Kondicione pripreme za skijanje

 


Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
,
Blagoja Parovića 156, tel. 011/3531.000 i 3555.000,  www.fsfv.rs


Evo šta prof Difa, docent dr. Robert Ropret sa predmeta Teorija i metodika skijanja, savetuje svojim studentima pred polazak na praktičnu nastavu iz skijanja. Ovo naravno važi i za sve rekreativne skijaše...


Poštovane kolege,

        Približava se vreme polaska na praktičnu nastavu skijanja.
U ovom trenutku to je za vas obaveza ali i prilika da upoznate lepote bavljenja ovim sportom.
Skijanje je, između ostalog, STIL ŽIVOTA.
        Na žalost, nastava skijanja je skupa i kratko traje.
        Važno da maksimalno iskoristite vreme i uloženi novac. Zato je potrebno da se na vreme pripremite za boravak napolju, na hladnoću i fizički napor. Skijaćete 5 do 6 sati svaki dan (sumnjam da imate sličan, svakodnevni napor i u Beogradu). Prvi problem sa kojim će te se sresti je hladan vazduh koji, prilikom produbljenog disanja usled fizičkog napora, nadražuje disajne puteve. Zato deo priprema obavite napolju u vidu trčanja, klizanja, vožnje rolera i sl. Primenite principe treninga za razvoj opšte izdržljivosti.
       Najveće opterećenje će trpeti noge. Položaj skijaša sa nogama u umerenoj fleksiji, dosta statičkog ali i za svakodnevnu aktivnost neuobičajen popuštajući režima rada mišića dovešće do, popularno nazvanog, odloženog početka bola u mišićima (DOMS). Ovaj neprijatan bol, koji nastupa nakon 24-48 sati, izaziva nesigurnost tokom skijanja i može prouzrokovati druge povrede. Izbegnite ovakve neprijatnosti pravovremenom pripremom odnosno, sa vežbama za jačanje nogu počnite na vreme, postepeno. Od čučnjeva na dve noge, sa noge na nogu do (polu)čučnjeva na jednoj nozi. U teretani možete primeniti ono što ste učili na Antopomotorici (metode rada, intenzite, broj ponavljanja, pauze i dr).
       Vežbe istezanja će omogućiti efikasniji rad mišića i smanjiti rizik od povreda.

       Ovo vam pišem jer smo, na prethodnim kursevima, uočili da jedan broj studenata zbog fizičke nepripremljenosti ima poteškoća tokom prvih dana nastave. Žale se da im je 4-6 sati skijanja mnogo, osećaju zamor i traže poštedu od nastave. Zato, na vreme razmislite o pripremi za skijanje.

Izvor: http://www.dif.bg.ac.yu


NAZAD