ZIMSKI RECEPTI

 


Po receptu
          Radmile Subotički

caj.jpg (6388 bytes)
Potrebno:

     - 1 lit. "meke" ili 0,6 lit. "ljute" rakije i 0,4 lit vode
     - 300 g šećera
Priprema:  
   Sipati šećer u lonac i pržiti ga dok ne dobije svetlu "karamel" boju a zatim ga preliti rakijom.
   Kuvati dok ne provri (jedan kljuc).

Služiti: 
   U debljim čašama (prethodno zagrejanim)
.

Savet: 
   Piti bez udisanja pare!

     Na odličnom sajtu skijanje.rs ima između ostralog i recept za šumadijski čaj Radmile Subotički. Moj recept je neznatno drugačiji  i zasnovan je na iskustvima moga dede Nikole koji je vodio poznate kafane u Beogradu: Marš na Drinu, Smederevo, Prešernova Klet itd. Recept je na "naučnoj" bazi sa objašnjenjima:

Poreklo i karakteristike:
     Grejanje žestokih alkoholnih pića nije neuobičajeno ali se ovaj način konzumacije ipak vezuje za prostor centralne Srbije. Šumadijski čaj je alkoholno piće jačine oko 25%. Manja jačina od 20% i veća od 30% narušava osnovnu aromu i karakteristična svojstva pića.

Sastojci:
     Priprema se obično vezuje za rakiju manje jačine i lošijeg kvaliteta koju je na taj način moguće iskoristiti. Kako je to obično rakija slabijeg kvaliteta koja sadrži estre i često ima kiselu žicu treba biti pažljiv u izboru. Pravi ljubitelji i poznavaoci uvek se opredeljuju za kvalitetnu jaču rakiju kao polaznu sirovinu. Količina šećera treba da bude takođe oko 25% od ukupne količine tečnosti za pripremu. Količina rakije i vode treba da bude takva da se postigne jačina 25% čistog alkohola. Na primer 5,5dl rakije jačine 45% i 4,5dl vode ukupno daju taj procenat. Takođe i 6dl rakije 40% i 4 dl vode. Isto se dobija i sa 7,5dl jačine 33% i 2,5dl vode itd.

Priprema zasnovana na 1 litru tečnosti (rakija+voda):
     Šećer u količini 250g se stavi u sud i lagano otapa. Pošeljno je staviti sasvim malo vode, 1 kašičica do dve ukoliko je vatra jaka da ne bi došlo do zagorevanja donjeg sloja šećera koji kasnije kvari aromu pića. Kada postigne boja preko istopljenog šećera nalije se VODA!!!! u količini koja je pripremljena a nikako rakija. Zagrevanjem rakije, nepotrebno bi se gubio alkohol. Tek nakon otapanja cele količine šećera dodaje se rakija.
     Ukoliko u rakiji postoji izvesna količina metil alkohola, njegova tačka ključanja je oko 6-7stepeni niža od tačke ključanja etil alkohola. Kod takve rakije kada započne pojava prvih sitnih mehurića njihov intenzitet počinje prividno da slabi posle 10ak sekundi  sa tendencijom smanjenja, pa tek nakon toga  ponovo počinje strujanje, što je znak da je metil ispario. Drugi intenzivniji nalet ključanja znak je da je počelo isparavanje etila. Kod kvalitetne rakije koja ne sadrži otrovni metil alkohol ova pojava izostaje.
     Rakija je u tom trenutku (kada baci prvi ključ) skoro gotova. Kada se skloni sa vatre treba u tu količinu dodati bar oko 0,5dl ruma čija aroma neće dominirati ali će neverovatno doprineti neponovljivoj aromi šumadijskog čaja. Zavisno od ukusa u ovako pripremljeno piće može se dodati po želji još izvesna količina šećera, ko voli slađe, ali previše slatka rakija pravim poznavaocima kvari uživanje.

Služenje:
     U debljim čašama obavijenim salvetom

Način konzumiranja:
     Naravno da je udisanje pare sastavni deo uživanja i ugođaja da bi se osetila puna aroma ali ne iz neposredne blizine. Pije se kao i vruća kafa tankim srkanjem (bez blama ovo je Srbija)

Savet:
     Ne podgrevati naknadno, bolje je spremiti potrebnu količinu koja će se popiti, a ako nedostaje spremati ponovo.

Napomena:
     Šumadijski čaj brže "hvata" zbog povećanog sadržaja šećera ali i brže se od njega trezni. Ako je pravilno spremljen nikada od njega ne boli glava.


     Pozdrav  Nikola


Javite se putem mail-a ako imate zanimljiv zimski recept !


NAZAD