Sve što ste želeli da znate o ski opremi
a niste smeli da pitate!
" FAQ "

 


     S obzirom na tvoje skijaško iskustvo, prelazak na karving tehniku će ti sigurno biti uživanje. U svakom slučaju, uzmi dobro očuvane skije radijusa 14 do 16m dužine 165 ili 170cm.

     Najbolje je da nađeš nekog ko je iskusan "karver" da ti par sati pokaže "cake".
U kratkim crtama, evo osnovnih razlika u tehnici:
- skije se drže razmaknutije
- osnovni položaj je niži
- težište je uvijek u sredini, tj. nema opterećenja vrhova ili repova
- težina se prenosi na obe skije podjednako, tj. težina nija samo na "vanjskoj" skiji. To znači i da nema podizanja unutarnje skije u zavoju.
- oba koljena "idu u zavoj"
- bočni nagib skijaša u zavoj je puno veći
- ramena prate skije, a ne padinu, tj. kompletno tijelo se okreće u zavoj sa skijama, a ne samo kukovi i noge.
-
mnogo je manje opterećenje i rasterećenje skija, tj. rad tijela gore-dole
 

     Tokom predhodnih 4 do 5 godina, nove, karving (zaobljene) skije su naprevile revoluciju u skijanju.  Karving skije nisu više radikalno učilo, već svestrane mašine uz koje možete biti bez brige u raznim uslovima. Čak ako ste pre par godina probali skije ove vrste, iznenadili bi ste se sa unapređenjem novijih modela. One početnicima olakšavaju prva iskustva, ubrzavaju učenja amaterima, a takmičarima pokazuju da postoji još par trikova koji se mogu naučiti kada se kombinuju nova tehnologija i veština.

 

     Da, svako može da izvuče korist iz ovih skija. Zaobljeni profil vodi skiju u zaokret, olakšavajući tako njegovo izvođenje čak i pri malim brzinama. Prave (ravne) skije iz prošlosti zahtevaju više veštine - sposobnosti da se njima upravlja -  i veću brzinu za izvođenje zaokreta. Sada čak i početnici mogu da iskuse draži pravog skijanja.

 

     Ako ste navikli da skijate na običnim skijama, definitivno će te morati da uzmete kraće kada pređete na nove. Sada su uglavnom sve skije zaobljene (polukarving), odnosno imaju veći luk. Ako je skija predugačka, kontrolisanje zaokreta postaje otežano. Ne postoji pravilo za određivanje dužine zbog različitosti modela. Što skija naginje ekstremnijim modeku karvinga to treba da je kraća. Ukoliko ste u prilici, najbolje je da isprobate par modela.

 

     Cipele. Kada počnete da se bavite skijanjem cipele su apsolutno od vitalnog značaja. Svu ostalu opremu možete da iznajmite. Sve skijaške cipele se, manje ili više, oblikuju prema nozi koja ih nosi. Nemojte uzimati cipele broj veće, da bi ste imali za sledeću sezonu, jer se tako možete lakše povrediti i nemojte štedeti na njima. Odgovarajuća, topla i suva cipela je prvi preduslov za uživanje na snegu.

 

     Takmičarske skije su tvrđe i kruće. Zahtevaju izvrsnu tehniku i mnogo manje opraštaju greške. Bolje se ponašaju na ledu, bolje "hvataju" led.

 

     Evo brzog testa za dužinu štapova: Dok stojite u skijaškim cipelama, okrenite štapove naopako, postavite drške na pod. Uhvatite štap ispod krplje i ako dužina odgovara, lakat će biti savijen pod uglom od 90 stepeni.

 

     Sistem za apsorbovanje je bilo šta što umanjuje vibriranje skije. Manje vibracija znači bolje prianjanje kantni, više kontrole i glatku vožnju. Postoje više vrsti sistema, sa istom svrhom. Takmičari u svetskom skupu koriste debelu Derbyflex ploču. Salomon ima ProLink sistem. Neki sistemi su unutar skije, kao piezoelektrični uređaj kod K2.

        

     Da bi ste potpuno uživali i adekvatno primenili svoje znanje servisirajte skije svaki put pred odlazak na skijanje.

 

     Koliko god možete. Nije moguće preterano namazati skije. Sve zavisi od toga koliko često skijate. Ako ste na stazi svakog vikenda, treba mazati skije jednom nedeljno. Ako želeite da vam skije u svakom ternutku klize mažite ih svakodneno.

 

     Zavisno od vrste snega na kojem skijate. Ako je podloga ledena, oštrite skije svaka dva do tri dana. Ako imate steće sa vremenom pa je snežna podloga meka, dovoljno je naoštriti skije pred odlazak na planinu. Glatkoća kantni (čeličnih rubova) je mnogo bitnija od oštrine. One treba da izgledaju kao glatko sečivo, a ne kao nazubljen nož.

 

     Definitivno ne. Skibord su dve kratke skije, zaobljene na vrhu i repovima tako da možete, bez problema, skijati i unazad. Prvi skibord je Salomon-ov model "Snow-blade". Skibord je postao veoma popularan tokom poslednje dve godine i veći deo velikih proizvođača sada ima makar po jedan model na tržištu. Zaključak je: "Malo je veliko".NAZAD