Kompjuterske igre
na temu zimskih sportova

Svake zime pojavi se mnogo nekoliko igara na temu zimskih sportova.

 


Ski igrice:

Ski Run
 

Ski Simulator

Ski Jump 2001

Big Jump

Nordic Chill

Ski 2000

Tales of Tross

Nordica


Ski Park Manager 2003

        Za simulacijske igre iz godine u godinu se tvrdi da su u zenitu, na kraju razvojnog puta, da se sele u istoriju, blede... Čini se, međutim, da ih je danas više nego ikad i da sve više izdavača u svojoj kolekciji ima barem jednu takvu igru. Takav je slučaj i sa francuskom kućom „Microids” koja je nedavno predstavila svoju verziju Ski Resort Tycoona.


Upravljački interfejs je dobro osmišljen, logičan je i ne previše zahtevan.

       Ski Park Manager igrača stavlja u ulogu poslovođe planinskog turističkog centra koji treba da osmisli, izgradi i organizuje savršenu mašineriju za pražnjenje džepova imućnih posetilaca, na sopstvenu i radost matične korporacije. Igru počinjete od nule, s nešto para na računu, golim zemljištem i idejom kako treba da izgleda skijaški centar iz snova. Proces se nastavlja izgradnjom infrastrukture, hotela, skijaških staza i žičara i serije pratećih objekata. Kada pristignu prve mušterije igra se dodatno komplikuje jer tada treba voditi brigu o zadovoljstvu kako potrošača tako i osoblja, nalaziti rešenja za nepredviđene događaje koji prate život u planini (lavine, odroni, nesreće i slično) – sve u svemu, treba voditi brigu o stotinak parametara i kompletno se uživeti u ulogu veštog menadžera koji sve konce posla drži u rukama.


Pored skijanja, „gostima” se mogu ponuditi i druge zanimacije: snoubord, vožnja motornim sankama, klizanje itd.

       Igra se može pohvaliti bogatim izborom terena koji predstavljaju fiktivne varijante poznatih svetskih zimovališta, kao i velikom površinom terena na kome se grade objekti i staze. Postoji čak i mogućnost preuređenja konfiguracije terena, kako bi se izgradila skijališta svih težinskih kategorija. Pored skijanja, igrač svojim „gostima” može ponuditi i druge zanimacije na snegu: snoubord, vožnju motornih sanki, klizanje itd. Upravljački interfejs je dobro osmišljen, logičan je i ne previše zahtevan, što će manje iskusnim igračima olakšati posao. Grafički prikaz je dobar i kombinuje 2D i 3D elemente, četiri nivoa zuma i četiri perspektive. Nedostatak mogućnosti slobodne rotacije, tj. potpunog 3D okruženja jedini je veći nedostatak igre uz koju će svi ljubitelji žanra provesti ugodne trenutke.

      Preporučena platforma:
      Pentium III 500 MHz, 128 MB RAM, CD-ROM, 3D graphics card - 32 MB
 

       tekst: Gradimir JOKSIMOVIĆ   

       više detalja:  www.ski-park-manager.com


   Supreme Snowboarding 2000

        Ubedljivo najrealističnija i najbolja simulacija snowboarda do sada.

        Otkako je Snowboard postao popularan i ekstreman sport, pojavilo se na desetine igara koje pokušavaju što bolje da dočaraju kakav je osećaj juriti niz padinu na dasci i izvoditi razne akrobacije pri skoku. Do sada, taj osećaj je najbolje prenela upravo ova igra.
Imacete priliku da vodite svakog od sestorice likova na isto toliko vrsta dasaka. Ako vam treba lik za akrobacije, uzećete nekog ko je vrlo lagan i elastičnu dasku. Ako vam treba neko za trke uzećete dugačku dasku i nekog iskusnog...

        Staze na kojima se odvija trka su do sada ubedljivo najbolje urađene. Osim što obiluju detaljima i savršeno su realne - ovo je prva simulacija za koju se može reći da je nelinerana. Kako? Jednostavno ne postoje zastavice između kojih morate da prođete, zidovi koji vas sputavaju i litice koje ne možete da pređete. U toku trke improvizovaćete u potpunosti svoju putanju.

         Staze su veoma siroke i dobro isplanirane. Tako, recimo, možete da uhvatite brzinu u prvoj etapi staze, pa onda da preskačete preko brežuljaka (uz obavezne akrobacije u letu) pa niz zaleđen put preko krova kuće, gelendera i stepenica, sve do cilja. U početku će vam biti teško ali će te se brzo navići na ukupno šest dugmića sa kojima sve radite. Ipak, čak i sa tih šet dugmića u Half Pipe-u možete da radite čuda u skokovima. Salto unapred, nazad, okretanje u krug, držanje i krivljenje daske i ostale ludorije.

    

        Na sve ovo, da bi vaš doživljaj bio potpun tu je i neverovatno realno urađen teren, sneg koji pada, odbljesci sunca i dobre teksture. Posebna pažnja je posvećene izradi detalja kao što su tragovi koje ostavljate u snegu i prskanje snega pod vašom daskom. Za vreme jurcanja po ledini čuće se dobra, brza muzika koja samo dopunjuje sveukupno uživanje.

        Francuski lokal-patriotizam firme "Infogrames" koja je izdala ovu igru dolai do izražaja, jer preovlađuju modeli proizvođača kao što su "Salomon" i "Rossignol", a u čitavu priču je upala i finska "Nokia", koja se pošteno izreklamirala.         

        Sve je ovo naravno veoma lepo urađeno, ali, dali je uopšte moguće preneti osećaj iz pravog sveta u gomilu pokretnih sličica na ekranu?

Platforma: Pentium/200 MHz, 32 MB RAM-a, 3Dfx Glide, Direct 3D

         R.V.    (Danas 14.04.2000.)


Evo još nekoliko igara na temu zimskih sportova:

Snowboard je najpopularniji među igračima:

  PRO BOARDER jos jedna vožnja snowboarda

      

   

  Sled Storm - Vožnja motornih sanki

  NHL 98 - Hokej na ledu, NHL liga
Pojavila se verzija NHL  2001 

  SKI RACING - Skijanje

  SNOWBOARD KIDS, za decu, konzola Nitendo 64


NAZAD