BESKONAČNA SKIJAŠKA TRAKA

- Sjijanje do besvesti

        Gradnja prvog veštačkog rotirajućeg skijaškog brega počeće za nekoliko godina. On će biti natkriven velikom kupolom i visok poput zgrade od 13 spratova. Konstrukcija će biti tako oblikovana, da će staza po kojoj se skija okretati i podizati. Rezultat toga će biti produžavanje skijaškog spusta s današnjih prosečnih 300 metara na onoliko koliko skijaš izdrži.

        Australijski inovator Kevin Feriss veruje da će pri najvećoj brzini okretanja staze, od 30 Km/h, skijaši steći utisak da je put prema podnožju tog veštačkog brega zapravo beskonačan. Veštački breg će zapravo biti metalna struktura koja će biti pod snegom, te će "plutati" na posebnom podnožju uz pomoć sistema elektromagnetne levitacije. Deo staze u kojem se u određenom trenutku ne bude skijalo prolaziće kroz posebnu hladnu komoru, koja će biti ohlađena na -15 stepeni C i u kojij će se uz pomoć standardnih snežnih topova stvarati novi sneg. Kako će se sneg neprestalno obnavljati, skijaši će moći da uživaju u svom sportu i na tmperaturama većim od nule.

        Protivnik tog dizajna, lan Burgess s Odelenja za strukturalno i civilno inžinjerstvo (Structural and Civil Engineering Department) pri Univerzitetu u britanskom gradu Sheffieldu, tvrdi da je takva strukturu izuzetno teško sagraditi i da će to biti poseban izazov graditeljima.

        Ipak, stručnjaci sa Univerziteta u Glasgowu, tvrde da pokretni veštački skijaški breg ipak može biti napravljen. Po njihovom mišljenju, pri konstrukciji bi trebalo paziti da skijaši pri spustu na kraju ne završe u hladnoj komori ili ne budu uvučeni u deo mehanizma koji pokreće stazu na vrhu brega. Osim toga, smatra se da bi takva staza posle nekog vremena kod skijaša sigurno prouzrokovala vrtoglavicu.

        Pokretni rotirajući skijaški breg će se graditi, pošto dobije građevinsku dozvolu, firma Snowdonia Gateway Limited u napuštenom rudniku poredj grada Lanberis, odmah pokraj Snowdonia National Parka u Welsu. Sličan pokretni skijaški breg, prema istom dizajnu, gradiće se i u Australiji pored Sidneya.

        Više informacija na: Ski-trac.com


NAZAD