Boris Strel

SKIJAŠI KOJI SU OBELEŽILI DVADESETI VEK: Boris Strel
jedan od najboljih smučara bivše Jugoslavije


Boris Strel, poznati slovenački skijaš, rođen je 20.oktobra 1959. u Žirehu. Igru, druženje sa vršnjacima, izuzetan talenat za kretanje i gibanje i takmičarsko srce su izbacili Borisa u vrtlog belog ski cirkusa.

Godine 1977 u Kranjskoj Gori postao je evropski juniorski šampion u veleslalomu, a zatim u 1981 i prva pobeda na Svetskom kupu u Kortini u veleslalomu. Na Svetskom prvenstvu u Šladmingu, osvoio je bronzanu medalju, koja je prvu medalju na Svetskom prvenstvu u skijanju u slovenačkoj i jugoslovenskoj istoriji. Boris je imao reputaciju skijaša sa veoma rafiniranim osećajem za klizanje skije, i specijaliste u veleslalomu. Danas, nakon dvadeset i osam godina je još uvek jedini slovenački takmičar, koji je osvojio medalju Svetskog prvenstva u veleslalomu.

Po završetku karijere u takmičarskom skijanju, Boris je otvorio servis za ski opremu. Sa znanjem, iskustvom, doslednim i srčanim radom, njegov rad i danas utiče na mnoge delove skijaškog marketinga. Priznat je i traženi ekspert kako u prodaji, tako i servisiranju skija, mašina i opreme neophodne za kvalitetan rad u ovom sportu. Sin Tomaže mu svojim marketinškim znanjem priuža pomoć i podršku. Traženi su kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Njihov moto je: Kvalitet, ne kvantitet!

 


02.12.2010.  Strel otvorio „Ekspo zim“           Izvor: www.zurnal.rs


     Opšte je poznato da je početak decembra u Beogradu rezervisan za jednu stvar. Ljubitelji zimskih sportova, bilo amateri, bilo profesionalci, znaju da se tada u najvećoj hali Beogradskog sajma održava tradicionalni sajam zimske opreme i turizma. Ono što je započelo kao razmena polovne opreme, da bi poslednjih godina preraslo u manifestaciju, gde se predstavljaju najnoviji proizvodi iz kolekcija gotovo svih svetski poznatih proizvođača, ove godine ima svoje jubilarno, 25. izdanje.

     Na dobro poznatom mestu, Hali 1, Beogradskog sajma, čast da otvori jubilarni 25. Ekspo zim imao je Boris Strel, prvi osvajač medalja na SP za bivšu Jugoslaviju i pobednik prve trke Svetskog kupa za zemlju sa brdovitog Balkana.

     – Velika mi je čast što sam danas ovde sa vama, jer je ova manifestacija jako važna za zimski sport i to ne samo u Srbiji, već i u celom regionu. Siguran sam da će biti mnogo posetilaca i da će svaki naći nešto za sebe. Ovom kratkom porukom otvaram Ekspo zim 2010. – istakao je Strel.

     Po mnogima, najveću manifestacija ovakve vrste u širem regionu, pored Beogradskog sajma i asocijacije „Sport za sve“, ove godine pomoglo je i Ministarstvo za omladinu i sport u Vladi Republike Srbije, koje je generalni pokrovitelj sajamske manifestacije, što je bio povod da među uvaženim gostima na otvaranju bude i ministarka Snežana Marković – Samardžić.

     – Želela bih da pozdravim sve u ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva za omladinu i sport. Drago mi je što je Boris Strel danas sa nama. Ovaj događaj je jako važan za naš sport. Iako ne možemo da se pohvalimo velikom tradicojom u zimskim sportovima, ovaj događaj potvrđuje da je rekreativni deo kod nas jako razvijen, što je dobra poruka i veliki doprinos daljem razvoju sporta kod nas – istakla je ministarka Snežana Marković – Samardžić.

     Pored opreme za zimske sportove, ovogodišnji sajam obiluje turističkim ponudama za predstojeću sezonu, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a takođe svi oni, koji do nedelje budu posetili sajam biće u prilici da prvi put kod nas vide mašinu za kompletnu reparaciju skija, koja je u Beograd stigla zahvaljujući Borisu Strelu.

 


27.11.2010.  Boris Strel: Križaj i ja bismo i danas pobeđivali
-
   Autor: J. Stamenković - A. Anđelić  | Foto: N. Marković | Izvor: Blic

  Slovenački skijaš, nekada treći u veleslalomu na planeti

Najbitnija stvar u današnjem skijanju je dobar trener, a to nedostaje ne samo Srbiji, već i Sloveniji, izjavio je Boris Strel, čovek koji je nekadašnjoj Jugoslaviji doneo prvu medalju sa svetskih prvenstava.
U šetnji Beogradom: Boris Strel

Sada već daleke 1982. godine na šampionatu planete u austrijskom Šladmingu, Strel se u veleslalomu okitio bronzanim odličjem, zaostavši samo 62 stotinke za pobednikom Amerikancem Stivom Merom i 0,11 sekundi za legendarnim Ingemarom Stenmarkom.


- Ako bih trebalo sada da izaberem najboljeg skijaša svih vremena, za mene je to svakako Stenmark. On je bio savršen u svim segmentima i zaista ga je bilo teško nadmašiti. Od sadašnjih takmičara niko se toliko ne izdvaja. Ove sezone bi, bar prema mom mišljenju, mogao da trijumfuje Švajcarac Karlo Janka. Mislim da bismo Križaj i ja i sada, u ovoj konkurenciji, pobeđivali. Moj bivši trener Gartner mi kaže da smo imali skije kakve sada imaju, da bih bio brži bar pet sekundi.


Proslavljeni veleslalomaš smatra da je za vrhunske rezultate neophodno ispuniti nekoliko preduslova.


- Za vrhunski rezultat neophodno je pre svega imati i vrhunskog trenera. To je u fudbalu dokazao Murinjo. Mi smo u staroj Jugoslaviji imali skijaškog Murinja, Filipa Gartnera, tako da su Italijani, Austrijanci i Švajcarci godinama pokušavali da dokuče šta mi to radimo kada postižemo vrhunske rezultate. U Sloveniji sada postoji dva, tri vrhunska skijaša, ali nemaju adekvatne trenere da naprave velike rezultate. Uz to potrebno je mnogo odricanja, rada i hrabrosti. Sezona traje samo tri meseca, ali zato devet meseci treba raditi u Alpima, pa kada se tome doda skupa oprema, jasno je da nije nimalo lako doći do svetskog vrha.
Iz doba velike slave


Srbija od raspada SFRJ ne može da se pohvali rezultatima u Svetskom kupu alpskog skijanja.


- Iako je skijanje individualni sport, za takmičare je veoma važno da rade u ekipi. Već sam pomenuo da je veoma važno imati i odličnog trenera, međutim u zemljama koje su nastale posle raspada Jugoslavije dešava se da baš treneri i rukovodstva zbog internih stvari ili ličnih interesa ometaju takmičare. Uz to neophodno je da klubovi kao baza budu jaki. Ipak, i u ovakvim uslovima Jelena Lolović je uspela da postigne neke rezultate. Nedostajao je samo korak da uđe među deset ili pet - dodao je Strel.

 

U Srbiji znaju Strela
Interesantna anegdota dogodila se Strelu po dolasku u Srbiju.
- Na autoputu zaustavila su me dva policajca zbog prebrze vožnje. Mlađi je uzeo dokumenta, dodao ih starijem kolegi, koji je mojih godina. Ovaj, kada je pročitao ime i prezime, pitao me je da li sam ja onaj skijaš. Kada sam potvrdno odgovorio, on me je samo pozdravio i pustio. U onoj Jugoslaviji se sport mnogo cenio, ali se mnogo i ulagalo. Moja generacija skijaša je vozila baš u vreme kada nije bilo nekih rezultata u fudbalu, košarci i rukometu, pa su nas znali i ljudi iz Srbije, Dalmacije, a kada smo mi vozili trke, deca u Sloveniji nisu išla u školu -
objasnio je Strel.

 

 

 


26.11.2010.  Boris Strel:  Boris Strel promoter "Ekspo-zima" 2010. 
-
 Foto: N. Marković | Izvor: B92, Tanjug

Nekadašnji jugoslovenski šampion u skijanju Slovenac Boris Strel otvoriće Međunarodni sajam zimske opreme, turizma i rekreacije "Ekspo-zim".

“Ekspo-zim” će biti održan od 2. do 5. decembra na Beogradskom sajmu.

Pobednik Svetskog kupa u veleslalomu u Kortini D'Ampeco 1981. godine i osvajač bronzane medalje na prvenstvu sveta u Šladmingu 1982. izjavio je Tanjugu da je sa velikim zadovoljstvom prihvatio ulogu promotera "Ekspo-zima".

"Drago mi je sto skijanje u Srbiji sve više dobija na popularnosti, a sajam je prilika da se ljubitelji ovog sporta upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti tehnologije ski opreme", rekao je Strel.

Petoplasirani na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine istakao je da bi skijanje u Srbiji moglo da dostigne visoki nivo kvaliteta, ukoliko bude uspostavljen pravi sistem razvoja ovog sporta.

"Neophodno je uspostaviti sistem razvoja, pod kojim se podrazumeva ulaganje u trenažni proces. Primera radi, u Sloveniji postoji uhodana formula uspeha koja se zasniva na saradnji trenera, klubova i Saveza", rekao je 52-godišnji Strel.

Strel je istakao da je stvaranje vrhunskih skijaša dug proces ali da bi Srbiji, prema njegovom mišljenju, bilo potrebno pet-šest godina za vidan napredak.

"Primer jelene Lolović, koja je uz mala ulaganja došla do dobrih rezultata, ukazuje na put kojim treba ići u stvaranju vrhunskih šampiona", tvrdi Strel koji je član Skijaškog saveza Slovenije, a bavi se i podučavanjem skijanja, kao i prodajom i servisiranjem ski opreme.Foto: www.skiservis-strel.siFilip Gartner i Boris Strel
Seminar za ski trenere na Avali, septembra 2010.
foto: www.skijanje.rs


SKIJAŠI KOJI SU OBELEŽILI DVADESETI VEK:
- Ingemar Stenmark
-
Kjetil Andre Omot
-
Alberto Tomba

- Bojan Križaj
-
Jure Franko
-
Janica Kostelić


HOME