SKI MERIDIJANI

Svetski ski centri: Sela Ronda, Italija
U krug, u krug...

U Sela Rondi je moguće skijati u pravcu kretanja kazaljki na satu ili u kontra smeru. Ma iz kog mesta da krenu na ovu kružnu turu, skijaši prelaze najmanje 23 kilometra staza

 


Italija zaista ima kandidate za listu najprestižnijih skijališta na svetu. Na tom spisku svakako bi mogli da se nađu Madona di Kampiljo (Madonna di Campiglio) u regiji Adamelo Brenta (Adamello Brenta) ili Sestrijere (Sestriere) u blizini granice sa Francuskom, te još neka skijališta. Ipak, Sela Ronda (Sella Ronda) je priča za sebe.

U pitanju je stenoviti masiv u Dolomitima, italijanskom delu Alpa, oko kojeg su četiri skijaške doline sa 500 kilometara staza, te 220 ski liftova. Kompleks Sela Ronda je deo jednog još većeg, nazvanog Dolomiti Superski, u čijem sastavu je 12 skijališta, sa ukupnom dužinom staza od 1.220 kilometara.

Sela Ronda: zaokružena ponuda

Duga tura
U čemu je posebnost Sela Ronde? Nju čine planinske gromade među kojima dominira Marmolada sa najvišim vrhom u Dolomitima na 3.342 metra nadmorske visine. Četiri doline ispod visova, Val di Fasa (Val di Fassa), Val Gardena (Val Gardena), Alta Bađa (Alta Badia) i Araba (Arabba), povezane su u jedno veliko skijalište.

Reč je o svojevrsnoj kružnoj turi što znači da, bez obzira iz koje doline se kreće, posle punog kruga vraća se u istu. U Sela Rondi je moguće skijati u pravcu kretanja kazaljki na satu ili u kontra smeru. U prvom slučaju, skijaše usmeravaju putokazi narandžaste boje, a u drugom strelice su obojene u zeleno.

Tura se može započeti u četiri mesta i to u Kanazeu (Canazei) u dolini Val di Fasa, u Selvi (Selva) u Val Gardeni, Korvari (Corvara) u Alta Bađi, te u Arabi. Ma iz kog mesta da krenu, i u bilo kome smeru idu, skijaši prelaze najmanje 23 kilometra staza, te između 14 i 16 kilometara ski-liftova.

Osim u skijanju, smučari će uživati u izuzetnom krajoliku prepunom gustih šuma i impozantnih stena Sele. Pošto se najniža naselja u dolinama nalaze na oko 1.500 metara nadmorske visine, logično je da snega u ovom kraju ne manjka. Ipak, za svaki slučaj, domaćini su obezbedili veštačko zasnežavanje na čak 70 odsto staza.

U kružnu turu ne treba krenuti posle 10 časova prepodne jer se najmanje dva sata gube na ski liftovima. Osim toga, do zadnjeg prevoja treba doći najkasnije do 15,30 pošto se ski liftovi zatvaraju između 16 i 16,30 časova. Pre polaska valja proveriti i vremensku prognozu jer se događa da su neki prevoji zatvoreni zbog nevremena ili lavina.

Svaka dolina nudi po nešto za sve kategorije skijaša. Oni vičniji smučanju ne bi trebalo da propuste stazu Gran Risa u Alta Bađi, kao ni Saslong u Val Gardeni. Na njima se održavaju prestižna takmičenja u veleslalomu i spustu. Tu su i zahtevne staze na području Porta Vescova u Arabi.

Za svaku od dolina Sela Ronde moguće je kupiti pojedinačni ski-pas, ali je to prava šteta: za samo koju desetinu evra više može se pribaviti Dolomiti Super Ski koji vredi u sva četiri skijališta ovog kompleksa, kao i u osam ostalih zimskih centara u Dolomitima. Ovaj veliki ski pas košta nešto manje od 200 evra za šest dana.

Sela Ronda je stenoviti masiv u Dolomitima, italijanskom delu Alpa, oko kojeg su četiri skijaške doline sa 500 kilometara staza, te 220 ski liftova

Najača karika
Skupo je u mondenskim mestima u Alta Bađi, naročito u Val Gardeni. U Val di Fasi, a posebno u Arabi gde je turistička infrastruktura manje razvijena, cene su umerenije.
Dužina staza u Alta Bađi je 130 kilometara. Za iskusne skijaše poslastica je staza Gran Risa koja kreće sa vrha Piz la Ila na 2.077 metara nadmorske visine, a spušta se do mesa La Vila (La Vila) na 1.433 metra. Ipak, staze u Alta Bađi uglavnom privlače početnike, a eksperti željni uzbuđenja odlaze u neku od susednih dolina.

Piste Alta Bađe su dobro uređene i održavane, mada jaki vetrovi u području Pralongije, gde je vegetacija retka, ponekad odnose sneg. Ski liftovi su brzi i udobni, većinom se radi o tro i četverosedežnicama, a saobraća i nekoliko gondola. Mada su gužve retke, bolje je sesti u gondolu u nekom od manjih mesta, San Kasini ili Pedracesi.

U pogledu smeštaja, treba reći da se uvek traži mesto više u popularnoj Korvari (Corvara), Kolfosku (Colfosco) i La Vili (La Villa), zbog čega su tamo i cene više. U ovim mestima, krevet treba rezervisati mesecima pre zimovanja. Manja gužva i niže cene su u Kasini (Cassina), Pedraesi (Pedracesa) i La Vali (La Vala).

Kada siđu sa skija, smučari nemaju previše izbora u Alta Bađi. Ako požele naveče da izađu iz hotelske sobe ili pansiona, tu je nekoliko barova i diskoteka. Ipak, ovde ih čeka jedno neponovljivo iskustvo - druženje sa pripadnicima jednog malog autohtonog naroda. To su Ladini, koji uz svoj maternji, govore i italijanski, te nemački jezik.

Val Gardena je najjača karika u lancu Sela Ronde. Ima 176 kilometara staza od kojih je 85 odsto pokriveno snežnim topovima. Skijalište se sastoji od dva dela, istoimene Val Gardene i Alpe di Siusija, u kome dužina staza doseže do 60 kilometara, a uglavnom su namenjene početnicima i rekreativcima.

Val Gardenu čine tri mesta, Selva, St. Kristina (St. Cristina) i Ortisei, a u Alpe di Siusi su Kastelroto (Castelrotto), Siusi i Fie. O ovoj dolini je primetan germanski uticaj, prvi jezik lokalnog stanovništva je nemački, svi natpisi su ispisani na ovom i na italijanskom jeziku (nemački naziv za Val Gardenu je Groden).

Dva dela skijališta nisu međusobno povezana stazama, ali zato je organizovan autobuski i prevoz vozom. Što se tiče staza u Val Gardeni, one mogu da zadovolje sve ukuse. U samoj dolini su staze za početnike, a kako se nadmorska visina povećava, piste postaju sve zahtevnije. Naročita atrakcija je staza Saslong, na kojoj se takmiče profesionalci.
U ovoj dolini je i mnoštvo takozvanih sunčanih staza, na kojima skijaši kombinuju skijanje, zabavu i sunčanje. Pomenimo i stazu La Longia, koja se spušta od vrha Secede do mesta Ortiseia, i ukupno je duga 10,5 kilometara. Ne treba zaboraviti ni široke staze u predelu Seceda, za koje kažu da su idealne za jutarnje spustove. Gužvi na ski liftovima nema.
Val Garden je skuplji nego li Alpe di Suisi zbog trka za Svetski kup, ali i zbog nastojanja tamošnje uprave da u ovaj deo skijališta privuče bolje platežne goste. To podrazumeva i neke restrikcije. Tako, recimo, sve vanpansionske usluge u, inače dobrim hotelima, mogu da koriste samo njihovi gosti.

Ni Val Gardena ne može da se pohvali sa naročitom ponudom za turiste izvan skijaških staza. St. Kristina gaji imidž tihog porodičnog odmarališta, dok je nešto življe u Selvi i Ortiseiju koji je, inače, najveće mesto u ovoj dolini. Naročito je lepo uređen centar, koji je pretvoren u pešačku-šoping zonu, sa radnjama sa skijaškom opremom.

Mirna dolina
Val di Fasa ima 120 kilometara uređenih staza za skijanje i 52 ski lifta. Adut ove doline je lepo vreme, pošto je osam od 10 dana sunčano. Skijalište je prilično razuđeno. U izdvojenom predelu Kareza (Carezza) je oko 30 kilometara staza, dok je ostatak raspoređen u međusobno povezanijim delovima Belvedere, Ciampaca, Col Rodelle, Ciampedia i Buffaura.

Kareza je pretežno izbor skijaša-početnika i turista koji zimuju porodično. Smučare najviše privlače sunčane i široke staze Belvederea i Col Rodela iznad naselja Kanezei (Canezei) i Kampitelo (Campitello). Iz Kanazeia se može krenuti i na kružnu turu po Sela Rondi. Gužve na ski-liftovima opadaju kako raste nadmorska visina.

Da je Val di Fasa pravo moderno zimovalište potvrđuje i podatak o 26.000 ležajeva u hotelima, apartmanima i pansionima. Smeštaj je skuplji u popularnim mestima Kanezei i Kampitelo, dok se povoljniji najam može dobiti u Penji (Penia) i Albi. Društveni život je najbolji u Kaneziju, dok se u Penji i Albi noću čuju samo fijuk vetra i prštanje snega.
Araba je najmanja, ali nezaobilazna karika u lancu Sela Ronde. U zaleđu je kraljica Dolomita - planina Marmolada, pa je razumljivo što su tamo staze najzahtevnije. Skijalište ima 62 kilometra uređenih pista i 32 ski lifta. Staze su međusobno dobro povezane, manje pešačenje je potrebno samo kod Arabe kada se ide na turu Sela Ronda.

Kraj oko Marmolade ušao je u sastav sistema Dolomiti Superski tek 2001. godine, do kada je bio uglavnom poznat samo pravim avanturistima. Međutim, u poslednjih šest godina, ovo skijalište se raščulo. Gostiju je svake godine sve više što, na žalost, ne prati razvoj infrastrukture, pa su gužve na žičarama velike.

Pomenimo i jednu neobičnu atrakciju. Na Serauti, drugoj međustanici gondole koja vodi ka vrhu planine, nalazi se muzej posvećen Prvom svetskom ratu. Pre 90-tak godina u ovom kraju se odigrala bitka i to na 3.000 metara nadmorske visine, samo tristotinak niže od najvišeg vrha Dolomita. 

Uz istoimeno mesto Araba, tu je i naselje Malga Kapela (Malga Ciapela) u podnožju Marmolade, koje i dalje odoleva urbanizaciji karakterističnoj za moderne turističke cente. Celo skijalište ima samo 6.000 ležajeva. I dok će danju tamošnje ski staze doneti mnoštvo uzbuđenja, noćni provod treba potražiti u nekoj od susednih dolina.    

Gordan Brkić

 

 


Izvor:
 
br. 352   19.02.2007.


NAZAD