KAKO PRIPREMITI I ODRŽAVATI SKIJE

          Udobno i jednostavno skijanje zahteva pravilnu pripremu i održavanje skija, što svaki skijaš sa malo dobro volje i spretnosti može obaviti sam.
          Za to vam je potrebno: dve stege za učvrćenje skija, metalni i plastični strugač, gruba i fina turpija, fini brusni papir br.280, poliesterski štapići, pegla, neko sredstvo za rastvaranje i čišćenje nečistoća (aceton ili nitro razređivač), voskovi, i moguće još po neka sitnica.

          Pre izlaska na sneg, na skijama treba:
               - Naoštriti rubove skija
               - Namazati klizne površine
               - Podesiti vezove

          Preporučuje se da podešavanje vezova poverite nekom od ski-servisa.

  1. Priprema novih skija: Budući da su čelični rubovi i klizna obloga fabrički brušeni, skijaši rekreativci trebaju ih po celoj dužini blago izbrusiti brusnim papirom  pod uglom od 45%. Kako bi skijaši, naročito rekreativci i početnici, lakše vodili nove skije, finom turpijom ili brusnim papirom treba smanjiti oštrinu čeličnog ruba (kantne) i to 20 cm na gornjem zaobljenom i 10 cm na zadnjem delu skije.
  2. Čišćenje klizne obloge: Metalnim strugačem skida se prljavština, a klizna obloga se čisti krpom umočenom u neko sredstvo za čišćenje i rastvaranje.
  3. Popravka klizne obloge: Oštećeni delovi se zalivaju topljenjem polietilenskih štapića.
  4. Suvišan polietilen skida se metalnim strugačem.
  5. Rubovi na kliznoj oblozi bruse se grubom i finom turpijom, pazeći da se klizna obloga izravna sa čeličnim rubovima (kantnama).
  6. Čelični rubovi - kantne bruse se pod uglom 90 stepeni grubom i finom turpijom.
  7. Finim brusnim papirom, omotanim oko strugača ili turpije, skida se "igla" s klizne obloge. Ovde važi uputstvo br.1 kao kod pripreme novih skija. Za tvrđu stazu robovi moraju biti oštriji.
  8. Krpom namočenom u sredstvo za čišćenje, očisti se klizna obloga na  koju se zatim nanosi vosak, a prema preporuci proizvađača voska. Vosak se može nanositi peglom, koja ne sme prekoračiti temperaturu 120 stepeni C, kako se nebi oštetila klizna obloga i uništio vosak.
  9. Ohlađeni sloj suvišnog voska skida se sa plastičnim strugačem, a klizna obloga fino zagladi.

 

    Nakon završetka skijaške sezone skije treba očistiti i naneti vosak toplim postupkom i ostaviti ga tako jer sprečava koroziju. Ukoliko nemate druge mogućnosti, skije bar operite i osušite krpom, te ih ne uvezane ostaviti u vertikalnom položaju. Rubove skija zaštititi od korozije parafinom, vazelinom ili mašinskim uljem ukapanjem u meku krpu ili tampon vate. Vezove takođe očistiti i isprskati zaštitnim sprejom (WD-40).

    Samo pravilno pripremljene i održavane skije omogućiće sigurno i brzo skijanje bez povreda.

    Ako niste u mogućnosti da sami pripremate i održavate skije, svakako taj posao poverite nekom SKI SERVISU.


 NAZAD