AUTOMOBILOM  NA  SKIJANJE

 

 • Automobilom na skijanje
  Nekoliko saveta za "poslednju proveru" automobila, pre nego što pričvrstite skije na nosač na krovu i krenete na put ka ski centru.

 

 • Mali zimski auto-saveti 
  Lošije vremenske prilike, kiša, sneg, poledica i magla nalažu posebnu pripremu vozila i način vožnje u zimskom režimu saobraćaja. Evo nekoliko saveta kako da se obavi priprema vozila i kako treba voziti u takvim uslovima

  

 • Zimski uslovi vožnje
  Nepovoljne vremenske prilike zahtevaju od vozača veću opreznost za volanom, vožnju smanjenom brzinom prilagodjenom uslovima na putu, kao i dobru pripremu vozila za zimske uslove vožnje. Slaba vidljivost, klizav kolovoz, usporen saobraćaj zahtevaju smirenog i racionalnog vozača.
  Svakako treba izbeći vožnju ukoliko ste umorni, neispavani, pod uticajem alkohola, pod nekom terapijom koja može da utiče na smanjenu koncentraciju, da deluje uspavljujuće i sl.

  

 • Saveti vozačima koji kreću na duže putovanje
  Na putovanje krenite isključivo tehnički ispravnim vozilom, sa svom propisanom dodatnom opremom... Ovo je prvi od saveta koje vozačima preporucuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije pre gego što krenu na put u inostranstvo.

    

 • Nosači skija za automobil 
  U zavisnosti od tipa i položaja skija u njima, različit je i uticaj na povećanje potrošnje goriva...

 

 

 • Putovanje  automobilom  do  Kopaonika.
  Dok vozite prema Kopaoniku, jedva čekajući da osetite skije pod nogama, prolazite pored mnogih znamenitih, istorijskih i uopšte zanimljivih mesta. Upoznajte se sa lokacijama srednjevekovnih gradova po kojima su konaci u naselju "Suncani vrhovi" dobili ime.

 

 • Voznja na snegu
  Da bi vožnja po snegu bila bezbedna treba se držati nekoliko jednostavnih pravila:
       - Izbegavajte naglo skretanje
       - Izbegavajte nagla ubrzanja, ubrzanje mora biti postepeno
       - Izbegavajte iznenadna kočenja
       - Ostavite dovoljno rastojanje u odnosu na vozilo ispred vas
       - Kada vozite uzbrdo koristite viši stepen prenosa nego po suvom vremenu

  

 • Priprema vozila za zimu 
  Da bi smo, koliko je to moguće, umanjili neprijatnosti koje nam zima sprema, o njoj treba na vreme misliti i za nju se na odgovarajući način pripremiti. U ovom tekstu navodimo savete koji će vam pomoći da zajedno sa svojim automobilom sa što manje neprilika prebrodite zimski period.

  

 • Sigurno i po snegu i po ledu
  Zima je uveliko počela, ali još uvek nije pokazala svoje pravo lice. Bez obzira na to, prvi snegovi na putevima u Srbiji dovoljan su signal da je vreme da se na točkovima nađu i zimske gume. Međutim, najveći broj vozača ih nema, pravdajući se često finansijskim razlozima, ali i rezonom da nisu previše bitni. Da li je tako? Evo šta kažu stučnjaci i dugogodišnja ispitivanja.

  

 • Zašto zimske gume? 
  Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih udesa 6 puta veći nego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma i verujemo da naredne zime više nećete koristiti letnje gume.

 

 


NAZAD