SAVETI GORSKE SLUŽBE SPASAVANJA

Molim predhodno se upoznajte sa skijaškom etikom, 
odnosno skijaškim pravilima koja važe u celom svetu
a koje je propisala Međunarodna skijaška federacija - FIS


Skijanje

Skijanje sa raznim klizačkim pomagalima bio je i biće privlačan sport i sadržaj boravka u planinama.
Skijanje nije lišeno opasnosti.

Nesreću ćete lakše sprečiti ako znate sledeće pojave:

Magija brzine - što se brže krecete manje dobro uocavate i primecujete. Poznato je da skijanje ima posebnu atraktivnost zbog brzine koju možete postici. Pitanje je da li ste uvek svesni brzine kojom se krecete. Da li možete da kontrolišete svoju brzinu i svoje kretanje. Pri brzoj vožnji opasnost se povecava kako za vas tako i za druge na skijalištu.

Magija lepote - lepota skijanja prekratko traje. Toliko je lepo, i toliko uživate da ignorišete zamor, glad, vreme i druge faktore. Kako znate da ce noge ili kolena izdržati još jedan zaokret, skok, spust. Šta ako ipak ne izdrže. Opasnosti su brojne, povrede teške. Ugrožavate druge.

Efekat grupe - najlepše je kada skijate sa nekim. Imate želju da se: malo potrkate, ostavite lep grupni utisak. U oba slucaja skijate u neposrednoj blizini partnera. Time ste posebno izloženi opasnosti od ulaženja u “mrtvi ugao”. Ako nešto ne vidite, ne možete ni preduzeti ništa. Opasno je za oboje, a možda i za druge na skijalištu.

Efekat “zapazivanja” - Skijalište nije samo mesto za skijanje, vec i mesto gde se ljudi srecu, komuniciraju, primecuju, stide ili paradiraju. Dobar ste skijaš i željni akrobacije, ali tako da vas drugi vide, da vam se dive, da vas primete i prepoznaju? Uradicete nešto riskantno. Izabracete objekat koji nije predviden za akrobatiku (ograda, ratrak, stub žicare, grupa ljudi. lošiji skijaš...). Možda cete bit uspešni, a možda i necete. Nemojte pokušavati. Ski staza, njeni infrastrukturni elementi ili cinioci, nisu instrument za demonstraciju licne veštine i sposobnosti, kao što šibica nije za decu. Uostalom, to je vrlo nezrelo i nesimpaticno, a pre svega, krajnje opasno. Slican je efekat ako se stidite svog skijanja pred drugima pa birate nemoguce i neuredene terene, gde vas oni nece gledati. Zapamtite. Tu ste zbog sebe i svog zadovoljstva. Uostalom, i padanje je uživanje, a i plug zadovoljstvo.
 


Znajte

Primećujte druge skijaše. Pogledajte koliko daleko otklizavaju u padu po tesnacima, strminama i zahtevnim stazama. Isto će se dogoditi i vama. Jeste li sigurni da znate šta da čnite po padu? Jeste li sigurni da će vam skijanje na tim mestima biti zadovoljstvo? Vežbajte padove.

ISKUSTVO I PREPORUKE
Gorske službe spašavanja na Kopaoniku 
 
063/466-466


Postupanje

FIS-ova pravila za skijaše (Ova pravila važe i za bordere):
1. Obzir prema drugima - Skijaš se na skijalištu mora ponašati tako da svojim skijanjem ili drugim postupcima ne ugrožava druge
2. Skijaško znanje - Ne sme se skijati napamet i bezobzirno. Brzina skijanja se mora prilagoditi sopstvenom znanju, uslovima na skijalištu i broju skijaša.
3. Izbor putanje - Skijaš mora izabrati takvu putanju kretanja kojom nece ugrožavati skijaše pred sobom.
4. Preticanje - Skijaš može slobodno i po volji pretice, ali na takvom rastojanju od preticanog, tako da ovaj ima prostora za skijanje.
5. Spust - Pre nego što se skijaš odluci da vozi spust po stazi mora pogledati nadole i nagore i konstatovati da je spust siguran za njega i za druge.
6. Zaustavljanje - Skijaš se ne sme zaustavljati na zahtevnim delovima skijališta, osim u krajnjoj nuždi. Pri tome se ima hitno skloniti.
7. Koracanje po stazi - Skijaš, i bilo ko drugi, koji koracaju po skijaškoj stazi, uzbrdo ili nizbrdo, u tu svrhu koriste samo ivicu ski staze
8. Uvažavanje ski-znakova - Skijaš mora nauciti i poštovati svaku oznaku (signale i znakove ski-saobracaja) na skijaškoj stazi.
9. Pomoc u nesreci - Prilikom nesrece, skijaš je obavezan da u skladu sa svojim mogucnostima ponudi svoju pomoc i udovolji zahtevu povredenog ili službenog lica.
10. Obaveza legitimisanja - Skijaš, ucesnik ili svedok, odgovoran ili ne, mora pri nesreci dozvoliti da bude legitimisan od strane za to ovlašcenih lica.

U odnosu na prethodna razmatranja, postoje i alternativna pravila ponašanja za skijaše, koja imaju tretman dopune FIS-ovih pravila za skijaše.


Tekst preuzet sa sajta GSS-a!


NAZAD