SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


 

         Reportaža: www.slobodnadalmacija.hr    Autor: Zoran Šagolj
 

15. April 2011.  Austrija:  Na proljećno skijanje u Obertauern


     Obertauern - Svakoga aprila skijaši kopaju po snegu u potrazi za sanducima u kojima se, između ostalog, nalaze ključevi slupih limuzina
Retko koji izbor najboljeg skijališta u austrijskim Alpama, pa i šire, će proći bez Obertauerna. Pogotovo se to odnosi na prolećno-uskršnji deo sezone, kada se već na brojnim drugim skijalištima ski staze pretvaraju u zelene pašnjake. “Tamo gde je sneg kod kuće” – moto je Obertauerna, kojeg zbog svoje konfiguracije nazivaju i „snežni oval Austrije“.
 

 

IZNENAĐENJE - Najbolji je april

- Mi možemo sebi dopustiti takvu izjavu jer je sneg u aprilu ovde garantovan - kaže Mario Siedler, direktor Turističke zajednice Obertauerna. Meni lično to je najdraži deo godine za skijanje. Prošloga vikenda na Obertauern_u smo i sami naišli na pravu zimsku idilu. U tom dijelu austrijske pokrajine Salzburg smenjivali su se kristalno nebo i snežni oblaci, tako da se mesto i okolni vrhovi u ponedjeljak u jutro, nakon dva dana sunca, probudili sa 20-ak centimetara svežeg snega.

 


ATRAKCIJA - Skijaški perpetuum mobile

Samo središte mesta nalazi se na 1740 metara nadmorske visine, odakle se grana mreža 26 gondola i žičara, vezujući 100 kilometara staza. Domaćini su posebno ponosni na svojevsrni skijaški perpetum mobile – Tauernrunde, koji vas u smeru kazaljke i obrnuto, te preko sedam najvećih vrhova preko 2000 metara – Super 7, vodi u krug oko mesta.

Visina i sneg koji se zadrži gotovo osam meseci mogli bi navesti da se radi o surovom, teško pristupačnom mestu, gde je Bog rekao laku noć. Zato će vas iznenaditi pravi mali gradić, koji živi dan i noć, s bezbroj dobrih hotela, apartmanskih kuća, dućana, restorana, kafića, noćnih klubova ...

OPREZ - Gamsleiten 2 – "najcrnje" od crnih

Obertauern posebno vole mladi, ali se domaćini trude da ga predstave kao porodičnu destinaciju, u kojoj će svako naći nešto za sebe. S jedne strane, primera radi, istaknuće legendarni Gamsleiten 2, jednu od najstrmijih staza u Europi "najcrnje kategorije", na kojoj i najvećim adrenaliskim zavisnicima zastaje dah. Istovremeno, u Dječijem svetu sadržaji Obertauerna su za decu od dve godine pa naviše, pravi mali snežni raj sa igralištima, vrtićima, disco-klubom ...

 POSEBNOSTI - Kopanjem do BMW-a

Tako se i stari i mladi krajem svakoga aprila na Obertauernu late lopate i krenu kopati u potrazi za blagom. Ono je zatrpano u sanducima pod snegom spomenutog Gamsleitena, njih ukupno 30, a najvredniji je onaj s ključem sportskog automobila vrhunske klase. Posljednjih godina to su bilio porsche boxster i hummer H3, a ove bmw X3. Ipak, Obertauern su najviše proslavili legendarni Beatlesi. Oni su za snimanje Helpa tražili scene snega.
Jedino mjesto na kojem su ga u u proljeće te godine mogli naći bio je upravo Obertauern. Legenda kaže da su jedno veče odlučili zasvirati u pauzi nastupa nekog lokalnog folk-benda. Nisu dugo izdržali na pozornici jer im je pukao razglas. Valjda u šali, gazda hotela im jezapretio da će morati nadokanditi štetu. Neko iz četvorke mu je na to uzvratio: - O.K., ako je tako, onda ćeš ti nama morati platiti nastup!

 

 


OBERTAUERN U BROJEVIMA

- 90 kilometara udaljenost od Salzburga
- 100 kilometara staza: 61 km plavih, 35 km crvenih i 4 kilometra crnih
- 26 žičara i liftova kapaciteta 47.038 skijaša na sat
- 7 najviših vrhova na skijalištu naziva se Super Seven (S7)
- 187,50 eura košta 6-dnevni ski-passa za odrasle u glavnoj sezoni, a 170 eura u međusezoni

 

 

 


 

Klikni za mapu u rezoluciji 1600x1140

 

 


NAZAD