Ski Francuska

Meribel,  Brides les Bains
u srednjoj dolini LЕS ALLUES

 

     Meribel
 
     Zovu ga još i »Srce Tri doline« jer se nalazi u samom centru ovog skijaškog prostora, u središnjem delu doline Les Allues. Dva veća centra ove doline su Meribel na nadmorskoj visini od 1450 m i Meribel-Mottaret, na nadmorskoj visini od 1750 m. Udaljeni si jedan od drugog oko 3 km. Okruženi četinarskom šumom, apartmani i hoteli svojom tipičnom arhitekturom i šarmom privlače posebnu pažnju.
     Ovo je najlepše i najživopisnije naselje u ovom delu Savojskih Alpa. Kvalitet smeštajnih objekata je na zavidnom nivou, a najveći broj se nalazi nedaleko od staza i žičara. Obzirom da su sve staze i žičare u sistemu 3 Doline, mogućnosti za skijanje su neograničene. Na području Meribela ima 74 staza, u ukupnoj dužini od 150 kilometara, kao i dva velika parka za snoubord.
    
Turistički bum Meribela je krenuo sedamdesetih. Zahvaljući tome što se nalazi na obodu prirodnog rezevata i istoimenog jezera Tuedo, a istovremeno izgrađeno u tradicionalnom stilu, ovo je po mnogima najživopisnije mesto u Tri Doline.
     Meribel je središnja od Tri doline i poznata po velikom prometu skijaša koji prelaze između doline Belleville sa jedne i doline Courchevel sa druge strane.
    Naselje Meribel čine četiri razdvojena mesta i protežu se od 1350 i 1750m/nv.


     Meribel - Mottaret
     Između Val Thorensa i Courchevela nalazi se ski centar Meribel - Mottaret. Ovo zanimljivo alpsko selo sagradio je Škotlanđanin Piter Lindsi 1938. godine u saradnji sa skijašem Emilom Alaisom (osvajačem bronzane medalje na Olimpijadi 1936. godine). Mesto je osmišljeno kao mali raj za skijaše, zbog čega je postao jedan od najposećenijih zimskih centara na svetu.
     Među brojnim apartmanima izdvajaju se živopisni Pierre & Vacances, Les Sentiers, Du Tueda koji su smešteni pored skijališta na nadmorskoj visini od 1400 metra.

       


    Brides les Bains

     U podnožju najvećeg skijaškog prostora na Svetu – Tri doline, na 600 m/nv, nedaleko od njegovog "srca" Meribela, nalazi se banja Brides les Bains. Razvila se zahvaljujući svojim mineralnim izvorima, a postala poznata od vremena kada je kabinskom žičarom direktno povezana sa Meribelom. Vožnja traje oko 30 minuta.
     Mesto je simpatično, u klasičnom francuskom stilu, sa popločanim ulicama i ni nalik našim selima. Glavni razlog za izbor smeštaja u njemu je primetno niža cena i lakši i brži pristup ostalim mestima u okolini koje vredi obići. Pored termalnog kupatila i wellnes centra ima nekoliko hotela i apartmanskih zgrada. Samim tim što smeštajni kapaciteti nisu na samim stazama, cene su pristupačnije i svrstavaju Brides les Bains u mesta koja imaju odličan odnos kvalitet/cena.
     Od Meribela do
Brides Les Bainsa se spuštaju dve plave staze "le Raffort" i "les villages", i predstavljaju produžetak skijališta Meribel. Na njima se, u dobrim snežmnim uslovima, možete dugo i lagano spuštati, a to je pre svega ynačajno ya obne koji su u Brides Les Bainsu smešteni.

     SKIJALIŠTE

Ski staze: na 150 km 1200 – 2900 m/nv

Dolina Meribel ima 150km staza (9 crnih, 23 crvene, 34 plave i 8 zelenih, dve olimpijske staze) i jedan slalomski stadion. U dolini su i dva snowboard parka. Sve je povezano sa 16 gondola, 18 sedešnica, 14 vučnica i 8 babi liftova.

Preuzmite ski mapu skijališta "Meribel"
u .JPG formatu 1969x1373px  1962KB....


Preuzmite: Ski mapu Meribel
u .PDF formatu  1995KB - ver 1
Preuzmite: Ski mapu Meribel
u .PDF formatu  1166KB - ver 2


Preuzmite Google earth mapu Meribel-a
u .JPG formatu 1680x940px  390KB....

 

     KAKO STIĆI - POLOŽAJ - NASELJE

    

Pristup: Beograd-… -Milano- Torino- tunel Frejus- Albertville– Moutiers– Meribel, oko 1400 km
 

Preuzmite: .KMZ fajl  Google Earth vodi pravo u Meribel
Preuzmite: .KMZ fajl  Google Earth vodi u Brides les Bains
(Klik na link, pa iz pomoćnog menija OPEN)
 


Preuzmite: Mapa naselja Meribel
u .PDF formatu  1089 KB

Preuzmite: Mapa naselja Meribel Motaret
u .PDF formatu  428 KB

  


Naselja doline Les Allues

  

     SKI PASS

U Meribelu se mogu kupiti dve varijante ski passa:
     - Za skijalište Meribel + Meribel Motaret - 150 km staza
     - Za Tri doline  - 600 km staza

 

Preuzmite kompletan: Cenovnik ski passa 2011. koji važi u Meribelu .PDF format


 Meribel
.PDF brosura2011 

 

 

     SLIKE

 

 

 

    VIDEO

Skijenje u Meribelu - Decembar 2009.
 

    SMEŠTAJ - ARANŽMANI

tel. 011/ 33 43 656


tel. 011/ 2424 980


tel. 011/ 3373 183


tel. 011/ 366 0 222
Eurojet - travel company

tel. 011/ 3284 383

    Smeštaj je u studijima i apartmanima koji se nalaze praktično na samim stazama. Preko 60 žičara i ski liftova, 150 km uređenih staza i 520 snežnih topova garantuje uspešno skijanje. A posle skijanja, ... tu su mnogobrojni butici, restorani, kafići i druga mesta za izlazak.

Hoteli »CHAUDANNE«, ETERLOU« i »TREMPLIN« pripadaju porodičnom lancu Chaudanne i nalaze se u centru Meribela. Kao i celo naselja, sagrađeni su u tipičnom alpskom stilu i svojom lepotom privlače pažnju svih gostiju Meribela. Sva tri hotela imaju kategoriju 3* i ukupni kapacitet od 160 živopisno opremljenih soba. Usluga je na bazi polu ili punog pansiona, a na raspolaganju gostima su teretana, jacuzzi, sauna, teren za squash, ostava za skije, saloni sa kaminima i još mnogo toga što boravak na planini čini nezaboravnim. www.chaudanne.com

Apartmani u oba naselja, su strukture od studija za 2, do prostranih apartmana za više osoba:
Studio za 2-3 osobe, jednoprostorni od cca 15-20 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + 1 standarni ili pomoćni krevet standarnih dimenzija, mala kuhinja, kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.
Studio za 2-4 osobe, jednoprostorni od cca 24 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + kreveti na sprat standarnih dimenzija za 2 osobe, mala kuhinja, kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.
Apartman za 4-5 osoba, dvoprostorni od cca 26-32 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe, trpezarijski deo i mala kuhinja. Soba sa 3 standarna ili 2 standarna + pomoćni ležaj standardnih dimenzija Kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.
Apartman za 4-6 osoba, dvoprostorni cca 32-40 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + kreveti na sprat za 2 osobe standardnih dimenzija, trpezarijski deo i mala kuhinja. Soba sa 2 standarna kreveta. Kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.
Apartman za 7-8 osoba, troprostorni cca 40-50 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + kreveti na sprat za 2 osobe standardnih dimenzija, trpezarijski deo i mala kuhinja. Soba sa 2 standarna kreveta + soba sa francuskim ležajem ili 2 standardna kreveta. Kupatilo sa tušem i WC-om. U nekim apartmanima postoji i jedan odvojeni WC. Većina apartmana ima balkon.

Brides les Bains - SMEŠTAJ
    
     Apartmani Residence Cibele, su zapravo deo nekadašnjeg olimpiskog sela, za vreme olimpijade u Albertvilu.

Hotel AMELIE 3* se nalazi u centru Bride les bainsa, na 200 m od polazišta žičare za Tri doline. Nedavno renovirane sobe u potpunosti opravdavaju svoji kategoriju i pružaju pun komfor korisnicima. Pored kupatila, telefona i TV-a, većina soba ima i balkon sa pogledom na centar. U restoranu koji odiše toplinom imate priliku da uživate kako u specijalitetima internacionalne, tako i na daleko čuvene nacionalne kuhinje. Ljubaznost osoblja će samo da upotpuni nezaboravni boravak u ovom hotelu.

Hotel LA VANOISE 2* se nalazi neposredno uz hotel Amelie i pripada istom vlasniku. Sobe su prostrane i posebno su pogodne za porodice sa manjom decom. Sve sobe imaju kupatilo, TV i telefon, a gosti u potpunosti mogu da koriste sve sadržaje hotela Amelie. Ishrana je u restoranu hotela Amelie. Posebno preporučujemo.

Apartmani GRAND CHALET je takođe jedan od objekata u centru mesta i pripada hotelsko-apartmanskom lancu »Odalys«. Izvanredna pozicija i blizina prodavnica, kazina i wellnes centra su posebna pogodnost. U ponudi imamo studie i apartmane za 2 – 6 osoba:
Studio za 2 osobe, jednoprostorni od cca 14 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe, TV, kompletno opremljena mala kuhinja, kupatilo sa tušem i WC-om.
Studio za 3 osobe, jednoprostorni od cca 18 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + 1 standarni ili pomoćni krevet standarnih dimenzija, TV, kompletno opremljena mala kuhinja, kupatilo sa tušem i WC-om.
Studio za 4-5 osoba, jednoprostorni od cca 20-30m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + kreveti na sprat standarnih dimenzija za 2 osobe + 1 standardni ili pomoćni krevet standardnih dimenzija, TV, kompletno opremljena mala kuhinja, mašina za sudove, kupatilo sa tušem i WC-om.
Apartman za 4-6 osoba, dvoprostorni cca 32-40 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + kreveti na sprat za 2 osobe standardnih dimenzija, trpezarijski deo, TV, kompletno opremljena mala kuhinja sa mašinom za sudove. Soba sa 2 standarna kreveta. Kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.

 


NAZAD