Smučarski savez osoba sa invaliditetom Srbije


 

Kimberli, Kanada - Jasmin Bambur treći u spustu NorAm kupa       
     17.02.2011. Reprezentativac Srbije u zimskim paraolimpijskim sportovima Jasmin Bumbar, vozio je ovog vikenda trke NorAm kupa u Kanadskom ski centru Kimberli. U disciplinama Spust i Superveleslalom ucestvovalo je 48 takmicara iz 12 nacija. Najvise takmicara je bilo iz USA i Kanade kao i iz Francuske, Švajcarske, Slovenije, Turske, Islanda, Velike Britanije, Holandije i Meksika... U spust trci je osvoio 3. mesto i stigao do podijuma.
     U ovoj sezoni, ovo je prva mealja Paraolimpiskog Saveza Srbije u spustu. Ja sam izuzetno srecan zbog ovog rezultata. Konkurencija je bila veoma jaka. Malo sam imao problema na prvom delu staze koji je bio dosta ravan. Moje skije definitivno nisu bile najbrze. Ja sam to nadoknadio agresivnijom linijom staze i osvojio trece mesto. Do sada ove sezone, ukupno imam pet medalja. Ovo je najuspesnja godina Paraolimpiskog saveza Sribije u Alpskom Skijanju - istakao je za sajt Skijanje.rs Jasmin Bumbar.
     Osvojene medalje ove sezone:
Veleslaolom Copper Mt. USA NorAm - Bronza
Slalom Copper Mt. USA NorAm - Bronza
Super G Winter Park USA NorAm - Zlato
Veleslaom Winter Park USA NorAm - Zlato
Spust Kimberli Canada NorAm - Bronza
  


  3. mesto u spustu

  

Jasmin Bambur osvojio zlato u Winter Parku!!!       Izvor: www.ski-trip.net
     05.01.20101. Srpski paraolimpijac, Jasmin Bambur pobedio je u "Vinter parku" u Koloradu u disciplini superveleslalom.
Bambur je tako ostvario najznačajniji rezultat u skijanju za osobe sa invaliditetom u Srbiji.
     Takmičenje je bilo veoma kvalitetno, a Bambur je uspeo da postigne najbolje vreme u konkurenciji od preko pedeset takmičara iz celog sveta.
     "Uslovi za trku bili su fenomenalni što i pokazuje moj rezultat. Ovo je moja prva pobeda ove godine i u svakom slučaju najveći dosadašnji upeh srpskog skijanja za osobe sa invaliditetom", rekao je Bambur.
     Sada ga očekuje Svetsko prvensto u Italiji, a, kako sam kaže, Ministarsto omladine i sporta kao i Paraolimpijski savez Srbije mukotrpno rade da obezbede novac za ova dva takmičenja.
     "Kao jedini predstavnik Srbije neće mi biti lako boriti se sa mnogo iskusnijim nacijama u alpskom skijanju, ali ću dati sve od sebe. Na trci u 'Vinter Parku' smo pokazali da je moguće biti u samom vrhu", nagasio je srpski paraolimpijac.
     Jasmin je sa devetnaest godina doživeo saobraćajnu nesreću posle koje je ostao vezan za invalidska kolica, ali se nije predao, već je odlučio da se bavi sportom. Skijanje mu je donelo mnogo uspeha, pa i učešće na na Paraolimpijadi u Vankuveru, gde je zauzeo deveto mesto u spustu.

    

Jasmin Bambur prvi na Prvenstvu SAD-a
     01.04.2010.
Nakon zapaženog nastupa na Paraolimpijskim igrama Vankuver 2010.
Jasmin Bambur, reprezentativac Srbije u Alpskom skijanju osoba sa invaliditetom, nastupio je na nacionalnom Prvinstvu SAD-a. U Super G trci, koja je održana u Montani u Big Sky-u, jednom od najvecih ski centara u Americi, osvoio je prvo mesto.

    


 

Jasmin Bambur na Zimskim Paraolimpijskim igrama u Vankuveru
     Jasmin Bambur
, reprezentativac Srbije u Alpskom skijanju osoba sa invaliditetom, nastupa na Zimskim Paraolimpijskim igrama 2010. u Vankuveru. On se takmiči  u alpskim disciplinama iz sedećeg položaja.
     14.03.2010. SLALOM - Jedini predstavnik Srbije na Paraolimpijskim igrama u Vankuveru, Jasmin Bambur, zauzeo je 25. mesto u slalomu. Bambur je dve trke završio sa ukupnim vremenom 2.13,03, a bolji je bio na prvoj stazi gde je zauzeo 17. mesto. Zbog lošeg vremena start trke je dva puta odlagan.
     18.03.2010. VELESLALOM -
Nas reprezentativac nazalost nije zavrsio trku u veleslalomu. Od ukupno 51 takmičara prvu trku je završio na 24. mestu.
     18.03.2010. SPUST -
Voizio je spust trci zauzeo je odlično 9. mesto.
     19.03.2010.
SUPER G - Od ukupno 40 takmicara koji su startovali u disciplini super G nas reprezentativac je bio 20.
     20.03.2010. KOMBINACIJA (SuperG+Slalom) -
Jasmin nije nastupio u ovoj disciplini.

    


J
asmin Bambur treći u spustu NorAm kupa             
Izvor: www.teambambur.com
 

     12.02.2010. Jasmin Bambur
, reprezentativac Srbije u Alpskom skijanju osoba sa invaliditetom, nastupa na Nor Am kupu. Danas je u Kanadskom ski cantru Kimberlija vozio Spust trku i osvoio treće mesto.

     - Vreme je dosta loše za vožnju brzinskih disciplina. Oblačno je i vidljivost je izuzetno smanjena. Kao i u ostataku sveta ni ovde nema dovoljo snega tako da je staza bila u lošem stanju. Ovo je jedna od najtežih spustova koje sam ja dosada vozio. Ima ukupno 18 skokova. I pored svega toga ja sam se borio i osvoio treće mesto - izjavio je Jasmin nakon današnje trke.

     Na takmičenju je učestvovalo šesdesetak tamičara iz Kanade, USA, Japana, Velike Britaniji i Islanda. Sutra se vozi Super G. Njegovo sledeće takmicenje je Svetski Kup u Aspenu a posle toga Olimpiske Igre u Vancuveru.


  Jasmin Bambur (desno) na pobedničkom podijumu


Živeti kao sav normalan svet
Jasmin Bambur - Momak koji ne zna za nemoguće
 

Jasmin Bambur se odmalena bavio sportom. Sticaj nesrećnih okolnosti ga je samo nakratko prekinuo u tome...
Izvor: Politikuin magazin


Priča o Jasminu Bamburu je fascinantna i pomalo neverovatna. Sudbina se sa njim surovo poigrala, posle saobraćajne nesreće kolica su postala njegov neminovnost, ali on se ipak nije predao. Održao ga je njegov snažan i neobuzdan avanturistički duh.

– Oduvek sam bio u potrazi za nekim novim iskustvima. Nije sve teklo onako kako sam kao dečak zamišljao i očekivao, ali upravo ta neizvesnost me je neprestano izazivala. O mojim nestašlucima mogao bi da se napiše roman, a najbolje bi ih opisala moja majka. Nosila je štikle sve dok nisam prohodao, ali da bi mogla da me prati, tog trenutka visoke potpetice je zamenila udobnim patikama – priseća se Jasmin.

Njegovi roditelji završili su Fakultet za fizičku kulturu u Beogradu. Otac je bio rukometni golman u omladinskoj reprezentaciji Jugoslavije, a posle toga i trener skijanja. Majka je, takođe, trenirala rukomet. Pored njih i on je zavoleo sport, priželjkujući da se jednoga dana okiti medaljama sa Olimpijskih igara.

– Do moje jedanaeste godine živeli smo u Bosni i tamo sam trenirao skijanje. Posle onog nesrećnog rata devedesetih preselili smo se u Zrenjanin i tada sam krenuo tatinim stopama. Od početka svoje rukometne karijere igrao sam za stariju generaciju i sa sedamnaest godina postao prvotimac „Proletera”. Već nakon završenog četvrtog razreda gimnazije ostvario mi se san da odem u Ameriku – ističe.

Fatalna sudbina

Mislio je da je ceo svet njegov. Dobio je stipendiju i dospeo na koledž u Severnu Karolinu, blizu Atlante. Postao je kapiten rukometnog tima i sa svojom ekipom osvojio Divizuju istočne obale. Proglašen je najboljim strelcem i sa nestrpljenjem čekao da se vrati u Srbiju i nastavi karijeru. Dve nedelje posle tog takmičenja, vraćajući se sa treninga, zaspao je za volanom! Tog januara 2000. godine prvi „petak 13.” u novom milenijumu bio je njegov crni petak!


– Moj auto je udario je u ivičnjak, u tom momentu prednji točkovi su otpali i nastalo je tumbanje. Pošto sam od siline udarca izleteo kroz vetrobran na haubu, ta gomila gvožđa me je pritisla. Zadobio sam teške telesne povrede. Sve je prestalo da funkcioniše, osim srca. Lekari su mi davali jedva dvadeset odsto šanse da preživim.

Sačuvali su ga anđeli, uveren je. Kada je počeo da dolazi svesti nije odmah shvatio šta ga je snašlo, ali čim je ugledao skamenjena lica svojih roditelja, bilo mu je jasno da se dogodilo nešto strašno.

– Probudio sam se iz kome, ali u tom momentu za mene je život stao. Zbog preloma kičme, sa devetnaest godina, ostao sam vezan za kolica. Nisam video nijednu svetlu tačku u svojoj budućnosti – seća se Jasmin. – Moj organizam se oporavljao, sa intenzivne nege prebacili su me u rehabilitacioni centar, ali u duši ni za čim nisam imao volje.

Posle nekoliko meseci jedna fizioterapeutkinja mi je donela album sa svojim privatnim fotografijama – nastavlja naš sagovornik.

– Bacio sam ga na pod. Izašla je, a kada se vratila, sela je na moj krevet i naterala me da pogledam slike. Na svakoj je bila ona sa jednim dečkom u kolicima. To je bio njen suprug. Gde sve nisu bili. Od safarija u Africi i prašume u Brazilu, do skijanja u Aspenu, ronjenja u Meksiku, jahanja kamila u Egiptu, jedrenja na Mediteranu, Olimpijskim igram u Barseloni... Pokušavala je da mi objasni da je život i dalje moguć – dodaje Bambur. – Odmahivao sam rukom, misleći da to samo lepo zvuči. Posle tri dana došao mi je u posetu dečko sa slike! Kad smo se rukovali, stegao sam mu šaku i shvatio sam da ne može da ispravi prste i da su njegove povrede mnogo teže od mojih. Pomislio sam, ako može on, mogu i ja.

Brži od ostalih

Od tog trenutka Jasmin je započeo mukotrpnu borbu. U početku nije mogao da se prebaci iz kolica u krevet, ali posle devet meseci konačno je uspeo. Odlučio je da se vrati na koledž i da se opet posveti svojim omiljenim sportovima i normalnom životu. Jedanaest meseci posle povrede otišao je na skijanje u Kolorado.


– To je bio pravi sport za mene, jer sam mogao da idem brzinom kojom hoću. Nema više kolica i u potpunosti si ravnopravan sa ostalim skijašima na planini. S obzirom na to da sedim bliže zemlji, otpor vazduha je mnogo manji, pa sam u većini slučajeva bio brži od ostalih – ističe sa oduševljenjem.

Jasmin nikad nije znao za strah, pa ni sada. Spuštao se niz padine gde drugi ni kamen nisu smeli da bace. Prisutan je, kaže, samo izazov u nepoznato. Kad pogleda trag iza sebe, oblije ga neopisiv osećaj zadovoljstva. Te video-snimke njegovih skijaških avantura učinio je i drugima dostupnim na sajtu www.teambambur.com. Poslednje dve godine ovaj neustrašivi momak se takmiči u alpskom skijanju. Omiljene discipline su mu spust i super-dži, ali učestvuje i u slalomu, veleslalomu i super kombinaciji. Osvojio je i dve medalje (bio je treći na Evropskom kup finalu u Španiji i drugi na prvenstvu Amerike u Ajdahu).

Kad ne skija na snegu, Jasmin skija na vodi, bavi se biciklizmom, kajakom, kuglanjem, lovom, ribolovom, igra košarku u kolicima, tenis, stoni tenis... Predahne samo nekoliko nedelja tokom leta. Tada obično negde otputuje sa svojom suprugom Sarom. Često idu u Meksiko. Obožavaju tu zemlju, priroda je lepa, a ljudi veseli i vole dobro da se zabavljaju.

Ostalim danima, posle redovnih treninga, njih dvoje svaki slobodan trenutak provode na obali okeana ili odlaze na kampovanje sa prijateljima. Osim njegove porodice, koja mu je uvek bila pokretačka snaga, supruga mu pruža nesebičnu ljubav i podršku. To je dovoljan razlog da se ponovo raduje životu.

– Upoznali smo se na koledžu. Ona ima veliko srce i mnogo razumevanja. Zabavljali smo se oko šest godina i 2007. godine odlučili da se venčamo. Nikako nisam mogao da razumem kako jedna mlada, zgodna, lepa i uspešna žena može da se zaljubi u osobu u kolicima. Kasnije sam shvatio da su kolica samo prevozno sredstvo koje ne umanjuje šarm osobe koja mora da ih koristi – smeška se Jasmin.

         
Politikuin magazin, 22.11.2009.     Dana Stanković

------------------------------------------------------

Mašta o odličju

Jasmin je član NSCD (National Sport Center for the Disabled), koji se nalazi u Vinter parku u Koloradu, u Americi.

– Ovo je najbolji tim na svetu za invalidsko alpsko skijanje. Ima pedesetak sportista i oni rade pod nadzorom šest stručnih, iskusnih trenera. Sportisti dolaze sa svih strana sveta: Novog Zelanda, Engleske, Austrije, Kanade, Švedske, Japana... Više od tridesetoro njih rangirani su kao vrhunski skijaši na Svetskom kupu. Uslovi treniranja su fenomenalni. Moj otac je ujedno i moj trener. Treninzi su izuzetno naporni i fizički, ali i finansijski, pa bi mi svaka pomoć dobro došla. Veliku podršku dobijam od Ministarstva omladine i sporta, Paraolimpijskog saveza Srbije i pojedinih humanih građana – ističe sa zahvalnošću.

U ovom trenutku sve njegove misli usmerene su ka Paraolimpijskim igrama koje se održavaju od 12. do 21. marta 2010. godine u Vankuveru, u Kanadi. Jasmin će biti prvi predstavnik Republike Srbije koji je ikada učestvovao na zimskim Paraolimpijskim igrama. Ta činjenica daje mu poseban motiv da još vrednije trenira i postigne uspeh o kojem mašta svaki sportista, a to je osvajanje najsjajnijeg olimpijskog odličja.


Smučarski savez osoba sa invaliditetom Srbije
     Da li ste znali da osobe koje se kreću samo u invalidskim kolicima mogu da skijaju? Da, tačno je i zato želimo da to ne bude slučaj samo u drugim zemljama već i u Srbiji. SK Stari grad zbog toga pokreće sekciju za osobe sa invaliditetom u okviru kluba, kako bi se još malo približili jednom od klubskih ciljeva, a to je da pružimo mogućnost što većem broju ljudi da skija.
     U Srbiji do sada nismo imali priliku da vidimo da neko skija sedeći, ali ipak jedan čovek sa ovih prostora je to probao i dobro mu ide. Jasmin Bambur, živi i radi u Americi u Svernoj karolini i takmiči se uspešno u skijanju iako je u saobraćajnoj nesreći izgubio mogućnost da hoda do kraja života. Jasmin je već izborio normu za odlazak na Paraolimpijske igre u Vankuver 2010. Više o njemu možete pogledati na njegovom sajtu, www.teambambur.com . Svaka čast, majstore.

Disabled Skiers Association of Serbia
Skijaški Savez Osoba sa Invaliditetom Srbije, skr.- SSOIS
Članica: http://www.paralympic.org (IPC, International Paralympic Committee)

Generalni sekretar - Marko Špoljarić
 
Beograd, Kneza Višeslava 17A
tel: +381 (0)64/ 28 34 132
spox_m@hotmail.com


Jasmin Bambur na pripremama za Olimpijadu 2010 u Kanadi
   
20. juni 2009. Jasmiim Bambur, reprezentativac Srbije na Paraolimpijskim igtama 2010. u Vankuveru u Kanadi, javio se sa priprema u Americi.
     Vožnju monoskije trenira na stazama planine Hood u državi Oregon. U ovom kampu za pripreme ima prilike da uvežbava i svoje omiljene brzinske discupline Super G i Spust. Posle prolećne pauze, a nakon proteklih deset dana priprema, njegova forma je sve bolja i bolja.

www.teambambur.com

Jasmin Bambur
 
Ja se zovem Jasmin Bambur i skijam na monoski (sitski). Ja sam iz Zrenjanina a trenutno zivim u USA Winter Park, Colorado i treniram za Paraolimpiske igre Vankuveru, Kanada 2010. za koje sam ispuno normu...

www.teambambur.com


IPC Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju osoba sa invaliditetom    
     1
8.02.2009. Reprezentacije Srbije učestvuje na Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju osoba sa invaliditetom, koji se od 19.02.-.03.03.2009. održava u Južnoj Koreji. Na ovom Svetskom prvenstvu nastupaju reprezentativci Srbije u sledećim disciploinama:
     - Jasmin Bambur, discipline SL, GS, SG i DH
     - Jugoslav Milošević, discipline SL i GS        
     Sa njima je tremer Marko Špoljarić. i šef tima Aleksandar Stanimirović.
     Jasmin se javio mailom. Dobro su putovali, danas treniurali. Najavio je izuzetno jako takmičenje sa učesnicima iz celog sveta. Nadamo se da će narednih dana stici i vesti o dobrim rezultatima. Poslao je i dve fotografije iz Koreje, od kojih je jedna ispod Srpske zastave...


Aleksandar, Jasmin i Marko spod Srpske zastave u Korei


IPC Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju osoba sa invaliditetom
 
  

     17.02.2009. u utorak u 9:00 ujutru biće održana promocija pred odlazak reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo osoba sa invaliditetom, koji se od 19.02.-.03.03.2009. održava u Južnoj Koreji. Biće to prilika da se, pored najave učešća naših takmičara na ovom Svetskom prvenstvu, vidi i demonstracija vožnje mono skije (ski sit). Nas najuspešniji takmičear Jasmin Bumbar vožiće svoj mono ski na Ski stazi na Košutnjaku.

     Na ovom Svetskom prvenstvu nastupaju reprezentativci Srbije u sledećim disciploinama:
     - Jasmin Bambur, discipline SL, GS, SG i DH
     - Jugoslav Milošević, discipline SL i GS

     Sa njima će biti tremer Marko Špoljarić. Šef naše delegacije na Svetskom prvenstvu je Aleksandar Stanimirović, predsednik izvršnog odbora odbora Smučarskog saveza osoba sa invaliditetom Srbije, koji je obećao da će bar neku od takmičarskih staza odvesti kao pred vozač.

     Naša delegacija u Koreju putuje u sredu 18.02.2009.

     


     31.03.2008. Srpaki takmičar Jasmin Bambur je učestvovao na trkama Finala Evropa kupa u alpskom skijanju za osobe sa invaliditetom u Španskom ski centru La Molina u periodu od 26.3. do 29.3. Na programu su bile trke super-veleslaloma (27.3.), veleslaloma (28.3.) i slaloma (29.3.), a Jasmin je učestvovao u svim disciplinama.
 
U super-veleslalomu Jasmin je zauzeo 3 mesto i tako je osvojio prvu medalju u Evropa kupu posle samo jedne sezone takmičenja. Drugi dan na trci veleslaloma Jasmin je ispao u prvoj vožnji zbog izuzetno teških uslova na stazi i teške postavke, a treći dan u slalomu uspeo je da zauzme odlično 13 mesto.
 
Treba naglasiti da se sa našim takmičarem u istoj kategoriji borilo 46 takmičara, a takođe su učestvovali i takmičari iz SAD i drugih zemalja koje inače ne učestvuju u takmičenjima Evropa kupa. Jasmin Bambur je postigao neverovatan uspeh osvojivši medalju na ovom takmičenju jer do ove godine nije zabeležen nijedan nastup naše zemlje ili takmičara u bilo kojoj disciplini alpskog skijanja. Na ovaj način on je izborio norme u sve četiri discipline za učešće na ZOI u Vankuveru 2010. godine i učešće u Svetskom kupu osoba sa invaliditetom sledeće godine. 
 
Jasmin Bambur rođen je 28.8.1979. godine u Zrenjaninu, 2000.godine u saobraćajnoj nesreći usled povrede kičmene moždine ostao je nepokretan od pojesa naniže. Skijanjem u monoski korpi se bavi od 2002.godine, a ova sezona mu je prva takmičarska u kojoj je pored trećeg mesta u superveleslalomu na Evropa kupu uspeo da osvoji i  drugo mesto u veleslalomu na otvorenom prvenstvu SAD koje je održano početkom marta ove godine. Jasmin je veoma mlad i talentovan takmičar i od njega u budućnosti očekujemo vrhunske rezultate i medalje kako u Svetskom kupu, tako i na svim ostalim velikim takmičenjima.
 
Slika: Skromni ispraćaj Jasmina pred put u Španiju.

Skijaški pozdrav,
 

Disabled Skiers Association of Serbia
Skijaški Savez Osoba sa Invaliditetom Srbije, skr.- SSOIS

Generalni sekretar - Marko Špoljarić
 
Beograd, Kneza Višeslava 17A
tel: +381 (0)64/ 28 34 132
spox_m@hotmail.com


     12.03.2008. Zelim ponovo da vam se javim i da vas obavestim da sam prosle nedelje na prvenstuve USA osvojio drugo mesto u veleslalomu.
     Prvenstvo USA je odrzano na Soldier Mountain, Idaho. Konkurencija je bila izuzetno jaka.
     Sa ovim rezultatom ja se iskreno nadam da cu sledece godine moci da se takmicim u Svetskom Kupu.

     PS saljem vam dve slike. Prva je sa podijuma a druga sa vrha Soldier planine.

 Puno pozdrava,
    Jasmin Bambur
www.teambambur.com

 


Pozdrav svima iz Winter parka u Koloradu, SAD
     25.02.2008. Ja se zovem Jasmin Bambur i skijam u monoski (sitski). Ja sam iz Zrenjanina a trenutno zivim u USA Winter Park, Colorado i treniram za Paraolimpiske igre Vankuveru, Kanada 2010.
    Ispuno sam normu za Olipiske igre pre dve nedelje u Švetskoj. Vozim slalom, vele slalom, smuk i super slalom.
    Zelim da vam posljem sliku iz Winter Parka, Colorado sa Rocky Mountains. (Pogledajte foto u velikom formatu 1024x768 ...)
    Ja vas puno pozdravljam i nadam se o budućoj saradnji.
    Jasmin Bambur    
www.teambambur.com

   


NAZAD