Ski  događanja - sezona 2011
 

Ski festivali, sajmovi, promocije i druga ski događanja u sezoni 2009

Ako vas interesuje šta se dešavalo 
2000 , 2001 , 2002 , 2003 , 2004 , 2005 , 2006 , 2007 , 2008 , 2009 , 2010  ?


   

    

Sajam turizma na Novosadskom sajmu 28.09.-02.10.2008.
    
23.09.2011.  Međunarodni sajam turizma, koji će ove godine biti održan od srede, 28. septembra do nedelje 2. oktobra, tokom prethodnih godina afirmisao se kao jedan od najznačajnih mesta za plasman turističke ponude Srbije.
     Na ovogodišnjem turističkom sajmu, kao delu tradicionalnog Međunarodnog sajma lova, ribolova i turizma "Lorist", očekuje se nastup slovenačkih skijališta Rogla, Krvavec, Kranjska Gora i Cerkno.

  


 

Ponuda Udruženja ljubitelja skijanja SkiBus za ski sezonu 2011/2012 
    
20.09.2011. - U ski sezoni koja nastupa udruženje SkiBus će i dalje nastaviti da organizuje svoje prepoznatljive programe sedmodnevnog skijanja u ski centrima Francuse. Bogata ponuda uključuje čak sedam najboljih francuskih i italijanskkih skijaški oblasti u preko 15 ski centara u deset različitih smena i bazirana je na paketu usluga: prevoz, smeštaj u odgovarajućim apartmanima i šestodnevni skipas, a cena je već od 229 eur.
     Uz već tradicionalna ponuda skijalista upotpunjena je i novim. Izaberite je:
           - 3 Doline (
Les menuires, Val Thorens, Orelle),
  - Vars - Risoul,
 
          - Escape Killy (Tignes i Val d'Isere),                   - Isola 2000 - Auron
           - Paradiski (
La Palgne, Les Arcs)                  
    - Val d'Allos - Pra Loup
 
         
- Italijanski, Sestriere                                               - Slovenački, Krvavec

     Kao kruna svih skijaških programa, i ove godine se organizuje 10-dnevni
Ski Tour de France 2012. Ko se opredeli za ovaj jedinstveni skijaški program skijaće u 6 vrhunskih ski centara: Puy Saint Vincent, Les 2 Alpes, Alpe d'Huez, Vars i Risoul, Serre Chevalier i Montgenevre.
     Detaljnije na: www.skibus.rs

  

26. EXPO-ZIM na Beogradskom sajmu, 08.-11.12.2010.
     Beogradski sajam i Asocijacija „Sport za sve“ i ove godine organizuju tradicionalni 26. po redu Sajam zimskih sportova, turizma i rekreacije „Expo-Zim“ , sa ciljem da promovišu dalju popularnost zimskih sportova kod nas.
     Uzmete aktivno učešće na ovoj veoma dobro organizovanoj i veoma posećenoj manifestaciji Beogradskog sajma koja će se održati od 08-11.12.2010. godine u hali IV.
     Detaljnije...

    

Sneg u Austriji  
     
20.09.2011. U višim predelima na zapadu i jugu Austrije pao je sneg uz pad temperature i do 15 stepeni, a u planinskim predelima snežni pokrivač je visok do 25 centimetara.
     Sneg je sinoć pao u pokrajinama Salcburg, Tirol, Koruška i Štajerska na visinama do 600 metara. Temperatura širom zemlje je pala za između deset do 15 stepeni Celzijusovih. Glečeri su ovaj sneg jedva čekali.

  


 

Dok glečeri na severu očekuju novi sneg, na jugu traje prolećno skijanje
     Izvor: www.BihSki.com
     16.
09.2011. - Veoma mali je broj skijališta na sjevernoj zemljinoj hemisferi na kojima se u septembru može skijati. Ukupno je šest skijalista u ovom trenutku otvoreno i to u Austriji, Švajcarskoj i Italiji. Smatra se da je ovo do sada najmanji broj skijališta otvorenih sjeverno od ekvatora, od kako je letnje skijanje postalo interesantno – od 1970.
     Na glečerima u Evropi su veoma loši uslovi za skijanje a razlog je otopljavanje. Da bi se skijališta na glečerima pustila u funkciju neophodnne su nove izdašne snežne padavine.
     Pitztal, najvisočiji glecer u Austriji je jedini koji planira skoro otvaranje preko vikenda 24. septembra. Na ovom gleceru su izgrađeni sistemi za proizvodnju veštačkog snega koji mogu da rade čak ako je spoljna temparatura i u plusu.
     Za narednih mjesec dana bi se moglo očekivati otvaranje oko 10 glečera, uključujući Tignes u Francuskoj, Engelberg Glecer 3000 m iznad Gstadaa i Les Diablerets u Švajcarskoj. U Austriji se očekuje, što je i običaj, veliko otvaranje glečera za vreme sezone oktobarskih festivala, a među njima Solden, Stubai, Dachstein i Flattach. Molltal je već otvoren cele godine. Cervinia u Italiji tradicionalno otvara svoja skijalista u oktobru.
     Na Saas Fee, jednom od trenutno šest otvorenih glečera, obaveštavaju da je u proteklih šest dana otaplljanje snega bilo za “samo” 2 cm što nije mnogo u poređenju sa 20 do 40 cm topljenja tokom leta.
     U Severnoj Americi, nakon uobičajenog tronedeljnog remonta, planiraju otvorenje Timberline i Oregon. Ako to odzvole vremenski uslovi uskoro bi se moglo očekivati otvorenje nekoliko na svetu najviših skijalista kao što su Loveland i Keystone u Koloradu, I to na vestackom snegu krajem oktobra meseca.
     Na juznoj hemisferi je trenutno skijanje u prolećnim uslovima na skijalištima Australije, Argentine, Čilea i Novog Zelanda. Otvoreni su Catedral u Argentini, Portillo u Čileu i Coronet Peak na NZ svi u nadi da će se na njima skijati još tokom oktobra.
     Detaljnije...

  


Val Thorens (FRA) - Novi funitel u sezoni 2011 /2012.  
    
10.
09.2011. - Ovaj 4. funitel u Val Thorensu će se sastojati od 2 serije po 2 kabine, svaka sa kapacitetom od 33 osobe. Nosi naziv "Thorens". Do vrha će stizati za oko 2 minuta, ostvarujući kapacitet od 1500 osoba na sat. Polazna stanica je na 2750, a izlazna na 2960 m/nv a visinska razlika je 210m. Dužina trase je 787m, maksimalna brzina 8 m/s.
     Polazna stanica je na vrhu sedežnice "Portette" a vrh novog funitela na grebenu prema Orelle-u. Proizvođač konstrukcije je švajcarski BMF. Završetak je planiran u decembru 2011. Vrednost investicije je oko 6 miliona evra.
     Ovaj lift će opsluživati 2 nove ski staze: crvenu - Les Asters i plavu - Le Chocard. Na Ski mapi Val thorens-a za 2012 ucrtana je trasa novog furnitela "Thorens" sa pripadajućim stazama.
     Detaljnije...

  

Uvodna testiranja za nove članove GSS-a   Izvor: GSS
    
09.09.2011. - I ove godine dvomesečni kurs za nove članove GSS će početi u oktobru za oko 40-ak polaznika. GSS je otvoren za svakog ko je zainteresovan da se bavi spašavanjem u prirodi i specifičnim urbanim uslovima a stariji je od 17 godina, ko poseduje odredjeni nivo fizičkih sposobnosti i prethodnih znanja, i ima adekvatan psihološki profil. Sve je ovo neophodno da bi se oformio funkcionalan tim, jer je osnova svakog rada u GSS-u timski rad.
     Uvodno testiranje će se vršiti u nizu gradova Srbije, po objavljenom rasporedu. Testiranje je besplatno. Naćin prijavljivanja i odabir kandidata koji zadovolje minimalne i diskvalifikacione uslove objavljeni su na internet stranici www.gss.rs , a polaznici snose deo troškova tečaja.
     Uspešnim završetkom ovog zahtevnog tečaja, pripravnici GSS stiču pravo da učestvuju u timovima GSS i asistiraju u akcijama spašavanja tokom jednogodišnjeg pripravničkog staža, posle čega se vrši finalna selekcija i prijem u punopravno članstvo.

  

Jahorina - Vreme nepovratno prolazi   
     
0
3.08.2011. Olimpijskom centru "Jahorina" prepoznaju svoje probleme. To su istakli i u izvestajima za Skupstinu svog Akcionarskog drustva...
     Ali tapkanje u mestu se nastavlja i jos jedna godina nepovratno prolazi...
     Evo delova iz tog izvestaja...

     Detaljnije...

  

Majdanpek - Isčekivanje i neizvesnost po pitanju skijanja na Rajkovu  Izvor: SK Starica
    
29.07.2011. - Juče je nekoliko najaktivnijih članova i predstavnika Ski kluba "Starica", obavilo razgovor sa Predsednikom Opštine Majdanpek, Draganom Popovićem, a u vezu sa sanacijom žičare i revitalizacijom ski centra "Rajkovo". Stvari za sada nisu idealne, ali ima pomaka.
     Staze - Čišćenje koje je započeto na inicijativu majdanpečkog ski kluba, za sada ide korektno . . .
     Ratrak trenutno nije u funkcionalnom stanju, poslednji put je "radio" 2007. godine . . .
     Žičara je u ovom trenutku najbolnije pitanje . . .
Isčekivanje i neizvesnost po pitanju skijanja u Majdanpeku se, nazalost, nastavljaju
.
     Detaljnije - kompletan tekst...

  

Skijališta Srbije

Objevljene cene ski pasa u Srbiji za 2012   Izvor: Skijališta Srbije
    
29.07.2011. - Danas su na sajtu Javnog preduzeća Skijališta Srbije objavljene cene ski-passa za ski centre Kopaonik, Stara Planina i Zlatibor - Tornik za 2012. godinu.
     Vlada Republike Srbije usvojila je cenovnik ski karata JP „Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2011/12. godine. Cene ski karata su određene u zavisnosti od perioda skijaške sezone i kategorije skijaša.
     Tako šestodnevni ski pas u špicu sezone na Kopaoniku košta 9.800 dinara, a u ski centru Tornik na Zlatiboru 5.900 dinara. Šestodnevni ski pas u istom periodu u ski centru na Staroj planini iznosi 3.950 dinara.
    
Značajna novina je što je cena ski-passa tipa 10/sezoni na Kopaoniku jedinstvena za sve tarifne periode skijaške sezone i košta 16.600 din. Od ove godine je uvedena i cenovna kategorija Seniori za lica rođena 1947. i ranije. Generalno cene su nešto malo veće u odnosu na prošlu sezonu (6-dnevni na Kopaoniku skuplji za 400 din).
     Preuzmite cenovnik:  Kopaonik,  Stara Planina,  Tornik  -  fajlovi u .JPG formatu.

  

Babin Zub - najveće gradilište u Srbiji leta 2011   Reportaža: miles_davis - SkiNis.org.rs
    
29.07.2011. -
Ako ste ludi za skijanjem kao mi, ništa vam novo nećemo otkriti ako kažemo da se na Babinom Zubu trenutno užurbano radi na pripremi novih smeštajnih kapaciteta, staza i žičara, za sezonu 2011/2012. Sa uverenjem da ćemo tamo zateći uobičajenu sliku na srpskim gradilištima (sa nijansama finansijske krize), skoknuli smo do Zuba, spremni da se tamo takmičimo u sarkazmu.
     However, ono što se danas tamo vidi, ostavlja bez teksta.
     Oko hotela na Jabučkom ravništu, danas možete da vidite stotinak radnika, tone istovarene opreme i materijala, kamione, šlepere, građevinske mašine od kojih nijedna ne stoji.
     Prva srpska gondola kreće 20-tak metara istočno od hotela...
     Detaljnije, fotografije...

  

Majdanpek - Čišćenje skijališta  Rajkovo    Izvor:  starica.dezareo.com
    
Jul 2011. - Radovi sa čišćenjem Rajkova uveliko traju. Više od mesec dana su u toku Javni radova na skijalištu Rajkovo kod Majdanpeka i situacija nije uopšte zadovoljavajuća. Posao jako sporo napreduje a radnici koji se nalaze na Rajkovu nemaju svu potrebnu opremu za rad. Pre svega nedostaju trimeri za sečenje rastinja i trave, sa njima bi posao išao svakako brže.
     Čišćenje skijališta na Rajkovu je organizovano od strane skijaškog kluba i Sportskog saveza opštine Majdanpek. Kao izvođač radova se sada javio Javno preduzeće Putevi iz Majdanpeka i cela stvar je pokrenuta sa mrtve tačke. Na akciji čišćenja je trenutno angažovano 6 radnika koji polako privode prvi mesec čišćenja kraju.
     Detaljnije...

  

Finski skijaš Mika Milila pronađen mrtav                Izvor: tanjug, blic
    
05.07.2011.
- Olimpijski šampion u nordijskom skijanju iz Nagana 1998. godine Finac Mika Milila
(Mika Myllylä ) pronađen je mrtav u svom stanu, a uzrok srmti još nije poznat.
     Četrdesetjednogodišnji Milila osvojio je u karijeri šest olimpijskih i devet svetskih medalja.
"Smrt Milile najverovatnije nije povezana sa zločinom. Uzrok smrti će biti predmet posebne istrage", saopštila je finska policija.
     Milila je 2001. godine za vreme prvenstva sveta u Lahtiju, bio pozitivan na antidoping testiranju, zbog čega je suspendovan na dve godine, da bi po završetku karijere priznao da je svesno uzimao nedozvoljena sredstva.

     Detaljnije...

  

Crna Gora: Zdravstveno stanje Bojana Kosića poboljšano    Izvor: www.vijesti.me
    
17.06.2011. - Zdravstveno stanje teško povrijeđenog crnogorskog skijaša Bojana Kosića je poboljšano, rekla je danas portparol Kliničkog centra Crne Gore, Gorica Soković. Ona je agenciji MINA kazala da je Kosić skinut sa respiratora i da diše spontano. “Poboljšano je i stanje svijesti, ali i dalje je prognoza neizvjesna”, pojasnila je Soković.
     Kosić, koje je reprezentativac Crne Gore u skijanju, teško je povrijeđen 29. maja, kada je vozeći motor izgubio kontrolu i udario u potporni zid na zaobilaznici koje vodi prema nikšičkom naselju Duklo.
     On je u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta proglašen za najboljeg mladog sportistu u prošloj godini. Kosić je prvi učesnik iz Crne Gore na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine.

  

Skijališta Srbije

JP Skijališta Srbije: Javni radovi u ski centrima     Izvor: skijalistasrbije.rs
    
15.06.2011. - Kao i ranijih godina, i ove se u ski centrima Stara planina, Kopaonik i Tornik na Zlatiboru, u okviru Programa javnih radova, koji realizuju JP Skijališta Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje, sprovode aktivnosti na uređenju skijališta.
      Angažovano je ukupno 80 radnika na radovima koji obuhvataju: uređenje i proširenje postojećih staza, izvođenje аntierozionih rаdovа nа stаzаmа (iskop drenаžnih kаnаlа, polаgаnje drenаžnih cevi, nаsipаnje ski stаzа humusnim mаterijаlom i zаtrаvnjivаnje) kao i čišćenje prostorа od smećа i drugog krupnog otpаdа.
     Zahvaljujući ovim radovima biće znatno unapređen kvalitet ski staza i poboljšan nivo usluge i bezbednosti skijaša u našim ski centrima za nastupajuću zimsku sezonu.

  

 Popova Šapka - Bojan Križaj ponovo na Šar planini
    
02.06.2011. - Pre dve nedelje na Popovoj Šapci je boravila ekipa stručnjaka iz Austrije kako i legenda jugoslovenskog skijanja, slovenac Bojan Križaj. Njihov zadatak je bio da snime postojeće kapacitete i urade studiju budućeg razvoja ski centra. Austrijanci bili su oduševljeni onim što su videli na Šar planini i njihovi utisci su pozitivni.
     Skijaški centar Popova Šapka je ušao u program vlade Republike Makedonije i kako se predviđa, u periodu od 2011. do 2015. godine očekuju se velike investicije u modernizaciju ski centra.
     Rukovodeća ekipa ski centra u periodu od 4. do 6. maja 2011. je posetila sajam Interalpin u Innsbrucku. To je bila prilika da se upoznaju sa novim tehnologijama žičara, ski liftova, mašina za obradu staza...
      Detaljnije sa fotografijama...

      


Rogla - Priznaje za najbolji Fun park na "Skiarea testu"   Izvor: unitur.eu
    
15.05.2011. - Tokom zime 2010/11, Unitur-ov ski centar Rogla, je jedino slovenačko skijalište koje je pristupilo Međunarodnom Ski ocenjivanju "Skiarea test", koje u poslednjih nekoliko godina predstavlja način za odabir kvalitetne ponude u zimskim turističkim centrima u Austriji, Švajcarskoj, Italiji i Francuskoj. Ski centre je anonimno bodovalo 220 kvalifikovanih ocenjivača.
      U drustvu, trideset i pet prestižnih evropskih skijaških centara, kao što su Bad Kleinkirchheim, Kitzbuchel, Zillertal i mnogi drugi, u Rogli se raduju dobijenim nagradama u kategorijama za najbolju ponudu za decu, uređenost ski staza i priznanje za kvalitet vellness usluga.
     Posebno su ponosni na priznanja iz oblasti "Fun & Action" - zabave i akcije, gde je zabavni "Fun Park Rogla" osmisljenom gradnjom i visokim kvalitetom parka dobio zlatnu priznanje na upravo održanom Međunarodnog sajama opreme za skijališta - Interalpin 2011. u Insbruku.
     Detaljnije...

  


Pavel Grašić

Održan seminar: Priprema i održavanje takmičarskih skija   Izvor: SSS
    
14.05.2011. - U subotu, u organizaciji Skijaškog saveza Srbije na Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Beogradu održan je Seminar za klubske trenere i servisere - PRIPREMA I ODRŽAVANJE TAKMIČARSKIH SKIJA U ALPSKOM SKIJANJU, kome je prisustvovalo više od četrdeset učesnika iz ski klubova iz Srbije i Crne Gore.

 
  U amfiteatru ovog fakulteta, od 9,00 do 15,00 h predavanja je održao Pavel GRAŠIĆ, nekadašnji trener A ski tima u alpskim skijaškim reprezentacijama Slovenije i Hrvatske, a sada osnivač i vlasnik Slovenačke firme Tesmasport.
  
  Pavel Grašić je svoje izlaganje podelio u više tematskih celina a svaki deo svoga predavanjaje istovremeno demonstrirao, predstavljajući pri tome nove materijale kao i alate koji se koriste u pripremi skija.
    
Detaljnije o seminaru, fotografije...

  

INTERALPIN 2011 - Sajam opreme i tehnologija za skijališta
    
14.05.2011.
- Sa 8% povećanja broja posetilaca, sajam Interplan 2011 dostize novi rekord i dokazuje da je vodeći svetski sajam za industriju žičara
     Sajam Interalpin u Innsbruck-u, koji se održao od 4. Do 6. Maja 2011. imao je 19.500 posetioca iz više od 70 zemalja sa svih kontinenata. Svi smeštajni kapaciteti u i izvan grada su bili popunjeni, a stizalo se brojnim čarter letovima sto direktno u Innsbruck ili preko Münchena. Primetan je rast broja posetioca iz istočne Europe, Rusije i Azije.
    Veliki broj posetioca, razlicitost jezika koja je mogla da se čuje, veliki broj izlagača – odlika je ovogodišnjeg Sajma Interalpin u Innsbruck-u.
     Detaljnije...

  

Skijališta Srbije

JP Skijališta Srbije: Uspešna sezona u ski centrima Srbije     Izvor: skijalistasrbije.rs
    
08.05.2011. - U ski centrima Srbije prethodnu zimsku sezonu obeležili su vrlo dobri rezultati, o čemu svedoči i činjenica da je od njenog početka na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini prodato više od 131.000 ski karata, što je za oko 36.000 više u odnosu na prošlu sezonu. O uspešnosti sezone govori i podatak da je na stazama Kopaonika dnevno skijalo više od 4.000 skijaša, a u ski centru Tornik na Zlatiboru od početka sezone dnevno je na stazama uživalo i do 1.500 skijaša. Velika posećenost, s obzirom na mali broj smeštajnih kapaciteta, zabeležena je i u ski centru na Staroj planini, te je na stazama ovog skijališta dnevno skijalo više od 700 skijaša.
     Detaljnije...

  

 Popova Šapka - Stigao novi kabinski ratrak za freeride skijaše
     2
8.04.2011. - Pre par dana na Popovu Šapku je stigao novi ratrak Pisteb Bully 300 Polar sa kabinom za skijaše. O ovome se odavno pričalo ali sada ja ratrak na planini i od naredne sezone će biti stavljen u funkciju freeride skijašima i ostalim turistima koji bi hteli da se šetaju po onom delu planine gde se može ići samo ratrakom.
     Prema najavi iz ski centra u planu je da se tokom leta postavi jedna žičara četvorosed ili šestosed ali šta će bude od toga pokazaće vreme. Takođe planira se proširivanje nekih od postojećih staza a postoji i mogućnost trasiranja novih staza.
      Detaljnije sa fotografijama...

    

 Kopaonik - Posle više od 4 meseca, ski sezona završena       Izvor: Skijališta Srbije
    
24.04.2011. - U nedelju 24. aprila 2011. zvanično je završena ski sezona u najvećem ski centru u Srbiji. Skijanje u ski centru Kopaonik, zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje, trajalo je gotovo pet meseci.
     Sve čestitke Javnom preduzeću "Skijališta Srbije" koje je uspelo da ovoliko dugo održi skijalište u radu, obzirom da je u većini ski centara u okruženju sezona završena još krajem marta. Ski sezona na Kopaoniku je zvanično počela 20.12.2010. Nova šestoseda žičara 7-Karaman Greben je jedina radila u sve dane sezone (osim tri dana u Februaru kada, uz predhodnu najavu, nija bila u funkciji iz tehničkih razloga).
      Detaljnije...

  

Kopaonik, leto 2011 - Vila Runolist nudi vikend rafting ture Ibrom      Izvor: Runolist
    
April 2011. - Na južnim obroncima Kopaonika, u vikend naselju Treska 3 km od samog centra, skrivena od gužve i buke nalazi se villa Runolist. Ako ste zainteresovani za aktivan, sportski odmor ili za rekreaciju i uživanje u beskrajnim šetnjama po netaknutoj prirodi, vila Runolist je pravo mesto za Vas.
     Za one koji su zeljni i avanture, od ovog leta Villa Runolist vam nudi rafting na Ibru. Posebno su zanimljive rafting vikend ture. Pogledajte ponudu za boravak tokom prvomajskih praznika i tokom leta 2011...
      Detaljnije.
..

  


 

Fišer skije testirali članovi udruženja SkiBus u Francuskom ski centrima
    
 
12-19.03.2011. - Svi članovi udruženja ljubitelja skijanja "SkiBus" koji su u ovom periodu boravili u Francuskim ski centrima Isola 2000, Auron i Pra Loup imali su priliku da voze i testiraju vrhunske modele Fischer skija.
     Testiranje je omogućila i skije ustupila firma GORA d.o.o. vodeća kompanija na domaćem tržištu u prodaji planinarske, sportske i kamp opreme, kaja je zvanični distributer Fišer skija za Srbiju.
     Ovo je bila jedinstvena prilika da svi zainteresovani probaju Fischer-ove modele skija za 2011/2012 i to:

     - Fischer RC4 WC RC PRO FF         - Fischer PROGRESOR 900 FF
     - Fischer RC4 WC SC PRO FF         - Fischer PROGRESOR 800 FF
     - Fischer RC4 SUPERIOR FF           - Fischer PROGRESOR 700 FF
     - Fischer RC4 SUPERRACE SC PR    - Fischer WATEA 114 BC TT     
   Detaljnije...

   

Ko sme da nas uči skijanju     Izvor: Vreme
    
24.03.2011. - Prošlonedeljni napisi u pojedinim beogradskim medijima o tome da se na Kopaoniku oduzimaju ski-pasovi, ukoliko skijaš turista obučava skijanju člana svoje porodice ili bilo koga drugog, mogli bi se okarakterisati kao poluinformacije.
     Naime, tačno je da postoji pomenuta zabrana (vidi sliku), ali i mogućnost da ipak steknete pravo da recimo soptveno dete podučavate skijanju ili snoubordingu. Kako je reporter "Vremena" saznao od službenika "Skijališta Srbije", iz odseka za izdavanje ski-karata (popularnog "Kontejnera" u kopaoničkoj Dolini sportova), turisti skijaši mogu u Upravnoj zgradi ovog javnog preduzeća podneti zahtev za obuku člana porodice, te po dobijanju odobrenja neometano podučavati onoga za koga su dobili ovlašćenje. Istina, ovaj važan detalj nije istaknut na znaku zabrane, ali ipak postoji.
     Detaljnije...

  

Kopaonik, leto 2011 - Vila Runolist nudi vikend rafting ture Ibrom      Izvor: Runolist
    
20.04.2011. - Na južnim obroncima Kopaonika, u vikend naselju Treska 3 km od samog centra, skrivena od gužve i buke nalazi se villa Runolist. Ako ste zainteresovani za aktivan, sportski odmor ili za rekreaciju i uživanje u beskrajnim šetnjama po netaknutoj prirodi, vila Runolist je pravo mesto za Vas.
     Za one koji su zeljni i avanture, od ovog leta Villa Runolist vam nudi rafting na Ibru. Posebno su zanimljive rafting vikend ture. Pogledajte ponudu za boravak tokom prvomajskih praznika i tokom leta 2011...
      Detaljnije.
..

  

Stara planina - Uskoro počinje izgradnja prve gondole u Srbiji    Izvor: Skijališta Srbije
     19.04.2011. - Zamenica generalnog direktora JP „Skiijališta Srbije“ Milena Cvetković najavila je da će u narednih mesec dana početi izgradnja prve gondole u Srbiji.
     „U pitanju je osmosedna gondola, kapaciteta 2 400 skijaša na sat, dužine 1100 metara, a kretaće se brzinom od 6 metara u sekundi“, rekla je Cvetković i dodala da će do nastupajuće sezone biti izgrađena i četvorosedna žičara, kapaciteta 2 400 skijaša na sat, nove staze, a biće proširen i sistem za veštačko osnežavanje.
      Detaljnije.
..

  

 Kopaonik spreman za predstojeći ski vikend       Izvor: Skijališta Srbije
     15.04.2011. - U ski centru Kopaonik za sve skijaše pripremljeno je šest staza na kojima ima do 40 cm utabanog snega. Posetiocima su na raspolaganju tri žičare: Karaman greben, Pančićev vrh i Duboka 2. Od 6. aprila u ski centru cene ski karata su niže za 40 posto.
     Pozivamo sve ljubitelje zimskih sportova da iskoriste povoljne vremenske uslove i niže cene ski karata u našem najvećem ski centru i da uživaju u skijanju
      Detaljnije...

  

Krvavec - Kraj ski sezone 2010/11                      Izvor: rtc-krvavec.si
    
11.04.2011. Iz ski centra Krvavec obeveštavaju da je nedelja, 10.04.2011. bio poslednji dan rada u skijališta ovoj 2010/11 ski sezoni. Od početka decembra pa do nedelje, 04. aprila, skijalište je neprekidno bilo u funkciji 129 dana, i imalo je 152.000 posetilaca. Zahvaljuju svima na poverenju i na poseti.
     Pozivaju da ih ponovo posetite Krvavec za vreme letnje sezone kada pripremaju puno aktivnosti, zabave i avanture, kako za pojedince tako i porodice sa decom.
     Detaljnije...

    

ZOI 2014: Ženski skokovi na programu ZOI                Izvor: B92
     06.04.2011. -
Šest novih disciplina uvršteno je u program Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, a među njima su i ženski ski skokovi. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u sredu je potvrdio da će u Sočiju, pored skokova u konkurenciji žena, prvi put bude održana timska takmičenja u umetničkom klizanju i sankanju, halfpajp u obe konkurencije u aktobatskom skijanju i mešovita štafeta u bijatlonu.
     Ipak, postoji mogućnost da spisak novih disciplina neće biti kompletiran, pošto će se u narednim mesecima razmatrati održavanje timskog takmičenja u alpskom skijanju.
     Posle odluke MOK od srede, jedini sport koji neće imati takmičare u obe konkurencije je nordijska kombinacija.

      Detaljnije...

   


 

Fišer test skije na prodaju
    
 
09.04.2011. - Neki su ovo dugo čekali. Fischer test skije, modeli za 2011/2012, vožene par sati su na prodaju!!!  Za sve skije je urađen tuning i servisirane su pre i nakon upotrebe. Ponuda važi do kraja sledeće nedelje! Prednost će imati oni koji su testirali skije.
     Prijave emailom na info@gora-i.com  ili telefonom na 011 3121513 (traziti Mali
šu).
        Model                             MP cena za set / Ponuda!!!
     - RC4 Worldcup RC PRO Flowflex 2    750 / 400
     - RC4 Worldcup SC PRO Flowflex 2    750 / 400
     - RC4 Superior Flowflex 2                 650 / 350
     - RC4 Superrace SC Powerrail           600 / 300
     - Progressor 900 Flowflex 2              630 / 330
     - Progressor 800 Powerrail               550 / 310
     - Progressor 700 Powerrail               420 / 240
     - Watea 114 BC TT                         800 / 400
   
                                   Detaljnije o testu skija u ski centru Isola 200 (FRA)...

   

Kopaonik - Od 06. aprila 40% pousta na ski pas      Izvor: Skijališta Srbije
    
05.04.2011. - U ski centru Kopaonik će od sutra, 6. aprila 2011, važiti popust od 40 posto na cene ski karata. Skijašima su na raspolaganju žičare Karaman greben, Pančićev vrh i Duboka 2. Visina utabanog snega na stazama je do 40 centimetara.
     Nove cene: 1/2 dnevni-750; 1dnevni-1150: 2dnevni 2000; 3dnevno-2900; ... Cenovnik...
     Iskoriste popuste na cene ski karata i uživajte na u prolećnom skijanju na dobro pripremljenim stazama.
 
     Detaljnije...

  


 

Krvavec - Šesta tradicionalna "Quiksilver Luža"    Izvor: rtc-krvavec.si
    
08-10.04.2011. na Krvavcu se održava tradicionalna "Quiksilver Luža". Ovo je šesta uzastopna godina kako udruženje DOBRO na početku proleća priprema najluđe, mokro, atraktivno i zabavno takmičenje na snegu.
     "Luža" je jedinstven događaj u Sloveniji, gde su zimska i letnja sezona spojene u nezaboravno iskustvo. Skijaši i snowboarderi svoj spust završevaju na vodenom delu na sredini skijške staze. Obučeni u narjrazličitije lude kostime, izvode vratolomije sa spektakularnim akrobatskim skokovima. Zabava i druženje je svake godine sve bolje.
     Za sve amaterske i profesionalne fotografe je pripremljeni takmičenje "Photo Contest - Ja sam u bari" , gde će se takmičiti za titulu najbolje fotografije "Luže". Pored toga, možete isprobati najsavremeniju foto opremu, kamer, i poneti svoje omiljene fotografije sa sobom.
     Detaljnije...

    

Kopaonik odoleva toplom vremenu
    
04.04.2011. - Iako je u većini skijališta u okruženju ski sezona završene, na Koponiku se još uvek skija. Ko je ovog vikenda boravi9o na Kopaoniku mogao je da koristi 7 žičara i 12 staza koje su bile u funkciji.
     Što zbog malog broja skijaša, što zbog toplog vremena, danas na skijalištu rade tri žičare: Pančić, Duboka 2 i Karaman greben.
     I pored ograničenog rada skijališta, na snazi je važeća cena ski pasa: 1.900 din za celodnevmu ili 1.200 din za poludnevnu ski kartu.
 
     Detaljnije...

  

Briježđa - Izgradnja sistema zasnežavanja u Novoj Varoši
    
04.04.2011. - I pored spremne četvorosed žičare, i tokom leta sređene ski staze, na skijalištu Briježđa u Novoj Varosi ove zime je bilo malo prilike za skijanje. Razlog je nedostatak prirodnih snežnih padavina. U Opštini Nova Varoš su shvatili da bez zasnežavanja nema ozbiljnijeg skijanja. Obzirom da je izgradnja sistema skupa, u Opštini su odlučili da u ovaj projekat krenu fazno.
     Tako je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Nova Varoš u februaru mesecu 2011. raspisala Javni poziv - nabavku: Izvođenje radova na realizaciji projekta - Izgradnja sistema za veštačko osnežavanje za ski-stazu "Briježđa" u Novoj Varoši - I faza.

 
     Detaljnije...

  

Izvor: vijesti.me

Vlada Crne Gore namerava da izmiri potraživanja preduzeća Ski centar Durmitor
    
03.04.2011. - Vlada namerava da izmiri potraživanja preduzeća Ski centar Durmitor i na taj način dovede do zaključivanja stečajnog postupka. To je odluka Vladinog operativnog tima zaduženog za valorizaciju skijališta Savin kuk i Štuoc na Žabljaku. U Vladi tvrde da je prednosti tog modela činjenica da će se završiti dugotrajni stečajni postupak i stvoriti uslovi za registraciju novosnovanog preduzeća u kome bi država imala najviše akcija.

      Detaljnije...
Od kad je kupio hotel "Lokve" Rus Alan Alikov ne dolazi u Berane
    
03.04.2011. -
Ni pet godina od kada je Ski-centar Lokve na planini Cmiljevici kod Berana prešao u ruke ruskog biznismena Alana Alikova, na izmaku još jedne zimske sezone, nema nade da bi ovaj atraktivni turistički kompleks mogao brzo proraditi.
      Detaljnije...

  

SkiBus - Uskršnje skijanje u Francuskoj

Aranžmani: 7 no
ćenja + ski pass
+ prevoz.


23.-30.04.2011. -
Les 2 Alpes  Uskršnje skijanje - od 289e

  

Jahorina - Održan kup veterana ''Jahorina 2011''        Izvor: rtvis
    
02.04.2011. - U subotu je na Jahorini održan tradicionalni Kup veterana Jahorina čiji su organiz
atori Smučarski savez RS, OC Jahorina i prijatelji Jahorine, a tehnički organizator je sportsko planinarsko društvo Jahorina.
    Na kupu je učestvovalo 57 skijaša straijih od trideset pet godina.

   
 Detaljnije...

  


Vanja Matijevec

Seminar za trenere alpskog skijanja       Izvor: OKS
    
01.04.2011. - Skijaški savez Srbije, Fond sporta i olimpizma Olimpijskog komiteta Srbije i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja organizuju seminar za trenere alpskog skijanja. Na Staroj planini od 20.-25.03.2011. je održan prvi deo seminara, a koji je podrazumevao praktična predavanja i rad na snegu.
      D
rugi deo seminara, koji podrazumeva teorijska predavanja međunarodnih eksperta i domaćih predavača će se održati od 02.-03.04.2011. u Beogradu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Međunarodni eksperti Vanja Matijevec i Matej Supej su vrsni stručnjaci u alpskog skijanja koji su preporučeni od strane Svetske skijaške federacije i Međunarodnog olimpijskog komiteta..      Detaljnije...

  


Gora - Novo u ponudi: Radio stanice TOPCOM TwinTalker
    
 30.03.2011. - Od nedavno u prodavnicama Gore možete nabaviti radio stanice (toki-voki) za međusobnu komunikaciju na skijalištima i otvorenom prostoru marke TOPCOM TWINTALKER. Pet razlicitih modela koji su u ponudi svakako ce zadovoljiti sve vaše potrebe. Detaljnije...
     U Gori imaju još dosta toga novog u ponudi, pa pogledajte...
     Takodje, i dosta toga po akcijskim cenama - pogledajte sta je tremutno na akcijskoj ponudi...

   


 

Fišer skije testirali članovi udruženja SkiBus u Francuskom ski centrima
    
 
12-19.03.2011. - Svi članovi udruženja ljubitelja skijanja "SkiBus" koji su u ovom periodu boravili u Francuskim ski centrima Isola 2000, Auron i Pra Loup imali su priliku da voze i testiraju vrhunske modele Fischer skija.
     Testiranje je omogućila i skije ustupila firma GORA d.o.o. vodeća kompanija na domaćem tržištu u prodaji planinarske, sportske i kamp opreme, kaja je zvanični distributer Fišer skija za Srbiju.
     Ovo je bila jedinstvena prilika da svi zainteresovani probaju Fischer-ove modele skija za 2011/2012 i to:

     - Fischer RC4 WC RC PRO FF         - Fischer PROGRESOR 900 FF
     - Fischer RC4 WC SC PRO FF         - Fischer PROGRESOR 800 FF
     - Fischer RC4 SUPERIOR FF           - Fischer PROGRESOR 700 FF
     - Fischer RC4 SUPERRACE SC PR    - Fischer WATEA 114 BC TT     
   Detaljnije...

   

Zakopane, Poljska - Zvanični oproštaj Adama Mališa     Izvor: b92
    
27.03.2011. - Jedan od najboljih ski skakača svih vremena Poljak Adam Mališ u subotu 26.03.2011. je zvanično završio svoju trofejnu karijeru. Posle 15 sezona u Svetskom kupu 33-godišnji Mališ je poslednji skok izveo pred svojim navijačima u Zakopanama.
     Tokom fantastične karijere Mališ je četiri puta osvojio Svetski kup i jedini ski skakač je kojem je pošlo za rukom da tri godine zaredom osvoji Kristalni globus. Takođe, Poljak je osvojio i četiri zlatne medalje i jednu bronzu na Svetskim prvenstvima, kao i tri srebra na Olimpijskim igrama.
     Takmičenju u Zakopanama prisustvovali su svi najbolji skakači današnjice, ali zbog lošeg vremena nisu svi skakali. Među onima koji su došli da odaju počast fantastičnoj karijeri su bili i Švajcarac Simon Aman, Tomas Morgenštern iz Austrije, i Finac Jane Ahonen.

     Detaljnije...

  

Open Ski Fest Kopaonik 2011       Izvor: www.zurnal.rs
     27.
0
3.2011. Tradicionalna sportsko–rekreativna manifestacije Asocijacije Sport za sve Srbije održana je i ovog marta. Baza je ponovo bio Kopaonik, a zaljubljenici u zimske sportove imali su prilike da se četiri dana takmiče u osnovnom i dodatnom programu, ali i uživaju u igrama i druženju na snegu.
     Osnovni program Festivala i ovog puta činili su slalom, veleslalom i superveleslalom, dok su pikado, šah i igra pametnice predstavljale dodatni program. Poštujući tradiciju Festival je imao i edukativni deo. Organizovani su kurs za animatore, aktivnosti na snegu, škola skijanja za početnike, kao i savetovanje na temu „Fizička aktivnost za svakog“. Ovo savetovanje je realizovano u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda.
     Na najpoznatijem ski centru Srbije tokom četiri dana Festivala bilo je oko 350 rekreativaca iz pet zemalja. Pored poklonika zimskih sportova iz Srbije tu je bilo i oko 100 skijaša iz Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Makedonije čime je Open ski fest dobio i međunarodni karakter.
     Detaljnije...

   

Ko sme da nas uči skijanju     Izvor: Vreme
    
24.03.2011. - Prošlonedeljni napisi u pojedinim beogradskim medijima o tome da se na Kopaoniku oduzimaju ski-pasovi, ukoliko skijaš turista obučava skijanju člana svoje porodice ili bilo koga drugog, mogli bi se okarakterisati kao poluinformacije.
     Naime, tačno je da postoji pomenuta zabrana (vidi sliku), ali i mogućnost da ipak steknete pravo da recimo soptveno dete podučavate skijanju ili snoubordingu. Kako je reporter "Vremena" saznao od službenika "Skijališta Srbije", iz odseka za izdavanje ski-karata (popularnog "Kontejnera" u kopaoničkoj Dolini sportova), turisti skijaši mogu u Upravnoj zgradi ovog javnog preduzeća podneti zahtev za obuku člana porodice, te po dobijanju odobrenja neometano podučavati onoga za koga su dobili ovlašćenje. Istina, ovaj važan detalj nije istaknut na znaku zabrane, ali ipak postoji.
     Detaljnije...

  

Održano boardercross takmičenje na Brezovici       Izvor: sbxbrezovica.com
    
24. 03.2011.  - U nedelju 20. marta je održano prvo boardercross takmičenje na Brezovici, SBX Brezovica Cup 2011. koje je organizovalo društvo ekstremnih sportista "Scardus". Visoki nagradni fond od 5000 evra je privukao neke od najboljih vozača boardercross-a iz regiona.
     Pobednik takmičenja bio je Aljoša Stefanović iz Slovenije, drugo mesto osvojio je Miljan Bošković iz Srbije, dok je treće mesto pripalo Nikoli Vrhovecu iz Hrvatske.
     Detaljnije, kompletna reportaža...

    

Skijališta Srbije

JP Skijališta Srbije: Prodato više od 127 hiljada ski karata     Izvor: skijalistasrbije.rs
    
23.03.2011. - Od početka sezone u ski centrima Kopaonik, Zlatibor i Stara planina prodato je više od 127 hiljada ski karata, što je za skoro 35 hiljada više nego prošle sezone. O uspešnosti sezone govori i podatak da je na stazama Kopaonika dnevno skijalo više od četiri hiljade skijaša, a u ski centru Tornik na Zlatiboru od početka sezone dnevno je na stazama uživalo i do 1.500 skijaša. Velika posećenost, s obzirom na mali broj smeštajnih kapaciteta, zabeležena je i u ski centru na Staroj planini.
     Detaljnije...

  

Krvavec - Skriveno blago 2011                                Izvor: rtc-krvavec.si
    
26.03.2011. I ove godine, najpopularnije slovenačko skijašte Krvaec organizuje najveći zimski događaj - Treasure Hunt / Skriveno blago 2011, na kojem će pobednik da odveze kući potpuno novi automobil Toiota Verso.
     U blizini Eskimskog sela na Krvavcu je sakriveno u snegu 31 zaključanih kutija koje skrivaju nagrade. Ključevi zaključanih kutija se nalaze kod ovlašćenog javnog beležnika, koji će biti jedini koji će znati sadržaj nagrada u svakoj kutiji. Svi takmičari će biti u startnoj areni na vrhu Zvorha odakle kreće lov na izgubljeno blago. Takmičari će kroz označene trase dolaziti na posebno ograđeni prostor gde će zastavicama biti obeležen prostor njegove pretrage (2m x 2m) u kome će tražiti skrivene kutije. Takmičenje će trajati tačno 180 minuta, uz podršku navijača, prijatelja i DJ - uz zabavu i muziku. Dođite...

    


    

  

Ski test novih modela Elan i Volkl skija za 2012 na Kopaoniku    Izvor: Planetbike
    
U subotu 19. marta i nedelju 20. marta će se u organizaciji Planet Bike-a održati ski i snowboard test novih modela ELAN i VOLKL skija i snowboard-ova za sezonu 2011/2012. Test ce biti održan na Kopaoniku, na platou ispred hotela Grand Hotel & Spa. Test će počinjati u 10h a završavati se u 15h, oba test dana. Gosti testa su Elanova tehnicka demo ekipa.
     Pozivamo sve ljubitelje zimskih sportova da nam se pridruže i probaju u realnim uslovima – na snegu, modele za sledecu godinu.
      Detaljnije...

  

Krvavec - Rossignol Freeride Endurance Challenge  Izvor: rtc-krvavec.si
    
19.03.2011. Timski duh, izdržljivost i skijaško znanje na ispitu ovog vikenda na Krvavcu. Najzanimljivije skijaško takmičenje u Sloveniji koje iskušava Vaše sposobnosti i skijaško znanje. Prošle godine je na atraktivnoj stazi nastupilo više od 40 skijaša koji su za 4 sata uspeli da preskijaju 18.000 VIS metara.
     Takmišenje se po obicaju završava popodnevnom žurkom

    

Jahorina - simpozijum INFOTEH-JAHORINA 2011       Izvor: OC Jahorina
    
16.-18.03.2011. na Jahorini, u hotelu Bistrica se održava Medunarodni naučno-stručni simpozijum INFOTEH-JAHORINA 2011
 
   U periodu od 2001. do 2010. godine Simpozijum INFOTEH®-JAHORINA beleži konstantan rast broja ućesnika sa prostora bivše Jugoslavije i šire, te broja prijavljenih i objavljenih radova. Danas INFOTEH®-JAHORINA predstavlja jednu od vodećih domaćih konferencija posvećenih primeni informaciono-komunikacionih tehnologija.      Detaljnije...

  


Zašto ni vikengom nema javnog prevoza od Zlatibora do Tornika, a gore 70cm snega? 
     06.03.2011. Otisla sam na Zlatibor sa zeljom da skijam na Torniku svakodnevno! Prvo na sajtu skijanje.rs kao organizator prevoza se pominje turisticka agencija Zlateks. Kontaktiram ja pomenutu agenciju, kad oni ne organizuju, vec Gaga turs svakodnevno ima polaske ka Torniku. Prosetam ja do centra i svratim u Gaga turs, kad kao prosla je sezona, a na Zlatiboru pola metra snega, na Torniku preko 70cm utabanog, i prevoz se organizuje samo vikendom... Ok, nekako se snadjem za radne dane, odem koji put na Tornik sa nekim prijateljima i dodje subota, odem na stanicu pre pola 9, a zaposlena gospodja, ako se moze uopste i moze nazvati gospodjom, mi mrsko kaze kako nema prevoza ni danas, kao eto otkazali su polazak!!!
     Sta reci, sem izuzetna neprofesionalnost, bilo gde u svetu ljudi se maksimalno trude da vam sto vise pruze,
da uloze u turisticke centre, a u Srbiji... Dok god pojedinci ovako rade mi cemo biti 100 godina iza evropskih ski centara...
    
Detaljnije...

  

Snoubord se vraća na Brezovicu u velikom stilu!       Izvor: sbxbrezovica.com
    
18.-20. 03.2011.  - Društvo ekstremnih sportista Scardus vas poziva na prvo snoubord kros (SBX) takmičenje na Brezovici, koje će se održati od 18. do 20. marta 2011. godine. SBX Brezovica Cup 2011 nagrađuje tri najbolja vozača sa ukupnim nagardnim fondom od 5000 evra.
Dođite da se takmičite i odmerite snage sa takmičarima iz čitavog regiona, ili da jednostavno okusite planinsku atmosferu. Mi vam garantujemo da vas Brezovica neće ostaviti ravnodušnima.    
Detaljnije...

    

Open Ski Fest Kopaonik 2011       Izvor: www.sportforallserbia.rs
     16.-20.
0
3.2011. na Kopaoniku održaće se devetnaesti po redu, "Open Ski Fest Kopaonik" , u organizaciji Asocijacije sport za sve Srbije, a pod pokroviteljstvom Sportskog saveza Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta Srbije.
     Manifestacija "Open Ski Fest Kopaonik" svojim dosadašnjim održavanjem (održava se već devetnaest godina) pripremama, susretma,i igrama, izazovima, takmičenjima i druženjem, predstavlja manifestaciju sa bogatim programskim sadržajem za nezaborav.
     Prijavljivanje zainteresovanih učesnika biće omogućeno putem telefona 011 32 32 986 i e-maila sportzasvesrbije@yahoo.com .     Preuzmite program Ski festa 2011...

   

Chamonix - Skijanje u Martu za 399 eur        Izvor: Eurojet.rs
     Svetski poznati zimski i ski centar koji se nalazi u podnožju Mont Blanc-a i na tromeđi Francuske, Italije i Švajcarske. Iz centra grada polazi i najviša žičara u Evropi koja vozi na vrh Aguille du Midi, 3842 m/nv odakle polazi najduži spust na svetu, preko lednika dugog 22 km.

     Agencija Eurojet iz Beograda ima u ponudi jedinstveni ski paket za sedmodmevno skijanje u Chamonix-u u periodu od 18.-27.03.2011. Aotobuski prevoz, smeštaj i ski pass po ceni od 399 eur.
 Odlicna cena za one koji znaju sta je Chamonix… 
     Detaljnije..

    

Ski reportaža: Beogradski snoubord street session  Autor:Vlada,studio Frame
    
01.03.2011. -
Budim se, i razmišljam kako taj dan imam neki ručak, i sastanak sa Vuletom iz Rope-a povodom snimanja novog Rope skateboard filma. To razmišljanje mi je prekinuo Dule iz Burna da mi kaže da dolaze Miljan i Chez sa Kopa da voze street mesta po Beogradu, i da me pita da li bi fotkao to i snimao. Nakon kraćeg razmišljanja pristao sam. Prvo je sledio ručak, a zatim i sastanak. Nakon toga sam se dogovorio da se nadjem sa njima na Tašmajdanu u 19h.
     Pored njih tu je bio i Slaviša koji je predložio da odemo do Višnjičke Banje, na Lešće (groblje) jer je tamo video neke dobre rejlove. Penjemo se na Lešće, i provaljujemo da je tamo napadalo jedno 30 cm snega, i da je temperatura oko -10c.

    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Krvavec - provedite vikend u najboljen ski centru Slovenije     Izvor: rtc-krvavec.si
    
01.03.2011. Krvavec - Na skijalištu ima 100 cm prirodnog i veštačkog snega, uslovi za skijanje ovih dana su odlični. Sve staze su spremne i sve žičare u funkciji. Prognoza za dane petak - nedelja je veoma dobra, pa je to dovoljan razlog da predstojeći ski vikend provedete na Krvavcu sa "Ski Busom"...
     Skui bus, od 04.-06. marta 2011. organizuje trodnevno skijanje na Krvavcu, najboljem ski centru u Slovenije. Prevoz, dva noćenja u termi Snovik, trodnevni ski pass, bazeni po ceni od 149 evra.
Detaljnije...
    
Svi koji dođu imaće priliku da na Krvavcu uživaju u sledećim dešavanjima:
     - 5.marta - Trka za maškare od 14. sati na stazi za veleslalom, a zabava kod brvnare "Sonček" sa dj-em i Sama Duom sa bubnjevima i vatrom.
     - 6.marta - Skijaški Izazov – veleslalom trka za sve posetioce skijališta
                   - Test skija Elan, Fida i Fischer, zabava i nagradne igre,
                   - Škola skijanja sa slovenačkom Demo timom, na Plaži kod hotela Raj (gde je i baza Skibusa)
                   - Pokerstars Extreme - Poker challenge u Eskimskom selu

    

Ski reportaža: Bansko, domaćin FIS Svetskog kupa      Izvor: bansko.rs
    
01.03.2011. - Bansko je proteklog vikenda (26. i 27. Februar) imalo prilike da ugosti najbolje svetske skijaše, koji su došli kako bi učestvovali u završnim trkama FIS ALPINE svetskog kupa u kategorijama „superkombinacija“ i „slalom“. Za samo dva dana trajanja takmičenja, u Bansko je pristiglo više od 15.000 gostiju.
     Najbolji svetski skijaš svih vremena, Alberto Tomba, bio je počasni gost takmičenja. Šampanjac je pobednicima uručio proslavljeni Bugarski fudbaler, Hristo Stoičkov...
    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

U Moskvi treća RB Crashed Ice trka u sezoni 2011     Izvor: redbull.rs
    
28.02.2011. - Finac Artu Pihlainen trijumfovao je na drugoj trci za redom u Red Bull Crashed Ice Svetskom šampionatu u Moskvi u subotu. Pihlainen je na temperaturi od -22 stepena Celzijusa pobedio Kajla Kroksala iz Kanade i Švajcarca Kilijana Brauna na 350 metara dugoj ledenoj stazi u Kolomenskoj parku. Trijumfom na trećoj trci sezone Pihlainen je povećao svoje vođstvo na vrhu ukupnog plasmana.                 Detaljnije...

  

Druženje rekreativaca u Skijaškom trčanju na Avali  
    
27.02.2011.
- U pre podnevnim časovima na Avali se skupilo 15-tak rekreativaca ljubitelja skijaškog trčanja. Sunčano nedeljno jutro i Avala pod snegom, bilo je dovloljno za spontano okupljanje, upoznavanje, druženje. Bio je prisutan i naš Olimpijac u ovom sportu, Aleksandar Šuki Milenković. Praveći krugove po stazi oko Spomenika neznanom junaku Šuki je  zainteresovanima objašnjavao osnovnu tehniku klasičnog i kliznog koraka u skijaškom trčanju.
     Bilo je lepo videti na skijama i porodicu sa  decom, kao i starijeg gospodina na skijama iz sedasmdesetih godina. Za bicikliste i veslače, skijaško trčanje je odličan način održavanja kondicije, a za nas rekreativce, najlepsi mogući nacin da se provede deo dana u Beogradu pod snegom. Od podne su počeli da pristižu šetači u većem broju, tako da smo stazu ustupili njima. Mi smo, ukoliko bude snega, dogovorili novo druženje za naredni vikend.
      
Detaljnije sa fotografijama...

  

Od ponedeljka na skijalištima u Srbiji niže cene ski karata     Izvor: skijalistasrbije.rs
     25.02.
2011. Cene ski karata u ski centrima u Srbiji od ponedeljka, 28. februara 2011. godine, biće niže u odnosu na dosadašnje. U ski centru Kopaonik cena jednodnevne ski karte za odrasle iznosiće 1.900 dinara, a za decu 1.200 dinara. Na Staroj planini jednodnevna ski karta za odrasle koštaće 800, a za mališane 500 dinara. Jednodnevna ski karta za odrasle u ski centru Tornik na Zlatiboru iznosiće 1.150 dinara, a dečija ski karta koštaće 750 dinara.
     Dakle ne radi se o pojeftinjenju, već o stupanju na snagu novog tarifnog perioda, tzv srednje sezone, koja traje od 28.02. - 15.04.2011.

     Detaljnije o cenama ski passa: Kopaonik, Stara Planina, Tornik

   

SkiBus - Skijanje u Francuskoj
Aranžmani: 7 noćenja + ski pass + prevoz.

  12.-19.03.2011. - Val d' Allos - La Foux i Pra-Loup - od 259e

  19.-26.03.2011. - Paradiski (La Plagne i Les Arcs) - od 249e

                          - Orelle sa skijanjem u Val Thornsu
-od 249e
                          -
Tri doline: Val Thorens - od 369e
  26.03.-02.04.2011. -
Tri doline: Val Thorens - od 309e
  23.-30.04.2011. -
Les 2 Alpes  Uskršnje skijanje - od 289e

SkiBus - Ski vikendi
     Kopaonik - 05.-06. mart - Dvodnevno skijanje. Jedno noćenje ili polupansion + prevoz. Cena od 4.300 din.  Detaljnije...
     Krvavec - 04.-06. mart i 18.-22. mart 2011. - Trodnevno skijanje. u najboljem ski centru u Slovenije. Prevoz, dva noćenja u termi Snovik, trodnevni ski pass, bazeni po ceni od 149 evra.  Detaljnije...

 

U Moskvi treća RB Crashed Ice trka u sezoni 2011     Izvor: redbull.rs
     24.02.2011. - Moskva je predstojećeg vikenda biti treća stanica ovogodišnjeg Svetskog šampionata Red Bull Crashed Ice, u spustu na klizaljkama. Ledene temperature, daleko ispod nule, u subotu će dočekati takmičare iz 24 zemlje, koji će se potruditi da stignu Finca Artua Pihlainena, trenutno vodećeg u poretku šampionata.
     350 metara duga staza u Moskvi obećava da će biti presudna u borbi za ovogodišnju titulu, ali će biti veoma teška za sve učesnike.                 Detaljnije...

  

Sarajevo 2011. - 51. Svetsko vojno prvenstvo u skijanju     Izvor: Palelive.com
    
24.02.2011.
Fridrih Pinter iz Austrije pobjednik je u muškoj konkurenciji biatlon trke koja je danas održana na ski-kompleksu ''Dvorišta'' na Jahorini, u okviru 51. Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, dok je najbolja u ženskoj konkurenciji bila Teja Gregorin iz Slovenije.
     Reprezentativka Bih Tanja Karišik osvojila je 33. mjesto, dok je u muškoj konkurenciji Stefan Lopatić bio 44-ti.
     Sutra je na programu Patrolno / štafetno trčanje.

     01.-03.03.2011. na Jahorini će se održati FIS KUP "JAHORINA 2011"                 Detaljnije...

  

Iver - Mokra Gora - Održan FIS Rojal Biser kup u slalomu        
     16.-17.02.2011.
U sredu i četvrtak na skijalištu Iver - Mokra gora održan je FIS Rojal Biser kup u disciplini slalom. Na trci koju je organizovao ski klub Royal iz Beograda nastupilo je ukupno 65 takmičara iz sedam država: Bugarske, Grčke, Bih, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Srbije. Njih 22 je na FIS rang listama imalo ispod 100 bodova, od kojih 12 ispod 50, Što je značajno doprinelo rejtingu ove trke.
     Prvog takmičarskog dana u konkurenciji žena pobedila je skijašica iz Srbije, Marija Trmčić, druga je bila Silvija Mađarska iz Bugarske, a treća Hrvatica Ivana Šerić. Učestvovalo je ukupno 12 skijašica.
     U muškoj konkurenciji pobedio je Slovenac Bernard Vajdič ispred Bugarina Stefana Georgijeva i Klemena Krejaca, takođe iz Slovenije. Najbolji takmičar iz Srbije bio je Mašan Miličić koji je zauzeo 16. mesto.
   
     Kompletna reportaža sa ove trke...

  

Chamonix - Skijanje u Martu za 399 eur        Izvor: Eurojet.rs
     Svetski poznati zimski i ski centar koji se nalazi u podnožju Mont Blanc-a i na tromeđi Francuske, Italije i Švajcarske. Iz centra grada polazi i najviša žičara u Evropi koja vozi na vrh Aguille du Midi, 3842 m/nv odakle polazi najduži spust na svetu, preko lednika dugog 22 km.

     Agencija Eurojet iz Beograda ima u ponudi jedinstveni ski paket za sedmodmevno skijanje u Chamonix-u u periodu od 18.-27.03.2011. Aotobuski prevoz, smeštaj i ski pass po ceni od 399 eur.
 Odlicna cena za one koji znaju sta je Chamonix… 
     Detaljnije..

    

Snoubord se vraća na Brezovicu u velikom stilu!       Izvor: sbxbrezovica.com
    
18.-20. 03.2011.  - Društvo ekstremnih sportista Scardus vas poziva na prvo snoubord kros (SBX) takmičenje na Brezovici, koje će se održati od 18. do 20. marta 2011. godine. SBX Brezovica Cup 2011 nagrađuje tri najbolja vozača sa ukupnim nagardnim fondom od 5000 evra.
Dođite da se takmičite i odmerite snage sa takmičarima iz čitavog regiona, ili da jednostavno okusite planinsku atmosferu. Mi vam garantujemo da vas Brezovica neće ostaviti ravnodušnima.    
Detaljnije...

    

Durmitor: Ski festival u nordijskom trčanju „Henrik Angel“  
     25.-27.03.2011. Žabljak, Durmitor - U organizaciji Norveške grupe „FORESTI“ i crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva održaće se Ski festival u nordiskom trčanju pod nazivom „Henrik Angel“ na Žabljaku. Festival ce trajati 25, 26, 27 marta 2011.
     Festivalu ce prisustvovati i instruktori skijanja, Brit Hilsen olimpijska šampionka iz Sarajeva 1984 godine i drugi. Poziv da učestvuju na manifestaciji upucen je svim ski klubovima u okruženju.
       Detaljnije...

    Detaljnije...

Vesti sa Svetskog prvenstva u alpskom skijanju GAP 2011.     DETALJNIJE...
     20.02.2009. Francuz Žan-Baptist Granž osvojio je zlato u slalomu kojim je završeno SP
    
19.02.2009.
Austrijanka Marliz Šild pobedila u slalomu. Nevena Ignjatović 32. mesto.
    
18.02.2009. Amerikanac Ted Ligeti najbolji u veleslalomu.
    
17.02.2009. Slovenka Tina Maze osvojila je zlato u veleslalomu
    
16.02.2009. Francuzima timsko zlato u Garmišu
    
14.02.2009. Norvežanin
A.L.Svindal najbolji u superkombinaciji. K.Inerhofer stigao do treće medalje
    
13.02.2009.
Austrijanka Elizabet Gergl osvojila je zlato i u spustu
    
12.02.2009.
Kanađanin Erik Gaj osvojio zlato u spustu
    
11.02.2009. Austrijanka Ana Feninger trijumfovala je u superkombinaciji na SP.
     09.02.2009. Italijan Kristof Inerhofer pobednik u superveleslalomu, Kosteliću bronza.
     08.02.2009. Pobedom u superveleslalomu austrijanka Elizabet Gergl osvojila je prvo zlato na SP .

     Preostale trke:  20. februar - 10.00 slalom muškarci       Detaljnije...

    

Zimski EYOF - Liberec 2011.                Izvor:  OKS
     U Češkom ski centru Liberec se održava 10. Zimski Olimpijski festival mladih Evrope. Na ovom festivalu nastupa šest takmičara iz Srbije u četiri sporta u okviru Misije koju organizuje Olimpijski komitet Srbije.
    
17.02.2011. - Snowboard - Filip Grahovac 14. u paralelnom veleslalomu. Jelena Ignjatov je završila na 20. poziciji
                       - Alpsko skijanje - Andrija Vuković nije uspeo da završi slalom trku
                       - Skijaško trčanje - Ajlan Rastić
trku na 7,5 km slobodnim stilom završio trku na 56. mestu
    
16.02.2011. - Alpsko skijanje - Maša Janković, nije uspela da završi slalom trku
                       - Biatlon - Vahida Hodžić,
poslednja završila sprint na 6km.
    
15.02.2011. - Alpsko skijanje - Andrija Vuković 39. na trci veleslaloma
                       - Snowboard - Filip Grahovac 22, a Jelena Ignjatov 23. u kvalifikacijama u border krosu
                       - Skijaško trčanje - Ajlan Rastić nije prošao kvalifikacije u sprintu
                       - Biatlon - Vahida Hodžić, na 10km slobodno i završila trku na pretposlednjem mestu

    
14.02.2011. - Alpsko skijanje - Maša Janković završila trku veleslaloma na 50. mestu
  
     Detaljnije...

  

Završeno FIS FREESTYLE Svetsko prvenstvo 2011.       Izvor: B92
    
06. 02.2011.  -
U Dir Veliju (SAD) je od 02. do 05. februara 2011. održano svetsko prvenstvo u fristajl skijajanu. Prvi put u istoriji takmičari su se nadmetali u šest disciplina. Od 2011. u spisak sportova ubačen je i sloup stajl. Od 12 prvih mesta čak osam pripalo je skijašima iz Kanade, koji su ukupno osvojili 16 odličja.
     Istakli su se Dženifer Hajl, koja je postala dvostruka svetska šampionka u kupserima i dual kupserima i Aleksandar Bilodu, koje je u singlu bio drugi, a u dualu odbranio titulu svetskog šampiona. U singlu šamipon je Žibo Kola.

    
Detaljnije...

    

Sportisti Srbije na zimskoj Univerzijadi - Erzurum 2011 (TUR)       Izvor: SkiSavez.com
    
05.02.2011. Nastupi i rezultati Srpskih takmičara na Zimskoj Univerzijadi koja se od 27.01.-06.02.2011. održava u Turskom gradu Erzurum:
     - Alpsko skijanje - Nevena Ignjatović nazalost nije uspela da završi današnju slalom trku.
     - Snowboard - Filip Filipovic  juče u disciplini Half pipe, 27mesto.
     - Nordijski sportovi - Šmrković Rejhan nije završio trku na 30km. Šmrković Belma nije startovala na 15km.
    
Detaljnije...

  

Strast na snegu                        Izvor: Žurnal.rs
     11.02.2011. - Ljubav nema granice. Srce ne bira ni mesto, ni vreme kada će da zatreperi. Ipak, ako je suditi po mnogobrojnim ljubavnim vezama najboljih skijaša i skijašica, strast na snegu razbuktava se brže nego bilo gde. Na belim stazama, širom planete, poslednjih godina ispisane su mnoge ljubavne priče, neke su završene brzo kao jedna slalomska trka, neke su trajale, sezonu–dve, a neke su krunisane brakom i decom.
      Trenutno najpoznatiji skijaški par su svakako Austrijanci, Bendžamin Rajh i Marlis Šild. Nekadašnji olimpijski šampion i pobednik Svetskog kupa i nekrunisana slalom kraljica, zajedno su od leta 2004, a odnedavno su svili gnezdo u vili od hiljadu kvadrata.
      Najpoželjnija skijašica, ekscentrična Amerikanka Džulija Mankuzo trenutno je u zagrljaju Norvežanina Aksel Lunda Svindala. Prvi dečko lepoj Džuliji bio je Stiven Niman, a dugo je bila tiha patnja zemljaka Bodija Milera. Ipak, spoj takve dve „ludačke“ energija nije mogao dugo da potraje. Stameni Viking uspeo je da je ukroti. . .

      Detaljnije...

  

Open Ski Fest Kopaonik 2011       Izvor: www.sportforallserbia.rs
     16.-20.
0
3.2011. na Kopaoniku održaće se devetnaesti po redu, "Open Ski Fest Kopaonik" , u organizaciji Asocijacije sport za sve Srbije, a pod pokroviteljstvom Sportskog saveza Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta Srbije.
     Manifestacija "Open Ski Fest Kopaonik" svojim dosadašnjim održavanjem (održava se već devetnaest godina) pripremama, susretma,i igrama, izazovima, takmičenjima i druženjem, predstavlja manifestaciju sa bogatim programskim sadržajem za nezaborav.
     Prijavljivanje zainteresovanih učesnika biće omogućeno putem telefona 011 32 32 986 i e-maila sportzasvesrbije@yahoo.com .     Preuzmite program Ski festa 2011...

   

Stara Planina: Od iduće sezone nova gondola i četvorosed       Izvor: Doppelmayr
     02.
0
2.2011. -
Izvesno je da će do početka naredne zimske sezone 2011 / 2012 na Staroj planini biti izgrađene i montirane gondola "Jabučko ravnište" i četvoroseda žičara sa fiksnim sedištima i trakom za ubrzanje "Babin zub" -rekao je za sajt Skijanje.rs Andrea Kočovski, predstavnik Doppelmayr-a za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.
     Nakon sprovedene tenderske procedure, JP Skijališta Srbije je sa austrijskom firmom Doppelmayr potpisalo ugovor o izgradnji - montaži gondole i fiksnog četvoroseda po sistemu "ključ u ruke". Tehničke karekteristike instalacija...

    
Detaljnije
...

    

ispo2011 - Sajam sportske opreme u Minhenu         Izvor: ispo.com
     06.-09.02.2011. u Minhenu se održava jedan od najvećih svetskih sajmova sportske opreme i mode. Na njemu će biti prikazani najnoviji trendovi, novi materijali, inovacije u proizvodnjni sportske opreme.
     Ovde svoje štandove imaju svi najveći svetski sportski brendovi. Samo iz oblasti zimskih sportova ima 669 izlagača a board sportova njih 347... Ulaznica za sve dane sajma košta 45 eur.
     Ispo sajam se organizuje i u Kini od 23.-25.02.2011.

    

Krvacec - Ovog vikenda Intersport test skija  Izvor: rtc-krvavec.si
    
05.02.2011. U subotu se na Plaži na Krvavecu održava, Intersport test skija. Posetioci Krvaveca će moći da probaju najnovije modele skija sledećih proizvođača: TecnoPro, Elan, Haed, Nordica i Fischer.
     Na skijalištu rade sve žičare i otvorene su sve staze, svaki dan od 8. do 16. sati, kabinska žičara do 17. sati. Petkom i subotom je moguće noćno sankanje, kad 4-sedežnica radi od 16.30 do 18.30 sati, a kabinska žičara do 19. sati.

    

Jahorina, Rajska vrata - Veče hrane, vina i muzike, 10-11.feb  Izvor: jahorina-rajskavrata
     10.-11.
0
2.2011. U četvrtak i petak, u poznatom i jedinstvenom ambijentu Planinske kuće "Rajska vrata" na Jahorini, održava se Veče hrane, vina i muzike sa početkom u 19h.
      Domaćini večere - kuvar Vladan Simić i sommelier Ivica Stojanović iz Beograda. Služe se vina Podruma Podruma Aleksandrović, Oplenac, Srbija. Nastupa muyička grupa Teodulija - Beograd. Cena 50 KM.
     Neka sva čula uživaju!!!                   Detaljnije i rezervacije na +387 65 142244

   

Chamonix - skijanje u martu za 399 eur        Izvor: Eurojet.rs
     Svetski poznati zimski i ski centar koji se nalazi u podnožju Mont Blanc-a i na tromeđi Francuske, Italije i Švajcarske. Iz centra grada polazi i najviša žičara u Evropi koja vozi na vrh Aguille du Midi, 3842 m/nv odakle polazi najduži spust na svetu, preko lednika dugog 22 km.

     Agencija Eurojet iz Beograda ima u ponudi jedinstveni ski paket za sedmodmevno skijanje u Chamonix-u u periodu od 18.-27.03.2011. Aotobuski prevoz, smeštaj i ski pass po ceni od 399 eur.
 Odlicna cena za one koji znaju sta je Chamonix… 
     Detaljnije..

   

Slovenac Luka Jeromel najbolji u Big-air_u u Beogradu
    
30. 01.2011.  - Međunarodno takmičenje u snoubordu pod nazivom “Burn urban jump” održano je na Trgu Republike u srpskoj prestonici. Pobednik takmičenja je Slovenac Luka Jeromel (19), dok su drugo i treće mesto osvojili Austrijanci Patrik Vorle i Kristof Mesner.
     Na takmičenju su učestvovala šestorica snoubordera iz Srbije, Slovenije i Austrije, koji su se takmičili u disciplini Big air, koja, naravno, podrazumeva izvođenje skokova na skakaonici. Iako se ovakva takmičenja često održavaju na trgovima u evropskim prestonicama, ovo je prvi put da je Beograd domaćin jedne ovakve manifestacije pod pokroviteljstvom energetskog pića Burn.
    
Detaljnije...

    

SkiBus - Ski vikendi za Sretenje       Izvor: SkiBus.rs
     Kopaonik - 12.-15. februar - Četvorodnevno skijanje za Sretenje. Tri noćenja ili polupansion u objektima iz ponude. Opcije: Vila Vagres i hotel Junior - u Brzeću i Kragujevačko odmaralište i Ski dom Raška - u centru. Cena od 6.900 din.
  Detaljnije...
     Jahorina - 12.-15. februar - Četvorodnevno skijanje za Sretenje. Smeštaj hotelima Snježna Kraljica i Snješko. Aranžman obuhvata prevoz i tri noćenj u hotelu Snježna Kraljica odnosno prevoz i tri polupansiona u hotelu Snješko. Cena aranžmana - od 79 eura Detaljnije...

     Krvavec - 12.-15. februar 2011. - Četvorodnevno skijanje za Sretenje u najboljem ski centru u Slovenije. Prevoz, tri noćenja u termi Snovik, četvorodnrvni ski pass, bazeni po ceni od 179 evra Detaljnije...

  

Godinu dana do "Svetskog dana snega" 22.01.2012.       Izvor: FIS
    
22.01.2011.  Preostalo je tačno godinu dana kada će biti ustavovljen Svetski dan Snega koji će se održati 22. januara 2012
     Kao deo međunarodne FIS kampanje - "Povedite decu na Sneg", Svetski dan Snega ima za cilj da podstakne što veći broj dece, njihovih porodica i prijatelja da učestvuju na ovom Festivalu snega kroz različite aktivnosti na snegu koje će se tog vikenda odvijati istovremeno u celom svetu.
     Koncept za Svetski dan Snega je razvijen od strane FIS-a uz konsultacije sa drugim organizacijama koje su na bilo koji način uključene u sportove na snegu kao što su Nacionalni ski-savezi, njihovi ski klubovi, ski-škole, ski-industrija, turističke organizacije, udruženja planinara i ljubitelja skijanja.
     To je prilika za ulaganje u budućnost i stvaranje novog impulsa za zimske sportove. FIS je obezbedio centralnu online platformu na adresi: www.world-snow-day.com

  

Bob sport u Srbiji - Verujemo u bolje sutra       Izvor: zurnal.rs
     20. 01.2011.
Vuk Rašenović, pilot srpskog boba četvoroseda prošlog februara je zajedno sa kolegama Igorom Šarčevićem, Milošem Savićem i Slobodanom Matijevićem, preko noći postao ljubimac srpske sportske javnosti. Razlog za ovo je osvajanje 18. mesta na Zimskim olimpijskim igrama i to na stazi u Visleru, koju osim Kanađana izbegavaju svi svetski piloti.
     Tadašnja euforija i velika obećanja o podršci brzo su stavljeni ad – akta, što nije omelo Vuka, njegovog oca i nekadašnjeg reprezentativca SFRJ Borisa Rađenovića, te Slobodana Matijevića da nastave borbu za opstanak srpskog boba.

 
     Detaljnije..

  

 Ski reportaža: Soelden treba odskijati       Autor: S. Veličković
     21
.01.2011. - Od 8.-.15. januara Soldenu vreme reklo bi se uobičajeno. Koktel sunčanih, snežnih, maglovitih i kišnih dana. Obzirom da je skijalište veliko, na nekim delovima je bilo i jakog vetra, uglavnom na glečeru. Čak je jedan dan bilo toliko toplo da su se ljudi gondolom vraćali u dolinu već negde oko podne. Na visini 3090 metara izmerena temperatura +7C
     Što se tiče samog dolaska u Solden, postoje dva osnovna pravca kojima se stiže. Zaključak, koji je put bolji nije "Exaktna nauka", već je subjektivna stvar...
       Detaljnije . . .

  

Srpski takmičari na Biatlon Svetskom kupu u Antholzu (ITA)       Izvor: IBU
    
20. 01.2011.  
Na 6. ovogodipnjem IBU Svetskom kupu u biatlonu, koji se održava u Italijanskom ski centru za nordijske sportove Antholz, danas je vožena sprint trka na 10 km za muškarce. Pobedio je Rus Anton Šipulin ispred nemca Michaela Greisa na drugom mestu - oboica bez promasaja. Treće mesto je zauzeo Norvežanin Lars Berger sa jednim promašajem.
     Na ovoj trci Svetskog kupa nastupili su i reprezentativci Srbije. Milanko Petrović sa 4 promašaja je zauzeo 87 mesto, a Damir Rastić sa 5 promasaja je bio predposlednji 94.
 
    Detaljnije..

  

Nova ski mapa Jahorine za 2011.        Izvor: OC Jahorina
    
20.01.2011.  Na sajtu Olimpijskog centra Jahorina postavljena je nova mapa ovog skijaškog centra na kojoj je obeležen i postavljeni sistem za zasnežavanje. Mapa je u rezoluciji 2200x1540pix. Na mapi je obeležen položaj svih žičara i njima pripadajućih staza. Čini se objektivno je obeležena težina staza - plave, crvene i crne. Ali na mapi nisu naznačene veze-spojavi između pojedinih staza. Tako na primer nije obeleženo kako sa vrha Poljica može preći na Ogorijelicu, ili sa Ogorijelica na Praču i obrnuto ...
     Pogledajte sve ski mape Jahorine u zbirci ovog sajta... Možda Vi imate neki koja ovde nije predstavljena?
      Detaljnije..

  

Freestyle park u ski centru Kopaonik       Izvor: urbanbug.net
     20.01.2011.  Freestyle skijanje i snowboad će na Kopaoniku biti predstavljeni javnosti i zainteresovanima za ove sportove kao nikada ranije. Predstojeće sezone ćemo konačno u Srbiji imati pravi park u kojem će moći da vozi svako ko kupi ski kartu za skijalište na Kopaoniku. Poligon se postavlja na stazi 4b trasom nekadašnjeg sidra koje je izvlačilo skijaše na Pančić. Park će imati tri skakaonice u liniji, a pored manje skokove za početnike i liniju sa boksovima i gelenderima. Počinje sa radom odmah nakon izgradnje i snežnih radova. Park će se održavati tokom cele sezone, sve do prvog aprila. Poligon će biti izgrađen od strane "Skijališta Srbije" i Kluba ekstremnih sportova "Zubski Rt", realizovan kroz poslovno-tehničku saradnju.     Detaljnije....

  

Bezbednost skijaša u ski centrima u Srbiji        Izvor: Skijališta Srbije
     19.01.2011.  Kako bi skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova u našim ski centrima bili bezbedni i uživali u komforu koji im nude naše planine o njihovoj sigurnosti se osim Skijališta Srbije brinu i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorske službe spasavanja. Poboljšanje signalizacije i obeležavanje ski staza takođe su doprineli većoj bezebednosti, te je tokom cele prethodne sezone značajno smanjen broj povreda i zabeleženo samo jedno gubljenje na skijalištu.
     Na stazama se svakodnevno nalazi oko 30 pripadnika redarske službe i Gorske službe spasavanja koji brinu o bezbednosti i spremni su da u najkraćem mogućem roku reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć. U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležnog zdravstvenog centra. Svi skijaši sa važećom ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a u koliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im refundiran.
      Detaljnije..

  

Jahorina, Rajska vrata - Veče hrane, vina i muzike             Izvor: jahorina-rajskavrata.com
     21.
01.2011.
Ovog vikenda, u subotu, u poznatom i jedinstvenom ambijentu Planinske kuće "Rajska vrata" na Jahorini, održava se Veče hrane, vina i muzike sa početkom u 19h. Domaćini večere - kuvar Vladan Simić i sommelier Ivica Stojanović iz Beograda. Služe se vina Podruma Podruma Aleksandrović, Oplenac Srbija. Nastupa Grupa Teodulija - Beograd.
     Neka sva čula uživaju!!!                   Detaljnije i rezervacije na +387 65 142244

   

Interski kongres 2011
    
15.-22.01.2011. U Austrijskom ski centru Sankt Anton am Arlberg se održava Interski 2011 - kongres Međunarodne asocijacije ski instruktora. Najavljeni su ućesnici iz 37 zemalja, a članovi su tri strukovne asocijacije instruktora: ISIA, IVSI, IVSS.
      Sve delagacije će biti u prilici da demonstriraju svoje tehnika skijanja, vožnje snowboarda i pre svega načine i metode obuke, što predstavlja priliku za razmenu iskustva i sagledavanje budućnosti zimskih sportova na snegu.

  

Isola 2000, Francuska - Sve je ispalo dobro da bolje nije moglo!       Izvor: Forum sajta
    
18.01.2011. -Mislim da je odluka da prvo skijanje u inostranstvu bude Isola 2000, bila pun pogodak!!! Poredeći sa Kopaonikom, staze su za nijansu strmije ali su znatno duže, meni se učinilo skoro duplo duže. Skijanje je vrlo prijatno jer svi vrhovi su dobro povezani. Mapa je vrlo precizna, nema opasnosti da se zagubiš negde. Nije bilo gužve uopšte, osim za vikend kad iako je bilo dosta skijaša, jedino se za gondolu čekalo malo (ne uhvatiš je čim uđeš nego drugu ili treću).
     Put: Ka Isoli smo putovali baš dugo, zbog gužve na granici i stigli smo tamo za 26 sati.
     Dan I + II + III: Dan sunčan, staze savršene (što je kapiram uobičajeno za FR), napadam plave staze i naravno odmah se penjem na vrh da vidim more, ali neće da može, zakloniše ga oblaci. Bila sam iznenađena kako sam se dobro snašla na stazama Isole, koje jesu za nijansu strmije - većina plavih je kao crvene na Kopu, dok su crvene kao crne na Kopu. Crne staze su super, široke, opeglane savršeno...     Detaljnije....

    

Winter Park, Koporado - Jasmin Bambur osvojio zlato u super G       Izvor: www.ski-trip.net
     05.01.20101.
Srpski paraolimpijac, Jasmin Bambur pobedio je u "Vinter parku" u Koloradu u disciplini superveleslalom.
Bambur je tako ostvario najznačajniji rezultat u skijanju za osobe sa invaliditetom u Srbiji.
     Takmičenje je bilo veoma kvalitetno, a Bambur je uspeo da postigne najbolje vreme u konkurenciji od preko pedeset takmičara iz celog sveta.
     "Uslovi za trku bili su fenomenalni što i pokazuje moj rezultat. Ovo je moja prva pobeda ove godine i u svakom slučaju najveći dosadašnji upeh srpskog skijanja za osobe sa invaliditetom", rekao je Bambur.
     Sada ga očekuje Svetsko prvensto u Italiji, a, kako sam kaže, Ministarsto omladine i sporta kao i Paraolimpijski savez Srbije mukotrpno rade da obezbede novac za ova dva takmičenja.  
       Detaljnije ...

  

Početak skijaške sezone u ski centrima u Srbiji      Izvor: Skijališta Srbije
     30.12.2010. - Ski sezona u ski centru Tornik na Zlatiboru zvanično će početi u subotu, 1. januara 2011. godine. Posetiocima su na raspolaganju staze Tornik, Ribnica i Čigota. Ovaj ski centar opremljen je sa šestosednom žičarom, dva ski lifta, tjubingom, kao i ski vrtićem. Zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje, visina utabanog snega na stazama je do 30 centimetara.
     I ski centri Kopaonik i Stara planina su spremni za sve ljubitelje zimskih sportova. U ski centru Kopaonik visina utabanog snega na stazama je do 35 centimetara, a skijašima su na raspolaganju žičare Karaman greben, Pančić, Krst, Duboka 1, Duboka 2, Mašinac i ski vrtić.
     U Ski centru Stara planina za posetioce je spremna četvorosedna žičara i staza Konjarnik, a za najmlađe je pripremljena staza Markova livada, kao i bebi ski lift. Debljina utabanog snega na stazama je od 20 do 40 centimetara.
     Prema najavama meteorologa u narednim danima očekuju se snežne padavine, povećanje snežnog pokrivača, što će, uz sisteme za veštačko osnežavanje, omogućiti puštanje u rad i ostalih staza koje trenutno nisu u funkciji. Skijališta Srbije pozivaju sve ljubitelje zimskih sportova da posete naše ski centre i uživaju na odlično pripremljenim stazama.

    

SkiBus - Skijanje u Francuskoj, Sloveniji, Srbiji
     - U tok
u je popuna za polaske u Martu 2011. za: Auron, Isola 2000, Ski Tour de France
. Uskoro termin i za Val d'Allos.
    
- Krvavec -
Sretenje, četvorodnevno skijanje, polazak 12.-15 februara na najboljem slovenačkom skijalištu...
     - Kopaonik - U očekivanju uslova za kvalitetnije skijanje krenuće već poznati SkiBus vikendi na Kopaoniku.
     Detaljnije...

    

Promocija Karlinga u Beogradu                             Izvor: curling.rs
     23.12.2010. - Ispred šoping centra „Ušće“ počinje sa radom prvi natkriveni teren za karling u Srbiji. Teren je otvoren za sve posetioce od 12h do 20h. Klubovi i igrači iz cele Srbije imaju mogućnost da besplatno treniraju do 16h. U večernjim satima nakon 20h biće organizovani mečevi, promocije i komercijalni termini za firme, tim bilding aktivnosti i drugo.
     Svi koji žele da probaju da igraju karling moći će to da učine potpuno besplatno svakog dana od 16č do 20č kada će na svaki okrugao sat počinjati jednosatna osnovna obuka sa malim takmičenjima na kraju svakog treninga.
     Detaljnije....

    

Planinarski Bjelašnički memorijal              
     08.12.2010. - Na terenima planine Bjelašnice je 27.11.2010. održan tradicionalni uspon na Bjelašnicu kod Sarajeva u spomen na grupu od  7 planinara iz Beograda (Zemuna) koja je nastradala na toj planini davne 1961. godine.
     Ovaj memorijal je održan po 22. put (3. obnovljeni pošto za vreme rata u Bosni memorijal nije održavan).
     Pošto smo prenoćili u Sarajevu, u subotu ujutro smo krenuli put Bjelašnice. Tamo nas je sačekalo hladno i vetrovito vreme i sneg do kolena. Ljubazni domaćini iz sarajevskih planinarskih društava su se maksimalno potrudili da nam boravak na planini bude što lepši ali i da se sigurno popnemo na vrh planine.
   
 Detaljnije,  fotografije . . .

   

Prvi dani rada skijališta    
    
19.11.2010. Početkom decembra se očekuje da počnu sa radom skijališta u okruženju. Pre odlaska na prvi vikend u sezoni nije na odmet podestiti se nekoliko saveta profesora Vlatka Slokara (bihski.com):
          1. Ako krenete na prvi sneg, ponesite stare skije ili ih iznajmite;
          2. Skijajte oprezno jer je mogućnost da nađete kamen dosta velika;
          3. Propustite prvi vikend, šetajte i družite se sa poznanicima, skijajte sledećeg vikenda kada se snijeg slegne a glad za skijanjem malo splasne. 
     U ovakvim situacijama, kada ima malo snega, a javnost generalno vrši pritisak da se ski žičare i liftovi u ski centrima sto pre puste u rad, oni koji upravljaju skijalištima su uglavnom u nedoumici, jer znaju da uslovi za skijanje nisu najbolji. Kada mašina za tabanje izađe na sneg onda se može vidjeti da li ga ima dovoljno ili ne. Strpljenje je rješenje za sve.
    Sretno vam prvo skijanje, skijaški narode!!
    Podsetite se i ostalih ski saveta....

   

Obuka skijanja i snowboard-a u inostranstvu na nasem jeziku!
    
 
01.12.2010. - Ne propustite priliku da savladate ili usavršite NOVU tehniku skijanja ili snowboard-a uz LICENCIRANE instruktore, nove metodske postupke i pod najpovoljnijim uslovima...
     Saznajte više o instruktorima . . .

   

Jahorina, Rajska vrata - Veče hrane, vina i muzike             Izvor: jahorina-rajskavrata.com
     11.12.2010.
Ovog vikenda, u subotu, u poznatom i jedinstvenom ambijentu Planinske kuće "Rajska vrata" na Jahorini, održava se Veče hrane, vina i muzike sa početkom u 19h. Domaćini večere - kuvar Vladan Simić i sommelier Ivica Stojanović iz Beograda. Služe se vina Podruma Vukoje - Trebinje. Nastupa Grupa Teodulija - Beograd. Cena večere sa vinima je 40 KM (~ 20eur).
     Neka sva čula uživaju!!!  - poručuju iz Planinske kuće Rajska vrata.   Detaljnije i rezervacije na +387 65 142244

   

 EXPO-ZIM - Najveća ponuda ski opreme na jednom mestu 
     02-05.12.2010. - na Beogradskom sajmu se održava 25. po redu Sajam zimskih sportova, turizma i rekreacije „Expo-Zim“.
     Sajam je otvorio nekadašnji jugoslovenski šampion u skijanju Slovenac Boris Strel.
    
Detaljnije...
    
     Sajt skijanje.rs je i ove godine zajedno sa udruženjem SkiBus imalo štand na istom mestu kao i predhodnih godina. Bila je to pšrilika da se upoznamo, druzimo, razmenimo iskustva...

    


Nagradna igra na Ferrino - Gora standu na Expo-zimu
    
 
02-05.12.2010. - Na ulazu u halu sajma Expozim, kao i na Ferrino-Gora standu, moci će da se dobiju flajer za učešće na Ferrino nagradnom kvizu. Flajer sa tačnim odgovorom na nagradno pitanje i kontakt podacima potrebno je ubaciti u kutiju na Ferrino-Gora štandu. Dragan Zečević, menadžer sajma Expozim, će u nedelju 5. dec. u 12h, na Ferrino-Gora štandu doneti sreću za tri učesnika kviza (koji na flajeru upišu tačne odgovore).
     Nagrade:   1. Ferrino Kufner jakna;   2. Ferrino Verdon ranac;    3. Ferrino Hub torbica

   

Prvi dani rada skijališta    
    
19.11.2010. Početkom decembra se očekuje da počnu sa radom skijališta u okruženju. Pre odlaska na prvi vikend u sezoni nije na odmet podestiti se nekoliko saveta profesora Vlatka Slokara (bihski.com):
          1. Ako krenete na prvi sneg, ponesite stare skije ili ih iznajmite;
          2. Skijajte oprezno jer je mogućnost da nađete kamen dosta velika;
          3. Propustite prvi vikend, šetajte i družite se sa poznanicima, skijajte sledećeg vikenda kada se snijeg slegne a glad za skijanjem malo splasne. 
     U ovakvim situacijama, kada ima malo snega, a javnost generalno vrši pritisak da se ski žičare i liftovi u ski centrima sto pre puste u rad, oni koji upravljaju skijalištima su uglavnom u nedoumici, jer znaju da uslovi za skijanje nisu najbolji. Kada mašina za tabanje izađe na sneg onda se može vidjeti da li ga ima dovoljno ili ne. Strpljenje je rješenje za sve.
    Sretno vam prvo skijanje, skijaški narode!!
    Podsetite se i ostalih ski saveta....

    

Skupština EOK-a - Žak Rog stiže u Beogradu      Izvor: Blic, FoNet
     24.11.2007. Beograd
- Olimpijski komitet Srbije saopštio je da će Beograd, od 25. do 27. novembra, biti domaćin predsednicima i generalnim sekretarima 49 olimpijskih komiteta zemalja Evrope, kao i predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta na čelu sa Žakom Rogom.
     Veliki jubilej, 100 godina olimpizma u Srbiji, koji se obeležava ove godine, bio je povod da upravo Olimpijskom komitetu Srbije bude dodeljena organizacija 39. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), navodi se u saopštenju.
     Generalna skupština doneće odluku o članovima ove institucije u Izvršnom savetu Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta, a jedan od kandidata je i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

   

Filip travel - Ski paket aranžmani: Bugarska, Italija, Franciska ...
     - Borovec (BLG)- Hotel RILA - za polaske 15.01. 22.01. 29.01. 05.02. 12.02. 05.03. i 12.03.2011.
Ski paket: 369 eur = 7 PP + 6 dana Ski pas + ski box. Detaljnije...
     - Bansko (BLG)- Hoteli STRAZHITE, PIRIN ili BANSKO - za polaske 08.01. 15.01. 22.01. 05.03. i 12.03.2011.
Ski paket:
369 eur = 7
PP + 6 dana Ski pas i komplet oprema + ski škola 6 x 4 sata u grupi. Detaljnije...
   - Bormio / Livigno (ITA) - 07.01.2011. Smeštaj 7 noćenja + prevoz. Cena: od 229 € Detaljnije...
   - Val Thorens / Les Menuires (FRA) - 08.01.2011. Smeštaj 6 noćenja + prevoz + ski pass. Cena: od 255 € Detaljnije...

   

"ZimSki Show 2010" sajam skijanja u Zagrebu - otkazan       Izvor: zv.hr
    
 01.11.2010. - Zagreb - ZimSki Show 2010, novi projekat Zagrebačkog velesajma namenjen predstavljanju proizvođača, distributera i servisa opreme za zimske sportove, kao i putničkim agencijama trebalo je da se održi u periodu od 04.-07.11.2010.
     Organizator je OTKAZAO ovogodišnju priredbu uz najavu da će biti održana naredne godine.

    

Filip travel - Workshop: "Raduj se zimi 2011."
    03.11.2010. Beograd - Filip travel,  jedna od vodećih turističkih agencija u Srbiji, danas je svojim poslovnim partnerima - sub agentima predstavila svoj program aranžmana za predstojeću zimsku sezonu. U prijatnom ambijentu Međunarodnog press centar u Beogradu, predstavnicima turističkih agencija širom Srbije predstavljeno je novo štampano izdanje kataloga "Raduj se zimi" sa "ski & board 2011" programima za boravak u ski centrima Austrije, Italije, Slovenije, Francuske, Bugarske, BiH i naravno Srbije.
    Pored zimskih, predstavljeni su Novogodišnji kao i Spa & wellness programi.    Detaljnije...

   

Novi - redizajniran TCKopaonik.com
    
 2
9.09.2010.
- Počeo je sa radom novi redizajniran sajt Turistickog centra Kopaonik na adresi www.tckopaonik.com
     Novi servisi: Online Komuna, Ski Info, Integracija sa socijalnim mrežama....

    

Nova prodavniva ski opreme na Novom Beogradu
    
28.10.2010. - Beograd Poznati prodavac planinarske, alpinističke i outdoor opreme GORA, pored svoje dosadasnje prodavnice na Čukaričkoj padini, otvorio je novu koja se nalazi na adresi: Novi Beograd, Bulevar Dr.Zorana Đinđića 123 lokal V (siva zgrada preko puta glavnog ulaza u novi merkator - izmedju crkve i telekoma, lokal gleda ka crkvi). Radno vreme ce biti od 12-20h radnim danima, subotom od 12-17h. Nedeljom prodavnica ne radi. Telefon u novom lokalu je 011/3121513
      Pored standardne ponude Outdoor opreme, u ovoj prodavnici će se prodavati i Ski oprema proizvodjaca HEAD, ROSSIGNOL i FISCHER... Uskoro jo
š novih robnih marki!!
    Detaljnije...

    

Časopis FIZIČKO VASPITANJE U ŠKOLI
       05.10.2010. Niš -
Iako se ovaj prvi broj casopisa pojavio pre godinu dana, ipak je vredno da se makar i sada pomene.
Namenjen je, kako je navedeno, "za đake i nastavnike, mame i tate". Pokrenut od grupe entuzijasta, među kojima su i profesori sa Fakulteta za fizičku kulturu u Nišu. Pored ostalih sportova, u časupisu je pokrenuta i tema "Sportovi na snegu".
     U ovom bruju je nalazi zanimljiv tekst či je autor
Nedeljko Bogdanović, pod naslovom: "Nekoliko reci o jednoj reci" o terminu skija, nastanku reči i svega ostalog vezano za tu reč.
     Tu je takođe i tekst "Mala škola skijanja" autora Nenada Živanovića koji učenicima na zanimljiv način predočava sve čari skijanja i ski sporta uz orginalne ilustracije i crteže.
     Preuzmite SKI tekstove iz ovog časopisa i .PDF formatu...

    

Preminuo Žorž salomon
    
07. 10.2010. U utorak, 5. oktobra u svom domu od obale Jezera Ansi u Francuskoj preminuo je Georges (Žorž) Salomon u 85 godini života.
     Rođen je 18. novembra 1925, bio jedinac iz skromne porodice. 1946 njegov otac Francois i on su otvorili radionicu za obradu metala na Cote-Saint-Maurice u Ansi. 1947 su počeli da izradjuju kantne i postavljaju ih na skije. On Je potom razvio automatizovanu mašinu za proizvodnju kantni a 1955 je predstavio jedan od prvih modela skijaškog veza sa sajlom oko pete. Iz godine u godinu vez je usavrsavan, da bi se krajem 60-tih godina pojavio automatski vez koji je omogućavao da se cipela usled opterećenja oslobodi i u prednjem i zadnjem petnom delu veza.
Firma Salomon je do 1972. godine bila vodeći proizvođeč vezova na svetu. Žorž Salomin je bio pionir u ski industriji i dao je neizmeran doprinos u razvoju ski opreme a time i skijanja.

    

 

Jahorina - Počela izgradnja sistema za osnežavanje   Izvor: www.jahorinalive.net
    
24. 09.2010.
Na Jahorini su u toku radovi na izgradnji sistema za veštačko osnežavanje koji izvodi italijanska firma "Snow star". Osnežavanje će biti postavljeno na stazi "Skočine" jer ona najbolje zadovoljava sve prirodne i tehničke uslove, te na prevojima staza "Ogorjelica 1 i 2". Vrednost projekta je 3,5 miliona KM, a izgradnja mreža infastrukture je raširena na nekoliko lokacija na Jahorini.
     Detaljnije ...

    

Raduša (BiH) - U toku je montaža dvosede žičare      
    
 03.09.2010.
Skijalište Raduša, u blizini Gornjeg Vakufa - Uskoplja (BiH) je tokom leta i jeseni 2010. godine veliko gradilište. Na ovom skijalištu koje se nalazi na 1.996 m/nv u toku je montaža dvosede žičare proizvodjača Doppelmayr. Žičara je prilično velike dužine od preko 1.800 m. Uz postojeća dva ski lifta tipa sidro dužine 600 i 900 m, Raduša će predstavljati ozbiljnije skijalište u BiH. 
     Prosečena je i nova staza. Privode se kraju radovi na izgradnji novog motela na skijalištu. Nabavljen je ratrak - Leitner LH500W. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja godine i da će nova žičara već ove zime prevesti prve skijaše.

      Detaljnije....

   

Bjelasica - Rekonstrukcija puta od Kolašina do Jezerina      Izvor: Pobjeda
    
 29.08.2010. Kolašin - Rekonstrukcija puta od Kolašina do Jezerina u dužini od osam kilometara treba da bude završena do kraja septembra.
     Preduzeće Tehnoput, koji izvodi radove, završilo je prvu fazu posla kojom je „ogrebano" osam kilometara starog asfalta i tako pripremljena podloga za ugradnju novog.Posebna pažnja je posvećena odvodu voda koje su do sada najviše ugrožavale put. Ugrađuju se i potporni zidovi na nestabilnim kosinama. narednih dana će odpočeti ugradnja prvog sloja asfalta debljine šest centimetara. Nakon toga biće ugrađen sloj habajućeg asfalta debljine četiri centimetra, tako da će sa ta dva sloja put biti spreman da izdrži sve vremenske prilike.
      Detaljnije....

    

Umro italijanski skijaški inovator Erwin Stricker       Izvor: sport.sky.it
    
 2
9.09.2010.
- Od posledica tumora na mozgu juče je u 60-toj godini u bolnici u Bolzanu preminuo legendarni italijanski skijaš Erwin Stricker - koji je imao nadimak "cavallo pazzo dello sci (Ludi Konj)".
     Bio je relativno uspešan skijaš u tehničkim disciplinama. Takmičio se od 1969. do 1978. godine. Imao je dva postolja u slalomskim trkama Svetskog kupa. Najbolji plasman je ostvario 1974. godine zauzevši šesto mesto u ukupnom poretku Svetskoga kupa .
     Pripadao je italijanskoj "valangi azzurri (plava lavina)", generaciji uspešnih italijanskih skijaša iz Južnog Tirola (Piero Gros, Gustavo Teni...), a novinari su ga zbog riskantnog i atraktivnog načina skijanja nazvali "Ludim Konjem".
     Slavu je stekao inovativnim idejama koje je uveo u svet skijanja, posebno sa sigurnosnih aspekta. Prvi je proskijao sa štitnicima za kolena, kacigom i štapovima, što je danas uobičajena oprema svakoga skijaškog profesionalca. Poslednjih godina kao preduzetnik se bavio ski servisom i rentom. Bio je i ambasador zimskog turizma u Rusiji i Kini.

    

Kandidatura Sarajeva i Istočnog Sarajeva za organizaciju EYOF - 2015.  
    
 2
8.09.2010. - Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) je 24.09.2010. u Sarajevu bio domaćin sastanka predsednika i generalnih sekretara 11 nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja jugoistočne Evrope.
     Najznačajnija tema sastanka odnosila se na dobijanje podrške olimpijskih komiteta ovih prijateljskih zemalja u kandidaturi Sarajeva i Istočnog Sarajeva za organizaciju Zimske olimpijade mladih (EYOF) 2015. godine.
     Tokom sastanka održana je prezentacija kandidature glavnog grada BiH za dobijanje organizacije ove najznačajnije sportske manifestacije koja bi u Sarajevu bila održana nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Domaćin ove zimske olimpijade mladih će biti određen na Generalnoj skupštini EOK-a krajem novembra u Beogradu.

      Detaljnije....

    

Raspisan tender za gondolu i četvorosed na Staroj Planini i ski liftove na Kopaoniku
    
 27.09.2010. - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" su 21.09.2010.  u okviru projekta NIP-a "Turistička infrastruktura za aktivan odmor" raspisale tender - Javni poziv za nabavku:
     - Žičare - gondole u ski centru Stara planina po sistemu "kljuc u ruke" (o
preme, usluga, radovi)
     - Nove žičare - fiksni četvorosed
u ski centru Stara planina po sistemu "kljuc u ruke" (opreme, usluga, radovi)
          Detaljnije...
     JP Skijališta Srbije su u avgustu mesecu 2010. raspisale Javne pozive za nabavku:
     - Letnjeg boba na šinama za ski centar Zlatibor    Detaljnije...

    

Divčibare - Ski centar u nadležnosti Grada Valjeva      Izvor: Skijalištasrbije.rs
    
 18.09.2010. Valjevo - Direktor Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić i gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević potpisali su u četvrtak, 16. septembra, na Divčibarama sporazum o poslovno tehničkoj saradnji čime je pravo korišćenja i upravljanja ski centrom Divčibare sa Javnog preduzeća Skijališta Srbije prešlo u nadležnost Grada Valjeva.
     Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.
     Nakon svečanog potpisivanja prestavnici „JP Skijališta Srbije“, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Opštine Valjevo i medijske ekipe obišli su ski stazu. Dužina ski staze je 850 metara, poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat, a na Divčibare je preneta sa Kopaonika sa staze Karaman greben.
     
Detaljnije....

    

SkiBus program za ski sezonu 2010/2011    
    
 U ski sezoni koja predstoji udruženje SkiBus će i dalje nastaviti da organizuje svoje prepoznatljive ski vikende, produžene ski vikende i praznične ski ture, koji će svakog vikenda i praznika biti organizovani u domaćim ski centrima (Kop, Jahorina, Stara Planiana, Bjelašnica), kada uslovi za skijanje to dozvoljavaju. Posebnu novost predstavljaće produženi ski vikendi (puna tri skijaška dana) u austrijskim skijalištima Grossglocner-Heiligenblut i Nassfeld, kao i najboljem slovenačkom ski centru Krvavec.
   
 SkiBus će, kao i u prethodnim sezonama, poseban akcenat stavlja na programe sedmodnevnog skijanja u Francuskoj, ali i Austriji. Bogata ponuda uključuje čak sedam najboljih francuskih ski centara  i nekoliko Austrijskih, u čak deset različitih smena (decembar 2010 - jul 2011).
    Detaljnije....

    


Održan "Prvi nacionalni seminar za trenere skijanja" na Avali      
    
 
27.09.2010. Beograd - Smučarski savez Beograda i Udruženje trenera skijanja Srbije su organizovali izuzetno uspešan "Prvi nacionalni seminar za trenere skijanja". Seminar se u periodu od 24.-26.09.2010. održao na Avali u prijatnom ambijentu planinarskog doma" Čarapićev brest". Domaćin je bilo Planinarsko smučarsko društvo "Avala" koje ove godine slavi jubilarnih 60 godina postojanja.
      Uz učešće predavača iz
Srbije, predavanja su održali i Boris Strel i Filip Gartner iz Slovenije kao i Reno Fleis iz  Hrvatske. Učešće na seminaru je bilo besplatno za sve učesnike. Posebno se mora istaći veoma dobra tehnička organizacija Smučarskog saveza Beograda i rukovodioca seminara Miše Stojanovića.
     Na seminaru su učestvovali treneri iz većine smučarskih klubova u Srbiji. Na kraju je zaključeno da je seminar veoma dobro organizovan uz dobar izbor tema i predavača. Svakako će biti upamćenе veoma atraktivne, interesantne teme i izlaganja pre svega gostujućih predavača iz Slovenije i Hrvatske. Polaznici seminara su se aktivno uključili u rad svojim pitanjima, dilemama, iskustvima.
     Zaključeno je i da se nastavak ovog seminara održi po završetku takmičarske sezone, krajem marta, i to na nekom našem skijalištu, na koji bi se svi  predavači ponovo odazvali i praktično pokazali i demonstrirali sve ono sto je na ovom seminaru istaknuto i rečeno. Sagledane su i teme za neke nove buduće seminare. Organizator se obavezao da će svim učesnicima u najskorijem roku dostaviti zbornik svih predavanja sa seminara.
     Primećen je i izostanak  predstavnika Smučarskog saveza, od kojih se očekivala aktivnija uloga u  realizaciji ovog seminara. Takodje je sa žaljenjem konstatovano da seminaru, osim Miloša Tomića, nije prisustvovao niti jedan od trenera naših skijaških reprezentacija, mada su neki prijavili svoje učešće.
 
     Detaljnije o temama seminara ....

    

43. Sajam turizma na Novosadskom sajmu 28.09. - 01.10.2010.
     28.09.-01.10.2010. - Na Novosadskom sajmu se po 43. put održava Međunarodni sajam turizma na kome se promovišu banje i klimatski centri u zemlji, zimska turistička ponuda u zemlji i regionu, ali i novogodišnji aranžmani.
     Poslednjih godina aktivno učešće na Sajmu imaju i turističke organizacije gradova i opština, manifestacije koje organizuju, ali i strukovna okupljanja namenjena poslenicima u turizmu i ugostiteljstvu.

    

Danas se venčala Jelena Lolović
     25.09.2010. - Danas se na Palama, venčala Jelena Lolović. Izabranik najbolje srpske skijašice je Toni, trener francuske ženske reprezentacije.
    Čestitamo Jeleni, i želimo
sve najbolje u daljem životu
.

    

Mlađan Dinkić podneo ostavku     Izvor: Beta
     24.09.2010. - Predsednik Skijaškog saveza Srbije Mlađan Dinkić podneo je ostavku na tu funkciju, navodeći kao razlog zauzetost obavezama koje ima u vladi. „Zbog sve većih obaveza koje imam kao potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, nisam u mogućnosti da i dalje vodim Skijaški savez Srbije, te vas molim da razumete i uvažite moje razloge za ostavku“, navodi se u pismenoj ostavci dosadašnjeg predsednika SSS-a.
     U ostavci Dinkića izražava se zadovoljstvo rezultatima postignutim u poslednje tri godine u skijaškom sportu Srbije.
     „Kada sam pre tri godine prihvatio da budem predsednik SSS-a, sa zadovoljstvom sam pred sebe i saradnike postavio važne zadatke za razvoj skijaškog sporta u Srbiji. Zadovoljan sam postignutim rezultatima. Verujem da smo za ove tri godine uspeli da omasovimo rekreativno skijanje, obrazujemo trenere, revidiramo statut, obezbedimo adekvatan budžet za normalne pripreme svih selekcija i pokrenemo razvoj vrhunskog skijanja“, navodi se u obrazloženju ostavke.
     Dosadašnji predsednik SSS-a istakao je da je poseban akcenat stavio na rad sa mlađim kategorijama.
     „Postavili smo i koncept saveza po ugledu na najuspešnije svetske skijaške saveze. U protekle tri godine obezbeđeno je stabilno finansiranje i objektivni sistem korišćenje sredstava iz budžeta po prioritetima“, naveo je Dinkić.

    

GSS - Osnovni kurs za nove članove    
    
 24.09.2010. Beograd - Gorska služba spasavanja Srbije organizuje osnovni kurs za nove članove, koji će se održati u oktobru i novembru mesecu. Uvodna testiranja za nove članove održaće se u sledećim gradovima i terminima:
     19. septembar 2010.
- Novi Sad u 12h
    
25. septembar 2010. - Valjevo u 9h - Čačak u 13h - Užice u 16h
     26. septembar 2010. - Kruševac u 10h - Niš u 13.30h - Knjaževac u 17h
     18. i 19. septembar 2010. i 25. i 26. septembar 2010. - Beograd od 10h do 12h na Holmerovoj stazi na Adi Ciganliji.
     Ukoliko volite prirodu, timski ste igrač i želite da pomognete drugima u nevolji, pozivamo vas da nam se pridružite. Za više informacija o kursu, prijavama, normama i mestima testiranja pozovite 063/466-467

    

Divčibare - Ski centar u nadležnosti Grada Valjeva      Izvor: Skijalištasrbije.rs
    
 18.09.2010. Valjevo - Direktor Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić i gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević potpisali su u četvrtak, 16. septembra, na Divčibarama sporazum o poslovno tehničkoj saradnji čime je pravo korišćenja i upravljanja ski centrom Divčibare sa Javnog preduzeća Skijališta Srbije prešlo u nadležnost Grada Valjeva.
     Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.
     Nakon svečanog potpisivanja prestavnici „JP Skijališta Srbije“, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Opštine Valjevo i medijske ekipe obišli su ski stazu. Dužina ski staze je 850 metara, poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat, a na Divčibare je preneta sa Kopaonika sa staze Karaman greben.
     
Detaljnije....

    

 Poginuo Amar Garibović, olimpijac Srbije u nordijskom skijanju
     
08.09.2010. - U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 07.09.2010. godine, na auto putu Zagreb - Beograd, član skijaškog kluba Jelenak iz Sjenice Amar Garibović je poginuo, dok se Amor Garibović nalazi u teškom stanju. Ostala dva člana kluba trener Murat Garibović i takmičar Ajlan Rastić su sa lakšim povredama zbrinuti u bolnici u Slavonskom Brodu.
     Amar Garibović je kao član reprezentacije Srbije u nordijskim disciplinama bio deo olimpijskog tima koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine. Žvot je izgubio baš na svoj 19. rođendan.
     Na FIS medjunarodnom takmičenju koje je održano prošlog vikenda u roler skijanju u Oroslavlju (Hrvatska) Amar Garibović je osvojio drugo mesto i srebrnu medalju.
    
Smučarskom savezu Srbije i porodici izjave saučešća je pored ostalih uputio i Predsednik FIS-a Gian Franco Kasper.
     Detaljnije ... 

    


Cene ski-passa za zimu 2011 - Kopaonik -  Stara Planina - Tprnik
    
07.09.2010.
JP Skijališta Srbje su objavile cene ski-pasa za zimu 2011 za ski centre Kopaonik, Stara planina i Tornik-Zlatibor. Zanimljivo je da je Upravni odbor preduzeća Odluku o cenama ski karata za sezonu 2011. doneo još u junu mesecu, ali se verovatno do sada čekalo da Vlada Srbije to usvoji.
     U odnosu na prošlu godinu cene su neznatno veće. Za sedmodnebve karte cene su veće za oko 200 do 400 dinara. Novina je što je na Kopaoniku ove godine prvi put uvedene kategorija Porodičnog paketa ski pasa za minimalno dvoje roditelja i jedno dete.
     Detaljnije o cenama ski passa na:  KopaonikuStaroj PlaniniTorniku ...

SKI PASS 2011 Kaopaonik Stara planina Tornik - Zlatibor
1 - dnevni 2100 850 1250
2 - dnevni 3650 1400 2200
7 - dnevni 10650 4350 6500

    

OC Jahorina formirao cenovnik smeštaja i ski-pasa za sezonu 2011.   Izvor: Palelive.com
     01.08.2010. Olimpijski centar Jahorina formirao je cenovnik hotela "Bistrica" i ski-pasa za narednu zimsku sezonu 2010/2011. godina.
     Prema utvrđenom cjenovniku, polupansion u dvokrevetnoj sobi u "Bistrici" iznosi od 65 do 88 KM odnosno od 33,20 do 45 evra, zavisno od perioda boravka.
     Dnevna ski karta za odrasle od 9.00 do 16.00 časova košta 30 KM ili 15,30 evra. Sedmodnevna
karta za odrasle košta 185 KM ili 94,60 evra.
     Detaljnije - kompletni cenovnici ...

    

Ski servis Ciklodrom na novoj lokaciji      
    
 0
6.09.2010. Bike & Ski service CICLODROM se od nedavno nalazi na novoj lokaciji. I dalje su na Novom Beogradu, i iz Bulevara Umetnosti su se preselili u Bulevar Zorana Đinđića 12e, tel/fax: 011/311 65 89 mobil: 063/739-52-40
      Detaljnije o ski servisima ....

     

FIS

FIS homologacije za šest skijaških staza  u Srbiji    Izvor:skijalistasrbije.rs
    
Avgust 2010. -  Javno preduzeće Skijališta Srbije dobilo je homologacije (sertifikate) Međunarodne skijaške federacije (FIS) za ukupno šest ski staza na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj Planini, koje potvrđuju da ove staze ispunjavaju sve uslove utvrđene odgovarajućim FIS standardima. Zahvaljujući homologaciji staza u Srbiji će biti moguće organizovanje svih međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snowboard disciplinama.
     - Kopaonik: Staza Gobelja 13 dobila je homologaciju za organizaciju slalom trka, dok su staze Duboka 1 i Duboka 2 dobile homologacije za slalom i veleslalom trke.
     - Tornik: U ski centru na Zlatiboru, staze Tornik i Zmajevac su sertifikovane, takođe, za slalom i veleslalom trke.
     - Stara Planina:  Staza Sunčana dolina dobila homologaciju za organizovanje slalom, veleslalom i superveleslalom trka (Super G).

      

Kopaonik - Gradnja novih žičara za sezonu 2010 / 2011.   
     Jul 2010. Kopaonik će ovog leta i jeseni biti veliko gradilište,
bar što se tiče žičara i skijališta. Nakon sprovedenih tenderskih i ostalih procedura radiće se sledeće:
     - Žičara - KARAMAN GREBEN biće isklopivi šestosed. Radi se rekonstrukcija postojeće četvorosed žičare u šestosed. Iskorisiće se samo postojeći stubovi . . .
     - Žičara - SUNČANA DOLINA biće fiksni četvorosed sa trakom za ubrzanje. Iskoristiće se sve što se može od preostale opreme nakon demontaže četvoroseda Karaman Greben. Polazna stanica će biti . . .
     - Žičara - KRST, fiksni četvorosed, je potpuno nova žičara koja se pruža novom trasom. Polazna stanica je . . .
     Opremu isporučuje i radove po sistemu ključ u ruke izvodi Doppelmayr  . . .
     Detaljnije, kompletan tekst...

    

Teaseri - Investicione mogućnosti na planinama Srbije
    
Na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dostupni su Teaseri o investicionim mogućnostima na planinama: Kopaonik - Suvo rudiste, Stara Planina - Jabučko ravnište, Besna kobila i Vlasinsko jezero. 
    Ove Teasere kao i Master planove razvoja planinskih centara možete preuzeti . . .

    
 Detaljnije....

   

Počinje sa radom bivši hotel "Investbanka", sada  "Srebrna lisica" 
    
Jun 2010. Na
Коpaoniku počinj se radom bivši hotel INVESTBANKA****, danas “SREBRNA LISICA” (u procesu kategorizacije). Hotel je smešten u samom srcu ski-centra Kopaonik, između staza Malo jezero i Sunčana dolina, na 1752 m nadmorske visine, s pogledom na bujnu šumu smrče. Pred sam ulaz u centar, idući od Jošaničke Banje i Raške, odvaja se asfaltni put i vodi do parkinga i samog objekta.
     Na samom ulazu je prostrani hol sa recepcijom, restoran i skijašnica. Tu je i internet cafe i prodavnica. “Srebrna lisica” poseduje 130 ležaja raspoređenih u 31 komforan apartman (26 četvorokrevetnih i 5 petokrevetnih ) i jednu dvokrevetnu sobu. Svaki apartman poseduje kupatilo, udoban dnevni boravak koji omogućava opuštanje uz strane i domaće TV kanale i telefon. U sklopu svakog apartmana nalazi se kompletno opremljena kuhinja sa trpezarijskim stolom i minibarom.
     U neposrednoj blizini hotela, nalaze se i tereni za basket, mali fudbal i kuglana.
 
     Detaljnije ...

      

Skidea.com - besplatne GPS mape skijališta      Izvor: www.garmin.rs
    
Jun 2010. Osim ulica i trgova, mape sadrže sve što je potrebno skijašima i borderima: žičare, ski staze, barove, spasilačke punktove, topografske podatke (uključujući izohipse) i još drugih korisnih informacija - naročito u magli.
     Mape su u potpuno besplatne i bazirane su na podacima u javnom vlasništvu. Dostupne su u Garmin formatu, a osim na GPS uređajima, mogu se koristiti i na mobilnim telefonima sa instaliranom Garmin Mobile XT aplikacijom (za Symbian, Windows Mobile i Palm OS). Za sledeću sezonu sprema se velika količina novih podataka!
     Pokrivena je većina alpskih skijališta, a lista se stalno povećava. Među ostalima, tu je i mapa Kopaonika. Kako mape izgledaju možete videti na http://www.skidea.com/screenshots/
     Projekat je otvoren i svako može učestvovati u doradi mapa. Što više GPS track logova, to će i mape biti kvalitetnije.  

 

Vlade Divac - KAKAV ŠEKIL, SKIJANJE JE STRAVA      Izvor: www.kurir-info.rs  Autor: Predrag Gajić

     28. Februar 2010. Predsednik OKS Vlade Divac, koji je pre tri godine prvi put stao na skije, priznao da obožava taj sport

     Skijanje se brzo uči, ko je blesav da sedi kući! - u ritmu poznatog Bregovićevog hita niz snežne padine spušta se i predsednik OK Srbije Vlade Divac.

     Vlade, koji je pre tri godine prvi put stao na skije, tako je verovatno postao jedan od najviših skijaša na planeti. Nekadašnji NBA as trenutno prati naše olimpijce na Zimskom olimpijskim igrama u Vankuveru, a po interesovanju koje vlada za njega gde god se pojavi, veća je zvezda od mnogih poznatih takmičara. Iako je Divac u Visleru bio obučen u ski jaknu i pantalone, odnosno nije se mnogo razlikovao od ostalih gledalaca, odala ga je visina. Novinare, koji su se odmah sjatili oko njega, posebno je zanimalo otkud kod najpoznatijeg Srbina na svetu strast prema skijanju.

     Čuvena agencija Asošijejted pres postavila mu je veoma zanimljivo pitanje: Da li je lakše skijati se ili čuvati Šekil O’Nila u reketu?
     - Ma, skijanje je mnogo lakše. Znate kako, posle košarke, morao sam da radim nešto - s osmehom je rekao Divac.
     Porodica Divac još pre nekoliko godina kupila je kuću u jednom od najpoznatijih ski-centara u SAD - Park Sitiju u državi Juta. To je ona ista kuća u kojoj je boravio Vladimir Radmanović kada je 2007. inkognito napustio Lejkerse i otišao da se malo zabavi na snoubordu. Ali, nezgodno je pao i povredio rame, posle čega je kažnjen sa neverovatnih pola miliona dolara.  [ antrfile ]     Specijalna oprema
     Divac je na početku svoje skijaške karijere imao problem da nađe tako veliku opremu. Međutim, rešenje je ponudila jedna domaća firma.
- Jedna kompanija u Srbiji napravila je opremu specijalno za mene. Ali, ne brinite, pažljiv sam. Skijam se polako. U Park Sitiju se skupi gomila mojih prijatelja iz Los Anđelesa i Sakramenta, pa se zajedno družimo, uživamo i zabavljamo. Uživam u tome i jedva čekam opet da dođem - rekao je tada Divac.

     Slomio ruku na motoru
     Divac je ljubitelj i dobrih motora, pa je tako ponosni vlasnik unikatnog „harlija dejvidsona“, koji je, prema njegovoj želji, osmislio jedan od najboljih dizajnera te vrste dvotočkaša na svetu Amerikanac Karl Brohard.
Divac je motor prebacio u Srbiju, a dok je boravio na Divčibarama, iskoristio je priliku da provoza svoj skupoceni dvotočkaš. Međutim, pao je i slomio ruku. Ovaj motor bivši košarkaš nabavio je još kad je igrao za Sakramento Kingse i obožavao je da sa svojim kolegom Skotom Polardom krstari drumovima SAD.
 

    


ARHIVA SKI DOGAĐANJA

2000      2001
    
2002     2003    2004    2005    2006    2007   2008   2009   2010


NAZAD