Moda na snegu

Najnovije sportske vesti     B92  Život  Moda   1. februar 2006.

     Skijaška moda

Ukoliko ste jedni od onih koji su već uplatili skijanje ovaj tekst je u potpunosti za vas, ukoliko ne pravite bitnu razliku između skija i snowboarda ne brinite, sve se da savladati i naučiti. Skije su ono što ima komada dva. Jedan od najvažnijih minulih događaja je Expo-zim ili ti razmena skijaških dobara (i pogleda i osmeha). Bilo da ste već zagriženi skijaš ili borderka, ili idete jednom godišnje na sankanje, svakog decembra morate posetiti ovu manifetaciju.

Piše i ilustruje: Marko Stojaković

Gospodi preporučujemo da se po pitanju opreme najzad pogledaju u ogledalo i odrede koji su tip skijaša i koliko dobro skijaju. Izborom tvrdih takmičarskih skija stvoriće sebi samo neprilike i moći će da se pohvale jedino daskom, nikako veštinom skijanja. Skije prilagođene znanju i tehnici od vas će stvoriti besprekornog smučara. Prihvatite savete prodavca i ne vrdajte, porašće vam nos.

Nežne dame su, takođe, do skoro vrdale ne bi li prigrabile obožavani komad u rezedo zelenoj boji koji se tako lepo slaže uz njihov prošlogodišnji kombinezon. Nisu se mnogo obazirale na to što su prodavci kose čupali jer su se one uhvatile za dečiji takmičarski model. Sada im je kupovina olakšana. Dosetljivi proizvođači im nude pregršt ženskih  modela u celom spektru, dopunjenih floralnim i drugim devojačkim motivima.

Uz pancerice na pertle, umesto kopči, čak i početnicima je užitak zagarantovan.

Šta obući

Vaša Mont jakna je potpuno de mode. Nabavite, pod hitno, jaknu od goreteksa, materijala firme Gore razvijenog u saradnji s NASA. Najzad ne morate više izgledati kao jeti da vam ne bi bilo hladno. Kupite jaknu od pametnih materijala u kojoj vam nikada više neće biti ni vruće ni hladno. Čak i u našoj zemlji izbor je sasvim prihvatljiv, pa se u zavisnosti od finansija i stila možete odlučiti između pregršt modela, od Trespassa pa do Völkela, preko O’Neilla i Quicksilvera. Za sve bordere Burton je imperativ.

Kako muškarci uvek žele bolje performanse, sladokuscima preporučujemo Mamut i LaFumu.

Od uvek ste zamišljali da ste Grace Kelly i da vašim kabrioletom jezdite ka Alpima? Imate istančan ukus. Za vas su namenjeni najluksuzniji kompleti poznate kuće Bogner. Izgledajte kao sama vlasnica Marija Bogner negde u sred 50-tih. Što je tvid za grad, to je Bogner za planinu.

Pantalone

Kupili ste tesnu kratku skijašku jaknu i vaša mama je već zabrinuta za vaše zdravlje. Nek’ mama ne očajava. Materijali sa oznakom “TEX” će opet priskočiti u pomoć. Vaše noge nikada više neće biti mokre uz nove materijale i ojačanja na pantalonama, a vi ćete biti suvi i nasmejani, čak i u najvećoj planinskoj oluji. Svaka skijašica ili border znaju da pantalone ne smeju biti tesne i ograničavati pokrete, zato se ne uvlačite u 3 broja manje. Ako baš želite uske pantalone za skijanje, potražite ski helanke. Da čak i za bordere, malo eklektike nije na odmet.

Gospodi preporučujemo da se na jedno popodne izgube u pregradama Intersporta, svakako će izabrati asortiman za sebe. Posebnu pažnju obratite na pantalone poput gradskih kargo pantalona, sa džepovima sa strane, vrlo zgodne za neophodne sitnice.

Dopunski program

Molim vas pod hitno bacite sve šarene patuljak kape i zamenite ih maramama u boji iz 90-tih ili investirajte u jednu Eisbar kapu s fluorescentnom  kosom od materijala. Damama kao krik mode preporučujemo šubaru sa ušima.

Ne zaboravite rukavice, barem dva komada. Dok vas skijaške noću čekaju na toplom radijatoru, “gradske” se šetaju na vama.

Kom god tipu da pripadate marama u boji je neophodan dodatak svakome. Ona će vam poslužiti, kao kapa za glavu kada je sunčano, kao maska za lice kada pada sneg ili kao dopuna vašem stajlingu uvezana oko vrata. Nežnijem polu će svakako dobro doći da uz svoje zelene oči uvežu zelenu maramu, njihova boja će doći do izražaja baš kada ih taj instruktor skijanja gleda dok piju čaj.

Kozmetika

Ako vidite devojku na žičari koja se okreće za vama u smeru sunca, nemojte pomisliti da vam je poznanica, ona je jedna od onih devojaka koje se i na žičari sunčaju.

Na planini nikada ne zaboravite da namažete lice najvećim mogućim zaštitnim faktorom koji ste uspeli da nađete u apoteci. Pored tolikih sredstava za samopotamnjivanje, greh je prema vašoj koži da je pržite 2.000 metara bliži suncu.

Damama koje pripadaju grupi “pa, ja volim da se sunčam”, preporučujemo da se raspitaju o mogućim posledicama izlaganja suncu bez faktora na planini. Bez obzira što je muškarcima koža jača jednako je podložna štetnom zračenju. Obavezno proverite da li vam se suprug, brat ili dečko namazan. Imajte uvek pri ruci malu tubicu kreme koju ćete sebi ili njemu naneti. Ne prihvatajte ne kao odgovor. U slučaju agresivnog odbijanja zovite Gorsku službu u pomoć.

Šminka

Šminka je na skijalištu zabranjena, jednako kao i alkohol. Ako vas zaustavi ski-kontrola stila jedino što vam može proći je nevidljiva šminka. Dakle, ako se ne vidi vi niste ni našminkani. Ako želite da izgledate kao zdrava i jedra skijašica, nanesite kremu s reflektujućim pigmentom. Jedina šminka koju vaša skijaška torbica može da sadrži je krema od cinka. Vaša usta ce zaštititi i prebojiti u fluorescentno žutu, roze ili narandžastu.

Papirnate maramice su obavezne. Na stazama Austrije i Italije se nalaze pored žičare, besplatne. Na obližnjim skijalištima ih nemojte zaboraviti, osim ako niste odlučili da baš tog dana upoznate nekog na žičari.

Aprčs-ski

Ostalo vam je još samo da spakujete svoju garderobu za posle skijanja. Imajte na umu sledeće, u stvarima u kojima dobro izgledate u gradu na planini možete izgledati smešno, i obrnuto. To ne znači da treba da nosite tatine dukserice. Par tesnih debelih dukserica s kapuljačom, marame oko vrata i debele kargo pantalone će sasvim biti dovoljne. Ulepšajte ove kombinacije kapicama i rukavicama prema ličnom ukusu i spremni ste za šetnju.

Pri pakovanju za planinu obavezno zaboravite sledeće artikle: čizme sa štiklom, tesne pantalone, topove sa šljokicama (i bilo šta sa šljokicama), veštačke trepavice, ekstenziju za kosu, perjane jakne do pupka (niste JLo koja snima spot), muške majce uz telo, sako i bilo koji drugi komad koji liči na Saturday Night’s Fever.

Možda vam se sve ovo čini skupo? Grešite, vaša ski oprema će trajati godinama, za razliku od gradske, a ako je pametno izaberete bićete lepo odeveni na ski stazi i u sledećoj dekadi.

Sada vam još samo ostaje da odlučite gde ćete otići. Pogledajte impresije smučara sa sajta skijanje.co.yu.

Želimo vam puno sunca, glatke piste i srećan put.


NAZAD