BABIN ZUB - STARA PLANINA - 2007

NASTAJANJE SKI CENTRA - VESTI, KOMENTARI, UTISCI

       Na području Babin Zub planirano je alpsko skijalište kapaciteta od 14.000 skijaša svih kategorija, sa 40 km žičara i 100 km staza. Na dva kraja skijališta planirani su smeštajni centri Golema Reka sa 5.000 i Jabučko Ravnište sa 3.000 ležaja.

Sve ski mape Stare Planine Još detalja o Staroj Planini  > > >

Vesti i utisci iz   2006,   20072008,
Informacije o radu žičara:
064/195 12 98
063/866 89 63
Inoformacije o stanju pristupnog puta:
064/821 85 13
Rezervacija smeštaja u planinarskom domu:
019/735 230 - Turistička org Knjaževac
019/732 543 - Planinarski dom
063/109 16 37     063/109 16 34
toknjazevac@ptt.yu

Vesti i utisci iz 2007:
(Javite se ako imate zanimljivu vest ili fotografiju sa Stare Planine na mail admin@skijanje.co.yu )

 


Marko Grlic, jedan od najboljih snowboardera na svetu, na Staroj planini
     
04.01.2008. Na Staroj planini svoje skokove demonstrirao jejedan od najboljih snowboardera na svetu. Prvi put u Srbiji, Marko Grilc (Slovenija) je kao promoter uživao u ovoj divnoj planini.
     Kao i uvek Marko je snimao kadrove za svoj novi snowboard film, a fotografije očekujemo u mnogim svetskim magazinima i kalendarima u zemlji i inostranstvu...
     Odusevljen terenima i potencijalom Stare planine, obecao je povratak mozda vec u Martu, odmah nakon Aljaske, Argentine...
     Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo skijalistima Srbije! Ove fotografije vam ustupamo za objavu. Photo by: Predrag Vučković
     Detaljnije . . .

    

Božićni popust na Ski pass na Staroj planini  od 05. - 20.01.2008.
     
05.-20.01.2008. U ovom periodu važi Božićni popust Skipass-a na Staroj planini.
                             Odrasli             Deca
     Pulu denevni      300 din        200 din
     Dnevni              500 din         300 din

    
 
     03.01.2008. Stara Planina uoči vikenda 05. i 06.01.2008.
      Bio sam na planini prošlog vikenda, ali samo u nedelju, pošto mi je subota bila radna. Super smo se skijali jer nije bilo velike gužve: po jedan autobus iz Niša i Knjaževca. Ni oni nisu bili puni, jer su ljudi verovatno očekivali da će staze biti loše jer nije bilo padavina, ali momci iz Skijališta su ih dobro pripremili – navukli su okolni sneg sa padina na stazu. Sitno kamenje se ne računa, to je izgleda naša sudbina za ovu sezonu jer staze nisu na vreme drenirane. Vreme je bilo super i žao mi je što sam zaboravio foto-aparat da sve to ovekovečim i pošaljem ti neku zanimljivu sliku. U večernjim satima počela su da stižu vozila sa ljudima koji su Novu godinu čekali gore, ali ne znam kako je taj događaj prošao. Toliko o prošlom vikendu...
     U utorak i sredu sneg je padao bez prestanka, napadao je 30-40 cm, sav je lepo ugažen ratracima tako da ga trenutno na stazama ima oko 20 cm više, u odnosu na subotu 22.12.2007. kada je bilo otvaranje sezone. Kamenje se više ne vidi, a led u donjem delu staze na četvorosedu je u potpunosti prekriven. Sve je spremno za urnebesni vikend!!!
     Po mojim saznanjima za vikend stižu tri ili četiri grupe skijaša sa više autobusa, tako da su kapaciteti za Božić i u hotelu i u domu u celosti popunjeni (na žalost onih koji dolaze iz daleka...). Od ostalih dešavanja napominjem da su danas došla dva momka iz Slovenije: jedan border i jedan skijaš, i da im društvo pravi jedan „naš“ momak, paraglajdista, a sve povodom reklame za „Red Bull“ koja će se probno snimati sutra, a zvanično snimanje i promocija će biti za vikend. Danas su momci provezli stazu i oduševili se. Tražili su samo da im se napravi jedna mala rampa za skakanje, koju su oprobali i kažu da jedva čekaju vikend i gužvu kada će početi sa snimanjem.
     Meni je ova subota neradna tako da ću verovatno još sutra uveče otići gore (društvo mi ima rezervisanu sobu za vikend), a ako ne stignem najverovatnije u subotu rano ujutru. Obećavam da ću ovog puta poneti foto-aparat i poslaću ti neke zanimljive slike...
     Toliko od mene, pozdrav!!!
     Mića Zlatni.


     27.12.2007. Stara Planina uoči vikenda pred Novu godinu
      Juče je padao sneg ceo dan sa manjim prekidima i napadao je oko 30 cm na stazama. U ponedeljak je stigao i drugi ratrak, jači i bolji od prvog (čekrk i 300 konja više od onog malog) i radili su bez prestanka ceo dan. Staze su obe utabane perfektno i spremne za skijanje.
     Sidro u Sunčanoj dolini je radilo i danas, ali nije bilo puno ljudi, oko 30-tak gostiju i samo je malo kritično oko onih stena u gornjem delu, jer ih sneg nije prekrio u potpunosti.
     Donja staza nije radila jer su radnici iz Skijališta Srbije zatezali korpe i sajlu na četvorosedu. Ona je spremljena i bolje od sidra, prekrivena je snegom i utabana do samog kraja, početne stanice četvoroseda, i nema kamenja na stazi.
     Kum mi je danas bio gore u "izvidnici" i prema rečima Jurice iz Skijališta Srbije, od sutra obe žice rade punom parom.
     Milorad N.


     26.12.2007. Skijanje Stara Planina 2007.

    Naša mala i odabrana ekipa se zaputila 22.12.2007. godine u jednu lepu avanturu zvanu "skijanje na Staroj Planini". Dogovor oko polaska je tekao prilično glatko, spremnjene su sitne potrepštine, proverena oprema i u 04:00 smo krenuli put Stare Planine. Put je tekao glatko i negde oko 08:00 smo se obreli ispred planinarskog doma "Babin Zub" na Staroj Planini.
      Autor ovog teksta je imao zdravstvenih problema u vidu bolova u desnom kuku. Razmišljao sam da li da krenem na put s obzirom da je skijanje sport koji traži angažovanje celog tela, posebno nogu. Ipak uz lekove koje sam poneo taj problem je glatko rešen. Prvi dodir skija sa snegom i zaboravio sam na sve tegobe koje su me mučile. Naša ekipa je brojala 9 skijaša i 2 bordera (pozdrav Riveru i Andriji). Odmah po dolasku na dugo očekivanu destinaciju, popili smo kafu, doručkovali i krenuli da pripremanjem za izlazak na snežne padine koje nismo do sada upoznali.
     Stara Planina raspolaže sa dve staze, "Sunčana Dolina" na 1700 metara nadmorske visine i "Konjarnik" na 1500 mnv. Staze su prilično strme i u svojim prvim delovima su okarakterisane kao crne staze (najteža kategorija staza za skijanje), a u drugom delu pripadaju crvenim stazama (staze srednje težine).
     Sam izlazak na staze ostavio je snažan utisak na mene. Pogled na vrh staze "Sunčana Dolina" je bio više nego upečatljiv. Dobro sam se razmislio da li se popnem na njen vrh i upustim se u njeno savladavanje. Posle kraćeg ubeđivanja sa Packetom upustio sam se u tu avanturu. Pogled sa vrha "Sunčane doline" je impresivan, nebo je azurno plave boje zbog nadmorske visine, vrh "Midžor" negde tamo u daljini, vazduh čist (što bi rekao drugar Peđa Belovan nema prašine) i staza koja prosto vapi da se skija na njoj. Prvi spuštanje i sve nedoumice su nestale, "Sunčana dolina" je odlična staza, izazov za skijanje, zadovoljstvo je bilo kompletno.
     Na drugoj stazi "Konjarnik" koja raspolaže žičarom sa korpama koje nose po četiri skijaša situacija tog 22.12.2007. godine je stajala ovako. U popodnevnim časovima se tog dana održalo takmičenje Bambi kupa za klince u skijaju. Takmičenje je otvorio "njegovo veličanstvo" gosn. Mlađen Dinkić (uaaaaaaaaa). Staza je bila dostupna tek oko 14:00 časova. Prvi kontakt sa ovom stazom je bio manje upečatljiv nego sa "Sunčanom Dolinom". Ono što je ostavilo utisak na mene je bila činjenica da je staza dosta šira nego "Sunny Valey", odlična za vežbanje skijaške tehnike i, naravno, njena dužina. Staza je dugačka oko 1,5 kilometra. Spuštanje niz nju je pokvarila činjenica da je staza u njenom donjem delu prekrivena ledom i kamenjem, tako da je pravo mučenje skijati po njima. Na kraju staze stiže još jedno prijatno iznenađenje, žičara. Prvi utisak je prilično scary. Nije mi bilo sve jedno voziti se u korpi za skijaše na dvadesetak metara iznad tla. Posle prve vožnje sve je postalo opuštenije. Svako novo spuštanje niz "Konjarnik" bivalo je sve opuštenije, pogotovu što je vožnja u korpi, relaksirala naše noge a Boga mi i dušu. Predeo kojim ide žičara je gotovo mitski, hrana za dušu.
     Kada se sve presabere, ono što je stalo u dva dana skijanja na ovim predivnim stazama, jeste sjajno druženje, zaboravljanje na sve probleme svakodnevnog života (daleko od civilizacije), jeftin smeštaj, prijatno osoblje koje nas je ugostilo u motelu "Babin Zub" (pozdrav Vasketu). Evo i jednog snimka sa staze "Sunčana Dolina" da bi vi koji ovo čitate imali pravu predstavu gde smo se MI obreli.
     Stara Planino vidimo se uskoro... again..

http://www.dezareo.bloger.hr/


     25.12.2007. Ski Vikend na Staroj planini 22.- 23. 12. 2007.


 

 

  

 

http://slike.skijanje.co.yu

     SkiBus je bio na ovogodisnjem otvaranju ski centra Babin Zub na Staroj planini, ski centra koji bi u daljoj perspektivi trebao da preraste Kopaonik i sa planiranih 240 km staza i 40 zica predstavlja najveci ski centar na Balkanu. Ali to je jos tako daleko...

     Krenuli smo u subotu u 5:00 i isli pravcem Zaječar - Knjazevac - Kalna - Babin Zub. U hotelu smo bili oko 11h, uz dve vece pauze koje smo pravili. Druga pauza je bila neplanirana i uzrokovana zaustavljanjem saobracaja zbog posete visokih drzavnih funkcionera.

     Zicare su pustene (svecano) u subotu u 12:00.

     Dva predivna dana...

     Babin Zub (nacionalni park) je za sada netaknuti raj. Daleko od civilizacije, za odmor i bekstvo u prirodu ovo je svakako pravo mesto. Suncem obasjana planina, kombinacija listopade i cetinarske sume, stene koje se namecu. Planina obiluje izvorima izuzetno kvalitetne vode. Grejalo nas je i Sunce i mesec u isto vreme. Prizor nestvaran.

     Stara Planina ima izuzetan potencijal i prostor za razvoj ski centra. Samo treba novca i pameti. A nama manjka i jednoga i drugoga (pogotovo ovog drugoga).

     Staze su bile izuzetno lose pripremljene i pune kamenja. Skijalista Srbije nisu iskoristila preko 50cm snega samo nedelju dana ranije, da utabaju i pripreme staze, vec je toliki snezni pokrivac prepusten slucaju i vetru. Kvalitetna ispravka takve greske nije bila moguca. Uz svo zalaganje ljudi koji su dosli sa Kopaonika da probaju da izvade situaciju, obzirom da radnici iz ski centra Babin Zub ne poseduju ni znanje ni iskusvo u pripremi skijalista, staze su spremljene tako da ipak moze da se skija, ali su kao posledice toga ostali mnogi risevi i oziljci na opremi skijasa.

     I kao sto kase g-din Fica predsednik ski kluba Knjazevac: "Ne krivite planinu. Kao sto vidite planina je divna. Krivite one koji nisu obavili svoj deo posla i koji nisu iskoristili sneg, koga je bilo u izobilju, da kvalitetno pripreme staze". Namece se cinjenica i da letos dosta propustilo jer nista nije radeno na spremanju predstojece
sezone, kada je to i trebalo da se radi.

     Sa Stare Planine smo krenuli u nedelju u 17:00, posle zavrsenog rucka i izlaska iz soba.

     Prema nasem utisku do Stare planine je najbolje doci preko Knjazevca i Kalne. Od Kalne put je poprilicno uzak i sa velikim usponom. Do samog Knjazevca moze se doci iz vise pravaca, ali cini se najkorektniji preko Zajecara (gotovo do Knjazevca se ide dolinama). Kada se ide iz pravca Nisa, deonica od Nisa do Knjazevca prolazi kroz brdovite krajeve, ali put je zadovoljavajuce sirine.

     Dosta slabo se uradilo po pitanju nfrastrukture. Put od Knjazevca do Kalne i pogotovo od Kalne do Babinog Zubaje raden je i prosiren na pojedinim deonicama, ali ne u meri koliko bi to bilo potrebno ski centru kakav se planira. Od objekata tu su za sada samo dva. Planinarski dom Babin Zub i EPSov hotel. Sto se smestaja tice hotel je daleko ispred palninarskog doma (osoblje je ljubazno, upravnik malo namrgoden verovatno jos ne navikavsi na veliki broj gostiju), ali atmosfera je na strani planinarskog doma, koji ima neku svoju posebnu car i dusu. Cene pica u restoranu planinarskog doma su izuzetno korektne (rakija dunja/viljamovka 40din, ostale rakije 30din, pivo 50din...). Od Hrane preporucujemo da probate proju sa kiselim mlekom i kombinaciju kacamak-sataras.

     Stara Planina jeste divlja i prekrasna, ali je ljudski faktor svakako prisutan. Iako ste na parkingu pored jedina dva objekta, koja uvek cuvaju dva pripadnika MUP-a, ipak vam savetujemo da dobro osmotrite na svoje vozilo kako vam gorivo na volseban nacin ne bi isparilo iz rezeorvara, kao sto se desilo sa 150l nafe iz naseg autobusa.

     Opsti utisak je da je planina predivna, puna potencijala i da ove staze sto su projektovane odlicno izgledaju. Nadamo se da cemo se za koju godinu secati ovog ski vikenda gledajuci Staru Planinu u sasvim novom ruhu, opasanu kilometrima staza i skijasa.

     Marko,   SkiBus

     25.12.2007. Galerija slika sa Stare planine od 22. i 23.12.2007.
     Na sajtu je otvorena Galerija fotografije. Pogledajte kako je bilo ovog vikenda...
     http://slike.skijanje.co.yu


     25.12.2007. Vremenska prognoza za Babin Zub
    
Proslog vikenda sam bio na Staroj planini gde sam po prvi put skijao na novim stazama i koristio nove Doppelmayer zicare. Utisci su predivni a ono sto bih predlozio jeste da krenete sa vremenskom prognozom za Babin zub na vasem sajtu.
     Nigde na internetu ne mogu da nadjem vremensku prognozu za Babin Zub i to je zaista nedopustivo s obzirom da ce sve vise ljudi odlaziti na ovo skijaliste.
     Mateja J. - Nis
 


     23.12.2007. Velike investicije za Staru Planinu           Izvor: B92
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić otvorio je skijašku sezonu na Staroj Planini.

Master plan za razvoj Stare Planine predviđa investicije od 550 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Za razvoj ski-centra Stara Planina potrebno je oko 100 miliona evra za javne investicije i infrastrukturu, dok će privatna ulaganja iznositi oko 400 miliona evra.

U prvoj fazi razvoja i turističkog otvaranja Stare Planine, privatne i javne investicije se procenjuju na 210 miliona evra, dok će ulaganja u samo skijalište iznositi 57 miliona evra, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Vlada Srbije je uložila 10 miliona evra za izgradnju infrastrukture, prilaznih puteva ka Staroj Planini i izgradnju dve žičare koje su sada u funkciji. Ali, mi tek nameravamo da ulažemo u Staru Planinu", rekao je Dinkić.

"Početkom naredne godine ćemo raspisati tender za izbor jednog strateškog partnera koji će investirati privatni kapital u izgradnju turističkog centra. To će biti ulaganje od oko 200 miliona evra. Takođe, imamo nameru da u naredne tri godine 50 miliona evra uložimo u dodatnu skijašku infrastrukturu, da se ovde izgradi sistem od 24 žičare. Imaćemo kapacitet za 28 hiljada skijaša dnevno, što je daleko veći kapacitet od Kopaonika", tvrdi Dinkić.

Mlađan Dinkić je naveo da je će period izgradnje turističkog centra trajati do 2010. godine.

"Sledeće godine gradimo još jednu četvorosednu žičaru, kako bismo povećali broj staza. Takođe ćemo graditi i akumulacije za proizvodnju veštačkog snega, kako ne bismo zavisili od vremenskih uslova", najavio je ministar Dinkić.

"Već smo razgovarali sa vladom Bugarske koja je zainteresovana da se njihova strana Stare Planine iskoristi za izgradnju skijaških staza i odgovarajućih turističkih sadržaja. Onda bi to postao ubedljivo najveći zimski turistički centar u jugoistočnoj Evropi. Tada bismo mogli da se kandidujemo i za organizaciju jedne od budućih zimskih Olimpijskih igara", rekao je Dinkić.

 


     16.12.2007. Ski vikend na Staroj planini 15. i 16.12.2007.
     Krenuo sam sa porodicom na skijanje, da uhvatim promo period na Babinom zubu, uplatio pansion i ocekivao sjajan vikend.
     Medjutim od skijanja nije bilo nista jer zicere nisu radile. Nisam samo ja bio razocaran vec i dosta ljudi koi su dosli sa raznih strana, Pirot, Zajecar, NIs... To mi se desilo i prosle godine tada su rekli da nemaju dovoljno snega, sada da im je struja slaba.
     U toku noci je padao sneg, ujutru nisu tabali stazu, ali u kafani mogu da sede i uzivaju. Da bar nisu skinuli stari ski-lift, pa da bar deca mogu da se skijaju….
     TAMO SIGURNO VISE NECU DA IDEM
     Dejan


     29.11.2007.
     Skijaški zalet sa Konjarnika
     Krenule prve dve žičare, od budućih 40 na Staroj planini, a raste interesovanje i za seoski turizam
    
Knjaževac – Sezona skijanja na prevoju Konjarnik – gde je pre godinu dana počela izgradnja velikog planinskog turističkog centra „Babin zub” – počela je, nezvanično, minulog vikenda. Dve nove žičare, od budućih 40 na ovoj planini, opsedalo je neprekidno gotovo hiljadu skijaša iz Knjaževca, Niša, Beograda i Zaječara, a obližnji planinarski dom i EPS-ov hotel „Babin zub” bili su prepuni gostiju. Bilo je neuporedivo više onih koji su tražili postelju ili stolicu nego što se toga ovde moglo dobiti, pa su se mnogi gostili i u obližnjim selima sve do varošice Kalne – u Inovu, Vrtovcu, Balta Berilovcu, Ćuštici, Crnom Vrhu, Janji i Ravnom Bučju.
     Direktor Turističke organizacije u Knjaževcu Dragica Jocić kaže za „Politiku” da se sva predviđanja obistinjuju. Sneg je pao još pre dve nedelje i ima ga između 50 i 60 santimetara. Novoizgrađene žičare mogu jednovremeno da usluže oko 2.000 skijaša, staze su izvanredno uređene, a smeštaj u hotelu i domu je izvanredan. U hotelu ima samo 58 postelja, a u tek renoviranom planinarskom domu 80. Zato je većina ljubitelja skijanja primorana da se na planini zadržava samo nekoliko sati. U obližnjim selima, od Babinog zuba do Kalne smeštaj može da nađe tek koja desetina posetilaca planine. Tako će biti i iduće godine – sve dok ne budu sagrađeni hoteli na Konjarniku, Jabučkom ravništu i Golemoj reci gde će, tek za pet godina moći da se smesti 15.000 ljudi.
     Do tada Stara planina će biti najveće gradilište u Srbiji. U ataru knjaževačke opštine i susednih opština Zaječara, Pirota i Dimitrovgrada u izgradnju najvećeg planinskog turističkog centra u Srbiji biće uloženo više od 500 miliona evra. Država će graditi pristupne puteve, žičare i dalekovode, a privatni preduzetnici hotele i druge građevine za smeštaj i zabavu. Gradiće se prema upravo završenom master planu koji je sačinila poznata kanadska firma „Eko-stajn” i nedavno ga promovisala na Međunarodnom sajmu turizma u Minhenu. Procenjuje se da su stranci već sada spremni da u naš projekat ulože 200 miliona evra.
     Posebno hrabri što je naša država konačno odlučno krenula u izgradnju ovog turističkog centra. Prošle godine u infrastrukturu je uloženo oko pet miliona evra, a sa tolikim ulogom završiće se i ova godina. Moraju se budućim turistima obezbediti prvorazredne saobraćajnice, struja i voda, a mora se i ekološki potpuno zaštititi ovo područje, koje je već proglašeno parkom prirode.
     Već se bude i okolna sela. Sve se čini da bi procvetao seoski turizam. Nedavno osnovana Turistička organizacija opštine Knjaževac se potpuno tome posvetila. Na njen poziv za specijalnu obuku, prošle i ove godine prijavilo se 70 seoskih domaćina, koji bi da ugoste buduće turiste. U dva navrata po nekoliko dana učili su kako da se ophode prema gostu, kako da se drže naših propisa, kako da formiraju cene... A ove godine, u decembru, počeće obuka za preduzetnike, buduće seoske ugostitelje i trgovce. Potpisan je ugovor sa organizacijom nemačke vlade GTZ koja novčano pomaže ovakve poduhvate.
    
Mi ćemo našim seoskim turizmom biti prva pomoć ambicioznom projektu budućeg turističkog centra – kaže Dragica Jocić. – Nadamo se da će nas i naša država u tome obilnije pomoći. Već krajem ove godine biće potpisano prvih deset kreditnih ugovora o dogradnji i opremanju seoskih domaćinstava. Interesovanje raste...
     S.Todorović   Politika 29.11.2007.

 

     12.11.2007.
     Bili smo u petak i subotu 9-10 novembar 2007. dva ortaka i ja gore i mogu vam reci da je dosta napadalo snega! Ima oko 40 cm i jos uvek pada, radovi na stazama su obustavljeni, valjda je bio problem prosle godine odvod vode i jos uvek nije zavrseno sve.... Put se shiri i radi na vise mesta al jos uvek je u loshem stanju veci deo, sem gore jedno 10 km pred sam vrh. Gledali smo neke placeve gore mada je malo zeznuto kad veje da se lepo sve vidi! Cene su fino nabili...
I pored svega bilo nam je gotivno gore, ljudi su ljubazni mada ih nema bas puno! Prava divljina i zima!!!

...
putevi se rade uglavnom. Ima bas da se narade posto od Nisha pa skoro sve do gore je puno rupa i vode na sve strane... Ponuda placeva je ogromna ali vecina njih je udaljena od ski staza dosta. Cene su od 500 E do 3000 za ar! Kaze mi jedan ortak iz Nisha da je prosle godine bila fora platis seljaku racune i dobijes plac bukvalno al ove godine su bas gladni... Imas jedno tri , cetri lokacije gde ce se graditi: Golema reka, Crni vrh, Jabucko ravniste i Konjarnik valjda... Moras sam da odes kad je lepo vreme posto je to sve rastrkano i tesko je da stvoris sliku gde je sta! Minimum je 8 ari da bi mogao da dignes bilo sta gore...Sporo sve to ide, a i velika je planina totalno zapustena i divlja tako da ce potrajati to sa nashim mentalitetom dok pocne da lichi na ski centar!
     SA7E na Forumu


     15.10.2007. OD 15. OKTOBRA POČINJU RADOVI NA IZGRADNJI INFRASTRUKTURE NA STAROJ PLANINI
       Objavio:  Nebojša Đorđević    Izvor: www.tk-info.net
    
    
OBEZBEĐENA SREDSTVA IZ BUDŽETA REPUBLIKE U VISINI OD 144 MILONA DINARA

    
Sva sredstva za izvođenje radova na Staroj planini, od 144 miliona dinara, obezbeđena su preko Republičkog budžeta, odnosno Ministarstva za regionalni razvoj, tako da je stvorena mogućnost za početak radova, koji kreću od 15.10.2007. godine. Iako su administrativne elmenti prilikom stvaranja projekta ispunjeni, početak radova kasni zbog prilično docnje u konstituisanja Vlade Republike Srbije, a radiće se sve dok vremenski uslovi tako nešto dozvoljavaju.
     Radovi na toj lokaciji biće izvedeni na izgradnji i rekonstrukciji deonica puta R2 – 43, do raskrsnice za Jabučko Ravnište ka planinarskom domu, i puta, od raskrsnice Jabučko Ravnište od planinarskog doma. Vrednost radova u prvom slučaju je 110 miliona dinara, a u drugom 28,5 miliona dinara. Javno preduzeće «Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac» potpisala je za ove poslove ugovor sa izvođačem radova «PZP Zaječar». Treći ugovor je, u stvari aneks ugovora za izgradnju parkinga i popravku puteva na Konjarniku u vrednosti od 5,5 miliona dinara čime će putna infrastruktura biti inicijalno regulisana.
     Celokupnu koordinaciju i realizaciju ovih projekata, počev od projektne dokumentacije, preko vršenja stručnog nadzora, izvođenja radova do finansiranja vrši Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac
.


     15.08.2007. Stranci grade odmarališta na Staroj planini

KNJAŽEVAC - U opštini Knjaževac s nestrpljenjem očekuju završetak izrade master -plana, čije je usvajanje neophodno da bi se dalje razvijao turizam na Staroj planini.

- Plan razvoja turizma na Staroj planini radi kanadska firma „Eko- stajn“, koja je radila planove mnogih svetskih turističkih centara. Morali smo da odložimo i usvajanje prostornog plana. Imamo obećanje da će master- plan biti završen do septembra, kako bismo mogli na Minhenskom sajmu u Nemačkoj stranim investitorima da ponudimo izgradnju smeštajnih kapaciteta - kaže Gradimir Živković, predsednik opštine Knjaževac.

Dogovoreno je da postavljanje žičara, uređenje ski-staza i izgradnju prilaznih puteva finansira država, dok će izgradnja smeštajnih kapaciteta biti ponuđena investitorima na međunarodnom konkursu.

Skijaški centar Babin zub na Staroj planini ima ski-staze na lokacijama Markova livada, Konjarnik i Sunčana dolina, a nedavno je postavljena četvorosedna žičara sa pokretnom trakom kapaciteta 1.500 skijaša na sat i ski-lift sidro. Urađen je prilazni put i električna mreža. Vlada Srbije je planirala da u ovoj godini u razvoj turističke infrastrukture uloži 500 miliona dinara, od čega je više od polovine ovih sredstava namenjeno razvoju turizma na Staroj planini.

U opštini Knjaževac u okviru poboljšanja turističke ponude planiraju i uređenje Rgoške banje, čije termalne vode nisu iskorišćene na pravi način.

- Imamo i zapuštena sela, koja mogu da se aktiviraju, da se na njima razvija seoski i lovni turizam. Na tome se već uveliko radi i u budućnosti ovoj vrsti turističke ponude biće posvećeno mnogo više pažnje - kaže Gradimir Živković.

Autor:
Agencija SINA - Glas Javnosti  i  www.knjazevac.org.yu
 


     06.07.2007. Da li se ovog leta nesto radi na Staroj planini?
     Ovih dana sam bio na Babinom Zubu i čuo sam neke informacije koje su za mene bile novost...
     Pominje se akumulacija vode u jezero malih dimenzija za potrebe pravljenja veštačkog snega i istovremenu drenažu staza. Ako sam dobro razumeo njegov položaj bi trebao da bude negde ispod uspinjače(?)
     Ima radnika koji nešto rade sa mernim instrumentima po stazi koju prati sidro, ali oni ne mogu da potvrde da će se izvoditi neki radovi ove godine.
     Inače, staze nisu zatravnjene.

 

 

 

Okacio sam i koju sliku...
http://img220.imageshack.us/my.php?image=resimg7967va3.jpg
http://img213.imageshack.us/my.php?image=resimg8093pw6.jpg
http://img220.imageshack.us/my.php?image=resimg7895aq6.jpg

     popeye      sa foruma www.babinzub.net


    06.07.2007. Radovi na proširenju puta
Već više od mesec dana se izvode radovi na proširenju puta od škole u Balta Berilovcu prema Babinom zubu.....
Sada stoji i obavestenje pošto je zbog suženja puta nemoguće istovremeno upotrebljavati ,,čekić,, i raditi buldožerima na odvoženju ,,suta i sl..."
     knjazevac      sa foruma www.babinzub.net

     27.02.2007.
     Skijanja na Staroj Planini ima na stazi "Sunčana Dolina" - staza br.4. U funkciji je ski lift-sidro.
     Četvorotrosedna žičara "Konjarnik" radi samo za izvlačenje, zbog nedostatka snega u donjem delu staze. Žičare rade od 09.00 -16.30. Korišćenje žičare je besplatno.
  
  Izvor: www.skijalistasrbije.co.yu


     Sutra 18.02.2007. na Babinom Zubu će biti organizovana promotivna trka! Voziće se veleslasom na stazi 4. Izvesno je da će učesće u trci pored SK Midžor iz Kjaževca uzeti i Beogradski Royal, SK Niš i SK iz Pirota. Ovom trkom, kako je najavljeno, ski centar će zvanično biti pušten u rad uz prisustvo velikog broja zvaničnika.
     Prema izjavama turističke organizacije Knjaževca, u subotu i nedelju bice organizovan autobuski prevoz od Knjazevca do Babinog Zuba sa polaskom u 9h ispred zgrade SO Knjaževac i povratkom u 17h po ceni od 250 din.
     Za detaljnije informacije, kao i rezervacije pansiona u planinarskom domu kontaktirati turističku agenciju na telefone.
     Iyvor www.babinzub.net


     18. 02.2007.
    
Evo upravo sam se vratio sa Babinog zuba. Iako je snega bilo veoma malo na stazama (dosta kemenja viri) bilo je skijanja. Vise na stazi pored sidra a nekoliko puta smo se spustili i na stazu pored cetvoroseda.
     Medjutim kompletan utisak je katastrofalan. Prvo put je veoma los. No to se da popraviti.
     Ali neke stvari se izgleda samo jos kod nas desavaju.
     Naime stigli smo do Konjarnika i zaposleni iz skijalista nam nisu mogli reci da li ce uopste biti skijanja (neobavesteni). Mi onda zapalili gore do hotela i na parkingu nas sacekuje covek na motornim sankama u odelu Skijalista Srbije i pocinje da vice kako moramo da sklonimo auto koji jos uvek nismo ni parkirali da bi mogao da radi. Tu se covek lepo izvikao na nas verovatno da bi nam docek bio upecatljiv. No i to smo prosli i onda kod sidra i izlaza sa cetvoroseda nam kazu da je direktor zabranio skijanje (a mi juce zvali hotel i rekli nam da dodjemo). Tako smo se okretali oko sat vremena dok se desetak mladica na silu nije spustilo i onda je krenulo skijanje. Verovatno je direktor popustio!!!
Eto to je kratak opis danasnjih desavanja na Babinom zubu a vi procenite sami vredi li tamo ici.
Mislim da svakako NE!!!
     VESICB      sa foruma www.babinzub.net


     06. 02.2007. Babin zub još čeka sneg         www.skinis.org.yu

     Ni peti dan februara nije doneo mnogo radosti smučarima na Babinom zubu. Sneg koji je padao predhodne nedelje vetar je odneo sa staze „Konjarnik“ i navejao, najviše, na prvoj polovini „Sunčane doline“, tako da je smučanje bilo moguće samo na donjem delu ove staze.

    Malobrojni ljubitelji zimskih sportova nisu propustili priliku da nekoliko puta izvoze ovu kratku deonicu i da, uz bolne ogrebotine na skijama, uživaju – jer kako naš narod kaže „Merak nema cenu“.

     Raduje to što je prvi sneg konačno utaban na Konjarniku, pa sa optimizmom očekujemo nove padavine koje će konačno omogućiti kvalitetno smučanje na Babinom zubu.

 


     03. 02.2007. Konačno postavljen ski lift na Markovoj Livadi     www.skimidzor.org

     Iako smo još u toku jeseni ukazivali na potrebu, za postojanjem bebi ski lifta na Babinom Zubu, uglavnom smo nailiazili na nerazumevanje. Konačno smo našli zajednički jezik sa JP Skijališta Srbije i realizovali našu ideju.
    Naime, stari lift na Markovoj livadi je razmontiran i trenutno je van upotrebe, a nove staze i žičare su i suviše zahtevne za skijaše-početnike. Poučeni dugogodišnjim iskustvom u radu sa najmlađima, primetili smo da su oni potpuno zapostavljeni u planovima skijališta za ovu godinu. A kako je naš klub okosnica skijanja u ovom kraju i počiva na radu sa decom, svim snagama smo se borili za stvaranje uslova za omasovljenje skijaškog sporta u ovom delu zemlje.
     Danas smo, konačno uspeli da našu ideju sprovedemo u delo. Na lokalitetu Markova livada, postavili smo, uz pomoć JP Skijališta Srbije, bebi ski lift snage 1,5 kW i dužine 70-ak metara. Ostalo je da se uradi još par sitnica u vezi sa strujom i lift će, najzad, biti pušten u pogon. Ceo lokalitet biće ograđen i služiće isključivo kao poligon za obuku najmlađih. Tako smo stvorili minimum uslova za početak rada sa, možda, budućim šampionima.


     31. 01.2007. Obilazak staza na Babinom Zubu     www.skimidzor.org
    
Danas smo obišli staze na Babinom Zubu, kako bi smo se upoznali sa trenutnom situacijom i eventualno procenili mogućnosti za održavanje priprema u danima pred nama. Situacija nije sjajna. Snega ima manje nego ikad u ovo vreme, nekih 30-40 cm. Na pojedinim mestima ima nanosa i do 60 cm, ali ni to nije dovoljno. Zašto? Zato što staze nisu zatravnjene. Za to, realno, nije ni bilo vremena. Ali, ni to ne bi bio preveliki problem da je uklonjeno bar kamenje i nisko rastinje. Ovako, moraćemo da sačekamo da padne bar još pola metra snega, kako bi smo, uopšte, razmišljali o skijanju.
     Staza broj 1 (četvorosed) u gornjem delu ima snega, ali i puno niskog rastinja, koje viri, a u donjem delu, koji je „čistiji“, nema dovoljno snega.
     Staza broj 2 ove sezone neće raditi po odluci JP Skijališta Srbije.
     Staza broj 4 (sidro) ima najviše snega, ali i najviše kamenja.  Nadamo se ozbiljnijim padavinama...


     29. 01.2007.
Evo novosti za Stare Planine
Sneg pada ceo dan i kako je krenuo bice skijanja uskoro. Pustali smo sidro i skijali se ali jos uvek nema dovoljno snega. Bila je i voznja ratrakom. Ako sneg nastavi da pada ratrak ce raditi ako treba i cele noci da bi se staze dobro spremile. Medjutim vetar je strasno duvao tako da se sneg ne zadrzava na stazama oko cetvoroseda. U Suncanoj dolini je druga prica, tamo nema vetra. Prekosutra dolaze ljudi sa Kopaonika da nameste one uredjaje za ski pas, da bi smo najzad mogli da se skijamo gore.
Sto se tice bejbi ski lifta na Markovoj Livadi, jos uvek nije namesten, mi smo danas trebali da ga namestimo ali je vetar strasno duvao a i nisu nadjeni svi delovi, tako da to ostaje za sutra. Znaci sutra opet izlazim gore i javljam sta se desava. Pozdrav
     CVEJA    sa foruma www.babinzub.net


      06. 01.2007. Informacije o trenutnom stanju na Babinom zubu:
     Staza 2 nece raditi u ovoj prvoj sezoni, jer kako sam cuo, izgleda da se na njoj pojavila voda, pa su je raskopali da bi napravili propust kojim bi se ta voda odvela. Verovatno je to ta rupa koju pominje Stivan. Problem sa kablom na cetvorosedu je otklonjen, tako da su sada zicare u ispravnom stanju. Snega ima do 30 cm. Da bi staze pocele sa radom potrebno je najmanje 50 cm snega zbog toga sto je odozdo zemlja, usled rada buldozera prilikom pravljenja staza.
     Sledecih godina bice lakse jer ce odozdo biti trava. Kada padne potrebna kolicina snega prvo ce poceti da radi sidro, a cetvorosed ce se nekoliko dana testirati. Ovo su informacije od juce, ne znam posle toga da li je palo nesto snega posto su najavljivali neke padavine u manjoj kolicini.
    
londonmadridlondon - Izvor: Forum - www.babinzub.net


      06. 01.2007. Skijalište na Staroj planini otvara se odmah posle Božića, prva žičara puštena u probni rad. Kada centar bude gotov, u njemu će moći da boravi oko 30.000 skijaša dnevno.

Stara planina pod snegom
     Skijalište na Staroj planini zvanično će biti otvoreno odmah posle Božića, tvrde u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga. Žičara na zasad jedinoj stazi "Konjarnik" tek je završena i trenutno je u probnoj fazi, a od sledeće nedelje biće na raspolaganju turistima. Ozbiljniji skijaši moraće, međutim, da sačekaju još koju godinu da Stara planina dobije sve odlike pravog ski-centra.
     Za izgradnju ovog turističkog centra Ministarstvo turizma izdvojilo je oko dva miliona evra, a iz Nacionalnog investicionog plana biće uloženo još 4,5 miliona evra. Prema rečima pomoćnika ministra Radivoja Pirgića, do sada je urađena ski-staza "Konjarnik", renoviran je planinski dom, postavljen je jedan od dva trafoa za napajanje turističkog centra strujom i završeni su radovi na žičari i ski-liftu.
     - Za žičare i staze izdvojeno je oko 3,5 miliona evra. Prva žičara puštena je ove nedelje u probni rad, a za nekoliko dana trebalo bi da bude dostupna skijašima. Ove nedelje završava se još 3.500 metara skijaških staza. Za komunalno-energetsku infrastrukturu izdvojeno je 1,05 miliona evra - kaže Pirgić, i dodaje da će žičara ove sezone moći istovremeno da preveze do 1.000, a već sledeće godine i do 3.000 skijaša.

Novi put preko Sokobanje
     Jedna od najvećih prepreka da Stara planina postane vrhunski ski-centar jesu putevi. Do te planine, naime, može da se dođe iz pravca Pirota i iz pravca Knjaževca, ali ni jedan ni drugi put nisu zadovoljavajući. Radivoje Pirgić kaže da je Ministarstvo turizma uradilo projekat puteva do Stare planine i da ga je predalo nadležnom Ministarstvu za kapitalne investicije.
     - Trenutno je bolje da se dođe preko Knjaževca. Nedavno sam bio tamo i put nije baš toliko loš. Međutim, postoji plan da se od autoputa Beograd-Niš napravi put do Sokobanje, pa onda do Knjaževca - kaže Pirgić.

     Prema njegovim rečima, država je rezervisala prostor za izgradnju hotela i privatnih kuća na Staroj planini.
     - Zasad postoje samo dva objekta za smeštaj turista. Mi smo procenili da dnevno na Staroj planini može da boravi oko 30.000 skijaša. Od tog broja, 18.000 će moći da bude smešteno u hotelima i planinskim domovima, a ostalih 12.000 svakodnevno će dolaziti samo radi skijanja - objašnjava Pirgić.

     On naglašava da je projekat izgradnje Stare planine prvi projekt srpskog zimskog turizma rađen po svetskim kriterijumima.
- Istovremeno, taj projekat znači i ulaganje u oporavak opština Knjaževac, Pirot, Dimitrovgrad i Niš. Trenutno se nalazimo u prvoj fazi realizacije, koja podrazumeva izgradnju infrastrukture i obnovu postojećih kapaciteta. Druga faza biće realizovana u saradnji s Bugarima. Posle svega toga, za oko deset godina Stara planina biće jedan od najboljih ski-centara u Evropi, tako da ćemo moći da organizujemo i zimske olimpijske igre - samouveren je Pirgić.

     Izvor: Press


      05. 01.2007. Prekid u napajanju kod sedmog stuba je navodno nastao zbog odrona kamenja. Jos 30.12.2006. posle otvaranja je poceo rad na otklanjanju kvara, i jos uvek traje. Za pustanje u rad povodom svecanog otvaranja je koriscen dizel agregat.
     Danas sam stigao sa Babinog Zuba, ima oko 20-25cm snega, ali ga na stazama nema dovoljno za skijanje. Najavljeno je da ce skijaska sezona poceti 6. ili 10. 2007, ali sve zavisi od snega.
  stivan - sa Foruma


      04. 01.2007. Evo novih vesti sa Stare Planine, upravo sada sam se vratio sa Babinog Zuba, snega imam 25-30 cm ali nema ga na stazi dovoljno da bi se skijalo. Ratrak je sklopljen, sutra je ostalo da se na spanuje gusenica i bice spreman. Da vam kazem lepo i mocno izgleda, 280 konja, znaci trebalo bi da bude od koristi na onim strmim stazama. Sto se cetvoroseda tice jos uvek kabli nije resen, majstori su do kasno radili tako da ne znam da li su zavrsili danas. Pricao sam i s N. Mitrovicem, v.d. direktora i najverovatnije staza tzv. 2 nece raditi zimus. Planinarski dom je prazan, znaci ima mesta u starom delu doma. Ali je cena mozda malo veca u odnosu na komfor koji nudi. Toliko od mene za ovaj put.
    Cveja 
   Izvor: Forum - www.babinzub.net


      03. 01.2007.
     
Prema informacijama iz EPS hotela, snega ima 20 cm, staze nisu tabane, tako da skijanja još uvek nema... Očekuje se da će skijanja sigurno biti za vikend 13.01.2007.   ai ski - sa Foruma


     30. decembar 2006. Zvanično otvoren ski centar na Staroj planini
Aktuelni i bivši ministar Velja Ilić i Mlađan Dinkić svečano pustili u rad novu četvorosed žilčaru i ski lift tipa sidro na Staroj planini. Zbog nedostatka snega, žičare neće biti u funkciji još neko vreme.
     Dinkić je najavio nastavak granje sledeće godine kao i nabavku topova za sneg.Sa otvaranja                                            Stojanović (preds apske komisije) SSS i Dinkić

   Novi četvorosed ispod vrha Babin zub i staza (dole)

                                             Sudije SSS na otvaranju

Zahvaljijem Branimiru Spasojeviću članu sudijske komisije Smučarskog Saveza Srbije
na poslatim fotografijama

     26. decembar 2006. Informacija iz JP Skijalita Srbie od 20.12.2006.
U toku su radovi na Staroj planini, i to na ski liftu «Konjarnik»
sa fiksnim sedištima i trakom za ubrzanje na ulazu, kapacitetra 1200 skijaša na sat, dužine 1106 m, visinske razlike 330m. Ski lift polazi sa lokaliteta Konjarnik, nešto ispod sadašnjeg EPS-ovog hotela, a izlazna stanica je na lokalitetu «Sunčana dolina». Na Staroj planini je i izgradnja žičare «Sunčana dolina», tipa sidro, kapaciteta 1200 skijaša na sat, dužine 605 m, visinske razlike 177 m. Staza polazi sa lokaliteta Sunčana dolina, a izlazna stanica je ispod vrha Babin zub. Ski staze su povezane i njihova ukupna dužina je oko 2000 m. Završetak radova, na ovim lokacijama na Staroj planini, se očekuje krajem decembra 2006. godine. Ovo je početak realizacije najvećeg ski-centra na ovom delu jugoistočne Evrope.


     26. decembar 2006. Nova nezvanicna informacija:
     30. decembra ce raditi sidro, ali je veliko pitanje da li ce ukljucivati cetvorosed. Korpe su, prema istoj informaciji montirane, ali tek treba da se uradi testiranje.. A ni snega nema u nekoj impresivnoj meri..
     Sve to znaci da najverovatnije nema nista od organizovanja nekog masovnijeg show-a tamo.. Ima vremena. Na ovako dobru stvar vredi malo i sacekati.


     24. decembar 2006
     Skijaliste na Staroj Planini se otvara 30.decembra. Na Suncanoj dolini su vec postavljena sidra. Ako vremenski uslovi to dozvole, juce i danas se postavlja sajla na Konjarniku. Jedan (????) ratrak se ovih dana dovozi sa Kopaonika.
     SK Nis ce organizovati autobuski prevoz na prvo skijanje (ukoliko se zaista to cudo i desi) na Staroj Planini. Uskoro vise informacija (uputstva za ljude van Nisa, uslovi prevoza, forma za rezervaciju mesta u autobusu,...) na www.skinis.org.yu.


Svakog sata 3.000 skijaša
N. NENKOVIĆ, 22. decembar 2006

NA Staroj planini ubrzano se završavaju pripreme za puštanje u rad dve žičare i ski staze. Iako još nema zvaničnih potvrda, sva je prilika da će vrpca biti presečena 30. decembra.
- Radovi na izgradnji žičare "Konjarnik" i ski lifta "Sunčana dolina" su završeni - potvrdio nam je Bogomir Prvulović, direktor javnog preduzeća "Babin zub". - Prosečena je i nova ski staza, a buduće skijalište i postrojenja se testiraju i spremaju za prve smučare.
Proteklih dana pao je i prvi veći sneg, čiji pokrivač je trenutno približno pola metra, pa se očekuje pravi spektakl na otvaranju novog zimskog centra. Promotivno smučanje, obećavaju iz javnog preduzeća "Skijališta Srbije" koje će gazdovati i stazama na Staroj planini, biće besplatno. Kasnije ski-pas će se plaćati, ali za ovu sezonu cene biće najmanje upola jeftinije nego na Kopaoniku. Dnevna karta za odrasle u punoj sezoni od Nove godine do početka marta koštaće 700. a za decu 500 dinara (na Kopaoniku je 1.800 odnosno 1.200 dinara).
STANDARD
ŽIČARA i ski-lift na Staroj planini napravljeni su po najvišim standardima, a postavila ih je svetski renomirana firma "Dopel-Majer". Od lokacije Konjarnik u podnožju polaziće gotovo 1.100 metara duga "četvorosedežnica" koja će da vozi skijaše do Markove livade koja je na 1.545 metara nadmorske visine. Odatle ide ski-lift "sidraš" dug 605 metara.

KOMENTAR:
Pa ovo je smesno. Bice upola jeftinije, pa trebalo bi da bude 10 puta jeftinije da bi bilo realno. Za dve zice i 4km staze mi cemo placati 700 dinara ?????????   Bojan87 - na Forumu


Link:

Vesti i utisci iz   2006,   20072008,

www.babinzub.net
Stena "Babin Zub" 1758m. Zaštitni znak Stare Planine...

NAZAD

HOME