SKI REPORTAŽE

Vaše kompletne priče o boravku u nekom ski centru

Svoje reportaže
pošaljite na mail admin@skijanje.rs


   14.-23.01.2011 Francuska Tri doline, kako smo uživali

                             
Reportaža: Vladimir Petričević, Novi Sad
      

     Mi smo izabrali Les Menuires kao mesto smeštaja i polaznu tačku za skijanje na padinama najvećeg ski-centra sveta, Les3Valeesa (Tri doline). Smeštaj nam je bio sasvim na kraju mesta u delu Reberty 1850 i kompleksu vila Les Cotes D Or (vila Bossons) na samoj skijaškoj stazi, dakle bukvalno "ski-in" i "ski-out".
     Apartman je bio stvarno savršen sa velikom terasom na sunčanoj strani, ali i prostran i opremljen svim potrebnim kuhinjskim gadžetima. Centar Les Menuiresa (Croisette) jeste malo daleko ali mestom na svakih 20 minuta (ceo dan do 23.30) krstare besplatni šatl-busevi tako da je dolazak u centar zagarantovan za par minuta.
     Vreme nas je stvarno poslužilo i za sve vreme boravka sunce je bilo "nemilosrdno", osim četvrtka kada se negde oko 14.00 časova malo natmurilo i počelo da veje što nam uopšte nije zasmetalo. Prva četiri dana boravka je bilo čak pretoplo, da bi nas od srede do subote Alpi ipak podsetili na pravu zimu ali onu najlepšu za skijaše, sunčanu sa temperaturama oko -10 stepeni bez vetra.
     Mi nismo poslušali preporuke onih koji su davali savete kako krstariti u krug od Val Thorensa, Les Menuiresa, Meribela do Courchavela iz prostog razloga jer se radi o 600 km ski staza i 180 ski-liftova!?! Odabrali smo varijantu da jedan dan skijamo u Val Thorensu, drugi u Courchavelu, treći u Les Menuiresu, tako da smo po dva dana proveli u ova tri ski-centra, a Meribel smo svakako morali proći dva puta na putu od Les Menuiresa do Courchavela.
 

     Prvo smo krenuli put Val Thorensa preko vrha Mont De La Chambre (tromeđa odakle se lako stiže do Les Menuiresa, Val Thorensa i Meribela) do kojeg se od Les Menuiresa može doći na više načina ili bolje rečeno preko više različitih ski-liftova i gondola. Val Thorens je smešten na 2300m nadmorske visine i kažu da mesto važi kao najviši ski-centar sveta, a sam pogled na njega odmah stavlja do znanja da se nalazite u pravom alpskom raju. Opasan planinskim vrhovima i ski-liftovima koji bukvalno prolaze kroz samo mesto Val Thorens sa nekih 150 km ski-staza pruža mogućnost ski-uživanja i najprobirljivijim ski-manijacima. U dva dana smo nekako obišli gotovo sve glavne delove ovog skijališta i pružili sebi jedno nezaboravno ski-iskustvo.
 

     Les Menuires svojom strukturom staza i ski-liftova predstavlja jednu dugačku, sunčanu padinu gde su izukrštane desetine staza i ski-liftova, nešto slično Jahorini. Planinski vrhovi (Mont De La Chambre, 3 Marches, Mont De La Challe, Tougnete, Cherferie i Roc De Fer) su ujedno zajednički sa Meribelom, koji je "odmah preko brda", tako da se stalno postavlja mogućnost izbora da li na stranu Les Menuiresa ili Meribela, a može i u cik-cak. U sklopu doline Belleville je pored Les Menuiresa i mesto St. Martin, a staze koje sa vrhova vode ka ovom mestu dugačke su i po nekoliko kilometara, a staza Jerusalem Vas može iznenaditi da tragovi ratraka ostaju čak i popodne jer vrlo malo skijaša tu prolazi.
 

    Meribelu nismo poklonili poseban dan i to ne zato što to ne zaslužuje već zato što smo preko ovog skijališta prelazili dva puta do Courchavela i uvek drugim putem, a prelazili smo na staze iznad Meribela i iz Les Menuiresa. U povratku smo se jednom vratili stazom koja izlazi na Meribel Motaret, a drugi put smo otišli baš do Meribela. Ovde ćete imati mogućnost da malo skijate i kroz borovu šumicu (kao na našem Kopu) što je u Val Thorens i Les Menuiresu nemoguće jer borovine na stazama gotovo i da nema. U centru su gotovo sve ski-gondole, velik broj skijaša i gužva, ali se vrlo brzo prolazi bilo gde da ste naumili. Gondoloma se dolazi do vrha Saulire koji je zajednički i za Meribel i za Courchavel (recimo neka planinska "vrh-granica")odakle vodi nekoliko zaista lepih i dugih staza, bilo da krenete u Courchavel bilo u Meribel.
 

     Za Courchavel kažu da je ovde mondensko skijalište, a aerodrom za male avione odmah nas je podsetio na to. E to se ne bi baš moglo reći za staze koje su nekako najlaganije od svih skijališta i više prilagođene malo slabijim skijašima. Ali dobro, mesto je stvarno lepo, ima velik broj staza koje su nakako podeljene po okolnim planinskim vrhovima. Isto kao i u Meribelu može se skijati i kroz borovinu, ali i spuštati sa vrhova Col De La Loze i Saulire.
 


 

      Kao zaključak šta reći o najvećem ski-centru na svetu gde je prosto nemoguće naći zamerku. Obeleženost staza prosto fascinira tako da je neka lagana priprema uz mape sa ovog sajta sasvim dovoljna da nema šanse ("ni teorijske") da se zaluta. Kada je zahladilo ratraci i ski-topovi su celu noć radili, a rezultati su bili više nego fenomenalni (nema leda na stazama) jer su staze svakog dana bile perfektno uređene. U Les 3 Valeesu se ništa ne prepušta slučaju, sve je dovedeno gotovo do savršenstva. Cene su, hm... Pa recimo da je snabdevanje u marketu Carrefour bilo gotovo na nivou Srbije, ali zato cene ski-opreme i krpica po buticima odudaraju od mogućnosti i standarda prosečnog građanina.
     I na kraju bih se (opet) zahvalio našem najvećem ski-portalu (www.skijanje.rs) jer nam je kao i prošle godine (skijanje u Les2Alpesu) pružio obilje informacija kako bi naš ski-odmor bilo fenomenalan, a za organizaciju i vođstvo se pobrinula agencija EUROJET (Vesna, Mirjana, Nikola i vodič Željko) koja je opet pokazala da sve može biti prosto - savršeno.

     Do sledeće sezone i nekog novog ski-ludila!

     Vladimir Petričević, Novi Sad 

Ove i ostale fotografije na Galeriji sajta ...Les 3 vallees - ski mapa (klikni za veću sliku)...

 


NAZAD