Zašto zimske gume?

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih udesa 6 puta veći nego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma i verujemo da naredne zime više nećete koristiti letnje gume.
 

Imajte na umu: bez obzira da li je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

Zimske gume su konstruisane tako da odvode vodu ispod gume i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i pravi tanak sloj vode koji je klizav. Sitne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma odvode vodu čime obezbeđuju stabilnost vozila na mokrom putu.

Zimske gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja je 68m, a sa zimskim gumama 57m – sasvim dovoljno da se izbegne sudar!

Zimske gume su načinjene od specijalne smese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju. Za razliku od letnjih, zimske gume ne postaju tvrđe na niskim temperaturama. Važno je pomenuti da se zimske gume ne ugrađuju samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi, tačnije čim temperatura padne ispod + 7°C.

U mnogim zemljama zakonom je propisano obavezno korišćenje zimskih guma, što i nas verovatno čeka u bliskoj budućnosti.
 

Koristite letnje gume leti, a zimske gume zimi i uštedećete!

4 letnje leti + 4 zimske zimi koštaju isto kao 4 letnje koje vozite preko cele godine!

Imati 4 zimske i 4 letnje gume montirane na felne je mnogo bolje nego koristiti samo letnje ili samo zimske gume tokom cele godine jer ih je jednostavnije zameniti, a gume se upola manje troše. Ono što platite za nove gume nadoknadićete kroz dvostruko veći broj pređenih kilometara.

Vozićete se brže, udobnije i bezbednije, a nećete platiti ništa više. Sa druge strane ništa ne košta više od vaše sopstvene bezbednosti!
 

Kako odabrati odgovarajuće zimske gume

Zimske gume nisu predviđene samo za sneg već za različite uslove koji vladaju na putu i to:

  • Za vožnju po snegu

  • Za poledicu i potpuno zaleđen put

  • Za lapavicu

  • Za vlažan i mokar put

  • Za hladan i potpuno suv put

  • Za veoma niske temperature

U skladu s uslovima koji vladaju na putevima kojima vozite odaberite zimsku gumu. Pitajte prodavca, pročitajte nešto o gumama, pogledajte testove...
 

Stavite zimske gume na sva četiri točka

Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri točka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom može doći do zanošenja i proklizavanja vozila u krivinama.

Ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je, ali ne i obavezno, da budu stavljene i na prednju osovinu.

Preuzeto sa sajta:
http://www.4gume.com/o-gumama/zasto-zimske-gume/


Pogledajte strane:

 

  • Nosači skija za automobil 
    U zavisnosti od tipa i položaja skija u njima, različit je i uticaj na povećanje potrošnje goriva...

 


NAZAD