SKI MERIDIJANI

LEDENI HOTEL


     Ovde ipak nemojte doći na medeni mesec. Em je hladno, em bi se krevet pod vama mogao rastopiti. Ipak, ovo bi vam mogla biti jedina šansa u životu da spavate u iglou, odnosno u hotelu koji će se s prvim zracima sunca doslovno rastopiti.
     Nije dokumentovano da je ikad ikoji turista pre 1989. godine posetio Jukkasjärvi u Švedskoj. Mjesto je 200 km od Arktika i zime su duge, mračne i hladne. Tada je jedna firma odlučila sve to uzeti ne kao nedostatak, nego kao prednost. 
Počeli su s izgradnjom igloa u kojima se eventualno moglo i prenoćiti, da bi sve više i više turista zahtevalo da iskusi boravak u jednom od pradavnih staništa čovečanstva, i tako je rođen ledeni hotel.
     Danas se on prostire na 4000 m2 i izgrađen je od 3000 tona leda i 30000 m3 snega. Ima 47 soba, recepciju, lobby, bar, izložbenu dvoranu i kapelu. Sve to, uključujući i kipove u kapeli, ponovno se izgrađuje svake zime.

 


     Kreativni ritual počinje krajem septembra, da bi sve bilo spremno za prve goste koji stižu sredinom novembra. Nakon grubih radova, iskopavanja leda i slično, u novembru se dovršavaju fini unutrašnji radovi. I dok je unutarašnja temperatura toplih minus sedam stepeni, ona spoljna može pasti i do minus četrdeset. Sve se radi dakle unutra svake godine iznova, prozori, vrata, stolovi, kreveti, svjetiljke… Kao što u istu reku ne može zakoračiti dva puta, isto tako ako i dođete dve zime zaredom, nećete spavati ni u istom krevetu ni u istom hotelu. Postoji lista izabranih umetnika koji se brinu za unutrašnje uređenje pojedinih apartmana. Nažalost, krajem maja, sunce počinje topiti ta jedinstvena i jednokratna djela.
Iako nakon početka juna hotel više ne prima turiste na noćenje, moguće je još doći i videti djelić procesa kako ledeni hotel postaje vodeni hotel. e-mail: reception@icehotel.com


Izvor:
 


NAZAD