BABIN ZUB - STARA PLANINA - 2008

       Na području Babin Zub planirano je alpsko skijalište kapaciteta od 14.000 skijaša svih kategorija, sa 40 km žičara i 100 km staza. Na dva kraja skijališta planirani su smeštajni centri Golema Reka sa 5.000 i Jabučko Ravnište sa 3.000 ležaja.

Sve ski mape Stare Planine Još detalja o Staroj Planini  > > >
Vesti i utisci iz   2006,   20072008,
Informacije o radu žičara:
064/195 12 98
063/866 89 63
Inoformacije o stanju pristupnog puta:
064/821 85 13
   Rezervacija smeštaja u planinarskom domu:
019/735 230 - Turistička org Knjaževac
019/732 543 - Planinarski dom
toknjazevac@ptt.yu

STARA PLANINA - VESTI, KOMENTARI, UTISCI . . .

Stara Planina - aktivnosti za predstojeću sezonu
     06.11.2008.  Knjaževac - Što se radova i infrastrukture tiče od prošlog javljanja se promenilo samo to da su staze za ovu sezonu u potpunosti završene i da spremno očekuju skijaše, dok se deonica puta Balta Berlovac – Janjski most ubrzano radi i očekuje se i njen završetak do početka padavina.
     A sada malo o planiranim aktivnostima za predstojeću sezonu...
     - U decembru se očekuju prve padavine, tako da je u planu Razvojni ski kamp Smučarskog Saveza Srbije u periodu od 5-27.12.2008. godine, kao i boravak i treninzi pionirske i juniorske reprezentacije.
Za to vreme planiran je i Bambi kup u organizaciji Smučarskog Saveza Srbije u periodu 19-20.12.2008. godine, kao i Alpski kup Srbije za cicibane i pionire – „Kriterijum prvog snega“ u periodu 21-22.12.2008. godine.
     - Posle Novogodišnjih praznika očekuju se dolasci ski klubova iz cele zemlje, trening pionirske reprezentacije kao i dva takmičenja za Alpski kup jugoistočne Srbije za pahuljice i cicibane.
     - Tokom februara moguća je organizacija takmičenja Kupa veterana, Prvenstvo Srbije za novinare, a u najavi je i ponovno gostovanje Snowmanije sa ekstremnim skijašima iz zemlje i inostranstva, ali ovo još nije potvrđeno zbog njihovog gustog rasporeda.
     - Za mart mesec je predviđeno Državno prvenstvo za pionire u periodu 14-15.03.2009. godine, dok je za 22. i 23.03.2008. zakazana „Beogradska liga“.
      Toliko za sada. Ako bude još zanimljivih informacija sigurno ću se javiti.
       Pozrav, Mića Zlatni

  

„Skijališta Srbije“ Knjaževcu poklonila sanitetsko vozilo    Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     31.10.2008.  Knjaževac - „Skijališta Srbije“, u okviru opšteg plana opremanja ski centra, a uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja poklonila su terensko sanitetsko vozilo Zdravstvenom centru u Knjaževcu. Reč je o vozilu čija je vrednost 25 000 evra koje će tokom zime biti korišćeno na planini, a tokom ostalog dela godine za potrebe knjaževačkog zdravstvenog centra.

  

Izgradnja infrastrukture na Staroj planini           Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     15.10.2008. - Vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić izjavio je da je veći deo puta od Kalne do ski centra završen i da su pri kraju i radovi na akumulacionoj brani iz koje će se koristiti voda za pravljenje veštačkog snega.
     On je rekao da su dve staze u ovom ski centru u potpunosti zaštićene od erozije i da je urađeno njihovo zatravnjivanje.
     Tokom ove godine, u izgradnju neophodne infrastrukture na Staroj planini uloženo je oko 10 miliona evra.

  Sve 22 slike u punoj rezoluciji postavljene na
Galeriji sajta!!!!

Stara planina - U susret novoj ski sezoni
     07.10.2008. - Evo nas na početku nove zimske sezone, pa rekoh da se javim sa najnovijim informacijama sa svima nam drage Stare Planine. Nisam se javljao od kraja prošle sezone, ali to, naravno, ne znači da se na planini ništa ne dešava.

     Naprotiv, od kraja prošle sezone se svakodnevno naporno radi na planini, kako na polju poboljšanja infrastrukture, tako i na uređenju i proširenju skijaških staza i pratećeg sadržaja...

     Što se infrastrukture tiče najnapornije se radilo na popravci i asfaltiranju prilaznog puta iz pravca Knjaževca koji je bio „rak rana“ za turiste sa strane i one koji su po prvi put dolazili u ski-centar. Proširena je i presvučena potpuno novim asfaltom deonica od početka sela Crni Vrh do staze Konjarnik, a trenutno se privode kraju radovi na najgoroj deonici selo Balta Berilovac – Janjski Most, koja je tokom leta skoro duplo proširena, a u toku je asfaltiranje iste. Deonica raskrsnica za Jabučko Ravnište – planinarski dom Babin Zub je, takođe, celokupnom dužinom presvučena novim asfaltom. Uređuje se i sprema i veliki parking prostor na Konjarniku.

     Skijaška infrastruktura nije ni najmanje bila zapostavljena tokom letnjih meseci i u ranu jesen, tako da su izvođeni mnogi radovi na poboljšanju iste. Najpre su odrađeni teški, anti-erozivni radovi na regulaciji vodenih tokova koji su često presecali staze i kvarili skijanje. Odrađeno je kanalisanje Zubske reke kao i svih potoka do velike akumulacije – depoa u kome se sliva voda koja stvara veštačko jezero iz koga će se vršiti veštačko osneživanje staze u slučaju da ne bude dovoljno snega. Postavljen je i visokonaponski kabl za novu trafo stanicu na Konjarniku i trafo za pumpnu stanicu akumulacije za veštačko osnežavanje.

     Same skijaške staze su detaljno očišćene od stenja i krupnog kamenja, izvršeno je humusiranje zemljišta i zasejana je trava preko koje je položena biorazgradiva armatura od slame, trske i vrbovog pruća. Na Markovoj livadi je postavljena pokretna traka sa ringišpilom za decu u ukupnoj dužini od 75 metara i formiran je poligon za ski-školu najmlađih skijaša. Ovaj deo prati i dodatni sadržaj za klince sa animacijama, čunjevima, metlicama i klupicama...

     Na dva mesta su postavljene i mape skijališta, a kompletan završetak svih radova koji su u toku je planiran do kraja meseca. Onda se očekuje poseta komisije FIS-a, koja će izvršiti homologaciju svih staza. Iskreno se nadam da će staza Sunčana dolina – Konjarnik 1 u ukupnoj dužini od 2200 metara i visinskom razlikom od 500 metara biti PRVA Super vele-slalom staza u Srbiji!

     Sve gore pomenuto dokumentujem ti slikama sa „gradilišta“ koje nisu zaštićene autorskim pravima pa slobodno možeš neku od njih (sve) da postaviš na naš NAJBOLJI sajt o zimskim sportovima!

     Toliko za sada, a o planovima ski-kluba Midžor Knjaževac i rasporedom dešavanja u sezoni uskoro...

    Pozdrav iz Knjaževca,

    Mića Zlatni.

    P.S. U subotu je palo 20-tak santimetara snega, vrhovi su se zabelili i ako se po jutru dan poznaje...!!!

  

Ulaganja u ski centre                       Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     29.09.2008. - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" saopštilo je da je u pripremu naredne zimske sezone investiralo oko 600 miliona dinara. Vršilac dužnosti generalnog direktora tog preduzeća Nebojša Skorić izjavio je agenciji Beta da su u toku radovi za veštačko osnežavanje na Kopaoniku, koji bi trebalo da budu završeni u novembru ove godine.
     "U prvoj fazi osnežavaju se staze Pančićev vrh i obe staze Karaman grebena. Vrednost opreme i radova na izgradnji i montaži je oko 2,1 miliona evra", rekao je Skorić i dodao da je za lokaciju Gobelja na Kopaoniku kupljena nova četvorosedna žičara. Prema njegovim rečima, u toku ove godine biće nabavljena oprema i za veštački sneg na Staroj planini, dok će radovi na izgradnji sistema početi u novoj građevinskoj sezoni.

     "Takođe radimo i na obezbeđenju infrastrukture i nabavci opreme za veštački sneg na skiljalištu Tornik na Zlatiboru, što bi trebalo da bude završeno sledeće godine", najavio je Skorić. Kako je naveo, u tom ski centru u toku je rekonstrukcija jednog od dva ski lifta oštećena u toku bombardovanja 1999. godine. On je rekao da je planirano da ski centar Tornik počne da radi u decembru, kao i ostali ski centri, a rad skijališta će biti moguć kada bude dovoljno snega za bezbedno skijanje.

     Skorić je rekao i da se u toku 2008. godine obavljaju antierozivni radovi i radovi na uređenju skijaških staza na svim planinama. Govoreći o kapacitetima žičara u sva četiri ski centra - Kopaonik, Zlatibor, Stara planina i Divčibare, on je kazao da sada iznose 35.000 skijaša na sat, a da će sa izgradnjom novih žičara i liftova, kapacitet biti povećani za dodatnih dve do tri hiljade skijaša na sat.

     "Proširenje kapaciteta žičara i ski liftova će se odvijati postepeno - na Staroj planini kao deo razvojnog plana Jabučkog ravništa, a na Kopaoniku i u drugim planinskim centrima postepenom zamenom zastarelih instalacija novim instalacijama većeg kapaciteta", objasnio je Skorić.

  

Protiverozioni radovi na skijalištima u Srbiji    Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     25.09.2008. - U ski centrima je u toku izvođenje protiverozivnih radova koji će se izvoditi svake godine u okviru redovnog investicionog održavanja skijališta - saopššteno je iz JP „Skijališta Srbije“
     Ovi radovi se izvode kako bi se sanirala postojeća oštećenja na ski stazama i kao prevencija stvaranja novih oštećenja koja mogu nastati usled dejstva prirodnih faktora.
     Radovi su intezivirani u ski centru Stara planina na stazama Konjarnik 1 i Sunčana dolina, a slični radovi se izvode i na stazi Crni vrh na Divčibarama. Protiveroziona zaštita radi se u ski centru Kopaonik kao i u ski centru „Tornik“ na Zlatiboru.

  

Ojavljen tender za izbor suinvestitora za izgradnju turističkog kompleksa “Jabučko ravnište” na Staroj planini
     18.09.2008. Objavljen je tender za izbor suinvestitora za izgradnju turističkog kompleksa “Jabučko ravnište” na Staroj planini. Državni sekretar za tirizam Goran Petković rekao je da su za ovaj posao, stigle ponude dve strane i jedne domaće kompanije a da je cilj raspisivanja tendera da se privuče pažnja prvoklasnih investitora. Prema planu, u prvoj fazi, u naredne tri godine, treba da se obezbedi prostor za više od 5.000 gostiju a predviđena su ulaganja od 156 miliona evra u ugostiteljske, rekreativne i objekte za zabavu, 50 miliona u skijališta i 30 miliona evra u komunalnu infrastrukturu. U vlasništvu države će ostati infrastruktura, zemljište, skijališta i deo vlasništva budućih turističkih objekata.     Detaljnije...

  

Gradi se put do Jabučkog ravništa na Staroj planini  Izvor: Skijališta Srbije
     02.09.2008. - Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković obišao je radove na izgradnji puta ka Ski centru na Staroj planini, od sela Cerova ka Markovcu do "Jabučkog ravništa". Ova investicija finansira se iz Nacionalnog investicionog plana, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i Opštinom Pirot.
     Petković je rekao da je za realizaciju više projekata na Staroj planini izdvojeno oko 350 miliona dinara. Upravo izgradnja turističkog kompleksa na ovoj planini deo je strategije Vlade o ravnomernom regionalnom razvoju Srbije. On je rekao da se paralelno sa ovim radi i projekat elektrosnabdevanja i dodao da NIP preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja finansira ovaj projekat.
     U ski centru Stara planina u toku su radovi na protiv erozionoj zaštiti ski staza Konjarnik i Sunčana dolina kao i izvođenje radova na izgradnji deponijsko-konsolidacionih pregrada na Zubskom potoku.

  

Izgradnju turističkog kompleksa na Staroj planini  Izvor: www.merr.sr.gov.yu
     09.Jul 2008. Potpredsednik Mlađan Dinkić rekao je da su za izgradnju turističkog kompleksa na Staroj planini zainteresovane dve strane i jedna domaća kompanija. Dinkić je na konferenciji za novinare kazao da su se prijavile kompanije iz Nemačke, Austrije i Energoprojekt iz Srbije i spremne su da ulože po 250 miliona evra.
     Javni poziv za izbor suinvestitora za izgradnju turističkog kompleksa "Jabučko ravnište" na Staroj planini objavljen je 5. maja, a rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti bio je 1. jul. U planu je gradnja hotela, sportsko-rekarativne, saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, a upravljanje tim kompleksom biće prepušteno investitoru. Uslov je da potencijalni invetsitor u poslednje tri godine ima najmanje pet investicionih projekata u ukupnoj vrednosti od 150 miliona evra.
     Kako je ranije najavljeno, prva faza radova trebalo bi da krene početkom sledeće godine, plan je da se završi do 2010, a u toj fazi planirana su ulaganja od oko 250 miliona evra. Ceo kompleks trebalo bi da bude završen do 2015. godine.

  

Na Saroj Planini se radi na infrastrukturnom uređenju
     07.Jula 2008. u broju 66. Službenog glasnika Republike Srbije objavljen je: Javni pozivi Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja:
      - Javni poziv za dostavljanje ponuda u otvorenom postupku za javnu nabavku radova izgradnja sistema za vodosnabdevanje i odvođenje otpadnih voda na lokaciji Konjarnik (područje parka prirode na Staroj planini) (redni broj javne nabavke 242/2-08)
     - Javni poziv za dostavljanje ponuda u otvorenom postupku za javnu nabavku radova izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Konjarnik područje parka prirode na Staroj planini (redni broj javne nabavke 246/2-08)
        Dealjnije...

  

     21.02.2008. Stara Planina
     Nedelje se smenjuju, dani postaju sve duži i topliji, a skijaša na planini ima sve manje i manje. Ne znam da li su se svi već zasitili, ili je u pitanju finansijski aspekt, ali je činjenica da skijaša na Staroj Planini nema kao na početku sezone... Ne vidim drugi razlog koji bi sprečio prave i iskrene ljubitelje skijanja i prirode da ne iskoriste i ove prelepe dane sa kraja februara.
     Snega ima negde oko 20-tak santimetara i mnogi će reći da je to nedovoljno. Činjenica je i da se brzo topi, jer potoci vode danas su se slivali stazom usled visoke temperature, ali je skijanje i dalje moguće jer radnici JP Skijališta Srbije vredno i naporno rade da bi očuvali staze i sa ovo malo snega. Čim žice stanu u 16 sati, odmah se izlazi na staze sa dva ratraka i sneg se vuče iz obližnih šuma, tabaju se staze i spremaju za sutradan. Mada, bez obzira na njihovo zalaganje, pitanje je još koliko dugo ćemo moći da se skijamo pri ovoliko visokim temperaturama. Sneg i hladno vreme su nam očajnički potrebni...
     U prilogu ovog teksta šaljem ti najsvežiju fotografiju, slikanu danas oko podneva, da bih ti i vizuelno dočarao kako je danas izgledala planina. Na fotografiji su sa leva na desno: Vladan Cvejić – Ski klub Midžor Knjaževac, moja malenkost u sredini i Zoran Jenić, inspektor staze – JP Skijališta Srbije.
    
Toliko za sada. Nadam se hladnom vremenu i snežnim padavinama koje će obratovati nas, ljubitelje prirode i belih sportova.
     Pozdrav...
    
Mića Zlatni


      18.02.2008. Stara Planina
     Bio sam u nedelju i nije bilo -17C vec prijatnih i suncanih -16.8 C , prema tome nemoj da plasis ljude. Od 9h pa sve do negde 13h bilo je fantasticno, pravi uzitak za skijase kojima se sunce nadje iza ledja a senka naravo ispred. Mozes se do milje volje takmiciti sam sa sobom i korigovati svoju tehniku.
     Ali posle 14 h kada se sunce potpuno sakrije iza Babinog zuba na "konjarniku" treba ukljuciti reflektoe jer se slabo vide led i kamenje. E tu nastaju problemi za mnoge skijase jer ih pre svega savlada umor od prepodnevnog skijanja i gore spomenuta debela ladovina te se moze na stazi videti desetine "tumbanja " istovremeno.
     borborr   na Forumu


       26.01.2008. Subota, jednodnevno skijanje na Staroj planini
      Put suv, bez snega i leda. Lanci nepotrebni. Kolima do pocetka prve zice - Konjarnik. Na parkingu 10-ak automobila. Nadmorska visina oko 1200m. (malo vislje od Brzeca) Niko nije znao da kaze tacno. Ljudi iz SS (Skijalista Srbije) vise nego ljubazni. Dali su mi cak i br. tel-a gde mogu da se dobiju informacije da li zice rade, koliko ima snega... Skipass moze da se kupi samo na pocetku zice i moze da se vrati do 16:15h. Poslednja voznja moze i bez skipassa, bitno za one koji su odseli u hotelu do kog se stize sa vrha zice.
     S obzirom na nadmorsku visinu staza odlicno pripremljena. Skoro da je celog dana u senci i jako se dobro drzi. U popodnevnim casovima se pojavilo kamenje velicine oraha. Ocigledno da stazu treba bolje pripremiti pre sezone. U planu su i topovi koji bi takodje pomogli.
     I druga zica, sidro odlicna, ali prilicno ogoljena zbog nedostatka snega. Prosecan nagib i jedne i druge staze oko 30%. Otprilike kao Gvozdac.
     Nedostaju klupe, neko osvezenje pored staze, put ocajan u delu od 4-5km.
     Sve u svemu odlicna varijanta za jednodnevno skijanje kada ima dovoljno snega. Skijaski centar u pokusaju (za sada na dobrom putu).
     pedja5   - na Forumu        Još Pedjinih fotofragija u Galeriji slia na sajtu....


      08.01.2008. Stara Planina blokirana tokom vikenda 05. i 06.01.2008.

       Praznici i vikend je prošao, pa evo mene sa novim informacijama. Za vikend je na planini bio pravi haos, i u pozitivnom i u negativnom smislu...
     Kao pozitivno bih naveo odluku JP Skijališta Srbije da spuste cenu dnevnog ski-pas-a sa 700,00 na 500,00 RSD za odrasle, a poludnevnog sa 500,00 na 300,00 RSD. Proporcionalno sniženje važi i za ostale kategorije skijaša sve do 20.01.2008. godine. Ovo je namamilo mnoge ljubitelje skijanja, tako da je put ka planini još u ranim jutarnjim časovima u subotu ličio na Ibarsku magistralu. Dan je bio sunčan i bez daška vetra sve do ranog popodneva. Došlo je par autobusa sa strane, ali i mnoštvo automobila iz Zaječara, Niša, Pirota, Svrljiga, Knjaževca...  Stigli su i neki borderi iz Beograda jer su čuli za onu rampu koja je napravljena za potrebe reklame za Red Bull, a sa njima je bila i jedna grupa koju su činili deca bez roditelja i koji su prvi put gostovali u ovakvoj divljini. U subotu su na pripreme došli i smučari iz dva ski kluba koji nose isto ime – „Midžor“, iz Pirota i Knjaževca.
  


     Sve je bilo super do negde 14:30, kada je počeo da pada sneg i da duva jak vetar. Nevreme je bilo strašno, pogotovo preko brisanog prostora pred sam ulazak u šumu zvanog „Dojkino vrelo“, gde je vetar najjače duvao i noseći sneg izazvao zatrpavanje puta i potpuni prekid u saobraćaju sa gradom. Radnici putari nisu imali jake i velike mašine da čiste sneg koga je vetar brzo nanosio, tako da kada su to najzad shvatili i tražili pomoć iz grada već je bilo kasno... Svi posetioci planine koji su kolima došli do samog planinarskog doma i hotela morali su da noć provedu na licu mesta jer se kolima bilo nemoguće probiti i vratiti. Put je ponovo postao prohodan tek u nedelju kasno pre podne. Za to vreme u hotelu i domu je bio pravi haos, tražio se krevet više jer su sve prostorije bile prepune. Jedna grupa posetilaca se za vreme nevremena zaglavila na domak šume, ali su momci entuzijasti sa ski-sankama pritekli u pomoć i izvukli i dovezli posetioce do „civilizacije“. Jedini koji su uspeli bezbedno da napuste planinu bili su oni kojima su kola bila parkirana po dno četvoroseda i koji su se po mrklom mraku i uz nesebičnu pomoć reflektora sa ratraka spustili niz stazu do svojih automobila.
   
     Posle vikenda, za Božić, u ponedeljak, sneg je padao gotovo celi dan što su radnici Skijališta iskoristili da ratracima dobro ugaze i pripreme stazu. Po informacijama od jutros, sneg se ne topi jer temperatura nije prešla 0°C i trenutno je za skijanje pravi raj!!! Pa ko voli – neka izvoli, uz malu napomenu da su smeštajni kapaciteti 90% popunjeni i da ne bi trebalo planirati višednevno zadržavanje bez prethodne provere da li ima slobodnih mesta.
      Mića Zlatni

 

 

 

  

Marko Grlic, jedan od najboljih snowboardera na svetu, na Staroj planini
     
04.01.2008. Na Staroj planini svoje skokove demonstrirao jejedan od najboljih snowboardera na svetu. Prvi put u Srbiji, Marko Grilc (Slovenija) je kao promoter uživao u ovoj divnoj planini.
     Kao i uvek Marko je snimao kadrove za svoj novi snowboard film, a fotografije očekujemo u mnogim svetskim magazinima i kalendarima u zemlji i inostranstvu...
     Odusevljen terenima i potencijalom Stare planine, obecao je povratak mozda vec u Martu, odmah nakon Aljaske, Argentine...
     Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo skijalistima Srbije! Ove fotografije vam ustupamo za objavu. Photo by: Predrag Vučković
     Detaljnije . . .

    

Božićni popust na Ski pass na Staroj planini  od 05. - 20.01.2008.
     
05.-20.01.2008. U ovom periodu važi Božićni popust Skipass-a na Staroj planini.
                             Odrasli             Deca
     Pulu denevni      300 din        200 din
     Dnevni              500 din         300 din

    
 
     03.01.2008. Stara Planina uoči vikenda 05. i 06.01.2008.
      Bio sam na planini prošlog vikenda, ali samo u nedelju, pošto mi je subota bila radna. Super smo se skijali jer nije bilo velike gužve: po jedan autobus iz Niša i Knjaževca. Ni oni nisu bili puni, jer su ljudi verovatno očekivali da će staze biti loše jer nije bilo padavina, ali momci iz Skijališta su ih dobro pripremili – navukli su okolni sneg sa padina na stazu. Sitno kamenje se ne računa, to je izgleda naša sudbina za ovu sezonu jer staze nisu na vreme drenirane. Vreme je bilo super i žao mi je što sam zaboravio foto-aparat da sve to ovekovečim i pošaljem ti neku zanimljivu sliku. U večernjim satima počela su da stižu vozila sa ljudima koji su Novu godinu čekali gore, ali ne znam kako je taj događaj prošao. Toliko o prošlom vikendu...
     U utorak i sredu sneg je padao bez prestanka, napadao je 30-40 cm, sav je lepo ugažen ratracima tako da ga trenutno na stazama ima oko 20 cm više, u odnosu na subotu 22.12.2007. kada je bilo otvaranje sezone. Kamenje se više ne vidi, a led u donjem delu staze na četvorosedu je u potpunosti prekriven. Sve je spremno za urnebesni vikend!!!
     Po mojim saznanjima za vikend stižu tri ili četiri grupe skijaša sa više autobusa, tako da su kapaciteti za Božić i u hotelu i u domu u celosti popunjeni (na žalost onih koji dolaze iz daleka...). Od ostalih dešavanja napominjem da su danas došla dva momka iz Slovenije: jedan border i jedan skijaš, i da im društvo pravi jedan „naš“ momak, paraglajdista, a sve povodom reklame za „Red Bull“ koja će se probno snimati sutra, a zvanično snimanje i promocija će biti za vikend. Danas su momci provezli stazu i oduševili se. Tražili su samo da im se napravi jedna mala rampa za skakanje, koju su oprobali i kažu da jedva čekaju vikend i gužvu kada će početi sa snimanjem.
     Meni je ova subota neradna tako da ću verovatno još sutra uveče otići gore (društvo mi ima rezervisanu sobu za vikend), a ako ne stignem najverovatnije u subotu rano ujutru. Obećavam da ću ovog puta poneti foto-aparat i poslaću ti neke zanimljive slike...
     Toliko od mene, pozdrav!!!
     Mića Zlatni.


     27.12.2007. Stara Planina uoči vikenda pred Novu godinu
      Juče je padao sneg ceo dan sa manjim prekidima i napadao je oko 30 cm na stazama. U ponedeljak je stigao i drugi ratrak, jači i bolji od prvog (čekrk i 300 konja više od onog malog) i radili su bez prestanka ceo dan. Staze su obe utabane perfektno i spremne za skijanje.
     Sidro u Sunčanoj dolini je radilo i danas, ali nije bilo puno ljudi, oko 30-tak gostiju i samo je malo kritično oko onih stena u gornjem delu, jer ih sneg nije prekrio u potpunosti.
     Donja staza nije radila jer su radnici iz Skijališta Srbije zatezali korpe i sajlu na četvorosedu. Ona je spremljena i bolje od sidra, prekrivena je snegom i utabana do samog kraja, početne stanice četvoroseda, i nema kamenja na stazi.
     Kum mi je danas bio gore u "izvidnici" i prema rečima Jurice iz Skijališta Srbije, od sutra obe žice rade punom parom.
     Milorad N.


     25.12.2007. Ski Vikend na Staroj planini 22.- 23. 12. 2007.


 

 

  

 

http://slike.skijanje.co.yu

     SkiBus je bio na ovogodisnjem otvaranju ski centra Babin Zub na Staroj planini, ski centra koji bi u daljoj perspektivi trebao da preraste Kopaonik i sa planiranih 240 km staza i 40 zica predstavlja najveci ski centar na Balkanu. Ali to je jos tako daleko...

     Krenuli smo u subotu u 5:00 i isli pravcem Zaječar - Knjazevac - Kalna - Babin Zub. U hotelu smo bili oko 11h, uz dve vece pauze koje smo pravili. Druga pauza je bila neplanirana i uzrokovana zaustavljanjem saobracaja zbog posete visokih drzavnih funkcionera.

     Zicare su pustene (svecano) u subotu u 12:00.

     Dva predivna dana...

     Babin Zub (nacionalni park) je za sada netaknuti raj. Daleko od civilizacije, za odmor i bekstvo u prirodu ovo je svakako pravo mesto. Suncem obasjana planina, kombinacija listopade i cetinarske sume, stene koje se namecu. Planina obiluje izvorima izuzetno kvalitetne vode. Grejalo nas je i Sunce i mesec u isto vreme. Prizor nestvaran.

     Stara Planina ima izuzetan potencijal i prostor za razvoj ski centra. Samo treba novca i pameti. A nama manjka i jednoga i drugoga (pogotovo ovog drugoga).

     Staze su bile izuzetno lose pripremljene i pune kamenja. Skijalista Srbije nisu iskoristila preko 50cm snega samo nedelju dana ranije, da utabaju i pripreme staze, vec je toliki snezni pokrivac prepusten slucaju i vetru. Kvalitetna ispravka takve greske nije bila moguca. Uz svo zalaganje ljudi koji su dosli sa Kopaonika da probaju da izvade situaciju, obzirom da radnici iz ski centra Babin Zub ne poseduju ni znanje ni iskusvo u pripremi skijalista, staze su spremljene tako da ipak moze da se skija, ali su kao posledice toga ostali mnogi risevi i oziljci na opremi skijasa.

     I kao sto kase g-din Fica predsednik ski kluba Knjazevac: "Ne krivite planinu. Kao sto vidite planina je divna. Krivite one koji nisu obavili svoj deo posla i koji nisu iskoristili sneg, koga je bilo u izobilju, da kvalitetno pripreme staze". Namece se cinjenica i da letos dosta propustilo jer nista nije radeno na spremanju predstojece
sezone, kada je to i trebalo da se radi.

     Sa Stare Planine smo krenuli u nedelju u 17:00, posle zavrsenog rucka i izlaska iz soba.

     Prema nasem utisku do Stare planine je najbolje doci preko Knjazevca i Kalne. Od Kalne put je poprilicno uzak i sa velikim usponom. Do samog Knjazevca moze se doci iz vise pravaca, ali cini se najkorektniji preko Zajecara (gotovo do Knjazevca se ide dolinama). Kada se ide iz pravca Nisa, deonica od Nisa do Knjazevca prolazi kroz brdovite krajeve, ali put je zadovoljavajuce sirine.

     Dosta slabo se uradilo po pitanju nfrastrukture. Put od Knjazevca do Kalne i pogotovo od Kalne do Babinog Zubaje raden je i prosiren na pojedinim deonicama, ali ne u meri koliko bi to bilo potrebno ski centru kakav se planira. Od objekata tu su za sada samo dva. Planinarski dom Babin Zub i EPSov hotel. Sto se smestaja tice hotel je daleko ispred palninarskog doma (osoblje je ljubazno, upravnik malo namrgoden verovatno jos ne navikavsi na veliki broj gostiju), ali atmosfera je na strani planinarskog doma, koji ima neku svoju posebnu car i dusu. Cene pica u restoranu planinarskog doma su izuzetno korektne (rakija dunja/viljamovka 40din, ostale rakije 30din, pivo 50din...). Od Hrane preporucujemo da probate proju sa kiselim mlekom i kombinaciju kacamak-sataras.

     Stara Planina jeste divlja i prekrasna, ali je ljudski faktor svakako prisutan. Iako ste na parkingu pored jedina dva objekta, koja uvek cuvaju dva pripadnika MUP-a, ipak vam savetujemo da dobro osmotrite na svoje vozilo kako vam gorivo na volseban nacin ne bi isparilo iz rezeorvara, kao sto se desilo sa 150l nafe iz naseg autobusa.

     Opsti utisak je da je planina predivna, puna potencijala i da ove staze sto su projektovane odlicno izgledaju. Nadamo se da cemo se za koju godinu secati ovog ski vikenda gledajuci Staru Planinu u sasvim novom ruhu, opasanu kilometrima staza i skijasa.

     Marko,   SkiBus

     25.12.2007. Galerija slika sa Stare planine od 22. i 23.12.2007.
     Na sajtu je otvorena Galerija fotografije. Pogledajte kako je bilo ovog vikenda...
     http://slike.skijanje.co.yu


(Javite se ako imate zanimljivu vest ili fotografiju sa Stare Planine na mail admin@skijanje.co.yu )

Link:

Vesti i utisci iz   2006,   20072008,

www.babinzub.net
Stena "Babin Zub" 1758m. Zaštitni znak Stare Planine...

NAZAD

HOME