OKO SKIJANJA

Na narednim stranama možete pogledati razne teme vezane za skijanje:

 • Strast na snegu                        Izvor: Žurnal.rs
       11.02.2011. - Ljubav nema granice. Srce ne bira ni mesto, ni vreme kada će da zatreperi. Ipak, ako je suditi po mnogobrojnim ljubavnim vezama najboljih skijaša i skijašica, strast na snegu razbuktava se brže nego bilo gde. Na belim stazama, širom planete, poslednjih godina ispisane su mnoge ljubavne priče, neke su završene brzo kao jedna slalomska trka, neke su trajale, sezonu–dve, a neke su krunisane brakom i decom.
        Trenutno najpoznatiji skijaški par su svakako Austrijanci, Bendžamin Rajh i Marlis Šild. Nekadašnji olimpijski šampion i pobednik Svetskog kupa i nekrunisana slalom kraljica, zajedno su od leta 2004, a odnedavno su svili gnezdo u vili od hiljadu kvadrata.
        Najpoželjnija skijašica, ekscentrična Amerikanka Džulija Mankuzo trenutno je u zagrljaju Norvežanina Aksel Lunda Svindala. Prvi dečko lepoj Džuliji bio je Stiven Niman, a dugo je bila tiha patnja zemljaka Bodija Milera. Ipak, spoj takve dve „ludačke“ energija nije mogao dugo da potraje. Stameni Viking uspeo je da je ukroti. . .

        Detaljnije...

  

  

SKIJALIŠTA - Zakonska regulativa u SRB, CG, BiH-RS
     - Republika Srbija  - ZAKONA O JAVNIM SKIJALIŠTIMA, ...
     - Republika Crna Gora - PRAVILNIK O USLOVIMA KORIŠĆENjA SKIJAŠKIH TERENA
     - BiH - Republika Srpska - PRAVILNIK O JAVNIM SMUČARSKIM TERENIMA
  
     Detaljnije  > > >   

 

 • SKI Događanja
  Ski festivali, sajmovi, promocije i druga ski događanja

    

  

 • Zašto vredi naučiti dobro skijati
       Nemojte se iznenaditi: skijanje je neka vrsta poezije. Pravo je skijanje lepota, lakoća, razigranost i raspojasanost. Usavršavanje i uvežbavanje tehnike nije samo sebi cilj, već samo put do tog cilja. Želja čoveka da poleti stara je koliko i njegovi snovi. Iako skijaš nogama dodiruje tlo, taj dodir je lagan i nežan. On ima osećaj da se spušta bez težine. Može se usmeriti na sve strane. Može menjati brzinu, kočiti rubovima skija ili povećati brzinu snažnim odrazom. Takvo skijanje je zaista nešto više od međusobnog trenja dve površine različitih materijala. . .
       Ispravan je svaki put koji će nas sigurno dovesti s planinskih vrhova u dolinu, pa makar kako nam se činio neobičan. Svaka tehnika upravljanja skijama koja to omogućava je dobra. . .

       Uvodni tekst iz knjige "Skijati s užitkom" > > >

    

  

 • Zimske sportsko - rekreativne aktivnosti
  Zima nudi niz različitih načina da se zabavimo, nadmećemo i aktiviramo. Boravak i višečasovna aktivnost na čistom hladnom vazduhu izuzetno povoljno deluje na ljudski organizam.

        

   

 • FAQ
  Sve što ste želeli da znate o ski opremi a niste smeli da pitate!

    

 • Škola skijanja
  Bilo da ste pocetnik, ili da želite da usavršite tehniku skijanja pravi put je ski škola.

    

 

 

 • Oni su ostavili trag u Srpskom skijanju

  Miloš - Miša Milenković  1937-2007
  Predsednik SK Goč - Kraljevo
  Danijel Babić - Nane   1968-2003 Trener alpske skijaške reprezentacije Srbije
  Haris Ćuranoli    1981-2002
  Reprezentativac u alpskom skijanju
  Rastko Čukić   1938-2001 Dugogodišnji predsednik Smučarskog saveza Srbije
  Milan Ivanović  1957-2000
  Generalni sekretar Smučarskog saveza Jugoslavije
  Mladen Parun  1955-1999 Čovek koji je nastojao da objedini sve manje popularne sportove
  Amar Garibović 07.09.1991-07.09.2010. Olimpijac Srbije u Nordijskom trčanju

     

 • Ski bonton   
  Da bi zanosno skijanje što više ostalo ono što jeste, Međunarodna smučarska federacija (FIS) je propisala skijaška pravila saobraćaja i opšteg ponašanja na ski stazama.

 

 

 • SKI -VIKEND
       Mart 2004. Inače smatrate da ne živite za vaš posao nego od njega i skloni ste fizičkim aktivnostima koje nisu sarno opravak već i beg iz surove svakodnevice u kojoj se borite kao lav. Ili kao gladijator, svejedno. Ukoliko je tako, a verujem da je upravo tako, osmelite se i učinite korak koji nije ni veliki za čovečanstvo ni mali za vas, ali vam nije često na pameti upravo zato što predstavlja "zlatnu sredinu". Njegovo cenjeno ime je SKI - VIKEND.
       Kompletan tekst >>>>

 

 • Motorne sanke - Snežni konj
       Mart 2004.
  Dok se većina skijaša krajem dana umorna okreće odmoru, tuš kabini, večeri i pripremi za provod, jedan mali deo "nezadovoljnih" takvim aktivnostinia tek počinje svoju avanturu. Budući da žice više nisu u pogonu, a vrednih skijaša nema na stazi obasjanoj samo mesečinom, sve je kao stvoreno za doživljaj koji je teško meriti sa bilo čime u belom sportu.
       Rezak zvuk startera, potmulo brundanje Rotaxa, snazni farovi koji razdanjuju planinsku tminu i snežna magla koja ostaje iza "mašine" od uzbuđenja podižu svaku dlaku na telu
  prisutnih.
       Kompletan tekst  >>>>

  

 • Lavine -  Sneg ubija
       Mart 2004.
  0groman snežni talas tutnjao je niz planinu strahovitom brzinom. Progutao me je u sekundi i počeo sam da se prevrćem kao da me usisala džinovska centrifuga u veš-masini punoj snega. Odmah su mi otpale skije, kapa i rukavice. Sneg mi se zavlačio niz vrat, u rukave, u gaće, čak i pod kapke. Nisam verovao da je tako nešto moguće. Svaki put kad bih udahnuo vazduh, udahnuo bih sneg koji se u mom grlu pretvarao u čep. Iskašljao bih ga i sve bi krenulo ispočetka. Nisam mogao da dišem. U deliću sekunde mi je prošlo kroz glavu da se davim, visoko u brdima, usred zime i na stotine kilometara daleko od najbliže vode.
       Ovo je priča Brusa Trempera, direktora Centra za prognoziranje lavina iz Jute, koji je preživeo lavinu. On je imao sreće - ljudi uhvaćeni u kandže lavine retko imaju priliku da ispraju šta su doživeli.

       Kompletan tekst  >>>>

 

 • Saveti Gorske službe spasavanja
  Skijanje sa raznim klizačkim pomagalima bio je i biće privlačan sport i sadržaj boravka u planinama. Skijanje nije lišeno opasnosti. Nesreću ćete lakše sprečiti ako znate sledeće pojave. . .

  

  

 • Kompjuterske igre
  Igre na temu zimskih sportova za one koji ne mogu bez skijanja i vrelih letnjih meseci

    

 • Ski plakat
      
  Kolekcija zanimljivih starih i novih ski plakata koja se stalno azurira.

     

 • Ski detalji
  Zanimljivosti i detalji vezani za skijanje. Nadajmo se da će se neki od njih uskoro naći i u našim prodavnicama.

   

 • Swatch Access
  Nove tendencije u organizaciji kontrole ulaska na žičare.

  

 • Beskonačna skijaška traka
      
  Za sve ljubitelje skijanja jedna dobra vest - gradi se "beskonačna" staza niz koju će ljubitelji ovog sporta moći da se spuštaju beskonačno, tj. onoliko koliko im prija ili koliko mogu da izdrže.
       Veštačka skijaška staza će biti natkrivena kupolom, visoka kao trinaestospratnica, a kružni oblik i mehanizam za pokretanje će omogućiti rotiranje i spuštanje, tj. stvaranje stalnog nagiba koji daje mogućnost beskonačnog spusta. Čitava ogromna konstrukcija će "lebdeti" zahvaljujući elektromagnetnom polju, i moći će da se okreće brzinom do 30 km/h.
       Deo staze na kojoj nema skijaša prolaziće kroz posebnu "hladnu komoru", u kojoj će se pomoću snežnih topova stvarati sneg. Pored beskonačnog spusta, ova će staza omogućiti i skijanje na temperaturama iznad nule.
       DETALNJIJE . . .

     

 • Automobilom na skijanje
  Nekoliko saveta za "poslednju proveru" automobila, pre nego što pričvrstite skije na nosač na krovu i krenete na put ka ski centru.

  

SKI MERIDIJANI
     - Skijanje u okolini Pekinga - Kina   > > >
     - Sele Ronda - Italija   > > >
     - Audi - jedan od najvećih SKI sponzora   > > >
     - Kako odabrati skijalište   > > >
     - Lice i naličje ski Svetskog kupa   > > >
     - Ledeni hotel   > > >
       -
Red Bull Crashed Ice, najveće extreme takmičenje na klizaljkama u svetu   > > >
      
- Jasmin Bumbar  
  > > >
  

 


NAZAD