Deca na snegu

 

KADA POČETI SA SKIJANJEM

 

     Od druge godine kretanje na skijama razvija okretnost i usklajđivanje pokreta. Skijanje aktivira rad mišića i zglobova na nogama, osećaj za ravnotežu. Za dvogodišnjaka nabavite male skije, kratke, koje se lako pričvršćuju za cipele. Tek u trećoj godini detetu se mogu dati i smučarske cipele i smučke koje se fiksiraju za njih. Poželjno je nabaviti i kacigu.

     Od treće godine dete se skijanjem navikava na istrajnost. Aktiviraju se srce, pluća, mišići i zglobovi. Smučanje kod deteta razvija izdržljivost i upornost. Odeće treba da bude topla, da štiti od hladnoće, ali takva da dete može komotno da se kreće. Nikada ne treba preterivati sa utopljavanjem. Potrebne su i dobre naočare i zaštitna krema za lice. Izmislite igre koje će ga zabaviti i oduševiti za boravak na snegu.

     Od pete godine predlažemo da se počne i sa klizanjem. Kretanjem na klizaljkama stiče se gipkost, refleksi se izoštravaju. Kao i u plesu, usavršavaju se pokreti, držanje tela, vodi se računa i o drugim klizačima. Cipele moraju dobro da drže članke. Ne smeju da žuljaju. Zimske rukavice su obavezne. Da bi se organizam zagrejao, pre kizanja obavezno pešačiti 15minuta.

     Od šeste godine. Predlaže se snowboard. Jer kod deteta razvija sposobnost da vlada sobom i svojim pokretima. Ovaj sport zahteva veliki rad mišića. Odeća mora da bude komotna naročito oko kolena i donjeg dela leđa, jer ovi delovi tela, koji su baš u ovom sportu vrlo aktivni, ne smeju biti sputani. Protiv hladnoće je najbolje zaštititi se vunenim džemperom ispod sintetičke vindjakne. Da bi se izbegli prelomi ručnog zgloba, treba upotrebiti specijalne rukavice koje amortizuju udarce. Savetuje se da se vožnja snowboardoa počne na kratkim stazama.

 

 


NAZAD