BABIN ZUB - STARA PLANINA - 2006

NASTAJANJE SKI CENTRA - VESTI, KOMENTARI, UTISCI


       Na području Babin Zub planirano je alpsko skijalište kapaciteta od 14.000 skijaša svih kategorija, sa 40 km žičara i 100 km staza. Na dva kraja skijališta planirani su smeštajni centri Golema Reka sa 5.000 i Jabučko Ravnište sa 3.000 ležaja.

Sve ski mape Stare Planine Još detalja o Staroj Planini  > > >
 
Vesti i utisci iz   20072008,
Informacije o radu žičara:
064/195 12 98
063/866 89 63
Inoformacije o stanju pristupnog puta:
064/821 85 13
Rezervacija smeštaja u planinarskom domu:
019/735 230 - Turistička org Knjaževac
019/732 543 - Planinarski dom
063/109 16 37     063/109 16 34
toknjazevac@ptt.yu

Vesti i utisci iz  2006 i ranije:
(Javite se ako imate zanimljivu vest ili fotografiju sa Stare Planine na mail admin@skijanje.co.yu )

 


     30. decembar 2006. Zvanično otvoren ski centar na Staroj planini
Aktuelni i bivši ministar Velja Ilić i Mlađan Dinkić svečano pustili u rad novu četvorosed žilčaru i ski lift tipa sidro na Staroj planini. Zbog nedostatka snega, žičare neće biti u funkciji još neko vreme.
     Dinkić je najavio nastavak granje sledeće godine kao i nabavku topova za sneg.Sa otvaranja                                            Stojanović (preds apske komisije) SSS i Dinkić

   Novi četvorosed ispod vrha Babin zub i staza (dole)

                                             Sudije SSS na otvaranju

Zahvaljijem Branimiru Spasojeviću članu sudijske komisije Smučarskog Saveza Srbije
na poslatim fotografijama

     26. decembar 2006. Informacija iz JP Skijalita Srbie od 20.12.2006.
U toku su radovi na Staroj planini, i to na ski liftu «Konjarnik»
sa fiksnim sedištima i trakom za ubrzanje na ulazu, kapacitetra 1200 skijaša na sat, dužine 1106 m, visinske razlike 330m. Ski lift polazi sa lokaliteta Konjarnik, nešto ispod sadašnjeg EPS-ovog hotela, a izlazna stanica je na lokalitetu «Sunčana dolina». Na Staroj planini je i izgradnja žičare «Sunčana dolina», tipa sidro, kapaciteta 1200 skijaša na sat, dužine 605 m, visinske razlike 177 m. Staza polazi sa lokaliteta Sunčana dolina, a izlazna stanica je ispod vrha Babin zub. Ski staze su povezane i njihova ukupna dužina je oko 2000 m. Završetak radova, na ovim lokacijama na Staroj planini, se očekuje krajem decembra 2006. godine. Ovo je početak realizacije najvećeg ski-centra na ovom delu jugoistočne Evrope.


     26. decembar 2006. Nova nezvanicna informacija:
     30. decembra ce raditi sidro, ali je veliko pitanje da li ce ukljucivati cetvorosed. Korpe su, prema istoj informaciji montirane, ali tek treba da se uradi testiranje.. A ni snega nema u nekoj impresivnoj meri..
     Sve to znaci da najverovatnije nema nista od organizovanja nekog masovnijeg show-a tamo.. Ima vremena. Na ovako dobru stvar vredi malo i sacekati.


     24. decembar 2006
     Skijaliste na Staroj Planini se otvara 30.decembra. Na Suncanoj dolini su vec postavljena sidra. Ako vremenski uslovi to dozvole, juce i danas se postavlja sajla na Konjarniku. Jedan (????) ratrak se ovih dana dovozi sa Kopaonika.
     SK Nis ce organizovati autobuski prevoz na prvo skijanje (ukoliko se zaista to cudo i desi) na Staroj Planini. Uskoro vise informacija (uputstva za ljude van Nisa, uslovi prevoza, forma za rezervaciju mesta u autobusu,...) na www.skinis.org.yu.


Svakog sata 3.000 skijaša
N. NENKOVIĆ, 22. decembar 2006

NA Staroj planini ubrzano se završavaju pripreme za puštanje u rad dve žičare i ski staze. Iako još nema zvaničnih potvrda, sva je prilika da će vrpca biti presečena 30. decembra.
- Radovi na izgradnji žičare "Konjarnik" i ski lifta "Sunčana dolina" su završeni - potvrdio nam je Bogomir Prvulović, direktor javnog preduzeća "Babin zub". - Prosečena je i nova ski staza, a buduće skijalište i postrojenja se testiraju i spremaju za prve smučare.
Proteklih dana pao je i prvi veći sneg, čiji pokrivač je trenutno približno pola metra, pa se očekuje pravi spektakl na otvaranju novog zimskog centra. Promotivno smučanje, obećavaju iz javnog preduzeća "Skijališta Srbije" koje će gazdovati i stazama na Staroj planini, biće besplatno. Kasnije ski-pas će se plaćati, ali za ovu sezonu cene biće najmanje upola jeftinije nego na Kopaoniku. Dnevna karta za odrasle u punoj sezoni od Nove godine do početka marta koštaće 700. a za decu 500 dinara (na Kopaoniku je 1.800 odnosno 1.200 dinara).
STANDARD
ŽIČARA i ski-lift na Staroj planini napravljeni su po najvišim standardima, a postavila ih je svetski renomirana firma "Dopel-Majer". Od lokacije Konjarnik u podnožju polaziće gotovo 1.100 metara duga "četvorosedežnica" koja će da vozi skijaše do Markove livade koja je na 1.545 metara nadmorske visine. Odatle ide ski-lift "sidraš" dug 605 metara.

KOMENTAR:
Pa ovo je smesno. Bice upola jeftinije, pa trebalo bi da bude 10 puta jeftinije da bi bilo realno. Za dve zice i 4km staze mi cemo placati 700 dinara ?????????   Bojan87 - na Forumu


          17.12.2006.
BEOGRAD, 17. decembar 2006. (FoNet) - Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić obišao je danas radove na izgradnji budećeg ski-centra Babin zub na Staroj Planini i istakao da radovi "teku punom parom, tako da će žičara biti
završena do Nove godine".

Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, u okviru kampanje za parlamentarne izbore danas su promotivne događaje
organizovale u Knjaževcu, Zaječaru, Preševu, Vranju, Trgovištu, Senti, Adi i Novom Bečeju.

"U pitanju je četvoresedna žičara, jedna od najmodernijih. Izgradnja budućeg ski-centra je velika investicija i od velikog je značaja za opštine u okruženju. Vlada će sigurno nastaviti ulaganje u izgradnju hotela čiji se projekti rade. Stara planina će, uz Kopaonik, biti jedan od najmodernih ski-centara u Srbiji", rekao je Ilić na Staroj planini.


    13.12.2006.
Palo je preko 20cm juce...
     Ali i dalje ostaje pitanje zicare i ski lifta. Kako saznajemo od JP Babin Zub, veliki Dopelmayer odgovoran za najnovije zakasnjenje radova... Instruktori Dopelmayer-a su otisli da bozicnje praznike provedu sa porodicama, te se ocekuje da ce samo radovi na ski liftu biti zavrseni do Nove Godine. Jako je neizvesno do kada ce trajati radovi na zicari, iako je asfaltiran prilazni put do zicare, a radovi na struji zavrseni.

     Izvor: Forum Babinzub.net


    13.12.2006. Javnosti predstavljen master plan za Staru Planinu
     Posle mnogo kontroverzi o izgledu budućeg skijališta, prelamanja interesa dvaju opština i nedoumica skijaša iz regiona koji željno očekuju smučanje u svom susedstvu, Mlađan Dinkić i Bojan Dimitrijević su 8. decembra 2006., uz pomoć predstavnika kompanija Eco Sign i Horvat konsalting, predstavili javnosti master plan - polaznu osnovu za sve buduće razvojne aktivnosti na Staroj Planini. Master plan je predstavljen u kontekstu dinamike njegove implementacije. Naime, njegova realizacija je podeljena u dve faze, pri čemu je prvom fazom obuhvaćena izgradnja žičara na potezu od Jabučkog ravništa do Konjarnika, dok će realizacija druge faze obuhvatiti širenje u dva smera - prema reonu Goleme reke i prema selu Topli Do, u pirotskoj opštini. Plan realizacije prve faze možete pogledati na
ovoj strani. Plan realizacije druge faze pogledajte ovde.

     Nakon što bude završena izgradnja jedne četvorosede žičare na lokaciji Konjarnik i jednog ski lifta - sidra, na lokaciji Sunčana dolina, skijašima će na raspolaganju biti ukupno 35 ha uređenih staza, ukupne dužine 5743 m i širine 60 m. Očekuje se da se gradnja završi sa manjim zakašnjenjem, do 25.12.2006. Žičara Konjarnik će biti izgrađena sa 12 stubova, horizontalnom dužinom trase od 1094 m, visinskom razlikom od 339 m., odnosno prosečnim nagibom od 31 stepen. Početna stanica žičare je na 1250 m nadmorske visine. Ukupni kapacitet žičare će biti 1365 skijaša na sat. Ski lift Sunčana dolina je namenjen manje zahtevnim smučarima, sa horizontalnom dužinom trase od 605 m, visinskom razlikom 178 m, odnosno, prosečnim nagibom od 30 stepeni. Očekivani kapacitet ski lifta je 1200 skijaša na sat.
     Skijalištem će upravljati JP Skijališta Srbije i uskoro se očekuje da se JP Babin Zub utopi u ovo javno preduzeće.
    Izvor: www.skinis.org.yu


     08.12.2006.
     PREDSTAVLJENA PRVA FAZA 'MASTER PLANA' ZA STARU PLANINU
     Izgradnja ski centra na Staroj planini je najznačajnija investicija u narednih nekoliko godina u Srbiji, koja ima potencijal za ukupna ulaganja od 600 do 700 miliona evra, izjavio je ministar trgovine i turizma Bojan Dimitrijević na promociji prve faze Master plana za Staru planinu.
     Centar će moći da pruža usluge za oko 30.000 skijaša na stazama dnevno, imaće 18.000 kreveta, a otvoriće se 8.000 do 9.000 novih radnih mesta, što je veliki podsticaj za ravnomerniji regionalni razvoj. Ministar je ukazao da na području koje obuhvata četiri opštine - Knjaževac, Zaječar, Pirot i Dimitrovgrad, danas gotovo d anema turizma, jer se ostvaruje samo od 6.000 do 7.000 noćenja godišnje.
     On je dodao da se podrazumeva i saradnja sa Bugarskom, jer dve trećine Stare planine pripada toj zemlji. U prvoj fazi predviđena je investicija od oko 182 miliona evra privatnih i oko 50 miliona državnih investicija. Do 20. decembra trebalo bi da se uradi četvorosedna žičara, ski-lift i tri ski-staze, 800 metara asfaltiranog puta, da se obnovi Planinarski dom, i rekonstruiše dalekovodna mreža.
     Dimitrijević je najavio da 'Master plan' za formiranje skijališta i izgradnju turističkog sela u mestu Jabučko ravnište, na području Babinog zuba, treba da bude završen do kraja februara i dodao da je Ministrstvo rezervisalo prostor u skladu s planom, kako bi se sprečila divlja gradnja. Agencija za prostorno planiranje i Ministarstvo završavaju prostorni plan do kraja januara i on će biti osnovni dokument za dalju urbanizaciju.
     Prva faza može da startuje već u drugom kvartalu naredne godine, a ideja je da Stara planina bude lider planinskog turizma u jugoistočnoj Evropi i da se, zajedno sa Bugarskom, za 10 godina kandidujemo za organizaciju zimske olimpijade, rekao je Dimitrijević. On je podsetio da je ove godine uloženo više od 150 miliona dinara u različite projekte, a da je predviđeno još oko dva miliona evra za Staru planinu i Kopaonik. Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da će na Staroj planini biti izgrađen sistem od 30 žičara i gondola, tereni za skijaše, hoteli, restorani...
    Prema njegovim rečima, sa kapacitetom od 30.000 skijaša dnevno taj centar će imati tri puta veće mogućosti od kopaonika i biće jedina planina u Srbiji koja će omogućiti skijanje na terenima iznad 2.000 metara namorske visine. Netaknuta priroda idealna je za razvoj svih vrsta skijanja, od početničkog do vrhunskog, a ski centar može značajno da doprinese razvoju celog regiona. Projekat rade poznata kompanija za dizajniranje skijališta 'Eko sajn' i konsultantska kuća 'Horvat konsalting' iz Njujorka.
    Izvor: RTS


    13.12.2006. Kojim putem do Konjarnika
 

Sunčana dolina u izgradnji,
Izvor:
www.babinzub.net

     Ukoliko se odlučite da svojim kolima putujete do Konjarnika, preporučujemo vam da idete relacijom Niš-Svrljig-Kalna-Konjarnik. Put do Svrljiga, u dužini od oko 25 km je u odličnom stanju, dok je Svrljig-Kalna, u dužini od oko 30 km, uzan i sa mnogo nepreglednih krivina i zahteva izuzetnu pažnju vozača. Završnih 25 km do levog odvajanja sa puta za planinarski dom Babin Zub do Konjarnika je u relativno dobrom stanju, dobro zaklonjen od vetra i snežnih nanosa.
     Ukoliko želite da izbegnete deonicu Svrljig-Kalna, možete da se odlučite za relaciju Niš-Knjaževac-Kalna-Konjarnik. Iako je ovaj put dosta duži (60km-60km-25km), bezbedniji je i živopisniji.
    Konačno, možete krenuti i preko pirotske strane Stare Planine - od Niša prema Pirotu, sa skretanjem ulevo kod sela Temska, pre ulaska u Pirot. Ukoliko izaberete ovaj put, morate znati da se na deonici od Niša do Pirota proširuju tuneli, tako da su zastoji veoma česti, a deo puta uništen teškom mehanizacijom. Deonica od Temske do Kalne je u katastrofalnom stanju, ali vam pruža pogled na verovatno najlepši deo srpske strane Stare Planine.
    Izvor: www.skinis.org.yu


    30.11.2006. Juče i danas uz pomoc helihoptera postavljaju se stubovi nove žičare sa jarmovima i kompletnim koturnim baterijama na njima. Ima ih ukupno 12. Ako magla ne bude omertala uzletanje helihoptera, posao ce brzo biti gotov, a helihopter prelazi na Kopaonik. Predstoji postavljanje sajle i podešavanje kočnica... Polazna stanica ski lifta i svih sedam stubova su već postavljeni.
    Prva promotivna vožnja se očekuje između 15 i 20 decembra 2006.


    16.11.2006.
    
Ja sam iz Knjazevca i veci deo zivota sam proveo na Staroj Planini i oko nje, pocevsi od najranijih skijaskih dana, a opet informacije koje su mi dostupne su merljive "miligramima".
     Po svojoj prilici raspolazemo slicnim informacijama i poluinformacijama, ali evo nekih, najsvezijih od JP Babin Zub:
Radovi na zicarama kasne, jer su podizvodjaci neorganizovani, usled nedostatka odgovornog lica za koordinaciju, kojeg je trebalo da deligira investitor. Po njihovim recima, oni su jako skepticni sto se roka izgradnje tice i kazu da je malo verovatno, bez obzira na uveravanja, da ce pre nove godine proraditi cetvorosed na Konjarniku! Staza 1, iliti sidro koje ide sa Babinog Zuba, ima sansu da bude zavrseno, ako u narednih 20-tak dana ne pocnu obilnije snezne padavine.
     Na Forumu: BABINZIB


    15.11.2006. Radovi na ski liftu kasne...
     Radovi na ski liftu kasne, a glavni razlog za to je što ne postoji odgovorno lice za koordinaciju radova, kako sam ja razumeo.
     Dopelmajer, kao što je i normalno, je uzeo podizvodjace, uglavnom, mozda i sve, naše domaće firme. Problem nastaje iz razloga što investitor, čitaj DRŽAVA, nije delgirala odgovorno lice, i sada po starom dobrom Srpskom običaju ne zna se ko pije ko plaća.
     Iz JP Babin Zub su skeptični, ali postoje uveravanja da će ako u narednih 20-tak dana ne padne veliki sneg, do Nove Godine, biti puštena u rad Staza 1, to jest sidro. Što se tiče Konjarnika, niko ne može ništa da kaže...
    09.11.2006. Palo 60 cm snega
    Svedoci smo vrlo izrazene diskriminacije u odnosu na postojece zimske turisticke centre. Na Kopaoniku je palo 30cm snega, na Crnom Vrhu (kod Bora) 15cm, a to sto je na Babinom Zubu balo fantasticnih 60cm snega, to nije nasao za shodno da objavi ni jedan medij sa nacionalnom frekvencijom.... SRAMOTA
     Ipak Babin Zub opravdava ocekivanja i dosadasnja i buduca ulaganja, cinjenicom na kolicinu snega


     Preuzeto sa foruma: www.babinzub.net/forum/  Autor: stivan


    14.11.2006. Reportaža sa Sare Planine...
    
Kao veliki ljubitelji planina, moj prijatelj Brano i moja malenkost cesto obilazimo planinske vrleti. Obzirom da je on iz Berana u Crnoj Gori, nase destinacije su najčešće Bjelasica, Komovi, Mokra, Cakor, Bogicevica, Durmitor, Lisa. Nasa glavna zabava je ustvari voznja motornim sankama, na mestima gde nema ljudi i gde je priroda nestvarno lepa.
     Ovog prelepog Oktobarskog dana, prosle 2005. godine, ja sam zeleo da prijatelja upoznam sa lepotom nase Stare planine. Želja nam je bila da ispitamo teren za vožnju sankama. Iz niša smo krenuli oko 8 časova i putujući preko Svrljiga i Kalne za manje od 2 sata smo bili na Staroj planini, tacnije kod EPS-ovog hotela i planinarskog doma.
Planina se dojmila vrlo lepom na prvi pogled, a narocito sa vidikovca na platou ispred hotela. Obzirom da sam ja iz Zaječara i da sam vise puta skijao kao osnovac, evocirao sam svoje uspomene.
     Posle kraceg razgledanja krenuli smo autom ka vrhu. Blatnjav put, delom zbog šume i mesta gde sunce gotovo i nepada, a delom zbog izvora vode koja se neprekidno sliva duž puta. Izlazimo na proplanak gde je nekadašnja stara staza, sa sajlom, i gde se sada završava četvoroseda žičara. Sa tog mesta kreće i sidro do Babinog zuba.(u najavi). Put se nastavlja dalje, ka grebenu koji se strmo diže ka Žarkovoj čuki. Stotinak metara dalje je raskrsnica, gde desni put vodi ka selu Topli do. Mi nastavljamo pravo, i veoma brzo smo na Žarkovoj čuki. Odatle se pruža prelep pogled na selo Crni Vrh i padine na severnoj strani gde su planirane staze. Negde u podnozju bi trebalo da je i Golema Reka, verovatno naziv već svima znan. Putem, ne tako dobrim nastavljamo ka najvišem vrhu. Sa leve strane je planina a sa desne strane ambis.
     Tereni su prelepi. Zbog odsustva šume i nepreglednih pasnjaka idealni za staze, koje svi željno očekujemo. Severna strana je okomitija i na njoj ce biti odlične crvene i crne staze, dok je južna strana pitomija i imaće odlične plave i crvene. Nastavljamo ka Midžoru i nakon par kilometara dolazimo do izrazito strme i kamenite padine. Avanturistički duh se budi i džip penjemo do vrha, i tih tridesetak metara. Dalje je nemoguće i nastavljamo pešaka. Nakon pedesetak metara stižemo na najviši vrh Srbije, Midžor, 2169mnv. Kao i na svakoj planini, najveće zadovoljstvo nastaje bas tu na samom vrhu. Nekako kao po pravilu pogled je tu najspektakularniji i emocije najintenzivnije.
    
Pogled doseže daleko ka severu ali i ka istoku, ka Bugarskoj. Sama granica je baš tu i dosta vremena smo proveli i na teritoriji Bugarske. Njihova strana je neverovatno strma, pravi ambis. Za spuštanje potrebna je alpinistička oprema ali i iskustvo. Drugim rečima nema ništa od ski staza za Bugare. A ako ćemo pošteno dovoljni su im Bansko, Borovec, Pamporovo... Vreme tog dana nam je bilo pravi poklon. Nestvarno mirno, bez daska vetra i pretoplo za 26.Oktobar. Kao i svaki put kad smo na vrhu, prvo diskutujemo o lepoti, poredimo je sa planinama koje smo već Videli, zatim uzivamo u tišini i onda krećemo nazad.
       Povratak je bio isto toliko spektakularan kao i uspon, jer se sada pogled pružao ka jugu i zapadu. Već je bilo podne i sunce je bilo visoko iznad nas. Na oko 1700mnv dolazimo do raskrsnice i skrećemo levo. Spustamo se planinskim putem ka selu Topli Do, vlažnom i ispresecanim rečicama.
Usput srecemo drvoseče i dole nisko graničare koji obilaze pograničnu oblast. Potok u kome kažu da ima pastrmki, selo, prelepa klisura. Uključujemo se na put Kalna Pirot, zatim na magistralni put Pirot Niš i vraćamo se u svoj grad.
   
Za www.skijanje.co.yu,
    dr Miodrag Stojanovic   
m.stojanovic@izzz-nis.com

 
  


     22.10.2006. Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je gradilište prve žičare i ski lifta na Staroj planini. Na potezu od Jabučkog ravništa do planinarskog doma na Babinom zubu, predsednik je podrobno informisam o gradilištu i daljim planovima razvoja ski centra.


     17.10.2006. Vlara Republike Srbije je donela: Odluku o utvrđivanju prostora na Staroj planini na lokaciji Jabučko ravnište kao prostora pogodnog za uređenje javnog skijališta.
       
Tekst Odluke, sa kompletnim pregledom podataka o katastarsko parcelama i podatcima o vlasništvu, sto je veoma zamimljivo za one koji bi da grade na Staroj planini, može se videti u Službenom glasniku RS br. 88 od 13.10.2006.
       Naziv prostora za uređenje javnog skijališta je: Stara planina-Jabučko ravnište, i nalazi se na teritoriji opštine Knjaževac, površina mu je 7.675.814 m², utvrđene su granice prostora, zemljište se nalazi u državnoj, zadružnoj i privatnoj svojini (popis vlasnika u prilogu Odluke).
       Prostorom upravlja Javno preduzeže "Skijališta Srbije".


     11.10.2006. Ovako bi trebao da izgleda kompleks na Staroj planini kad bude završen na tri planinska venca. Sada se gradi na Babinom zubu (crvene zice) na lokalitetu Konjarnik. Žute gde će verovatno biti na Toplom dolu i Koprenu. Sve su severne strane sa velikom visinskom razlikom. Slika preuzeta sa Google earth i doradjena.
    
Hvala Jovanu koji se javio i poslao ovu mapu


      22.09.2006. STARA PLANINA:  Staru planinu su posetili gospoda ministri Mlađan Dinkić, Velimir Ilić i Bojan Dimitrijević, kao i direktor javnog preduzeća Skijališta Srbije Ljubiša Radovanoović. Zvanično su otvoreni radovi na postavljanju nove žičare... Pogledajte fotografije...
     
Hvala Miloradu Bocić, prvom treneru SK "Midžor" (midzor_knjazevac@yahoo.com) na poslatim fotografijama...

 
 
  
 
  


     Šaljem Vam ekskluzivne fotografije sa Stare planine. Na njima se vidi dokle se stiglo sa radovima na izgradnji staza i žičare. Fotografije iz vazduha snimljene su iz helikoptera pre par dana, kroz staklo, pa su malo lošijeg kvaliteta.
     U petak 22.09.2006. Staru planinu će posetiti gospoda ministri Mlađan Dinkić, Velimir Ilić i Bojan Dimitrijević, kao i direktor javnog preduzeća Skijališta Srbije gospod. Ljubiša Radovanoović.


 
  


       Takodje sam uradio i malu animaciju na jednoj slici, gde sam obeležio i staze po brojevima. Tako su zvanično obeležene u radnoj verziji. Inače, staze je projektovao gosp. Stevan Marinković.

     Milorad Bocić,
prvi trener SK "Midžor" (midzor_knjazevac@yahoo.com)
  

Autor Milorad Bocic  Autor- Milorad Bocic
Klikni za veliku sliku!


11.09.2006. Vest preuzeta sa foruma
     Evo par slika sa Stare Planine od ovog vikenda, radi se, krči se šuma, a da li će ove sezone biti skijanja videćemo. Renovira se i planinarski dom tako da će biti malo više mesta za smeštaj.
    srdjanv

  

 


03.09.2006. Vest preuzeta sa foruma
     Bio sam juce na kratko na Staroj planini i evo nekih detalja:
     Uveliko se seče šuma za nove staze a 15.9.2006. se očekuje početak rada na konstrukciji žica. Nisam imao vremena da obiđem buduće staze, ali na osnovu pogleda sa terase ispod EPS-ovog hotela i sa jos par lokacija, te staze mi deluju prilično blage, ali to je razumljivo, pravo skijanje će biti tek na potezu Goleme reke za neku godinu (I hope so).
     Trenutno najveci fenomen je jagma za placevima, i ja zaista nisam verovao da je to u tim razmerama. Samo piče likovi sa džipovima i pazare sve živo. Prenos u principu nigde nije sporan, osim u slučaju zamršenih imovinskih odnosa (klasična srpska priča), ali je gradnja za sada izvesna samo u selu Crni vrh gde postoji makar i neka polusrušena štala koja je ucrtana. Desno od Goleme reke i leva strana puta Crni Vrh - Babin zub je za sada pod zabranom gradnje. U narednih par nedalja će se valjda usvojiti taj plan, pa će se onda verovatno imati jasnije slika gde će šta moći da se radi.
     Cene su od nevernovatnih 20-30 evra po metru kvadratnom na nekoj dobroj lokaciji u selu gde ima ucrtane kuce pa onda 4 , 5 , 6, 10 u zavisnosti od lokacije, prilaza, dostupnosti struje i sl. Ima i likova koji su na vreme pazarili par desetina ha po bukvalno bagateli i sad se razbijaju. Ima i likova koji pridju seljaku i kao: evo ti 20.000 ervica za kaparu ako neko oce da proda neko imanje pa mi javi. Golema reka je za sada nesto jeftinija (2-3-4 evra metar) ali ako nemate dobar terenac onda imate problem da dodjete do placa - naravno tamo nema nikakve infrastrukture i neće je skoro biti a udaljeno je 5-6 km od Crnog vrha - to sto je ostalo.
     stalker


25.08.2006. Vest preuzeta sa foruma
     Evo dve slicice sa stare planine od pre 10-ak dana.
      Na prvoj slici je bezimeni vrh (1850m) koji se nalazi između Žarkove čuke i Prilepskog vrha i na koji će izlaziti dve sedežnice ako je verovati mapi koja se nalazi na vrhu ove strane.

 

     Na drugoj slici je pogled na selo Kozarnica (odakle je predviđen polazak jedne od dve pomenutih sedežnica). Inače slikano je negde sa pola puta između Žarkove cuke i tog bezimenog vrha. Staze prema pomenutoj mapi nisu predviđene da idu tuda ali će zato biti raj za skijanje po celcu.

     zloglasni
 


16.08.2006. Vest preuzeta sa foruma

     Na Staroj planini krajem decembra trebalo bi da počne da radi prva žičara, u okviru projekta izgradnje velikog budućeg zimskog turističkog centra.
     To je samo deo infrastrukture velikog državnog projekta koji predviđa izgradnju zimskog skijaškog centra na toj planini, koji bi za samo nekoliko godina mogao postati jedan od najvećih u ovom delu Evrope.
Prema preliminarnim projektima, na toj planini (opština Knjaževac) moglo bi da se izgradi oko 200 kilometara ski-staza, sa 47 žičara i ski-liftova, koje bi istovremeno moglo da koristi 30.000 skijaša.
     Kako je najavljeno, u toku ove godine Vlada Srbije i javna preduzeća uložiće više od pola milijarde dinara u izgradnju ski-centra, koji će već u prvoj fazi dobiti četvorosedešnicu, ski-lift dužine dva kilometra i dve ski-staze, a biće uređena i kompletna infrastruktura.
     Planirana je i obnova puta Svrljig - Kalna - Babin zub, u dužini od 50 kilometara, kao i prilazni put prema budučhem zimskom centru Konjarnik, sa 850 parking mesta.
     Već je potpisan ugovor sa preduzećem za puteve "Zaječar" o izgradnji pristupnog puta do ski-staze na brdu Konjarnik, sa okretnicama i parkinzima, vredan 44,9 mil din.
barrcode

Ekskluzivna vest iz "Doppelmayr-a"
     31.07.2006.
    
Potpisan ugovor za žičaru i ski lift na Staroj planini, i za žičare Duboka 1 i 2 na Kopaoniku.
    
STARA PLANINA:
     Žičara četvorosed "Komnjarnik" sa fiksnim sedištima i trakom za ubrzanje na ulazu, kapaciteta 1200 skijaša na sat, dužine 1106m, visinske razlike
330m, polazi sa 1230 m/nv sa lokaliteta Konjarnik, nesto ispod sadašnjeg EPS-ovog hotela. Izlazna stanica je na 1565 m/nv, na lokalitetu "Sunčana Dolina"
     Ski lift "Sunčana dolina", tipa sidro,
kapaciteta 1200 skijaša na sat, dužine 605m, visinske razlike 177m, polazi sa 1544 m/nv sa lokaliteta Sunčana dolina. Izlazna stanica je ispod vrha Babin zub, na 1722 m/nv. Ski staze su povezane, i njhova ukupna dužina je oko 2000m.
     Očekuje se da če biti nabavljen i bar jedan tabač snega.

Fotografije sa položajem žičara na terenu:
  
   Klikni za veću sliku!
3596x1396 (395kb)                    1474x1052 (140kb)
Fotogrefije ljubazno
šću Andra Kočovskog (Doppelmayr)


Stara planina novi skijaški centar   Izvor: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=206559

     1.avgust 2006. Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će izgradnja prve žičare na Staroj planini početi u avgustu, a gradiće je austrijska kompanija Doplmajer.
     Dinkić je kazao da je preduzeće Srbijašume već proseklo šumu za izgradnju te žičare, a tenutno se proseca šuma na mestu gde je predviđena prva staza, dužine dva kilometra, koja bi trebalo da bude završena za predstojeću zimsku sezonu.
     Predviđene su i lokacije za izgradnju hotela na Staroj planini, koja gotovo da nema smeštajne kapacitete. Za njihovu izgradnju biće objavljen međunarodni tender i biće pozvani strani hotelski lanci koji imaju iskustva u zimskom turizmu, a koji bi mogli da počnu gradnju odmah po završenom mapiranju svih potencijalnih ski staza, žičara i gondola.
     Prema Dinkićevim rečima, urađeno je satelitsko i helikoptersko snimanje Stare planine, koje je pokazalo da je moguće izgraditi i do 200 kilometara ski staza, što je daleko više nego što trenutno ima Kopaonik.
     Ministar finansija je istakao da je realno očekivati da Star planina za dve do četiri godine postane najznačajniji skijaški centar u Srbiji.
 
     On je dodao da će do kraja godine na Kopaoniku biti izgrađene još dve brze, četvorosedne žičare na stazama "duboka 1" i "duboka 2", što će omogućiti da se na toj planini ugosti još više turista. Uskoro će biti raspisan i tender za izgradnju prvog velnes hotela na Kopaoniku na lokaciji bivšeg hotela Bačište, dodao je Dinkić.
     Ministar finansija je kazao da je zaključen ugovor između kompanije Geneks, koja je do sada bila vlašnik skijališta na Kopaoniku, i preduzeća Skijališta Srbije o prenosu celokupne skijaske infrastrukture na to javno preduzeće.
     Predviđena je i izgradnja skijališta na Divčibarama i na Goliji, koja bi mogla da postane treći veliki skijaški centar zemlje, kazao je Dinkić. On je naveo da je predviđena gradnja i manjih ski liftova na Zlataru, Rudniku, kao i infrastruktura za ski centar Tornik na Zlatiboru.


Iz investicionog plana Vlade Srbije
ZA TURIZAM 50 MILIONA EVRA

Objavljeno: 29.07.2006. -
"Politika"
....
Mla
đan Dinkić, ministar finansija, rekao je da su prioriteti u razvoju turističkih centara planine, banje i jezera.
     Hotele na Staroj planini neće graditi država, već će, po kompletiranju ski staza i žičara, biti raspisan međunarodni tender čimećemo motivisati privatni kapital da uloži dodatni novac.
     Na ovoj planini već u avgustu počeće izgradnja prve žičare, a radove će izvoditi austrijska firma "Doppelmayer"- kazao je Dinkić.
     On je najavo da će i Kopaonik do kraja godine dobiti još dve četvorosede žičare. Prema rečima ministra, sa staze "Krčmar" na toj planini sledeće sedmice počeće uklanjanje bombi zaostalih posle bombardovanja 1999. godine.


POČINjE OTVARANjE STARE PLANINE
Skijanje na Konjarniku

Objavljeno: 06.07.2006. -
"Politika"

Prva žičara i ski-staza za narednu zimu biće sagrađene parama iz budžeta Srbije, a kasnije će ulagati stranci KNjAŽEVAC – Država će prva, sigurno i bogato, ulagati u turistički centar „Babin zub”, da bi već ove zime na prvu žičaru i prvu ski-stazu na prevoju Konjarnik stigli prvi „jednodnevni” skijaši, a zatim će se u ogroman turistički potencijal ove planine – na području Knjaževca, Zaječara, Pirota i Dimitrovgrada – usmeriti strani kapital. Prema već sačinjenoj studiji izvodljivosti, država će u ovaj projekat iz svoje kase do kraja godine uložiti oko pet miliona evra, a zatim bi u nove žičare, ski-staze, hotele i druge turističke sadržaje (zimske i letnje) ovde moglo da bude uloženo i nekoliko stotina miliona evra.
A o tome ko će i koliko ulagati u turizam Stare planine, od ovogodišnjeg jula i u narednoj deceniji, detaljno je u Knjaževcu i na Babinom zubu, poslednjeg dana juna, govorio ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić. On je rekao kako je i sam – kao i strani stručnjaci, koji sada rade na projektovanju – uveren da će Stara planina već za nekoliko godina postati jedan od najvećih evropskih zimskih turističkih centara. Očekuje se da će nadmašiti i Bansko u Bugarskoj i naš Kopaonik.
Zalet za 37.000 skijaša
Imaće u šta da se ulaže, jer su turistički potencijali Stare planine izuzetni, kao retko gde još u Evropi. Stručnjaci iz Austrije već sada u to uveravaju merodavne u srpskoj vladi. Do kraja novembra, sa prvim ulogom iz državne kase, sagradićemo tek jednu žičaru i jedan ski-lift ukupne dužine oko dva kilometra i isto toliko ski-staza, a upućeni procenjuju da bi se na ovom području moglo sagraditi i do 200 kilometara ski-staza izuzetnog kvaliteta, za svetska takmičenja. Moguće je, kažu i naši stručnjaci i stranci, ovde podići ukupno 47 žičara i one bi u jednom trenutku na skijališta mogle da izvezu 36.700 skijaša.
– Stara planina je, prema svim analizama, najkvalitetnije brdsko-planinsko područje za razvoj zimskog turizma – kaže ministar Dinkić. – Austrijski stručnjaci, koje smo angažovali da naprave master plan, već sada su oduševljeni. Do jeseni plan će biti gotov i tada će sve biti još jasnije. Tako ćemo proveriti i neke naše ranije analize i studije i na osnovu toga angažovaćemo u investicijama najpoznatije svetske kompanije. Upravo one koje su i do sada gradile slične centre širom Evrope i sveta. Potreban nam je veliki kapital iz inostranstva, posle prvog inicijalnog iz državne kase. A stranci će najbolje proceniti da li vredi ulagati i koliko.
Isplatiće se sigurno i stanovništvu na području četiri pomenute opštine. Ispražnjena sela mogla bi ponovo da ožive. Proizvodnja zdrave hrane za turiste bi se isplatila za više desetina hiljada gorštaka u četiri opštine.
Konačno, veliko gradilište
– Najbitnije je da ćemo ovih dana krenuti – kaže Dinkić. – Imamo nekoliko potencijalnih turističkih centara na ovom području i gradilišta za hotele. Takav centar biće Golema reka, u knjaževačkom ataru, zatim Topli do i Mramor u pirotskom, kao i Senokos u ataru Dimitrovgrada.
Izvesno je, procenjuju u vladi, da će Stara planina narednih nekoliko godina biti naše najveće turističko gradilište. Već je angažovan naš iskusni stručnjak Ljubiša Radovanović, koji je godinama gradio Kopaonik. Kao direktor novoosnovanog JP „Skijališta Srbije” on će rukovoditi radovima na Staroj planini. A u projekat će biti uključeni i zaječarski „Elektrotimok” i „Srbijašume”. Iskusni graditelj Ljubiša Radovanović već sada je ubeđen da će ski-staze na Staroj planini biti izuzetne, sa velikom visinskom razlikom.
Posebno će se voditi računa o ekologiji. Ministar Dinkić naglašava da će Stara planina biti građena tako da, i pored silnih žičara i hotela, ostane „oaza zdrave životne sredine”.
Gradnja će početi ovih dana. Do početka ove zime, kako je precizno predviđeno, biće sagrađena jedna četvoroseda žičara i jedan ski-lift. Ovog meseca će početi i prosecanje skijaških staza i gradnja stubova za žičare. Montaža žičare i ski-lifta treba da krene u septembru. Biće rekonstruisan i proširen regionalan put Svrljig – Kalna – Stara planina, zbog najkraće veze sa aerodromom u Nišu, što je bitno za dolazak stranaca. Do zime će biti sagrađena i velika trafo-stanica i veliki parking i prilazni put do skijališta.
A od iduće sezone počeće gradnja velikih hotela velikim parama iz inostranstva. Biće isplativih investicija. Veoma je važno da se ove zime uključi ona prva žičara na „Konjarniku”.

Stojan Todorović


  Ugovorena izgradnja prve žičare na Staroj planini izvor "Politika"
    
Knjaževac, 01.07.2006. Turistički projekat "Babin zub", na području knjaževačke opštine, pripreman u minule tri decenije, konačno kreće u realizaciju izgradnjom prve žičare na prevoji "Konjarnik", u ataru sela Crni Vrh.
     Tim povodom u Knjaževcu je poslednjeg dana juna svečano potpisan ugovor sa austrijskom firmom "Dopel Majer", kojoj je poverena gradnja.
     Ovom svečanom činu, od izuzetnog značaja za razvoj turizma u knjaževačkoj opštini i istočnoj Srbiji, prisustvovali su ministri Vlade Srbije Mlađan Dinkić, Velimir Ilić i Bojan Dimitrijević. Oni su u Knjaževcu i na Babinom Zubu govorili o investicionom planu ovog projekta, u koji ove godine treba da bude uloženo pet miliona evra.
     Najbitnije od svega jeste to što je otvaranje ogromnih turističkih potencijala Stare planine konačno počelo. Biće još žičara, hotela ski staza i zainteresovanih investitora. postoji i urbanistički plan, mnoštvo elaborata i studija i sasvim realnih mogućnosti da se na ovom području izgradi jedan od najvećih i najlepših  turističkih centara u Evropi.
     Predviđeno je, svojevremeno, da se u "Babin yub" uloži oko 500 miliona dolara.

 


09.06.2006. "Politika"   Raspisan tender za izgradnju četvorosede žičare i ski lifta na Staroj planini


Investicije u razvoj planinskog turizma 500 miliona dinara
Izvor: http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=50249

Beograd, 11. maj 2006. godine - Ministar trgovine, turizma i usluga u Vladi Republike Srbije Bojan Dimitrijević najavio je danas da će Vlada ove godine uložiti 500 miliona dinara u razvoj planinskog turizma u devet regija u Srbiji.
Dimitrijević je prilikom obrazlaganja Predloga zakona o skijalištima pred poslanicima Skupštine Srbije naglasio da je razvoj planinskih centara i skijaškog turizma jedan od najznačajnijih turističkih proizvoda naše zemlje, koji zahteva investicije i institucionalnu podršku.
Prema njegovim rečima, ovo će biti prvo ulaganje u turističku i komunalnu infrastrukturu planina u poslednjih deset godina, a prioritet će imati Stara planina.
Navedenim predlogom zakona regulišu se sva pitanja vezana za rad skijališta i sigurnost posetilaca, a predviđeno je i osnivanje Javnog preduzeća za gazdovanje i upravljanje skijalištima.
Istovremeno, ovim zakonskim predlogom precizirane su odredbe za skijališta, elementi njihovog uređenja, kao i obavezna signalizacija na skijalištima.
Takođe, definisane su i kaznene odredbe koje su prilagođene Zakonu o prekršajima, a nadzor nad sprovođenjem odredbi predloženog zakona obavljaće turistička inspekcija.
Dimitrijević je ukazao na to da se Vladinim amandmanima precizira razlika između javnih skijališta od posebnog značaja za razvoj turizma i javnih i drugih skijališta lokalnog karaktera.


Strategija razvoja turizma Srbije predstavljena medijima

26.04.2006. - Turizam:    Izvor: http://www.minttu.sr.gov.yu/novosti_0406_12.php

Ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević najavio je  da će Vlada do kraja ove godine uložiti 15 miliona evra u projekat razvoja skijaškog centra na Staroj planini.
Dimitrijević je, predstavljajući domaćim i inostranim novinarima Strategiju razvoja turizma u Srbiji, istakao da se očekuje da će do kraja godine krenuti i prva žičara na Staroj planini.
On je ocenio da bi u naredne tri godine u ovaj centar trebalo uložiti još 150 do 200 miliona evra, tako da bi za pet godina Stara planina postala bolji skijaški centar od Kopaonika.
Ministar je naglasio da je međunarodna firma "Dople majer" već snimila ski staze na Staroj planini, a u toku je izrada master plana za razvoj projekta u koji će biti uključene opštine Knjaževac, Pirot, Dimitrovgrad i Zaječar jer prethodno mora da se reši problem puteva, vodosnabdevanja i struje.


AKTUELNO 2006.  ( Preuzeto sa sajta http://www.babinzub.com )
   

     Javno preduzeće "Babin Zub" osnovala je SO Knjaževac 1990. godine. Osnovna delatnost JP je: razvoj, izgradnja i uređenje turističkog centra "Babin Zub" na Staroj planini. Sporedna delatnost JP je upravljanje Planinarskim domom na Babinom Zubu.
     U okviru glavne delatnosti, JP je iniciralo 2001. godine (kada je izrađen od JP "Direkcija za izgradnju" - Knjaževac, kada je i usvojen) izradu Urbanističkog projekta turističkog naselja "Konjarnik", kao prve faze izgradnje TC "Babin Zub".
     Lokacija je izabrana jer je:
- u skladu sa važećim prostornim planom
- ima preko 100 dana kvalitetnog snega
- lak je pristup do lokacije u svako doba godine
- relativno jeftina izgradnja infrastrukture
- sa postojećim objektima na Babinom Zubu (Planinarskim domom - 82 ležaja i hotelom "Epstursa"- 58 ležajeva) čini jedinstvenu funkcionalnu celinu.
   
    Od jula 2001. traju pokušaji SO Knjaževac da dobije pravo korišćenja zemljišta od 40 ha, koje sada koristi JP "Srbijašume". Trenutno su u toku pregovori sa JP "Srbijašume" o partnerskom pristupu izgradnje "Konjarnika".
Po zaključenju ugovora o partnerstvu, JP "Babin Zub" namerava da raspiše javni konkurs za dobijanje investitora za izgradnju (sa pravom korišćenja):
     - Ski staze dužine 1.650 m, visinske razlike 400 m, površine oko 18.000 m2, od Markove livade (1.550 m) do objekata na Konjarniku (1.150 m). U planu je izrada dodatne ski staze od Markove livade do kote u blizini vrha Babin Zub, u dužini preko 850 m, koja bi sa osnovnom stazom omogućavala smučanje u dužini od 2.500 metara.
     - Žičare (dvosede ili četvorosede) dužine 1.650 metara, sa visinskom razlikom od 400 metara. Moguća je i izrada ski lifta dužine 850 metara.
     - Objekti smeštaja (vidi konkursne radove), sa prodavnicama, servisima itd.
a) pristana, površine oko 1.000 m2 (sa oko 30 ležajeva)
b) vila za smeštaj (6x50 ležajeva)
c) hotela sa pratećim sadržajima (oko 70 ležajeva)


     Oživela “Stara lepotica”
         V. ĆIRIĆ,  02.02.2004, Večernje NOVOSTI
  
     BOGOMDANI Planinarski dom, na oborncima Stare planine, na 12 kilometara od Pirota minulog vikenda bio je tesan da primi sve ljubitelje zimskih sportova. Nekoliko kilometara dugačka kolona automobila i nekoliko hiljada zaljubljenika u zimske sportove, svih uzrasta, posle 13 godina našlo je ovde svoj kutak.
     Terene za skijanje i sankanje, ali i žičaru, obnovila je grupa entuzijasta iz Smučarskog kluba “Midžor”, mnoge asove republičkog i saveznog ranga, poput Siniše Živkovića i Mirne Stavel.
- Tek sada se vidi koliko nam je svih proteklih godina nedostajala staza na Planinarskom domu, koja je donedavno bila zarasla u korov i trnje. Sa žičare su bili počupani stubovi, odnete sajle, ali smo predanim radom, i uz pomoć ljudi iz “Tigra” uspeli da je obnovimo zajedno sa ski-liftom. Istovremeno smo postavili i osvetljenje duž staze, tako da je sada moguće skijati se i noću - kaže Jovica Cvetković, sekretar Smučarskog kluba “Midžor”, koji je ponovo aktiviran.
     Pomenuti klub je organizovao i školu skijanja za uzrast od pet do deset godina. Rad škole delimično će, tokom zimskog raspusta, finansirati roditelji, jer je to neizbežno.
     Inače, staza na Planinarskom domu na nadmorskoj visini od oko 800 metara, sa okolnim terenima je, po mnogim mišljenjima, uslov za kakav-takav početak razvoja zimskog turizma. O tome svedoče i prve ture zaljubljenika u planinu, koje su proteklih dana pojedine agencije dovele iz svega devedeset kilometara udaljenog Niša. Stara planina obiluje prirodnim uslovima za razvoj turizma, ali su svi dosadašnji planovi propali zbog nedostatka novca. Od ugostiteljskih objekata, gostima je na raspolaganju hotel sa tri zvezdice “Planinarski dom”, koji je odnedavno počeo da radi kao objekat otvorenog tipa.
  


U planu je izgradnja zimskog centra "Babin zub"
hoteli, žičare, bazeni -500 mil USD
(
"Politika" 3614,  19.06.2003.)

        Posle više od 2 decenije priprema za gradnju velikog turističkog centra "Babin zub" (projekat vredi više od 500 mil USD) tokom 2004 god. će početi njegova etapna realizacija, prema raspoloživom novcu.

        Na udaru graditelja treba da se nađe prevoj Konjarnik, u ataru sela Crni Vrh u knjaževačkoj opštini, gde investitori treba da ulože oko 10 mil EUR i izgrade prvi hotel i skijaške staze. Poduhvat su zvanično podržali Ministarstvo trgovine i turizma (www.minttu.sr.gov.yu) i Ministarstvo za urbanizam Srbije (www.mugrs.sr.gov.yu), s kojim je JP "Babin zub" u Knjaževcu potpisao ugovore o izradi studije izvodljivosti u GUP-u Stare planine. U toku je akcija otkupa zemljišta, a na jesen 2003 god. će, veruju u "Babinom zubu", biti pronađen i investitor - u zemlji ili inostranstvu. Urbanistički projekat Konjarnika već je završen i njime je ovde, na 1.252 m nadmorske visine (ispod Babinog zuba), predviđena gradnja hotela sa 400 ležajeva i žičare dužine 1.600 m za 1.800 skijaša.

        Vlada Srbije (www.srbija.sr.gov.yu), 2002 god, uvrstila je ovaj projekat u 50 najznačajnih, a jos 1996 god, centar je prostornim planom Srbije, verifikovan kao najznačajniji i najveći potencijal za razvoj zimskog turizma u Srbiji.

        Za gradnju Konjarnika zainteresovani su i stranci, posebno Svetska skijaska federacija FIS (www.fis- ski.com). Prema projektu, turisticki centar "Babin zub", raspolagaće sa 12.000 ležajeva u više hotela, na više lokacija, a sa oko 100 km ski-staza za alpsko i nordijsko smučanje, koje će moći da opsluže oko 15.000 skijaša. Centar će imati i sportske terene na prostarnim visoravnima i bazene. Ovde će opsluživati oko 2.000 ljudi iz planinskih sela knjaževacke opštine. Stotinu puta više zitelja ove komune i Timočke krajine bilo bi angažovano u proizvodnji zdrave hrane za buduće turiste.

        Robert Apsner, član Medjunarodne skijaske federacije dolazio je u svojstvu predstavnika austrijske firme "Girak" (www.girak.at), koja se bavi projektovanjem i izgradnjom žičara i zajedno sa predstavnicima "Rudisa" (www.rudis.si) iz Trbovlja u Sloveniji, ponudio svoje usluge u projektovanju i izgradnji.


Preuzeto: 23.10.1999. sa sajta www.knjazevac.co.yu

Projekt turističkog centra “Babin Zub” na Staroj Planini

    Među prirodno visokoplaninskim masivima, Stara Planina, uz Šaru, Prokletije i Kopaonik, predstavlja jedan od najvrednijih turističkih prostora Srbije i Jugoslavije. Najveća i najlepša u istočnoj Srbiji, kao prirodna granica prema Bugarskoj, Stara Planina se uydiže na 70 km od Niša i po 50 km od Knjaževca i pirota (čijim opštinama pripada najvrednijim delom), uz autoputeve Beograd – Atina i  i Niš – Instambul, na 330 km od Beograda i 120 km od Sofije.
    Predstavlja zasebnu turističku regiju koju krase netaknuta priroda, Zavojsko Jezero, arhaična sela manastir Temska i dr., u sklopu Niške turističke zone sa Nišom, Niškom Banjom, Pirotom, Sokobanjom, Gamzigradom, Ravnom i Knjaževcom. Do 5 meseci snega u pojasu od 1100 2100 m potencijal je za velika alpska skijališta sa FIS stazama, ispod kojih su kvalitetne lokacije za smeštaj. Pogodnosti za nordijsko skijanje, lov ribolov i letnju rekreaciju zaokružuju njen turistički potencijal, a podplaninska sela, resursi zdrave hrane i čiste energije omogućavaju razvoj komplementarnih aktivnosti poljoprivrede domaće radinosti i dr.
    Razvoj i uređenje planine sistematski su planirani samo u opštini Knjaževac, na području Babin Zub u izvorišnom slivu Trgoviškog Timoka površine od 100 km2 . Sve studije, programe i planove uradio je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda koji je ode angažovan već 19 godina.
    Na području Babin Zub planirano je alpsko skijalište graničnog kapaciteta od 14.000 skijaša svih kategorija, sa 40 km žičara i 100 km staza. Na dva kraja skijališta  planirani su smeštajni centri Golema Reka sa 5.000 i Jabučko Ravnište sa 3.000 ležaja, kao punktovi Mirica, Kozarnica, Konjarnik i Debeli Rt sa po 300 – 500 ležaja, ukupno 9.000 lež+aja graničnog kapaciteta u visokim kategorijama, namenjenih prvenstveno inostranim turistima. Usrednje planinskom pojasu predviđeno je 3.000 ležaja u vikend naseljima, umetničkoj koloniji i zdravstveno – rekreatinom centru. U podplaninskim selima Crni Vrh, Ćuštica i Balta Berilovac planiranih sa po 1.000 stanovnika, predviđen je smeštaj  za još 3.000 gostiju i 1.000 zaposlenih u turizmu.
    Na podrućju je dosad realizovano: regionalni put Crni Vrh – Jabučko Ravnište (11 km), dalekovod 10 kv, 2 trafostanice 10/0,4 kv kaptaža izvora, planinarski dom (60 ležaja) i malo skijalište, proglašena su 2 objekta pirode, a u državnim i regionalnim fondovima predviđena je dalja izgradnja saobraćajnica, elektrosnabdevanja i telefona.
Odlukama Vlade Srbije, na inicijativu opštine Knjaževac 1982 – 90, područje je ustanovljeno kao Turistički centar “Babin Zub”. SO Knjaževac formirala je 1990 Društveno javno preduzeće za razvoj, izgradnju i uređenje TC “Babin Zub” sa sedištem u Knjaževcu i zadatkom da gazduje zemljištem, organizuje izgradnju i održavanje centra, kao i da upravlja skijalištem i ostalim sportsko – rekreativnim sadržajima.
    Ta izgradnju i uređenje komercijalnog sadržaja – smeštaja, ugostiteljstva, trgovine, servisa, zabave i dr. očekuje se ulazak najraznovrsnijih stranih i domaćih ulagača i vidova ulaganja.. Ovi ulagači mogu sa Društvenim javnim preduzećem “Babin Zub” da formiraju mešovito preduzeće, pre svega za skijalište sa smeštajnim centrima i punktovima. 

 

SKI – STADION “KONJARNIK” – PRVI KORAK U OTVARANJU TURISTIČKOG CENTRA “BABIN ZUB” NA STAROJ PLANINI

    Za prvi korak u otvaranju turističkog centra “Babin Zub”  izabrana je realizacija turističkog pukta i skijališta “Konjarnik”. Punkt je nazvan po povijarcu Konjarnik, uz koga se u gornjem slivu Zubske reke prostire njegov širi lokalitet od kote 1140 m na regionalnom putu Crni Vrh – Jabučko Ravnište, uzvodno dfo prevoja Markova livada (1545 m ) i dalje grebenom do Babinog Zuba (1748 m ), sa jedne i do Vvojvodinog Venca (1671 m), sa druge strane. Severne ekspozicije, zaklonjenost od vetrova i nagibi od 20 – 40 %, uz 4 – mesečno zadržavanje snega, karakterišu lokalitet kao izvanredno alpsko skijalište, a pejzažom i prirodnim oblicima ga uklapaju u izvornu panoramu Stare planine. Prema donetim planovima, punkt “Konjarnik” predviđen je kao jedan od ulaza u jedinstveno alpsko skijalište Turističkog centra  “Babin Zub” sa regionalnog puta, a širi lokalitet punkta čini integralni deo tog skijališta.
    Širi lokalitet “Konjarnik” urediće se kao ski stadion, odnosno kao alpsko skijalište za dnevne izletnike, sa manjim smeštajem u apartmanskom naselju na ski stadionu. Prema projektivnom kapacitetu, ski stadion može da primi 1.300 jednovremnih skijaša, od čega bi 200 bilo smešteno u apartmanskom naselju u apartmanskom naselju, a 1.100 bi bili dnevni izletnici.Na svakih 100 skijaša računa se sa još 50 neskijaša, tako da bi u apartmanskom naselju bilo smešteno 300 gostiju, a na ski stadion bi izlazilo 1.650 dnevnih izletnika ( 1000 smeštenih u Kalni i selima Inovo, Vrtovac, Balta Berilovac i Crni Vrh, a 650 iz Niša, Knjaževca, Pirota Zajećara i Bora).
    Pored glavne motivske funkcije alpskog skijanja lokalitet “Konjarnik” i njegovo okruženje nude uslove za brojne uslove za brojne druge vidove sporta i rekreacije. U zimskoj sezoni to su nordijsko skijanje i ski – bob uz korišćenje žičara, sankanje klizanje na ledu i dr., a u letnjoj sezoni planinarenje i izleti sa bivakovanjem, jahanje, vožnja planinskim biciklima, mali sportovi, skijanje na travi letenje zmajem i padobranom i dr.
    Za navedene funkcije i kapakcitete, lokalitet “Konjarnik” biće organizovan i etapno građen sa slkedećim sadržajima:

  • sa regonalne saobrađajnice, polazištu žičara i apartmanskom naselju pristupiće se sa 500 m lokalnog puta do autobuskog stajališta i parkinga za 100 vozila na 1205 – 1255 m.

  • ulaz na skijalište u I etapi predviđen je ski liftom od apartmanskog naselja do Markove livade; u II etapi, glavni ulaz u skijalište ostvariće se dužom dvosedežnicom na istoj relaciji; od Markove livade ppredviđena su u II etapi i dva grebenska ski lifta – do Babinog Zuba i doo Vojvodinog Venca.

  • U I etapi biće realizovvana alpska ski staza od Markove livade do apartmanskog naselja u dužini od 1.500 m a u II etapi još 2 staze sa Babinog Zuba i Vojvodinog venca do Markove livade ukupne dužinne od 2.000 m ; na Markovoj livadi predviđeno je polazište i terminal nordijske staze preko planinarskog doma do Jabučkog Ravništa i nazad.

  • Apartmansko naselje će u I etapi biti sagrađeno sa 200 lleđaja i pratećim sadržajima u jedinstvenom objektu, sa rukometnim igralištem – zimi osvetljenim klizalištem i sankalištem sa bebi liftom; u II etapi izgradiđe se još 100 ležaja u bungalovima, dodatni prateći sadržaji, veštačko jezerce i parking za 250 izletničkih vozila; smeštajj je prediđen u turističkim apartmmanima sa2 – 4  ležaja po osobi, u zasebnim, manjim celinama (spavanje, kupatilo, čajna kuhinja  i obedovanje u jedinstvenom prostoru) i u grupisanim, većim celinama (jedinice spavanje sa kupatilom, oko zajedničke kuhinje, obedovanja i dnevnog boravka); javni sadržaji u parteru aprtmanskog objekta i u posebnim objektiima obuhhvataju: 2 restorana – kafane, samouslugu, najam i servis sportske opreme, kioske (gril, čajdžinice), gorsku službu spasavanja i prvu pomoć, upravu i tehno blok (tabač, radionice, vatrogasci i dr.).

  • Vodosnabdevanje će biti obezbeđeno iz izvora Zibske Reke, a prećiščavanjeotpadnih voda nizvodno od apartmanskog naselja; električno napajanje obezbediće se dalekovodom 10 KV sa trafostanice kod planinarskog dooma; apartmansko naselje biće opremljeno telefonom, zagrevaće se na struju i drvo.

Realizacija ski stadiona i apartmanskog naselja “Konjarnik2 zasniva se na fleksibilnom konceptu ulaganja, izgradnje i koreišćenja, koji omogućava celovito i brzo formiranje trajno isplativih sadržaja. Ulagači mogu biti sva pravna fizička, domaća i strana lica, sa pojedinačnim ili udruženim kapitalom (preduzeća, banke, deoničarska društva, zadruge, pojedinci). Sadržaji se mogu graditi za tržište, za određene investitore, za tajm šering, za najam i sl.


Link:

Vesti i utisci iz   2006,   20072008,

www.babinzub.net
Stena "Babin Zub" 1758m. Zaštitni znak Stare Planine...

NAZAD

HOME