Ostali BiH ski centri
komentari, utisci, vesti ...

 


KOZARA - Sve pohvale za održavanje ski staze

     04.02.2011. Protekla tri dana bio sam na dnevnom skijanju na Mrakovici (od 13 do 16 h) i mogu samo da pohvalim osoblje koje uređuje i održava stazu, jer je bila perfektna. Još jednom sve pohvale!
     I dalje, u podnožju Kozare kod Kozarca neki tipovi, koji valjda predstavljaju JP Nacionalni park Kozara, skaču na haubu i naplaćuju nekakvu svoju nevidljivu imaginarnu uslugu. Od nekih, kako sami kažu 150.000 KM iz 2010 g. jedino što sam primjetio su nova radna odijela desetak tipova koji se besposleno muvaju oko kafana Bijele vode i Ski pass. Da samo dio naplaćenog ustupe ljudima sa skijališta, napravili bi pravi mali skijaški centar poput Sljemena.

    
branko61  - na Forumu


03. Septembar 2010. - Raduša (BiH) - U toku je montaža dvosede žičare


Skijalište Raduša, u blizini Gornjeg Vakufa - Uskoplja (BiH) je tokom leta i jeseni 2010. godine veliko gradilište. Na ovom skijalištu koje se nalazi na 1.996 m/nv u toku je montaža dvosede žičare proizvodjača Doppelmayr. Žičara je prilično velike dužine od preko 1.800 m. Uz postojeća dva ski lifta tipa sidro dužine 600 i 900 m, Raduša će predstavljati ozbiljnije skijalište u BiH. 
Prosečena je i nova staza. Privode se kraju radovi na izgradnji novog motela na skijalištu. Nabavljen je ratrak - Leitner LH500W. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja godine i da će nova žičara već ove zime prevesti prve skijaše.

 
 
 

Zahvaljujem Draganu T. iz Travnika na informaciji i fotografijama.
 


KUPRES - Stožer - skijalište je opasna konkurencija Čajuši.

     10.02.2010. Bio sam na Stožeru u utorak, skijalište je opasna konkurencija Čajuši. Zaslužuje svoju temu na forumu i otvoram je. Idući put snimiću i staviti par slika, ovaj puta me fotoaparat na mobilnom izdao, možda zbog -15°C koliko je bilo u pola dva.
Konfiguracija staza je odlična. Sa vrha idu dvije staze, desna (gledajući odozdo) je u početku laganog nagiba( npr. srednja Prača) i do sredine je utabana, tu je počeo puder od 60 -70 cm (ko neće kroz puder može se poveznicom prebaciti na lijevu stazu) Nakon toga se pristojno naginje i nastavlja konstantnim nagibom do druge poveznice koja vodi na početak lifta. Ko neće na lift moze da se spusti još nekih 600 m kroz čisti puder skroz do podnožja.
Do samog vrha lijeve staze se dolazi kratkim usponom (dvosjed je ostao malo kratak - polovna roba) a koga mrzi da se penje gubi nekih 50 m staze. Prvih +/-300m je ponovo puder, uživao sam kao prase ali i ispustio dušu na kraju (http://www.vimeo.com/9201032), a onda se nastavlja utabani dio. Od vrha do polovine staze nagib je kao npr. Željo na Jahorini a onda počinje malo blaži dio do lifta.
Žica je Doppelmayr dvosjed koji ide u drugoj, pitao sam majstora da ga ušalta u treću ali nije htio – kaže da je prebrzo za ostalih 20 ljudi koji su bili tu taj dan. Pored lifta je izvrstan restoran u koji sam dolazio i ranije, preko dana expres linija a naveče klasični restoran, kamin, vatra, sve u drvetu..
Napravljen je i smještajni kapacitet, 4-spratni apart-hotel ali mi se čini da još nije u funkciji.
Dnevna karta je 20KM, poludnevna 15KM.. Ja sam dnevnu na Čajuši prodao za 15 KM u pola jedan, sjeo u auto i za dvadeset minuta kupio poludnevnu na Stožeru – dobitna kombinacija koju ću i ubuduće koristiti.

     bobo
  - na Forumu


 

KOZARA - Večeras prvo skijanje ove sezone

     15.12.2009. Kozari je sređena i noćno kreće večeras u 18:30.
Ovom pocinje i ski sezona na Kozari.

    
Stekan  - na Forumu


05. Novembar 2009. - Raduša - novo skijaliste u bih


Skijaliste Raduša kod Uskoplja na kojem ima snijega kada ga nigdje nema, ulazi u ovu sezonu sa 3 nova ski lifta ako se itko nadje u srednjoj bosni, navratite do njega u novoj sezoni

Radovi za izgradnju skijališta na Raduši su započeli u mjesecu rujnu i trenutno je u završetku zatezanje sajle na vučnici „Katuni“ u dužini 900m kao i postavljanje stubova dvosjeda „Jezero“ u dužini 1900 m. Skijalište će u prvoj fazi ponudi liftove: jedan dvosjed „Jezero“ 1900 m, vučnicu „Katuni“ 900 m, vučnicu „Gare“ 600 m te jednu vučnicu „Ski škola“ 400 m dužine. U idućoj fazi se planira izgradnja četverosjeda.Početna stanica u podnožju planine nalazi se na 1200 m nadmorske visine a završna   1850 m.n.v. Na Raduši snjeg padne polovinom listopada i zadržava se do kraja travnja. Prosječna visina snjega je 50 cm. Trenutno na planini Raduši ima 40 cm snjega (20.10.2009)!
Izvor: www.radusa-info.com


05. Novembar 2009. Smještaj na BiH planinama jeftiniji do 30 odsto

SARAJEVO, 01.11.2009. - Hotelski smještaj u svim skijaškim centrima u Bosni i Hercegovini ove zimske sezone biće jeftiniji i do 30 odsto, potvrdili su u Udruženju hotelijera i restoratera BiH.

"Ne postoji zvanično obavještenje ili neki zajednički plan. Međutim, sudeći prema dosadašnjim informacijama koje smo dobili, cijene hotelskog smještaja biće znatno povoljnije. Na to su najvećim dijelom uticali svjetska recesija i strah hotelijera da će sezona znatno podbaciti", kazao je Amir Hodžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Hodžić ističe i da je posjećenost skijaških centara u Bugarskoj i Rumuniji ponukala hotelijere da smanje cijene.

"Među naše hotelijere uvukla se nesigurnost. Na sve načine moramo privlačiti turiste. Bugarska i Rumunija su odskora postale konkurentne u zimskom turizmu, tako da moramo sniziti cijene", kazao je Hodžić.

Zimska turistička sezona zvanično će biti otvarena 10. decembra.

Od svih skijaških centara najozbiljnije pripreme su izvršene na Jahorini, gdje je prije sezone planirano puštanje u promet nova dva skijaška lifta šestosjeda, koji će kapacitet prevoza na staze sa sadašnjih 7.500 skijaša na sat povećati na 10.000.

"Izvršili smo sve pripreme. Osvijetljena je kompletna Jahorina, dosta smo uradili i na sigurnosti. Vršili smo prezentaciju na turističkim sajmovima. Hotelijeri će spustiti cijene za 20 posto i mislimo da će ovo biti uspješna sezona. Očekujemo najviše gostiju iz republika bivše Jugoslavije", kazao je Predrag Lopatić iz Turističke zajednice Istočno Sarajevo.

On se nada da će biti snijega, jer na Jahorini još nisu nabavili topove za vještački snijeg.

Hotel "Pahuljica" na Vlašiću također će smanjiti cijene hotelskog smještaja i to do 30 odsto.

"Prema dosadašnjim informacijama neće biti ni poskupljenja karata za skijanje, čak razmatramo mogućnost da sve karte budu jeftinije", kazao je Nihad Korić iz Turističkog udruženja Srednjobosanskog kantona.

Na Bjelašnici i Igmanu velikih novina uoči turističke sezone, osim izgradnje manjih smještajnih kapaciteta, nema.

Autor: Davud Muminović
Izvor:
www.nezavisne.com


2. jun 2009. Fojnica, BiH: banjski, verski i ski turizam
Izgradnjom žičare i adekvatne skijaške infrastrukture u vrijednosti od 20 miliona KM, te vodenog parka u sklopu Aquareumala, Fojnica bi 2011. mogla postati jedan od vodećih turističkih centara u kombinaciji banjskog i planinskog turizma.

     Izvor: Dani

     Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Nadasve je čuvena po franjevačkom samostanu, u kojem je pohranjena Ahdnama, povelja sultana El-Fatiha iz 1463., a u kojem će vas lijepom riječju i izuzetnim gostoprimstvom dočekati pripadnici reda Franje Asiškog, koji u BiH obitavaju 700 godina. Pored banjskog i vjerskog turizma, u povijesnim pričama o Fojnici veliku znatiželju je izazivala ona o fojničkom zlatu. Ovih dana, nanovo, lokalna turistička agencija pokušava je aktualizirati organiziranjem istinskih avanturističkih pohoda ispiranja zlata na rijekama poput Fojničke, Gromače, Radave, Rastičnice, Šćone, Borovnice, Jezernice... Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina.

     Bosanski Schwarzwald Kao omladinski reprezentativac Austrije, Golmayer je prvi put boravio u BiH 1959. godine. "Na Jahorini je tada bila žičara jednosjed duž pola takmičarske staze, dok smo drugu polovinu morali ići pješke", prisjeća se Golmayer takmičenja na kojem je sudjelovao. Nekoliko godina poslije, radeći kao trgovački putnik, ponovo posjećuje BiH, tada upoznaje svoju buduću suprugu, porijeklom iz Fojnice. Sticajem okolnosti, dom pronalaze u Njemačkoj, ali njegova veza s BiH i fojničkim krajem u godinama koje će uslijediti postaje sve jača. Brusnicu je s velikim ushićenjem otkrio tek prije dvije godine, kada startaju njegovi razgovori s Jurom Ivišem, iz ski-centra, i razrada planova o izgradnji većeg skijaškog centra. "Jure i ja smo zaključili da bi gondola iz Fojnice na Brusnicu, koja bi radila i ljeti i zimi, bila ključna za razvoj turizma. Za sat vremena 120 gondola može povesti tri hiljade ljudi", kaže na tečnom bosanskom Golmayer, dodajući: "Takva gondola košta 20 miliona maraka, a grupa od pet stranih investitora, među kojima sam i ja, obezbijedit će 10 miliona maraka. Te investicije neće ući u zemlju, nego će se u Austriji uplatiti gondola i uvesti u Bosnu." Imena investitora iz Austrije i Njemačke Golmayer, za sada, nije želio otkrivati, rekao je samo da su pojedini od njih "prijašnji fabrikanti".
  
     Projektom "vertikalnog transporta" predviđene su dvije polazne stanice - za gondolu iz Novog Naselja (580 metara nadmorske visine) i sjedišnice s Ribnjaka, koje bi se spajale na međustanici Veselica (1.027 metara nadmorske visine) i nastavljale gondolom do odrednice Vrata (1.512 metara nadmorske visine). Namjerava se postaviti mehanizam posnježivanja, kakav postoji još samo u dva ski-centra u Evropi, a vremenske prilike su takve da omogućavaju pravljenje i održavanje snijega sve do 1. maja. Od dolazne gondolske stanice Vrata, dalji transport ka polaznim skijaškim stazama na 1.937 metara nadmorske visine odvijao bi se sistemom sjedišnica i vučnica.

      Trenutno je uređeno pet kilometara skijaških staza s neizbježnim vučnicama na prostoru Poljane, a njihovim spuštanjem ka gradu ukupna dužina bi iznosila oko 20 kilometara. "Uporedio bih Brusnicu s Bad Kleinkirchheimom kod Klagenfurta u Austriji, koji je otprilike iste veličine i visine, ili Schwarzwaldom u Njemačkoj, gdje je najviši vrh 1.460 metara i gdje se održavaju svjetski kupovi", objašnjava Golmayer dodajući da visina nije presudan faktor za organiziranje takvih natjecanja.

     Ministarstvo će plaćati kamatu Iviš s ponosom ističe da je Brusnica, centar na čijem je čelu, u periodu od 15. aprila do 10. juna, uz kapacitet od 55 mjesta, stopostotno popunjen. Samo 11 mjeseci od nastanka ideje za izgradnju prvobitnog manjeg ski-centra započela je gradnja, manji lift postavljen 2003., veći 2005.: "Ponestajalo je i sredstava, jer su dva domaća investitora u međuvremenu odustala, vjerovatno su se prepali jer bi trebali dati po 200-300 hiljada KM, a mislim da su bili spremni za 20-30 hiljada. Nisam se složio s tim i izgurao sam to sam."

     Ivišev zadatak u svojevrsnom partnerstvu s Golmayerom jeste menadžerski dio u vezi s izgradnjom, što uključuje i dogovor s vlastima, domaćim investitorima te operativni rad na terenu. "Razgovarao sam, među ostalima, s federalnim ministrom turizma Nevenkom Hercegom, koji je prije godinu i po prihvatio moju sugestiju da se okrene kreditnim povoljnim sredstvima. Potvrdio je da postoji spremnost da Ministarstvo plaća u prvih pet godina kamatu, što je vrlo dobar potez, pogotovo kada imamo zainteresirane strane investitore, ali i određene radnje kako bi oni ušli u projekt." Prema Iviševim tvrdnjama, 2008. je resorno ministarstvo bilo izrazito izdašno prema ski-centrima, za koje je izdvojeno 600.000 KM - za infrastrukturu, staze, te manji dio i za opremu: "Meni su, recimo, dali za staze, Kupresu i Bjelašnici za topove, itd. Ali, tada sam tražio da mi ta grant sredstva više ne daju - tipa, evo 50.000 za pomoć. To ne može pomoći, dajte vi nama jaka kreditna sredstva."

     "Mi bismo trebali imati 24-satnu ponudu u 12 mjeseci, koja bi se bazirala na odmoru." Projekt predviđa smještajne kapacitete: studentski dom i učenički paviljon, hotel Vidikovac, hotel Gornja stanica i Lovački dom na međustanici Veselica. "Studentski dom bi bio malo jeftiniji objekat, gdje bi se moglo jesti i za tri-četiri marke", objašnjava Iviš. Pored hotela A kategorije s pogledom na panoramu Fojnice izlazila bi gondola, a Vidikovac bi bio na raskršću staza, kao poveznica između sjevernog i južnog dijela skijališta. Ukupan kapacitet bio bi 250 ležajeva. Što se tiče ski-liftova sa sjedalicama, njihova dužina bit će 3.000 - 3.500 metara (Striževica - Bandir, Vrata - Gruda, Ribnjak - Veselica). Svi radovi bi, prema projekcijama inicijatora projekta, trebali biti finalizirani do 1. oktobra 2011. kada bi se trebala pokrenuti gondola na put od Fojnice ka Brusnici. Za svega 15 minuta.

Aquareumal: Vodeni park za dvije godine
     Na površini od oko 12.000 metara, u toku naredne dvije godine, u sklopu Aquareumala planirana je izgradnja savremenog aquaparka s wellness centrom, koji bi zauzimao oko 3.000 metara zatvorene površine. U preostalom dijelu nalazit će se četiri do pet bazena, tipično rekreativnih, s masažerima. Radovi su već počeli, a sredinom jula radovi bi trebali biti okončani na dva vanjska bazena - manjem za djecu i velikom za odrasle. Na jesen bi se, potom, radio zatvoreni bazen. Što se tiče atraktivnog apartmanskog naselja, otvoreno je prije dvije godine, a čini ga 16 vila sa 72 apartmana - ukupno 250 kreveta. Predviđa se 60-70 posto popunjenost kapaciteta tokom sezone, dok iz Reumala računaju da će po završetku radova na Aquaparku za dvije godine, praktično, biti konstantno punog kapaciteta. U sklopu apartmanskog naselja je tržni centar s restoranom, caffeom, slastičarnom, prodavnicom suvenira...

Godišnje se ubere 20 tona brusnice na Vranici
     Iako Jure Iviš pamti mjesto ponad Fojnice, na kojem je sagradio hotel i skijalište, kao Crveni Borovnjak, u literaturi je pronašao naziv Brusnica. Objašnjenje je prosto - na zelenom prostranstvu lako ćete uočiti nisko crnogorično grmlje planinske brusnice, visine 20-ak cm, ali i veoma rasprostranjenu borovnicu. "Na ovom području u BiH, a možda i na Balkanu, najzastupljenija je planinska brusnica, koja uspijeva na 1.500 metara nadmorske visine." Brusnica cvate krajem maja, pa na nekoliko mjesta uočavamo bijele sitne cvjetove. Plodovi zriju krajem septembra, pa sve do kraja oktobra. "Najbolji i najkvalitetniji plodovi brusnice su poslije prvog mraza." Na Vranici se godišnje ubere do 150 tona borovnice i brusnice do 20 tona, što se izvozi iz zemlje: "Ovdje ljudi zarade za dva mjeseca berući borovnicu i brusnicu po desetak hiljada KM. Mi i seljani nešto prodajemo, ali sve ode u Italiju, Njemačku, Švicarsku, Austriju." U Brusnici je, dakako, neizostavan topli napitak - čaj od brusnice.
 


     Vlašić - Slalom veterana Vlašić 2009.
    
12.03.2009. Preduzeće Vlašić SKI u subotu, 14.03.2009. godine sa početkom u 11:00 sati, organizuje „Slalom veterana Vlašić 2009“, slalomsku trku za nešto starije ljubitelje vlašićkih padina.
Trka će se održati na centralnoj stazi ski lifta Babanovac, a pravo učešća imaju svi koji se do početka utrke prijave organizatoru. Pravo učešća na ovoj trci nemaju aktivni takmičari iz skijaških klubova.

     Slalom veterana Vlašić 2009 je utrka koja bi, prema zamisli organizatora, trebalo da postane još jedna od tradicija planine Vlašić, a održavala bi se uoči završetka svake ski sezone. Druženje i navijanje za svoje favorite samo su jedna od ponuda za Vaš dolazak na Vlašić ovog vikenda, a razlog više za prijavu na ovo takmičenje su i vrijedne nagrade koje je obezbijedio organizator. Nagrada za I mjesto je vikend za dvoje u pansionu Vlašić-SKI, dok su nagrade za II i III mjesto – ski oprema.

     Za sve posjetioce planine Vlašić ali posebno za takmičare, u subotu naveče u Vlašićkoj kolibi organizovana je i prikladna manifestacija dodjele priznanja i nagrada uz muziku sastava Duo GiS iz Travnika.
    
Benjamin,    www.babanovac.net


     Vlašić
    
12.02.2009. Ovaj novi sneg će po prvi put u ovoj sezoni omogućiti normalno skijanje na Vlašiću. Sve staze su u savršenom stanju i predstoji prekrasan vikend. Jucerašnje i današnje fotografije su objavljene na www.babanovac.net , a za vikend će osim fotosa vjerovatno ici i video.

    Evo kompletne vesti sa Vlašićkog ski portala:
    Nostalgičari su naročito danas uživali na Vlašiću. Pomalo već zaboravljeni ambijent, pravog zimskog ugođaja osvanuo je upravo jutros. Na Vlašiću je danas zaista lijepo (a to fotografije najbolje potvrđuju), onako umotan u bijelo i rasterećen već posljednjih godina tipične vašarske gužve, podsjetio je na one dane koje nešto starije generacije imaju tek u sjećanju ili prije rečeno, u srcu i možda na već istošenoj fotografiji.

     Istina i ovo vrijeme ima svoje svjetle primjere. Nivo usluga je znatno porastao, goste sa velikim prohtjevima imamo gdje smjestiti i time se ponositi jer je to na našem Vlašiću, ali htjeli mi to priznati ili ne, vlašićkog duha, onog iz 80.-tih godina je sve manje u nama.

     Da sve nebi bilo idealno, ostaje pitanje: Zbog čega ski liftovi Babanovac i Markovac nisu radili i danas? Odgovor na to pitanje jedino znaju u Vlašić SKI doo...

     Detaljnije o svemu na www.babanovac.net


 

     Vlašić
    
31.01.2009.
Na Vlašiću se danas solidno skijalo uprkos tome što je ta planina možda i najlošije prošla s padavinama protekle sedmice.
     Uz sve svoje uobičajene vrline i mane, Vlašić je ovog vikenda ugostio veliki broj posjetioca.
     Detaljnije o svemu na babanovac.net


 

Online peticija - Spasimo Vlašić !

      21.01.2009. Ljubitelji planine Vlašić su nedavno pokrenuli online peticiju za spas te planine od daljeg uništavanja.
      Tekst peticije možete pročitati i potpisati na PETITIONONLINE.COM , a cilj je izaći u javnost i opet skrenuti pažnju na probleme koje bole sve zaljubljenike Vlašića.


     KOZARA  08.01.2009. Besplatnim noćnim skijanjem, otvorena je skijaška sezona 2009. na Kozari. Odlično uređena staza bila je dobar povod da veliki broj skijaša iz Prijedora, Banja Luke i okolnih mjesta,uživa u snježnoj idili i isproba svoje skijaške potencijale po prvi put, ove sezone.
    
"Ski lift Kozara" radi u dnevnom terminu, svaki dan od 10 do 16 časova, a u noćnom teminu "Ski lift Kozara" radi svaki dan od 18:30 do 21:30. Dodatne informacije na tel. 066/231-410.
     Izvor:  http://www.kozaraski.com


Vlašić - uoči sezone 2009
    
14.12.2008. Lijepo je bilo danas (nedelja) boraviti na Vlašiću i konačno vidjeti iskreni trud domaćina da se prvi pravi snijeg dočeka kako mu dolikuje. Hvataljke na ski liftu Babanovac I i II i ski liftu Markovac su postavljene, a danas je Babanovac radio par sati pred kontrolu za izdavanje godišnje upotrebne dozvole.
    Detaljniji izvještaj, fotose i video pogledajte na http://www.babanovac.net .


 

Vesti sa bosanskih skijališta
     12. Jun 2008. -  Vec mjesecima dolaze vesti i nagađanja o konačnom pokretanju s mrtve tačke na našim planinama. Ipak, kako vreme prolazi, na radost ljubitelja zimskih sportova, nešto se konačno dogada!!!!!
     Ovih dana ce na Bjelašnici svečano otvoriti radove na pripremi terena za postavljanje gondole, a očekuje se odluka o dobavljaču za sežne topove za čije finansiranje je odgovornost u potpunosti preuzeo Kanton Sarajevo.
     Na Kupresu su uveliko radovi na pripremi sistema za zasneživanje. Akumulaciono jezero je skoro dovršeno, a početak polaganja cevi se očekuje u narednih par sedmica. Dobili smo uveravanje kako će sistem biti spreman naredne zime. Osim toga izgleda da bi i novo skijalište na Kupresu - Stožer moglo biti spremno prije prvog snijega.
     Medutim, vijest dana je svakako dogovor Vlade RS-a s jedne i ambasadora Ceške i vlsnika firme Snowhill s druge strane o ulaganju u Ski centar Jahorina.
     Izvor: www.bhski.ba

 


     KOZARA  16.11.2007.
     Skijanje na Kozari je trebalo da pocne veceras (16.11.2007.), staza je sredjena ali su imali nekih problema sa strujom pa nisu mogli da mi kazu 100% dal ce da rade ili ne.
     Sutra ce takodje biti nocno, pa ko voli nek' izvoli
    
oggy  na Forumu


 

     VLAŠIĆ 03.02.2007. Obnova skakonica na Vlašiću
     Turistička zajednica Srednjobosanskoga kantona obavestila je javnost da je aplicirala kod delegacije Europske komisije za sredstva u visini od 300.000 eura od kojih bi se obnovila skakaonice na Vlašiću.
     Od 1977. do 1990. godine Vlašić je bio prepoznatljiv po međunarodnom natjecanju u nordijskoj disciplini skokovi.
Na vlašičkoj 90-metarskoj skakaonici obično su sudjelovali natjecatelji iz desetak evropskih zemalja te iz Japana i SAD-a.
     U ratnim i poratnim zbivanjima uništeni su sudijski toranj i doskočište kao i propratni sadržaji skakaonice bitni za sigurnost takmičenja.
     FENA


      IGRIŠTA  - zima 2007
    
Od 06.01.2007.g. Ski centar Igrište počinje sa radom svakodnevno. Visina snijega je oko 70 cm i dobar je kvalitet. Dnevni ski pas za sve liftove je 10 KM, a za male liftove na Javorovoj poljani 5 KM.
     Za sve informacije o uslovima na ski centru i smještaju u hotelu Panorama (na slici) na telefon recepcije 056/ 735 555 i mobil 065/ 525 489. Za goste hotela organizujemo izlete do manastira Lovnice.   
   
Izvor: www.orion-vl.com    23.12.2006. Zanimljivu priču iz BiH ski centra Blidenje (Opština Jablanica) pogledajte ba sajtu: www.dalmacijaski.com/content/view/321/2/


      KNEŽEVO -  Decembar2006. Ski centar Kneževo, se nalazi 50 km jugistočno od Banja Luke. Otvoren je početkom 2006. i sastoji se od crvene 800m, plave 950m i dječije staze 300m. Iznajmljivanje te mogućnost kupovine ski opreme vrhunskih proizvođača, zajedno sa dva lifta i bebi liftom zadovoljiće svačije potrebe.


KLADANJ - Novembar 2006. Skijalište u Kladnju spremno za ski sezonu...


Da bi se JAHORINA približila prosječnom evropskom nivou neophodno je samo:
- Sagraditi bazene za skupljanje vode za umjetni snijeg na više lokacija na planini
- Prekopati planinu duž svih staza radi postavljanja električne i vodo instalacije za priključak mašina za pravljenje umjetnog snijega
- Nabaviti mašine za pravljenje umjetnog snijega na svim stazama
- Proširiti postojeće staze
- Probiti nove staze
- Označiti staze
- Van sezone čistiti staze od kamenja
- Ukloniti sve postojeće žičare
- Sagraditi nove isklopive četverosjede ili veće
- Pronaći adekvatnu lokaciju za bar jednu stazu za prve korake na snijegu i montirati adekvatne liftove (pokretne gumene trake u snijegu)
- Nabaviti još mašina za uređenje staza
- Svakodnevno uređivati sve staze u punoj širini
- Uvesti da sve žičare kreću na vrijeme i završavaju na vrijeme, a ne procjenjivati da li je gužva dovoljno velika na jednoj žici da bi se uključila druga žica
- Sagraditi još mnogo parking prostora
- ...
     Stekan-ov komentar sa Foruma  VLAŠIĆ - Oktobar 2006. Šta očekivati ove sezone na planini Vlašić? Ono najvažnije i najinteresantnije, ski liftovi, ostaju nažalost u nepromjenjenom stanju u odnosu na prethodnu sezonu. Kapaciteti koje pružaju sasvim će zadovoljiti rekreativce, oni napredniji će još morati čekati. Koliko ? To Vam na Vlašiću niko ne zna odgovoriti.
    
Deteljnije...

 

 

  
 KUPRES - Oktobar 2006. Radi se novi četverosed koji će „voziti“ od dna skijališta do Tikvica, samog vrha Čajuše. Kako kažu ova sedežnica biti će jedna od najmodernijih u BiH.  Deteljnije... 

 


U SUSRET SEZONI 2004
        - Vila "VUČKO" prodata. Kupac je firma "Provex" - vlasnik Bata Prović, zastupnik slovenačkog "ELAN-a" za BiH i SiCG. Nedavno je Bojan Križaj na jednoj banjalučkoj televiziji izjavio da je ušao u poslove na Jahorini. Možda ovde ima nekakve veze ?
        - Izgrađen je i stavljen u funkciju za ovu zimu novi hotel "TERMAG"
        - Olimpijski centar Jahorina, preduzeće koje gazduje skijalištem, za ovu ski sezonu nabavila je dva polovna mala (laka) ratraka, koji će mnogo lakše i efikasnije tabati staze i u uslovima kada je malo snega. Veliki teški ratraci, preostali posle olimpijade 1984, nisu bili efikasni u pomenutim uslovima rada. Najavljuje se dobro skijanje i na visini

 snega od 20 cm.

 

Bjelašnica veliko gradilište
     Sarajevo, Okrobar 2004. U aprilu pali su posljedni dogovori, u julu i avgustu krenuli su prvi bageri a već danas je Bjelašnica veliko gradilište. Do hotela Maršal se od mašinerije i iskopina jedva dolazi. Gusti oblaci prašine nadvili su se na Babin dol. Ruševine pojedinih starih zdanja nestaju preko noći i Bjelašnica uistinu poprima izgled velikog gradilišta.
     Detaljnije >>>>

30/10/2003
Povećenje cijena ski-karata za Bjelašnicu i Igman

tekst sa sajta: http://www.sarajevo-x.com/clanak/031030001

 
Bjelašnica - planina neiskorištenih kapaciteta
 

Današnji Dnevni avaz donosi izjavu Selima Horvata, direktora Ski centra Bjelašnica-Igman, kojom se najavljuju skuplje cijene dnevnih ski-karata.
Tako će dnevna karta za odrasle koštati 22 KM, a poludnevna 15 KM. Dvodnevna i trodnevna karta koštaju 42 i 61 KM, dok je sedmična karta 122 KM. Cijena sezonske karte (sa slikom) će biti 300 KM.

Potpuno je nejasno na osnovu čega čelni ljudi povećevaju cijene ski-pasova. Možda vodeći se cijenama vrhunskih ski-centara koji imaju izvrsne uslove za skijanje, kilometre uređenih staza čak i kada nema dovoljno snijega i odlične sadržaje nakon skijanja, sa diskotekama i kafićima.

Bjelašnica, koja ni po čemu ne liči na ski-centar osim po tome što ima jednu žičaru i 800 metara staze, najbolji je primjer bezobrazluka i gluposti ljudi koji koji upravljaju tim nazovi-ski-centrom. Godinama se skijašima obećevaju bolji uslovi za skijanje, ali sve ostaje na rješenjima uvođenja kratkih liftova, koji dodatno unose nerovozu i velike redove.
 

Hotele na Bjelašnici niko ne renovira


Prateći sadržaji su očajni i nedovoljni da usluže sve goste, tako da vlasnici koriste priliku da formiraju cijene koje su dosta veće od onih u gradu.

Provjerili smo cijene karata na Jahorini, i kako smo i pretpostavljali, našli smo iste cijene, dakle 22 za dnevnu, odnosno 15 KM za poludnevnu kartu.

Sve ovo liči na jedan dogovor po ideji: haj'mo mi malo karte ove poskupiti, svakako narod nema gdje da ode. A do 2010. ćemo pokušati napraviti i nekoliko bungalova...

 


 

Nacionalno skijanje
S obzirom na poratne prilike, orijentacija na publiku iz Srbije je za Jahorinu nužno ali i sasvim zadovoljavajuće rešenje. Čisto skijaški parametri, u poređenju sa Kopaonikom, uglavnom idu njoj u prilog


tekst iz nedeljnika NIN iz marta 2002


(FBIH) Novosti pred sezonu skijanja na Bjelašnici 2002/2003

Vibilia RS – Dnevni avaz 07.11.2002

Ljubitelji skijanja jos ne mogu skijati na Bjelasnici, ali sve je spremno za pocetak sezone. Spojile su se veleslalomska i slalomska staza, tako da ski-lift ide do samog vrha Bjelasnice. Sada je staza duza za 800 metara. Oni koji ne znaju skijati, imace priliku to nauciti jer ce biti organizirana i skola skijanja.

Od Selima Horvata iz Ski-centra "Bjelasnica" saznali smo da ce iznajmljivanje opreme poceti cim se stvore uslovi za to, te da ovaj skic-centar ima vise od 150 kompleta savremene opreme. Cijene iznajmljivanja opreme i koristenja ski-lifta iste su kao i prosle godine. Jednodnevno iznajmljivanje skija kosta pet KM, stapova dvije, pancerica tri, ski-borda deset i cipela pet KM, a sanki i boba po pet KM.

Dnevna karta kosta 18 KM, poludnevna i karta za organizirane grupe 15 KM, petodnevna 60, sedmodnevna 90, a jednodnevna za bejbi-lift 10 KM.


 

BosNet VIJESTI: Oslobodjenje, izbor clanaka, 13.12.98.

VUCKO PONOVO NA OLIMPIJSKIM PLANINAMA

Vraca se zivot na Bjelasnicu

BJELASNICA/IGMAN - Slika idilicna: mnostvo svijeta, snijeg kao u najbolja vremena, prekrasno sunce, gotovo cisto nebo. Obnovljeni objekti, ugledni gosti... U neposrednoj blizini, pak, sasvim druga slika: "ostaci ostataka" Famosovog hotela, Medjunarodnog press centra, depadansa i jos poneceg - sve tragovi brutalnih dogadjanja na olimpijskoj Bjelasnici.
Ali, ova subota oznacila je pocetak novog zivota na podrucju koje je nekada pohodila omladina svijeta "u drustvu" s Vuckom, simbolom velicanstvene osamdeset cetvrte koji,evo, opet stize na sarajevska olimpijska borilista. Doduse, Vucko jos nije "sasvim prisutan" ali je... sve prisutniji!

I tuga i nada Minula subota bila je istinski praznik gledano iz ugla ljubitelja skijanja, ali i jos vise - iz ugla svih onih koji zele da glavni grad BiH opet postane pravi olimpijski grad, zapravo domacin jedne od narednih zimskih igara. O tome je u obracanjima pojedinih uglednika i bilo rijeci. Prisutni su imali priliku da vide nekoliko zanimljivih dogadjaja: otvaranje prve faze obnove turisticko-sportskog centra Bjelasnica-Igman, zatim nove benzinske pumpe u Stinjem Dolu, otvaranje teniskih terena, te pustanje u pogon dvosjedne zicare.

- Svi smo emotivno vezani za osamdeset cetvrtu, za blistave 14. ZOI, za igre koje su ocijenjene kao "najljepse organizirane do tada", rekao je, uz ostalo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Bogic Bogicevic na otvaranju sportskog centra. Jedno vrijeme to je bila i nasa tuga zbog barbarske destrukcije svega sto je bilo ovdje. Danas su ti objekti nase nade da grad Sarajevo ponovo ide do olimpijskih visina, da opet bude domacin olimpijskih igara. Uzivajmo u ovim ljepotama koje se malo gdje u svijetu mogu susresti u ovakvom obimu.

Bogicevic je zahvalio zaposlenima u Olimpijskom centru ZOI 84. koji su ulozili maksimum truda da se Bjelasnica i Igman opet vrate u zivot, zahvalio je prijateljima koji su pomogli da se objekti obnove, zahvalio je medijima koji su zasluzni sto je istina odavdje odlazila u svijet... i sto ce nam ljudi iz svijeta opet dolaziti u goste. - Spremnost da se ponovo vratimo sportu i planovima za nove olimpijske igre svojevrsna je potvrda neunistivosti duha covjeka sa ovih prostora. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma - kazao je Edhem Bicakcic, premijer Vlade Federacije i predsjednik Upravnog odbora Olimpijskog centra - ovdje je ulozeno mnogo truda kako bi se Sarajlijama i svim Bosancima i Hercegovcima vratio ugodjaj prelijepih sportskih terena koje smo nekada imali... U pripremi je realizacija velikih projekata koji znace obnovu hotelskih smjestaja, skakaonica, kao i sportskih objekata na Velikom polju. Postoje i planovi za izgradnju ljetnih sadrzaja namijenjenih tenisu, rukometu, kosarci...

Bicakcic je zahvalio predstavnicima stranih organizacija iz SAD, Svicarske, Austrije, Slovenije, skandinavskih zemalja koje su pruzile konkretnu pomoc u obnovi olimpijskih objekata. - Bez te pomoci - naglasio je Bicakcic - mi necemo moci realizirati nase planove za buducnost.

Ujedno, on je pozvao sve prisutne da se bjelasnicko-igmanskim prostorima redovno vracamo. Svodeci podatke o tome sto je sve ovdje uradjeno, prvi covjek Olimpijskog centra ZOI 84. je, uz ostalo, istakao: Nadajte se novim ZOI...

- Uklonjeno je hiljade tona smeca i otpadnog materijala (vise od 1.500 kamiona!), obnovljena infrastruktura, vodovodna mreza, teniski tereni dovedeni u red, vertikalni transport (ski-lift za 1.200 osoba na sat), trosjedna zicara (sa 1.350 osoba na sat), bebi-liftovi (1.600 osoba), nabavljene masine za uredjivanje staza, kamion za ciscenje snijega, vozni park... Takodjer je pripremljena projektna dokumentacija za obnovu hotela Igman, Ski, Press i Smuk.

Za znacajnu pomoc koju je Americki komitet za izbjeglice (American Refugee Committee) izdvojio za obnovu pojedinih objekata regionalni direktor ove asocijacije za Evropu Kevin Carew (Kevin Kerju) dobio je zahvalnicu Olimpijskog centra. Priznanje mu je urucio direktor Enes Terzic.

Otvaranju benzinske pumpe na Stinjem Dolu, kojih stotinjak metara daleko od cilja olimpijske slalom-trke 1984, koja je za sada jedina na potezu Hadzici-Gorazde, takodjer su prisustvovali brojni gosti, medju kojima i vise predstavnika diplomatskog kora. U ime Energopetrola govorili su direktor Poslovnog centra Reka Muhovic i tehnicki direktor Ismet Nukic, kao i prvi covjek opcine Trnovo Besim Krupalija.

Posljednji cin bio je na Malom polju, na Igmanu, gdje je pustena u pogon dvosjedna zicara. Promotori su bili prof. dr. Rasim Gacanovic, gradonacelnik Sarajeva, i Karl Truc (Karl Trutsch), predsjednik austrijske firme Gira Garaventa, koja je izuzetno mnogo ucinila za obnovu objekata na Bjelasnici i Igmanu. Simbolicno, subotnjem ceremonijalu prisustvovala je i grupa austrijskih vojnika Sfora, inace inzinjeraca, stacioniranih u Visokom, koji su u mnogim prilikama bili od pomoci ljudima u Olimpijskom centru. Ta saradnja sa Austrijancima traje vec dvije godine i gosp. Truc je naglasio kako ga za Bjelasnicu i Igman vezu brojne emocije. "Nadam se da cete ovdje imati nove olimpijske igre", rekao je, uz ostalo, prvi covjek austrijske firme.

Bilo je na kraju ugodno "provjeriti" kvalitet nove dvosjedne zicare. Za osam minuta udobne voznje, iznad nepregledne sume jela, stigli ste na visinu od 1.491 metar. A ako ste i skijas, u neposrednoj blizini cekala vas je atraktivna spust-staza.


TOMO POCANIN

 


NAZAD

HOME