Automobilom na skijanje

 

       Oni koji se zimi uglavnom koriste automobilom za gradsku vožnju i vožnju po relativno očišćenim i solju posutim putevima, treba da budu i te kako oprezni kada sa skijama na krovu krenu prema nekom skijalištu, jer su vožnja u gradu i vožnja planinskim predelima zimi dve potpuno različite stvari.

Vozač se mora prilagoditi uslovima vožnje izvan grada, na otvorenim putevima i u brdovitim predelima. Zbog toga evo nekoliko najosnovnijih saveta:


Većina vlasnika automobila vrši određene pripreme svog ljubimca za zimske uslove vožnje još tokom jeseni. Evo nekoliko saveta za "poslednju proveru" automobila, pre nego što pričvrstite skije na nosač na krovu i krenete na put ka nekom ski centru.

AKUMULATOR
Kapacitet svakog akumulatora slabi na nižoj spoljnoj temperaturi vazduha. Sa druge starne potrošnja struje zimi je znatno veća nego u normalnim uslovima, i to zbog otežanog startovanja motora, česte vožnje sa svetlima, uključivanje brisača i raznih grejača čak i kada vozilo miruje. Zato je važno da pre kretanja na put u palnine, akumulator bude napunjen i sa propisanim nivoom tečnosti u ćelijama (da budu prekrivene gornje ivice olovnih ploča). Ako je akumulator star, onda je bolje da ga zamenite novim.

KOČNICE
Prilikom parkiranja nemojte povući ručnu kočnicu, jer se vlaga koja uđe u bunžir sajle može zamrznuti. Vozilo osigurajte od kretanja tako što će te ga ostaviti u prvom stepenu prenosa manjača (prvoj brzini) ili u brzini za vožnju u nazada (rikverc). Ukoliko vam je pri ruci neki kamen ili drvo, stavite ih pod točak.

PREDNJE VETROBRANSKO STAKLO
Ukoliko želite da sebe poštedite jutarnjeg struganja leda sa stakla, preporučuje se da ga uveče prekrijete katronom ili nekom folijom, koju će te pričvrstiti ispod brisača. Led će te lakše otopiti i ostrugati ako imate pri ruci odgovarajući anti led sprej.

TEČNOST ZA HLAĐENJE MOTORA
Tečnost u sistemu za hlađenje vašeg vozila ne sme da počne da se ledi i na temperaturama i do -30 stepeni C. Pre polaska na put prekontrolišite otpornost prema smrzavanju tečnosti u hladnjaku - antifriza. Nakon dve zime, antifriz treba menjati.

GUME I LANCI
Za zimske uslove vožnje treba koristiti zimske gume sa dubljim šarama. Za vožnu po planinskim putevima lance je obavezno imati u vozilu, i to na dohvat ruke (da ne budu zatrpani torbama u gepeku) da ih u slučaju potrebe možete brzo namontirati na pogonske točkove automobila. Sa lancima na točkovima, po snegu ne treba voziti brše od 70 do 80 Km/h, dok na suvom kolovozu brzina ne treba biti veća od 50 km/h.

POMOĆNI KABLOVI ZA STARTOVANJE
Ako se desi da vam se akumulator iz bilo kog razloga isprazni (zaboravili ste da isključite poziciona svetla), ovi kablovi će biti od velike koristi, pa je preporučljivo da ih imate u kolima.

BRAVE
Brave na vratima mogu zalediti ako se cilindar brave ovlaži. Postoji više načina na za njeno odleđivanje: - Možemo se koristiti toplotom ruku. To će doduše potrajati duže, ali gotovo uvek pomaže.
                 - Zagrejaćemo ključ upaljačem, i tada ga brzo gurnuti u bravu. Ako treba ponoviti nekoliko puta.
                 - Najbrže će pomoći antiled sprej, ali samo onda ako vam je pri ruci, a ne negde u zaključanim kolima.

I gume na vratima mogu zalediti. To će te sprečiti ako ih premažete glicerinom.


Pogledajte strane:

 

  • Nosači skija za automobil 
    U zavisnosti od tipa i položaja skija u njima, različit je i uticaj na povećanje potrošnje goriva...

 


NAZAD