CRASED ICE

Crashed Ice 2011     U Moskvi treća RB Crashed Ice trka u sezoni 2011            Izvor: B92

     24.02.2011. - Moskva će predstojećeg vikenda biti treća stanica ovogodišnjeg Svetskog šampionata Red Bull Crashed Ice, u spustu na klizaljkama.

     Ledene temperature, daleko ispod nule, u subotu će dočekati takmičare iz 24 zemlje, koji će se potruditi da stignu FInca
Artua Pihlainena, trenutno vodećeg u poretku šampionata.

     350 metara duga staza u Moskvi obećava da će biti presudna u borbi za ovogodišnju titulu, ali će biti veoma teška za sve učesnike.

     „Staza je puna uskih krivina, stepenika, skakaonica i prepreka. Ledeni vazduh znači da vam treba duplo više snage. Ova trka će sve dovesti do svojih granica“, rekao je Kanađanin Kajl Kroksal, pobednik takmičenja u Minhenu.

     Na drugom takmičenju sezone, u Valkenbergu, trijumf je odneo Pihlainen, a ni on ni Kroksal nisu spremni da tako lako tron prepuste nekom od rivala.

     „Do sada, još uvek ništa nije odlučeno. Ako svi sportisti daju sve od sebe, kao što to uvek i rade, na poslednje takmičenje koje će se održati u Kvebeku, predstavljaće finale od kojeg će vam zastati srce od uzbuđenja. Lično, želim da obezbedim savršenu start poziciju u Rusiji“, rekao je Pihlainen.

     Finac je preuzeo prvo mesto u šampionatu pobedom u Valkenbergu i sada ima 100 bodova više od Kroksala.

     Svi zainteresovani će u subotu od 16.45 časova direktan prenos takmičenja iz Moskve moći da prate na zvaničnom sajtu srpskog predstavništva Red Bull-a. - www.redbull.rs/cs/Satellite/sr_YU/Red-Bull/001242778149695

     Posle subotnjeg takmičenja, sledi veliko finale u Kvebeku, koje je zakazano za 19. mart 2011.

  


 
     
Druga RB Crashed Ice trka
u holandskom Valkenburgu             Izvor: B92

     03.02.2011. - Druga trka u spustu na klizaljkama okviru Svetskog šampionata Red Bull Crashed Ice biće održana u subotu u holandskom Valkenburgu.

© Balazs Gardi/Red Bull Photofiles

Takmičari iz dvadesetak zemalja boriće se za osvajanje bodova u borbi za osvajanje titule svetskog šampiona na kraju sezone.

Konkurencija na stazi će biti velika, a treba znati da su Holanđani od 1952. godine na Zimskim Olimpijskim igrama do sada osvojili 80 medalja u brzom klizanju.

'Brzoklizačka' nacija će zameniti svoje klizaljke hokejaškim, a kvalifikacije koje su tamo već održane, na kojima je učestvovalo više od 500 takmičara, dokazale su da su Holanđani veoma spremni za ledeni spust.

Hokejaš Remo Speijers već neko vreme trenira s holandskim zvezdama brzog klizanja, tu su Anamari Tomas, Rintje Ritsma, Džerard van Velde i Falko Zandstra, koji će se potruditi da gostujućim takmičarima prirede što ledeniji doček.

© Andreas Langreiter/Red Bull Photofiles

Uz podršku desetina hiljada gledalaca, Holanđani će se boriti za ugled u jednom od najspektakularnijih zimskih sportova današnjice, na stazi dužine 385 metara koju će prekriti 2.280 kvadratnih metara smrznute vode.

Nakon starta, takmičare čeka polukružna krivina dužine 24 i širine pet metara, nakon čega se do cilja, osim s konkurentima, moraju obračunati i s nizom strmih krivina, izbočina i prepreka.

"Ova staza će testirati naše granice izdržljivosti. Znam da svakom greškom gubim dragoceno vreme, a onima koji pokušavaju da me stignu dajem priliku da to i učine. Dug je put od prvog kruga sa 64 takmičara do finala", rekao je Kanađanin Kajl Kroksal, pobednik prvog takmičenja sezone, u Minhenu.

Posle trke u Holandiji, slede trka u Moskvi 26. februara i finale u Kvebek Sitiju u Kanadi 19. marta.

 

 


      Prva RB Crashed Ice trka u nemačkom Minhenu             Izvor: RB Srbija

    
16.01.2011. - Pogledajte najbolju akciju sportista iz 21 zemlje koji neviđenom brzinom jure niz 353 metra dugu ledenu stazu pred 23000 gledalaca u minhenskom istorijskom Olimpik parku na debitantskom Red Bull Crashed Ice 2011.

 

 


      Prva RB Crashed Ice - pravila           Izvor: RB Srbija

    
14.01.2011. - U subotu 16.01.2011. počinje Red Bull Crashed Ice Svetsko prvenstvo 2011. - Vreme je da se upoznamo s pravilima! Ko bi ih mogao objasniti bolje od veterana i sportskog direktora prvenstva Kristijana Papilona!?

 


Crashed Ice 2008
12.02.2008. Davos, Švajcarska - Ovde se upravo završila trka Red Bull Crashed Ice, najveće extreme takmičenje na klizaljkama u svetu, gde je po prvi put Srbija imala svog predstavnika. Ovo takmičenje najjačih sila u svetu hokeja, održava se u Finskoj, Češkoj, Kanadi i Švajcarskoj. Prošle nedelje u Kvebeku bilo je prisutno čak 85 000 gledalaca.

Radi se o brzinskom spuštanju 4 takmičara u isto vreme, ledenom stazom koja podseća na široku bob stazu. Na stazi su zavoji i ledene skakaonice. Prva dvojica iz svake trke idu u sledeci krug. Staza u Davosu bila je dugačka 400m i prema rečima svih takmičara najbrža od svih na kojima su učestvovali. Naš hokejaš reprezentativac Luka Jovanović je uspeo da prođe kvalifikacije, gde su se za 2 mesta borila cak 1 800 kanadska klizača.

Na samoj trci završenoj pre pola sata, ovde u Davosu, najelitnijem švajcarskom ski centru, pred 20 000 gledalaca, Luka nijje uspeo da stigne do drugog kruga ( 64 najboljih). Jaka konkurencija iz 12 zemalja i ukupno 108 takmicara učinili su ovo takmičenje teškim i nepredvidivim. Luka Jovanovic je dao i par intervjua za različite svetske medije. U jednom od njih Luka je izjavio: Nakon ovog hokej mi je kao igra za devojčice!

Inače, ova takmičenja prate sve poznate TV stanice uglavnom iz zapadne evrope, a u publici su često poznate ličnosti iz sveta sporta.

Kao bivši hokejas i profesionalni fotograf, nudim vam ove svoje fotografije za objavu, u cilju popularisanja Extremnog sporta.

Text i Foto: Predrag VučkovićFotografije u velikom formatu u Galeriji...

Luka Jovanović

 
Fotografije u velikom formatu u Galeriji...


NAZAD