SKI  SAVETI

     Skijanje je deo načina života, vreme koje se provodi s porodicom i prijateljima, i sa velikim uživanjem. Omogućava izvnarednu izolaciju od svakodnevice, jednima od vrtoglavog životnog ritma, drugima od monotonije, svima od buke, u snežnobelom svetu koji menja funkcionisanje celog organizma, svest i razmišljanja, na šta deluju i razređeni vazduh i tišina ali i fizička aktivnost koja izaziva i lučenje hormona čija je hemijska formula poznata, a kome još nisu dali ime pa ga jednostavno zovu "hormonom sreće".
     Odmor, druženje sa skijaškim istomišljenicima, uživanje, sport, zabava - rečju osećaj istinskog ispunjenja, osigurava samo dobra priprema i poznavanje pravila ponašanja i zaštite na skijalištu. Posebno je važno znati koje su mogućnosti povreda, koje su od njih najčešće, kada i kako se događaju i kako se mogu izbeći.

Na narednim stranama možete pogledati razne savete vezane za skijanje:

Skijaški saveti
Svako ko čvrsto stoji na skijama je skijaš. Draž tog sporta jeste da svako može uživati bez obzira na veštinu skijanja. Svaki put se stiče neko novo iskustvo jer svaki spust je ne ponovljiv. Jednom te istom stazom nikada se ne može dva puta proći na isti način, a svaki prolaz je novi doživljaj. Skijaši uživaju, ali to uživanje je doprinos zdravlju. Istina, skijanje košta, a kolika je cena zdravlja?"

Ski bonton - 10 FIS pravila ponašanja na stazi
Deca - Pripreme za prvo skijanje
Sigurnosna pravila skijanja
Deca na snegu
Prvi dani rada skijališta
Kako pripremiti i održavati skije
FAQ - ski oprema
Škola skijanja
Carving

Medicinski saveti za skijaše
Na snegu slabiji stiču otpornost, tužni se razvesele a stariji postaju izdržljiviji. Ali ne treba ići u drugu krajnost - boraviti na snegu ceo dan i svaki dan, pogotovo ako je nevreme.To može biti štetno po zdravlje.
Draž i lepota zimskog perioda, korist svežeg vazduha i zimskog sunca može da bude korisno samo pravilnim boravkom na snegu.

Medicinski saveti
Koža i hladno vreme
Kad se zima uvuče u kosti
Naočare ili saočiva na skijanju
 

Fizička priprema za skijanje
Skijaška sezona samo što nije počela. Ako ste već nabavili ili obnovili opremu i odabrali odredište za zimovanje, preotaje vam samo da telo dovedete formu. Jedino tako ćete maksimalno iskoristiti svoju belu nedelju i vratiti se kući zadovoljni, bez povreda i bolova.

Da ne dođe do povreda
Sedam vežbi da  spremno izađete na sneg
Kondicione pripreme za skijanje
U sjijaškoj formi
Kondiciona sposobmnoist u skijanju
Priprema za skijanje
Fizička priprema pre skijanja 
 

Automobilom na skijanje
Nekoliko saveta za "poslednju proveru" automobila, pre nego što pričvrstite skije na nosač na krovu i krenete na put ka ski centru.
 

Automobilom na skijanje
Saveti vozačima koji kreću na duže putovanje
Mali zimski auto-saveti 
Zimski uslovi vožnje
Voznja na snegu
Priprema vozila za zimu
Sigurno i po snegu i po ledu
Zašto zimske gume? 
Nosači skija za automobil
Parkiranje na Kopaoniku. Pomoć na putu.
Putovanje  automobilom  do  Kopaonika.
 

Saveti za putovanja
Šta vam je potrebno i šta treba znati u različitim situacijama u kojima se možete naći tokom boravka u inostranstvu. Šta treba da uradite pre nego što otputujete.
 

Ptaktični saveti pred polazak na put u inostranstvo
Preporuke za bezbedno putovanje u inostranstvo
Iskustva putnika sa Low-Cost aviokompanijama
 

Ostali saveti i zanimljivosti
Šumadijski čaj brže "hvata" zbog povećanog sadržaja šećera ali i brže se od njega trezni. Ako je pravilno spremljen nikada od njega ne boli glava.
 

Zimski recepti
Moda na snegu
 

 


NAZAD