Ski Francuska

VAL THORENS
dolina Belleville


 

      Val Thorens

      Ski centar Val Thorens je odlično polazište za ljubitelje „lutanja" brojnim skijalištima Tri doline. U odnosu na druge centre, nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini 2.300 m. Od njega se lako skijama dolazi do nižih skijališta Les Menuires - St. Martin, ili preći u susednu srednju dolini i skijališta Meribel i na kraju još u mondenski deo Courchevela i trećoj dolini.
     Pogodan je za bavljenje svim zimskim sportovima. Nudi i bogate apres
-ski sadržaje: tenis, fudbal, skvoš, stoni tenis, fitnes, saune, zabavni park za decu, bioskope...
     Sam Val Thorens je specifičan po tome što su po gotovo celom gradu napravljene uske, ograđene i sne
gom pokrivene staze koje idu paraleleno sa ulicama i koje skijašima omogučavaju šetnju gradom na skijama.
     Val Thorens je prvo skijalište na kojem je sagrađena velika gondola za više od 100 ljudi. Ime te gondole je Caron, a gornja stanica je na vrhu Cime de Caron, na visini od oko 3200m, odakle se pruža nezaboravn pogled na nekoliko stotina planinskih vrhova Alpa viših od 3000 m.
    Pored skijanja, Val Toren nudi i mnoge druge sadržaje i bogat noćni život. Najbolji provod je u noćnim klubovima "Malazija" i "Baramiks", kao i u diskoteci "Andergraund". Možete uživati i u velikom broju restorana i terena za razne sportove.

         

     Val Thorens je pripremio svoju brošuru na srpskom: Brochure_valthorens_srb.pdf
Očekuje se učešće Val Thorens-a na predstojećem sajmu Expo-Zim u Beeogradu

     SKIJALIŠTE

     Najviši ski centar u Evropi, čini skijalištem na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi. Val Thorens ima oko 140 km uređenih ski-staza, od kojih su 5 crnih, 31 crvena, 23 plave i 8 zelenih i 30 modernih žičara које se pružaju između 1900 – 3200 m/nv . Najduža staza je Kol de Lozin (duga je 12 km), dok je najteža Kombe de Karon (6 km). Staze se nalaze na nadmorskim visinama od 1.300 metara do 3.230 metara.

     Ljubitelji ekstremnih sportova mogu da posete "Menhir park", a avanturisti mogu da se okušaju u paraglajdingu. Svakako najveća atrakcija ovog skijališta je staza za sankanje "Tobogan", koja kreće s glečera Peklet na 3.000 metara nadmorske visine. Staza je dugačka 6 km, a spust traje oko pola sata.
Dovoljno snega za skijanje ima od novembra do maja.

Preuzmite ski mapu skijališta "Val Thorens - Orelle"
u .JPG formatu 1775x1057px  1298KB....

Preuzmite mapu mesta Val Thorens
u .JPG formatu 1775x1057px  1298KB....


Preuzmite: Ski mapu Val Thorens - Orelle
u .PDF formatu  1005KB


Preuzmite Google earth mapu Val Thorensa
u .JPG formatu 1072x650px  170KB....


Preuzmite: .KMZ fajl i Google Earth vodi pravo u Val Thorens
(Klik na link, pa iz pomoćnog menija OPEN)

Val Thorens je najviši evropski ski centar, u okviru najvećeg skijaškog područja na svetu povezanog žičarama!

- Staze u Val Thorensu počinju na visinama gde se većina staza u Europi završava – na 2300 m.
- Apartmani i hoteli su na stazama, skoro da iz kreveta izlazite na stazu.
- Vozite se žičarom koja prima najviše ljudi – za 150 osoba – do vrha Cime de Caron na 3200 m.
- Snega ima cele godine, leti na glečeru Peclet, zimska sezona traje od Novembra do Maja.
- Neograničene su mogućnosti vožnje snowboarda van staza, Val Thorens je jedno od najboljih freeride područja u Evropi.
- Ukupno 600 km staza povezanih u tri doline, tri snowparka i staze svih težina. Val Thorens je najveće skijaško područje na svijetu povezano žičarama.
- Fantastičan je i noćni život, apres ski barovi, disco klubovi i noćni barovi.
- Najepši pogled na najviši vrh Europe – Mont Blanc – sa Cime de Carona (3200 m).
- Sedežnica kojom se vozite je odmah iznad mesta.
- Na jednoj stazi bordate s Holanđanima, malo dalje su Englezi i Italijani, naših uvijek ima i najglasniji smo, tu i tamo se sretnu Rusi i Bugari, Hrvati, Slovenci su skijaška nacija pa naravno da su i oni u Val Thorensu...
 

Val Thorens livecam HD

     POLOŽAJ - KAKO STIĆI

     Pristup: Beograd-…-Milano- Torino-  tunel Frejus- Albertville– Moutiers– Les Menuires- Val Thorens, oko 1450 km

     Specijalno su propisani uslovi za saobraćaj. Automobilima se vrlo skupo naplaćuje ulazak u grad, dok se autobusima ograničava vreme koje smeju provesti u mestu, na svega 2h. Nakon toga vozilo se mora parkirati niže, na ulasku u naselje, na velikom parkingu, koji se takođe plaća.

 

 

     SKI PASS

U Val Thorensu se mogu kupiti tri varijante ski passa:
     - Za skijalište "Les Menires - Sent martin" - 160 km staza
     - Za dolinu Belleville, "Les Menires - Sent martin + Val Thotens - Orelle" - 300 km staza
     - Za Tri doline  - 600 km staza

Preuzmite: Cenovnik ski passa 2011. koji važi u Val Thorensu  .PDF format


 


 

     SLIKE

 

 

Novo za sezonu 2011. - Cime Karon sa novim panoramskim kabinama

     Cime Karon žičara je najveća ski instalacija kako u Val Thorensu tako i u celoj ski oblasti Tri doline (Les 3 Vallees). Osim svojim impresivnim tehničkim mogućnostima, sistem obezbeđuje pristup istoimenom legendarnom planinskom vrhu. Dostiže visinu od 3.200 metara i sa kojeg se pruža neverovatan pogled na više stotina okolnih vrhova.
     Instalacija je duga je 2,1 kilometara i obuhvata visinsku razliku od skoro 900 metara a kreće se prosečnom brzinom od 10 metara u sekundi i može odjednom da primi 150 putnika.
     Kratak istorijat:
     - 1982: Cime Caron je izgrađen, i sa kapacitetom 150 mesta bila je najveća žičara na svetu
     - 1997: Renovirane i adaptirane kabine.
     - 2007: Polazna stanica redizajnirana u tipičnom Savojskom stilu (drvo i kamen), sa niz novih usluga koje se nude (pristup za invalide skijaše, pokretne stepenice, toaleti...)
     - 2010: Visoka udobnost, prozori zamenjeni novim, velikim panoramskim.
     - SETAM (Tarentaise-Maurienne ski-lift kompanija) finansijski uložila gotovo 700.000 €.

   VIDEO


Val Thorens - unique sledding experience
Uploaded by Val_Thorens. - Discover the latest sports and extreme videos.

 

   SMEŠTAJ - ARANŽMANI

tel. 011/ 33 43 656


tel. 011/ 2424 980


tel. 011/ 3373 183


tel. 011/ 366 0 222
Eurojet - travel company

tel. 011/ 3284 383Apartmani su najčešća opcija smeštaja. Veoma su slični, su odlično locirani, a najviše do 200 m udaljeni od najbliže staze ili žičare.

Studio za 2-3 osobe, jednoprostorni od cca 13-20 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + 1 standarni ili pomoćni krevet standarnih dimenzija, mala kuhinja, kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.

Studio za 2-4 osobe, jednoprostorni od cca 20-30m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + kreveti na sprat standarnih dimenzija za 2 osobe, mala kuhinja, kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.

Apartman za 4-5 osoba, dvoprostorni od cca 26-32 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe, trpezarijski deo i mala kuhinja. Soba sa 3 standarna ili 2 standarna + pomoćni ležaj standardnih dimenzija Kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.

Apartman za 4-6 osoba, dvoprostorni cca 32-40 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + kreveti na sprat za 2 osobe standardnih dimenzija, trpezarijski deo i mala kuhinja. Soba sa 2 standarna kreveta. Kupatilo sa tušem i WC-om. Većina apartmana ima balkon.
 
Apartman za 7-8 osoba, troprostorni cca 40-50 m2 : u dnevnom boravku krevet na razvlačenje ili kauč za 2 osobe + kreveti na sprat za 2 osobe standardnih dimenzija, trpezarijski deo i mala kuhinja. Soba sa 2 standarna kreveta + soba sa francuskim ležajem ili 2 standardna kreveta. Kupatilo sa tušem i WC-om. U nekim apartmanima postoji i jedan odvojeni WC. Većina apartmana ima balkon.

 
Neki od hotela:
 
Hotel FITZ ROY
je jedini hotel as 4* u Val Thorensu. Nalazi se u samom centru naselja i nije samo hotel: to je jedan veliki chalet, oaza luksuza, topline i elegancije. Ima 33 sobe i 4 apartmana, sve opremljene u alpskom stilu sa, telefonom, TV-om, DVD-om, priključkom za internet, radiom, mini barom i sefom. Sva kupatila su sa kadom, fenom za kosu i bade mantilom. Za vreme lepog vremena, doručak se služi na terasi sa pogledom na staze. Na raspolaganju gostima su bar, salon sa kaminom, i terasa, zatim mali imternet salon, ostava za skije sa aparatima za susenje ski cipela. Hotel poseduje bazen, saunu i hamam čije je korišćenje besplatno. Ski staze počinju od samog hotela.
 
Hotel VAL THOTENS 3* u centru Val Thorensa sa direktnim izlazom na staze. Ovo je hotel visokog standarda, sa tri restorana, barom i terasom, fitnes klubom i servisom za iznajmljivanje ski opreme. Ima 80 soba i 1 apartman. Sobe su prostrane, sa telefonom, TV-om, radiom i internet priključkom. Sva kupatija su sa kadama i fenom za kosu. Na raspolsganju gostima su salon sa kaminom, bridge salon i piano bar, zatim sauna, jacuzzi i masaža (uz doplatu). Ostava za skije za svaku sobu posebno.
 
Hotel NOVOTEL 3* ima idealnu poziciju na samoj stazi, u mirnom kraju, a opet nedaleko od centra Val Thotensa.Posebno je pogodan za porodice jer su sobe su prostrane i mogu biti dvo, tro ili četvorokrevetne. Nedavno su renovirane i ima ih 104. Opremljene su telefonom, TV-om, priključkom za internet, sefom i radiom. Kupattila su sa kadama i fenom za kosu. Na raspolaganju gostima su bar sa kaminom, internet kutak, video igrice, bilijar, stoni tenis, dve terase i ostava za skije i pancerice (ne greju se). Uz doplatu se koriste sauna, jacuzzi, hamam i masaža. Popusti za decu i treću i četvrtu odraslu osobu.
 


NAZAD