BABIN ZUB - STARA PLANINA
Vesti, utisci, komentari ...

       Na području Babin Zub planirano je alpsko skijalište kapaciteta od 14.000 skijaša svih kategorija, sa 40 km žičara i 100 km staza. Na dva kraja skijališta planirani su smeštajni centri Golema Reka sa 5.000 i Jabučko Ravnište sa 3.000 ležaja.

Još detalja o Staroj Planini  > > >         Vesti i utisci iz   2006,   200720082009,  2010

Sve ski mape Stare Planine

Master plan Star Planina
     Naš stari ski prijatelj Dusško Opačić vec godinama deli sa nama svoje ski utiske i fotografije....
     Ovaj put opisao Staru planinu kroz sliku i video umesto klasicnog tekstualnog komentara. Video klip nalazi se na adresi:
     http://opacic.blip.tv/#1847755

STARA PLANINA - VESTI, KOMENTARI, UTISCI . . .


Sezona 2010 / 2011.


      10.08.2011. - Stara planina - Postavljeni prvi stubovi na žičari Babib zub
 
     Izvor, foto:
Doppelmayr, A.Kočovski

 
     Radovi na izgradnji i montaži novih žičara na Staroj Planini se odvijaju po planu i predviđenom dinamikom. U ponedeljak 8. avgusta su postavljeni prvi stubovi na trasi nove četvorosede žičare "Babin zub" neposredno uz gornju - izlaznu stanicu, o čemu svedoči i ova fotografija.

     Gradjevinske radove je izvela firma AD "Vodoprivreda" Smederevska Palanka, a montažu po nadzorom Doppelmayerovih supervizora izvodi firma ATB FOD Bor.

 


 Babin Zub - najveće gradilište u Srbiji leta 2011
  
   Reportaža: miles_davis - SkiNis.org.rs


     29.07.2011. - Ako ste ludi za skijanjem kao mi, ništa vam novo nećemo otkriti ako kažemo da se na Babinom Zubu trenutno užurbano radi na pripremi novih smeštajnih kapaciteta, staza i žičara, za sezonu 2011/2012. Sa uverenjem da ćemo tamo zateći uobičajenu sliku na srpskim gradilištima (sa nijansama finansijske krize), skoknuli smo do Zuba, spremni da se tamo takmičimo u sarkazmu.

     However, ono što se danas tamo vidi, ostavlja bez teksta.

     Oko hotela na Jabučkom ravništu, danas možete da vidite stotinak radnika, tone istovarene opreme i materijala, kamione, šlepere, građevinske mašine od kojih nijedna ne stoji.

     Prva srpska gondola kreće 20-tak metara istočno od hotela...

     Detaljnije, fotografije...


    19.04.2011. - Stara planina - Uskoro počinje izgradnja prve gondole u Srbiji       
   
Izvor, foto: Skijališta Srbije

     Tokom jučerašnjeg obilaska radova na izgradnji jednog od pet hotela na Staroj planini, najavljenja je i izgradnja prve gondole u Srbiji. Radove na izgradnji hotela koji će se prostirati na površini od 27 hiljada kvadratnih metara obišli su potpredsednica Vlade Verica Kalanović, državni skeretar u Ministarstvu ekonomije I regionalnog razvoja Goran Petković, zamenica generalnog direktora JP „Skiijališta Srbije“ Milena Cvetković, predstavnici JP Stara planina.

     Zamenica generalnog direktora JP „Skiijališta Srbije“ Milena Cvetković najavila je da će u narednih mesec dana početi izgradnja prve gondole u Srbiji. „U pitanju je osmosedna gondola, kapaciteta 2 400 skijaša na sat, dužine 1100 metara, a kretaće se brzinom od 6 metara u sekundi“, rekla je Cvetković i dodala da će do nastupajuće sezone biti izgrađena i četvorosedna žičara, kapaciteta 2 400 skijaša na sat, nove staze, a biće proširen i sistem za veštačko osnežavanje.

     Rukovodilac radova na izgradnji novog hotela na Jabučkom ravništu Milan Vodoplav izjavio je da radovi napreduju i da će konstrukcija hotela biti završena do kraja maja, a svi radovi na objektu će biti gotovi do nove godine.

     Potpredsednica Vlade Verica Kalanović izrazila je zadovoljstvo dinamikom radova i naglasila je da Vlada Srbije mora da intenzivira izgradnju infrastrukture, pre svega prilaznih puteva do Babinog zuba i Jabučkog ravništa. „Već ove godine ćemo imati 15 kilometara rekonstruisanog puta Kalna - Svrljig i to ovih najlošijih deonica. Država je ove godine obezbedila sredstva, a projekat će se voditi preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja“, istakla je potpredsednica Vlade.

     Plan je i da se u Pirotu i Knjaževcu otvore turistička odeljenja, jer nakon izgradnje i završetka prve faze razvoja na Jabučkom ravništu posao će dobiti više od 650 mladih školovanih ljudi.


     28.03.2011. - Zvanično završena Ski sezona na Torniku i na Staroj planini   
   
Izvor: Skijališta Srbije

     Ski sezona na Torniku na Zlatiboru i na Staroj planini u nedelju 27.03.2011. je zvanično završena. Od početka sezone do danas u ski centru Tornik prodato je oko 24 hiljade ski karata, dok je na Staroj planini prodato oko 10 hiljada ski karata. Na stazama ski centra Tornik u jednom danu skijalo je i do 1.500 skijaša, dok je 700 skijaša u jednom danu beleženo na stazama ski centra na Staroj planini.
     Iako je prirodnog snega bilo malo, zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje ljubitelji sportova na snegu mogli su da uživaju u odlično pripremljenim stazama na kojima je bilo i do 70 centimetara utabanog snega.


     16.03.2011. - Stara planina - sastanak glavnih...            Izvor: Skijališta Srbije

 
     U ponedeljak 14.marta 2011. u Knjaževcu, u prostorijama Opštine, održan je operativni sastanak predstavnika, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, JP Skijališta Srbije, JP Stara Planina, Instituta Jaroslav Cerni, Instituta za arhitekturu i urbanizam, i predstavnika lokalne samouprave: Opštine Knjaževac, Direkcije za urbanizam iz Knjaževca i ED Knjazevac. Tema sastanka je bila izgradnja novih smeštajnih kapaciteta na lokaciji Jabucko ravnište, kao i izgradnja novih skijaških instalacija: gondole i cetvoroseda koji povezuju Jabucko ravnište i postojeci Ski centar Stara planina, kao i sistema za veštacko osnežavanje i novih ski staza na toj lokaciji.
     Sledeceg dana predstavnici pomenutih preduzeca i institucija su sa predstavnicima medija obišli ski centar i lokacije buducih objekata. Tom prilikom su izjave o toku realizacije pomenutih projekata dali državni sekretar za Nacionalni investicioni plan u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Milan Djokic, generalni direktor JP Skijališta Srbije Nebojša Skoric i generalni direktor JP Stara planina Slobodan Mihajlovic.


09.03.2011. - Stara planina - Odusevila su me deca iz Knjazevca iz ski kluba Midzor

Izuzetno lepo vreme i izuzetne dobre staze danas na Babinom zubu.

Jos jednom su me odusevila deca iz Knjazevca iz ski kluba Midzor. Starija grupa su deca od 10 do 11 godina. Imaju instruktora iz Slovenije i trenera iz Knjazevca. Na mene ostavljaju fantastican utisak.
Ako na internetu postoji video snimak kako skijaju ova deca voleo bih da neko postavi ovde link.

     Sasha - na Forumu

Foto sa fecebooka, Zorana Fice Jenica iz Ski kluba Midzor


Grupne slike nakon, prosle nedelje, održanog Kupa Jugoistocne Srbije
06.03.2011. - Stara planina - Skijalo se da ne može bolje

     Sunce se nije pojavilo ceo dan na Konjarniku, ali evo uslikanih nekoliko trenutaka kad nije bilo magle na Suncanoj dolini.

     Posle 13h je skroz pala magla i poceo je sneg da pada. Slikano oko 12:30. Posle je i na Suncanoj pala magla.

     ibane - na Forumu


 


19.02.2011. - Stara planina - Skijalo se da ne može bolje

    
Na Konjarniku minus a na Sunčanoj dolini nekoliko stepeni u plusu. Vreme idealno, staze sređene, skijalo se da ne može bolje.
p.s.Žice radile normalno, bili smo prvi u 9h.

     Buda - na Forumu
19.02.2011. - Stara planina - Staza Konjarnik 2

    
Konjarnik 2 ne radi jer postojeći ratrak ne može da sredi stazu (da je pripremi) zbog nezgodnog nagiba a ratrak je od slabijih modela. Treba da padne metar snega kako bi ratrak prošao i samo sabio. Tako barem kažu momci iz GSS ja ratrak nisam video i ne znam koji je model pa da mogu da sudim u verodostojnost iskaza. Iz SS samo kažu da neće raditi ove godine ta staza a razlog ne navode, smeškaju se

     jopopo - na Forumu


     Konjarnik 2 ne radi jer ne zele da puste tu stazu dok je ne srede. Pre zime su poceli da dovoze i nasipaju zemlju koju otkopavaju sa Jabuckog ravnista. Planiraju da posle ove zime nastave sa tim poslom, nakon toga treba postaviti biorazgradivu mrezu i posejati travu. Njihovi planovi su da to urade do sledece zime. Trenutno je staza puna kamenja i potreban je veliki sneg. Ako bi pao takav sneg onaj ko zeli mogao bi da se spusti samo 'na divlje', jer oni nece tabati stazu dok je ne srede. Postoji rizik da se udari u neki kamen koji se ne vidi od snega.

     Sasha - na Forumu
 


Stara planina - Sretenjski prošireni ski vikend
    
12.-15.02.2011. Svaka pohvala Skijalištima Srbije za način pripreme staza (dovoljno veštačkog snega, dobro utabanog). U subotu i nedelju je bilo sunčano i idealno za skijanje, dok su ponedeljak i utorak bili sa maglom, malo hladniji, a u utorak i sa (slabim) snegom.
     Naravno, kada je gužva (kao za vikend) staze postaju "neravne" već oko podneva, dok su pre toga "nivelisane" kao aerodromske piste i skoro bez ikakvog napora za kolena čovek može da vozi spust od vrha do dna Konjarnika. Divan ugodjaj (do podneva).
     Jedina primedba jeste "sneg" na korpama (na sedalnom delu), jer mislim da je malo glupo da za vreme padavina to skijaši "čiste" svojom "zadnjicom", umesto neko prethodno metlom.
     Bio sam smešten u "kafani sa konakom, u podnožju (5 km "ispod" Konjarnika, selo se zove Crni vrh, na putu ka Konjarniku i Babinom zubu), gde "pun pansion" košta 1.750 dinara. Hrana (pansionaska i vanpansionaska) je fantastična i svakom mogu da preporučim. Ljubazni su do besvesti. Sobe su možda malo manje nego uobičajeno, ali ko dolazi da se skija, taj za tako ne što ne mari. Bitno je da je toplo i čisto. I hrana!
     Na stazi ima samo jedan kafić ("ispostava" jednog beogradskog kafića, nisam siguran, "Ski klub Aleksandar" ili sl.), cene su korektne, ali je gužva i duvanskog dima preko svake mere. WC im je baš mali i na žalost - jedini na stazi. Prošle godine je barem bio i "mobilni WC" kod dna žice. Sve to za muške i nije neki problem, ali ima tamo i ženskih osoba, a njima lako nije u tom delu.

     Еvo i 3-4 fotografije sa Stare planine sačinjene prethodna 4 dana.

     Sasa D. - mailom


 

 

 


Stara planina - utorak 08.02.2011.

U utorak 08.02.2011. - Sunčana dolina držala do 11h a Konjarnik ceo dan što je odlično s obzirom na visoku temperaturu (oko 10 c).


Stara Planina:  Od iduće sezone nova gondola i četvorosed
Za sajt Skijanje.rs,  Andrea Kočovski, 

       02.02.2011. Izvesno je da će do početka naredne zimske sezone 2011 / 2012 na Staroj planini biti izgrađene i montirane gondola "Jabučko ravnište" i četvoroseda žičara sa fiksnim sedištima i trakom za ubrzanje "Babin zub" - rekao je za sajt Skijanje.rs Andrea Kočovski, predstavnik Doppelmayr-a za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.
     Nakon sprovedene tenderske procedure, JP Skijališta Srbije je sa austrijskom firmom Doppelmayr potpisalo ugovor o izgradnji - montaži gondole i fiksnog četvoroseda po sistemu "ključ u ruke".
Tehničke karekteristike ugovorenih instalacija:

Kabinska gondola "Jabučko ravnište"
     - Kabina za 8 osoba - dve klupe sa po 4 sedišta. Ski oprema se kači spolja.
     - Kapacitet, inicijalno u prvoj fazi 1200 osoba na sat, moguće kasnije dodavanjem kabina kapacitet duplirati na 2400 osoba na sat.
     - Horizontalna dužina trase 1100 m
     - Visinska razlika 185 m
     - Polazna stanica na 1475 m/nv - na Jabučkom ravništu blizu uz hoteal koji je u izgradnji
     - Izlazna stanica ba 1662 m/nv na vrhu Rudina
     - Položaj gondole na mapi master plana " LIFT 3 /COMBI "

Četvorosed žičara "Babin zub"
     - Korpe sa 4 sedišta, fiksno vezane za sajlu.
     - Pokretna traka za ubrzanje skijaša na ulazu u žičaru
     - Kapacitet 2400 osoba na sat.
     - Horizontalna dužina trase 964 m
     - Visinska razlika 182 m
     - Polazna stanica na 1575 m/nv - na
     - Izlazna stanica ba 1757 m/nv ispod vrha - stena Babin zub
     - Položaj žičare na mapi master plana " LIFT 8 /TB (I faza plana) ili LIFT 8R /D4C (Finalna verzija plana) " mada, čini se da će položaj biti negde između u odnosu na ove dve verzije plana.

Preuzmite:
     1 - Mapa I faza
master plana 
     2 - Mapa Finalna verzija master plana
     3, 4- Mapa naselja Jabučko ravnište na kojoj se vidi položaj polazne stanice gondole.

 1. 2. 3. 4.
Mape preuzete sa sajta: www.suvaplanina.com

     - Stara planina - Vodič -

 Master plan Stara Planina       www.turizam.merr.gov.rs
    
Preuzmite:
    - Master plan
Stara Planina  (PDF file)
    - Plan razvoja turizma na Staroj planini iz 2007. (
PDF file)

    - Tieser:
Jabučko ravnište - Resort   (PPT file)

 

   


02.02.2011.
Stara planina - Prvo ovogodišnje takmičenje u alpskom skijanju  
     Izvor: knjazevac.org.rs

     Na Babinom zubu je ovog vikenda odrzano prvo ovogodišnje takmičenje u alpskom skijanju za mlađe kategorije. Turistička organizacija opštine Knjaževac organizovala je trku, u kojoj su učestvovali klubovi iz Niša, Zaječara i Knjaževca.
     Devojčice i dečaci SK ’’Midžor’’ počeli su sezonu sa pet zlatnih, šest srebrnih i tri bronzane medalje i sa ukupno 14 odličja potvrdili primat u ovom delu Srbije.


 


02.02.2011. - Stara planina, Jabučko ravnište       Izvor: knjazevac.org.rs

     Radovi na Jabučkom ravništu teku prema predviđenom planu, kaže direktor JP ’’Stara planina’’ Slobodan Mihajlović. Ne tako oštra zima omogućila je da radovi traju više nego što se planiralo i očekivano. Gospodin Mihajlović nagoveštava i podseča da će već od naredne sezone 2012 – te biti gotovi i spremni novi smeštajni kapaciteti za turiste.Trenutni nedostatak ležajeva za brojne zainteresovane turiste i sportiste – skijaše koji je trenutno prisutan biče samo prošlost.


01.02.2011. - Stara planina  

     Na početku četvoroseda t
emperatura u 9 h -8, u podne 0. Sunčano, bez vetra, staze besprekorno srećene. Dan na skijanju kakav se samo poželeti može.
     Slike od juče...

     Buda - na Forumu


30.01.2011.
Stara planina - vikend skijanje   
 

    
Na Staroj planini idealni uslovi za zimske čarolije.
Ima puno snega, staze su odlično spremljene, vreme idealno, put odličan.
Ako se na to dodaju i niske cene ski pasa, hrane i smeštaja, onda, kako odoleti?
     Pozdrav,
Vila "Babin zub"


23.01.2011.
Stara planina - vikend skijanje   
 

     Vratio sam se sa Babinog Zuba, malo veća gužva danas što je bilo za očekivati pošto je nedelja. Topovi su radili i u toku dana na Sunčanoj dolini koja još uvek radi samo do trećeg stuba ali se očekuje da će sutra ili prekosutra biti puštena u rad cela.
     Danas je temperatura bila -6 i povremeno je bila podnošljiva magla.


14.01.2011.
Stara planina -
Skijaliste je za svaku pohvalu      

Zdravo, saljem slike sa skijanja na Staroj planini.
Skijaliste je za svaku pohvalu, samo jos malo da se ulozi u sadrzaj pored staza.
Sa izgradnjom kafica, restorania, hotela... bice odlicna zamena za Kopaonik. Slike su nacinjene 10.01.2011.
Pozdrav !!!

Skijasi Misko i Sasa iz Vlasotinca   
(mailom)


 29.12.2010.
Ski centar na Staroj planini spreman za skijaše      
 Izvor: JP Skijališta Srbije

Ski sezona na Staroj planini će zvanično početi sutra, 30. decembra. Za sve ljubitelje skijanja pripremljene su staze Konjarnik i Markova livada, a na raspolaganju im je četvorosedna žičara i za najmlađe bejbi ski lift.

Visina snežnog pokrivača u ski centru Stara planina je od 20 do 40 centimetara, a celo skijalište opremljeno je sistemom za veštačko osnežavanje. U toku je priprema staze Sunčana dolina koje će u narednim danima biti otvorena za sve posetioce ovog ski centra.


29.12.2010. - Stara Planina - Sutra počinje ski sezona      Izvor: Politika.rs


Ovogodišnju skijašku sezonu Turistički centar „Babin zub“, na Staroj planini, očekuje spremnije nego minulih godina. Prognoziraju da će biti dovoljno snega za novogodišnje praznike, spremne su i tri lepo uređene skijaške staze, četvorosedna žičara i ski-lift „sidro“, a posebno je značajno što su sve staze sada pokrivene uređajima za pravljenje veštačkog snega
Na Župskoj reci, u podnožju Konjarnika, još krajem prošle godine izgrađena je akumulacija, zapremine 11.000 kubika, iz koje se voda upumpava u uređaje za osnežavanje staza. Procenjuje se da će, zahvaljujući tome, skijaška sezona moći da traje i do mesec dana duže nego obično.

Kako saznajemeo iz pouzdanih izvora Skijaška sezona na Staroj planini zvanično počinje u četvrtak, 30. decembra. Za skijaše su spremne staze ’’Konjarnik’’ i ’’Markova livada’’, a na raspolaganju im je četvorosedna žičara kao i i bebi ski lift za najmlađe. Visina senžnog pokrivača varira od 20 do 40 centimetara,dok je celo skijalište e opremljeno sistemom za veštačko osnežavanje. U toku je priprema staze ’’Sunčana dolina’’, koja će biti otvorena narednih dana i biti spremna za sve posetioce Stare planine i Babinog zuba tokom novogodišnjih i Božićnih praznika

Ipak, to su još skromni uslovi prema onima koje će ovdašnji ski-centar imati u sledećoj sezoni. „Babin zub“ dočekaće je sa još 450 postelja u tri nova hotela. Sada ih ima samo 130 u planinarskom domu i hotelu EPS-a i još oko pedeset u domaćoj radinosti u selima ispod planine.

U Javnom preduzeću „Stara planina“ kažu da je izuzetno značajno što su staze na Staroj planini već dobile sertifikat Svetske skijaške federacije (FIS). Zahvaljujući tome ski-centar će još od ove godine moći da organizuje i međunarodna skijaška takmičenja. Vreme ovih staza, kojih će, prema master planu, biti oko 140 kilometara (sa 40 žičara) tek dolazi. Po proceni mnogih svetskih stručnjaka, „Babin zub“ ima uslova da postane jedan od vodećih turističkih centara na Balkanu i u Evropi.

Za iduću sezonu već je ugovorena izgradnja još jedne četvorosedne žičare i jedne „gondole“. Biće do tada propisno rekonstruisane i deonice pristupnih puteva od Niša preko Svrljiga do Kalne i od Balta Berilovca do Janje. Očekuje se da će ove sezone turistički centar na Staroj planini posetiti najmanje 50.000 skijaša i da će se već u idućoj sezoni njihov broj udvostručiti. Biće povoljniji uslovi za smeštaj pa će pored vikend-skijaša, kojih je sada najviše, biti i mnogo više ljubitelja planine koji će ovde, u hotelima, ostajati i do dvadeset dana.

Skijaše će i ove sezone ovde privlačiti povoljne cene. U špicu sezone ski-karta će za odrasle biti 850, a za decu 600 dinara. Još povoljnije će biti onima koji se odluče da ostanu više dana. Tako će odrasli šestodnevnu ski-kartu plaćati 3800, a deca 2500 dinara.

Upućeni kažu da su i cene smeštaja i ishrane povoljnije nego u drugim ski-centrima. U hotelu EPS-a u dvokrevetnoj sobi pun pansion staje 2300 dinara, u starom delu planinarskog doma pansion je 1721, a u novom 2021 dinar. Jednodnevni smeštaj sa hranom kod domaćina staje između 1000 i 1800 dinara.

Za novogodišnju noć sve je već rasprodato.

S. Todorović21.12.2010. - Stara Planina - Radi se u tri smene na Jabučkom ravništu 
    Izvor:
http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=12524


Dnevni list „Politika“ prenosi , graditelji prva tri hotela na Jabučkom ravništu, i pored snega koji je pao, na 1.600 metara nadmorske visine, sa knjaževačke strane, ne napuštaju gradilište.

Rade u tri smene, odlučni da se posao završi do kraja iduće godine. I baš ovde – sa gostima kojima će na raspolaganju biti 450 postelja, investitorima iz Javnog preduzeća „Stara planina” i njihovim poslovnim partnerima iz Španije – spektakularno dočekuju Novu 2012. godinu.

Odlučni u toj nameri su i investitori i, posebno, gradjevinci beogradske kompanije „Deneza M – inženjering”, koja je na gradilištu od 30.jula, kada je svečano označen početak gradnje. Svakodnevno na gradilištu ima stotinu majstora i pomoć nekoliko kooperanata, koji snabdevaju građevinskim materijalom. Vidno raspoložen, iskusni gradjevinac „Deneze M”, Milan Vodoplav, odgovorni rukovodilac radova, kaže da se uveliko izašlo iz temelja i već gradi suteren buduće tri hotelske kule. Završene su podzemne garaže na površini od 8.105 kvadratnih metara. Sve teče po planu, upravo se završava ploča suterena. Gradilište je prepuno materijala, u pokretu su neprekidno tri krana, auto-pumpe, fabrika za proizvodnju betona, kamioni.

U priču o detaljima i specifičnostima ovog gradilišta uključili su se ubrzo i Jelena Lomić, konstruktor u projektantskom nadzoru, i Vladimir Mićić, koordinator projekta. Hoteli će imati četiri zvezdice i 450 postelja u 150 soba, i mnoštvo rekreativnih sadržaja (i zatvorene bazene), ukupne površine 30.000 kvadratnih metara.

Uporedo se grade i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i betonske stope dalekovoda kojim će stići struja visokog napona iz pravca Pirota. Gradi se i noću, pod reflektorima. I ceo novembar bio je, neočekivano, idealan za gradnju. Gradilište je niklo na ledini. Kažu da nije bilo infrastukturno opremljeno. Ali, za neimare i u ovakvim uslovima nema nesavladivih prepreka.

Investitori obećavaju da su spremni da prate graditelje. Miroljub Božinović, pomoćnik direktora JP „Stara planina”, kaže da će u gradnju prva tri hotela biti uloženo 32 miliona evra. To je znatno manje od desetine ukupne investicije, koja je projektom izgradnje Turističkog centra „Babin zub”, obnarodovana pre pet godina. Tim projektom predvidjen je ukupan ulog od oko 500 miliona evra u izgradnju 40 žičara, 140 kilometara skijaških staza, hotelskog smeštaja sa 26.000 postelja i u izgradnju pristupnih puteva i raznih drugih komunalija. Gradiće se etapno, kako novac bude pristizao i kako se broj poslovnih partnera investitora bude uvećavao.

Najbitnije je, kaže Božinović, da iduće godine bude završena potpuna rekonstrukcija puteva od Niša, preko Svrljiga do Kalne, i od Balta Berilovca do Janje. I da bude dovoljno vode i struje, da proradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Planina mora biti ekološki potpuno očuvana. Božinović podseća da će sa tri velike španske hotelske kompanije, prema ugovoru koji je potpisan, na Jabučkom ravništu biti sagradjeno ukupno šest hotela sa 900 postelja. Španci će uložiti polovinu od ukupno 60 miliona evra, a vodiće i poslovanje i dovoditi goste iz celog sveta.

Kada krajem iduće godine prva tri hotela budu završena, posetioci će tada imati na raspolaganju četiri žičare i 20 kilometara novih skijaških staza, od kojih će deset kilometara biti pod veštačkim snegom.

Kako raste gradilište, rastu i nade meštana. Lidija Ivanović, zadužena za informisanje u JP „Stara planina”, kaže da se povratak planini već oseća. Već se 20 domaćinstava bavi seoskim turizmom i gotovo svi domaćini su koristili i povoljne državne kredite za rekonstrukciju svojih starih kuća i njihovo opremanje. Sagradjeni su i ribnjaci i ugostiteljski objekti. I sve sagradjeno, već sada dobro posluje. Miroljub Božinović dodaje da će iduće godine posao u prva tri hotela dobiti 80 stanovnika knjaževačke i pirotske opštine.

Ima nade da će opet oživeti i pašnjaci i početi da rade farme i plantaže zdrave hrane za turiste, piše u svom članku, novinar „Politike”, Stojan Todorović.


14.12.2010. -  Deo intervjua o Staroj Planini sa direktorom Skijalista     Izvor: JP SS

. . .
Letos je potpisan ugovor sa dve španske kompanije o izgradnji jednog hotelskog kompleksa na Staroj Planini, što je prva grin-fild investicija u turističkoj industriji Srbije. Upravo ovakve investicije jesu put za dalji razvoj skijaških centara...

Na Kopaoniku i Zlatiboru u prošlosti smo imali kakvu-takvu infrastrukturu i hotelski smeštaj, dok Stara Planina kreće kao bukvalno grin-fild investicija. Na osnovu usvojene strategije razvoja turizma i nekoliko uredbi Vlade Srbije, krenulo se u razvoj turizma na Staroj Planini, poštujući i određene zahteve za zaštitu prirode, i usvajajući prostorne i urbanističke planove. Oni su podrazumevali, s jedne strane, izgradnju skijališta, dakle dve urađene ski-staze, četvorosed žičaru, ski-lift i kompletne staze pokrivene su sistemom za veštačko osneživanje, uz svu prateću infrastrukturu. Ove godine zaključeni su ugovori sa prvim tur-operatorima iz Španije i počela je zajednička izgradnja hotelskih kapaciteta. Ono što je važno, to je da se ti kapaciteti rade po najvišim svetskim standardima, kako bi u momentu njihovog puštanja u rad zadovoljili očekivanja i najzahtevnijih gostiju. Očekujemo da prvi gosti u tim hotelima budu u skijaškoj sezoni 2011/2012. godine.

Izgradnju takvog hotela prati i dalji razvoj skijališta...
Mi smo upravo pre nekoliko dana zaključili dva važna ugovora. Jedan je o izgradnji prve gondole na Staroj Planini, a drugi je vezan za izgradnju novog četvoroseda. Gondola i taj četvorosed će povezivati to novo naselje koje se gradi, sa postojećim sistemom skijališta.

To podrazumeva i izgradnju novih staza?
Naravno. To će biti urađeno još dogodine i sve se radi prema usvojenom master planu razvoja Stare Planine. Nove staze će biti urađene po najvišim standardima, poštujući i standarde ekologije i očuvanja prirode. Izgradnja bilo kog segmenta skijališta podrazumeva komplikovanu proceduru koja se ni po čemu ne razlikuje od izgradnje bilo kojih drugih infrastrukturnih objekata. Uz to, suočavamo se i sa drugim problemima, kad krenemo da realizujemo neku investiciju: nema dovoljno električne energije, moramo da obezbedimo nove trafo-stanice ili novu mrežu, nema pristupnih puteva, pa se rade saobraćajnice, rešavaju se problemi vodosnabdevanja i regulisanja otpadnih voda. Ali kad zbog potrebe skijališta napravite novu elektroenergetsku mrežu, ili uradite nove puteve, oni ne služe samo skijalištima. Upravo na Staroj Planini ili Zlatiboru, uređujući infrastrukturu skijališta, uređujemo i infrastrukturu svih okolnih naselja. Ti projekti imaju svoj pun aspekt državnog ulaganja u najčešće nerazvijenim delovima naše zemlje, gde praktično sem turizma ne možete razvijati nijednu privrednu aktivnost.

        Postavio na Forumu: Powderman


10.11.2010. - Stara Planina  - Pokazna vežba spašavanja        Izvor: Skijališta Srbije

      U Ski centru Stara planina u petak, 5. novembra, JP “Skijališta Srbije” organizovalo je pokaznu vežbu radi postizanja maksimalne bezbednosti svojih korisnika na skijalištu.

     Vežba je izvedena u organizaciji JP Skijališta Srbije i Gorske službe spasavanja. Cilj vežbe je da se u stvarnim uslovima prikaže koordinacija službi pomenutih institucija i organizacija radi postizanja još višeg nivoa bezbednosti korisnika naših usluga.


     08.11.2010. Stara Planina  - Novi tenderi za radove na Jabučkom ravništu

       Izvor - foto: knjazevac.org.rs
 
       
Javno preduzeće za razvoj planinskog turizma "Stara planina" - Knjaževac objavilo je dva javna tendera:

      Tender za izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – Jabučko ravnište
Odnosi se na: Izradu tehničke dokumentacije, glavnog projekta i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) "Jabučko ravnište" na Staroj planini, opština Knjaževac.

     Tender za izgradnja pristupnog puta "Jabučko ravnište"
Odnosi se na: Izvođenje radova na izgradnji pristupnog puta – Saobraćajnice C1, C2 i C3 (prva faza) "Jabučko ravnište", Knjaževac. detaljnije o ovom tenderu.

 Ovim tenderima se nastavlja realizacija planova oko izgradnje novog turističkog kompleksa na lokaciji "Jabučko ravnište" na Staroj planini.

      Detaljnije na strani sajta:
knjazevac.org.rs


     30.10.2010. Stara Planina  - Na Jabučkom ravništu građevinska sezona pri kraju

 
      Izvor:
knjazevac.org.rs

    
 Knjaževac Građevinska sezona na jednom od najvećih gradilišta u Srbiji (ne samo po nadmorskoj visini) Jabučkom ravništu na Staroj planini bliži se kraju.
      Po potpisivanju Ugovora sa Šapanskim hotelijerima i Investicionim fondom otpočelo se sa izgradnjom tri hotela sa 450 ležajeva što će doprineti povećanju smeštajnih kapaciteta i ubrzanom razvoju same planine. Trenutno se izvode grubi zemljani radovi.
Radi se “u dubinu“, na izgradnji podzemnih garaža, dok će se sa radovima „u visinu“ otpočeti na proleće sledeće godine.

      Detaljnije na strani sajta
knjazevac.org.rs


     27.09.2010. Raspisan tender za gondolu i četvorosed na Staroj Planini
Javno preduzeće "Skijališta Srbije" su 21.09.2010.
u okviru projekta NIP-a "Turistička igrastruktura za aktivan odmor" raspisale tender - Javni poziv za nabavku:
     - Žičare - gondole u ski centru Stara planina po sistemu "kljuc u ruke" (oreme, usluga, radovi).
     - Nove žičare - fiksni četvorosed u ski centru Stara planina po sistemu "kljuc u ruke" (oreme, usluga, radovi).

Očekuje se da će ove žičare povezivati novo naselje Jabučko ravnište sa vrhom lifta Suncana dolina.


     07.09.2010. Stara Planina - U susret zimi 2011.

      Ove i ostale slike u vecoj re
zoluciji na Galeriji sajta - Pogledajte ....

Posle duže letnje pauze javljam sa najnovijim vestima sa Stare planine. Odabrana, ali ne tako mala ekipa ljubitelja Stare planine tokom meseca jula i avgusta imala je par avantura na ovoj Srpskoj lepotici odakle prenosim sveže utiske...

Radovi na lokaciji Jabučko ravnište se najzad izvode u ozbiljnom obimu, tako da je ovo sigurno najbolja vest za ljubitelje zime i zimskih sportova. Po potpisivanju Ugovora sa Šapanskim hotelijerima i Investicionim fondom otpočelo se sa izgradnjom tri hotela sa 450 ležajeva što će doprineti povećanju smeštajnih kapaciteta i ubrzanom razvoju same planine. Trenutno se izvode grubi zemljani radovi. Radi se “u dubinu“, na izgradnji podzemnih garaža, dok će se sa radovima „u visinu“ otpočeti na proleće sledeće godine.

Sva zemlja koja se izvadi sa Jabučkog ravništa vozi se i rasipa na strmijem kraku staze „Konjarnik“ koji je do sada bio van upotrebe i koji su koristili samo dobri skijaši i ekstremisti. Ubrzano se radi na drenaži ove staze i njenom osposobljavanju za predstojeću zimsku sezonu. Radovi su skoro pri kraju, očekuje se završetak radova i sađenje trave koja će čuvati snežni pokrivač u toku hladnih i snežnih dana.

Paralelno sa sređivanjem ove staze radovi se izvode i na stazi „Sunčana dolina“. Ona je u gornjem, strmijem delu, proširena i izvršeno je i čišćenje staze od kamenja i stenja. U planu je i postavljanje vetrobrana sa leve strane staze, tik uz sidro, koje će sprečiti odnošenje snega sa staze u momentima naleta jakog vetra. Ovo će biti i snežna baza svoje vrste, odakle će se ratracima, po potrebi, sneg raspoređivati na ostale delove staze.

Sa otpočinjanjem gradnje hotela na lokaciji Jabučko ravnište, očekuje se i izgradnja dve žičare (četvoroseda) i gondole koja će spajati ovo naselje sa vrhom „Sunčane doline“ i ski stazama. Najzad će otpočeti širenje skijališta i prvljenje staza za sve tipove skijaša i bordera, što je do sada bilo ekonomski neisplativo zbog malih smeštajnih kapaciteta.

I mada država ulaže značajna sredstva u izgradnju infrastrukture i skijališta, stiče se utisak da Lokalna samouprava nije u stanju da adekvatno prati ovaj razvoj. To se pre svega vidi na Planinarskom domu i EPS-ovom hotelu na kojima promena gotovo i da nema. Poseta tokom letnjih meseci kod ovih objekata nije izostala, ali se na njihovom sređivanju i adaptaciji slabo radilo. Dodatne ponude i nekih organizovanih aktivnosti nema. Šetnja, prenoćište, hrana i to je to...!?

Sve gore navedene utiske potkrepljujem slikama koje su slikane tokom jula i avgusta meseca. Do kraja leta zakazana je još jedna avantura na Staroj planini, najverovatnije za vikend 18. i 19. Septembra (zavisi od vremenskih uslova) kada će biti održan „veseli“ spust (mountain bike) biciklama. Spust počinje sa vrha staze „Sunčana dolina“, ide preko Jabučkog ravništa prema selu Ćuštica. Odatle se preko mesta Balta Berilovac i Inovo završava u Kalni gde je u planu zajednički ručak. Radi se o „stazi“ dugoj oko 30-tak kilometara, vrlo strmoj i neravnoj, ali je osećaj jedinstven. Koristim priliku da pozovem sve ljubitelje planine i ekstremnih sporotova, da nam se pridrže. Prevoz bicikala i ljudstva od Knjaževca je organizovan, a cena ručka u Kalni simbolična.

     Pozdrav iz Knjaževca
      Mića Zlatni


     07.09.2010. Cene ski-passa za zimu 2011
JP Skijališta Srbje su objavile cene ski-pasa za zimu 2011

STARA PLANINA
SKI-PASS  2011

01.12.2010.
-23.12.2010.
24.12.2010.
-27.02.2011.
28.02.2011.
- 15.04.2011.
Vtsta karte Deca Odrasli Deca Odrasli Deca Odrasli
poludnevna karta 400 500 400 600 400 500
1-dnevna 500 800 600 850 500 800
2-dnevna 900 1,300 1,050 1,400 900 1,300
3-dnevna 1,300 1,950 1,400 2,100 1,300 1,950
4-dnevna 1,700 2,550 1,850 2,700 1,700 2,550
5-dnevna 2,000 3,100 2,150 3,200 2,000 3,100
6-dnevna 2,300 3,550 2,500 3,800 2,300 3,550
7-dnevna (sa fotografijom) 2,650 4,000 2,800 4,350 2,650 4,000
10-dnevna (sa fotografijom) 3,200 4,850 3,500 6,150 3,200 4,850
11-dnevna (sa fotografijom) 16,300 38,550 16,300 38,550 16,300 38,550

Prepodne kupljena poludnevna karta važi od 09-13 časova a popodne kupljena poludnevna karta od 12,30 časova do kraja rada skijališta
ODRASLI (rodjeni u 1998 god ili ranije)     DECA (rodjena 1999-2005 god) - sa fotografijom)


FIS homologacije za šest skijaških staza  u Srbiji       Izvor: skijalistasrbije.rs
FIS     Avgust 2010. -  Javno preduzeće Skijališta Srbije dobilo je homologacije (sertifikate) Međunarodne skijaške federacije (FIS) za ukupno šest ski staza na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj Planini, koje potvrđuju da ove staze ispunjavaju sve uslove utvrđene odgovarajućim FIS standardima. Zahvaljujući homologaciji staza u Srbiji će biti moguće organizovanje svih međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snowboard disciplinama.

    
 - Kopaonik: Staza Gobelja 13 dobila je homologaciju za organizaciju slalom trka, dok su staze Duboka 1 i Duboka 2 dobile homologacije za slalom i veleslalom trke.
     - Tornik: U ski centru na Zlatiboru, staze Tornik i Zmajevac su sertifikovane, takođe, za slalom i veleslalom trke.
     - Stara Planina:  Staza Sunčana dolina dobila homologaciju za organizovanje slalom, veleslalom i superveleslalom trka (SuperG).

     Na svim stazama je moguće organizovati trke i u ženskoj i u muškoj konkurenciji.


01.08.2010.  Ski centar Stara planina – javni radovi na uredjenju ski staza
      Izvor: http://www.ekapija.com/website/sr/page/334638

Na Staroj planini u petak, 30. jula potpisani su sporazumi sa španskim kompanijama "HG hotels", "Sol melia" i investicionim fondom "Sigma Capital" o učešću u izgradnji i upravljanju šest hotela na Jabučkom ravništu, sa ukupno 900 ležajeva.

Javno preduzeće "Stara planina" potpisalo je sporazum sa "HG hotelima" da ta firma u narednih pet godina upravlja sa tri hotela, koja će biti izgrađena do 2011. godine i čiju izgradnju finansira Republika Srbija. Prema drugom sporazumu, investicioni fond "Sigma Capital" finansiraće izgradnju tri hotela sa četiri zvezdice i 450 ležajeva, a njima će upravljati "Sol melia". Republika Srbija će, kako je predočeno, imati učesće u profitu od zajedničkog preduzeća.
 (Na slici izgled buduceg kompleksa na lokaciji Jabučko ravnište)

Planirano je da do kraja 2011. godine na toj planini, pored postojeće dve postojeće, budu izgrađene još dve četvorosedne žičare i prva gondola u Srbiji.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić obišao je gradilište novih hotela gde je pre sedam dana počela izgradnja i najavio investicije od oko 60 mil EUR u narednih godinu i po dana. Od toga će 30 mil EUR uložiti inostrani investitori, a 30 miliona država Srbija u hotele i infrastrukturu. Dinkić je rekao da će u prvoj fazi, biti završena četiri hotela sa četiri zvezdice, do kraja iduće godine.


31.07.2010.  Jabučko ravnište k`o Siera Nevada – Srbija sa međunarodnim partnerima počela ulaganja od 60 mil EUR u turistički kompleks na Staroj planini          Izvor: www.ekapija.com/website/sr/page/334604

Na Staroj planini do kraja 2011. godine biće izgrađena prva četiri hotela modernog ski-centara kojim će upravljati vodeći španski hotelski lanci "HG Hotels" i "Sol Melia". Za investicije u turistički kompleks na Jabučkom ravništvu Republika Srbija i internacionalni investicioni fond "Sigma Capital" u prvoj fazi izdvojiće između 50 i 60 mil EUR, kada će biti osposobljeno 500 ležaja. Planirano je da za početak celogodišnji kompleks na Staroj planini sadrži 6 hotela sa 900 ležaja, a paralelno sa izgradnjom objekata ulagaće se u skijašku infrastrukturu. Do kraja 2011. pored postojeće dve žičare biće izgrađene još dve četvorosedežnice i prva gondola u Srbiji.

Izgradnja hotela počela je krajem meseca, a 30. jula su zvanično potpisani ugovori između kompanije "HG Hotels" i JP "Stara planina", kao i internacionalnog fonda "Sigma Capital", kompanije "Sol Melia" i Ministrstva ekonomije.
  (Na slici: Potpisnici ugovora)

Po prvom ugovoru, JP "Stara planina" izgradiće do kraja naredne godine tri hotela ukupnog kapaciteta 450 ležaja (150 smeštajnih jedinica), koji će biti u vlasništvu Republike Srbije. Objekti će poslovati u okviru brenda "HG hotels" i imaće četiri zvezdice. "HG Hotels" će najmanje pet godina upravljati hotelima po modelu operativnog menadžmenta i pružaće konsultantske usluge- od nacrta i izgradnje kompleksa do poslovanja.

Prema drugom sporazumu, JP "Stara planina" i "Sigma Capital" formiraće zajedničko preduzeće, pri čemu "JP Stara Planina" obezbeđuje zemljište i infrastrukturu, a "Sigma Capital" finansira izgradnju tri objekta. Tim hotelima upravljaće "Sol Melia", a Republika Srbija imaće učešće u profitu zajedničkog preduzeća.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će za sezonu 2011/2012. biti spremno oko 500 ležajeva.

- Hoteli će imati četiri zvezdice i radiće tokom cele godine. Biće opremljeni velnes centrima pogodni za kongresni turizam. U plani je rekonstrukcija puta od Svrljiga preko Kalne do Jabučkog ravništa, kao i put od Pirota do Stare planine, što će ujedno doprineti i razvoj niškog aerodroma. Do kraja ove godine biće izgrađene podzemne garaže, a do kraja 2011. pored dve postojeće, biće izgrađene još dve žičare, kao i prva gondola u Srbiji. Biće urađeno 20 kilometara novih skijaških staza, od kojih će deset biti pod veštačkim snegom - rekao je Dinkić i dodao da je eksproprijacija zemljišta završena i da su dobijene sve građevinske dozvole.

 

Činjenica da će hotele voditi dva velika španska hotelska lanca, koja upravljaju hotelima u mnogim zemljama sveta, znači da možemo računati na strane turiste i ogroman devizni priliv, kazao je Dinkić.

 

On je dodao da Španija do sada nije ulagala u turizam u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što su se kompanije iz te države odlučile da učestvuju u realizaciji investicije na Staroj planini, koja je u najnerazvijenijem delu Srbije.

(Na slici: Budući turistički centar)

- Stara planina će za istočnu Srbiju postati ono što je Zlatibor za zapadnu, a Kopaonik za centralnu Srbiju- ocenio je Dinkić.

Ministar ekonomije dodao je da je na tenderu za izgradnju hotela koje finansira "JP Stara planina" posao dobila domaća kompanija "Deneza".

 


 

 

Stara planina- Novo iskustvo

"Sol Melia" je vodeći svetski operator odmarališta i jedan od tri najveća svetska hotelska lanca. Trenutno upravlja sa više od 300 hotela u 30 zemalja (pod imenom više brendova), a posluje više od 50 godina. Španska kompanija "HG Hotels" ima više od dve i po decenije iskustva u hotelskoj i apartmanskoj industriji. Poseduje i upravlja hotelskim lancima i apartmanskim naseljima u najpoznatijim turističkim destinacijama Španije i to na Kanarskim ostrvima, Tenerifima, u Sijera Nevadi i na La Molini. Internacionalni investicioni fond "Sigma Capital management" do sada je sagradio četiri rizorta u Bugarskoj, površine oko 260.000 kvadratnih metara, investirajući time više od 150 miliona evra u ekonomiju te zemlje. (Na slici: Postojeća žičara)

Stara planina prostire se na površini od 3.985 km2, na području četiri opštine Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Najviši vrh je Midžor- 2.169 m. Stara planina je jedna od najatraktivnijih turističkih oblasti u Srbiji i ima status nacionalnog parka prirode. Na Staroj planini, tačnije na Babinom zubu trenutno postoji jedan hotel kapaciteta 100 kreveta. On je u vlasništvu EPS-a, koji je sa pirotskim "Tigrom" pionir u razvoju turizma.

T.S.             Izvor: www.ekapija.com/website/sr/page/334604


30.07.2010.  Mlаđаn Dinkić u poseti gradilištu na Staroj planini           Izvor: knjazevac.org.rs

     Potpredsed Vlаde i ministаr ekonomije Mlаđаn Dinkić obilаzi rаdove nа izgrаdnji hotelskog kompleksа nа Jаbučkom rаvništu nа Stаroj plаnini, u petаk, 30. julа 2010. godine, u 12 čаsovа. Tom prilikom, potpredsednik Vlаde Mlаđаn Dinkić potpisаće sporаzume sа vodećim špаnskim kompаnijаma iz oblаsti hotelske industrije, koje će učestvovаti u Projektu rаzvojа turizmа nа Stаroj plаnini.
     Potpredsednik Dinkić potpisаće sporаzume sа kompаnijаmа HG Hotels, Sol Melijom i internаcionаlnim investicionim fondom Sigmа Kаpitаl menаdžment. HG Hotels je špаnskа kompаnijа sа više od 25 godinа iskustvа u hotelskoj i аpаrtmаnskoj industriji. Poseduje i uprаvljа hotelskim lаncimа i аpаrtmаnskim nаseljimа u nаjpoznаtijim turističkim destinаcijаmа Špаnije, kаo što su Kаnаrskа ostrvа, Tenerifi, Sierа Nevаdа, Lа Molinа.
     Sol Meliа je vodeći svetski operаtor rizortа i trenutno uprаvljа sа više od 300 hotelа u 30 zemаljа svetа i imа više od 35.000 zаposlenih.
     Sigmа Kаpitаl menаdžment je do sаdа sаgrаdio 4 rizortа u Bugаrskoj, površine od oko 260.000 kvаdrаtnih metаrа i time investirаo više od 150 milionа evrа u ekonomiju ove zemlje. Svi projekti ove kompаnije plаnirаju lideri u hotelskoj аrhitekturi Wimberly Allison Tong and Goo (WATG), а njimа uprаvljаju internаcionаlne menаdžment kompаnije, kаo što je Sol Melijа.


29.07.2010.  Španske hotelske kompanije investiraju u Staru planinu           Izvor:  http://www.ekapija.com/website/sr/page/334177

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije najavilo je da će sutra (30. jul 2010. godine) potpisati sporazum sa španskim hotelskim kompanijam koje će učestvovati u projektu razvoja turizma na Staroj planini.

Sporazum sa kompanijama "HG Hotels" i "Sol Melia" i internacionalnim investicionim fondom "Sigma Capital management" će potpisati ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, prilikom posete gradilištu hotelskog kompleksa na Jabučkom ravništu na Staroj planini.

Ministarstvo ekonomije ističe da kompanija "HG Hotels" koja ima više od 25 godina iskustva u hotelskoj industriji, ima hotelske lance i apartmanska naselja u najpoznatijim turističkim mestima Španije - Kanarska ostrva, Tenerife, Siera Nevada, La Molina.

"Sol Melia" je vodeći svetski operator luksuznih hotelskih kompleksa (rizorta) i upravlja sa više od 300 hotela u 30 zemalja sveta i ima više od 35.000 zaposlenih.

"Sigma Capital management" je do sada sagradio četiri odmarališta u Bugarskoj, površine 260.000 m2 i time investirao više od 150 mil EUR. Sve investicije te kompanije projektuje lider u hotelskoj arhitekturi - firma WATG.


28.07.2010.  Ski centar Stara planina – javni radovi na uredjenju ski staza

     U okviru Pograma javnih radova u ski centru Sara Planina angažovano je 18 radnika. Svakodnevno se obavljaju poslovi na uredjenju ski staza, kao i na čišćenju odvodnih kanala, čime se sanira šteta prouzrokovana velikom količinom padavina.
    
Na delovima ski staza na kojima je prošle godine izgrađen sistem za veštako osnežavanje vrši se sejanje trave. Angažovani radnici uređuju polazne i izlazne stanice, kao i trase instalacija, i prostor oko ski bifea i hangara.

     Izvor, foto: JP „Skijališta Srbije“


03.07.2010.  Izgradnja smeštajnih kapaciteta na Jabučkom ravništu

     Potpisivanjem protokola o predaji gradilišta izvođaču "Deneza M" iz Beograda, Javno preduzeće ”Stara planina” završilo je i poslednji administrativni posao pred početak izgradnje prvih smeštajnih kapaciteta na Jabučkom ravništu na Staroj planini.

     Detaljnije u video prilogu: http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=8628


24.05.2010.  Zahuktavaju se pripremni radovi za izgradnju turističkog kompleksa na Staroj planini
Izvor: http://www.ekapija.com/website/sr/page/316282

Preduzeće "Skijališta Srbije" angažovalo je beogradsku firmu "Cep" za izradu projekata preparcelacije za formiranje građevinskih parcela za Ski centar "Konjarnik" na Staroj planini.

U okviru Ski centra "Konjarnik" planirana je izgradnja žičare, ski-poligona, hangara, ski-bifea, kompleksa od 400 ležajeva. Planirana je i instalacije veštačkog osnežavanja, izgradnja objekta za smeštaj goriva, kao i ski staze, površine oko 6 ha.

 


Sezona 2009 / 2010.

 


18.03.2010.  JP "Stara planina" ulaže više od 50 miliona dinara u infrastrukturne projekte 
Izvor:
http://www.ekapija.com/website/sr/page/316282

      Javno preduzeće "Stara planina" je najavilo da će u infrastrukturne projekte u 2010. godini utrošiti više od 50 miliona dinara.
     Tim novcem će se ulagati u vodosnabdevanje, kanalisanje otpadnih voda, izgradnju saobraćajnica, kao i u projektovanje i izgradnju smeštajnih kapaciteteta uključujući vođenje projekta izgradnje.


16.03.2010.  Ukupan utisak je odlican! Bice ovde skijanja do pola aprila
     Na Babinom zubu u subotu divan dan, sunce bez mnogo vetra! U nedelju na vrhu vetar i magla, a u podnozju Konjarnika vedrije, ali vetra i dalje dosta. Staze odlicne, jedino u nedelju Suncana u totalnoj magli i vetru, pa nikog nije bilo... Ukupan utisak je odlican! Bice ovde skijanja do pola aprila..
     Veliki pozdrav za drugare iz planinarskog doma

macak011 - na Forumu


10.03.2010.  Ove godine ima i najviše skijaša do sada – smeštajni kapaciteti očigledno nedostaju

     Javljam se posle kraće pauze sa najnovijim vestima sa Stare planine.
     Snega, na sreću, ima dovoljno jer se već mesec dana smenjuju hladni-snežni i topli dani tako da je skijanje izvanredno. Kvalite snega je odličan, pokvari se kada temperatura poraste, ali ubrzo dođu novi mrazevi i padavine pa možemo reći da je ove godine najbolje skijanje u „novoj“ istoriji Stare planine.
     Staze su odlično pripremljene, momci iz Skijališta se mnogo trude i radi se po celu noć i dan. Mišljenja sam da ove godine ima i najviše skijaša do sada, mada su domaćini dosta nespremni za njihovo prihvatanje – smeštajni kapaciteti očigledno nedostaju. Isto se odnosi i na parking prostor, ali se nadam da će se na leto nešto po ovim pitanjima popraviti. Sve ovo je uslov i za trasiranje i sređivanje novih staza, jer bez smeštajnih kapaciteta nije realno očekivati proširenje skijališta...
     Za prošli vikend smo imali dva potpuno različita dana... U subotu je bilo hladno, sa snegom, a i magla je kvarila svako uživanje u skijanju. Bili su momci iz Slovnije i radili su promociju ski opreme za sledeću godinu. Ko je hteo mogao je potpuno besplatno da testira nove „Elanove“ skije za sve discipline. Mnogi su ovo iskoristili (i ja među njima) i prve reakcije su vrlo pozitivne. Održana je i trka u veleslalomu za Kup Srbije, ali su ovog puta pored domaćina i ski klubova iz Niša i Pirota, u konkurenciji bili i skijaši iz BSK-a. U nedelju je bilo sunčano vreme, temperatura u „minusu“ od nekoliko stepeni, bez daška vetra i magle. Može se reći da je bio „dan sezone“ . Staza perfektna, tvrda, vreme idealno, ali malčice gužva. Sve iz razloga što je staza „Sunčana dolina“ bila zatvorena zbog održavanja slalom trke za Kup Srbije.
     Predstojećeg vikenda nas očekuju nova takmičenja na planini. Ove godine se kod nas održava državno prvenstvo u svim disciplinama, tako da se najezda skijaša očekuje već od petka. Takmičenje počinje za vikend i trajaće cele sledeće nedelje. Biće trka od cicibana do seniorske konkurencije, što svakako vredi videti. Snega ima dovoljno, pada i u trenutku dok ovo pišem i nadam se da ćemo na pravi način završiti jednu uspešnu sezonu.
     Mića Zlatni - mailom


07.03.2010.  Snega do mile volje, a dan, dan za nezaborav

     Snega do mile volje, a dan, dan za nezaborav. Suncano, bez dashka vetra, bez ijednog i najmanjeg oblacica, ma kao u raju. Temperatuta u blagom minusu, staze perfektne.
     Na Suncanoj bilo takmicenje, cela staza se vozila, nisam video al mislim da su 12-13 god. klinci. Pohvala za organizaciju, bas je dobro izgledalo. Stazu pustili oko 12 i bila odlicna. Sve u svemu ko moze sutra neka pali. Steta sto ja ne mogu, al u sredu ako bog da. I da, krema za suncanje je bila obavezna ski oprema danas.

     wicked - na Forumu


02.03.2010.  Na Babinom zubu idealni uslovi za skijanje
    U nedelju, 28. februara 2010. na Babinom zubu idealni uslovi za skijanje. Predhodne noći je pao sneg, staze odlično spremljene...
Održan je i Kup Jugoistočne Srbije. Evo par fotografija pa procenite sami.

    Pozdrav,
    Slavisa   
   
www.vila-babinzub.rs


 

 


27.02.2010.  Ima snega al je mokar
     ko se nije naskijao do sad, sad baš i neće.....sve se topi... :( celog dana je temperatura bila u plusu.....jeste bilo sunčano, bez magle, al..... još malo pa skijanje u kupaćem kostimu......ima snega al je mokar.....ima dosta leda i dosta hupsera..... mislim da sam sve reko.
     SRB_PI - na Forumu


21.02.2010.  Dobri uslovi za Skijanje

     Subota i noc na nedelju je padala kisa tako da se istopio sav sneg izuzev staze, koja se pretvorila u ogromnu santu bez snega. Na sve to dodaj maglu, sneg i umobolan vetar. Na stazi u 14h ja i jos 10 ludaka ...Bice ok sledeci vikend...
     wicked - na Forumu


17.02.2010.  Dobri uslovi za Skijanje
    
13.02. palo preko 30cm snega.....bilo paudera svuda redom.....
     14.02. +5 staza počela da se topi.....al se vozio Konjarnik 2....
     15.02. preko noći i u ranim jutarnjim časovima palo oko 10 cm snega..... uživanje u snegu je pokvarila gusta magla...vidljivost je bila smanjena na nekih 30m....na Sunčanoj dolini verovatno i manja od 30m.....to je bio kraj mog vikenda....za utorak i na dalje nem pojma.... živi bili, videli se za vikend
    
SRB_PI - na Forumu
     16.02. staza je bila idealna! Dobro utabana, temperatura je bila nešto malo u plusu, ali nije uticalo na topljenje snega. U nekoliko intervala, bilo je čak i sunčano. Skijaša nije bilo mnogo.
    
Vasilij - na Forumu


11.02.2010.  Odlicni uslovi za Skijanje na Ski centru Babin zub na Staroj planini
    
Na Ski centru Babin zub na Staroj planini svi smeštajni kapaciteti su popunjeni. Na stazama "Konjarnik", "Sunčana dolina" i "Markova livada" ima od 35 do 50 cm utabanog snega, dok se debljina snežnog pokrivača van staza kreće od 45 do 85 centimetara. Put do turističkog centra na Babinom Zubu je prohodan, a svi vikendi do polovine marta su rasprodati.
     Da podsetimo cene celodnevnog ski pasa za odrasle su 800, a za decu 550 dinara. Dvodnevni ski pas za odrasle staje 1350, za decu 1000 dinara, dok za sedmodnevno skijanje na “krovu Srbije” treba izdvojiti 4150 odnosno 2650 dinara.
    
vlada019 - na Forumu


26.01.2010.  ... tek je protekli vikend bilo ono pravo
    Posle mesec dana pauze, javljam se opet sa najnovijim vestima sa Stare planine.
     U ovom periodu boravio sam dva vikenda i dva radna dana na planini, ali je tek protekli vikend bilo ono pravo. Od početka januara, tek je sredinom prošle nedelje napadao prirodni sneg i stvorio mogućnost da se, u kombinaciji sa pravljenim „veštačkim“, staze dobro pripreme za željne skijaše i ostale ljubitelje zime i zimskih sportova. Dok je tokom celog januara povremeno radila samo staza „Sunčana dolina“, u petak za vikend je na korišćenje puštena i staza „Konjarnik“. Ovo iz razloga što su temperature tokom većeg dela januara bile iznad nule i nisu dozvoljavale da se „proizvodi“ veštački sneg, ali je najnovije drastično zahlađenje pogodovalo osposobljavanju za korišćenje i ove duže i bolje staze.
     Gostiju je bilo kao nikada do sada iz Niša, Pirota, Bora, Zaječara, Negotina, Prokuplja, Beograda, Knjaževca... Vreme sunčano, ali hladno (-11ºC) , a dobro pripremljene staze su izdržale skijaše do kraja dana. Pozitivna promena je i otvaranje kafića-bifea na samom obodu staze „Konjarnik“ do koga se bukvalno može doći na skijama, dok je jedini problem tokom vikenda predstavljao parking prostor koji je suviše mali i skučen da bi primio više od 50-tak vozila.
     U nedelju je na stazi „Sunčana dolina“ održan i Kup Jugoistočne Srbije za pahuljice, mlađe i starije cicibane, kao i mlađe pionire. Bili su prisutni svi ski-klubovi sa ovih prostora: Ski klub Niš iz Niša, Ski klub Midžor iz Pirota, kao i domaćin Ski klub Midžor iz Knjaževca. Takmičenje je proteklo u najboljem redu, izbacilo je nekoliko novih mladih talenata, dok su oni već afirmisani imali priliku da provere svoju spremnost i kondiciju na početku nove takmičarske sezone. Ono što je karakteristično je da je bilo dosta odustajanja usled brze, teške i ledene staze, ali težih povreda naših najmlađih nije bilo.
     Sve napisano dočaravam sa par snimaka koje sam napravio u nedelju, 24.01.2010. godine.


     
Mića Zlatni - mailom

 

 


08.01.2010.  ... ali su staze cesto lose pripremljene
    Dobra vest je to sto su najzad otvorili onaj bife na stazi. Da covek ne mora da pesaci do planinarskog da bi se zagrejao uz casu,(casicu) solju neceg.
    Odradili su topove kao sto su obecali, ali meni i dalje nije jasno zasto put nije sredjen.
    Moram da priznam da se moja ekipa i ja uveliko razmisljamo da se preorijentisemo samo na Kop. Kilometraza nam je skoro ista (iz Nisha), cak postoji i svakodnevni prevoz busom (jer mi je muka da vozim vise), veci izbor staza, ako se nesto pokvari, uredno se predje na drugu stazu.
    Da me ne shvate pogresno BZ jeste prelep, bas zato sto je divljina i jos uvek neiskvaren ga volimo. Ali su staze cesto lose pripremljene, zicare se kvare ili ne rade jer ima malo skijasa. Ako se to uskoro ne promeni, izgubice i ovo malo skijasa/bordera koji ga posecuju

    zlox
, na Forumu


05.01.2010.  Na Konjarniku počeo je sa radom i Ski bife
    Danas  na Staroj planini sneg neprestano pada. Radi sidro i dečiji park a od sutra, kako kažu ljudi iz Skijališta, radiće i četvorosed.
    Topovi su ove godine prvi put u funkciji tako da se narednih dana ne očekuju veći problemi na stazama.
    Na Konjarniku, odmah kod polazne stanice četvoroseda počeo je sa radom i Ski bife tako da ljudi mogu i da se ogreju i naprave pauzu uz dobru čašicu...
    Pozdrav,
    Slavisa   
   
www.vila-babinzub.rs


24.12.2009.  Staze pripremljene bolje nego bilo koje godine do sada 
     Da vam pravim zazubice evo vam neka fotka sa jucerasnjeg skijanja.
     Mislio sam s obzirom na temperaturu da od skijanja nema ništa ali sam se malo z. Staza držala do 12 i to odlično a nakon toga je malo popustila mada da je takva bila i od ranog jutra ne bi bilo zamerke. Nažalost četvorosed ponovo spor. :'(
     Sunčanu dolinu nismo ni skijali jer je raskopana.Evo nekih fotki pa procenite sami:
     
Buda, na Forumu


  23.12.2009.


21.12.2009.  Staze pripremljene bolje nego bilo koje godine do sada 
     Posle duže letnje pauze ponovo se javljam sa najnovijim vestima sa Stare planine. Za vikend je bilo otvaranje sezone na ovom skijalištu, koje nisam propustio kao niti jedne godine do sada, pa prenosim najsvežije utiske sa otvaranja.
     Prvi je utisak da su staze pripremljene bolje nego bilo koje godine do sada. Odrađeni su teški erozivni radovi i voda koja je često pravila probleme na stazi je u potpunosti kanalisana u veštačko jezero podno skijališta. Iz ovog jezera vodom se snabdeva sistem za veštačko osnežavanje koji je montiran tokom leta. Topovi za pravljenje veštačkog snega su u funkciji i aktivno pomažu u pravljenju snežnog pokrivača koji ove godine ne bi trebao da predstavlja problem. Takođe se dosta radilo i na sređivanju samih staza, tako da je gotovo nemoguće naići na veštačku mrežu ili kamenje koji su prethodnih sezona predstavljali veliki problem skijašima i borderima.
     I na samom prilazu planini se dosta radilo tokom leta tako da je put značajno proširen na mestima gde je za to bilo najviše potrebe. Jedna veća deonica puta od sela Crni Vrh do samog skijališta je presvučena novim asfaltom tako da je putovanje značajno prijatnije. Deonica Balta Berilovac – Janjski most, u dužini od 4 km, je jedina ostala bez novog asfalta iz razloga što se na ovom potezu još uvek miniraju litice i proširuje put, zbog čega je samo asfaltiranje još uvek nemoguće.
     Na samom otvaranju nije bilo neke veće gužve mada snega ima više nego bilo koje prethodne godine u ovo vreme. Na ovo je, verovatno, uticalo i to što je u subotu bila i slava Sveti Nikola, koju u ovim krajevima Srbije mnogi vernici slave, pa su neki ljubitelji skijanja svoju posetu odložili za neki od narednih vikenda. Radila je samo staza Konjkarnik, dok je Sunčana dolina bila privremeno zatvorena jer u gornjim delovima staze nije bilo dovoljno snega za bezbeno spuštanje svih vrsta skijaša. Mada je bilo sunčano, duvao je snažan vetar koji je ogolio vrh ove staze.
     U noći između subote i nedelje padao je jak sneg koji je skoro potpuno blokirao prilaz planini. Palo je novih 40-tak santimetara snega koji je na stazama utaban u toku noći, a sa puta uklonjen u nedelju prepodne. U nedelju je bilo više ljubitelja skijanja, staze su bile perfektne i svako ko je bio uživao je. Stvoreni su dobri preduslovi za dugu i uspešnu sezonu. Cena ski-pasa je ostala na istom nivou kao i prošle godine, što je veliki plus za sve odgovorne iz JP Skijališta Srbije.
     Trenutno se na planini održava Međunarodni ski kamp za cicibane (7-10 godina) u organizaciji FIS-a, Skijaškog Saveza Srbije i Ski kluba „Midžor“ Knjaževac. U smeštajnim kapacitetima je 40-tak deteta iz Rumunije, Crne Gore, Bosne i cele Srbije, a u februaru mesecu se očekuje i dolazak cicibana iz Švajcarske, Italije, Jermenije i sa Kipra.
     Sve gore napisano dočaravam sa par snimaka koje sam napravio u subotu, u ranim jutarnjim satima. Sve pozdravljam i nadam se skorom viđenju i druženju na ovoj planinskoj lepotici...

     
Mića Zlatni - mailom

 


18.12.2009.  Babin zub krenuo sa radom  
    
Dugo najavljivan i odlagan pocetak turisticke sezone za Babinom zubu na Staroj planini, zbog losih vremenskih uslova konacno je poceo sa radom.
     Visina snežnog pokrivača na Staroj planini je 38 centimetara, a prema najavama iz JP ’’Skijališta Srbije’’, skijaška sezona počeće ovog vikenda. Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju su: staza ’’Konjarnik’’, dužine 1155 metara, sa četvorosednom žičarom, staza ’’Sunčana dolina’’, duga 637 metara i staza ’’Markova livada’’ sa baby ski liftom.
     
vlada019, na Forumu


16.12.2009.  Skijаlištа spremnа zа skijаše    Izvor: Skijališta Srbije
     U ski centrimа u Srbiji obаvljene su sve neophodne pripreme zа kvаlitetno i bezbedno skijаnje. Skijаlištа spremno dočekuju đаke čiji rаspust će, kаko je nаjаvljeno, zаpočeti 18. decembrа, аli i ostаle skijаše kojimа je ovo ideаlnа prilikа dа iskoriste niže cene u predsezoni.
     Od predstojeceg vikendа, skijаši će imаti priliku dа uživаju i u ski centru Stаrа plаninа. I u ovom ski centru postаvljen je sistem zа veštаčko osnežаvаnje koji će omogućiti bolje skijаnje, kаo i produžetаk ski sezone ukoliko prirodnog snegа ne bude dovoljno.

      www.skis.rs/?strana=vesti-view&vest_id=37 


12.12.2009.  Stara planina - Danas su topovi radili ceo dan, ipak...

     Danas su topovi radili ceo dan. Ipak, preporucujem svima da se strpe par dana, smatram da je bolje tako nego da dodje do nervoze ako sutra staze ne budu pustene u rad, ili ako budu u losem stanju. Dakle, ja ne znam da li ce staze biti sutra pustene u rad, ljudi iz hotela misle da nece, ne znam sta planiraju ljudi iz skijalista, mozda ih probno puste, ali ipak savetujem da se sutrasnji dan preskoci.
     Medjutim, za par dana mislim da ce staze raditi i da ce biti u dobrom stanju, cini mi se da postoje svi uslovi.
---------------------
     Danas sam se cuo sa drugom koji radi na skijalistu i reko je da sutra nema nista od skijanja.


09.08.2009.  Stara planina - Popravka četvoroseda Konjarnik

     Problem sa četvorosedom na Staroj planini je u tome što je na njemu, zbog nestručnosti radnika na žičari, izgoreo motor ili neki njegov deo. Nov deo je kupljen i trenutno se nalazi na Gobelji, na Kopaoniku. Ovih dana biće prebačen na Staru planinu. Šteta iznosi 6500€.

     kop, na Forumu


06.07.2009.  Stara planina - Pripreme za novu sezonu u toku

     Boravio sam na planini prošlog vikenda, ali sam sačekao da utisci „odleže“ i da onda napišem jedan duži raport šta se to radi i na koji način se sprema predstojeća sezona, za koju mislim da će biti bolja od svih predhodnih u „novijoj“ istoriji – od izgradnje staza i žičara.
     Ove godine se na vreme (!?) počelo sa godišnjim održavanjem staza, tj. sa čišćenjem i popravkom anti-erozivnih kanala i pregrada. Užurbano se radi staza „Konjarnik 2“ koja od početka izgradnje centra još uvek nije bila u upotrebi. Dosta se radi i na popravci i polaganju bio-razgradive mreže, kao i zasejavanju trave na pojedinim delovima staze gde nije dovoljno nikla. Iskreno se nadam da ćemo od predstojeće sezone moći da kažemo da su stene i sitno kamenje (koje nas više puta u toku godine tera u ski-servise) prošlost...
     Svakako najznačajnija aktivnost je rad na sistemu za veštačko osnežavanje koji se odvija u više pravaca:
1. Veštačko jezero je ispušteno i trenutno se radi na čišćenju i sređivanju samog depoa za vodu;
2. Radi ce na izgradnji postrojenja – pumpne stanice;
3. Uveliko se radi na polaganju instalacija i cevi za veštačko osnežavanje u iskopanim kanalima. Veštačkim osnežavanjem biće obuhvaćene obe do sada napravljene staze („Sunčana dolina“ i „Konjarnik 1“), a ceo sistem će se sastojati od 21 hidranta za priključak 8 mobilnih topova TECHNOALPIN M12.
     Kroz iskopane kanale polaže se i naponski kabl za osvetljenje koji će nam, nadam se, u skorije vreme omogućiti i noćno skijanje. Takođe, istim kanalom, položen je i jedan optički kabl koji će omogućiti automatsko merenje vremena u toku ski takmičenja, kao i slanje podataka sa novoizgrađene automatske meterološke stanice. Ova stanica je već postavljena i meri sve podatke o vremenu na planini: temperaturu, vazdušni pritisak, količinu padavina, relativnu vlažnost vazduha, pravac i jačinu vetra, visinu snežnog pokrivača, trajanje sunčevog zračenja i slično...
     Od danas su na planini otpočeli i javni radovi kojima će se srediti prilaz planini i sam put, koji je zadnjih godina veliki problem zbog frekventnosti i opterećenosti uopšte. Opširnije o ovim radovima, kao i aktivnostima na pripremama za sledeću sezonu ski kluba „Midžor“ Knjaževac, pisaću uskoro.
     U prilogu ovog raporta, dostavljam i najsvežije slike sa planine kako bi i vizuelno dočarao dešavanja. Sve slike, ili neku po izboru, možeš da „zakačiš“ na sajt. Na slikama nema snega, ali mislim da će pravim ljubiteljima skijanja i one biti zanimljive u ovim toplim mesecima dok maštaju o zimi i snegu.
     Pozdrav iz Knjaževca,
     Mića Zlatni

Hvala Mići na dobrim vestma i odlicnim fotografijama
Ove i ostale fotofrafije u većoj rezoluciji na Galeriji sajta...


Staza Sunčana dolina


Niz stazu Konjarnik


Materijal za instalaciju sistema za veštačko osnežabanjeObe staze duž žičare Konjarnik


Zoki, lergenda skijanja na Staroj planini....

Ostale fotografije na Galeriji sajta....


Sezona 2008 / 2009.


28.03.2009.  Stara planina - staza malo omeksala ali nije progledala

     Danas na Zubu przenje(5-6 stepena u plusu), snega na stazi dovoljno - staza malo omeksala ali nije progledala.

     zelja, na Forumu


27.03.2009.  Stara planina - Ne radi vise od 50% skijalista a cena ski pasa naravno ista.

ALOOOOO SRBIIIII

Pozdrav
Edi

     ekozelj, na Forumu


26.03.2009.  Stara planina - Najverovatnije da nece ni da proradi do kraja ove sezone
    
Cetvorosed i dalje ne radi, a najverovatnije da nece ni da proradi do kraja ove sezone. Riknuo elektromotor. Radi sidro i decja staza. A skijanje i vreme danas jos bolje nego 15.03.2009. (ko je tad bio zna kako je bilo). Nas tridesetak na stazi a staza nikad bolja
     zelja, na Forumu


 


26.03.2009.  Stara planina - Mala je sansa da cetvorosed na Konjarniku bude popravljen za vikend.
     Mala je sansa da cetvorosed na Konjarniku bude popravljen za vikend. Za sada razni majstori ne uspevaju da otkriju u cemu je kvar. Zato moj savet svima da ne razmisljaju o skijanju ovog vikenda na B. zubu, osim ako nisu zadovoljni samo gornjom stazom na kojoj je sidro. Steta, jer staze su odlicno utabane, a snega van staze ima oko 130 cm.

     Sasha, na Forumu


24.03.2009.  Stara planina - Evo 4 dana eksperti ne mogu da oslobode pogonsku kocnicu na četvorosedu. Sta sad?

       Naime, ono sto se na B. Zubu desava sa liftovima, stazom i jos nekim bitnim stvarima zadnjih dana, po meni zavredjuje komentar, a Vi prosudite sami.

     1. STAZE
Najbolje skijanje na BZubu svih vremena je, slozicete se, bilo pre desetak dana, u vreme odrzavanje drzavnog prvenstva u skijanju. Staze idealne, ne popustaju pod naletima skijasa, nema hupstera, cak su u odnosu na raniji period i primetno prosirene. Zasto? Kazu, dosli majstori sa Kopaonika. - Licno sam ih video vise puta u toku dana na stazi - otklizavaju polako i proveravaju tvrdocu staze, debljinu snega na stazi, beleze,.. Da bi znali gde sta i kako da rade u toku noci. Rezultat svega je da Konjarnik nije "progledao" u gornjem delu ni posle svih takmicarskih treninga, i voznje na kapijama; takodje se ona voda u donjem delu staze na volseban nacin smanjila a staza prosirila ?!?!
Pa dokle ce neko drugi uvek da zna bolje? Pa zar nisu nasi majstori isli na obuku? Jesu, ali u praksi treba i sprovoditi to sto se nauci na obuci. Ali onda nema sedenja u Pl. Domu (malo "grejana", malo zezanje,..., malo filozofiranje; cas je previse hladan sneg, cas previse duva vetar,.....).

     2.ZICE I CENE
Elem, posle tog najboljeg skijanja mi resismo da dodjemo opet. Ali u medjuvremenu je jos u sredu pukao dalekovod od Svrljiga ka Kalni, uzrokovao kratak gubitak napona, i evo 4 dana eksperti ne mogu da oslobode pogonsku kocnicu na četvorosedu. Sta sad? Da izbacimo svu elektroniku iz četvoroseda, illi da nadjemo nekog strucnog i pismenog ko ce umeti da resetuje softver, ili zameni pregoreo modul, PLC, ili vec sta ima u komandom ormanu. Koji je uopste bio kriterijum za zaposljavanje radnika na odrzavanju zicare? Elektrotehnika i automatika se vec godinama ne rade cekicima, problampom i motorcanglama. Znamo da su "Skijalista" fantomsko preduzece, ali cak i kad se prave takva preduzeca, pored rodjaka, kumova i partijskih drugova i poslušnika MORATE DA ZAPOSLITE I PONEKO STRUCNO LICE SA VOLJOM ZA RAD - da bi to koliko toliko funkcionisalo.
Epilog cele ove price je da smo u petak platili celodnevnu kartu u punom iznosu, a vozili se samo na sidru; ali sa kvarovima i zatvaranjem staze u trajanju od tri sata zbog nekog decijeg kupa - NIKO NIJE NI POMENUO MOGUCNOST DA TA KARTA MOZDA TREBA DA KOSTA 50%.
Jos lepse smo prosli u subotu: Posto obecanja da ce Konjarnik sigurno proraditi nisu ispunjena, krenuli smo kolima ka Pl. Domu i na jedvite jade stigli (velika mecava, nanosi, guzva; ali to je prica za drugu temu - o najvecoj mogucoj gluposti koja sledi, a to je izgradnja kompleksa Jabucko Ravniste ) Svi smo uzeli celodnevnu kartu, spustili se po dva puta i onda je i sidro zatvoreno, kazu zbog vetra. Love nazad nema, na skipasovima vec odavno nema na poledjini prava skijasa, a za razliku od Kopa, ili drugih, gde, kad dve staze ne rade, Vama ipak ostoje onih drugih dvadesetak na raspolaganju, ovde nam je ostalo samo da se spakujemo i vratimo kuci. OD POKUSAJA DA NAM VRATE PARE ZA KARTE NARAVNO NIJE BILO NISTA - KAZU POLITIKA SKIJALISTA SRBIJE!

      3. MEDIJSKA POKRIVENOST
Na drzavnim i drugim "PRESTONICKIM" TV stanicam slusamo samo o KOPu i Zlatiboru (koji je uzgred ukupno ove godine imao 2,5 dana sa snegom). Pa dobro, to je visa sila; ili neciji visi interesi. A da li je tesko i preskupo da se o trosku Doma. Hotela, Skijalista dovedu gore TV5, Belami, RTZajecar,... to su Televizije koje se vide u pola Srbije. Jedan rucak, dogovor, promocija, Dnevo azurni podaci o vremenu, snegu, stanju puta, zicarama,... na jutarnjim i blic vestima ovih TV stanica - garantujem bar duplo vecu posecenost. A da ne pricamo o dugorocnim efektima.

E sad, ne znam ja ko vodi poslovnu politiku, ali ovako se sigurno ne pravi ski centar. A jednu negativnu reklamu ni deset afirmativnih ne moze da anulira. Od mene toliko. Sve ovo sam napisao kao neko kome je stalo da ova prica sa B.Zubom uspe - ja sam tamo isao jos nekad kad je kod cika Jove domara u Pl. Domu gorela bubnjara od plehanog bureta u sobi gde je sada kafić, koju smo sami lozili, a stizali smo pesice od Crnog Vrha sa skijama, vrecama za spavanje i hranom za vise dana na ledjima.
Znaci, volim planinu; ali VALJDA JE PROSLO VREME ENTUZIJAZMA - AJDE MALO DA PROBAMO DA BUDEMO PROFESIONALCI!
     neske, na Forumu


24.03.2009.  Stara planina
     Cetvorosed i dalje ne radi. Trebalo bi da stignu Austrijanci da ga poprave

     zelja, na Forumu


23.03.2009.  Stara planina - Ljudi koji rade na informacijama vrlo ljubazni i korektni

      
Prvi put smo otisli na Babin zub pre mesec dana i od tada idemo svakog vikenda. Mislim da poslednji komentar nije na mestu, zato sto su ljudi koji rade na informacijama vrlo ljubazni i korektni a i informacije na netu se azuriraju takoreci svakodnevno. Mi zovemo pre svakog polaska i uvek dobijemo realne i tacne informacije o vremenu, stanju staza i zicara. Dan posle kvara cetvoroseda, u subotu 21.03.09. zvali smo nesto pre 7 sati ujutru i dobili smo informaciju da zicara nije popravljena i da ne znaju da li ce biti popravljena u toku dana. Iako ima samo dve staze neracunajuci Markovu livadu (koja je vrlo korisna za pocetnike), sasvim su ok za skijanje. Bilo bi veoma lepo kada bi ih svakog dana sredjivali kao sto su bile sredjene kada se odzavalo takmicenje za pionire i cicibane.
     Infrastrukutura je na niskom nivou! Bukvalno nemas gde da kupis vodu, sok, sendvic..... nema kafica, nemas gde da popijes kafu (osim u planinarskom domu, koji nije pored staza i nije nesto sredjen). Hrana u Planinarskom domu je solidna i nije preterano skupa, ali su netolerantni prema ljudima koji poste. Licno meni nisu hteli da skuvaju obican krompir ioako su sluzili pomfrit i pire uz glavna jela. Konobaru svaka cast ;-). Sobe u novom delu su pristojne i nista vise od toga.
     Sto se tice puta redovno se cisti ali bolje da ga ne ciste zato sto je tada put ravan i nema rupa ;-) Sala na stranu, zimska oprema iako je obavezna do sada je nismo koristili. Dve krace deonice puta su u losijem stanju.
     Pozdrav, Leskovcani

     Marjan P.
mail porukom


21.03.2009.  Stara planina - Ne rade zicare

      
Danas na BZ radi samo bebi lift. Cetvorosed pokvaren (ne radi vec treci dan), a sidro navodno ne moze da radi zbog vetra.
     A na sajtu JP Skijalista Srbije lepo pise da su sve zicare u funkciji. Prosto je neverovatno sta se desava na BZ, kakva neodgovornost i bezobrazluk! Telefoni za informisanje na BZ zvone bez odgovora.
     Bilo je zalosno videti koliko ljudi se besno vratilo sa prelepe planine. Da li ce iko ikada odgovarati za ovakvo rasipanje naseg novca!
     mp_pi, na Forumu


19.03.2009.  Stara planina - Održana trka EuroBalkan kupa
     Jedan sam od organizatora kao clan ski kluba "Nis" i visegodisnji sudija ski saveza. Pa sam danas i sudio trku. Dakle,
     Trka je danas odrzana!!! U pitanju je Slalom, 2 voznje. Snega je bilo i previse, i konstantno je padao, tako da smo imali muku da ispeglamo stazu (Suncana dolina, sidro). Vetar je duvao ali daleko manje nego juce pa smo se ipak odlucili za organizovanje trke. Za drugu voznju magla se malo rascistila pa je cak i provirivalo sunce.
     Samo takmicenje je proteklo u najboljem redu, pa je skoro svih 31 takmicara zavrsilo obe voznje. Bilo je 23 decaka i samo 8 devojcica.
Gosti iz Bugarske i Makedonije su bili krajnje interesantni i druzeljubivi... Cekam zvanicni bilten takmicenja kako bih izbacio apsolutno precizne podatke.
      Ono sto mogu da ti kazem vezano za stazu je da su deca vozila gotovo kompletnu duzinu staze Sun. dolina, znaci nekih 30m od zavrsetka sidra do samog dna/pocetka zice. Staza je bila postavljena relativno ne-zahtevno po takmicare (nije imala jakih zavoja) i bila je postavljena po desnoj strani (gledajuci odozgo, uz samo sidro, od kojeg je odvojena mrezom, naravno)
     Moja procena je da staza moze biti upotrebljena i za seniorska takmicenja, naravno iskljucivo u slalomu. (Relano, kod nas jos uvek nigde nije moguce izvuci ozbiljnu veleslalomsku stazu za na pr. FIS takmicenja)

     Nikola Milosavljevic, na Forumu


15.03.2009.  Stara planina - Staze fantastične, najbolje pripremljene do sada

     Kao što je i najavljeno od 13. do 15. marta održano je državno prvenstvo za cicibane i pionire u Alpskom skijanju na Staroj planini, na stazi Sunčana dolina.

     Staze fantastične, najbolje pripremljene do sada, dosta snega, vreme odlično, u nedelju vedro, sunčano, fantastično...
Put je po pravilu odlično očišćen, deo pre Janje (2 km) uvaljan, iz razgovora sa posetiocima shvatio sam da su ljudi oduševljeni.
     Evo i par fotografija.

    Slaviša,   mail porukom


Pobedničko postolje


PSD Zlatar, Nova Varoš


Sumčana dolina, takmičarska staza


Konjarnik


13.03.2009.  Stara planina - Odlicna varijanta za jednodnevno skijanje
Staza Konjarnik idealno pripremljena, tvrda, ravna, temp u blagom minusu.
Hupseri nula komada.
Guzva nula.
Vreme malo oblacno, malo suncano, malo gusca magla.
Put cist 99%.
Staza Suncana dolina drzavno prvenstvo.
Zahvalnost GSS-u velika. Najmladji clan ekipe (10g) je imao malu nezgudu posle lakseg pada glavom o sneg procurila je krv iz nosa. Dva clana GSS-a (izvinjavam se neznam im imena) odmah su se stvorila i ukazala pomoc na licu mesta i prevezle povredjenog do planinarskog doma.
I po ko zna koji put ovo je odlicna varijanta za jednodnevno skijanje. Polazak u 7:00 povratak u 17:30.
Sledi par slika
     pedja5 na Forumu


13.03.2009.  Stara planina - Državno prvenstvo za cicibane i pionire u Alpskom skijanju       Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
       
U ski centru na Staroj planini od 13. do 15. marta 2009. održava se otvoreno državno prvenstvo za najmlađe. Cicibani i pioniri takmičiće se u kategorijama slalom i veleslalom, a trke se održavaju na stazi Sunčana dolina.
      Organizator prvenstva je Skijaški savez Srbije uz tehničku podršku ski klubova Niš, Midžor i Rojal. Pored domaćih tamičara u prvenstvu učestvuju i ski klubovi iz Crne Gore. Prijavljeno je oko 140 takmičara.
      JP „Skijališta Srbije“ daje kompletnu podršku oko pripreme i organizacije ski staza.


04.03.2009.  Stara planina - Babin zub
        Bili smo u nedelju (01.03.2009) na Staroj planini na 1 dan. Napravljen je video zapis koji je podignut na sledeci link: http://opacic.blip.tv/#1847755

        Posto do sada nije bilo utiska u video formi o Staroj planini mislim da ce ovaj video klip ipak dati najpriblizniju sliku kako sve to tamo izgleda, za razliku od tekstualnog komentara i po koje fotografije. Naravno, video klip je uradjen amaterski pa ne zamerite na eventualnim greskama.

        Dule Opačić, e-mail-om04.03.2009.  Ski - raj na jugu

Ski-centar „Babin zub" na Staroj planini, najmlađi zimski turistički centar u Srbiji, sve je popularniji kod ljubitelja skijanja, snoubordinga i drugih zimskih sportova.

Kao i svaki ski-centar „u povoju", i „Babin zub" će, kad preleži „dečje bolesti", poput nedostatka smeštajnih kapaciteta, relativno loših puteva, nepostojanja različitih vidova zabave za goste koji duže borave, ali i činjenice da se ne mogu iznajmiti skije, postati ozbiljan zimski turistički centar i jedan od temeljnih stubova turističke ponude naše zemlje.

Investicije u najavi
Ako je verovati najavama iz vrha naše države, ski-centar na Staroj planini očekuju stotine miliona evra investicija i izgradnja kompleksa hotela, koji će moći da prime više od 20.000 turista. Za sada, jedino, nedostaju investitori.

Dok se to ne desi, ljubitelji zimskih sportova moraće da se zadovolje sa tri odlične ski-staze - Konjarnik, Sunčana padina i Markova livada, savremenom žičarom četvorosedom na stazi Konjarnik, kapaciteta 1.500 skijaša na sat, kao i ski-liftom „sidro" na stazi Sunčana dolina, koja može da primi 1.200 skijaša na sat.

Specijalno za najmlađe skijaše na stazi Markova livada ove godine napravljen je dečji ski-park sa pokretnom trakom dužine 70 metara, koja je idealna za sve mališane koji prvi put staju na skije. Osoblje na žičarama je veoma ljubazno, pa će čak i početnicima vožnja na žičari biti pravo zadovoljstvo.

Veštački sneg
Problem nedostatka snega, koji je naročito bio izražen tokom prošle, premijerne sezone, biće rešen do početka naredne zimske sezone, koju će „Babin zub" dočekati spremnije nego ikada, jer će početi da radi pogon za proizvodnju veštačkog snega, za šta je već nabavljena kompletna oprema, napravljena veštačka akumulacija i predstoji da se samo ta oprema montira.

Prema najavama iz JP „Skijališta Srbije", koje gazduje svim zimskim turističkim kapacitetima u našoj zemlji, početak rada „fabrike snega" omogućiće da naredna turistička sezona počne u novembru i traje sve do maja, bez prestanka, jer neće biti problema sa nedostatkom snega.


Jeftin smeštaj
Na Babinom zubu postoje svega dva veća smeštajna objekta. Reč je o istoimenom hotelu u vlasništvu EPS-a, koji raspolaže sa 67 kreveta, i Planinarskom domu, koji ima 78 kreveta. Reč je o skromnim kapacitetima, o čemu svedoči i podatak da su u hotelu „Babin zub" svi kapaciteti rezervisani sve do sredine marta. Zbog toga ovde ima najviše vikend turista. Cene smeštaja su veoma povoljne, pa tako u hotelu „Babin zub" pun pansion u dvokrevetnoj sobi košta 2.200 dinara, u trokrevetnoj 2.000, a u apartmanu 2.500. U Planinarskom domu cena prenoćišta se kreće od 710 do 1.180 dinara. Hrana za celodnevni boravak košta 650 dinara. Postoji i mogućnost privatnog smeštaja u selima podno Babinog zuba, na nekoliko kilometara od samog centra. Cene smeštaja su ovde još povoljnije i kreću se od 500 do 1.000 dinara za prenoćište, a u nekim kvalitetnijim objektima postoji mogućnost pripremanja hrane iz tradicionalne staroplaninske kuhinje, poput staroplaninske jagnjetine i drugih specijaliteta iz ovog kraja


Cene - Glavni adut
Jedan od najvećih aduta ovog turističkog centra svakako su izuzetno pristupačne cene. Tako na primer, čaj u hotelu „Babin zub" košta 20 dinara, kafa od 40 do 60, a sok 70 dinara. Cene roštilja su takođe veoma povoljne, pa tako porcija od deset ćevapa u Planinarskom domu košta svega 240 dinara, pileći batak je u „Babinom zubu" 300, porcija kobasica 350, a dimljena vešalica 650 dinara. Veoma su povoljne i cene ski-pasova. Poludnevni košta 400, celodnevni 700, dok je najisplativija kupovina višednevnih ski-pasova. Trenutno na Babinom zubu snega ima. Debljina snežnog pokrivača kreće se od 70 do čak 140 santimetara, dok utabanog snega na stazama ima od 45 do 85 santimetara. Žičare i ski-liftovi rade svakodnevno od 9 do 16 sati.

Izvor: Press

 


    02.03.2009.  Stara planina - Babin zub
        Solidno skijanje juce 1.3.2009. s obzirom na temperaturu od 5 stepeni u plusu.
Staza jako dobro pripremljena i odlicna u 9 sati. Na zalost sunce i lepo vreme su ucinili da bude jako meka u toku dana.
     pedja5 na Forumu


        01.03.2009.  Stara planina - Babin zub
       U subotu(28.02.09.) magla, temp. ispod nule, oko-4. Konjarnik dosta dobar, Suncana dolina odlicna, mozda oko 100-tinak skijasa.
       Nedelja(01.03.09.) +8C, skijasa preko 300! Kraj skijanja na BZ ove godine???
       Inace put do BZ je i dalje ocajan.
       Definitivno nedostaje crveno/plava staza jer bi tabanje bilo mnogo lakse, a i manje hupsera.
Da li neko zna zasto je posecheno toliko mnogo shume sa desne strane cetvoroseda. Em je vizuelno ruzno, em ne sluzi nicemu?
     mp_pi na Forumu

Planirana je staza i sa te desne strane, oznacena kao staza 2, koja bi pri kraju trebalo da se spoji sa stazom 1. Medjutim, ne znam da li se jos uvek planira, jer je nema na novom master planu (master plan se moze videti na: http://www.suvaplanina.com/master_plan_babin_zub.htm )
     Sasha na Forumu


24.02.2009.  Stara planina - Babin zub
    Evo i par slika od nedelje 22.02.2009.
     ekozelj na Forumu


Konjarnik                                                                          Sunčana dolina


Sunčana dolina                                                Markova livada


Midžor


    24.02.2009.  Stara planina - Babin zub
    U nedelju 22.02. bilo je najbolje skijanje do sad. Snega metar i vise sasvim dovoljno i za voznju van staze. Doduse sneg je bio malo "tezi" tako da je bilo poprilicno tesko voziti po dubokom. Kada je smanjena vidljivost (gotovo celo prepodne vejao je sneg) znatno je otezano i pravim majstorima voziti van staze. Nisam nista rizikovao, vozio sam se po stazi jer je i sam Konjarnik za samo 2 sata postao "divlja staza". Bilo je lepo gledati sa cetvoroseda borderase kako pokusavaju da pronadju po neki panj na stazi desno od Konjarnika.
    Inace bilo je predivno skijati se posle 14 h na Suncanoj dolini jer je zapravo to i bila u poredjenju sa Konjarnikom koji je bio sav u magli i mraku.    Vidimo se za vikend.............
     bobborr na Forumu


     23.02.2009.  Stara planina - Babin zub  - ljudi su se uplašili od kijameta a dan je bio odličan
    Za vikend puno snega, u subotu jako malo skijaša, ljudi su se uplašili od kijameta a dan je bio odličan. U nedelju više ljudi, ali ništa strašno, magla u gornjem delu staze. Danas u ponedeljak fantastičan, sunčan dan bez padavina i vetra. Na stazi jako malo skijaša, nema gužve, svi liftovi rade, dosta snega, staza je lepo spremljena.
     Deonica puta 1.5 km pre Janje ima udarnih rupa, to je deo puta koji je spreman za asvaltiranje pa se verovatno zakasnilo. Inače put do Konjarnika je potpuno suv, bez snega, što se vidi i na fotografiji (bravo za putare).
     Iznajmljivanja ski opreme i dalje nema na planini.
     Vikendom ide redovna autobuska linija na relaciji Knjaževac - Konjarnik, u 8:00h iz Knjaževca i u 16:00h sa Konjarnika.
Cena karte u jednom pravcu je, recimo od Vile Babin zub do Konjarnika 80 din , od Knjaževca do Konjarnika povratna karta mislim da je 250 din ( treba proveriti).
     Pozdrav, Slaviša,   mailom

   


    22.02.2009.  Stara planina - Babin zub
     Put prohodan! Posle Balte Berilovac jedna jako losa deonica koja je i neasvaltirana. Najbolje krenuti terencem. Konjarnik nije bas najbolje pripremljen, ali snega ima stvarno dosta. Bez vetra, sa maglom u gornjoj polovini staze. Da su stazu bolje pripremili bilo bi odlicno skijanje
     mp_pi na Forumu

     Jeste. Deonica od Balta Berilovac pa do mosta na kome se skrece desno nije dobra. Izgleda da je pripremana za asfaltiranje, prosirena je, ali nije asfaltirana, pa su tu sada velike rupe. Ipak, posto smo ja i moje drustvo isli u cetvrtak po onom snegu bez problema, idem i danas.
Pretpostavljam da ce danas biti bolje utabana staze jer sinoc i ovog jutra su bili dobru vremenski uslovi za to.
     Sasha na Forumu
 


    21.02.2009.  Stara planina - Babin zub
    
Na Babinom zubu visina sneznog prekrivac a iznosi od 60 do 150 cm na pojedinim mestima (neutabanog).
Dok na skijaskim stazama od 50 do 90 cm. Vetar duva brzinom 16 m/s
     Na pocetku staze na konjarniku 80 cm neugazenog snega dok je ugazen sneg od 48 do 98 cm na pojediim delovima staze. Oba ratraka rade maltene 24 casa dnevno, zbog automastski programiranih zicara i vetrom koji duva 16 m/s juce nije radila zicara,
     Put je bio prohodan za terenska vozila dok za obicna vozila bez zimske opreme nije bio moguc pristup staroj planini ekipe danonocno rade na odrzavanju putnog pravca ka babinom zubu.

     Izvor: www.vg4.info

 

 


    18.02.2009.  Stara planina - Babin zub
    
Poštovani ljubitelji skijanja, danas (18.02.09) je skijanje na Staroj planini fantastično, ne može se rečima opisati.
Staze su idealno sređene, nema magle, nema vetra. Tridesetak ljudi na stazi a sneg lagano pada. Put je čist do četvoroseda i dovoljne su zimske gume.
KONAČNO DA I OVDE KRENE KAKO TREBA. LUDILOOO!!!!
     Slaviša.


    17.02.2009.  Na Babinom zubu
Jos par reci o skijanju na Babinom zubu u nedelju 15.2.
Po meni za sada idealno za skijanje za jedan dan, kome nije daleko naravno.

Dobre stvari:
1. Pocetak cetvoroseda na oko 1200m n/v. To je odlicno zbog prevoza jer na tolikoj n/v nema mnogo snega na putu. Moglo je da se izadje samo sa zimskim gumama bez lanaca. Snega na kolovozu samo na poslednja 3-4km. Put odlicno ociscen.
2. Ski pas jednodnevni 750din, deciji 500din. Dve zicare cetvorosed i sidro.
3. U EPS hotelu caj 20din, kafa 40din, porcija cevapa 240din. Samo treba doci do hotela koji je 10-15min od samih staza blago uzbrdo - nizbrdo. Ne bas zgodno za setnju na skijama, a narocito ne sa decom.
4. Jako dobro sredjene staze narocito ujutru.
5. Ljubazni SS-ovci (ljudi iz Skijalista Srbije). Da su se samo oni na terenu pitali "staza Konjarnik ne bi ni bila pustana sve do petka 13.2. zbog nedostatka snega, jer je nije bilo moguce srediti. Ali bilo je pritisaka "odozgo" da se ipak proba". Rezultat toga su i nezadovoljni skijasi u prethodnim postovima.

Lose stvari:
1. Put jednim delom jako los, ali bitno popravljen u odnosu na proslu, a narocito na pretproslu godinu. Ipak za 80km mnogo je 1 sat i 45 minuta
2. Nema gde da se sedne pored staze, nijedan kafic, restorancic ni wc.
3. Losa situacija za pocetnike koji dodju do cetvoroseda jer je staza prilicno zahtevna u gornjem delu.
Poredjenja radi nagib staza u procentima:
Konjarnik 29,35%
Gvozdac 31,90%
Gobelja greben 29,50%
S obzirom na prosecan nagib zakljucak je da je gornji deo staze jako strm, jer je u nastavku staza crvena, a pred kraj plava.

Opsti zakljucak je da je u nedelju bilo ubedljivo najvise automobila na parkingu ispred cetvoroseda od kad je poceo da radi. Ovo je ipak ohrabrujuce jer znaci da ima ko da skija samo treba malo poboljsati uslove. Neophodan je recimo sistem za vestacki sneg.

Da dodam i neku sliku.

pedja5 na Forumu

   


    17.02.2009.  ZIMOVANJE ZA SVAČIJI DŽEP - Na Babinom zubu na Staroj planini najviše je vikend turist


IZVOR:  http://www.pressonline.rs/admin/imag...=34722&thumb=1


Zimska idila u istočnoj Srbiji... Planira se da Stara planina premaši Kopaonik
Najmlađi i najperspektivniji ski-centar u Srbiji Babin zub na Staroj planini iz godine u godinu sve je posećeniji, pa je nedostatak smeštajnih kapaciteta ove sezone bio problem veći nego ikad. Cene su više nego povoljne, a najviše turista u ovaj zimski centar dolazi iz južne i jugoistočne Srbije.

http://www.pressonline.rs/admin/imag...=34725&thumb=1slika

Na Babinom zubu turistima je na raspolaganju vrlo malo ležajeva u samo dva veća smeštajna objekta, zbog čega je najviše takozvanih vikend turista. Reč je o hotelu B kategorije „Babin zub", koji je u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije" i ima 67 kreveta, i Planinarskom domu, koji raspolaže sa 78 kreveta. U ovim objektima cene hrane i pića su zaista bagatelne. Kapaciteti hotela „Babin zub" su popunjeni sve do 15. marta, što dovoljno govori o interesovanju za boravak na ovom delu Stare planine. U hotelu „Babin zub" pun pansion u dvokrevetnoj sobi košta 2.200 dinara, u trokrevetnoj 2.000, a u apartmanu 2.500. U Planinarskom domu cena prenoćišta se kreće od 710 do 1.180 dinara. Hrana za celodnevni boravak košta 650 dinara.

Tri ski-staze
Ovaj zimski centar raspolaže sa tri ski-staze.
- Staza „Konjarnik", duga oko 1.200 metara, spada u srednje teške staze. Nju prati žičara četvorosed. Staza „Sunčana dolina" dugačka je 700 metara i ima sidro, a treća staza je bebi-lift za najmlađe koji ima pokretnu traku - vrtešku. Posećenost je, za uslove koje imamo, dobra. Vikendom je posećenost odlična, a radnim danima manja, zbog toga što nema dovoljno smeštajnih kapaciteta, a postojeći hoteli su uglavnom popunjeni. Dolaze ljudi sa svih strana. Najviše ima skijaša iz Niša, Bora, Zaječara, Knjaževca, Pirota, a dolaze i iz Beograda i Vojvodine. Vikendom bude oko 500 skijaša. Organizuju se kampovi, mnogi ski-klubovi dolaze ovde na pripreme - kažu za Press u „Skijalištima Srbije".
http://www.pressonline.rs/admin/imag...=34723&thumb=1s2


Sve puno do 15. marta... Hotel „Babin zub" ima 67 kreveta
Nadica Nikolić iz Kladova je prvi put na Staroj planini.
- Staza sa četvorosedom na Babinom zubu je vrlo dobra. Cene ski-pasa su pristupačne, trodnevni košta 1.900 dinara, što zaista nije skupo. Planirali smo da idemo na Kopaonik, ali ćemo verovatno ubuduće dolaziti ovde, jer nam je blizu, a zaista je lepo - kaže Nadica.

Investicioni zamah
- Ove godine očekujemo veliki investicioni zamah na Staroj planini. Od Pirota se dovodi struja potrebna za dalji razvoj turističkog centra. Sa pirotske strane je probijena trasa puta od sela Mirkovci do Jabučkog ravništa, koja će se i ove godine raditi. Ove godine će se raditi na izgradnji kapaciteta za prečišćavanje otpadnih voda i vodosnabdevanju, a počeće da radi i sistem za veštačko osnežavanje. Napravljena je mala vodoakumulacija neophodna za proizvodnju veštačkog snega. Čim građevinska sezona bude dozvolila, počećemo postavljanje instalacija duž staze i topova za proizvodnju veštačkog snega. To znači da ćemo narednu zimsku sezonu dočekati mnogo ranije. Skijanje će biti moguće već u novembru, a skijaška sezona će se produžiti do aprila - najavio je državni sekretar u ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj Goran Petković prilikom nedavne posete Babinom zubu.

Uloženo 10 miliona evra
Ali nije baš sve za pohvalu.
- Put ne valja ništa, postoji jedna veoma loša deonica, a i sneg bi mogao češće da se čisti - kaže Dejan Nikolić iz Kladova.
Prema najavama iz Vlade Srbije, Stara planina će narednu skijašku sezonu dočekati spremnije nego ikad, jer će početi da radi fabrika za proizvodnju veštačkog snega, a narednih meseci biće potpisani i prvi ugovori sa investitorima o gradnji smeštajnih kapaciteta na Babinom zubu. Do sada je država u izgradnju staza, žičara, prilaznih puteva i drugih sadržaja uložila 10 miliona evra.
Trenutno na Babinom zubu ima dovoljno snega i debljina snežnog pokrivača kreće se od 30 do 70 centimetara. Radno vreme žičara i ski-liftova je od 9 do 16 sati. Osoblje „Skijališta Srbije", koje opslužuje žičare i ski-liftove, više je nego ljubazno. Posebnu pažnju posvećuju onima koji po prvi put koriste žičare, kao i mališanima koji nisu vični skijanju. Cene ski-pasova su veoma pristupačne i kreću se u rasponu od 400 dinara, koliko košta poludnevni, dok za dnevni ski-pas treba izdvojiti 700 dinara.
Za dolazak na Babin zub obavezna je zimska oprema na automobilima.
     A. ĆIRIĆ


    16.02.2009.  a tamo nas docekaju neutabane staze i nedovoljno ociscen parking    

     Da upitam dali je moguce da padne sneg najvise do sada ove godine, mi odemo na skijanje na staroj planini, a tamo nas docekaju neutabane staze i nedovoljno ociscen parking za kola pa je puno ljudi ostalo kod skretanja za konjarnik.
     Ako je sneg pao preko noci, a i jos uvek je padao zar ne treba ratrak da malo prodje stazom pre otvaranja zica, a ne da bude 10cm svezeg snega na stazi koji posle pola sata predje u ogroman broj kupseva od kojih prosecni skijasi imaju samo nevolje a moze doci i do povreda.
     Zoran iz Nisa

    15.02.2009.  Na Babinom zubu 50cm snega, i dalje pada...      

     Na Staroj planini sneg pada neprekidno već četiri dana. Sve žičare rade i staze su odlično pripremljene.
Put je prohodan, do četvoroseda na Konjarniku skoro čist, bez snega ( sve pohvale za putare).
     Za one koji nemaju opremu, iznajmite uz put, pošto na planini nema opreme za iznajmljivanje.
     Pozdrav, Slaviša.


    15.02.2009.  Na Babinom zubu 50cm snega, i dalje pada...      

    
Danas skijanje odlicno. Ima kamena i zemlje malo u gornjem dalu staze, ali podnosljivo.
     Jedino je lose bilo vreme, gusta magla i vetar.
     Posle 10h je na parkingu ispred Konjarnika velika guzva. Ali zato malo pre 9h nije bilo nikog.

     pedja5 na Forumu


    12.02.2009.  Na Babinom zubu 50cm snega, i dalje pada...      

     Obaveštavamo vas da je u toku noći i dana palo jos snega na Babinom zubu tako da je visina snežnog pokrivača oko 50 cm. Imamo informacije od skijališta da će od petka 13.02.2009.godine, raditi sve tri žice a putevi su prohodni.
     Turistička organizacija opštine Knjaževac


    10.02.2009.  Žičare šaraju Babin Zub             Izvor: Večernje novosti 09.02.2009. Tekst: V. Ćirić

      Ukoliko se, makar i delimično realizuje usvojeni Prostorni plan za Staru planinu, ovaj opusteli kraj već za koju godinu neće ličiti na sebe, a jugoistok Srbije oskudevaće u radnoj snazi. Dokumentom koji ima snagu zakona, obrađeno je stotinak kilometara u tri zone zaštite budućeg Parka prirode koji se proteže od Zaječara, Knjaževca, Kalne i Pirota, do Dimitrovgrada. Za realizaciju projekta po fazama, odnosno za izgradnju zimskih i letnjih turističkih centara i infrastrukture biće potrebno više od 550 miliona evra, a planina poznata po stočarstvu, postaće turistička meka.
      Ambiciozni planeri, pored ostalog, predvideli su izgradnju tridesak turističkih naselja i punktova. Turistički rizort, svojevrsni centar je na Jabučkom ravništu kod Babinog zuba. U zimskoj sezoni, na svojim alpskim skijalištima trebalo bi da primi više od 22.000 skijaša, o kojima bi brinulo 8.000 zaposlenih. Odavde do Toplog Dola i Mramora kod pirotskog sela Gostuša, bila bi 32 skijališta sa isto toliko žičara, ali i stazama za nordijske discipline. Turistički centri su još u Toplom Dolu, Mramoru, Dojkincima, Jelovici, na pirotskoj strani planine.
      Kao naselja planiraju se Konjarnik na Babinom zubu, Rakitska gora, Dojkinci, Vrelo, Jelovica, Rosmomač, Senokos i još nekoliko mesta, kao što su Gravaljosa, Mirica, Kozarnica, Topli Do, Gostuša. U prvoj zoni zaštite nije dozvoljena nikakva ljudska intervencija. Potplaninska turistička naselja se prema planu nalaze na Zavojskom jezeru, Rgoškoj banji, Dag banjici, Basarskom kamenu, dok su Kalna i Temska mešovita naselja. Turistička sela su Crni Vrh, Ćuštica, Balta Berilovac, Inovo u knjaževačkoj i još desetak sela u pirotskoj opštini, ali i Senkosu, Kamenici Donjem Krivodolu i Vlkoviji u dimitrovgradskoj opštini. Samo u tim selima, bi prema planerima u turizmu bilo zaposleno još najmanje 3.000 ljudi, koji bi brinuli o apartmanima i privatnom smeštaju turista. U svim mestima podrazumeva se kompletno nova saobraćajna, telekomunikaciona, elektro i vodovodna, kanalizaciona infrastuktura, koja sada praktično i ne postoji. Status zimskih i letnjih regionalnih turističkih gradova imaju Pirot i Knjaževac, a putevi su svrstani u tri kategorije.
      Prostorni plan Parka prirode Stara planina radili su timovi u kojima su, pored ostalih stručnjaci za uređenje prostora, zaštitu životne sredine, zaštitu kulturno-istorijskih spomenika, razvoj turizma, hidrolozi, privredno ekonomski razvoj, šumarstvo, lovstvo, zaštitu voda… Njegovu primenu aminovaće lokalne vlasti, koje su dužne da razrade detaljne urbanističke planove.

     GREŠKA U PLANU
     PLANOM je predviđeno i kopanje tunela od Vidliča do mosta u Pakleštici, dužine oko sedam kilometara, da bi se lakše i brže putovao od Pirota do ulivanja Visočice u Zavojsko jezero. Problem je što je pomenuti masiv u zaleđu, odnosno južnije od zamišljene trase, tako da ovaj poduhvat nikako ne bi mogao da se izvede.


REPORTAŽA: Skijanje pod Babinim zubom
     02.02.2009.
Još „neotkrivena“, Stara planina je svrstana u prioritet turističke ponude Srbije zahvaljujući potencijalu za razvoj i letnjeg i zimskog turizma. Ovaj drugi je, uprkos mogućnostima, tek u povoju . . .
    Kompletan tekst reportaže!

Tekst i snimci Dragan Bosnić
[objavljeno: 25/01/2009]
http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/Skijanje-pod-Babinim-zubom.lt.html Stara Planina - rekreativna trka   
   Izvor:
http://www.vg4.info/1/?p=228  
 
    31.01.2009.
Pod pokroviteljstvom Skijalista Srbije sutra se organizuje rekreativna trka zadovoljstva na Staroj planini
Pod pokroviteljstvom Skijalista Srbije i ski klubova Srbije sutra se organizuje rekreativna trka zadovoljstva na Staroj planinina na lokaciji Suncana Dolina. U trkama ucestvuju sve kategorije skijasa od cicibana do ostalih kategorija.
Organizovan je prevoz od strane Turisticke organizacije Knjazevca Autobus polazi ispred parkiralista Hotela u centru Knjazevca 7 casova dok se povratak ocekuje oko 16 casova.


Stara Planina - Danas napokon rade sve žicare na Staroj Planini
 
    31.01.2009.
Vikend smo proveli na Staroj planini i mogu da kazem da je bilo fantastično.
Snega ima u izobilju a i za noćas najavljuju padavine pa očekujem da ga bude za skijanje bar u narednih mesec dana, bez obzira na najavljeno otopljenje. Žičare rade punom parom, nema gužve, verovatno ljudi još uvek nisu informisani.
Ako krećete na Babin zub savet je da ponesete ski opremu pošto je slaba ponuda opreme za iznajmljivanje.
     Smeštaja ima u privatnom smeštaju (hotel je pun) a cene su, za to što dobijate jako niske (smešne).
Ski pas je takođe puno jeftiniji od ostalih centara.
     Put je, kao i do sada besprekorno očišćen, potpuno suv do četvoroseda a dalje do Babinog zuba jedva da ima ugaženog snega na kolovozu.
     Dakle KO VOLI NEK IZVOLI.
     Na kraljevici u Zaječaru nema snega za skijanje tako da žica, na žalost ne radi. Topovi čekaju verovatno zahlađenje, kako bi se sneg održao. Do tada, skijanje na Staroj planini.
     Pozdrav, Slaviša

 


     Investicioni projekti na Staroj planini
 
   
30.01.2009. Vršilac dužnosti generalnog direktora „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić, u okviru današnje posete ski centru Stara planina najavio je da će, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, ove godine biti završen drugi deo sistema za veštačko osnežavanje. Čim vremenski uslovi dozvole počeće postavljanje instalacija duž staze i topova za proizvodnju veštačkog snega i, kako je naglasio Skorić, to znači da ćemo narednu zimsku sezonu dočekati spremniji, sa tendencijom da skijanje počne već u novembru i da se sezona produži do aprila i maja.

Kada je reč o veštačkom osnežavanju, u decembru su završeni radovi na vodoakumulaciji Župska reka. Brana je visoka 12 metara, pregrađuje Župsku reku i pravi veštačku akumulaciju od deset metara kubnih vode čija namena je višestruka. U toku zimskog perioda namenjena je snabdevanju vodom sistema za proizvodnju veštačkog snega, a u toku leta služi za protivpožarnu zaštitu i sva voda koja bi se javila u slučaju većih padavina ovde može da se sakuplja.

Skorić je takođe istakao da su svi skijaši osigurani, a „Skijališta Srbije“ su za Zdravstveni centar u Knjaževcu obezbedila jedno novo sanitetsko vozilo sa kompletnom opremom kako bi se u slučaju potrebe pružila pomoć onima koji posećuju Staru planinu. O bezbednosti turista brinu i pripadnici Gorske službe spasavanja i Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, radi na razvoju celokupnog prostora na Staroj planini, a sada je pravo vreme i za privatne investitore koji imaju nameru da grade u ovom planinskom centru da se jave u naše ministarstvo ili preduzeće „Babin zub“ jer će biti dosta povoljnih uslova i podrške koju ćemo davati ovim investitorima“, rekao je državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja
Goran Petković.

Ove godine se, kako je objasnio, očekuju investicione aktivnosti na Staroj planini o kojima će brinuti i preduzeće „Babin zub“, a prvi ugovori o izgradnji najverovatnije će biti realizovani u prvom kvartalu 2009. godine. Petković je naglasio da će Ministarstvo ekonomije sa drugim državnim organima učiniti sve kako bi cela trasa puta od Kalne do Stare planine bila sređena i tako dolazak turista učinila lakšim, a deonice druma koje su u boljem stanju takve su upravo zahvaljujući angažovanju ovog ministarstva. On je takođe kazao da je sa pirotske strane prošle godine probijena trasa puta na kojoj će se raditi i ove godine.

„Radimo i na drugim infrastrukturnim sistemima, pa se od Pirota dovode dodatne količine struje neophodne za razvoj ovog turističkog centra“, rekao je Petković i dodao da će ove godine biti radova i na vodosnabdevanju i prečišćavanju otpadnih voda.

Petković je objasnio da se Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ brine o zimskoj ali i letnjoj infrastrukturi imajući u vidu da žičara leti na vrh planine može da vozi one koji žele da voze bickle, da pešače, posete restoran koji će biti igrađen ili pak uživaju u nekom od zabavnih sadržaja koji će biti izgrađeni.Stara Planina - Danas napokon rade sve žicare na Staroj Planini
 
    29.01.2009.
 
na Staroj Planini - Babin Zub palo je sneška belića oko 60 cm, staze su utabane i ovog vikenda očekujemo da će konačno da bude dobrog skijanja u ovom turističkom centru u razvoju.
     Skijališta Srbije sa partnerima organizuju regionalno takmičenje "Trku Zadovoljstva" za sve uzraste od cicibana do veterana, prijave u subotu na licu mesta, nagrade atraktivne.
Smeštaja u privatnim kućama u selu Crni Vrh, Balta Berilovac i Vrtovac ima kao i u starom delu Planinarskog doma.
     Želimo vam dobar provod.
     Turistička organizacija opštine Knjaževac
     Evo i malih amaterskih sličica
 

 

 


Stara Planina - Dobri izgledi za skijanje ovog vikenda
 
    24.12.2008.
 
Na Babinom zubu je juče i noćas padao sneg, tako da ga na stazi ima oko 40cm. Staze se danas tabaju i pripremaju za skijanje tako da ovih dana očekujemo puštanje žičara. Ski pas je besplatan do 31/12/08, pa ko voli.....
    Slavisa - vila Babin zub

Stara Planina - Ceka se sneg
   
22.12.2008.  
Bili smo danas do cetvoroseda na Babinom zubu, snega, cini mi se jos uvek nema dovoljno za neko ozbiljnije skijanje a i zica ne radi.
     Prilicno je hladno tako da je idealno za topove, cuo sam da ih planiraju tek za iducu godinu. Jezero je napunjeno i ceka topove.
 
     Slavisa - vila Babin zub


Stara Planina - Nove cene usluga u Planinarskom domu na Babinom Zubu
     11.12.2008.  Knjaževac - Iz Turističe organizacije Opštine je stiglo sledeće obaveštenje o povećanju cena usluga:
     Obaveštavamo vas da su u planinarskom domu na Babinom Zubu na Staroj Planini promenjene i sada iznse:
 - smeštaj u novom delu doma (prenoćište) 1.180 dinara po osobi dnevno,
 - smeštaj u starom delu doma (prenoćište) 710 din po osobi dnevno,
 - pansionska hrana (tri obroka) 650 dinara ili može i odvojeno po pojedinim obrocima: doručak 150 dina, ručak 300 dina i večera 200 din.
Molimo da nove cene stavite u cenovnik jer je vaš sajt veoma posećen, pa da ne bude nedoumica.
 


CENA SKI-PASSA 2009

CENA SKI-PASSA 2009
STARA PLANINA

01.12.-28.12.08.

29.12.08. - 02.03.09.

03.03.09.-15.04.09.

DECA
5-12 g.

ODRASLI

DECA
5-12 g.
ODRASLI DECA
5-12 g.
ODRASLI
Poludnevni 
(09:00-13:00h)
PROMOTIVNO SKIJANJE 350 400 300 400
Poludnevni 
(12:30-16:30h)
400 600 400 500
Jednodnevni 500 750 450 700
Dvodnevni 900 1.300 800 1.200
Trodnevni 1.300 1.900 1.200 1.750
Četvorodnevni 1.650 2.400 1.500 2.300
Petodnevni 1.950 2.900 1.800 2.800
Šestodnevni 2.250 3.400 2.100 3.200
Sedmodnevni 
(sa fotografijom)
2.500 3.900 2.350 3.600
Desetodnevni 
(sa fotografijom)
3.150 4.800 2.900 4.400

Deca do 5 godina i veterani preko 75 godina- besplatno
Deca - rođeni 1997 - 2003;            Odrsli - rodjeni 1996 ili ranije.

Stara Planina - aktivnosti za predstojeću sezonu
     06.11.2008.  Knjaževac - Što se radova i infrastrukture tiče od prošlog javljanja se promenilo samo to da su staze za ovu sezonu u potpunosti završene i da spremno očekuju skijaše, dok se deonica puta Balta Berlovac – Janjski most ubrzano radi i očekuje se i njen završetak do početka padavina.
     A sada malo o planiranim aktivnostima za predstojeću sezonu...
     - U decembru se očekuju prve padavine, tako da je u planu Razvojni ski kamp Smučarskog Saveza Srbije u periodu od 5-27.12.2008. godine, kao i boravak i treninzi pionirske i juniorske reprezentacije.
Za to vreme planiran je i Bambi kup u organizaciji Smučarskog Saveza Srbije u periodu 19-20.12.2008. godine, kao i Alpski kup Srbije za cicibane i pionire – „Kriterijum prvog snega“ u periodu 21-22.12.2008. godine.
     - Posle Novogodišnjih praznika očekuju se dolasci ski klubova iz cele zemlje, trening pionirske reprezentacije kao i dva takmičenja za Alpski kup jugoistočne Srbije za pahuljice i cicibane.
     - Tokom februara moguća je organizacija takmičenja Kupa veterana, Prvenstvo Srbije za novinare, a u najavi je i ponovno gostovanje Snowmanije sa ekstremnim skijašima iz zemlje i inostranstva, ali ovo još nije potvrđeno zbog njihovog gustog rasporeda.
     - Za mart mesec je predviđeno Državno prvenstvo za pionire u periodu 14-15.03.2009. godine, dok je za 22. i 23.03.2008. zakazana „Beogradska liga“.
      Toliko za sada. Ako bude još zanimljivih informacija sigurno ću se javiti.
       Pozrav, Mića Zlatni

  

„Skijališta Srbije“ Knjaževcu poklonila sanitetsko vozilo    Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     31.10.2008.  Knjaževac - „Skijališta Srbije“, u okviru opšteg plana opremanja ski centra, a uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja poklonila su terensko sanitetsko vozilo Zdravstvenom centru u Knjaževcu. Reč je o vozilu čija je vrednost 25 000 evra koje će tokom zime biti korišćeno na planini, a tokom ostalog dela godine za potrebe knjaževačkog zdravstvenog centra.

  

Izgradnja infrastrukture na Staroj planini           Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     15.10.2008. - Vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić izjavio je da je veći deo puta od Kalne do ski centra završen i da su pri kraju i radovi na akumulacionoj brani iz koje će se koristiti voda za pravljenje veštačkog snega.
     On je rekao da su dve staze u ovom ski centru u potpunosti zaštićene od erozije i da je urađeno njihovo zatravnjivanje.
     Tokom ove godine, u izgradnju neophodne infrastrukture na Staroj planini uloženo je oko 10 miliona evra.

  Sve 22 slike u punoj rezoluciji postavljene na
Galeriji sajta!!!!

Stara planina - U susret novoj ski sezoni
     07.10.2008. - Evo nas na početku nove zimske sezone, pa rekoh da se javim sa najnovijim informacijama sa svima nam drage Stare Planine. Nisam se javljao od kraja prošle sezone, ali to, naravno, ne znači da se na planini ništa ne dešava.

     Naprotiv, od kraja prošle sezone se svakodnevno naporno radi na planini, kako na polju poboljšanja infrastrukture, tako i na uređenju i proširenju skijaških staza i pratećeg sadržaja...

     Što se infrastrukture tiče najnapornije se radilo na popravci i asfaltiranju prilaznog puta iz pravca Knjaževca koji je bio „rak rana“ za turiste sa strane i one koji su po prvi put dolazili u ski-centar. Proširena je i presvučena potpuno novim asfaltom deonica od početka sela Crni Vrh do staze Konjarnik, a trenutno se privode kraju radovi na najgoroj deonici selo Balta Berilovac – Janjski Most, koja je tokom leta skoro duplo proširena, a u toku je asfaltiranje iste. Deonica raskrsnica za Jabučko Ravnište – planinarski dom Babin Zub je, takođe, celokupnom dužinom presvučena novim asfaltom. Uređuje se i sprema i veliki parking prostor na Konjarniku.

     Skijaška infrastruktura nije ni najmanje bila zapostavljena tokom letnjih meseci i u ranu jesen, tako da su izvođeni mnogi radovi na poboljšanju iste. Najpre su odrađeni teški, anti-erozivni radovi na regulaciji vodenih tokova koji su često presecali staze i kvarili skijanje. Odrađeno je kanalisanje Zubske reke kao i svih potoka do velike akumulacije – depoa u kome se sliva voda koja stvara veštačko jezero iz koga će se vršiti veštačko osneživanje staze u slučaju da ne bude dovoljno snega. Postavljen je i visokonaponski kabl za novu trafo stanicu na Konjarniku i trafo za pumpnu stanicu akumulacije za veštačko osnežavanje.

     Same skijaške staze su detaljno očišćene od stenja i krupnog kamenja, izvršeno je humusiranje zemljišta i zasejana je trava preko koje je položena biorazgradiva armatura od slame, trske i vrbovog pruća. Na Markovoj livadi je postavljena pokretna traka sa ringišpilom za decu u ukupnoj dužini od 75 metara i formiran je poligon za ski-školu najmlađih skijaša. Ovaj deo prati i dodatni sadržaj za klince sa animacijama, čunjevima, metlicama i klupicama...

     Na dva mesta su postavljene i mape skijališta, a kompletan završetak svih radova koji su u toku je planiran do kraja meseca. Onda se očekuje poseta komisije FIS-a, koja će izvršiti homologaciju svih staza. Iskreno se nadam da će staza Sunčana dolina – Konjarnik 1 u ukupnoj dužini od 2200 metara i visinskom razlikom od 500 metara biti PRVA Super vele-slalom staza u Srbiji!

     Sve gore pomenuto dokumentujem ti slikama sa „gradilišta“ koje nisu zaštićene autorskim pravima pa slobodno možeš neku od njih (sve) da postaviš na naš NAJBOLJI sajt o zimskim sportovima!

     Toliko za sada, a o planovima ski-kluba Midžor Knjaževac i rasporedom dešavanja u sezoni uskoro...

    Pozdrav iz Knjaževca,

    Mića Zlatni.

    P.S. U subotu je palo 20-tak santimetara snega, vrhovi su se zabelili i ako se po jutru dan poznaje...!!!

  

Ulaganja u ski centre                       Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     29.09.2008. - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" saopštilo je da je u pripremu naredne zimske sezone investiralo oko 600 miliona dinara. Vršilac dužnosti generalnog direktora tog preduzeća Nebojša Skorić izjavio je agenciji Beta da su u toku radovi za veštačko osnežavanje na Kopaoniku, koji bi trebalo da budu završeni u novembru ove godine.
     "U prvoj fazi osnežavaju se staze Pančićev vrh i obe staze Karaman grebena. Vrednost opreme i radova na izgradnji i montaži je oko 2,1 miliona evra", rekao je Skorić i dodao da je za lokaciju Gobelja na Kopaoniku kupljena nova četvorosedna žičara. Prema njegovim rečima, u toku ove godine biće nabavljena oprema i za veštački sneg na Staroj planini, dok će radovi na izgradnji sistema početi u novoj građevinskoj sezoni.

     "Takođe radimo i na obezbeđenju infrastrukture i nabavci opreme za veštački sneg na skiljalištu Tornik na Zlatiboru, što bi trebalo da bude završeno sledeće godine", najavio je Skorić. Kako je naveo, u tom ski centru u toku je rekonstrukcija jednog od dva ski lifta oštećena u toku bombardovanja 1999. godine. On je rekao da je planirano da ski centar Tornik počne da radi u decembru, kao i ostali ski centri, a rad skijališta će biti moguć kada bude dovoljno snega za bezbedno skijanje.

     Skorić je rekao i da se u toku 2008. godine obavljaju antierozivni radovi i radovi na uređenju skijaških staza na svim planinama. Govoreći o kapacitetima žičara u sva četiri ski centra - Kopaonik, Zlatibor, Stara planina i Divčibare, on je kazao da sada iznose 35.000 skijaša na sat, a da će sa izgradnjom novih žičara i liftova, kapacitet biti povećani za dodatnih dve do tri hiljade skijaša na sat.

     "Proširenje kapaciteta žičara i ski liftova će se odvijati postepeno - na Staroj planini kao deo razvojnog plana Jabučkog ravništa, a na Kopaoniku i u drugim planinskim centrima postepenom zamenom zastarelih instalacija novim instalacijama većeg kapaciteta", objasnio je Skorić.

  

Protiverozioni radovi na skijalištima u Srbiji    Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     25.09.2008. - U ski centrima je u toku izvođenje protiverozivnih radova koji će se izvoditi svake godine u okviru redovnog investicionog održavanja skijališta - saopššteno je iz JP „Skijališta Srbije“
     Ovi radovi se izvode kako bi se sanirala postojeća oštećenja na ski stazama i kao prevencija stvaranja novih oštećenja koja mogu nastati usled dejstva prirodnih faktora.
     Radovi su intezivirani u ski centru Stara planina na stazama Konjarnik 1 i Sunčana dolina, a slični radovi se izvode i na stazi Crni vrh na Divčibarama. Protiveroziona zaštita radi se u ski centru Kopaonik kao i u ski centru „Tornik“ na Zlatiboru.

  

Ojavljen tender za izbor suinvestitora za izgradnju turističkog kompleksa “Jabučko ravnište” na Staroj planini
     18.09.2008. Objavljen je tender za izbor suinvestitora za izgradnju turističkog kompleksa “Jabučko ravnište” na Staroj planini. Državni sekretar za tirizam Goran Petković rekao je da su za ovaj posao, stigle ponude dve strane i jedne domaće kompanije a da je cilj raspisivanja tendera da se privuče pažnja prvoklasnih investitora. Prema planu, u prvoj fazi, u naredne tri godine, treba da se obezbedi prostor za više od 5.000 gostiju a predviđena su ulaganja od 156 miliona evra u ugostiteljske, rekreativne i objekte za zabavu, 50 miliona u skijališta i 30 miliona evra u komunalnu infrastrukturu. U vlasništvu države će ostati infrastruktura, zemljište, skijališta i deo vlasništva budućih turističkih objekata.     Detaljnije...

  

Gradi se put do Jabučkog ravništa na Staroj planini  Izvor: Skijališta Srbije
     02.09.2008. - Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković obišao je radove na izgradnji puta ka Ski centru na Staroj planini, od sela Cerova ka Markovcu do "Jabučkog ravništa". Ova investicija finansira se iz Nacionalnog investicionog plana, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i Opštinom Pirot.
     Petković je rekao da je za realizaciju više projekata na Staroj planini izdvojeno oko 350 miliona dinara. Upravo izgradnja turističkog kompleksa na ovoj planini deo je strategije Vlade o ravnomernom regionalnom razvoju Srbije. On je rekao da se paralelno sa ovim radi i projekat elektrosnabdevanja i dodao da NIP preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja finansira ovaj projekat.
     U ski centru Stara planina u toku su radovi na protiv erozionoj zaštiti ski staza Konjarnik i Sunčana dolina kao i izvođenje radova na izgradnji deponijsko-konsolidacionih pregrada na Zubskom potoku.

  


(Javite se ako imate zanimljivu vest ili fotografiju sa Stare Planine na mail admin@skijanje.co.yu )

Link:

Vesti i utisci iz   2006,   20072008,

www.babinzub.net
Stena "Babin Zub" 1758m. Zaštitni znak Stare Planine...

NAZAD

HOME