Ski Francuska

T R I    D O L I N E
Les Trois Vallees
BELLEVILLE - LES ALLUES - SAINT BON

   

     Ski regija Tri doline (Les 3 Vallées) Najveći ski kompleks na svetu, koji ima preko 600 km uređenih skijaških staza, koji se protežu od 1300 do 3.230 m/nv. U jedinstveni sistem je povezano 13 naselja.

     Ljubitelji skijanja imaju na raspolaganju 430 staza od kojih je 37 crnih, 115 crvenih, 120 plavih i 56 zelenih, sa 2091 topova za zasnežavanje. 85% svih staza se nalazi na nadmorskoj visini iznad 1800m.

     Oko 173 ski liftova, i raznih tipova žičara povezuju ukupno 25 planinskih vrhova, zajedno sa nekoliko glečera iynad 3000 m/nv ( Peclet, Gébroulaz, Borgne i Bouchet ).
     Centar raspolaže sa 41 gondolom, 68 sedežnica i 88 ski liftova koje svakoga sata prevezu oko 300 000 skijaša. Najduža staza je duga 12 km sa visinskom razlikom od 1400m dok je najteža duga 6 km. Osim vrhunskog skijanja u ponudi su i mnogobrojni sportski sadržaji (sportski centar s bazenom, saunom, đakuzijem i terenima za razne sportove), kao i veoma bogat noćni život u barovima, restoranima i diskotekama.

     Ako ste strastveni skijaši, ako volite da obilazite puno staza i da skijate na dugačkim, širokim i prirodnim snegom prekrivenim stazama i ako želite mesto na kojem je apsolutno sve podređeno skijanju, onda su Tri doline dokazano rešenje za Vas.

       

     SKIJALIŠTE

- 600 km dužine staza - 295 ski staza
- 180 žičara i liftova, od toga 2 cable cars (karona), 33 gondole, 40 brzih isklopivih višesedežnica
- 32 crne staze
- 115 crvene staze
- 124 plave staze
- 38 zelene staze
- 2091 postrojenje za pravljenje snega
- 1939 hektara za slobodnu vožnju van staza

 

Preuzmite ski mapu "3 doline"
u .JPG formatu 2205x1144px 1870KB....
Preuzmite Google Earth mapu položaja "3 doline"
u .JPG formatu 1680x940px 420KB....

Preuzmite: Poster mapu 3 vallees - u .PDF formatu  1345KB
           Ski mapu 3 vallees - u .PDF formatu  854KB


Predlog tri celodnevne
ski ture kroz 3 doline

     Da nebiste suviše lutali, pitali se kuda i na koju stranu, evo predloga tri različite celodnevne ture, zavisno od afiniteta i nivoa znanja skijanja. Ture prolaz kroz sve tri doline. Izaberite sebi najbližu tačku i krenite...
     Vodite računa o radnom vremenu žilara, koje je na ulazu u svaku vidno istaknuto. Ostavite sebi uvek dovoljno vremena za povratak, pa i rezerve vremena za moguće nepredviđene situacije, pogotovo ako se vraćate iz suprotne krajnje doline. U suprotnom, moraćete nekim prevozom, a putne razdaljine između dolina baš i nisu male, a mogu biti i veoma skupe ako vam jedina alternativa ostane taksi prevoz.
Ture su date u fajlovima u .PDF formatu.
     - Free style tura, napredne skijaše, 20 žičara - Preuzmite....
     - Brza tura, teže staze, za dobre i napredne skijaše - Preuzmite....
     - Laka tura, srednje teške staze, pretežno plave, za napredne i srednje skijaše - Preuzmite....
 
     POLOŽAJ - KAKO STIĆI

     Skijalište je udaljeno od Beograda oko 1450 km. Putuje se preko Hrvatske, Slovenije, Italije ka  Milanu, Torinu   a zatim desno odvaja put ka mestu Bardonecchia u kome se ulazi u tunel Frejus i napušta Italija.
     Na pola tunela već ste na Francuskoj teritoriji, a iz njega izlazite iznad mesta Modane. nalazite se u živopisnoj dolini Maurienne koja obilije izvanrednim skijalištima - ali vaš cilj su Tri doline, ostalo vas ne zanima.  Put nastavljate auto putem N6 (A43) pored mesta Orelle, St. Michel de Maurienne. Zatim putem (A43) ka St. Jean de Maurienne, desno putem (A430) za Albertville pa ponovo držite desno uključijući se na put (N90) ka mestu Moutiers.
     Iz mesta Moutiers put se dalje račva u tri pravca. Desni, ka trećoj, najvećoj dolini i mestima Les Menuires i Val Thorens. Srednji pravac vodi ka prvoj i drugoj dolini i mestima Courchevel i Mе
ribel. Levi pravac vodi ka poznatim skijalištima Paradiski i Ecape Killi.
    
Na prostoru Tri doline izgrađeno je ukupno 8 turističkih mesta koja su među sobom vrlo dobro povezana putevima a pogotovo sa ski stazama
.
      <<< Preuzmite: Skicu putne mape u .PDF formatu 433KB

     - Iza ove ikonice je link ka .kmz fajlu koji otvara poziciju u Google Earth-u
(Klik na link, pa iz pomoćnog menija OPEN)

     SKI CENTRI
U oblasti Tri doline nalazi se 13 ski centara
povezanih u najveće skijalište u svetu, dostupno je za sve kategorije skijaša.

        Dolina SAINT-BON
Courchevel je izgrađen 1946.god. i važi za jedno od najstarijih skijaških centara na svetu. Dolina ima 102 skijaške staze u dužini od 150km povezane sa 65 ski-liftova. Dolina Courchevel se sastoji od 4 razdvojena naselja od 1300 do 1850 m/nv. 

        Dolina LES ALLUES
Meribel je središnja od Tri doline i poznata po velikom prometu skijaša koji prelaze između doline Belleville sa jedne i doline Courchevel sa druge strane. Naselje Meribel čine četiri razdvojena mesta i protežu se od 1350 i 1750m/nv. Dolina Meribel ima 150km staza.

     Dolina BELLEVILLE
Najveća u sistemu 3 Doline i raspolaže sa preko 300km staza. U dolini se nalaze tri mesta: Saint Martin de Belleville na visini od 1400m/nv, zatim Les Menuires na 1800m/nv, i na kraju najviše skijalište Val Thorens na 2300m/nv

    - Courchevel 1300 - Le Praz
    - Courchevel 1550
    - Courchevel 1650
    - Courchevel 1850

    - La Tania
 
    -
Méribel

    - Méribel-Mottaret
    - Méribel Village
    - Brides-Les-Bains
 
    -
Saint-Martin de Belleville
    - Les Ménuires

    - Val Thorens

    - Orelle


U dolini BELLEVILLE dominiraju ski centri:

  Les Menuires se nalazi u srcu Savoja i deo je Tri doline, najveće skijaške oblasti na svetu. Smešten je na 1800 m/nv, odmah ispod mesta Val Torens. Jedan je od najpopularnijih ski centara Francuske. Poseduje najveći broj ski staza i opreme, a poznat je po olimpijskoj stazi za slalom. Žičarama je izuzetno dobro povezan sa ostalim centrima u Tri doline. Čine ga pet manjih naselja (Croisette, Brelin, Preyerand, Fontanettes i Reberty) koji su povezani ski busom tokom celog dana. Pored terena za sankanje, snežnog vrtića, Le Menuir je obogaćen sportskim i spa centrom koji je izgrađen 2005. godine.
     Detaljnije ...
  Val Thorens najviši ski centar u Evropi na 2300 m/nv, deo najvećeg skijaškog kompleksa na svetu. Nalazi se tik ispod glečera na vrhu doline Belleville. Sa nadmorskom visinom od 2300 m garantuje dobar kvalitet snega od novembra do maja. Za najmlađe je predviđen dečiji centar sa igraonicom i dečije ski škole. Celo naselje je velika pešačka zona koja pruža raznolike mogućnosti za uživanje posle skijanja. Uz veliki izbor mesta za večernje izlaske, tu je i sportsko rekreativni centar, koji pored bazena i sportskih terena ima i diskoteke, restorane, prodavnice.
     Detaljnije ...
    Saint Martin de Belleville koji se nalazi na u ulazu u dolinu Belleville na 1400 m/nv, 18 kilometara ipred Val Toresa. Sa Les Menuires-om čini jedinstveno skijalište. Iz centra mesta se izvlačite gondolom, pa zatim sedežnicim do vraha Tougnete, odakle ste povezani sa Les menurseom ili Meribelom.
     Detaljnije ...
  Orelle se nalazi na 880 m/nv, odakle se Telekabinom  „3 Vallee express“, za 15 minuta stiže na skijaški prostor Val Thorens/Orelle.
    Da bi kolskim putem od Orela došli do Val Torensa, trebalo bi da se pređe preko 150km.
     Detaljnije ...


U dolini LES ALLUES  dominiraju ski centri:

  Meribel zovu još i "Srce Tri doline" jer se nalazi u samom centru ovog skijaškog prostora, u središnjem delu doline Meribel. Naselje ima dva centra. Meribel, na nadmorskoj visini od 1450 m i Mottaret, na nadmorskoj visini od 1750 m. Udaljeni si jedan od drugog oko 3 km. Okruženi četinarskom šumom, apartmani i hoteli svojom tipičnom arhitekturom i šarmom privlače posebnu pažnju.
     Detaljnije ...
     Brides les Bains je mesto na 900 mnv, udaljeno petnaestak kilometara od Meribela, centralne doline, i gondolom je povezano sa njim. Mesto je simpatično, u klasičnom francuskom stilu, sa popločanim ulicama i ni nalik našim selima. Glavni razlog za izbor smeštaja u njemu je primetno niža cena i lakši i brži pristup ostalim mestima u okolini koje vredi obići.
     Detaljnije ...


U dolini SAINT-BON dominiraju ski centri:

  Courchavel - naselja koja se u njoj nalaze su izgrađena na visinama od 1100 do 1850 metara, a ski staze već od 1300 pa sve do 2738 metara (3266 metara u Tri doline).
   Od svih naselja u dolini, naselja Courshevel 1650 i Courchevel 1850 su najpopularnija a i najveći broj žičara polazi baš odatle.
     Detaljnije ...
   La Tania   gradić na krajnjem istoku doline na 1.350 metara, koji privlači ljude željne mira, bez previše buke i burnog noćnog života.

     Detaljnije ...

 

     SKI PASS

     Zavisno od toga u kom ski centru ste smesteni, postoje rayličute mogućnosti kupobine ski passa:
     - U dolini Saint-Bon - Courchavel, La tania, može se kupiti ski pass samo za tu dolinu ili za sve tri doline.
     - U dolini Les Allues - Meribel, Brides les Bains može se kupiti ski pass samo za tu srednju dolinu ili za sve tri doline.
     - U dolini Belleville - može se kupiti ski pass
                   - posebno za ski centre Les Menires i Sent Martin - 160km staza.
                   - posebno za ski centre Val Thorens i Orelle - 140km staza.
                   - posebno za celu dolinu Belleville - 300 km staza
                   - za sve tri doline - 600 km staza

Detaljnije o pojedinacnim cenama ski pasa na stranama posvecenim ski centrima Tri doline....

U odnosu na cenu ski passa, sezona 2010/2011 je podeljena na vise delova:
     - Predsezona - do 04.12.2010.
     - Predsezona - od 04.12.2010. do 17.12.2010.
     - Visoka sezona - od 18.12.2010. - 15.04.2011.
     - Postsezona od 16.04.2011.

Evo pregleda cene za pojedinacni ski pass za 3 doline ako se kupuje u Les Menuires-u. Cena se neznatno razlikuje ako se kupuje iz nekog drugog ski centra. Postoju mogućnost kupovine Poridilnog paketa ski passa za 2 odrasle osobe i 2 dece uz znalajni popust.
Detaljnije o pojedinačnim cenama ski pasa na stranama posvećenim ski centrima Tri doline....

U primeni je "Ski data" sistem kontrole ski pasa. Ski-pas Vam je u džepu, ne morate ga vaditi tokom čitavog boravka. Nije potreban depozit i ski pass karta se ne vraća.

 


  

 

 

 

 

Pogledajte strane o ski centrima 3 Doline:     

 

     VIDEO - 3 Doline

Skijalište - 3 Doline

    

 


NAZAD