SKI MERIDIJANI


Kako odabrati odgovarajuće skijalište


Skijaška sezona se zahuktava. Krajem mjeseca slijedi veliki seoba prema Alpama. No, kako većina skijaša odlazi na skijanje samo na jedan tjedan godišnje, ne vraćaju se uvijek zadovoljni
Zašto? Razloga je nekoliko. Prvi je manje-više potpuna neupućenost, pogotovo skijaša početnika, u to kamo bi bilo dobro ići i kakvo skijalište odgovara njihovom znanju ili neznanju skijanja. Zato je ovdje vaš globe-trotter koji je za vas ispitao gdje, kako, kada i za koga kad su u pitanju skijališta.

Početnici, naime, uglavnom slušaju iskusnije skijaše i za njima odlaze u neko 'bajkovito' skijalište koje je, međutim, neprimjereno njihovu skijaškom znanju i potrebama, a skijanje je samo po sebi posljednjih godina itekako poskupilo. I dok je na nekim skijalištima to opravdano zbog velikih ulaganja u infrastrukturu, ima i onih skijališta koja drže cijene bez razloga.

Ove sezone malo bolji apartman za četiri osobe u prvorazrednom skijalištu dođe oko tisuću eura za tjedan. Karta za žičaru je oko dvije stotine pedeset do tri stotine eura i, da ne nabrajamo dalje, skijanje je ozbiljan udar na kućni budžet. Dakle, vrlo je bitno izabrati pravo skijalište. Za početak treba odlučiti koji su prioriteti tj. je li važniji dobar après ski ili je važnije da su staze strme, a žičare brze.

'Take it easy' skijališta:

1) St. Moritz, ŠvicarskaSiki-miki skijalište, najpoznatije po skupim hotelima, restoranima, polo utakmicama i reli vožnjama na smrznutom jezeru. Osim toga je poznato i po skijanju. Kako ovdje nije in pojaviti se na skijalištu prije jedanaest, a još je manje in skijati nakon ručka zalivenog pjenušcem, skijanje u St. Moritzu je idealno. Tereni su uređeni do savršenstva, staze duge i široke te, što je najvažnije, prazne.

2) Cortina d'Ampezzo, Italija – Cortina je talijanska varijanta St. Moritza. Ovdje se vidi 'old money'. Statistički, sedamdeset posto turista koji borave u Cortini uopće ne skija ili skija manje od tri dana u tjednu. Tereni su i ovdje savršeno uređeni, a strma Tofana može pružiti užitak ne samo Janici Kostelić, koja je ovdje redovito pobjeđivala, već i svakom zahtjevnijem skijašu. Prednost je i svega pet sati udaljenosti automobilom od Zagreba.

3) Courchevel, Francuska – skijalište u sklopu mega resorta Tri doline. Laganije do srednje teške staze te odlični hoteli i vrlo skupi restorani pravi su mamac za snobovske posjetioce iz jet set krugova. Svega tri sata automobilom vožnje do ženevskog aerodroma te sportski aerodrom u samom mjestu privlači određenu klijentelu. I ovdje se dolazi zimovati, a ne skijati, usprkos fenomenalnim stazama.


'Après ski party' skijališta :

1) St. Anton, Austrija – neslužbena, ali općepriznata zabavna metropola Alpa. Ovdje je pravo mjesto za partijanere koji već u doba oko ručka zauzimaju pozicije u najpoznatijim barovima koji se nalaze na skijalištu malo iznad mjesta.

Malo, ali dovoljno da se na kraju ipak treba spustiti, a ratraci neumorno po mraku skupljaju teturave izgubljene skijaše. Mooser Wirt, u kojem sve počinje, najpoznatiji je après ski lokal Alpa. Zabava se nastavlja duboko u noć uz glavnu pješačku ulicu u kojoj se nalazi red trgovina, red lokala, poput torte.
Skijanje je odlično i uglavnom je za naprednije i odlične skijaše.

2) Soelden, Austrija – Vrlo, vrlo blizu i vrlo veliki izazivač u borbi za partijanersku metropolu je Soelden, visoko u dolini Oetztal. Ovdje su tereni prilično blaži nego u St. Antonu, a zabava u mjestu uz euro pop i umpa-cumpa njemačke napitnice traje do jutra. Prednost Soeldena je u tome što zbog ledenjaka skijanje traje čitave godine, a naročito je spektakularno zatvaranje sezone početkom svibnja. Za nas je glavni problem udaljenost, preko osam sati vožnje automobilom.

3) Sauze d'Oulx, Italija – Kod nas manje poznato skijalište u kojem je vrlo teško sresti Hrvate, inače revne posjetioce partijanerskih skijališta. Nalazi se u istom sistemu žičara Mliječna staza koja ga povezuje sa Sestriereom uz samu francusku granicu Italije.


Uz nadolazeće Olimpijske zimske igre, ubrzo će postati mnogo poznatije. Prilično je jeftinije od sličnih skijališta u susjednim zemljama, tako da je omiljeno među mlađom populacijom Talijana i Francuza. Ono što fali su Nijemci, ovdje se ne sluša Anton aus Tirol, tu je in Eros.

'Children friendly' obiteljska skijališta :

1) Sella Ronda, Italija – Nešto južnije, sa sunčane strane Alpa, među veličanstvenim Dolomitima nalazi se jedno od najljepših svjetskih skijališta. U krug oko velikog planinskog masiva Gruppo di Sella pet velikih skijališta - La VIlla, Corvara, Val Gardena, Canazei i Arabba - spojeno je u jedan sistem žičara. Skijanje na najvišem nivou po savršeno uređenim stazama, kojih je većina kroz šumu, velik broj sunčanih dana i najmodernije žičare čine ovo skijalište najpoželjnijim u krugu od 500 kilometara (od Hrvatske). Bez konkurencije broj jedan.

2) Val d'Isere, Francuska – Mnogi tvrde da je upravo Val d'Isere najljepše skijalište svijeta i to je vjerojatno točno. Tereni su za svakoga, od vrhunskih 'off piste' skijaša do obitelji s djecom kojima je zimovanje ispred bacanja po neuređenim stazama. Za nas malo daleko i prvenstveno posjećeno od mlađe populacije željne zabave, ovo skijalište je dio zajedničkog sistema žičara s obližnjim Tignesom. Prema broju terena i ljepoti krajolika, za mene je broj jedan u svijetu.

3) Nassfeld, Koruška, Austrija – Odlično malo skijalište s južne strane Alpa. Mnogo sunca, blizina Hrvatske i odlične nove žičare. Millenium Express je jedna od najmodernijih i najdužih žičara na svijetu. Tereni su uglavnom blagi do srednji, tako da su za sve uzraste i tehnike. Za bolje skijaše nedostaje crnih staza. No, to se nadoknađuje dužinom, pogotovo spustom u dolinu. Odličan hotel za mlade The Cube se nalazi pored donje stanice žičare u Troppolachu.Skijanje je više od sporta. Gledajući lokalno, u Hrvatskoj svake godine na skijanje ode preko tri stotine tisuća ljudi. Sezona traje od prosinca do svibnja, pa se može reći i da je skijanje pokret. Ne znam niti za jedan drugi fenomen koji svake godine u isto doba pokrene toliki broj ljudi. Nećemo o motivima, jer ukusi su različiti, pa tako i motivi odlaska na skijanje.

Za sebe i većinu poznanika mogu tvrditi da je skijanje jedini pravi odmor u tijeku godine. Naime, glava se opere i iznutra i izvana. Treba biti koncentriran na svaki metar terena koji je ispred skija. To je sport koji se upražnjava od četiri do osam sati dnevno, pa je vrlo lako zaboraviti na sve ostalo, na brige i na posao. Upravo je to jedan od najvažnijih razloga što se ljudi sa skijanja vraćaju odmorni i veseli.

Vlado Šestan
petak, 07.01.2005.


Izvor:
 


NAZAD