Medicinski saveti

Kad se zima uvuče u kosti


Kako da najlakše podnesete hladnoću

Izvor: www.blic.rs   Tekst:Biljana Tasić   Foto: Shutterstock

     Osobama koje pate od bolova u mišićima i zglobovima zimsko vreme nimalo ne prija. Na hladnoći se mišići skupljaju i gube elastičnost, zbog čega se povećava opasnost od mišićne napetosti i povreda.

     Kada je napolju vlažno, osetljivije reagujemo na bol, ali se čak i onima koji obično nemaju nikakvih prethodnih tegoba po hladnom i vlažnom vremenu dešava da ih zabole krsta ili da su im mišići napeti. Kako da izbegnete probleme i šta da uradite da bi vam bilo bolje, objašnjava doktor Predrag Mugoša, akupresurolog i fizijatar.

     Šta prija zglobovima
      Najbolje bi bilo da otputujete u toplije krajeve, ali čak i ako to sebi ne možete da priuštite, postoji način da sebi pomognete, evo kako.


     TOPLOTA
      Po prirodi stvari, zimi se toplije oblačimo, ali ponekad to nije dovoljno. Grejači za zglobove od angore zaštitiće osetljive delove tela i ublažiti bol. Onima koji pate od artroze i artritisa veoma će prijati odlazak u saunu pod uslovom da zglobovi nisu upaljeni. Pa, ipak konsultujte se sa svojim lekarom koji će odlučiti šta je najbolje za vas, jer su ovo nove teorije koje dolaze iz inostranstva, ali sve nove stvari treba prihvatiti sa rezervom.


      ODGOVARAJUĆA ISHRANA
      Uravnotežena ishrana ne samo da doprinosi vitkoj liniji, već prija i zglobovima. Izbegavajte masno meso i suhomesnate proizvode, kao i previše slatkiša jer se na taj način podstiču upalni procesi u zglobovima. Nasuprot tome, veoma će vam prijati vitamin E i omega 3 masne kiseline iz orašastog voća, ribe, sojinog i repičinog ulja. Trudite se da jedete puno svežeg voća i povrća, jer ga sada kod nas ima tokom cele godine. Pri tom je dobro da što češće u ovom periodu unosite što više jabuka, pečenih ili svežih i bundeve.


      ŠETNJA
      Naravno da iz straha od bolova ne treba potpuno da prestanete da se krećete jer biste na taj način zglobnoj hrskavici uskratili važne hranljive materije. Pokreti, međutim, treba da budu lagani i ujednačeni kako bi se izbeglo opterećenje u vidu trzaja. Šetnja je idealan način da podstaknete proizvodnju sinovijalne tečnosti koja "podmazuje" zglob. Naravno, u fazi akutnih, jačih bolova preporučuje se mirovanje, a ako bolovi budu potrajali u nekom dužem periodu, potrebno je sve vežbe i kretanje podrediti položaju koji se zove rasteretni položaj zglobova. Na primer, ako je problem u kolenima, kukovima ili skočnim zglobovima, da se vežbe rade u sedećem ili ležećem položaju. Korišćenje trenažnog kućnog bicikla je aktivnost koja će sigurno prijati.


      UBLAŽAVANJE BOLA
I protiv akutnih bolova može nešto da se učini. Mirovanje je obavezno, a mogu dosta da pomognu i biljne kreme sa ekstraktom gaveza, veoma brzo deluju ublažavajući bol, smanjujući otoke i suzbijajući upale. Ili neke druge koje greju ili hlade.


      Šta je potrebno mišićima
Opreznije ponašanje i primena određenih mera sprečavaju bolove u leđima i ukočenost u vratu. Da bi se sve to sprečilo mora da postoji jedna kontinuirana fizička aktivnost koja mora da bude dozirana i ciljana. Što znači da pokazane i naučene vežbe za određenu regiju moraju svakodnevno da se primenjuju. Ali je pešačenje neprikosnoveno po svojim kvalitetima.


      MASAŽA
      Zavisno od toga gde osećate bol, zamolite partnera ili drugaricu da vas izmasira ili to uradite sami. Masaža podstiče cirkulaciju i opušta mišiće, a može i da spreči bol. Profesionalni maseri koriste kantarionovo ulje za masažu jer ono ima protivupalno dejstvo. Ipak, ne treba mnogo očekivati od masaže ako su problemi ozbiljni. Tu jedino fizijatar može da pomogne.


NAZAD