Četvrti je francuz Pjerik BURŽA, i njegov zaostatak od 18'' za Milerom pokazuje da je ovo bila jedna od najdramatičnijih trka u istoriji Svetskih šampionata.
      Zanimljiv je i dobar plasman bugarskih takmičara. 26. mesto Stefan GEORGIJEV,
 28. mesto Ivan GREBENČARSKI.


      05.02.2003.Uz jak vetar temperaturu od 18 stepeni, juče je održan trening  spusta u obe konkurencije. Najbrži od smučara su bili kanađanina Erik Gaj i švajcarac Ambrozi Hofman. Treće mesto dele kanađanin Džef Hjum i norvežanin Aksel Svindal. U ženskoj konkurenciji najbrže su bile mlade švajcarkinje Monika Dumeti i Nađa Štajger.
     Sutra, 06.02.2002. u 10 časova na programu je spust. Prva vožnja slaloma je u 13 sati, dok će odluka o pobedniku pasti popodne posle druge vožnje slaloma koji počinje u 15 časova.

     03.02.2003. SUPER G - žene
     Zlatnu medalju i titulu Svetskog šampiona osvojila je Mikaela DORGNAJSTER. Drugo i teće mesto je pripalo Amerikankama, Kirsten Li Klark i Joni Mendes.
     Opet je potvrđeno staro praviloda su skijaši sa severnoameričkog kontinenta najbolji na najvećim takmičenjima. Zanimljivo je pogledati i pregled osvajača medalja posle dve discipline, obzirom da se tamo nalaze samo dve nacije: Austrija i SAD.
     Slede dva dana pauze namenjena za treninge u spustu. Sledeće takmičenje je u muškoj kombinaciji u četvrtak 06.02.2003.

     02.02.2003. SUPER G - muškarci
Svetski šampion je Štefan EBERHARTER. Startovao je kao 30. Od starta na 2,4 Km dugoj stazi Korviljija, krevuo je agresivno ali je na prvom prolazu zaostajao 28 stotinki za tada vodećim Hermanom Majerom. U drugom delu staze nije imao ni jednu grešku i u culj je ušao sa 77 stotinki prednosti u odnosu na dvojac Herman MAJER i Bodi MILER koji su imali identična vremena i obojica oisvojili srebrnu medalju. Eberharter je ovim ponovuo uspeh od pre 12 godina sa Svetskog prvenstva u Zalbahu 1991.


  

SVETSKI ŠAMPIONI 2003

 

SUPER G

Štefan EBERHARTER

rođen: 24.03.1969
mesto: Sturm, Austrija
visina/težina: 187cm/84Kg
Obrazovnje: Ski Instruktor
Skije: Atomic
Vezovi: Atomic
Cipele: Lange
Naočare: Brico

Pobeda u Svetskom kupu:
23-pobede, od toga
5 - u veleslalomu
5 - superveleslalomu
13 - spustu

Medalje sa Sv.prvenstva:
Zlato-SuperG, Zalbah 1991
Srebro - SuperG, St.Anton 2001
Zlato - SuperG, St.Moric 2003

www.steff.at
Mikaela DORFMAJSTER

rođena: 25.03.1973
mesto: Nojzidl, Austrija
visina/težina: 173cm/68Kg
Bračno stanje: Neudata
Skije: Blizard
Vezovi: Marker
Cipele: Nordica
Naočare: Uveks

Uspesi u Svetskom kupu:
15 - pobeda
1. u generalnom plasmanu 2002
1. u plasmanu veleslaloma 2000

Medalje sa Sv.prvenstva:
-Srebro u spustu i bronza u superveleslalomu 1999.
-Zlato - Spust, St.Anton 2001
   -Zlato - SuperG, St.Moric 2003

 
Alpska KOMBINACIJA

Bodi MILER


rođen: 12.10.1977
mesto: Frankonija, Nju Hemšir, SAD
visina/težina: 187cm/87Kg
Bračno stanje: Oženjen
Skije: Rosignol
Vezovi: Rosignol
Cipele: Nordica

6 Pobeda u Svetskom kupu
Prvi bodovi u Svetskom kupu 1997


Medalje sa Sv.prvenstva:
Zlato-Kombinaciji i srebro u super-G, St.Moric 2003
Medalje sa Olimpijskoh igara:
Srebrna medalja u Kombinaciji i veleslalomu
na igrama u Solt Lejk Sitiju 2002.
 

Janica KOSTELIĆ

Rođena: 05.01.1982
Resto: Zagreb, Hrvatska
Visina/Težina: 175cm/76Kg
Rezidencija: Monako
Bračno stanje: Neudata
Trener: otac, Ante Kostelić
Skije: Salomon
Vezovi: Salomon
Cipele: Salomon

Prvi bodovi u Svetskom kupu: 1998, Zelden, Austrija

Uspesi u Svetskom kupu:
Pobednik Svetskog kupa 2001. u generalnom plasmanu i u slalomu sa 18 pobeda od kojih 15 u slalomi u 3 u kombinaciji

Medalje sa Sv.prvenstva:
   -Zlato - Kombinacija, St.Moric 2003

Medalje sa Olimpijskoh igara:
Trostruka Olimpijska pobednica iz Solt Lejk Sitija 2002.
Zlato u Slalomu, veleslalomu i Kombinaciji
Srebro i Superveleslalomu.

S P U S T
Mihael VALHOFER


rođen:
28.04.1975.
mesto: Altenmarkr, Austrija
 
Skije: Atomic
Vezovi: Atomic
Cipele: Lange
Naočare: Carera
 
6 Pobeda u Svetskom kupu
Prvi bodovi u Svetskom kupu 1997

Medalje sa Sv.prvenstva:
Zlato u spustu, St.Moric 2003

Uspesi u Svetskom kupu:
Pobednik u Kombinaciji u Kicbilu 2003.
  
www.zauchensce.com/valhofer/
Melanie TURGEON


rođena: 21.10.1976
mesto: Almi, Kvebek, Kanada
visina/težina: 164cm/60Kg
Bračno stanje: Neudata
Skije: Salomon
Vezovi: Salomon
Cipele: Salomon

Uspesi u Svetskom kupu:
Pobeda u super G 2000. godine u Šladminku
Sedam puta druga ili treća u spustu i super G.

Medalje sa Sv.prvenstva:
-Svetska juniorska šampionka u kombinaciji, veleslalomu i super G 1994. godine.
   -Zlato - Spust, St.Moric 2003
 V E L E S L A L O M

Bodi MILER

Ovo mu je druga zalatna medalja, i time je postao najuspešniji pojedinac na ovom Svetskom prvenstvu.  Uz zlato u alpskoj kombinaciji, osvoio je i srebrnu medalju u super G.

 

 


 

Anja PERSON


rođena: 25.04.1981
mesto: Tarnabi, Švedska
(rodno mesto legendarmog Imgemara Stenmarka)
visina/težina: 172cm/69Kg
Skije: Salomon
Vezovi: Salomon
Cipele: Salomon

Prvi bodovi u Svetskom kupu: 1998, Zelden, Austrija

Uspesi u Svetskom kupu:
Ima 10 pobeda

Medalje sa Sv.prvenstva:
-Trostruka juniorska šampionka u slalomu (1998, 1999, 2000) i jednom u veleslalomi (2000)
- Seniorska šampionka u veleslalomu 2001, slalomu 2003, bronzama u veleslalomu 2001.

Medalje sa Olimpijskoh igara:
Srebrna u veleslalomu i bronzana u slalomu 2002.

S L A L O M
Ivica KOSTELIĆ


    rođen: 23.11.1979
mesto: Загреб, Хрватска
visina/težina: 182cm/88Kg
Rezidencija: Monako
Skije: Salomon
Vezovi: Salomon
Cipele: Salomon
Odelo: Mizumo
Trener: Ante Kostelić


6 Pobeda u Svetskom kupu
Najbolji u Generalnom plasmanu slaloma 2002


Medalje sa Sv.prvenstva:
Zlato,Slalom St.Moric 2003

Janica KOSTELIĆ

Ovo joj je druga zalatna medalja na ovom Svetskom prvenstvu.  Uz zlato u alpskoj kombinaciji, osvoila je i zlatnu medalju u slalomu.

 

   
 
 

 

 


 

Pista "KORVILJIJA" na kojoj su održana sva takmičenja


NAZAD